iverson75 wrote:chuchumbamayumbe wrote:Nemam nista protiv bosanskog jezika, naprotiv, govorim i pisem tako, ali sam itekako protiv forsiranja nekih rijeci koje nikada nismo koristili. Moje dijete je dijete iz mijesanog braka (kao i ja) i niko joj sutra nece moci narediti da govori mahrama, hlopta (kad sam to cuo najezio sam se), historija, kemija, mehko, lahko...
Uvijek smo govorili marama, lopta, istorija, hemija, meko, lako (bar ovdje u Sarajevu, u ovo ne ubrajam sarajevske mahale i to cijenim)
Nadam se da u skoli nece imati problema zbog toga sto govori onako kako su govorile i njena nana i njena baka, a ne kako bi neki danas da nas uce.
Nadam se da smo se razumijeli.
p.s. ima do skole jos 5 godina!

vece gluposti odavno nisam procitao, kakve veze ima mjesoviti brak tebe ili tvog djeteta sa jezikom jedne zemlje.....zamisli francuza ozenjenog sa njemicom i kaze "nadam se da niko nece tjerati moje dijete da prica njemacki", tipicna balkanska uska primitivnost, pricaj kako hoces covjece, ako neko govori mehko i lahko, govori jer su tako govorili njegovi preci....cuj prije smo govorili meko, istorija, blabla, pa jesmo i u to vrijeme zivjeli u ulicam vojvode stepe, vojvode stepe, milos obilica, nemanjinoj pa ne zivimo vise....
Ako si se registrovao samo da bi odgovorio na moj post, svaka ti čast!
Bosanski jezik, kao jezik kojim govori JEDAN narod u BiH, nije ekskluzivni jezik nase zemlje! U BiH se ne govori samo bosanski, nego su sluzbeni i hrvatski i srpski. Kontas sad sta je pisac htio reci?
Pogotovu sa ovakvim pristupima jeziku niko nece natjerati Srbe, Hrvate i "ostale" da kazu, uredu, pricacemo onako kako su nam napisali da je ispravno i da valja (pogotovu ako zelimo da budemo podobni). Nema sanse. To samo dovodi do jos veceg razdora u vec ionako nacetoj konstrukciji cjelovite BiH.
I ne mozes porediti Francuze, Nijemce i nas, poredjenje ti je besmisleno.
Procitaj moje postove od pocetka do kraja teme pa onda odgovaraj, trebalo tako bi trebalo da radis na forumu ako vec zelis da se ukljucis u diskusiju.
Nemam ja nista protiv da govori kako ko hoce (ja licno kazem "vracam se za sahatak" i slicno), ali ne zelim da meni i mome djetetu iko namece kako je ispravno a kako neispravno govoriti. Procitaj gore kako uciteljice uce djecu da se kaze hajkula i slicne stvari, pa se onda javi i reci mi sta mislis o tome i slicnim promjerima koje su ljudi (ukljucujuci i mene) naveli na forumu.