Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Locked
User avatar
konrad
Posts: 724
Joined: 27/03/2009 18:39

#1 Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by konrad »

Obrazlažući svoju razočaranost ambijentom u kojem živi eminentni glumac napominje da je današnja BiH daleko od one Bosne o kojoj je on sanjao, rodio se i posvetio čitav život

Sarajevo – Josip Pejaković, jedan od najboljih glumaca Bosne i Hercegovine svih vremena, kojem je za monodramu „On meni – nema Bosne” nekad aplaudirala cela bivša Jugoslavija, danas se u toj istoj Bosni ne oseća komotno i želi otići iz nje. On kaže da Bosne ima kao zemlje, ali nema više onoga što je čini Bosnom.

Pejaković u razgovoru za „Politiku”, na njemu svojstven način, govori o bosanskohercegovačkom ambijentu u kojem „ne može da deluje punim plućima” i da kaže „nešto što ima smisla”, otvoreno i bez zadrške upire prstom u kreatore današnje BiH, za koju kaže da je „nakaradno organizovana”, a potpisnicima Dejtonskog mirovnog sporazuma sugeriše da svoju poruku „mi se ne mešamo u unutrašnje stvari BiH” zamene „kakvom-takvom integracijom sa ovom zemljom”.

On predlaže da to bude savez suverenih država i mišljenja je da su predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović „upravo na tom tragu”.

Pejaković istovremeno precizira da govori o savezu Hrvatske, Srbije i BiH koji ne podrazumeva da će i „dlaka faliti suverenitetu” nijedne od ove tri zemlje.

„Naprotiv, njihov suverenitet će jačati iz dana u dan ukoliko se dogovore oko samo jednog elementa, recimo jedinstvenog ekonomskog prostora, odnosno jedinstvenog tržišta”. Suverena država, prema njegovom mišljenju, ne može biti „siromašna država”, kao ni država koja podrazumeva „isključivo traganje za nekim nacionalnim identitetima”, koji su davno otkriveni i „nema potrebe” da ih stalno otkrivamo.

Objašnjavajući zašto misli da je savez suverenih država „pravo rešenje”, Pejaković kaže da bi bilo normalno i moralno da se oni koji su potpisali Dejtonski ugovor „uključe puno ozbiljnije u rešavanje pitanja u BiH”, a ne da stalno, „pomalo i lukavo”, izjavljuju kako oni ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari BiH.

„Katkad dobra namera iz Hrvatske može biti lošija i manje delotvorna, nego recimo neki radikalizam koji se pojavi iz Srbije”, ocenjuje on.

Obrazlažući svoju razočaranost ambijentom u kojem živi, Pejaković napominje da je današnja BiH daleko od one Bosne o kojoj je on sanjao i u kojoj se rodio i kojoj je, kako kaže, posvetio čitav svoj život.

„Ona više ni po čemu i ni na koji način ne može biti prostor koji mene interesuje i ja želim da odem iz ove zemlje”, ističe on i dodaje da ne vidi nadu sa „ovakvim narodima koji neprekidno biraju svoje dželate”, one koji su im „napravili grobove” i koji su ih „odveli u rat sa svojim privatnim i poluprivatnim vojskama i policijama”.

„Ne možemo svoje užase prikrivati na način da napadamo druge. Ja ne želim participirati više u tom užasu, neću da se stidim svoje dece i onih koji me vole i cene ono što sam radio”, poručuje Pejaković.

Sarajevo u kojem je proveo najveći deo svog života i u kojem i trenutno živi on ne smatra multietničkim gradom, već je to „mesto mržnje, nepodnošenja, neprincipijelne većine i svega onoga što podrazumeva loš život u njemu”. Ne bi, uveren je on, „bila ništa bolja situacija ni kad bi ovde bili samo Srbi, ili samo Hrvati”.

„Kad je Milorad Dodik rekao da ne voli doći u Sarajevo jer ga podseća na Teheran on je ovom izjavom povredio Teheran deset hiljada puta više nego Sarajevo, jer Teheran je kulturna sredina, za razliku od Sarajeva koje danas ni po čemu ne podseća na kulturni centar”, dodaje Pejaković.

Prisećajući se prošlih vremena, kada je, naglašava on, njegov prostor za delovanje bila čitava Jugoslavija, Pejaković navodi i neke druge razloge zbog kojih se iz „najvećeg zagovornika BiH” pretvorio u najvećeg njenog kritičara. On pominje, između ostalog, i slučaj svoje supruge Vesne Mašić, eminentne bosanskohercegovačke glumice, koja je, tvrdi on, „s noge na nogu izbačena iz sarajevskog Kamernog teatra i sada pravdu traži pred sudom”.

„Oj, živote”, simbolika ili samo naziv monodrame sa kojom je Josip Pejaković svojevremeno diljem Jugoslavije i šire promovisao Bosnu, onu koje, prema njegovom mišljenju, „kao takve više nema”.
Zaista je cudno da jedan takav doajen Bosne ovako nesto izjavi :?
User avatar
therrarrius
Posts: 1472
Joined: 25/01/2009 18:31
Location: Odovud do tamo

#2 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by therrarrius »

Jest cudno, pogotovo kad uzems u obzir cinjenicu da je COVJEK POTPUNO U PRAVU. Razocarao se, i to je logicno, glumac njegovog potencijala sisa veslo u ovoj zemlji pokusavajuci da nesto promijeni.
Znajuci da ce sada krenuti preseravanje oko ''otmice stana'' koju je jedino ''eminentna ''slobodna bosna'' opisala, distanciram se i ostavljam je ''spiterima''.

Rock on pljuc, pljuc...
cikafe
Posts: 325
Joined: 27/09/2010 22:55

#3 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by cikafe »

frustracija proizvedena kod svakog stanovnika ove drzave...
User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11046
Joined: 20/10/2006 22:02

#4 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by chuchumbamayumbe »

Pa, slabo je šta slagao, a vjerovatno je i "eminentna" Politika ponešto i dodala...
Uglavnom, pravo zbori čovjek.
Šta je trebalo, da kaže da je sve OK, da je Sarajevo kultura, ovo-ono...?
btw, đe ide, zna li se?
User avatar
Prpa.ba
Posts: 11033
Joined: 15/08/2006 21:34
Location: Podrucje pod Upravom OHR-a

#5 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Prpa.ba »

Sretan put. :D
User avatar
XXS
Posts: 1702
Joined: 29/11/2009 19:32

#6 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by XXS »

konrad wrote:Zaista je cudno da jedan takav doajen Bosne ovako nesto izjavi :?
Zaista je cudno da mu je trebalo ovoliko da shvati kakva je situacija.
User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#7 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by BiH-x »

Njegov zivot, njegov izbor. Zagreb (pretpostavljam da ce se tamo preseliti) je inace bolje mjesto za zivot nego Sarajevo po mnogim pitanjima :skoljka:

Neka mu je sretan put
hadzun
Posts: 120
Joined: 19/07/2009 19:54

#8 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by hadzun »

nije mu prošlo da onaj stan klepi u ulici Koševo, pa kuka....provjeren recept, pali... :D
ko ga #ebe nek ide
HB pa ima i SB ... 8-)
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#9 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by michio »

Lijepo bi bilo kad ode iz Bosne da se i ne bavi Bosnom. Ali najvjerovatnije ce i tamo negdje prodavati kakvu bosansku pricu.
VerticalHairFactor
Posts: 739
Joined: 26/04/2010 18:17
Location: Under Wraps

#10 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by VerticalHairFactor »

Ako ne razumije zašto je ovakvo stanje, ako svu krivicu projicira na nešto toliko neopipljivo kakav je jedan grad, ako misli da je Sarajevo moralo ostati isto nakon 3,5 godine silovanja i krvavog pira (isto kao u njegovoj uobrazilji), ako ne shvata da je legaliziranje genocida i pozitivistički pristup afirmaciji istog od strane MZ uzrok ovakvom stanju; tada neka mu je sretan put, neka se gubi i nikad ne vrati ni u Sarajevo ni u Bosnu, i neka nas poštedi laprdanja tamo odnekud - neka gleda svoje interese bez da nam on rješava probleme iz nekog od susjednih centara, čije ruke su do laktova u krvi građana Sarajeva i Bosne, a Bosna i Sarajevo će preživjeti bez njega to je sigurno.
Sretno mu, i neka se nikad ne vrati, i da više ne čujemo za njega...
cikafe
Posts: 325
Joined: 27/09/2010 22:55

#11 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by cikafe »

VerticalHairFactor wrote:Ako ne razumije zašto je ovakvo stanje, ako svu krivicu projicira na nešto toliko neopipljivo kakav je jedan grad, ako misli da je Sarajevo moralo ostati isto nakon 3,5 godine silovanja i krvavog pira (isto kao u njegovoj uobrazilji), ako ne shvata da je legaliziranje genocida i pozitivistički pristup afirmaciji istog od strane MZ uzrok ovakvom stanju; tada neka mu je sretan put, neka se gubi i nikad ne vrati ni u Sarajevo ni u Bosnu, i neka nas poštedi laprdanja tamo odnekud - neka gleda svoje interese bez da nam on rješava probleme iz nekog od susjednih centara, čije ruke su do laktova u krvi građana Sarajeva i Bosne, a Bosna i Sarajevo će preživjeti bez njega to je sigurno.
Sretno mu, i neka se nikad ne vrati, i da više ne čujemo za njega...
nek si mu reko!
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#12 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by felipe kajetano »

'ocel ko ostat :-? ?
User avatar
muha_sa
Posts: 128646
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#13 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by muha_sa »

felipe kajetano wrote:'ocel ko ostat :-? ?
bezkurac.
User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#14 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by BiH-x »

chuchumbamayumbe wrote:btw, đe ide, zna li se?
Zivjet ce na relaciji Pale-Banja Luka :lol:

Bez zeze, vjerovatno u Zagreb ili negdje na Zapadu...
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#15 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by felipe kajetano »

muha_sa wrote:
felipe kajetano wrote:'ocel ko ostat :-? ?
bezkurac.
:-?
User avatar
konrad
Posts: 724
Joined: 27/03/2009 18:39

#16 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by konrad »

hadzun wrote:nije mu prošlo da onaj stan klepi u ulici Koševo, pa kuka....provjeren recept, pali... :D
ko ga #ebe nek ide
HB pa ima i SB ... 8-)
Kako klepio stan ? Zar nije mogao da zaradi stan za 40 godina staza ?
bicebolje
Posts: 1252
Joined: 12/05/2010 08:18

#17 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by bicebolje »

Svako sebi bira mjesto života. Aka mu Sarajevo toliko smeta normalno je da odseli ako može... daleko normalnije nego zahtjevati da se Sarajevo mjenja zbog njega.
User avatar
tetakk
Posts: 746
Joined: 28/07/2006 16:42
Location: duboka suma zaborava

#18 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by tetakk »

konrad wrote:
hadzun wrote:nije mu prošlo da onaj stan klepi u ulici Koševo, pa kuka....provjeren recept, pali... :D
ko ga #ebe nek ide
HB pa ima i SB ... 8-)
Kako klepio stan ? Zar nije mogao da zaradi stan za 40 godina staza ?
Ma nije mu pomoglo ni falsifikovaje tudjeg potpisa, pa sad ko ugrozen :-)
hadzun
Posts: 120
Joined: 19/07/2009 19:54

#19 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by hadzun »

konrad wrote:
hadzun wrote:nije mu prošlo da onaj stan klepi u ulici Koševo, pa kuka....provjeren recept, pali... :D
ko ga #ebe nek ide
HB pa ima i SB ... 8-)
Kako klepio stan ? Zar nije mogao da zaradi stan za 40 godina staza ?
ovde bolja lokacija , valjda.... :cry:
User avatar
Pikaboo
Posts: 737
Joined: 28/08/2009 12:18
Location: In the moment.

#20 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Pikaboo »

Ko nebi otisao iz ove nacionalisticke septicke jame!
User avatar
therrarrius
Posts: 1472
Joined: 25/01/2009 18:31
Location: Odovud do tamo

#21 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by therrarrius »

Pikaboo wrote:Ko nebi otisao iz ove nacionalisticke septicke jame!
Pa, nacionalisti, tihicevci, dodlici, pobornici erceg-bosne, oni ''po zakonu'' i slicni njima.
User avatar
Pikaboo
Posts: 737
Joined: 28/08/2009 12:18
Location: In the moment.

#22 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Pikaboo »

therrarrius wrote:
Pikaboo wrote:Ko nebi otisao iz ove nacionalisticke septicke jame!
Pa, nacionalisti, tihicevci, dodlici, pobornici erceg-bosne, oni ''po zakonu'' i slicni njima.
I oni kojima je svega toga na vrh necega,ali nas niko nece!
User avatar
bosan
Posts: 1581
Joined: 15/05/2005 21:34

#23 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by bosan »

Otisao sam i ja ,pa sta :D :D
User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#24 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by BiH-x »

bosan wrote:Otisao sam i ja ,pa sta :D :D
Nisi Hrvat (dakle nisi ugrozen)
User avatar
valter.ba
Posts: 1767
Joined: 29/04/2008 09:55

#25 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by valter.ba »

Jebat ga! Nisam mogao a da ne kazem pravo me nervira sa svojim stavovima u zadnjih godinu dana te problem sa stanom te shutnuli ga u penziju te zena otpustena PA STA PEJAKOVICU???? Moras bolan Pejakovicu u zasluzenu penziju! Ljudi svaki dan bivaju otpusteni,borci jebeni od svakoga ko ih je mogao,bez stanova bore se za golu egzistenciju...Jebo te tvoj patriotizam koji samo gledas kroz svoje licne interese. Citiracu te Pejakovicu: "SIKTER"!!!
Locked