Jezicka sekularizacija Islama

Rasprave o vjerskim temama.
[Matrix]

#1 Jezicka sekularizacija Islama

Post by [Matrix] »

O cemu bih zelio da pokusamo raspraviti (iako neki kazu da se o tome ne raspravlja).
Naime u krscanstvu kao sto znate sekularizacija nije samo obuhvatila razdvajanje intitucija drzave od religije,vec
je predstavljala sekularizaciju na razini cijelog drustva.Originalni text Svetoga Pisma i jezik na kojemu je pisan,
relativiziran je na kulturno podneblje naroda koji prakticiraju krscanstvo.To je bilo presudno da
se ta religija tako jasno ocrta u dusama svakog vjernika,jer se kluturnom sekularizacijom uspjela
"dovesti" Bozija rijec na prag svake nacije,religija je ostvarila svoju zadacu,postala je unverzalna.
Sta se desava u Islamu ? Apsolutizam arapskog jezika negira mogucnost jezicke i kulturne sekularizacije.
Ja kao Bosanaca nemam pravo cuti Boziju Objavu,Kuran, na maternjem jeziku sto u stvari protezira
Islam kao kulturno nasljedje samo Arapa a ne kao univerzalno eticko i od Boga dato ucenje.Koja mi je intencija ?
Islam mora preci u jezicku i kulturnu raznolikost a ne ostati zarobljenik arabizma.Musliman u Bosni jako
podsejeca na stanovnika neke od arapskih zemalja jer je preuzeo ,osim Bozije Objave, i sva kulturna
obiljezja te velike nacije.Zasto nasi Imami nebi u skladu sa sentimentom nase kulture Boziju Objavu
ucili na maternjem jeziku ?To bi rijesilo problem stvaranja Bosanske nacije,jer bi Islam posato otvoren
i za sve ostale koji s nama dijele iste kulturne ,jezicke pa i civilizacijske vrijednosti.Zasto naime
"arabiziranje" duse kad je nasa bosanska duhovnost sasvim pogodna da prihavati Islam iz svog kulturnog
miljea.Sta nam stoji na putu da budemo Muslimani i da religijski bitak Islama dohvacao iz nase kulture,jer
poruka je Bozije Objave univerzalna i nije privilegija samo jedne ,Arapske nacije.

Pozzdrav.i zdravi bili.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#2 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by Bea_Trix »

cek, nisam bas sigurna da te razumijem...

ti prijevod Biblije na narodni jezik nazivas sekularizacijom?
nije to sekularizacija, to je nacionalizacija religije i vezana je za koncept nacije koji je relativno nov pojam.
jedna vjera, jedan narod, jedna drzava.
sekularizacija je drugaciji proces.
Epitop

#3 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by Epitop »

Imaš prevod za dušu svoju. U jedinstvenosti pisma na kojem je objavljen i zapisan Kur'an leži njegova mudrost,jer na taj način nikada se neće desiti da imaš dva različita teksta u Kur'anu.
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by Bosanac sa dna kace »

o tome se na ovom forumu naprdilo stranice i stranice toga, procaprkaj po temema od jedno divje godine straosti.
kolko te ja shavti ti bi jel da se na namazima uci na bosanskom jeziku, umjesto na arapskom, kad neko umre da se Jasin uci na bosanskom itd... jel to?
mislim da to ne bi bilo izvodljivo, jer svakih nekih 10 godina pojavi se men se cini neki novi preovd Kurana, Mustafa Mlivo je preveo Kuran i naveo greske u Korkutovom prevodu, iako je Korkut radio na prevodu nekih najmanje 20tak godina i nije docekao da bude ostampan.
da, i to bi bila nacionalizacija kao sto spostovana @beatriz rece, a ne sekularizacija. jer u principu sutina se ne mijenja.
bogoljub

#5 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by bogoljub »

gosp. matrix!
PRVO: kada sam procitao tvoj tekst s kojim otvaras diskusiju, pomislio sam da si najvisi dusebriznik Islama,Kurana,Muslimana! ali kad bolje razmislim sve sto si napisao je ili iz neznanja ili iz zle namjere!
Bog je poslao Kur'an preko poslanika Muhammeda a.s. da ga dostavi cijelom covjecanstvu. i danas nakon vise od 1400 god. on se moze naci gotov na svim jezicima svijeta, kao i Biblija i mnoge druge vazne poslanice Bozije. Medzutim, Kur'an se ocuvao i na jeziku na kojem je objavljen, arapskom. zasto to tebi gosp. Matrix smeta, zasto to bilo kome na svijetu smeta muslimanu ili nemuslimanu? vise od 5 prevoda na bosanski jezik imas i nekoliko tefsira ili objasnjenja Kur'ana. ako ti je bas stalo do citanja Bujrum citaj i procitaj svih 5. Toboze, stjece se dojam da ti eto nemozez biti musliman jer eto ima vjerskih obreda koji su na arapskom jeziku, sto je apsurd! Takodje, sto se tice tvoga pisanja, da muslimani Bosne ucecici Kur'an na izvornom arapskom jeziku tebi lice na arape, te ti se kao takvi nesvidjaju, mogu ti reci da je od svih tvojih zamjerki Kur,anu jedna od najsmjesjesnih i ujedno i najopasnih za Islam, Kur,an i muslimane, jer zadire u vjerske obrede o kojima ti ako si sljedbenik Islama ima da sutis i da to izvrsavas! Ukoliko pak nisi sljedbenik Islama onda se nemijesaj u uredjivanje necijeg tudjeg Uvjerenja tj. Islama. jer o propisima neke vjere se ne diskutuje, samo o Uvjerenjima!
Ovo sto si napisao nije samo jezicka sekularizacija Islama, jer to nepostoji, ovo sto si napisao je pravi udar na Islam,Kur,an i Muslimane. Odnosno Prava sekularizacija Islama. sto je apsulutno nemoguce, jer Islam ce uvijek postojati do smaka svijeta,( koji je izgleda veoma blizu,), tako Bog obecaje u Kur, anu ali nastaviti diskusiju mozemo tek tada kada procitas makar jedan prevod Kur'ana na bosanski jezik.
pozdrav! :| :|
Borg-Resistence is FUTILE

#6 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

bogoljub wrote:gosp. matrix!
PRVO: kada sam procitao tvoj tekst s kojim otvaras diskusiju, pomislio sam da si najvisi dusebriznik Islama,Kurana,Muslimana! ali kad bolje razmislim sve sto si napisao je ili iz neznanja ili iz zle namjere!
Bog je poslao Kur'an preko poslanika Muhammeda a.s. da ga dostavi cijelom covjecanstvu. i danas nakon vise od 1400 god. on se moze naci gotov na svim jezicima svijeta, kao i Biblija i mnoge druge vazne poslanice Bozije. Medzutim, Kur'an se ocuvao i na jeziku na kojem je objavljen, arapskom. zasto to tebi gosp. Matrix smeta, zasto to bilo kome na svijetu smeta muslimanu ili nemuslimanu? vise od 5 prevoda na bosanski jezik imas i nekoliko tefsira ili objasnjenja Kur'ana. ako ti je bas stalo do citanja Bujrum citaj i procitaj svih 5. Toboze, stjece se dojam da ti eto nemozez biti musliman jer eto ima vjerskih obreda koji su na arapskom jeziku, sto je apsurd! Takodje, sto se tice tvoga pisanja, da muslimani Bosne ucecici Kur'an na izvornom arapskom jeziku tebi lice na arape, te ti se kao takvi nesvidjaju, mogu ti reci da je od svih tvojih zamjerki Kur,anu jedna od najsmjesjesnih i ujedno i najopasnih za Islam, Kur,an i muslimane, jer zadire u vjerske obrede o kojima ti ako si sljedbenik Islama ima da sutis i da to izvrsavas! Ukoliko pak nisi sljedbenik Islama onda se nemijesaj u uredjivanje necijeg tudjeg Uvjerenja tj. Islama. jer o propisima neke vjere se ne diskutuje, samo o Uvjerenjima!
Ovo sto si napisao nije samo jezicka sekularizacija Islama, jer to nepostoji, ovo sto si napisao je pravi udar na Islam,Kur,an i Muslimane. Odnosno Prava sekularizacija Islama. sto je apsulutno nemoguce, jer Islam ce uvijek postojati do smaka svijeta,( koji je izgleda veoma blizu,), tako Bog obecaje u Kur, anu ali nastaviti diskusiju mozemo tek tada kada procitas makar jedan prevod Kur'ana na bosanski jezik.
pozdrav! :| :|

Jedni proizilaze iz drugih, propisi proizilaze iz uvjerenja koje jedan vjernik ima, na osnovu pisanog teksta u koji vjeruje.
Te su samim time podložni analizi i komentarima.
Taras Buljba

#7 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by Taras Buljba »

Kur`an je objavljen na arapskom jeziku.

To je Božija volja bila.

Šta sad ?
lady midnight

#8 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by lady midnight »

ma ja mislim da je matrix malo pobrkao lonchice :-) :-)
on je mislio na reformaciju krishcanstva kroz luterov prevod biblije na njemachki, pa onda na ostale jezike... sekularizacija je nakon toga ipak morala sachekati josh dobra tri vijeka, a negdje i malo duzhe... :-)

arapski jezik u islamu je jezik molitve i "liturgije" (da upotrijebim ovaj izraz, iako nije bash adekvatan u islamskom kontekstu), i kao takav je opceprihvacen.
medjutim, prevodi Kur'ana (vjerujem da je postojala tema, ali ja tada nisam bila ovdje :D :D), koliko god da su bili upitni dugo vremena, ipak postoje na svim jezicima... velika vecina muslimana na svijetu ne razumije arapski, a nisu bash ni tako nezainteresovani za sadrzhaj Kur'ana da bi se zadovoljli ritualnim ponavljanjem molitve na jeziku koji ne razumiju, kako bi se to dalo zakljuchiti iz matrixovog posta. :)

nego, enes karic je napisao fantastichan rad o hermeneutici Kur'ana, u kojem se izmedju ostalog osvrce i na problem "prevodljivosti" Kur'ana, te daje prilichno dobar istorijski prikaz debata oko tog pitanja, kao i prevoda na nash jezik.
bogoljub

#9 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by bogoljub »

Jedni proizilaze iz drugih, propisi proizilaze iz uvjerenja koje jedan vjernik ima, na osnovu pisanog teksta u koji vjeruje.
Te su samim time podložni analizi i komentarima.[/quote]

analiza i komentari su dozvoljeni kada je upitanju samo uvjerenje, a nikako kada su u pitanju propisi vjere. Tada svaki vjernik mora da se povinuje propisima koji su doneseni od strane vjerske uleme! Naravno, ako ima novih pitanja moze da upita o propisu o odredjenoj temi, a nikako da sam covjek odredjuje propise. tada nebi imalo smisla da neko studira Islamske znanosti , sta ce nam kada svak za sebe zakljucuje i donosi propise. kao sto nas Forumas koji je zapoceo ovu temu hoce da klanja na Bosanskom, jer _eto nesvidja mu se nesto. dakle propisi nisu podlozni komentarima, kao uvjerenja! iako je jasno da propisi proizilaze iz uvjerenja!
ja71

#10 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by ja71 »

bogoljub wrote: analiza i komentari su dozvoljeni kada je upitanju samo uvjerenje, a nikako kada su u pitanju propisi vjere. Tada svaki vjernik mora da se povinuje propisima koji su doneseni od strane vjerske uleme!
...
Slozio bih se ja sa tobom da nema odstupanja po pitanjima vjerskih propisa izmedju same uleme.

Ja nisam pocetni tekst shvatio kao prijetnju Islamu. Tema je bas aktuelna i pocetni tekst pogadja u samu srz "problema".

Mislim da, kako da kazem, konzervativnost po tom pitanju pravi vise problema nego sto ih rjesava.

To otvara i nova pitanja:
Kad i kako su nastali ti "nepromjenjivi" propisi ?
Da li su se zaista kroz istoriju mijenjali ?
Ko je dao pravo (jednoj odredjenoj) ulemi da pravi propise (ili su to pravo oni sami sebi uzeli) ?

Mislim da bi potenciranje naseg jezika u Islamu doprinijelo da se ljudi vise interesuju, jer (konacno) shvataju sta se u kojoj suri uci. Drugacija su danas vremena, ljudi su skolovani i ocekuju i razumijevanje za razliku od pukog ponavljanja ucenja.

Ali sad ce serijal napada, jer ovo ce neki sigurno shvatiti kao jos jedan napad (ili pokusaj napada) na temeljne vrijednosti Islama :D
ja71

#11 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by ja71 »

[Matrix] wrote: To bi rijesilo problem stvaranja Bosanske nacije
Sa ovim se ne slazem posto ja ne vidim "problem u stvaranju".
Proces stvaranja je zavrsen.
mrki62

#12 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by mrki62 »

bogoljub wrote:Medzutim, Kur'an se ocuvao i na jeziku na kojem je objavljen, arapskom.
Bil mi znao reći gdje se nalazi original ?
turquoise

#13 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by turquoise »

Image

U muzeju u Turskoj...
bogoljub

#14 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by bogoljub »

Ne mislim napadati nikoga!
Ali kada je rijec o prvom tekstu -Jezicka sekularizacija Islama- zaista, pogrdno!
Ako se dobro procita tekst, rijec po rijec vidje se da je rijec o neinformiranosti! Islam je nemoguce sekularizirati. Ni u kom pogledu! Sta znaci konkretno jezicka sekularizacija??? :?: Svaka zajednica, ustanova bilo koja firma ima neke svoje zakone! Islam isto tako ima zakone! Onaj koji je van Islama, van te Kuce, on se apsulutno nemora ponasati po njima, onaj pak ko se uvjeri u Istine Islama i prihvati ga kao svoj nacin zivota, on zavisno od izbora pravca u islamu, treba da se ponasa po pravno-Islamskim principima, a razlike u obredima su periferne, sustina je u svih pravaca ista, zato se i to tretira kao jedinstvo razlicitosti, a nikako kao nesto sto sprecava, sputava, covjeka u zivotu.
zaista bih volio neki konkretan problem da mi neko navede, pa da vidim sta ga to sputava Kur'an koji je eto na Arapskom jeziku objavljen a skoro na svim jezicima preveden po nekoliko puta.
Melodicno ucenje Kur'ana proizvodi u covjeku posebno stanje. Slast izgovaranja Kur'anskih rijeci nemoze se osjetiti ni na jednom drugom jeziku, to nije samo moje misljenje nego hiljade prevodilaca koji su ga prevodili.
ZAISTA zasto ne citate Kur'an, pa makar i na preveodu, mnogo sto bi bilo jasnije!

#15 Re: Jezicka sekularizacija Islama

bogoljub wrote:Jedni proizilaze iz drugih, propisi proizilaze iz uvjerenja koje jedan vjernik ima, na osnovu pisanog teksta u koji vjeruje.
Te su samim time podložni analizi i komentarima.

analiza i komentari su dozvoljeni kada je upitanju samo uvjerenje, a nikako kada su u pitanju propisi vjere. Tada svaki vjernik mora da se povinuje propisima koji su doneseni od strane vjerske uleme! Naravno, ako ima novih pitanja moze da upita o propisu o odredjenoj temi, a nikako da sam covjek odredjuje propise. tada nebi imalo smisla da neko studira Islamske znanosti , sta ce nam kada svak za sebe zakljucuje i donosi propise. kao sto nas Forumas koji je zapoceo ovu temu hoce da klanja na Bosanskom, jer _eto nesvidja mu se nesto. dakle propisi nisu podlozni komentarima, kao uvjerenja! iako je jasno da propisi proizilaze iz uvjerenja!

Ako je to tačno, kao što ti kažeš, ako je od uleme se ne smije dovoditi u pitanje.

Da si ti u Iraqu i neko ti kaže da je dozvoljeno ubijanje muslimana koji sarađuju sa "okupatorom"
i još ti kaže da je to od uleme iz Saud, Arabije, šta bi mu ti reako?

Slučaj je zabilježen, i dokumentovan na internetu, dok dođem kući pa ću postaviti linkove.

#16 Re: Jezicka sekularizacija Islama

U muzeju u Turskoj...

Iz koje je godine? i gdje je pronađen?
mrki62

#17 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by mrki62 »

Ipak sam nešto našao :dance:

Ovo je slika od prvog Kur´ana koji se nalazi u Kairu, u Egiptu u Dzamiji Al-Hussein. Od ovog Kur´ana su kasnije napravljene 4 kopije od kojih je i Kur´an u muzeju u Istanbulu.

Image
mrki62

#18 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by mrki62 »

Ovo je slika od prvog Kur´ana koji se nalazi u Kairu, u Egiptu u Dzamiji Al-Hussein. Od ovog Kur´ana su kasnije napravljene 4 kopije od kojih je i Kur´an u muzeju u Istanbulu.

Image
mrki62

#19 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by mrki62 »

Image
bogoljub

#20 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by bogoljub »

tema je jezicka sekularizacija Islama i nevidim kakve veze ima to sto si napisao da neki alimi kazu da je ubijanje muslimana dozvoljeno! prvo to se kosi sa Islamskim uvjerenjem i Onaj koji to kaze nije musliman, jer Kuran kaze Ko ubije jednog neduznog covjeka kao da je sve ljude poubijao.
stoga to sto neko izda odobrenje za ubijanje muslimana u Iraku, nije nikakav propis islama i nema veze sa Pravim islamom. to je propis jedne iskrivljene vjere Vehabijske. i netreba da se povezuje sa propisima Islama.

#21 Re: Jezicka sekularizacija Islama

bogoljub wrote:tema je jezicka sekularizacija Islama i nevidim kakve veze ima to sto si napisao da neki alimi kazu da je ubijanje muslimana dozvoljeno! prvo to se kosi sa Islamskim uvjerenjem i Onaj koji to kaze nije musliman, jer Kuran kaze Ko ubije jednog neduznog covjeka kao da je sve ljude poubijao.
stoga to sto neko izda odobrenje za ubijanje muslimana u Iraku, nije nikakav propis islama i nema veze sa Pravim islamom. to je propis jedne iskrivljene vjere Vehabijske. i netreba da se povezuje sa propisima Islama.

Mislim da griješiš.
ono što je slučaj ovdije je da su uleme iz Saudiske Arabije, koji su zvanično čuvari Imana, izdali tu dozvolu.
Tako da je i ona zvanična, barem kada je Islamski svjet u pitanju.

#22 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Osim toga, nisi rekao iz koje je godine taj Quran na slici, i onaj o kojem si ranije govorio.
turquoise

#23 Re: Jezicka sekularizacija Islama

Post by turquoise »

Sama rijec Kur'an znaci RECITACIJA...Nesto sto se recituje...
Poslanik Muhammed a.s. je naredio ashabima da memorisu i ponavljaju Kur'an i da prenose jedni drugima.
Zato imamo hafize Kur'ana - cuvare Kur'ana.
Otidjite u bilo koji dio svijeta gdje zive muslimani i nadjite hafiza bilo kojeg Islamskog mezheba i bilo koje nacionalnosti koji je memorisao Kuran.
Ne postoji aposultno prepirka medju muslimanima oko toga da jedan mezheb ima jednu verziju, a drugi mezheb drugi verziju na arpaskom. Kuran se recituje na arapskom i ako ucac napravi gresku naci ce se uvijek neko ko ga moze ispraviti.

Muslimani bilo kojeg mezheba se ne spore oko Kurana na arapskom. Nadjite Iranca, Turcina, Arapa, Malajca, Bosanca, itd. i neka uce Kuran, nece biti kontradikcija medju njima niti ce neko reci, nije tako nego je ovako.

Za razliku recimo od Biblije koju niko nikad nije memorisao i cijih verzija postoji koliko i sekti u krscanstvu, a niti jedna od njih nije spasena niti u Aramejskom niti u Hebrejskom, jezicima kojima je govorio Isus i narod Izraela.

Kada bi se sve Biblije svijeta sakupile i spalile i njihov pepeo prosuo u okean i kada bi se svi Kur'ani svijeta skupili i spalili i njihov peope se takodjer prosuo u more, krscani nikad nebi mogli vratiti tekst Biblija koje su spalili u orginalnoj formi jer ne postoji niti jedna osoba na svijetu koja je memorisala Bibliju. Dok bi muslimani Kuran mogli ponovo napisati rijec za rijec, slovo za slovo bez ijedne greske jer u svijetu postoji oko 10,000 miliona muslimana hafiza - ljudi koji su memorisali Kuran u potpunosti.

#25 Re: Jezicka sekularizacija Islama

turquoise wrote:Sama rijec Kur'an znaci RECITACIJA...Nesto sto se recituje...
Poslanik Muhammed a.s. je naredio ashabima da memorisu i ponavljaju Kur'an i da prenose jedni drugima.
Zato imamo hafize Kur'ana - cuvare Kur'ana.
Otidjite u bilo koji dio svijeta gdje zive muslimani i nadjite hafiza bilo kojeg Islamskog mezheba i bilo koje nacionalnosti koji je memorisao Kuran.
Ne postoji aposultno prepirka medju muslimanima oko toga da jedan mezheb ima jednu verziju, a drugi mezheb drugi verziju na arpaskom. Kuran se recituje na arapskom i ako ucac napravi gresku naci ce se uvijek neko ko ga moze ispraviti.

Muslimani bilo kojeg mezheba se ne spore oko Kurana na arapskom. Nadjite Iranca, Turcina, Arapa, Malajca, Bosanca, itd. i neka uce Kuran, nece biti kontradikcija medju njima niti ce neko reci, nije tako nego je ovako.

Za razliku recimo od Biblije koju niko nikad nije memorisao i cijih verzija postoji koliko i sekti u krscanstvu, a niti jedna od njih nije spasena niti u Aramejskom niti u Hebrejskom, jezicima kojima je govorio Isus i narod Izraela.

Kada bi se sve Biblije svijeta sakupile i spalile i njihov pepeo prosuo u okean i kada bi se svi Kur'ani svijeta skupili i spalili i njihov peope se takodjer prosuo u more, krscani nikad nebi mogli vratiti tekst Biblija koje su spalili u orginalnoj formi jer ne postoji niti jedna osoba na svijetu koja je memorisala Bibliju. Dok bi muslimani Kuran mogli ponovo napisati rijec za rijec, slovo za slovo bez ijedne greske jer u svijetu postoji oko 10,000 miliona muslimana hafiza - ljudi koji su memorisali Kuran u potpunosti.

Samo nekoliko detalja o čitanju i hafizima...

The Seven Readings of the Qur'an
By Samuel Green
If you have spoken to a Muslim about his or her religion you have most likely been told that the Qur'an is perfect in every way. It is common for Muslims to say that all Qur'ans in the world are absolutely identical, and that the Qur'an is perfectly preserved and free from any variation. It is upon this basis that they promote the Qur'an as superior to other Holy Books. Consider the following quote from a Muslim publication widely used in Australia in the 1990's.
No other book in the world can match the Qur'an ... The astonishing fact about this book of ALLAH is that it has remained unchanged, even to a dot, over the last fourteen hundred years. ... No variation of text can be found in it. You can check this for yourself by listening to the recitation of Muslims from different parts of the world. (Basic Principles of Islam, Abu Dhabi, UAE: The Zayed Bin Sultan Al Nahayan Charitable & Humanitarian Foundation, 1996, p. 4, bold added)
In this short article we examine this claim.
FACT 1. N.J. Dawood is an Arabic scholar who has translated the Qur'an. In the introduction to his translation he says:
... owing to the fact that the kufic script in which the Koran was originally written contained no indication of vowels or diacritical points, variant readings are recognized by Muslims as of equal authority. (N.J. Dawood, The Koran, Middlesex, England: Penguin Books, 1983, p. 10, bold added)
Conclusion 1. According to this Arabic scholar there are variant readings of the text of the Qur'an.
But what is the nature of these variant readings?
FACT 2. To begin to answer this question we can turn to an Islamic encyclopedia written by a practising Muslim. Here we read the following:
In the 4th Islamic century, it was decided to have recourse to "readings" (qira'at) handed down from seven authoritative "readers" (qurra'); in order, moreover, to ensure accuracy of transmission, two "transmitters" (rawi, pl. ruwah) were accorded to each. There resulted from this seven basic texts (al-qira'at as-sab', "the seven readings"), each having two transmitted versions (riwayatan) with only minor variations in phrasing, but all containing meticulous vowel-points and other necessary diacritical marks. ...
Post Reply