JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

za Bosnu!

#101 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by za Bosnu! »

zonbirile wrote:@za Bosnu
i ti nasjeo na Hilarijin poziv,pa lepi Hari ne može animirati ni libijsku devu-kapiš
Jati kazem da ce vas sve take ko ti Haris pobijedit ! :thumbup:
IHAVEDREAM

#102 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by IHAVEDREAM »

...
zonbirile

#103 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by zonbirile »

za Bosnu! wrote:
zonbirile wrote:@za Bosnu
i ti nasjeo na Hilarijin poziv,pa lepi Hari ne može animirati ni libijsku devu-kapiš
Jati kazem da ce vas sve take ko ti Haris pobijedit ! :thumbup:
-----------------------------
i JATA to kaže
1gorstak

#104 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by 1gorstak »

Mizanfil wrote:i ne vidim razloga da se ovo pitamo...vjerovatno je to posljedica neshvatanja činjenice da su se Amerikanci umorili od nas
Sjedinjene Drzave se ne mogu "umoriti" od BiH, nije ovo okopavanje krompira motikom pa da se Amerikanci umore. Ovim se pitanjima bave agencije i sluzbe koje su oformljene upravo da bi obezbjedile interes Sjedinjenih Drzava i to je ono gdje si ti kontradiktoran. Prvo izbacis tacnu konstataciju da su potezi Vasingtoni vodjeni interesom (a ne prijateljstvom) a onda lupis tu brljariju o umoru. Kako ce se Amerikanci "umoriti" braneci svoj interes ? Ili im je nesto u interesu ili nije, ne rade nesto zato sto su odmorni i naspavani niti nesto stave po strani jer su se eto kao umorili.
I vrijeme je da mi Bošnjaci shvatimo da živimo u jednoj kući s našom Slavenskom braćom i našim ukućanima i da nam se valja s njima dogovarati i nastaviti graditi kuću, a onaj ko je protiv toga on je i protiv zajedničke kuće
Sa velikosrpskim faktorom dogovor nije moguc. Evo ti primjer popisa stanovnistva. Sarajevo prihvata popis stanovnistva sa etnickom i jezickom odrednicom (sto EUROSTAT ipak ne zahtjeva) ali trazi da se rezultate tog popisa ne koristi kroz zakon o etnickom kljucu (u kojem se sada spominje popis iz 1991). Znaci moze popis, ali da se odgodi promjena etnickog kljuca. Martin Raguz predlaze konstruktivan amandman po kojem bi se novi popis kopiralo u etnicki kljuc nakon sto BiH udje u EU. Sarajevo prihvati, velikosrbi odbiju. Znaci cetnicima ocigledno nije cilj samo odrzavanje popisa, oni zele da se rezultate tog popisa sto prije pocne koristiti kao zakonski okvir kojim se definise ucesce tri naroda u javnoj upravi. Ali evo, posto ti kazes da je dogovor sa Dodikom moguc, daj objasni kako bi se ti sa njim dogovorio po pitanju popisa.
A ZNAMO KO JE BIO KRIV ZA RUŠENJE JUGOSLOVENSKE KUĆE I ZAŠTO SE ONA SRUŠILA, MI NE SMIJEMO PRAVITI ISTU GREŠKU
Bosnu i Hercegovinu se ne moze razvaliti bez pristanka Sarajeva. To prijetece poredjenje sa Jugoslavijom ne odgovara realnom stanju na terenu.
Area_51

#105 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by Area_51 »

Nije Stuart Jones, neka prevelika faca da bi se trebali brinuti. S tim, kako Dodik intenzivno radi na rastakanju nase drzave, ulaze pare u to, a mi ovdje imamo rastaljivanje telecoma, struja, fahrinih bezocnih talova i slicnog jada. Bio je nekad ovdje i Raffi Gregorian, pa gdje je sada, kada je presao granice ovlasti, rekli mu da se usuti, pa lagano premjestaj.

Stvar je u tome da su politicari koji se predstavljaju predstavnicima Bosnjackog naroda druga liga istok, tu posebno misim na Harisa Silajdzica, u nekim jacim medjunarodnim odnosima. Misalim cak, kako nam Haris, Tihic, Izetbegovic, Radoncic i ta klika prozetih finansijskih interesa, unistava zemlju te kao takvi ne predstavljaju ozbiljne partnere medjunarodnoj zajednici vec su kao izabrani predstavnici vise nuzno zlo. SDP nije vlast, pa po kolicini poslanika nije u stanju bilo sta uciniti znacajnije, pa ni njih medjunarodna zajednica ne uzima ozbiljno. O ovim Nasa stranka - Krsmanovic, Liberalima, Seferovcima ne bih, jer su oni jos minorniji.

Kad imas lose predstavnike ovdje, jednog aktivnog Dodika sa parama, na koje su svi laki, sta preostaje Amerikancima nego ici linijom manjeg otpora. Nije dobro vodjenje politike kazati nestace entitet, pa ga tako stvoriti jos jacim ili reci bice 100% Bosna i Hercegovina, a sve vise se govori o referendumima. Neke politicare jednostavno treba dozivotno kazniti.

Takav ambijent u kojem se nista ne moze konkretno napraviti nece dovuci Amerikance pa da oni rade nas posao. Oni cekaju nekog drugog na vlasti pa da nesto probaju. I da, Amerikanci jesu nasi prijatelji.
zonbirile

#106 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by zonbirile »

Mizanfil wrote:Gorštače, nema potrebe da vijeđaš :-x Tuđe mišljenje ako se razlikuje od tvoga ne treba biti razlog da se uzbuđuješ, nauči ga prihvatati! Toliko o tome, iako ne odgovaram na postove koji me vrijeđaju, ipak ću odgovoriti jer vidim da nisi izgubljen slučaj ;-) Pitam te, kad več mrziš velikosrpski faktor, daj mi onda predloži svoju viziju BiH!? Je li ti to želiš da se Republika Srpska izdvoji iz BiH? Mislim da ja to tvoja poenta jer je besmisleno graditi kuću s nekim koga mrziš, zar ne? To ti dođe ko brak dvoje ljudi koji se mrze-Nema budućnosti! A pošto ja ne želim da se to desi onda mislim da mi Bošnjaci moramo shvatiti da kao narod koji jedini želi ovu državu moramo najviše i da se trudimo! A to isključuje nazivanje parlamentaraca Bosne i Hercegovine četnicima :x Oni su i moji poslanici!
A, što se tiče poređenja sa Jugoslavijom, ono je u najmanju ruku smisleno! Samo se sjetimo kako srpsko rukovodstvo nije htjelo da popusti drugim narodima jer je mislilo da je njih najviše i da oni imaju najviše prava. Svi mi u BiH imamo ista prava i nećeš ti davati prava Srbima i Hrvatima u njihovoj zemlji! :!:
zonbirile wrote:onda lupis tu brljariju o umoru.
samo iznosim svoj stav ne brbljam :)
zonbirile wrote:Bosnu i Hercegovinu se ne moze razvaliti bez pristanka Sarajeva. To prijetece poredjenje sa Jugoslavijom ne odgovara realnom stanju na terenu.

Realno stanje na terenu je žalosno, narod se mrzi i 15 godina nakon rata, posjeti malo i hrvatske i srpske forume ali otvorenog srca! Inače, bolje nemoj skočit će ti pritisak. A je li ikada Beograd dao pristanak za Prištinu :lol: Razmisli, zar je Sarajevo utjecajnije od Beograda a da ne poredimo srpsku i bh diplomatiju! Taj pristanak niko neće tražiti jer zna da ga neće dobiti!
-----------------------------------------------------------------------------
SAMO ISTINE RADI;POGREŠNO POSTAŠ:TO ŠTO CITIRAŠ KAO MOJE JA NISAM NAPISAO.
1gorstak

#107 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by 1gorstak »

Mizanfil wrote:Gorštače, nema potrebe da vijeđaš :-x
Kako te vrijedjam ?
Pitam te, kad več mrziš velikosrpski faktor, daj mi onda predloži svoju viziju BiH!?
Decentralizovana BiH, sa dva postojeca entiteta i postojecim Distriktom. S tim da ta dva entiteta moraju uskladiti svoj identitet sa cinjenicom da u oba zive tri konstitutivna naroda. Obiljezje, naziv i praznici Distrikta nisu diskriminirajuci, slicno rjesenje treba primjeniti i u slucaju entiteta, a to bi dovelo do smirivanja tenzija. Bosnjacima bi bilo svejedno koje nadleznosti ima manji entitet, jer ga se ne bi predstavljalo kao ekskluzivno pravo samo srpskog naroda, a Srbi bi ocuvali visok stepen autonomije u okviru te decentralizacije.

Alternativa tom dogovoru je visedecenijsko nadjebavanje, lobiranje u Briselu i Vasingtonu i mrcvarenje u drzavnim institucijama pa ko duze izdrzi.
Je li ti to želiš da se Republika Srpska izdvoji iz BiH? Mislim da ja to tvoja poenta jer je besmisleno graditi kuću s nekim koga mrziš, zar ne?
Ne, to nije poenta mojih komentara. Postojanje entiteta nije problem, problem je insistiranje na etnickoj podjeli. Ja nemam nista protiv decentralizacije, naprotiv, centralizovana drzava podrazumjeva bosnjacku dominaciju i transformaciju drzave u iskljucivo bosnjacku drzavu. Ja sam za kompromis, decentralizaciju kojom bi se izbjeglo bosnjacku dominaciju, ali da ta decentralizacija nema etnicki karakter jer nije moguce doci do pravedne podjele teritorije po etnickom principu. Bosnjaci su tokom rata izgubili vecinu u 13 opstina, od Srebrenice, preko Stoca do Prijedora, tako da prica o etnickoj podjeli mora podrazumjevati redefinisanje entitetskih granica. A posto to nije opcija, etnicka podjela nece moci opstati i manji entitet mora izmjeniti naziv i obiljezje. To sto se ja ne slazem sa velikosrpskim ultimatumima ne znaci da hranim njihov separatizam, kakva ti je to logika ?
To ti dođe ko brak dvoje ljudi koji se mrze-Nema budućnosti!
Brak je stvar dobre volje, postojanje BiH je stvar sile. Ni prava ni dobre volje, nego sile. Moje spremnosti i spremnosti mojih prijatelja da opet uzmemo oruzje u ruke ako se ugrozi teritorijalni integritet drzave. Ja nemam iluzija po tom pitanju. Dodik ne prihvata granicu na Drini zato sto zeli, nego zato sto bi pokusajem secesije zavrsio u egzilu, u zatvoru ili mrtav. I zato poredjenje sa brakom ne stoji.
A pošto ja ne želim da se to desi onda mislim da mi Bošnjaci moramo shvatiti da kao narod koji jedini želi ovu državu moramo najviše i da se trudimo! A to isključuje nazivanje parlamentaraca Bosne i Hercegovine četnicima :x Oni su i moji poslanici!
Ljubav prema BiH podrazumjeva neslaganje sa onim likovima koji podrivaju drzavu i istu smatraju nametnutom tvorevinom. Ne moras Kalabica i Majkicku zvati cetnicima, ali da ih zoves "svojim poslanicima", e to je vec mindfuck na kojeg ne bih da trosim vrijeme.
A, što se tiče poređenja sa Jugoslavijom, ono je u najmanju ruku smisleno! Samo se sjetimo kako srpsko rukovodstvo nije htjelo da popusti drugim narodima jer je mislilo da je njih najviše i da oni imaju najviše prava
Bosnjaci su brojcano najvise stradali u proslom ratu, njihove su bogomolje sistematski rusene a na teritoriji odakle su protjerani (i nabijeni u frtalj drzavne teritorije) se namece militantno jednoumlje. To se vidi od crkve u dvoristu Fate Orlovic do maltretiranja Bosnjaka u Stocu. A ti predjes preko tog ksenofobnog forsiranja etnicke podjele i od Bosnjaka ocekujes da zbog mira u kuci prestanu i sa ono malo otpora ? Da pristanu na rezervat, na sve sto Dodik i Covic zatraze, jer u protivnom o ho ho im se. Blef ... i to prilicno jadan.
1gorstak

#108 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by 1gorstak »

Mizanfil wrote:
1gorstak wrote:Bosnjaci su brojcano najvise stradali u proslom ratu, njihove su bogomolje sistematski rusene a na teritoriji odakle su protjerani (i nabijeni u frtalj drzavne teritorije) se namece militantno jednoumlje. To se vidi od crkve u dvoristu Fate Orlovic do maltretiranja Bosnjaka u Stocu. A ti predjes preko tog ksenofobnog forsiranja etnicke podjele i od Bosnjaka ocekujes da zbog mira u kuci prestanu i sa ono malo otpora ? Da pristanu na rezervat, na sve sto Dodik i Covic zatraze, jer u protivnom o ho ho im se. Blef ... i to prilicno jadan.
To da su Bošnjaci najviše stradali su činjenice! Ali to trebamo proučavati i toga se sjećati i naravno obilježiti sva stradanja i ne samo Bošnjaka već i drugih naroda u BiH.

Ali...vrijeme je da se priča o sadašnjosti: a ona je takva da su jedino Bošnjaci dominantno za cjelovitu BiH.
A posto ih ima vise nego druga dva naroda zajedno, u svijetu polako jaca ideja da bi se stabilnost drzave moglo traziti i transformacijom BiH u iskljucivo bosnjacku drzavu (i Kosovo je vecinski muslimanska drzava pa su nezavisnost iste podrzali SAD i skoro citava EU). To je nesto cime je i Stajnberg u Butmiru prijetio Dodiku. a posto buducnost nosi dalji procentualni rast Bosnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate, tako se polako zatvara prozor u vremenu kada se Srbe i Hrvate uopste pita za stav. Tacnije, zatvara se prozor u vremenu kada se Srbe uopste pita za stav, Hrvate vec niko nista ne pita a to ce se, ako ne dodje do radikalne promjene unutar srpskog korpusa, desiti i Srbima, za 10, 15 ili 20 godina, ali to je prolongiranjem postojeceg stanja neminovnost. Izlaz je u dogovoru, no dogovor sa velikosrbima nije moguc, primjer je ovaj zadnji slucaj sa zakonom o popisu stanovnistva. Dogovor bi bio nesto u smislu ;

"OK imacemo popis, ali do daljnjeg (na primjer do ulaska BiH u EU) kao osnov za etnicki kljuc zadrzavamo popis iz 1991."

Dok velikosrpska verzija "dogovora" glasi otprilike ovako :

"Bice onako kako mi kazemo"

A to nije dogovor.
seln

#109 Re: JESU LI NAM AMERIKANCI VISE PRIJATELJI?

Post by seln »

osa wrote:
seln wrote:
red label wrote: Volio bih kad neko prokomentarisao gore napisano.Samo bez Kulina Bana i Gradaščevića molim ?
Pa, posto su se ostali vecinski svrstali u kvislinge koji rade protiv vlastite drzave....
kad je trebalo biti protiv juge i protiv srpskog hegemonizma, koji je istu htio samo za sebe, nije bilo loše biti "kvisling", između srpskog svojatanja jugoslavije i bošnjačkog bih, nema razlike, možda u nijansama...
Ma hajde? Je li hegemonija to sto su sva tri naroda bila konstitutivna i prije rata, za razliku od Hrvatske, koja ne priznaje drugi konstitutivni narod osim Hrvata. Ko meni prica o hegemoniji...
I ko je to za vrijeme Juge pokusao istrijebiti Srbe zbog njihove hegemonije?
Post Reply