koji stipe mesic, onaj ustaša iz 1990. ili onaj antifašist iz 2000. godine?Nomo wrote:jesu jesu i te kako . pogledaj malo na google pod ,, izdaja i prodaja posavine ,, sastanak kardjic i boban u gratzu . sastanak boban i vucurevic . crtanje karata o podijeli bih ,delegacije tudjmana i milosevica sastavaljene od akademika markovic , lerotic , ljilja avramov , vasilje krestic , dusan bilandzic , smiljko sokol sastale se 60 puta na temu kouda i kako podijeliti bih izmedju hrvata i srba ( to je izjavio stipe mesic u hagu kao svjedok ) kako su bobanovi bojovnici doturali naftu cetaljima , guglaj malo citaj nemoj samo da lupetas napamet i ionako kako se tebi svidja .ronnie wrote:Skijaš wrote:
Lik piše kako Tuđman i Milošević nisu dogovorili podjelu BiH, šta god da napiše poslije toga nije iznenađenje.
Da su pregovarali - jesu.Samo lud čovijek ne bi pregavarao kad ima posla s nadmoćnim neprijateljem.Da su se dogovorili - nisu.
Najbolji primjer - sadašnja sutuacija u Ukrajini.
Velikosrpski cilj je bio linija Virovitica - Karlovac - Karlobag. Niđe Bosne.
Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
- ronnie
#226 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
-
Nomo
#227 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
ronnie
znao sam da ces napisati ovakvu budalastinu . umjesto da argumentima oboris cinjenicu da su se poslije kardjordjeva hrvtska i srpska izaslanstva sastala 60 puta i da su se bavili crtanjem karata na racun BiH ti se bavis stipom mesicem i njegovim karakterom . uzmi npr da sam ja to rekao . hoces li baviti mojom malenkoscu ili ces oboriti argumentom cinjenicu da su Srbi i Hrvati tudjman i milosevic dijelili BiH i da su vrlo dobro karadjicevi i bobanovi vojnici suradjivali u toku rata i da su i jedni i drugi ratovali protiv Armije BiH i drzave BiH .
ps . sam ucesnik tih svih pregovora o podijeli Bosne i Hercegovine ( Dusan Bilandzic ) je napisao knjigu ,, povijest izbliza ,, u kojoj se kaje i jasno kaze da mu je savjest proradila zbog svih posljedica i strahota koje su dosle i proizasle iz tih mracnih pregovora . on se u jednom trenutku povukao iz hrvtske delegacije ali rijeke krvi su vec tekle bosnom . hoces li reci da je dusan bilandzic komunjara ili nesto trece .knjigu mozes pronaci a i bilandzica . a mozes malo i oci otvoriti i baciti pogled oko sebe umjesto da pises mantre iz vecernjeg lista . o podijeli BiH (izmedju hrvta i srba tudjmn milosevic karadjoredjevo itsl ) je takodje u Hagu svjedocio i Ante Markovic . Imas li kakavu etiketu za njega .
koji stipe mesic, onaj ustaša iz 1990. ili onaj antifašist iz 2000. godine?
znao sam da ces napisati ovakvu budalastinu . umjesto da argumentima oboris cinjenicu da su se poslije kardjordjeva hrvtska i srpska izaslanstva sastala 60 puta i da su se bavili crtanjem karata na racun BiH ti se bavis stipom mesicem i njegovim karakterom . uzmi npr da sam ja to rekao . hoces li baviti mojom malenkoscu ili ces oboriti argumentom cinjenicu da su Srbi i Hrvati tudjman i milosevic dijelili BiH i da su vrlo dobro karadjicevi i bobanovi vojnici suradjivali u toku rata i da su i jedni i drugi ratovali protiv Armije BiH i drzave BiH .
ps . sam ucesnik tih svih pregovora o podijeli Bosne i Hercegovine ( Dusan Bilandzic ) je napisao knjigu ,, povijest izbliza ,, u kojoj se kaje i jasno kaze da mu je savjest proradila zbog svih posljedica i strahota koje su dosle i proizasle iz tih mracnih pregovora . on se u jednom trenutku povukao iz hrvtske delegacije ali rijeke krvi su vec tekle bosnom . hoces li reci da je dusan bilandzic komunjara ili nesto trece .knjigu mozes pronaci a i bilandzica . a mozes malo i oci otvoriti i baciti pogled oko sebe umjesto da pises mantre iz vecernjeg lista . o podijeli BiH (izmedju hrvta i srba tudjmn milosevic karadjoredjevo itsl ) je takodje u Hagu svjedocio i Ante Markovic . Imas li kakavu etiketu za njega .
- JThomas
#228 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
pa dobro, možda se nisu svaki detalj dogovorili
ali dešavanja su dokazala da dosta toga jesu.
-
Nomo
#229 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
u kuloarima se prica da se nikako nisu mogli dogovoriti kako ce se zvati Sarajevo . Slobodanovo ili Franjevo . Tu su se koplja lomila . Sve drugo je teklo kao mlijeko . uz wishky naravno .JThomas wrote:pa dobro, možda se nisu svaki detalj dogovoriliali dešavanja su dokazala da dosta toga jesu.
evo jedan citat Franje Tudjmana iz 1993
,, Da hoce Alija kao covjek jednu casicu popiti i sa mnom i sa Slobom se lijepo dogovoriti ,,
- ronnie
#230 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
što da se ja izjašnjavam, nisi se ni ti izjasnio u svezi stipe mesića.Nomo wrote:ronnie
koliko znam dušan Bilandžić je bio komunjara, ja mu to ne uzimam za zlo, čovijek je na vrijeme shvatio neke stvari.
pa u ratu se pregovara, pregovarali su srbi i s bošnjacima, zašto ne bi s hrvatima.
koliko je meni poznato, alija je Tuđmanu nudio zapadnu Hercegovinu, da li je to bilo iskreno ili samo taktički potez, to ne znam, nisam proučavao.
da je bilo pogrešnih poteza sa hrvatske strane, bilo ih je sigurno, ali hrvati su se odrekli herceg-bosne u cilju jedinstvene BiH, a srbi nisu, je li tako bilo?
hrvati su najveći gubitnici rata u BiH, danas ih je 50 posto od predratnog broja, ili ti imaš druge podatke?
- ronnie
#231 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
ne vjerujem da je to rekao, ali i da jest, tar nije bolje i sto dana pregovarati nego jedan dan ratovati i prolijevati krv!?Nomo wrote:u kuloarima se prica da se nikako nisu mogli dogovoriti kako ce se zvati Sarajevo . Slobodanovo ili Franjevo . Tu su se koplja lomila . Sve drugo je teklo kao mlijeko . uz wishky naravno .JThomas wrote:pa dobro, možda se nisu svaki detalj dogovoriliali dešavanja su dokazala da dosta toga jesu.
,, Da hoce Alija kao covjek jednu casicu popiti i sa mnom i sa Slobom se lijepo dogovoriti ,,
-
Nomo
#232 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
a zasto ne vjerujes ?ronnie wrote:ne vjerujem da je to rekao, ali i da jest, tar nije bolje i sto dana pregovarati nego jedan dan ratovati i prolijevati krv!?Nomo wrote:u kuloarima se prica da se nikako nisu mogli dogovoriti kako ce se zvati Sarajevo . Slobodanovo ili Franjevo . Tu su se koplja lomila . Sve drugo je teklo kao mlijeko . uz wishky naravno .JThomas wrote:pa dobro, možda se nisu svaki detalj dogovoriliali dešavanja su dokazala da dosta toga jesu.
to je bilo samo slikanje za javnost a pravi pregovori su vodili u Kardjoredjevu i Tikvesu . Bez alije , bez Makedonaca , bez Slobenaca , Albanaca itd . U tim pregovorima nije bilo mjesta za bosance i Bosnu . To ce tijek dogadjaja pokazati a danas je mijardu dokaza za to . Presude su pale . Sve se zna . A ti laprdas .
-
Nomo
#233 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
nemam ja nikakve posebne podatke . u ovom ratu je ubijeno oko 38 000 bosnjackih civila . Samo u Sarajevu 12 000 i 1300 djece . Ubijeno je oko 36 000 pripadnika Armije BiH ( Bosnjaka ) Srbi , 24 000 vojnici i 4 hiljade civili . Civili su pored monstrouznih zlocina koji su za svaku osudu stradali najvise od srpskih granata ( Sarajevo Bihac Tuzla itd ) Hrvati 5000 vojnici i 2000 civili . Dakle po broju mrtvih Hrvati su ubjedljivo najbolje prosli . I neka su hvala dragom Bogu . Sto se tice Hrvata kojih fali 50 % u biH ....oni su zrtve politike Franje T i HDZ i svih pregovora i dogovora od Karadjordjeva do Gratza i Trebinja . Oni su kolateralna steta jedne sulude politike koja je imala za cilj pripajanje jednog dijela BiH Hrvatskoj . Sve zalbe za to, za prodaju Posavine za Srednju Bosnu i mnoga toga idu na adresu banskih dvora .To u Hagu i tulipani znaju . to cak i majmuni u Africi znaju .ronnie wrote:što da se ja izjašnjavam, nisi se ni ti izjasnio u svezi stipe mesića.Nomo wrote:ronnie
koliko znam dušan Bilandžić je bio komunjara, ja mu to ne uzimam za zlo, čovijek je na vrijeme shvatio neke stvari.
pa u ratu se pregovara, pregovarali su srbi i s bošnjacima, zašto ne bi s hrvatima.
koliko je meni poznato, alija je Tuđmanu nudio zapadnu Hercegovinu, da li je to bilo iskreno ili samo taktički potez, to ne znam, nisam proučavao.
da je bilo pogrešnih poteza sa hrvatske strane, bilo ih je sigurno, ali hrvati su se odrekli herceg-bosne u cilju jedinstvene BiH, a srbi nisu, je li tako bilo?hrvati su najveći gubitnici rata u BiH, danas ih je 50 posto od predratnog broja, ili ti imaš druge podatke?
-
mishic
#234 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
"Vjerski fanatizam i nacionalizam izazivaju strasne posljedice po mozak covjeka i onemogucavaju nepristrasno, razumno i racionalno razmisljanje. Mozak takvih ljudi funkcionise u jednom smijeru."
Po hiljaditi put zestoki kriticari ove ili one zloupotrebe svega i svacega, ideja i ideologija, određenja ili opredjeljenja, svejedno, pokazuju da ni za milimetar nisu odmakli od onoga sto kritikuju ili onih koje kritikuju. Promijeni se samo predznak, promijeni se dres, pa opleti... Komunisti, titoisti, fašisti, nacionalisti, fanatici svih boja i nijansi, okupe se pa ping-pong opletu do iznemoglosti ne videći uopšte da pljujući na one druge i drugačije i sami čine ono po ćemu pljuju i poistovijete se sa onima na koje pljuju.
A čovjeka nigdje! Nigdje ljudi i ljudovanja! Puca se iz krajnosti u krajnost a zaboravlja da je ISTINA negdje oko sredine. Sve što postoji može da se upotrijebi ali i ZLOUPOTRIJEBI. Zloupotreba svega i svacega bilo je, ima i biti ce, a naj bolja potvrda tome su upravo ovi stavovi i postojanje ovih žestokih kritičara. Uvijek su krivi oni drugi i drugačiji a uvijek u pravu ja i oni oko mene!!!
Ima li koga da bi stao pred ogledalo pa da kada vidi sebe odustao od kritikovanja drugih i drugačijih. Ima li ikoga da kaže da pored svih drugih koji su mu u nečemu krivi ima makar trun nečega što je i do njega?!! Crno-bijeli svijet i dobri i loši momci nisu realnost. Između tog dvoga ima još dosta toga što ne vide oni kojima je krajnost u kojoj su začahureni jedina realnost za koju znaju i koju priznaju. Dok god je velika većina nas u toj poziciji nema nama naprijed. A proteći će još vode Bosnom dok većina progleda pa bude u stanju reći "Bobu-BOB, Popu-POP".
Po hiljaditi put zestoki kriticari ove ili one zloupotrebe svega i svacega, ideja i ideologija, određenja ili opredjeljenja, svejedno, pokazuju da ni za milimetar nisu odmakli od onoga sto kritikuju ili onih koje kritikuju. Promijeni se samo predznak, promijeni se dres, pa opleti... Komunisti, titoisti, fašisti, nacionalisti, fanatici svih boja i nijansi, okupe se pa ping-pong opletu do iznemoglosti ne videći uopšte da pljujući na one druge i drugačije i sami čine ono po ćemu pljuju i poistovijete se sa onima na koje pljuju.
A čovjeka nigdje! Nigdje ljudi i ljudovanja! Puca se iz krajnosti u krajnost a zaboravlja da je ISTINA negdje oko sredine. Sve što postoji može da se upotrijebi ali i ZLOUPOTRIJEBI. Zloupotreba svega i svacega bilo je, ima i biti ce, a naj bolja potvrda tome su upravo ovi stavovi i postojanje ovih žestokih kritičara. Uvijek su krivi oni drugi i drugačiji a uvijek u pravu ja i oni oko mene!!!
Ima li koga da bi stao pred ogledalo pa da kada vidi sebe odustao od kritikovanja drugih i drugačijih. Ima li ikoga da kaže da pored svih drugih koji su mu u nečemu krivi ima makar trun nečega što je i do njega?!! Crno-bijeli svijet i dobri i loši momci nisu realnost. Između tog dvoga ima još dosta toga što ne vide oni kojima je krajnost u kojoj su začahureni jedina realnost za koju znaju i koju priznaju. Dok god je velika većina nas u toj poziciji nema nama naprijed. A proteći će još vode Bosnom dok većina progleda pa bude u stanju reći "Bobu-BOB, Popu-POP".
- ronnie
#235 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Nomo wrote:
nemam ja nikakve posebne podatke . u ovom ratu je ubijeno oko 38 000 bosnjackih civila . Samo u Sarajevu 12 000 i 1300 djece . Ubijeno je oko 36 000 pripadnika Armije BiH ( Bosnjaka ) Srbi , 24 000 vojnici i 4 hiljade civili . Civili su pored monstrouznih zlocina koji su za svaku osudu stradali najvise od srpskih granata ( Sarajevo Bihac Tuzla itd ) Hrvati 5000 vojnici i 2000 civili . Dakle po broju mrtvih Hrvati su ubjedljivo najbolje prosli . I neka su hvala dragom Bogu . Sto se tice Hrvata kojih fali 50 % u biH ....oni su zrtve politike Franje T i HDZ i svih pregovora i dogovora od Karadjordjeva do Gratza i Trebinja . Oni su kolateralna steta jedne sulude politike koja je imala za cilj pripajanje jednog dijela BiH Hrvatskoj . Sve zalbe za to, za prodaju Posavine za Srednju Bosnu i mnoga toga idu na adresu banskih dvora .To u Hagu i tulipani znaju . to cak i majmuni u Africi znaju .
Pa nitko ne spori da su Bošnjaci bili najveće žrtve rata (brojčano), ali izjednačavati ulogu Srbije i Hrvatske je u najmanju ruku neukusno. Na žalost bilo je grešaka sa hrvatske strane, to je istina, ali zna se odakle je došlo zlo. Da nije bilo Slobe, ne bi bilo niti Franje.
- Mister Yes
#236 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
1991. godine u Karađorđevu su se dogovarali kako da podjele BiH ali se nisu dogovorili. Naime, Milošević je dobio informacije da se Alija ne priprema za rat pa je povjerovao da će imati cijelu BiH i da samim tim nema razloga da se oko BiH dogovora sa Tuđmanom.Skijaš wrote: Lik piše kako Tuđman i Milošević nisu dogovorili podjelu BiH, šta god da napiše poslije toga nije iznenađenje.
Čak je poželio i dio Hrvatske i došlo je do njihovog međusobnog sukoba i u Hrvatskoj a kasnije i u BiH. Nakon što je Alija ipak izabrao nezavisnost i formirao frontu odbrane Milošević je skontao da ne može na dvije strane i da treba da se dogovori sa Franjom.
1992. godine Slobo i Franju se jesu dogovorili. Tuđman je pristao da pomogne Miloševiću da dobije administrativnu jedinicu u BiH a zauzvrat Milošević je pristao da se povuče iz Hrvatske čim dobije administrativnu jedinicu u BiH.
I tako je i bilo. Franjo je zaratio sa Alijom koji je time bio okružen sa dva neprijatelja. Nakon što su 1993. pali Igman i Bijelašnica Alija je praktično kapitulirao i pristao da Srbi imaju svoju administrativnu jedinicu zasnovanu na etničkom principu. Nakon toga Franjo se pomiruje sa Alijom i pravi se Federacija. U dogovorenom ratu (praktično sve nakon 93-će) u izrežiranim "oslobađanjima" razmjenjuju se teritorije uključujući i dogovoreno povlačenje Srba iz Hrvatske.
Ljudi skromnih intelektualnih kapaciteta ne mogu retroaktivno poredati šta se kada dešavalo. Tako oni primjete da su Srbi i Hrvati u jednom dijelu rata zajedno surađivali i to navode kao dokaz da su se dogovorili još 91-ve u Karađorđevu. A jasno se vidi da od Karađorđeva do negdje sredine 92-ge nisu bili zajedno.
-
palermo
#237 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Mister Yes wrote:1991. godine u Karađorđevu su se dogovarali kako da podjele BiH ali se nisu dogovorili. Naime, Milošević je dobio informacije da se Alija ne priprema za rat pa je povjerovao da će imati cijelu BiH i da samim tim nema razloga da se oko BiH dogovora sa Tuđmanom.Skijaš wrote: Lik piše kako Tuđman i Milošević nisu dogovorili podjelu BiH, šta god da napiše poslije toga nije iznenađenje.
Čak je poželio i dio Hrvatske i došlo je do njihovog međusobnog sukoba i u Hrvatskoj a kasnije i u BiH. Nakon što je Alija ipak izabrao nezavisnost i formirao frontu odbrane Milošević je skontao da ne može na dvije strane i da treba da se dogovori sa Franjom.
1992. godine Slobo i Franju se jesu dogovorili. Tuđman je pristao da pomogne Miloševiću da dobije administrativnu jedinicu u BiH a zauzvrat Milošević je pristao da se povuče iz Hrvatske čim dobije administrativnu jedinicu u BiH.
I tako je i bilo. Franjo je zaratio sa Alijom koji je time bio okružen sa dva neprijatelja. Nakon što su 1993. pali Igman i Bijelašnica Alija je praktično kapitulirao i pristao da Srbi imaju svoju administrativnu jedinicu zasnovanu na etničkom principu. Nakon toga Franjo se pomiruje sa Alijom i pravi se Federacija. U dogovorenom ratu (praktično sve nakon 93-će) u izrežiranim "oslobađanjima" razmjenjuju se teritorije uključujući i dogovoreno povlačenje Srba iz Hrvatske.
Ljudi skromnih intelektualnih kapaciteta ne mogu retroaktivno poredati šta se kada dešavalo. Tako oni primjete da su Srbi i Hrvati u jednom dijelu rata zajedno surađivali i to navode kao dokaz da su se dogovorili još 91-ve u Karađorđevu. A jasno se vidi da od Karađorđeva do negdje sredine 92-ge nisu bili zajedno.
- Mister Yes
#238 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ama gledala onaj film 50 nijansi sive. Danas sam 4 puta drug moj. Juče 5 puta (svi mi se mišići upalili). A to u mojim godinama nije lakopalermo wrote:opet te žena najezietila, pa trolaš po forumu...
-
daddy-kool
#239 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ovo je primjerenije za neki pdf alternativna historija, ali kako već ovdje pišeš onda bi bilo dobro da se malo podeblja nekim materijalnim dokazima.Mister Yes wrote:
1991. godine u Karađorđevu su se dogovarali kako da podjele BiH ali se nisu dogovorili. Naime, Milošević je dobio informacije da se Alija ne priprema za rat pa je povjerovao da će imati cijelu BiH i da samim tim nema razloga da se oko BiH dogovora sa Tuđmanom.
- madner
#240 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Jos jedan dokaz koliko puno teoreticara zavjera su intelektualni kepeci.
- Mister Yes
#241 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Materijalni dokazi za šta od ovoga? Da se nisu dogovorili 91-ve već tek sredinom 92-ge? Pa za to je najbolji dokaz njihov međusobni sukob koji je trajao sve do sredine 92-ge:daddy-kool wrote:
Ovo je primjerenije za neki pdf alternativna historija, ali kako već ovdje pišeš onda bi bilo dobro da se malo podeblja nekim materijalnim dokazima.
25.03.1991
Sastanak u Karađorđevu Miloševića i Tuđmana.
1.10.1991.
Započeo je žestok napad JNA na Dubrovnik i okolicu
3.10.1991.
nakon što su opljačkali hrvatska sela (najveće od njih Ravno) u opštiini Trebinje u istočnoj Hercegovini (1.10.), četnici i JNA protjerali su Hrvate i zapalili im kuće
5.10.1991.
Srpske snage (JNA i četnici) krenule su u opšti napad na svim hrvatskim ratištima, s ciljem da za 20 dana slome odbranu Republike Hrvatske;
14./15. i 16.11.1991.
Hrvatska ratna mornarica je u Splitskom, a zatim i u Korčulanskom kanalu, porazila Jugoslavensku ratnu mornaricu (predvođenu razaračem Split) i razbila pomorsku blokadu grada Splita, koji je jugovojska granatirala.
18.11.1991.
U Vukovaru je prestao organizirani otpor hrvatskih branitelja. Bitka za Vukovar (24.8. - 18.11. 1991.) bila je presudna za odbranu Hrvatske, a Vukovar je postao simbol hrvatskoga otpora srpskoj agresiji.
19.12.1991
Skupština SAO Krajine na sjednici u Kninu u svojstvu ustavotvorne skupštine, proglasila je Krajinu Republikom.
3.03.1992.
sukob srpskih i hrvatskih snaga u Bosanskom Brodu kada su naoružani srbi pokušali osvojiti PU i most na Savi. Time je započeo rat u bosanskoj Posavini.
26.03.1992.
prema izjavama očevidaca i izvorima JNA u selu Sjekovac kod Bosanskog Broda, pripadnici ZNH počinili masakr nad Srbima, ubijeno 21 lice.
I tako sve dok nije postalo jasno da su se Muslimani uspjeli odbraniti (odbranjeno Sarajevo i uspostavljena linija odbrane). Nakon toga se Slobo i Franjo dogovaraju i imamo ovo:
06.05.1992.
U Grazu su se sastali predstavnik hrvatske nacionalne zajednice Mate Boban i predstavnik srpske državne zajednice Radovan Karadžić; raspravljalo se o razgraničenju Hrvata i Srba u BiH, da bi prestali razlozi za oružane sukobe Hrvata i Srba na cijelom teritoriju BiH.
Tačka 3. sporazuma:“Obje strane su suglasne da se u razgraničenju dvije konstitutivne jedinice na području Kupresa kao i u Bosanskoj Posavini vodi računa o kompaktnosti prostora i komunikacija”. Karadžić i Boban su se saglasili da sva sporna pitanja treba rješavati mirnim putem i da nakon današnjeg susreta, prestaju razlozi za oružane sukobe Srba i Hrvata na teritoriji BH !!!
6.-8.06.1992.
Vojnom akcijom “Čagalj” oslobođen je zapadni dio Mostara i veliki dio Hercegovine.
Hrvatske postrojbe (HV i HVO) protjerale su neprijatelja iz doline Neretve oko Čapljine i oslobodile visoravan Dubrave; zatim Stolac (12.06.) i okolna sela te lijevu obalu rijeke Neretve i cijeli Mostar (do 21.06.).
Ustvari četničke snage su se manje više same od sebe povukle do linija “dogovorenog razgraničenja” a sve u skladu sa dogovorm “o nenapadanju” kojeg su 6.5. u Gracu sklopili Boban-karadžić čime je dogovorean I razmjena teritorija, Posavine za Hercegovinu. Upravo u vezi s tim sinhronizovano za dan-dva kreću pripreme za akciju četnika u Posavini za probijanje koridora, gdje se HVO snage manje-više bez ogranizovanog otpora (čast jedninicama koje su na svoju ruku pružale ogorčen ali nedovoljan otpor) povukle I prepustile Posavinu četnicima, kao protuuslugu za prepuštanje Hercegovine HVO-u.
26.06.1992.
Četnici probili koridor u Posavini.
09.08.1992.
U mjestu Kruševo kod Mostara u zasjedi likvidiran Blaž Kraljević, glavni zapovjednik HOS-a sa osam pripadnika HOS-a
30.09.1992.
U Ženevi se sastali predsjednik SRJ Dobrica Ćosić i Franjo Tuđman i započeli razgovore o otvorenim jugoslovensko-hrvatskim pitanjima. Dogovoren sporazum o povlačenju Vojske Jugoslavije sa Prevlake do 20.okotbra, a cijela oblast će biti demilitarizovana uz raspoređivanje posmatrača UN.
04.10.1992.
Kopresjednik mirovne konferencije o Jugoslaviji lord Dejvid Oven izjavio je za milanski list «Korijere de la sera» da « Bosna mora biti sastavljena od autonomnih regiona sa većim stepenom nezavisnosti nego što to želi današnja muslimanska vlada u Sarajevu.»
06.10.1992.
Srpske pobunjeničke snage ušle su u Bosanski Brod;
24.10.1992.
Sukobi između HVO I ARBH poslije Viteza, Novog Travnika eskaliraju i u Hercegovini, posebno u dolini Neretve, gdje se vode borbe u posljedna dva dana u opštinama Prozor, Jablanica i Konjic.
25.10.1992.
Izbija prvi veliki sukob izmedju ARBiH i HVO-a, kada postrojbe HVO-a ulaze u Prozor, do tada pod nadzorom ARBiH, i zauzimaju ga.
15.11.1992.
HVO uz podršku Hrvatske vojske zavodi potpunu blokadu područja koje kontroliše ARBiH. Na taj način spriječen je svaki pokušaj dopremanja naoružanja, municije i opreme ARBiH.
18.01.1993.
Rasplamsava se sukob ARBH i HVO u centralnoj Bosni, gdje se vode borbe u rejonu Gornjeg Vakufa, Novog Travnika i u neposrednoj blizini Bugojna. Alija upozorava na novu agresiju protiv Bosne, ovaj put sa hrvatske strane.
16.04.1993.
U selu Ahmići, srednja Bosna, postrojbe HVO-a ubile su oko 96 civila Bošnjaka.
09.05.1993.
HVO vrši snažne napade na istočni Mostar. Jedinice ARBiH nalaze se u okruženju na svega nekoliko kvadratnih kilometara teritorije.
14.05.1993.
Vlada BH je optužila Republiku Hrvatsku za agresiju na BH te ocijenila da je prisustvo regularnih trupa HV na području srednje Bosne direktan čin vojne intervencije na teritoriju BH.
01.07.1993.
111. brigada HVO-a iz Žepče napada jedinice ARBiH u Novom Šeheru.
30.07.1993.
Vojska pobunjenih Srba pokreće veliku ofanzivu na Igman i Bjelašnicu. Probijene su linije odbrane ARBiH na Igmanu.
01.08.1993.
Vojska pobunjenih Srba zauzela najviši vrh na Bjelašnici i preuzela kontrolu nad TV relejem.
02.08.1993.
U Ženevi došlo do prekida mirovnih pregovora jer je Alija nastavak pregovora uslovio povlačenjem srpskih pobunjeničkih snaga sa Bjelašnice i Igmana.
03.08.1993.
Warren Christopher: "Skidanje opsade Sarajeva je nacionalni interes SAD."
04.08.1993.
Prema izjavama ratnog zločinca Ratka Mladića srpske pobunjeničke snage su zauzele sve ključne položaje na Igmanu i natjerale ARBH na povlačenje, čime su potpuno zatvorili obruč oko Sarajeva.
E ovo je naravno ključni momenat. Složit ćeš se da od ovoga ne može biti gore. Dva neprijatelja, potpuno okruženi i pad Igmana i Bjelašnice čime je Sarajevo ostalo potpuno okruženo. Ovo je momenat kada se diže bijela zastava. Ali šta se dešava? Od tog momenta sve se okreće u korist Muslimana i Alije. Kako je to moguće osim ako je tada Alija pristao na nešto što je ranije odbijao da pristane? Pogledajmo kako se od tog momenta (koji ne može biti gori) sve otvara na bolje za nas Bošnjake:
07.08.1993.
Pripadnici vojske pobunjenih Srba su na prilazima prema planinama Igman i Bjelašnica povukli tešku artiljeriju, kako bi ispoštovali postignuti dogovor o prekidu borbenih dejstava na ovom području. Prethodnice “plavih šljemova” UN izašle su na Igman.
14.08.1993.
Vojska pobunjenih bosanskih Srba je završila povlačenje sa Igmana i Bjelašnice na pozicije od 30.jula i predale ove položaje pod nadzor UNPROFOR-a
26.08.1993.
Alain Little, izvještač BBC: "Ženeva je potpis kapitulacije, ali nema drugog izlaza za bosanski narod. Ta je kapitulacija kontrolirana od medjunarodne zajednice."
15.09.1993.
U Ženevi, Alija Izetbegović i Franjo Tudjman potpisali Deklaraciju o prekidu neprijateljstva.
01.11.1993.
Predsjedništvo RBiH donijelo naredbu o razrješenju s dužnosti Sefera Halilovića (protivnik svake vrste dogovora)
12.11.1993.
Za novog zapovjednika HVO imenovan je Ante Roso umjesto Slobodana Praljka. ( i oni sklanjaju svog "ostrašćenog")
08.02.1994.
Zastupnički dom samozvane HZ HB je usvojio u Livnu Deklaraciju u kojoj se zauzima za očuvanje BH u međunarodno priznatim granicama, s tim da to bude unija republika BH sa tri ravmopravna državotvorna naroda. Na ovoj sjednici Mate Boban, dotadašnji predsjednik, podnio je ostavku. (ode i Boban)
23.02.1994.
Generali Ante Roso (HVO) i Rasim Delić (Armija BiH) potpisali su u Sarajevu dogovor o prekidu međusobnih sukoba.
26.02.1994.
U Vašingtonu pod okriljem SAD počinju pregovori razgovori izmedju Hrvata i Muslimana o uspostavljanju federacije.
02.03.1994.
U Vašingtonu su predsjednik Vlade RBH Haris Silajdžić, predsjednik bosanskih Hrvata Krešimir Zubak i ministar inostranih poslova Hrvatske Mate Granić potpisali sporazum o spajanju hrvatskih i bošnjačkih teritorija u BH u federaciju.
Voren Kristofer: «Sporazum Muslimana i Hrvata o formiranju Federacije u BH stvara novi balans snaga koji ima šanse da Srbe natjera na ozbiljno pregovaranje»
18.03.1994.
Washingtonski sporazum
U Washingtonu, u prisustvu Billa Clintona, Krešimir Zubak i Haris Silajdžić, potpisali su sporazum o uspostavi hrvatsko-bošnjačke federacije (Federacija BiH).
13.05.1994.
Na ministarskom sastanku u Ženevi (SAD; Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postignuta je saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju BH konflikta. U svečanoj deklaraciji zaraćene strane se pozivaju da u roku od dvije nedjelje započnu pregovore o miru pod pokroviteljstvom Kontakt-grupe; predviđena je teritorijalna podjela po kojoj bi Bošnjaci i Hrvati dobili 51% a Srbi 49% teritorije.
18.05.1994.
Krajišnik: »Najnovija Ženevska deklaracija i podjela BH na dva dijela u principu je prihvatljiva za srpsku stranu, ali će biti velikih poteškoća oko predviđenih procenata. Srbi ne žele tuđu zemlju. Mi branimo svoje etničke prostore u bivšoj BH i sljedeći taj princip srpska strana je spremna da se odrekne jednog dijela teritorije koju drži u korist kompaktnosti države»
25.05.1994.
Snage bosanskih Hrvata sa tenkovima su se pridružile ARBH u napadima na položaje pobunjenih Srba i ovo je prvi put za više od godinu dana da je registrovano da snage bosanskih Hrvata aktivno pomažu ARBH protiv Srba u Bosni.
14.06.1994.
Predsjednik RH Franjo Tuđman posjetio je Sarajevo.
18.07.1994.
Poslanici parlamenta FBH prihvatili plan Kontakt-grupe sa 303 glasa za i 46 protiv.
31.07.1994.
Svojom izjavom Milošević prihvata ponuđeni prijedlog i to isto traži od samozvane RS.
«Stvorena je RS, koja po prijedlogu međunarodne zajednice treba da bude lagalizovana i da zauzima teritoriju polovine sadašnje BiH. …..Sada kada je RS ostvarena i kada je njena legalizacija izvjesna u granicama garantovanim od međunarodne zajednice, zahtjev za još veća odricanja građana SRJ i cijelog srpskog naroda ne bi se mogao braniti nijednim moralnim razlogom. Naprotiv, stvaranje uslova za ukidanje sankcija je u ovom trenutku najmanje što građani SRJ imaju pravo da očekuju od građana i rukovodstva RS….
03.08.1994.
Milošević: «Odluka rukovodstva na Palama je nesumnjivo najteža odluka protiv interesa cijelog srpskog naroda….Raspisali su referendum da bi sakrili svoju odgovornost iza leđa građana i naroda….Njihova odluka da odbiju mir ne može biti u interesu građana, već samo u interesu ratnih profitera i ljudi čija je savjest nečista, koji se boje dolaska mira…Sada su diretno stali protiv narodnog interesa i sebi prisvojili pravo da odluče o milionima ljudi… Zato moramo prekinuti svaki dalji odnos i saradnju sa takvim rukovodstvom»
Ministar spoljnih poslova Rusije Andrei Kozirjev: "Neću više razgovarati s Radovanom Karadžićem."
04.08.1994.
Nakon što su praktički konačno pobunjeni bosanski Srbi odbili mirovni plan, jugoslavenska vlada "prekinula je političke i ekonomske odnose" sa samozvanom Republikom Srpskom i uvela "blokadu granice".
06.08.1994.
Karadžić je izjavio da će Srbi u BH nastaviti da se bore za «slobodu i nezavisnost», čak ako ostanu sami». On je odbacio optužbe vlasti u Beogradu da se rukovodstvo samozvane RS ne zadovoljava ni polovinom BH. «Mi možemo prihvatiti 50% teritorije, ako dobijemo suverenitet, ali pitanje je kojih 50%».
26.08.1994.
U skupštini Srbije usvojena deklaracija o mirovnom planu Kontakt grupe za BH sa 126 glasova za i 2 protiv.
02.11.1994.
Predstavnik State Departmenta Majkl Mekari je izjavio da legalna bosanska Vlada ima razloga za pokretanje ofanzive s obzirom na srpsko odbijanje plana Kontakt-grupe. «Vlada u Sarajevu ima legitimne razloge da ostvari neke svoje ciljeve na vojnom polju. On je ocjenio vojne akcije bosanske strane «kao korak u službi mira»
I austrijska štampa pozdravlja ofanzivu ARBH u Bosni: «Bosnu očekuje treća uzastopna ratna zima – ovog puta uz prećutno odobravanje međunarodne zajednice» piše bečki «Standard»
03.11.1994.
HVO u zajedničkoj akciji sa ARBH su oslobodili Kupres (akcija Cincar).
23.03.1995.
ARBiH oslobađa Opaljenik sa radio-relejnim čvorištem na Vlašiću.
1.-3.05.1995.
Vojno-redarstvenom operacijom Bljesak oslobođena je zapadna Slavonija i Posavina
02.05.1995.
U nastavku akcije hrvatske snage su zauzele Okučane i opkolile Pakrac.
25.05.1995.
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Jasuši Akaši dao nalog za zračne udare.
11.07.1995.
Jedinice vojske pobunjenih Srba ulaze u Srebrenicu.
19.07.1995.
Jedinice vojske pobunjenih Srba ušle u sigurnu zonu Žepa.
28.07.1995.
HVO zauzima Glamoč i Grahovo.
05.08.1995.
U 12.30 jedinice HV su ušle u Knin, a na kninskoj tvrđavi se zavijorila šahovnica duga 20 metara.
16.08.1995.
Specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Jasuši Akaši razgovarali o unapređenju mirovnog procesa. Holbruk je izrazio mišljenje da će novonastala situacija na vojnom polju, uz vjerovatnu upotrebu zračnih udara NATO-a, biti od ključne važnosti za iznalaženje jedinstvenog vojnog i diplomatskog pristupa u pravcu rješavanja sukoba u BiH.
30.08.1995.
Počeli zračni udari NATO-a na jedinice i objekte vojske pobunjenih Srba u BiH.
11.09.1995.
Udružene jedinice II i III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su veoma jako četničko uporište - Vozuću.
12.09.1995.
HVO je zauzeo Šipovo.
13.09.1995.
HVO je oslobodio Jajce, a ARBH Donji Vakuf.
Peti korpus Armije RBiH krenuo u kontraofanzivu i ovladao širim rejonom Grmeča. Jedinice Petog korpusa ARBiH oslobodile Bosanski Petrovac.
14.09.1995.
HVO/HV zauzeo Drvar i prijevojem Oštrelj. U svom pohodu jedinice Petog korpusa ARBiH oslobodile Ključ.
17.09.1995.
ARBiH ulazi u Bosansku Krupu.
19.09.1995.
Na pritisak zapadnih sila, posebno SAD, ofanziva se zaustavlja, jer je napredovanje ARBiH i HVO/HV premašilo ranije zadani teritorijalni odnos među "entitetima" s odnosom 51:49.
21.09.1995.
Operacija NATO-a »Razborita prisila« zvanično je završena. Od 30. avgusta do 21 septembra obavljeno je oko 3000 borbenih letova, a pogođeno je ukupno 60 vojnih ciljeva na teritoriji samozvane RS.
01.11.1995.
Počinju pregovori u vazduhoplovnoj bazi u Dejtonu (Ohio, SAD)
23.11.1995.
VS UN-a (Rezolucija 1023) potvrdilo je temeljni sporazum o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u sastav Republike Hrvatske; ukinute su sankcije protiv SRJ.
-
daddy-kool
#242 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Dogovor u Karađorđevu je bio i ticao se podjele BiH.Mister Yes wrote:
E ovo je naravno ključni momenat. Složit ćeš se da od ovoga ne može biti gore. Dva neprijatelja, potpuno okruženi i pad Igmana i Bjelašnice čime je Sarajevo ostalo potpuno okruženo. Ovo je momenat kada se diže bijela zastava. Ali šta se dešava? Od tog momenta sve se okreće u korist Muslimana i Alije. Kako je to moguće osim ako je tada Alija pristao na nešto što je ranije odbijao da pristane? Pogledajmo kako se od tog momenta (koji ne može biti gori) sve otvara na bolje za nas Bošnjake:
Ono što pretpostavljaš je da su Amerikanci bili u tom dogovoru od samog početka, pa kad je Alija "kapitulirao" da su "ko fol" zaprijetili Srbima zračnim udarima, počeli tajni program opremi i obuči ARBiH, te preuzeli diplomatsku inicijativu za razrješenje krize u BiH od Evrope. To nije logično, niti bilo šta upućuje na to.
Nakon američkog pritiska i obećanja (a posredno i preko Njemačke) Hrvati se dovode u red i dolazi do svih daljnjih sporazuma. Ovdje je bitno prepoznati ključnu ulogu Amerikanaca nakon augusta 1993. Činjenica je da su u pregovorima previše davali važnosti Rusima i da je na osnovu toga ostalo dosta nepravednosti u mirovnom sporazumu.
- Mister Yes
#243 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ma mislim dovoljno je pogledati ovu kartu pa da bude jasno da su sva "oslobađanja" dogovorena:

Zamisli da si na sastanku u Ženevi te 93-će. Već je jasno zadato da će Srbi dobiti 49% (toliko dobijaju i po OS planu i kasnije kontakt grupa to potvrđuje 94-te) i to po etničkom kriteriju i jasno je zadato da tih 49% mora biti iz jednog dijela (u kontinuitetu). Kako napraviti 49% a da budu povezani Krajina, Semberija, Romanija i istočna Hercegovina? Pa jedino ovako kako je na kraju i povezano. Moraš Posavinu ostaviti Srbima da imaju vezu Krajina i Semberija. Moraš im dati i ovaj dio Zvornik-Cerska-Konjević polje da bi bili spojeni Semberija i Romanija. Naravno da onda moraš dati i Srebrenicu i Žepu jer ne možeš nikako do njih a da ne prekineš RS. Moraš dati i ovaj dio od Višegrada do Goražda da bi mogli biti spojeni Romanija i istočna Hercegovina. Sve to moraš dati ako si pristao da RS bude iz jednog dijela i da obuhvata 4 glavna prostora sa srpskom većinom.
E ali onda to negdje moraš nadoknaditi da bi ti došao do 51%. Šta ti treba? Pa treba ti prije svega okolina Sarajeva (Ilidža, Vogošća, Ilijaš) kao i dijelovi Sarajeva (Grbavica, Kovačići, Vraca). Čak i dio Trebevića taman toliko da možeš nekada opet gore povući žičaru. Treba ti dio Ozrena da ti se RS ne bi uvlačila gore ko kakvu ruglo. Ali možda najviše ti treba veza sa Bihaćem preko Kupresa, Glamoča, Drvara i Petrovca. Ali opet ni to nije dovoljno jer još nemaš 51%. Zato daj Slobodane i malo Posavine za braću Hrvate koliko ti nije previše i da ti ne smeta koridoru (Odžak). I opet ti fali par procenata da dođeš do 51%. Šta ćeš sada? Nemaš gdje to namaći nego na Sanskom Mostu i Ključu. I eto ga 51%. Daj ruku i da zalijemo a onda imamo dvije godine da to i realizujemo.
A sama realizacija je umjetničko dijelo sa aspekta organizacije i propagande. Na sve su mislili. I da Srbi sačuvaju svoje čojstvo i da imaju dobar izgovor zašto izgubiše toliko teritoriju (dva neprijatelja, NATO udari itd) i da Bošnjaci dobiju svoj Jasenovac koji će ih mobilizirati i nacionalno homogenizirati za naredne decenije (Srebrenica).
Kasnije ćeš napraviti Brčko Distrikt kao osigurač da ti "čuvari Bošnjaka" ne mogu otići. Idealno rješenje jer ne prekida RS (BD je dio oba entiteta) ali ne da im ići. Sve kontrolno ćeš staviti u RS (SIPA, porezi, pasoši, popis) a tu su i domovi naroda kao dodatni osigurač. Nadležnosti ćeš prenositi na državni nivo da što više stvari bude pod kontrolom manjinskih naroda. Ali to je sad već druga priča.
PS: mislim da su u odnosu na dogovor iz 93-će samo jednu teritorijalnu promjenu napravili. Naime, vjerujem da je originalno bilo predviđeno da Srbi dobiju i Goražde a Bošnjaci vjerovatno Prijedor. Ali Alija na kraju ipak nije imao srca prodati i Goražde onako kako je prodao Srebrenicu i Žepu. Za ovo imamo dokaz i u onim dokumentima CIA koji su nedavno otvoreni gdje se jasno vidi da se Alija tu suprostavio ranije dogovorenom planu za Goražde. Čak se govori o tome kako su ga USA predstavnici nagovarali da Goražde preda ali on to nije mogao.
Naravno, Alijina vezanost za Goražde nije samo stvar emocija. Tu je i ambicija da se bude bliže Sandžaku kao neka varijanta za budućnost.
Zamisli da si na sastanku u Ženevi te 93-će. Već je jasno zadato da će Srbi dobiti 49% (toliko dobijaju i po OS planu i kasnije kontakt grupa to potvrđuje 94-te) i to po etničkom kriteriju i jasno je zadato da tih 49% mora biti iz jednog dijela (u kontinuitetu). Kako napraviti 49% a da budu povezani Krajina, Semberija, Romanija i istočna Hercegovina? Pa jedino ovako kako je na kraju i povezano. Moraš Posavinu ostaviti Srbima da imaju vezu Krajina i Semberija. Moraš im dati i ovaj dio Zvornik-Cerska-Konjević polje da bi bili spojeni Semberija i Romanija. Naravno da onda moraš dati i Srebrenicu i Žepu jer ne možeš nikako do njih a da ne prekineš RS. Moraš dati i ovaj dio od Višegrada do Goražda da bi mogli biti spojeni Romanija i istočna Hercegovina. Sve to moraš dati ako si pristao da RS bude iz jednog dijela i da obuhvata 4 glavna prostora sa srpskom većinom.
E ali onda to negdje moraš nadoknaditi da bi ti došao do 51%. Šta ti treba? Pa treba ti prije svega okolina Sarajeva (Ilidža, Vogošća, Ilijaš) kao i dijelovi Sarajeva (Grbavica, Kovačići, Vraca). Čak i dio Trebevića taman toliko da možeš nekada opet gore povući žičaru. Treba ti dio Ozrena da ti se RS ne bi uvlačila gore ko kakvu ruglo. Ali možda najviše ti treba veza sa Bihaćem preko Kupresa, Glamoča, Drvara i Petrovca. Ali opet ni to nije dovoljno jer još nemaš 51%. Zato daj Slobodane i malo Posavine za braću Hrvate koliko ti nije previše i da ti ne smeta koridoru (Odžak). I opet ti fali par procenata da dođeš do 51%. Šta ćeš sada? Nemaš gdje to namaći nego na Sanskom Mostu i Ključu. I eto ga 51%. Daj ruku i da zalijemo a onda imamo dvije godine da to i realizujemo.
A sama realizacija je umjetničko dijelo sa aspekta organizacije i propagande. Na sve su mislili. I da Srbi sačuvaju svoje čojstvo i da imaju dobar izgovor zašto izgubiše toliko teritoriju (dva neprijatelja, NATO udari itd) i da Bošnjaci dobiju svoj Jasenovac koji će ih mobilizirati i nacionalno homogenizirati za naredne decenije (Srebrenica).
Kasnije ćeš napraviti Brčko Distrikt kao osigurač da ti "čuvari Bošnjaka" ne mogu otići. Idealno rješenje jer ne prekida RS (BD je dio oba entiteta) ali ne da im ići. Sve kontrolno ćeš staviti u RS (SIPA, porezi, pasoši, popis) a tu su i domovi naroda kao dodatni osigurač. Nadležnosti ćeš prenositi na državni nivo da što više stvari bude pod kontrolom manjinskih naroda. Ali to je sad već druga priča.
PS: mislim da su u odnosu na dogovor iz 93-će samo jednu teritorijalnu promjenu napravili. Naime, vjerujem da je originalno bilo predviđeno da Srbi dobiju i Goražde a Bošnjaci vjerovatno Prijedor. Ali Alija na kraju ipak nije imao srca prodati i Goražde onako kako je prodao Srebrenicu i Žepu. Za ovo imamo dokaz i u onim dokumentima CIA koji su nedavno otvoreni gdje se jasno vidi da se Alija tu suprostavio ranije dogovorenom planu za Goražde. Čak se govori o tome kako su ga USA predstavnici nagovarali da Goražde preda ali on to nije mogao.
Naravno, Alijina vezanost za Goražde nije samo stvar emocija. Tu je i ambicija da se bude bliže Sandžaku kao neka varijanta za budućnost.
Last edited by Mister Yes on 16/02/2015 18:02, edited 1 time in total.
-
oakville
#244 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Mister Yes wrote:Ma mislim dovoljno je pogledati ovu kartu pa da bude jasno da su sva "oslobađanja" dogovorena:
-
Haman
#245 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Dejton? Najveca glupost. Napraviti Rep. Srpsku na prostorima gdje su Bosnjaci i Hrvati bili vecina smisjesna je stvar a posebno zbog zlocina svake vrste sve do genocida. Nazivati nesto Republikom Srpskom koja to nije nego jedan obican entitet u okviru BiH takodje je smijesna stvar. Napraviti FBiH koja nije federacija jer nema federalnih jedinica takodje je smisesna stvar jer kantoni nisu federalne jedinice.Ustrojiti sve na nacionalnom principu jos je smjesnjija stvar. Sta mislite da je u SAD napravljen Ustav slican ovom dejtonskom. Koliko naroda toliko clanova predsjednistva, repblike za bjelce, republike za afriko-amerikance, azijate itd. Sve sto ne moze nigdje u svijetu moze samo u BiH.
- Mister Yes
#246 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
KPJ? Najveća glupost. Napraviti Rep. Hrvatsku na prostorima gdje su Srbi i Mađari bili većina smiješna je stvar a a posebno zbog zlocina svake vrste sve do genocida. Ustrojiti sve na nacionalnom principu jos je smjesnjija stvar. Sta mislite da je u SAD napravljen Ustav slican onom iz 1974-te. Koliko naroda toliko clanova predsjednistva, republike za bjelce, republike za afriko-amerikance, azijate itd. Sve sto ne moze nigdje u svijetu moze samo u Jugoslaviji.Haman wrote:Dejton? Najveca glupost. Napraviti Rep. Srpsku na prostorima gdje su Bosnjaci i Hrvati bili vecina smisjesna je stvar a posebno zbog zlocina svake vrste sve do genocida. Nazivati nesto Republikom Srpskom koja to nije nego jedan obican entitet u okviru BiH takodje je smijesna stvar. Napraviti FBiH koja nije federacija jer nema federalnih jedinica takodje je smisesna stvar jer kantoni nisu federalne jedinice.Ustrojiti sve na nacionalnom principu jos je smjesnjija stvar. Sta mislite da je u SAD napravljen Ustav slican ovom dejtonskom. Koliko naroda toliko clanova predsjednistva, repblike za bjelce, republike za afriko-amerikance, azijate itd. Sve sto ne moze nigdje u svijetu moze samo u BiH.
-
daddy-kool
#247 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Pravo pitanje je zašto je USA odlučila intervenisati i umiješati se, te na taj način promijeniti tok istorije u BiH koja je u tom trenutku bila pred raspadom. Evropske sile su podržavale podjelu BiH od samog početka sukoba, pa sve do definitivnog neuspjeha O-S plana za 3 republike (kojeg su dobrim dijelom minirale USA), nakon čega su primat u vođenju pregovora i traženju rješenja preuzele USA. Tokom svih ovih teških godina rata vlada u Sarajevu se borila za cjelovitu BiH, ispada skoro protiv svih, i na kraju se izborila da ipak opstane BiH u svojim granicama (ovo nije šuplja i imamo mnogo potvrda što od stranih diplomata, tako i od 'domaćih ex-yu' učesnika pregovora).
Ovo za oslobađanja i dogovore, nemam nekog komentara.
-
oakville
#248 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Pa čovjek ti je to već objasnio. Amerika intervenira kao "spasitelj od genocida" (najveća šega, genocid uspjeo poprilično tako da ne znam koga su spašavalidaddy-kool wrote:Pravo pitanje je zašto je USA odlučila intervenisati i umiješati se, te na taj način promijeniti tok istorije u BiH koja je u tom trenutku bila pred raspadom. Evropske sile su podržavale podjelu BiH od samog početka sukoba, pa sve do definitivnog neuspjeha O-S plana za 3 republike (kojeg su dobrim dijelom minirale USA), nakon čega su primat u vođenju pregovora i traženju rješenja preuzele USA. Tokom svih ovih teških godina rata vlada u Sarajevu se borila za cjelovitu BiH, ispada skoro protiv svih, i na kraju se izborila da ipak opstane BiH u svojim granicama (ovo nije šuplja i imamo mnogo potvrda što od stranih diplomata, tako i od 'domaćih ex-yu' učesnika pregovora).
Dakle USA je završila su unutarnju podjelu koja je gora nego vanjska i sad nezainteresirano "pozivaju strane da hitno pridju dijalogu" sveudilj se smijući u sebi jer znaju da od toga nema ništa
- Mister Yes
#249 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Pojma nemam o čemu pričate? 
-
Lug
#250 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Kad shvatite da su USA i Rusija "podjelile" BiH po interesnim sferama, onako bratski.. onda ce vam biti lakse i shvatiti ulogu USA u BiH. Oni rade zajedno jos od pada berlinskog zida. Sve ovo sto se desava danas je zapravo samo teatar za obicne smrtnike.