Jugonostalgija: All about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sinuhe
#26 Re: Jugonostalgija: All about
Najgore što su jugonostalgiju prenijeli na djecu. I na forumu Jugoslaviju već komentarišu oni koji je ne pamte ili nisu bili ni rođeni.
Nekog partijskog sekretara kojem se svijet srušio 1990. i razumijem mada ni takvih nije mnogo bilo.
Nedavno čitam sin gastarabjtera iz Švicarske snimio film o Jugoslaviji što je neki novi level.
Nekog partijskog sekretara kojem se svijet srušio 1990. i razumijem mada ni takvih nije mnogo bilo.
Nedavno čitam sin gastarabjtera iz Švicarske snimio film o Jugoslaviji što je neki novi level.
-
milojicabrzi
#27 Re: Jugonostalgija: All about
Bio sam mlad za vrijeme SFRJ, imao nekih 15-ak god. kad se Jugoslavija raspala i rat počeo, tako da pamtim i to vrijeme, pamtim i rat, kao i poslijeratni period.
Najbolji pokazatelj Jugonostalgije su mi pjesme Nervoznog poštara, ima topline, optimizma, tuge i sirotinje, sve u jednom, kao što je i ta zemlja uglavnom bila.
Neki dan slušam Emira Hadžihafizbegovića, kako realno govori u stilu-to je bila zemlja u kojoj sam studirao, u kojoj sam se zaposlio, dobio stan, dobio djecu...nostalgija se veže za periode u kojima si nešto ostvario ili imaš lijepa sjećanja.
Iluzorno i apsurdno zvuči, ali ima ljudi iz svijeta, muzike, kulture, pozorišta, koji su nostalgični prema periodu rata, kada se u Sarajevu na neki poseban način rađala kultura, bendovi itd. U serijalu Muzika jednog vremena, ili tako nekako, baš se vidi ta nostalgičnost prema npr. ratnoj muzičkoj sceni u SA
Najbolji pokazatelj Jugonostalgije su mi pjesme Nervoznog poštara, ima topline, optimizma, tuge i sirotinje, sve u jednom, kao što je i ta zemlja uglavnom bila.
Neki dan slušam Emira Hadžihafizbegovića, kako realno govori u stilu-to je bila zemlja u kojoj sam studirao, u kojoj sam se zaposlio, dobio stan, dobio djecu...nostalgija se veže za periode u kojima si nešto ostvario ili imaš lijepa sjećanja.
Iluzorno i apsurdno zvuči, ali ima ljudi iz svijeta, muzike, kulture, pozorišta, koji su nostalgični prema periodu rata, kada se u Sarajevu na neki poseban način rađala kultura, bendovi itd. U serijalu Muzika jednog vremena, ili tako nekako, baš se vidi ta nostalgičnost prema npr. ratnoj muzičkoj sceni u SA
- madesa
#28 Re: Jugonostalgija: All about
jedino zaliti za Kinderladom 
- dr_Evil
#29 Re: Jugonostalgija: All about
Nije to neki prenos na djecu. Svi koji vole historiju, sociologiju ili politiku imaju neki period koji posmatraju sa romantikom. Tako da po mrskoj Skandinaviji imas vikingska sela, i ljude koji zive taj stil zivota, iako bog zna koliko stoljeca. Ameri ozivljavaju svoje bitke iz gradjanskog rata, onda po Balkanu imas ljude koji sanjaju Austrougarsku, Dusanovo carstvo, ili bog ti ga zna sta.sinuhe wrote: ↑07/01/2026 09:09 Najgore što su jugonostalgiju prenijeli na djecu. I na forumu Jugoslaviju već komentarišu oni koji je ne pamte ili nisu bili ni rođeni.
Sasvim je uredu da imas ljude koji postuju period revolucionarne borbe protiv elite i burzoazije, period prosperiteta, industrijalizacije, pismenosti i jednakosti. Uz potpuno shvatanje nedostatka.
Evo proslo par hiljada godina otkad smo izmislili religije, i umjesto da blijede one su sve jace, i sve vise ginemo u ime raznih bozanstava, pa makar za potrebe medija nekad taj rat nazvali "u ime demokratije", ili "protiv nacista u Ukrajini".
-
milojicabrzi
#30 Re: Jugonostalgija: All about
Imala je ta zemlja svojih fula koliko hoćeš, ali bili su visoki standardi u zdravstvu, školstvu, vojsci, policiji.
Morao si završiti vojnu akademiju u rangu opasnog tehničkog fakulteta, da bi bio potporučnik i vodio vod ljudi.
U poslijeratnim Oružanim snagama, bilo je ljudi sa oficirskim činovima koji nisu znali pisati kako treba.
Učitljica u osnovnoj školi u 2. razredu obori 2-3 djece na popravni, niko ne smije da joj pisne, a danas
Morao si završiti vojnu akademiju u rangu opasnog tehničkog fakulteta, da bi bio potporučnik i vodio vod ljudi.
U poslijeratnim Oružanim snagama, bilo je ljudi sa oficirskim činovima koji nisu znali pisati kako treba.
Učitljica u osnovnoj školi u 2. razredu obori 2-3 djece na popravni, niko ne smije da joj pisne, a danas
-
Did
#31 Re: Jugonostalgija: All about
Bio sam mlad kad se Juga raspala, tako da, osim djetinjstva i rane mladosti, ne mogu puno reci iz vlastitog iskustva, ali znam puno iz prica starijih.
Isto tako, zbog posla sam u prosloj deceniji obisao sve zemlje nastale raspadom, pa mogu usporedjivati.
SFRJ je u smislu civilizacijskog postignuca bila neuporedivo naprednija od svih banana drzava nasljednica. Koliko se napravilo skola, domova kulture, pozorista, sportskih dvorana, univerziteta, odmaralista, ma svega. Imajuci u vidu da je u Kraljevini Jugoslaviji bilo malo toga, a i to malo je poruseno ili devastirano u drugom svjetskom ratu, kultura i sport su napredovali fantasticno. Ipak, 45 godina je izgleda bilo premalo da se od zemlje balkanskih seljaka stvori civilizovani svijet.
SFRJ je u ekonomskom smislu bila truba od drzave. Jeste se gradilo, inoviralo i investiralo, ali planska, samoupravna ekonomija se, po defultu ne moze takmiciti sa kapitalizmom. Socijalni sistem je bio izvrstan, ako se uzme u obzir losa ekonomija. Dugovi, nezaposlenost, vazda neke krize, inflacija, i svasta nesto, sto je vjerovatno i bila dobra podloga za raspad i rat.
Otvorena mogucnost rada u inostranstvu od 66-e. Ko je htio, mogao je ici - po meni pozitivna alternativa.
Izgradnja infrastrukture i industrijalizacija, fantasticna prica, s obzirom na socijalisticku, dakle, sporu i losu ekonomiju. Gradilo se iz pepela i u relativno kratkom roku. Na dug, ali i danas je tako.
To sto smo voljeli i postovali Tita nije samo bilo zbog njegovih zasluga, nego sto se i gajio kult licnosti, a on nije imao nista protiv, nego mu je i godilo. Po meni, i iz ove perspektive, malo me je i stid toga.
Jos neke lose stvari: partijsko upravljenje svime,verbalni delikt, nelijecene kolektivne traume iz drugog, i ostalih proslih ratova...
SFRJ je u medjunarodnim, ne regionalnim i evropskim, nego svjetskim mjerilima bila neki faktor, imala ugled, postovanje i od velikih sila, ne samo od strane nesvsrtanih. Ove sad banane drzave prosipaju pricu da svojim narodima da su i oni kao nesto, a u biti su karne obicne, sve i do jedne. Dakle, neuporedivo srozavanje vaznosti i ugleda u odnosu na period Juge.
Ovo gore je pokusaj objektivne usporedbe, a nostalgija se veze za mladost, i lijepo i bezbrizno vrijeme, a naravno da ce nekom cak i ova BiH biti lijepo i nostalgicno sjecanje.
Isto tako, zbog posla sam u prosloj deceniji obisao sve zemlje nastale raspadom, pa mogu usporedjivati.
SFRJ je u smislu civilizacijskog postignuca bila neuporedivo naprednija od svih banana drzava nasljednica. Koliko se napravilo skola, domova kulture, pozorista, sportskih dvorana, univerziteta, odmaralista, ma svega. Imajuci u vidu da je u Kraljevini Jugoslaviji bilo malo toga, a i to malo je poruseno ili devastirano u drugom svjetskom ratu, kultura i sport su napredovali fantasticno. Ipak, 45 godina je izgleda bilo premalo da se od zemlje balkanskih seljaka stvori civilizovani svijet.
SFRJ je u ekonomskom smislu bila truba od drzave. Jeste se gradilo, inoviralo i investiralo, ali planska, samoupravna ekonomija se, po defultu ne moze takmiciti sa kapitalizmom. Socijalni sistem je bio izvrstan, ako se uzme u obzir losa ekonomija. Dugovi, nezaposlenost, vazda neke krize, inflacija, i svasta nesto, sto je vjerovatno i bila dobra podloga za raspad i rat.
Otvorena mogucnost rada u inostranstvu od 66-e. Ko je htio, mogao je ici - po meni pozitivna alternativa.
Izgradnja infrastrukture i industrijalizacija, fantasticna prica, s obzirom na socijalisticku, dakle, sporu i losu ekonomiju. Gradilo se iz pepela i u relativno kratkom roku. Na dug, ali i danas je tako.
To sto smo voljeli i postovali Tita nije samo bilo zbog njegovih zasluga, nego sto se i gajio kult licnosti, a on nije imao nista protiv, nego mu je i godilo. Po meni, i iz ove perspektive, malo me je i stid toga.
Jos neke lose stvari: partijsko upravljenje svime,verbalni delikt, nelijecene kolektivne traume iz drugog, i ostalih proslih ratova...
SFRJ je u medjunarodnim, ne regionalnim i evropskim, nego svjetskim mjerilima bila neki faktor, imala ugled, postovanje i od velikih sila, ne samo od strane nesvsrtanih. Ove sad banane drzave prosipaju pricu da svojim narodima da su i oni kao nesto, a u biti su karne obicne, sve i do jedne. Dakle, neuporedivo srozavanje vaznosti i ugleda u odnosu na period Juge.
Ovo gore je pokusaj objektivne usporedbe, a nostalgija se veze za mladost, i lijepo i bezbrizno vrijeme, a naravno da ce nekom cak i ova BiH biti lijepo i nostalgicno sjecanje.
-
toska
#32 Re: Jugonostalgija: All about
Nostalgija...muzika koju si slušao kao omladinac ostaće tvoj glavni izbor dok si živ, nema tu više promjena.
Problem je kada se to nameće mladima koji tek ulaze u život i nemaju baš niti jedan benefit od tih priča, suprotno, sputava ih, sve iskusio, psihološki razorna priča.
Danas je već drugačije, biologija radi.
Problem je kada se to nameće mladima koji tek ulaze u život i nemaju baš niti jedan benefit od tih priča, suprotno, sputava ih, sve iskusio, psihološki razorna priča.
Danas je već drugačije, biologija radi.
- Edin H.
#33 Re: Jugonostalgija: All about
Iz ove perspektive gledano nedovoljno časova Marksizma je bilo u školama i na fakultetima.
Trebalo je početi još u obdaništima.
Trebalo je početi još u obdaništima.
- iClass
#34 Re: Jugonostalgija: All about
Sa Jugonostalgičarima nema priče puno, to su ljudi koji idu na emociju samo, nema tu činjenica. Čak i kada navedeš provjerene informacije o ekonomiji Juge (koje nisu baš najbolje), odgovaraju emocijama.
Ne čudi mene što zatucani narod vjeruje nekim informacijama kao npr. da je Jugoslavija bila na korak od odlaksa na Mjesec, najjača vojna Evrope itd., nego je problem kada vidim obrazovane ljude, pogotovo omladinu koji su rođeni nakon Titove smrti kako drže sliku Tita, pričaju priče o njemu a sa druge strane su socijal-liberali, protiv bilo kakvog oblika tiranije, protiv Vučić, Erdogana jer eto nije dovoljno demokrata.
Raja koja bi učestvovala u "No Kings" protestima u USA ovdje u spavaćoj drži fotografiju King Tita
Ne čudi mene što zatucani narod vjeruje nekim informacijama kao npr. da je Jugoslavija bila na korak od odlaksa na Mjesec, najjača vojna Evrope itd., nego je problem kada vidim obrazovane ljude, pogotovo omladinu koji su rođeni nakon Titove smrti kako drže sliku Tita, pričaju priče o njemu a sa druge strane su socijal-liberali, protiv bilo kakvog oblika tiranije, protiv Vučić, Erdogana jer eto nije dovoljno demokrata.
Raja koja bi učestvovala u "No Kings" protestima u USA ovdje u spavaćoj drži fotografiju King Tita
- iClass
#35 Re: Jugonostalgija: All about
Interesuje me (kao nekog rođenog poslije Juge), kako fanovi Juge, branioci tog jakog i uspješnog sistema objašnjavaju činjenicu da je trebalo par godina od smrti Tita da se sistem počne urušavati a onda par godina nakon raspada države da se stvore tako prljave, korumpirane i nazadne države.
Zar sistem koji (po priči mnogih) je imao jako obrazovanje, jak etički sistem itd. Može doći do toga da u par godina od hiljade političara, direktora, sudija itd., 99% njih je korumpirano a onda imamo i milione ljudi koji su obrazovani u tom "jakom sistemu" postaju glupi i nazadni glasači.
Nekako vjerujem (a imamo primjer Njemačke), pravi sistem sa stvarno pametnim ljudima bi se digao iz pepela brzo i uspostavio se.
Od Juge imam samo ljude koji su rođeni i koji su kreirali sistem u kojem sada živim i rezultat nije dobar. Izgleda da su ljudi kao Emerik Blum bili izuzetak i njihov dolazak na prave pozicije također izuzetak a u pravom sistemu bi imali i 10 ljudi kao Emerik Blum nakon rata. To je isto kao da za 50 godina mjerimo BH Fudbal po Edinu Džeki.
Zar sistem koji (po priči mnogih) je imao jako obrazovanje, jak etički sistem itd. Može doći do toga da u par godina od hiljade političara, direktora, sudija itd., 99% njih je korumpirano a onda imamo i milione ljudi koji su obrazovani u tom "jakom sistemu" postaju glupi i nazadni glasači.
Nekako vjerujem (a imamo primjer Njemačke), pravi sistem sa stvarno pametnim ljudima bi se digao iz pepela brzo i uspostavio se.
Od Juge imam samo ljude koji su rođeni i koji su kreirali sistem u kojem sada živim i rezultat nije dobar. Izgleda da su ljudi kao Emerik Blum bili izuzetak i njihov dolazak na prave pozicije također izuzetak a u pravom sistemu bi imali i 10 ljudi kao Emerik Blum nakon rata. To je isto kao da za 50 godina mjerimo BH Fudbal po Edinu Džeki.
-
toska
#36 Re: Jugonostalgija: All about
Neka drže ako žele, problem je kad 202X. moraš raditi ispod Titine slike, žao mi što ne slikah takve stvri u JP širom Sarajeva, ako kažeš nešto protiv odmah si nacionalista koji krši idilu JP zaostalu u 80im.
Ima još uradaka Tite u veličini većoj od 2 metra na zidu koju moraš gledati.
A opet, možda samo uposlenici brane svoje pozicije i nasljeđeni sistem ublehe od posla.
Koliko se sjećam, sistem se urušio gotovo odmah nakon Titine smrti 1980. i odmah su krenule priče o "biće rata" koje nisam shvatao, ko će s kim ratovati? prebirući po glavi od Italiji do Albanije.Interesuje me (kao nekog rođenog poslije Juge), kako fanovi Juge, branioci tog jakog i uspješnog sistema objašnjavaju činjenicu da je trebalo par godina od smrti Tita da se sistem počne urušavati a onda par godina nakon raspada države da se stvore tako prljave, korumpirane i nazadne države.
- geralt
#37 Re: Jugonostalgija: All about
Sistem je imao konkretne rezultate koji su i danas aktivni, a to su magistrale, zeljeznice, elektrane, dalekovodi...
U periodu 1945-66, SFRJ je uradila izgradila veci dio mreze danasnjih magistrala, zeljeznicku mrezu koja se trenutno koristi, veci dio elektroenergetske mreze koja se danas koristi (TE Tuzla, TE Kakanj, HE Jablanica, HE Jajce, HE Zvornik...), aerodrom u Butmiru, nova gradska naselja Sarajeva (Grbavica, Kosevo, Pofalici), nove gradove (Novi Travnik, Banovici)...
U periodu 1995-2026, Bosna je izgradila pola autoputa A1, ono malo Dodikovog autoputa, magistralu Stolac-Neum, te par vjetroelektrana napravljenih EU parama. Novi aerodrom ili nova HE uporediva sa Jablanicom su danas SF.
U periodu 1945-66, SFRJ je uradila izgradila veci dio mreze danasnjih magistrala, zeljeznicku mrezu koja se trenutno koristi, veci dio elektroenergetske mreze koja se danas koristi (TE Tuzla, TE Kakanj, HE Jablanica, HE Jajce, HE Zvornik...), aerodrom u Butmiru, nova gradska naselja Sarajeva (Grbavica, Kosevo, Pofalici), nove gradove (Novi Travnik, Banovici)...
U periodu 1995-2026, Bosna je izgradila pola autoputa A1, ono malo Dodikovog autoputa, magistralu Stolac-Neum, te par vjetroelektrana napravljenih EU parama. Novi aerodrom ili nova HE uporediva sa Jablanicom su danas SF.
-
toska
#38 Re: Jugonostalgija: All about
"Ne možete vi okrećiti što je Tito napravio".geralt wrote: ↑07/01/2026 18:23 Sistem je imao konkretne rezultate koji su i danas aktivni, a to su magistrale, zeljeznice, elektrane, dalekovodi...
BiH je bila daleko, neuporedivo razorenija 95. nego 45. I okolnosti za razvoj u BiH su bile i ostale jako nepovoljne
Period koji spominješ je obilježen i brutalnom otimačinom privatnog vlasništva industrije, gradskog stanovništva i seljaka.
Last edited by toska on 07/01/2026 18:40, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#39 Re: Jugonostalgija: All about
Nisam znao da su Banovici novi gradgeralt wrote: ↑07/01/2026 18:23 Sistem je imao konkretne rezultate koji su i danas aktivni, a to su magistrale, zeljeznice, elektrane, dalekovodi...
- geralt
#40 Re: Jugonostalgija: All about
Bilo je selo sa tim imenom, ali grad kao grad je nastao otvaranjem rudnika i izgradnjom pruge 1946. Mislim da je i sa Zivinicama slicno, bilo je naselje ali su status opstine i opstinskog centra dobili tek u SFRJ._BataZiv_0809 wrote: ↑07/01/2026 18:40Nisam znao da su Banovici novi gradgeralt wrote: ↑07/01/2026 18:23 Sistem je imao konkretne rezultate koji su i danas aktivni, a to su magistrale, zeljeznice, elektrane, dalekovodi...
U periodu 1995-2026, Bosna je izgradila pola autoputa A1, ono malo Dodikovog autoputa, magistralu Stolac-Neum, te par vjetroelektrana napravljenih EU parama. Novi aerodrom ili nova HE uporediva sa Jablanicom su danas SF.![]()
Novi Travnik je bas planski napravljen od nule na ledini.
- geralt
#41 Re: Jugonostalgija: All about
Razaranje u posljednjem ratu je bilo koncentrisano u Sarajevu, Mostaru, Gorazdu, Bihacu, i jos nekoliko gradova. Pola gradova BiH nije vidjelo razaranja nikakvog (npr. Banja Luka), ili je ono bilo zanemarivo u poredjenju sa Sarajevom i Mostarom.
Plus sto je BiH dobila $6 milijardi donacija poslije rata da sanira to razaranje.
-
HelaS
#42 Re: Jugonostalgija: All about
Zar nije 8geralt wrote: ↑07/01/2026 18:55Razaranje u posljednjem ratu je bilo koncentrisano u Sarajevu, Mostaru, Gorazdu, Bihacu, i jos nekoliko gradova. Pola gradova BiH nije vidjelo razaranja nikakvog (npr. Banja Luka), ili je ono bilo zanemarivo u poredjenju sa Sarajevom i Mostarom.
Plus sto je BiH dobila $6 milijardi donacija poslije rata da sanira to razaranje.
- Edin H.
#43 Re: Jugonostalgija: All about
Pa dobro, to ti kao neko ko’ ima bogate roditelje.geralt wrote: ↑07/01/2026 18:23 Sistem je imao konkretne rezultate koji su i danas aktivni, a to su magistrale, zeljeznice, elektrane, dalekovodi...
Neko se rodi da radi, a neko da troši.
-
milojicabrzi
#44 Re: Jugonostalgija: All about
O Vogošći oko Pretisa i TAS-a, Hrasnici oko Famosa i Jablanici oko Hidrocentrale i Granita, da i ne govorimogeralt wrote: ↑07/01/2026 18:46Bilo je selo sa tim imenom, ali grad kao grad je nastao otvaranjem rudnika i izgradnjom pruge 1946. Mislim da je i sa Zivinicama slicno, bilo je naselje ali su status opstine i opstinskog centra dobili tek u SFRJ._BataZiv_0809 wrote: ↑07/01/2026 18:40Nisam znao da su Banovici novi gradgeralt wrote: ↑07/01/2026 18:23 Sistem je imao konkretne rezultate koji su i danas aktivni, a to su magistrale, zeljeznice, elektrane, dalekovodi...
U periodu 1995-2026, Bosna je izgradila pola autoputa A1, ono malo Dodikovog autoputa, magistralu Stolac-Neum, te par vjetroelektrana napravljenih EU parama. Novi aerodrom ili nova HE uporediva sa Jablanicom su danas SF.![]()
Novi Travnik je bas planski napravljen od nule na ledini.
-
John Cleese
#45 Re: Jugonostalgija: All about
Kakva obdanista, to je prekasno, mlad i perspektivan drug dotad skrene s Linije i ode na stranputicu... I poceti u jaslicama bilo bi prekasno, a ne u obdanistu...
Trebalo je to gradivo nekako transformirat u cjepivo i aplicirat ne kasnije od 30 sekundi po rodjenju!
Nego, fakat - koji je to supljak od materije: gluho bilo, onako, objektivno...
- Zokipfc
#46 Re: Jugonostalgija: All about
Jah, kakav marksizam. Sad kad jaz izmedju siromasnih i bogatih globalno raste do nivoa kao pred Francuskom revolucijom, i fasizam nam opet kuca na vratima, dajte nam jos malo vise liberalizma u skolama.

- Edin H.
#47 Re: Jugonostalgija: All about
Ništa liberalizam, vraćamo se diktaturi proleterijata.
- hatemondays
#48 Re: Jugonostalgija: All about
Hajd ja cu sa muske strane, ko nije oderao JNA i barem jednu radnu akciju ne treba srati o Jugi. Inflacija , pogotovo poslije Sabanove smrti, gluho bilo, nule se oduzimale sa novcanica, prodaja deviza na ulicama, farmerki po haustorima, kafa se unosila u gumama iz Trsta. Obrazovanje OK , ucilo se svasta i ono sto nam nikad u zivotu nije trebalo. Ako imas kakvu bolescinu slabo si mogao vidjeti Ljubljanu ili VMA, to su bile stele. Jedan od vecih absurda je bila zabrana fudbalerima da idu vani prije 27godine, gluho bilo pravila.iClass wrote: ↑07/01/2026 17:51 Interesuje me (kao nekog rođenog poslije Juge), kako fanovi Juge, branioci tog jakog i uspješnog sistema objašnjavaju činjenicu da je trebalo par godina od smrti Tita da se sistem počne urušavati a onda par godina nakon raspada države da se stvore tako prljave, korumpirane i nazadne države.
Ipak sa druge strane , ljudi su bili najvece blago te drzave. Radilo se, imalo se puno manje, uzivalo se vise. Bili smo kreativniji i otvoreniji. Kriminal na niskom nivou, da li zalim, iskreno ne kad sad vidim da vecina ovih smradova koji vladaju ovim mini drzavicama su ustvari djeca tog starog sistema. Nisu oni pali sa neba. Doduse nije se puno ni znalo upali tv 2 kanala, citaj jedne novine i hajd zivio ujutro na posao i strepis kad ce Enver Hodza izvrsiti invaziju.
-
Urchin
#49 Re: Jugonostalgija: All about
Skrećeš s teme. Pitanje je o tadašnjim elitama i koliko im je bilo bolje od naroda. Kao podtema je kako je uopće bilo narodu prije 60 godina.
-
Urchin
#50 Re: Jugonostalgija: All about
Jedna stvar je pričati o tome što je bilo bolje tad a što je bolje sad, ali toliko priča o Jugoslaviji i komunizmu nema nikakvog konteksta.
Forumaši pričaju koliko je škola izgrađeno poslije drugog rata i pitaju koliko je poslije ovog zadnjeg. BiH danas realno ima stanovnika koliko je imala i 1948. na prvom poslijeratnom popisu(oko 2.500.000). U to vrijeme je bilo 75% nepismenih i mali broj školskih ustanova, i povrh tog je stanovništvo bilo izrazito mlado. Danas kad škole već postoje a stanovništvo se smanjuju i stari, trebalo bi otvarati nove škole? Kome, i zašto?
Priča se koliko je privreda rasla 1950-ih, ne uzimajući u obzir da se počinjalo od nule. Bio je godišnji rast BND-a u Kini 1990-ih preko 10%, pa nije danas 10% niti realno može biti 10%.
Onda infrastruktura i magistrale i takve stvari. Sve države samo jednom prolaze kroz industrijalizaciju i izgradnju infrastrukture. Selo možeš samo jednom spojiti na struju i samo jednom asfaltirati do grada. Pogotovu kad sela danas propadaju. Možeš kriviti današnje vlasti za brdo stvari, ali zamjerati im što ne otvaraju rudnike je suludo.
Forumaši pričaju koliko je škola izgrađeno poslije drugog rata i pitaju koliko je poslije ovog zadnjeg. BiH danas realno ima stanovnika koliko je imala i 1948. na prvom poslijeratnom popisu(oko 2.500.000). U to vrijeme je bilo 75% nepismenih i mali broj školskih ustanova, i povrh tog je stanovništvo bilo izrazito mlado. Danas kad škole već postoje a stanovništvo se smanjuju i stari, trebalo bi otvarati nove škole? Kome, i zašto?
Priča se koliko je privreda rasla 1950-ih, ne uzimajući u obzir da se počinjalo od nule. Bio je godišnji rast BND-a u Kini 1990-ih preko 10%, pa nije danas 10% niti realno može biti 10%.
Onda infrastruktura i magistrale i takve stvari. Sve države samo jednom prolaze kroz industrijalizaciju i izgradnju infrastrukture. Selo možeš samo jednom spojiti na struju i samo jednom asfaltirati do grada. Pogotovu kad sela danas propadaju. Možeš kriviti današnje vlasti za brdo stvari, ali zamjerati im što ne otvaraju rudnike je suludo.