Da, ali nije dokazano da su oni odgovorni jer za to nisu osudjeni. Ne pričamo o zločinu koji se dogodio, nego o odgovrnosti za zločin. Mislim ja samo koristim tvoje argumente u svrhu odbrane DelalićaGrom iz vedra neba wrote:Genocid je dokazan. Rekao sam da je zlocin dokazan, a ne da su oni osudjeni. Sutra ce u svjetskoj historiji pisati da je srpska vojska pocinila genocid, jer je to sud dokazao u slucaju Krstic. A ukoliko ne uhvate zlocince onda ce takodjer pisati da ih je Srbija skrivala kako bi sakrila dokaze kolektivne odgovornosti.dripac wrote:Ne, nisu dokazani sve dok ih sud ne osudi. Drugo je ono što mo znamo.Grom iz vedra neba wrote: Jesu, jer oni bjeze od pravde, a njihovi zlocini su vec dokazani u drugim predmetima, kao npr. Radislav Krstic.
Jos jedna optuzba na racun ARBiH
-
dripac
-
Grom iz vedra neba
Prvo, Delalicu se uopste ne sudi niti postoji neka optuznica.dripac wrote:Da, ali nije dokazano da su oni odgovorni jer za to nisu osudjeni. Ne pričamo o zločinu koji se dogodio, nego o odgovrnosti za zločin. Mislim ja samo koristim tvoje argumente u svrhu odbrane DelalićaGrom iz vedra neba wrote:Genocid je dokazan. Rekao sam da je zlocin dokazan, a ne da su oni osudjeni. Sutra ce u svjetskoj historiji pisati da je srpska vojska pocinila genocid, jer je to sud dokazao u slucaju Krstic. A ukoliko ne uhvate zlocince onda ce takodjer pisati da ih je Srbija skrivala kako bi sakrila dokaze kolektivne odgovornosti.dripac wrote: Ne, nisu dokazani sve dok ih sud ne osudi. Drugo je ono što mo znamo.
S druge strane, Karadzic i Mladic su navedeni kao dio zajednickog zlocinackog poduhvata u cinjenju genocida koji je dokazan u optuznicama medjunarodnog suda.
-
dripac
Što neznaci da je nece biti i netreba unaprijed minimizirati niciji zlocin, bez obzira na cijoj strani je majka zaplakala. U mojoj jedinici ih je bilo jako puno koje bi da sam se ja pitao oslobodio vojske samo zbog stavova koje su iznosili, a da o onim drugim i ne pricam. Da se tako postupalo i da smo na vrijeme osudili sve zlocine koji su se dogodili pod okriljem Armije BiH puno bi bolje bilo.Grom iz vedra neba wrote:Prvo, Delalicu se uopste ne sudi niti postoji neka optuznica.dripac wrote:Da, ali nije dokazano da su oni odgovorni jer za to nisu osudjeni. Ne pričamo o zločinu koji se dogodio, nego o odgovrnosti za zločin. Mislim ja samo koristim tvoje argumente u svrhu odbrane DelalićaGrom iz vedra neba wrote: Genocid je dokazan. Rekao sam da je zlocin dokazan, a ne da su oni osudjeni. Sutra ce u svjetskoj historiji pisati da je srpska vojska pocinila genocid, jer je to sud dokazao u slucaju Krstic. A ukoliko ne uhvate zlocince onda ce takodjer pisati da ih je Srbija skrivala kako bi sakrila dokaze kolektivne odgovornosti.
S druge strane, Karadzic i Mladic su navedeni kao dio zajednickog zlocinackog poduhvata u cinjenju genocida koji je dokazan u optuznicama medjunarodnog suda.
-
Dolina avalona
Snimak ne dokazuje apsolutno nista, niti je sporan!
Naravno da ce se u borbi sa cetnicima upotrijebiti sva raspoloziva sredstva, pa i cakije!
To je bio rat u kojem je armija branila drzavu, pistolj protiv tenka!
A ako je napravljen neki zlocin, gdje su im grobnice...!?
Naravno da ce se u borbi sa cetnicima upotrijebiti sva raspoloziva sredstva, pa i cakije!
-
Grom iz vedra neba
Zlocin treba prvo dokazati, da bi uopste govorili o minimizaciji.dripac wrote:Što neznaci da je nece biti i netreba unaprijed minimizirati niciji zlocin, bez obzira na cijoj strani je majka zaplakala. U mojoj jedinici ih je bilo jako puno koje bi da sam se ja pitao oslobodio vojske samo zbog stavova koje su iznosili, a da o onim drugim i ne pricam.Grom iz vedra neba wrote:Prvo, Delalicu se uopste ne sudi niti postoji neka optuznica.dripac wrote: Da, ali nije dokazano da su oni odgovorni jer za to nisu osudjeni. Ne pričamo o zločinu koji se dogodio, nego o odgovrnosti za zločin. Mislim ja samo koristim tvoje argumente u svrhu odbrane Delalića
-
dripac
Inteligentno jako. Tako isto razmišljaju i srbi.Dolina avalona wrote:Snimak ne dokazuje apsolutno nista, niti je sporan!
-
dripac
Naprotiv, i prije nego je dokazan zločin u Srebrenici, oni koji su ga počinili su sve radili da to minimaliziraju, čak su premještali i leševe iz jedne masovne grobnice u drugu. To ti je ista logika.Grom iz vedra neba wrote:
Zlocin treba prvo dokazati, da bi uopste govorili o minimizaciji.
-
Grom iz vedra neba
Nije ista logika. Srbi su prije Srebrenice pocinili masakr u svakom gradu istocne Bosne i Bosanske krajine nad civilima, za koji je cijeli svijet znao, pocevsi od logora Omarske, Keraterma, Manjace, slicno kao i sa Heliodrom, Dreteljom i Gabelom. Te snimke su snimili BBC jevi novinari.dripac wrote:Naprotiv, i prije nego je dokazan zločin u Srebrenici, oni koji su ga počinili su sve radili da to minimaliziraju, čak su premještali i leševe iz jedne masovne grobnice u drugu. To ti je ista logika.Grom iz vedra neba wrote:
Mi sada pricamo o snimku, koji ne dokazuje nista, a tice se napada na neprijateljske vojnike, koji drze u obrucu Armiju.
Nidje veze, a kamoli logike.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Treba preci?dripac wrote:I sada treba preći preko zločina koje su radili pripadnici Armije BiH. Ma nemoj.Nosferatu wrote:Kao prvo - ovdje se uopste ne radi o cetnicima vec se radi o Autonomasima Fikreta Abdica - koji suruju danas onako kako su surovali i prije sa cetnicima - te pokusavaju na silu - iznuditi nesto kroz medije - sto za i kroz sudstvo - nema nikakve podloge - jer su oni sve te svoje "dokaze" poslali u Hag jos 1999 - sto je rezultiralo sa 0 optuznica podignutih - vjerovatno zbog kvaliteta dokaza.
Drugo - sto se tice silovanja - istina jeste da je jedna zena silovana od strane nekog uniformisanog muskarca - koji joj je na butini upisao nozem 505. Citao sam o tome u Danima i znam gdje ima clanak ako koga interesuje. Takve pocinioce treba pokusati identificirati i pronaci - al' koliko je to realno danas - ostaje da se vidi.
Trece - da je to bilo po komandi vrha ABiH nema nikakve veze s pameti - to bi bilo kao npr. da neko kaze da su Srbi cetnici - u napadu na Otes - zarobili neke Srpkinje koje su ostale u svojim domovima - te ih silovali po naredenju komandanta Ilidzanske brigade. Ima li ovo ikakvog smisla?
Cetvrto - sta ima Banjalucka televizija - da se zauzima za Abdicevce - i za one koji su silovani ili ubijeni u njihovim redovima? Koliko ja znam Srbi su silovali 20.000 nesrba i ubili 70.000 nesrba - mahom u prva tri mjeseca rata. Sto to - ne prikazuju nigdje na Banjaluckoj televiziji. Sad se ko biva ATV - zalaze za one koje su pocistili sa 70% Republike Srpske. To je toliko podlo, prljavo, zivotinjski - da nemam rijeci s kojom mogu da opisem gadjenje.
Peto - ako kome treba materijal - o produktima silovanja - ostavicu ga ovdje - zove se Djeca rata - pa skinite i gledajte - sta se je desilo sa zenama koje su silovane. Te ako ima - cestitog Srbina na Sa-X-u neka zahtjeva od Banjalucke ATV - da ove snimke prikaze.
http://rapidshare.de/files/19715654/Djeca_rata_2.avi
Film je napravljen od strane stranaca - i preveden je na nas. Traje 18 minuta.
503 Brigada iz Cazina - je jedna od "blazih" jedinica 5 korpusa. Imali su oko 500 poginulih boraca, mahom vecina - na Autonomoj Pokrajini Zapadna Bosna. Ko je ubijao ove ljude? Ubijala ih je Srpska Artiljerijska podrska linijama AP ZB i Srpsko oruzije koje su prodali ili dali dzaba - Fikretu Abdicu - za dizanje bune protiv rezima u Sarajevu - i s tim cinom su jasno izabrali stranu za sebe. One koje su zarobili - odvodjeni su u Logore poput Drmaljeva - u kojem su bili i ljudi iz Kladuse koji nisu - stali uz Fikreta Abdica. Metode koristene u Drmaljevu su jednake ako ne i gore od onih koristenih u Manjaci, Keratermu, Dretelju, Heliodromu i slicno. Licno sam imao - komsiju koji je zarobljen zavrsio u tom logoru - i kojeg su zato sto je bio oko 2m tukli vise nego ostale. Krajsnici inace - nisu visoki - tako da se je naslo par gnjidica od metar i zilet da ga odraduju sa vrecama s pjeskom. Nakon sto je razmjenjen - zivjeo je tacno mjesec dan poslje toga da bi umro u 40 i nekoj godini.
Zlocine ABiH - bilo kako bilo - i u bilo kojem slucaju - nemaju sta da istrazuju Srbi narucito ne one koji su pocinjeni nad Autonomasima Zapadne Bosne jer to bi bilo kao da Srbi istrazuju zlocine izmedju ABiH i HVO-a, a kako je sudstvo pokazalo do sada - ne postoji strana koja je pocinila vise sistematskih zlocina i izvela manje lica pred sud pravde - od Srpske. Stoga - neka Srbi rabotaju u svojoj avliji.
Autonomasi su poslali 1999 sve ove dokaze u Hag. Nije podignuta nijedna optuznica. Sto svjedoci o tome - koji je kvalitet dokaza. Da su pocinjeni zlocini - jesu, ali su zlocini bili na individualnoj bazi i kao takve - trebaju i da ih procesuiraju. Ali - to ne interesuje Autonomase. Tj. ne interesuje njih pravda - vec ih interesuje da optuzuje one najzasluznije zbog kojih nije uspjeo eksperiment AP ZB - i tim da se ovim ljudima - "osvete", opet preko ledja ljudi koje su iskoristili Fikretovci i koji su zbog AP ZB - samo najebali - a nisu nista krivi ni bili. Takvi ljudi - trebaju traziti pravdu - ne samo od jedne vec i kontra druge strane. Tj. ovih koji ih - zvanicno predstavljaju - u Srpskim medijima.
Ne zaboravimo - da je u Krajini bilo 300.000 muslimana, 70.000 uz Fikreta, 230.000 uz ABiH. Svi skupa u okruzenju Srba. Ako drzati nekog u okruzenju - i ne dozvoljavati da do njega dodje ijedan konvoj humanitarne pomoci, a s druge strane preko Fikreta svercati sa svim potrebstinama i prebacivati devize i slicno - ako to nije zelenasenje i zlocin - onda ne znam sta je. Ako postoji jedna stvar koja je Krajinu odbranila to je Deutch Mark. Toliko su je Srbi voljeli - da im je lova postala bitnija od Srpske drzave. Onda - kad su shvatili da bi bilo vrijeme da oni - potaru to muslimana - iz Bihackog dzepa - bilo je prekasno. Mada su i tada - zapalili tri Hrvatska sela - do zemlje - u kojima nije zivjeo niti jedan Srbin - pa ja do dana danasnjeg nisam vidjeo ikog - da je po komandnoj odgovornosti - za ove zlocine optuzen.
-
mr__bosnjak
Snimak ne pokazuje zlocin. ne pokazuje naredbu za zlocin(narucito ne nad civilima) i ne pokazuje nista sto krsi Zenevsku konvenciju.
Znaci, gospodin Delalic je naredio da se autonomasi je*u i zicom, zubima i cakijom i neka je. To su ljudi, Bosnjaci, gradjani RBiH, koji su je izdali i stali u redove cetnickog podrzavaoca abdica i pocinili ili odobrili najgnusnije zlocine. Licno bih naredio da im je*u majku da sam bio na mjestu Delalica. A ako je pocinjen zlocin, nek ga dokazu i procesuiraju... Ovako ostaje samo prljava agresorska propaganda!
Znaci, gospodin Delalic je naredio da se autonomasi je*u i zicom, zubima i cakijom i neka je. To su ljudi, Bosnjaci, gradjani RBiH, koji su je izdali i stali u redove cetnickog podrzavaoca abdica i pocinili ili odobrili najgnusnije zlocine. Licno bih naredio da im je*u majku da sam bio na mjestu Delalica. A ako je pocinjen zlocin, nek ga dokazu i procesuiraju... Ovako ostaje samo prljava agresorska propaganda!
-
mr__bosnjak
Mozes li meni dat link intervjua?Nosferatu wrote:Kao prvo - ovdje se uopste ne radi o cetnicima vec se radi o Autonomasima Fikreta Abdica - koji suruju danas onako kako su surovali i prije sa cetnicima - te pokusavaju na silu - iznuditi nesto kroz medije - sto za i kroz sudstvo - nema nikakve podloge - jer su oni sve te svoje "dokaze" poslali u Hag jos 1999 - sto je rezultiralo sa 0 optuznica podignutih - vjerovatno zbog kvaliteta dokaza.
Drugo - sto se tice silovanja - istina jeste da je jedna zena silovana od strane nekog uniformisanog muskarca - koji joj je na butini upisao nozem 505. Citao sam o tome u Danima i znam gdje ima clanak ako koga interesuje. Takve pocinioce treba pokusati identificirati i pronaci - al' koliko je to realno danas - ostaje da se vidi.
Trece - da je to bilo po komandi vrha ABiH nema nikakve veze s pameti - to bi bilo kao npr. da neko kaze da su Srbi cetnici - u napadu na Otes - zarobili neke Srpkinje koje su ostale u svojim domovima - te ih silovali po naredenju komandanta Ilidzanske brigade. Ima li ovo ikakvog smisla?
Cetvrto - sta ima Banjalucka televizija - da se zauzima za Abdicevce - i za one koji su silovani ili ubijeni u njihovim redovima? Koliko ja znam Srbi su silovali 20.000 nesrba i ubili 70.000 nesrba - mahom u prva tri mjeseca rata. Sto to - ne prikazuju nigdje na Banjaluckoj televiziji. Sad se ko biva ATV - zalaze za one koje su pocistili sa 70% Republike Srpske. To je toliko podlo, prljavo, zivotinjski - da nemam rijeci s kojom mogu da opisem gadjenje.
Peto - ako kome treba materijal - o produktima silovanja - ostavicu ga ovdje - zove se Djeca rata - pa skinite i gledajte - sta se je desilo sa zenama koje su silovane. Te ako ima - cestitog Srbina iz RS na Sa-X-u neka zahtjeva od Banjalucke ATV - da ove snimke prikaze.
-
mr__bosnjak
ne to su sve zrtve A-BiHReina wrote:a evo koliko vec godina poslije rata iskopavaju se grobnice i grobnice i grobnice
pobijenih Bosnjaka
-
Dolina avalona
Sta me briga sta srbi misle(jadna je njihova misao), ovo gore su fakti!dripac wrote:Inteligentno jako. Tako isto razmišljaju i srbi.Dolina avalona wrote:Snimak ne dokazuje apsolutno nista, niti je sporan!
-
Dolina avalona
GromeGrom iz vedra neba wrote:Nije ista logika. Srbi su prije Srebrenice pocinili masakr u svakom gradu istocne Bosne i Bosanske krajine nad civilima, za koji je cijeli svijet znao, pocevsi od logora Omarske, Keraterma, Manjace, slicno kao i sa Heliodrom, Dreteljom i Gabelom. Te snimke su snimili BBC jevi novinari.dripac wrote:Naprotiv, i prije nego je dokazan zločin u Srebrenici, oni koji su ga počinili su sve radili da to minimaliziraju, čak su premještali i leševe iz jedne masovne grobnice u drugu. To ti je ista logika.Grom iz vedra neba wrote:
Mi sada pricamo o snimku, koji ne dokazuje nista, a tice se napada na neprijateljske vojnike, koji drze u obrucu Armiju.
Nidje veze, a kamoli logike.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
http://www.bhdani.com/arhiva/228/t22803.shtml - ako se radi o silovanoj zeni. Samo da napomenem ovaj interviju iz Dana - je prenapuhan i izvadjen iz konteksta situacije. Treba razdvojiti civile od pripadnika Narodne Odbrane AP ZB. Onda treba staviti stvari u kontekst - a to bi bilo da nije hrane bilo - ni za koga previse, kamoli za hiljade zarobljenih autonomasa koji su ratovali na strani Fikreta. Ove moraliste Autonomasa - su specijalno tretirali - zato sto su to ljudi koji su svojom propagandom - narod upravo mobilizirali a onda kad je bilo tesko - nisu dozvoljavali da se ljudi predaju i slicno. To su - glavni inicijatori cijelog sukoba. Zbog toga ih ne zalim...Ali mi je zao ovih zena i djece - koji su se nasli - odjednom na prvim linijama - te su bile zrtve samovolje svakog od potencijalnih boraca a moguce i svercera. Ako uzmem u obzir da je skoro svaki muskarac bio uniformisan - iako nisu svi bili borci - ko ce znati sta je ko radio - i da li je uopste borac bio (to ja licno - iz pozicije obicnog borca - kome je do silovanja bolan - kad probijas liniju i nosas glavu u torbi?). Ima tu jos jedna dimenzija a to je ona oko novca. Kao sto sam napomenuo - bilo je tu ljudi koji su imali jako mnogo love, prije ili iz rata. Neke su unajmili da ubiju iste i otmu im sta imaju. Drugi su - s lovom - unajmiljvali ljude - da odrade ono sto su oni mislili da je pravda - za nekad negdje nesto ucinjeno - tako da je bilo podplacenih nekih zlocina u kojima su oni koji su sudjelovali - radili ono sto su radili - radi love. To je tipcna anarhija bila - jer je i situacija sama po sebi bila - anarhicna - cesto se nije znalo ni ko pije ni ko placa, ni ko ce prevagnuti ni ko ce pretegnuti. I to je vrijeme - kad sve zmije - isplivaju na povrsinu - poznato je i u Sarajevu samom - da je grad na pocetku rata bio u slicnoj situaciji i da - je samovoljom odredjenih ljudi - pocinjeno dosta nepravde a i da je sam grad opljackan iako cetnici nisu u njega usli. Tako je i u Krajini bilo. A Medjunarodna Zajednica - svojom pasivnoscu je samo - aferimovala svakog onog koji je htjeo pociniti negdje neki zlocin. Jer sutnja je znak odobravanja. Do dana danasnjeg - takvi se ljudi - stimuliraju - jer ako moze Slobodan Milosevic otici nevin 2m pod zemlju, koje bolan onda Hamdija Delalic, komandant 503 Slavne Brigade iz Cazina?mr__bosnjak wrote:Mozes li meni dat link intervjua?Nosferatu wrote:Kao prvo - ovdje se uopste ne radi o cetnicima vec se radi o Autonomasima Fikreta Abdica - koji suruju danas onako kako su surovali i prije sa cetnicima - te pokusavaju na silu - iznuditi nesto kroz medije - sto za i kroz sudstvo - nema nikakve podloge - jer su oni sve te svoje "dokaze" poslali u Hag jos 1999 - sto je rezultiralo sa 0 optuznica podignutih - vjerovatno zbog kvaliteta dokaza.
Peto - ako kome treba materijal - o produktima silovanja - ostavicu ga ovdje - zove se Djeca rata - pa skinite i gledajte - sta se je desilo sa zenama koje su silovane. Te ako ima - cestitog Srbina iz RS na Sa-X-u neka zahtjeva od Banjalucke ATV - da ove snimke prikaze.
Ako ti treba izjava Delalica - odi na 1 stranicu ima link par poruka ispod - na stranici b92 studija - pa tamo skini clip. Ali - na njemu nema nista - u vezi silovanja. Covjek govori o proboju koji se mora izvrsiti. Iza ledja mu stoji Izet Nanic. Nema mozda 20-tak boraca sve ukupno oko njega.
Evo i konkretno sta je receno:
"Proboj se mora izvrsiti svim sredstvima. Pobiti sve sto se ispred vas nadje. Zao mi je sto nemate nozeva. Odobravam i naredujem da se neprijatelj unisti svim sredstvima. Nozem, bombom, cakijom, zubima. Udaviti. Tjerati..." Delalic
"U mene su slabi zubi, komandate". - neko iz mase.
-
dripac
Možda te nije briga, ali s obzirom da dijelite mišljenja niste drugačiji jedni od drugih. Kad kažem srbi, mislim na radikalne srbe naravno.Dolina avalona wrote:Sta me briga sta srbi misle(jadna je njihova misao), ovo gore su fakti!dripac wrote:Inteligentno jako. Tako isto razmišljaju i srbi.Dolina avalona wrote:Snimak ne dokazuje apsolutno nista, niti je sporan!
-
Grom iz vedra neba
Tako razmisljaju i Srbi?!dripac wrote:Možda te nije briga, ali s obzirom da dijelite mišljenja niste drugačiji jedni od drugih. Kad kažem srbi, mislim na radikalne srbe naravno.Dolina avalona wrote:Sta me briga sta srbi misle(jadna je njihova misao), ovo gore su fakti!dripac wrote: Inteligentno jako. Tako isto razmišljaju i srbi.
Mogu oni razmisljati koliko hoce, ali njihovo razmisljanje nije utemeljeno. Do sada je iskopano preko 400 masovnih grobnica bosnjackih civila, pocinjen je genocid, pocinjeno je etnicko ciscenje, sruseno je 1200 muslimanskih sakralnih objekata, silovano 22.000 bosnjackih zena, a ti kazes: "tako razmisljaju i srbi". Da te ispravim, Srbi tako ne razmisljaju, Srbi se ovim gore ponose, barem 50% (to su oni koji glasaju za Seselja), kazem barem 50%, jer je taj broj mnogo veci.
-
dripac
Radi se o tome da je svako od nas na ovim prostorima bio pod uticajem ove ili one politike, ove ili one propagande. Je li mislite da bilo koji od tih pripadnika Abdićeve autonomije da je živio u to vrijeme u Sarajevu ne bi razmišljao kao vi tada. 90% ljudi u ovom ratu su samo nevine žrtve raznih politika i zbog tih žrtava svi zločinci treba da odgovaraju. Imao sam, kao pripadnik 10. brdske brigade iz Sarajeva, odnosno Cacine brigade, niz puta priliku, što u Sarajevu, a što prilikom boravka na terenu van Sarajeva, prilike da se uvjerim u to šta su sve spremni i Bošnjaci da rade. Nisam baš tako siguran da je omjer naouružanja bio više na strani Armije BiH da ne bi bilo i puno više zločina od strane pripadnika Armije. Ali stvar je u tome, da treba da se pokaže prstom na krivce, da se isti procesuiraju i osude, ali ne da bi nekom nešto dokazali, nego da bi Armija bila čista obraza.
-
Grom iz vedra neba
Ne trebas se ti brinuti za Armiju (inace vjerujem da si bio pripadnik 10. br. kao sto vjerujem i u NLO).dripac wrote:Radi se o tome da je svako od nas na ovim prostorima bio pod uticajem ove ili one politike, ove ili one propagande. Je li mislite da bilo koji od tih pripadnika Abdićeve autonomije da je živio u to vrijeme u Sarajevu ne bi razmišljao kao vi tada. 90% ljudi u ovom ratu su samo nevine žrtve raznih politika i zbog tih žrtava svi zločinci treba da odgovaraju. Imao sam, kao pripadnik 10. brdske brigade iz Sarajeva, odnosno Cacine brigade, niz puta priliku, što u Sarajevu, a što prilikom boravka na terenu van Sarajeva, prilike da se uvjerim u to šta su sve spremni i Bošnjaci da rade. Nisam baš tako siguran da je omjer naouružanja bio više na strani Armije BiH da ne bi bilo i puno više zločina od strane pripadnika Armije. Ali stvar je u tome, da treba da se pokaže prstom na krivce, da se isti procesuiraju i osude, ali ne da bi nekom nešto dokazali, nego da bi Armija bila čista obraza.
Armija i politicki vrh BiH su jedini cisti, kada vec govorimo o politikama, prema dosadasnjim presudama haga.
Armija nije provodila etnicko ciscenje, genocid, silovanja, i ostale sistematske zlocine koje su providile srpska i hrvatska politika odnosno vojske sprovodeci dogovor iz Karadjorjeva.
Pojedinacnih zlocina je bilo od pripadnika Armije, kao i sudskih procesa protiv pocinioca i to u najgore vrijeme pod opsadnim stanjem u Sarajevu, ali nikada nije bilo planiranja zlocina i sistematskog provodjenja zlocinacke politike, to je jasno kao dan, prema presudama u Hagu.
-
kuripesic
meni se cini , mozda nisam u pravu , da se i ovdi radi o zamjeni teza ,
komandanti jedinica odgovaraju po komandnoj odgovornosti zbog propusta u slucaju sto nisu eventualne zlocine procesuirali a ne zbog toga sto su svojim vojnicima davali sugerisali da cak cine i zlocine .
svaki vojnik se mora pridrzavati kodeksa ratovanja bez obzira na naredjanja ili sugestije koje mu je dao pretpostavljeni.
eto , nemoram biti u pravu ali mi se cini da je to to sta sam ja gore naveo.
da je mladic procesuirao svoje vojnike koji su pocinili zlocin u srebrenici danas bi se na njega ukazivalo kao gromadu od generala .
ali , da je to mladic uradio onda bi i politika za ciji racun je ratovao istog momenta bila mrtvo slovo na papiru a sa tom politikom bi i mladic bio pokojni .
e to jetaj zacarani krug za svakog agresora .
u bih je problem sto je priznata rs a sa tim priznanjem i srpska agresija je mnogo toga izgubila na tezini.
tu tursku samarcinu bih ni karla nece uspijeti saprati . a zena gine da bar ublazi posljedice potpisa na rs ali ,
komandanti jedinica odgovaraju po komandnoj odgovornosti zbog propusta u slucaju sto nisu eventualne zlocine procesuirali a ne zbog toga sto su svojim vojnicima davali sugerisali da cak cine i zlocine .
svaki vojnik se mora pridrzavati kodeksa ratovanja bez obzira na naredjanja ili sugestije koje mu je dao pretpostavljeni.
eto , nemoram biti u pravu ali mi se cini da je to to sta sam ja gore naveo.
da je mladic procesuirao svoje vojnike koji su pocinili zlocin u srebrenici danas bi se na njega ukazivalo kao gromadu od generala .
ali , da je to mladic uradio onda bi i politika za ciji racun je ratovao istog momenta bila mrtvo slovo na papiru a sa tom politikom bi i mladic bio pokojni .
e to jetaj zacarani krug za svakog agresora .
u bih je problem sto je priznata rs a sa tim priznanjem i srpska agresija je mnogo toga izgubila na tezini.
tu tursku samarcinu bih ni karla nece uspijeti saprati . a zena gine da bar ublazi posljedice potpisa na rs ali ,
- Nosferatu
A koji su to drugi Srbi u BiH tj. RS - osim radikalnih?dripac wrote:Možda te nije briga, ali s obzirom da dijelite mišljenja niste drugačiji jedni od drugih. Kad kažem srbi, mislim na radikalne srbe naravno.Dolina avalona wrote:Sta me briga sta srbi misle(jadna je njihova misao), ovo gore su fakti!dripac wrote: Inteligentno jako. Tako isto razmišljaju i srbi.
Ti imalo ista da znas o Krajini - znao bi da u Krajini - cakija i cakijanje je uvijek - bio nacin obracuna tj. kalkulisanja a samu cakiju zovu kalkulator. I znao bi da su Krajsnici se vazda - cakijali. To je nekim od njih - ko dobar dan, drugima - svakodnevnica bila u jednom vremenu koje je iza nas.
Ovaj Delalic - pokusava odrzati neki govor koji ce insipirisati borce - koji i ovako i onako - znaju da su Kurbani i smiju se Delalicu - na njegove moralisanje i gluposti kao da oni ne znaju - da ih salju negdje da budu zavaljeni - i kao da ce to sto njima Delalic porucuje - ikakve vode piti. To se vidi po tome sto mu se ljudi u facu smiju - i jos dobacuju kojestarije kao "U mene su slabi zubi" - kao da ne mogu zubima trgati jedni druge.
Stoga - mani se poredenja Bosanaca sa Srbima. Kada nadjes jedno mjesto u BiH - u kojem je ABiH - drzala hiljade i hiljade Srba u okruzenju - onda ces tek imati teoretsko pravo da povuces bilo kakvu paralelu. Kada nadjes jedno mjesto u kojem je ABiH - imala naoruzanje i po cemu iole paralelno onome kojeg su Srbi imali - moci ces napraviti paralelu. Kada nadjes mjesto u Srbiji gdje su Sandzaklije ukupale se na brda pa okruzile Novi Sad ili Podgoricu - s koje su pucali topovima koje su Srbijanci uplacivali 50 godina da se naprave - onda ces moci ikakvu paralelu da napravis. A sto se tice radikalizacije u redovima Bosnjaka - radikalizacija je reakcija na akciju Srba - jer ljudima nije nista drugo bilo ostavljeno - nijedna druga opcija - osim da im Srbi omrznu s onim sto su im uradili. I generalno govoreci - taj oprost i pomirenje - se nece desiti na ovaj nacin - dok Srbi traze prljave muslimanske gace da im gurnu pod nos i to narucito gace zaprljane muslimanskim govnima - tako da moram reci. Gdje su muslimani sa 70% teritorija BiH - koji je RS bila? Hajmo uporediti povratak u Sanskom Mostu - koji je bio RS - sa porvatkom u Doboj, Prijedor, Banjaluku, Brcko, Bijeljinu i Zvornik? I kako to - da je Srbizam jedini faktor - koji cini razliku izmedju povratka u Sanu i Kljuc - u poredenju sa drugim sredinama? Sta je to toliko maligno onda - u tim krajevima? Il' oni to smatraju progresom i napredkom? Naprijed Srpsk'a?
Srbi jednostavno moraju - odreci se cetnicke ideologije i separatizma u BiH. Dokle god to nijecu - necemo se maknuti s mrtve tacke. A - to je sustina i Abdicevaca - separatizam i kesiranje necije nesrece - da bi se na njoj gradila sopstvena sreca. Sad im je - kriv neko drugi - za ono sto im se je desilo. Pa da su cestiti Abdicevci bi prvi uzeli pa one svoje lidere iz DNZ-a postrijelali danas prije nego sutra. Ponajvise zato - sto je njima tekao med i mljeko kroz avliju dok se je ratovalo skoro 2 godine (do Oktobra 1993-ce..). I onda odjednom - sve sto hlace nosi je bilo mobilizirano za potrebe Fikreta Abdica.
A ti ako si bio pripadnik 10. brdske brigade - otidji do MUP-a pa podnesi izvjesta o tome ako si ucestvovao na Grabovic u ciscenju sela i zaseoka od Hrvatskog stanovnistva kao sto jesu Cacini Jurisnici. Krenes - malo od sebe, kontas? I od ljudi oko sebe. Krajina je daleko. ATV iz Banjaluke jos dalje - od onoga sto bi ti trebao da pratis i gledas i za sta i na cemu svoj vaz da osnivas.
-
mr__bosnjak
Hvala!Nosferatu wrote:http://www.bhdani.com/arhiva/228/t22803.shtml - ako se radi o silovanoj zeni. Samo da napomenem ovaj interviju iz Dana - je prenapuhan i izvadjen iz konteksta situacije. Treba razdvojiti civile od pripadnika Narodne Odbrane AP ZB. Onda treba staviti stvari u kontekst - a to bi bilo da nije hrane bilo - ni za koga previse, kamoli za hiljade zarobljenih autonomasa koji su ratovali na strani Fikreta. Ove moraliste Autonomasa - su specijalno tretirali - zato sto su to ljudi koji su svojom propagandom - narod upravo mobilizirali a onda kad je bilo tesko - nisu dozvoljavali da se ljudi predaju i slicno. To su - glavni inicijatori cijelog sukoba. Zbog toga ih ne zalim...Ali mi je zao ovih zena i djece - koji su se nasli - odjednom na prvim linijama - te su bile zrtve samovolje svakog od potencijalnih boraca a moguce i svercera. Ako uzmem u obzir da je skoro svaki muskarac bio uniformisan - iako nisu svi bili borci - ko ce znati sta je ko radio - i da li je uopste borac bio (to ja licno - iz pozicije obicnog borca - kome je do silovanja bolan - kad probijas liniju i nosas glavu u torbi?). Ima tu jos jedna dimenzija a to je ona oko novca. Kao sto sam napomenuo - bilo je tu ljudi koji su imali jako mnogo love, prije ili iz rata. Neke su unajmili da ubiju iste i otmu im sta imaju. Drugi su - s lovom - unajmiljvali ljude - da odrade ono sto su oni mislili da je pravda - za nekad negdje nesto ucinjeno - tako da je bilo podplacenih nekih zlocina u kojima su oni koji su sudjelovali - radili ono sto su radili - radi love. To je tipcna anarhija bila - jer je i situacija sama po sebi bila - anarhicna - cesto se nije znalo ni ko pije ni ko placa, ni ko ce prevagnuti ni ko ce pretegnuti. I to je vrijeme - kad sve zmije - isplivaju na povrsinu - poznato je i u Sarajevu samom - da je grad na pocetku rata bio u slicnoj situaciji i da - je samovoljom odredjenih ljudi - pocinjeno dosta nepravde a i da je sam grad opljackan iako cetnici nisu u njega usli. Tako je i u Krajini bilo. A Medjunarodna Zajednica - svojom pasivnoscu je samo - aferimovala svakog onog koji je htjeo pociniti negdje neki zlocin. Jer sutnja je znak odobravanja. Do dana danasnjeg - takvi se ljudi - stimuliraju - jer ako moze Slobodan Milosevic otici nevin 2m pod zemlju, koje bolan onda Hamdija Delalic, komandant 503 Slavne Brigade iz Cazina?mr__bosnjak wrote:Mozes li meni dat link intervjua?Nosferatu wrote:Kao prvo - ovdje se uopste ne radi o cetnicima vec se radi o Autonomasima Fikreta Abdica - koji suruju danas onako kako su surovali i prije sa cetnicima - te pokusavaju na silu - iznuditi nesto kroz medije - sto za i kroz sudstvo - nema nikakve podloge - jer su oni sve te svoje "dokaze" poslali u Hag jos 1999 - sto je rezultiralo sa 0 optuznica podignutih - vjerovatno zbog kvaliteta dokaza.
Ako ti treba izjava Delalica - odi na 1 stranicu ima link par poruka ispod - na stranici b92 studija - pa tamo skini clip. Ali - na njemu nema nista - u vezi silovanja. Covjek govori o proboju koji se mora izvrsiti. Iza ledja mu stoji Izet Nanic. Nema mozda 20-tak boraca sve ukupno oko njega.
Evo i konkretno sta je receno:
"Proboj se mora izvrsiti svim sredstvima. Pobiti sve sto se ispred vas nadje. Zao mi je sto nemate nozeva. Odobravam i naredujem da se neprijatelj unisti svim sredstvima. Nozem, bombom, cakijom, zubima. Udaviti. Tjerati..." Delalic
"U mene su slabi zubi, komandate". - neko iz mase.
- Nosferatu
Sve je to tako u teoriji.kuripesic wrote:meni se cini , mozda nisam u pravu , da se i ovdi radi o zamjeni teza ,
svaki vojnik se mora pridrzavati kodeksa ratovanja bez obzira na naredjanja ili sugestije koje mu je dao pretpostavljeni. eto , nemoram biti u pravu ali mi se cini da je to to sta sam ja gore naveo.
ali , da je to mladic uradio onda bi i politika za ciji racun je ratovao istog momenta bila mrtvo slovo na papiru a sa tom politikom bi i mladic bio pokojni . e to jetaj zacarani krug za svakog agresora .
U praksi - je Mladicn napao zasticenu zonu UN iz koje je ubio 8000 pretezno slabo-do umjereno nenaoruzane djece (od 15) do staraca (80+) u par dana.
Nadalje. Svu komandnu odgovornost za ono sto se je desilo snosi Fikret Abdic i AP ZB. Zasto? Jer je on izdao naredbu za formiranje AP ZB, jer je prekrisio ustav, jer je izdao Predsjednistvo u Sarajevu i okrenuo se - svojim surjacima - svercerima i cetnicima. Narod je izmanipulirao svojim obecanjima nijedno od kojih se nije ostvarilo - a nikada i ne bi - bez obzira na to ko bi prevagnuo - Fikret ili Aliji-ni. Svoju borbu za vlast i moc - je preokrenuo u oruzanu borbu - jednih protiv drugih - samo da bi dokazao - koju on ima moc i da bi se postavio kao neka alternativa koja je davala i Srbima i Hrvatima - suport za agresiju na RBiH -tj. dio pod kontrolom Predsjednistva BiH - jer ono s tim cinom bi prestalo da predstavlja i jedan jedini narod, a ne sva tri sveukupno. Plan za podjelu BiH je trebao - da prihvati Fikret Abdic, s cim bi cetnici muzli Krajske devize a na drugu stranu oslobodili snage sa 300 km duge linije - pa napadali po ostatku BiH - vjerovatno Gorazde, Sarajevo i jos koje ratiste na kojem su bili u prednosti ali nisu mogli napraviti pomak zbog nedostatka ljudi.
Sto se ovog snimka tice - ovdje je 20 ljudi koji se spremaju u nekom hangaru vjerovatno Agrokomerca - za napad na tri kuce ili tri zemunice - nije bitno. Govoriti da je ovo - neka "akcija" velikog kalibra i o tome - kako je bas iz ove akcije pocinjen bas neki od kriminalnih djela koja jesu - je nesto sto se mora dokazati a pise fino i datum i vrijeme na snimku. Tako da se nista ne pretpostavlja niti vezu stvari koje nisu povezane jedna s drugom. I druga stvar je - da se moraju prvo pronaci i kazniti pojedinci pojedinih zlocina. Drugo je sistematski zlocin - u kojem ima na stotine zrtava i za koji odmah treba na sud izvesti cijelu komandu a drugo je ako vojnik krsi odredbe i cini tesko krivnicno djelo. Koliko je to vojnika u JNA npr. ubijeno od strane drugih vojnika? Jel ikad ijedan oficir JNA po "komandnoj duznosti" otisao u cuzu zato sto je neki vojnik ispod njega ukrao nesto iz supermarketa, silovao seljanku iz sela blizu kasarne ili povukao obarac na kolegu koji mu je izvukao zivac? Ja barem - nisam za to cuo. Osim toga - ovdje se ne radi o vojsci vec o gerili, koju vode amateri koji nisu profesionalni oficiri sa suportom i logistikom odgovarajuci za jednu Armiju. I sto je manje ABiH - licila na vojsku - a vise na gerilu - to je vise bilo ovakvih zlocina jer je snaga i moc bila na strani pojedinca - a ne slabe organizacije - koja je i sama jedva branila svoj establishment tj. komandnu strukturu.
Ako je neko silovao zenu - potrebno je naci - koje to ucinio, barem pokusati da se utvrdi koje pocinioc. Nije ni to tesko. Datum, mjesto i vrijeme. Koliko je jedinica bilo u tom regionu. Ko je u istim. Koja bio takvog mentaliteta/kraktera i da li iko zna ista o tome, da nije sta vidjeo i cuo, da mu nije ko sta rekao. Pa kad se to odradi - onda s cijelokupnim slucajem pred Hamdiju Delalica - a ne ovako - dadnes 13 sekundi vrpce, izvrces ono o cemu i sama kaseta jeste (nigdje niko ne spomenu silovanje), onda pricas o nekim silovanim muslimankama od strane musilmana a predstavljas se kao demokratska ATV iz Bluke - koja garantiram nigdje ne spominje 20.000 zena silovani u BiH od strane Srba. Samo u Sarajevu je poznati Motel Sonja - u Vogosci gdje su dovodili i general Philipa Moriona iz Kanade - da se "zabavi". Ali - neka cackaju mecku. Mogli bi se fino - Srbima natovrati na vrat i sve one jedinice koje su poslali u ispomoc babi, mogli bi spomenuti da je u bijegu od Oluje - jedna brigada artiljeraca zavrsila u Kladusi - pa je pala u ruke 5-tog korpusa. Na hiljade pusaka i kamioni municije se uzeti od Autonomasa - cak je na Izacicu (granicnom prelazu sa RH) Hamdiji Tigru - Abdic dotjerao 2 slepera naoruzanja - koja mu je predao i covjek ih je fino dovezao u grad i podjelio borcima (Abdic se je nadao da ce s tim istim oruzijem - izazvati puc unutar 5 korpusa jer Hamdijini Tigorvi su bili Jurisnici/dakle - najprekaljeniji borci). Ko je odgovoran za ovo? Za rusenje javnog reda, mira, sigurnosti i bezbjednosti - dizanjem revolucije - besmislno i van svakog kontektsa u kojem je onaj rat bio - potpuno nepotrebno po narod, absolutno potrebno radi promocije sobstvenog kulta licnosti i slicno.
I sto se tice motiva - prasinara. Najveci motiv prasinara je bio - pljacka. To neka se zna i nema ko s tim da se stidi niti to da krije. Biti gladan, slabo naoruzan, bez redovne smjene, nositi glavu u torbi i zivjeti dan za dan i sat u sat, prasinar je zivjeo za pljacku tj. da bude sit i po mogucnost pjan. Kad te placa ABiH u cigarama a daju ti grah na vodi i caj dva put dnevno da jedes - normalno da ce svako - opeljati sta je mogao i stigao i pokusati to konvertirati u neku robu, pare ili nesto opipljivo. Neki su peljali - sto su bili kriminalci. Neki sto je tako jedino mogao prezivjeti. Neki su pljackali sve sto su mogli. Neki samo - da se namire. Neki nisu nikako. Tu u prvom redu su - jedinice vjerskog karaktera. Ali - te jesu ubijale. Ako si na prvoj liniji i naspram takvih - bio si mrtav. Napad je jednostavna formula. Ili ti ili ja. Ne interesuje me sto je to - tvoja kuca i zemlja, ovo je BiH - ti je rusis i negiras i neces da se predas pa legalnom metodom trazis nacin na koji ces se odvojiti ili kreirati autonomiju stoga je to kraj price. Ako ce se neko - ponasati nelegalno prema - legitimnom autoritetu - onda se ni ti ljudi koji su predstavljali legitiman autoritet nisu imali - s cim vezati da budu - pravedni i posteni naspram onih koji hoce da ih nema. To je rat - u BiH. Rat gerile sa bandom seljaka i svercera.
A ovo je cijena - sudjelovanja u pobuni. Ko je god prosao bolje od toga - a ima ih mnogo mnogo vise nego sto je ovih na kojima su zlocini pocinjeni - nije rekao nista - ni hvala narucito ne danas - kad ovakve price izlaze na povrsinu. Kao - to se podrazumjeva od strane ABiH. Neki su ljudi glave u torbama nosali da takvima dokazu kako ne mogu raditi sta hoce i kako hoce iako je ratno vrijeme - a BiH ih je sve amnestirala kao pokusaj da se ne ide u krajnost - da bi oni sada - trazili "po komandnoj odgovrnosti" da neko odgovara ne za zlocine - vec za to sto je AP ZB pala - tj. nestala. To je ono - za sta oni hoce ove ljude da odgovaraju. Jer njih ne interesuje - podvlacim - ne interesuje individualni zlocin - vec samo kaznjavanje komandanta (koji su im posebno mrski) da se ocrne - i da se posalju u zatvor i time da dokazu svojim ljudima da je njihova borba bila tragicna, krvava i na kraju - pravedna tj. pokusavaju dokazati ljudima da nisu bili "zavedeni". I time ce samo prolonigrati patnje i jednih i drugih - jer nece da se pomire s rezultatima rata - vec zele na principima istog - da promoviraju i nastave da rade na stvaranju AP ZB tj. zele da guraju DNZ kao prihvatljivu politicku opciju - a ne kao stranka koja je oformljena na idealima koji su propali prije nego sto je stranka i nastala.