Jos jedna primitivna provokacija hrvatskih medija

JohnnyS

Post by JohnnyS »

nezeljeni nadimak wrote:
možda je samo na hrvatskom jeziku naziv za "bosanski jezik" preveden kao "bošnjački jezik". Kao "lično" i "osobno". Najobičniji prijevod.

:-)

Jednako kao što jezikoslovci bosanskog jezika imaju pravo da nazovu hrvatski jezik kako god hoće. I amen. Gotova priča. A ne 4 strane mudrovanja
Mogu li ga onda nazvati mozda srpskim? Srpsko-hrvatskim? Hrvatsko-srpskim? Ili samo tako prevesti? :D :-)

Pročitaj moju prvu ili drugu rečenicu. Po meni je sve to isti jezik. Lakše ćemo se ti i ja sporazumijet nego amerikanac i englez.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

JohnnyS wrote:
nezeljeni nadimak wrote:
mo¾da je samo na hrvatskom jeziku naziv za "bosanski jezik" preveden kao "bo¹njaèki jezik". Kao "lièno" i "osobno". Najobièniji prijevod.

:-)

Jednako kao ¹to jezikoslovci bosanskog jezika imaju pravo da nazovu hrvatski jezik kako god hoæe. I amen. Gotova prièa. A ne 4 strane mudrovanja
Mogu li ga onda nazvati mozda srpskim? Srpsko-hrvatskim? Hrvatsko-srpskim? Ili samo tako prevesti? :D :-)

Proèitaj moju prvu ili drugu reèenicu. Po meni je sve to isti jezik. Lak¹e æemo se ti i ja sporazumijet nego amerikanac i englez.

pa s obzirom da imas citav jedan krug koji osporava bosanski jezik... a iz njihovog arsenala je i to "bosnjacki"... kada su skontali da ga ne mogu osporiti..... onda ... ma bolje da usutim :).. nisi ti kriv :)
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Bezeze mudrujete. Neces naci ni jednog hrvata ili srbina da ubacuje H u rijeci. Isto tako ni jedan musliman nece reci da prica hrvatski ili srpski. Neki iz principa neki jer nisu navikli. Opet ih znam kamara muslimana prije rata kako nisu ni culi da ima rijeci lahko i mahrama, a danas ih koriste koda su citav zivot pricali. Iskreno...zaboli me ona stvar ko kako prica. Sve dok se meni ne bude nametalo kako cu ja pricati, nema frke. Nikad nisam koristio H niti imam namjeru. Kad me neko pita, kazem pricam Bosanski BEZ upotrebe "h". Hlopta? Preseravanje. I srbi, i muslimani i hrvati (bez gledanja u proslost) hoce nesto svoje i prave neke svoje rijeci a samo jebu raju u zdrav mozak. Jel se razumijemo?!
nemmy

Post by nemmy »

Mislim da nikom u Bih nishta ne bi falilo da se jezik nazove srpskohrvatski, kao u vreme YU. Realno, tzv. boshnjachki jezik je srpsko-hrvatski, sa mozda izrazenijim hrvatskim delom i turcizmima kojih ima gomila i u srpskom. U nachelu je sve ovo teshko sviranje qrcu, jer se savrsheno razumemo, svi mi, iz sve tri vere i iz svih novih drzava.
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

nemmy wrote:Mislim da nikom u Bih nishta ne bi falilo da se jezik nazove srpskohrvatski, kao u vreme YU. Realno, tzv. boshnjachki jezik je srpsko-hrvatski, sa mozda izrazenijim hrvatskim delom i turcizmima kojih ima gomila i u srpskom. U nachelu je sve ovo teshko sviranje qrcu, jer se savrsheno razumemo, svi mi, iz sve tri vere i iz svih novih drzava.
Mislim da tzv. srpski jezik treba da se zove turski, s obzirom da bi bez rijeci koje su turskog porijekla bio potpuno nefunkcionalan i za najosnovniju komunikaciju. Realno, to je turski jezik, prilagodjen lokalno. Jezik o kome ti pricas ne postoji. :oops:
iverson75

Post by iverson75 »

chuchumbamayumbe wrote:Nemam nista protiv bosanskog jezika, naprotiv, govorim i pisem tako, ali sam itekako protiv forsiranja nekih rijeci koje nikada nismo koristili. Moje dijete je dijete iz mijesanog braka (kao i ja) i niko joj sutra nece moci narediti da govori mahrama, hlopta (kad sam to cuo najezio sam se), historija, kemija, mehko, lahko...
Uvijek smo govorili marama, lopta, istorija, hemija, meko, lako (bar ovdje u Sarajevu, u ovo ne ubrajam sarajevske mahale i to cijenim)
Nadam se da u skoli nece imati problema zbog toga sto govori onako kako su govorile i njena nana i njena baka, a ne kako bi neki danas da nas uce.
Nadam se da smo se razumijeli.
p.s. ima do skole jos 5 godina! :)
vece gluposti odavno nisam procitao, kakve veze ima mjesoviti brak tebe ili tvog djeteta sa jezikom jedne zemlje.....zamisli francuza ozenjenog sa njemicom i kaze "nadam se da niko nece tjerati moje dijete da prica njemacki", tipicna balkanska uska primitivnost, pricaj kako hoces covjece, ako neko govori mehko i lahko, govori jer su tako govorili njegovi preci....cuj prije smo govorili meko, istorija, blabla, pa jesmo i u to vrijeme zivjeli u ulicam vojvode stepe, vojvode stepe, milos obilica, nemanjinoj pa ne zivimo vise....
osa

Post by osa »

nemmy wrote:Mislim da nikom u Bih nishta ne bi falilo da se jezik nazove srpskohrvatski, kao u vreme YU. Realno, tzv. boshnjachki jezik je srpsko-hrvatski, sa mozda izrazenijim hrvatskim delom i turcizmima kojih ima gomila i u srpskom. U nachelu je sve ovo teshko sviranje qrcu, jer se savrsheno razumemo, svi mi, iz sve tri vere i iz svih novih drzava.
Možda bolje da se u bih govori hrvatski jer uz turcizme u njemu ima puno i germanizama u dalmaciji i istri i talijanštine, ma bili bi poligloti.
nezeljeni nadimak

osa wrote:
Možda bolje da se u bih govori hrvatski jer uz turcizme u njemu ima puno i germanizama u dalmaciji i istri i talijanštine, ma bili bi poligloti.
Mozda bi bilo bolje da prvo savladas taj kojim se trudis govoriti, pa tek onda da se bavis ovim drugima.

Sto se tice hrvatskog jezika, nemoguce je govoriti o necemu takvom, izuzev ako nije u pitanju politika, jer tu se trpa jezik Dalmatinaca, Istrijana, Dubrovcana, Bunjevaca itd. a jedan od drugog se jako razlikuju i nemaju nikakvih dodirnih tacaka izuzev sto se govore na teritoriji jedne administrativne cjeline. :oops:
bisvit

#84 bosanski

Post by bisvit »

da takodje mislim da je pretijerano forsiranje nekih rijeci koje se prije bar u moje vrijeme, nisu koristili, ali kurcevitost srba i hrvata navodi ta da pocnes sa hloptama, nemere, salaziti uinat, mada nije moj stil niti moj izgovor jer sam i u osnovnoj i u gimnaziji ucila i govorila srpskohrvatskim jezikom, ali kao sto rekoh kada cujem njih pa hocu namjerno mada para usi, elem sve stvar inata mada sam i ja iz mijesanog braka i trudim se da sina uvijek ispravim kada koristi neke rijeci koje ja ne koristim a u skoli ga uce, ipak volim da govori maternjim jezikom ali inat je inat
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

iverson75 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Nemam nista protiv bosanskog jezika, naprotiv, govorim i pisem tako, ali sam itekako protiv forsiranja nekih rijeci koje nikada nismo koristili. Moje dijete je dijete iz mijesanog braka (kao i ja) i niko joj sutra nece moci narediti da govori mahrama, hlopta (kad sam to cuo najezio sam se), historija, kemija, mehko, lahko...
Uvijek smo govorili marama, lopta, istorija, hemija, meko, lako (bar ovdje u Sarajevu, u ovo ne ubrajam sarajevske mahale i to cijenim)
Nadam se da u skoli nece imati problema zbog toga sto govori onako kako su govorile i njena nana i njena baka, a ne kako bi neki danas da nas uce.
Nadam se da smo se razumijeli.
p.s. ima do skole jos 5 godina! :)
vece gluposti odavno nisam procitao, kakve veze ima mjesoviti brak tebe ili tvog djeteta sa jezikom jedne zemlje.....zamisli francuza ozenjenog sa njemicom i kaze "nadam se da niko nece tjerati moje dijete da prica njemacki", tipicna balkanska uska primitivnost, pricaj kako hoces covjece, ako neko govori mehko i lahko, govori jer su tako govorili njegovi preci....cuj prije smo govorili meko, istorija, blabla, pa jesmo i u to vrijeme zivjeli u ulicam vojvode stepe, vojvode stepe, milos obilica, nemanjinoj pa ne zivimo vise....
Ako si se registrovao samo da bi odgovorio na moj post, svaka ti čast!
Bosanski jezik, kao jezik kojim govori JEDAN narod u BiH, nije ekskluzivni jezik nase zemlje! U BiH se ne govori samo bosanski, nego su sluzbeni i hrvatski i srpski. Kontas sad sta je pisac htio reci?
Pogotovu sa ovakvim pristupima jeziku niko nece natjerati Srbe, Hrvate i "ostale" da kazu, uredu, pricacemo onako kako su nam napisali da je ispravno i da valja (pogotovu ako zelimo da budemo podobni). Nema sanse. To samo dovodi do jos veceg razdora u vec ionako nacetoj konstrukciji cjelovite BiH.
I ne mozes porediti Francuze, Nijemce i nas, poredjenje ti je besmisleno.
Procitaj moje postove od pocetka do kraja teme pa onda odgovaraj, trebalo tako bi trebalo da radis na forumu ako vec zelis da se ukljucis u diskusiju.
Nemam ja nista protiv da govori kako ko hoce (ja licno kazem "vracam se za sahatak" i slicno), ali ne zelim da meni i mome djetetu iko namece kako je ispravno a kako neispravno govoriti. Procitaj gore kako uciteljice uce djecu da se kaze hajkula i slicne stvari, pa se onda javi i reci mi sta mislis o tome i slicnim promjerima koje su ljudi (ukljucujuci i mene) naveli na forumu.
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Ja licno ne govorim maHrama, osim za shamiju, tj. pokrov za glavu u religijskom smislu, tj. obredu. Takodje ne govorim saHat osim, recimo, za Sahat kulu na Carsiji. Covjek koji popravlja satove je sajdzija ali i sahadzija i to su sinonimi. KaHva je meni bosanska iliti turska kafa (a tako se kaze i na arapskom, odakle dolaze i rijeci kao sto su peskir i sapun). Ti dubleti i/ili sinonimi predstavljaju bogatstvo jezika, kao i moje slobodno koristenje srpskih i hrvatskih rijeci (jer su to istocna i zapadna varijanta mog BOSANSKOG jezika) da bih izrazila jedno te isto, a da se ne ponavljam.
S druge strane Hlopta je po meni isforsirana glupost, kao sto bi npr. bila salHata :-)
obuca

Post by obuca »

ja bih ipak hrekla SAHLATA :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Discball wrote:
SijuksA wrote:
Neelix wrote: vrlo dobar post. potpisujem :)
Slozila bih se za gotovo sve osim za 'izuzeTci'.
ma ovo izuzeTci je protiv uroka.... :D :D :D :D :D :D
a po hrvatski pravilno :)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

evo srednjovjekovne karte Bosne, Hercegovine i Hrvatske na kojoj se moze vidjeti kako se Livno zvalo prije dolaska Turaka. Radi se, dakle, o bosanskoj rijeci a ne o turcizmu :-D

kad bi Sule navratio pa jos objasnio zasto je Dlamoc postao Glamoc a Hocha Focha ... :-)

http://img267.imageshack.us/img267/908/ ... jevff1.jpg
nezeljeni nadimak

Fojnica - Hvojnica itd.

Mene vise cudi kako to da Duvno, postade nanovo Tomislavgrad, s obzirom da je Duvno Aleksandar I Karađorđević krsito kao Tomislavgrad. Ma ne bi me cudilo da je u pitanju recimo Varcar Vakuf kojeg 1924. krstise u slavu Petra Karađorđevića i njegovih cetnickih pohoda, pa to ostade i do danas, vec me cudi kako to da jedan toliko hrvatski grad, kako danas pokusavaju predstaviti Duvno, nosi ime koje mu je dao Aleksandar I Karađorđević.

Ali sve je u Bosni moguce, pa recimo i to da @basta sljezove boje i dalje herojski odolijeva "tihom etnickom ciscenju" i daje svoj nemjerljivi doprinos diskusijama na ovome forumu. :-)
Liska

Post by Liska »

Zasto ne upitas Duvnjake umjesto da se cudis po forumu? A mozda su ime dali po tome smo smatraju da se na Duvanjskom polju krunisao hrvatski kralj Tomislav. Opet ti je najbolje njih pitati.
nezeljeni nadimak

Liska wrote:Zasto ne upitas Duvnjake umjesto da se cudis po forumu? A mozda su ime dali po tome smo smatraju da se na Duvanjskom polju krunisao hrvatski kralj Tomislav. Opet ti je najbolje njih pitati.
Pitao bi ja prvo Karađorđevica, ali s obzirom da njega vise nema, pomislih da pitam Duvnjake, ali sta cu kad ne mogu doci do nekih Duvnjaka, koji su ocisceni, protjerani i raseljeni na sve strane, ali oni se ionako nista nisu pitali, pa evo prilike da mi neko kaze s obzirom da na ovom forumu ljudi svasta znaju. Evo vidi ovo gore o jeziku, pa hajde reko` da i ja probam. Mozda si ti bas ta prava osoba koja ce mi dati odgovor? :D A to sto smatra svako svasta, ne znaci da neka smatranja ne zasluzuju podsmijeh.

Ma ne ljuti se sto pitam :-)

:zzzz:
basta sljezove boje

nezeljeni nadimak, ispadas zaista smijesan :-D

administracija foruma vidi sta je ko napisao, pa tako vidi i sve tvoje silne klonove sa kojih se javljas. Mozes mi imputirati sto god zelis, ali sve se da provjeriti i moji postovi i tvoji klonovi :-D
nezeljeni nadimak

basta sljezove boje wrote:nezeljeni nadimak, ispadas zaista smijesan :-D

administracija foruma vidi sta je ko napisao, pa tako vidi i sve tvoje silne klonove sa kojih se javljas. Mozes mi imputirati sto god zelis, ali sve se da provjeriti i moji postovi i tvoji klonovi :-D
Moram te razocarati, nemam nikakvih klonova nigdje, pa tako ni na ovom forumu. :) Na tvoju zalost, ni jedna ni druga opcija ne mijenja cinjenicu da sam skuzio tvoje nacionalisticke baljezgarije na Jutarnjem, a zatim te provalio i @bosmen i prilozio konkretne postove u kojima saljes vapaje svekolikom hrvatskom pucanstvu u vezi "tihog etnickog ciscenja" od strane "muslimana" u Sarajevu. Takve stvari zasluzuju samo sprdnju :), nista vise. Sta mogu, nisam ti ja kriv sto si na tom nivou. :-) :wink:

---

A da se ne bi hvatala za to, ovih nekoliko postova gore su samo "saljivi" :D odgovori na osporavanje jezika kojeg govorim i ja i dosta ljudi ovdje od osoba slicnog mentalnog sklopa tvome, ali ne toliko namazanih i licemjernih kao sto si ti (bar oni otvoreno kazu sto imaju), i ne ticu se uopste niti srpskog, niti hrvatskog jezika, koje uvazavam ih kao i sve druge jezike. :) :zzzz:
basta sljezove boje

moram i ja tebe razocarati sto nemam copyright za koristenje jednog nicka na svim forumima koji postoje na netu. Kao sto vec napisah, na svim forumima se da provjeriti sa koje adrese se javljalo, a ti sad hitro, pa me registriraj i na pincomu i na poskoku :-D
nezeljeni nadimak

basta sljezove boje wrote:moram i ja tebe razocarati sto nemam copyright za koristenje jednog nicka na svim forumima koji postoje na netu. Kao sto vec napisah, na svim forumima se da provjeriti sa koje adrese se javljalo, a ti sad hitro, pa me registriraj i na pincomu i na poskoku :-D
Ma mozes ti to i bolje :D

:zzzz:
salihh

Post by salihh »

obuca wrote: ma crnjak je i meni, samo sam ja svom sinu Hrekla da mi tako ne pricamo i to sam rekla i uciteljici i zaboli mene racku sto neko izmislja te gluposti tipa Hajkula i slicno. ja ne zelim da govorim tako i zdravo. sad guraju H gdje mu nije mjesto i mene sto se tice nek ga stave sebi u prkno. ne znam sto bi ti bio crna ovca kad nas ima podosta koji tako mislimo.
neko ko, navodno, toliko zna o jeziku morao bi imati dovoljno bogat vokabular da se izrazi bez pomoci kur*a i prkna, helem...
obuca

Post by obuca »

necu da se izrazim bez toga. et pa pukni od muke. jel to i ovde moram da govorim kako drugi kazu :roll: i zdravo
obuca

Post by obuca »

necu da se izrazim bez toga. et pa pukni od muke. jel to i ovde moram da govorim kako drugi kazu :roll: i zdravo
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

salihh wrote:
obuca wrote: ma crnjak je i meni, samo sam ja svom sinu Hrekla da mi tako ne pricamo i to sam rekla i uciteljici i zaboli mene racku sto neko izmislja te gluposti tipa Hajkula i slicno. ja ne zelim da govorim tako i zdravo. sad guraju H gdje mu nije mjesto i mene sto se tice nek ga stave sebi u prkno. ne znam sto bi ti bio crna ovca kad nas ima podosta koji tako mislimo.
neko ko, navodno, toliko zna o jeziku morao bi imati dovoljno bogat vokabular da se izrazi bez pomoci kur*a i prkna, helem...
Vjerovatno bi bolje odgovaralo penis i anus? Ili, mushan i shotara? :)
eee, ako je to tvoj kompletan komentar na temu, zaista mu ne vidim svrhu...
Post Reply