jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Rasprave o vjerskim temama.
blenta

Post by blenta »

danas wrote:@bletna:
samo dvije stvari: i stari grci i kinezi i indijanci... su bili moralni (recimo, kaznjavali su kradju i ubistvo, bas kao sto se radi i danas), a za tvog abrahamovog boga nikad nisu culi.

neko negdje tvrdio drugachije? :? :?

vjerovanje u boga niti je potreban niti dovoljan uzrok moralnosti, i to smo vec davno apsolvirali -- da ne ponavljam sada, pretrazi stare teme, a pogotovo pisanja nika "sahbaz"...

neko negdje tvrdio drugachije? :? mozhda ja? jesi li ti uopshte prochitala ono shto sam ja napisala? da te podsjetim:
"dakle, kao shto rekoh, vjernici su PREDISPONIRANI za moralne postupke i tu predisponiranost crpe direktno iz svoje vjere, dok ateizam KAO TAKAV ne nudi nikakav sistem moralnih vrijednosti, shto ne znachi da ateisti ne slijede razlichite takve sisteme"

dalje, sadizam nije kompatibilan samo sa ateizmom, vec i sa teizmom --

ovo je bash ortodoksna glupost. da ti objasnim neshto ochigledno, aksiomatichno, shto ne vide samo oni shto ne zhele, tj. shto se prave da ne vide.
srzh abrahamskih religija je deset zapovijedi ili "ne chini drugom ono shto ne zhelish da neko tebi uchini". naravno da je bilo zloupotreba, pogreshnih interpretacija, odstupanja itd. i to je ono shto ti navodish (al-kaida, spaljivanje zhena na lomachi, inkvizicija itd.).
medjutim, ono shto ti, ochito namjerno, previdjash jeste da ove tri religije nude odredjeni sistem moralnih normi. naravno, i on sam, a ne njegove pogreshne interpretacije, su podlozhne kritichkom vrednovanju.
pa tako, koristechi pervertiranu logiku, mozesh nategnuti kompatibilnost sadizma i krschanstva, islama, judaizma.
medjutim, ono shto nikako ne mozhesh, i zbog cheg nikako nemas pravo da kazesh: "dalje, sadizam nije kompatibilan samo sa ateizmom, vec i sa teizmom", jeste dovodjenje ateizma i ovih triju vjera u istu ravan poredjenja sa sadizmom. ateizam sa bilo chim moralnim ili nemoralnim nije ni nekompatibilan ni kompatibilan, nego neodredjen. tachnije, nekako i mozhesh porediti sisteme i posebno nedjela uchinjena u ime ovih religija, sa sadizmom, a vrlo lako sa humanizmom koji je i nastao kad se etika odvojila od religije.
ali, sadizam ne mozesh porediti sa ateizmom. ne mozesh ni humanizam, ni filantropiju, ni mizantropiju, nishta... NE MOZESH NISHTA SHTO NOSI MORALNU ODREDJENOST (POZITIVNU ILI NEGATIVNU) POREDITI SA ATEIZMOM, JER SAM ATEIZAM (VJEROVANJE DA BOGA NEMA) UOPSHTE NIJE MORALNO ODREDJEN. i zato su jedan sadista, silovatelj, lopov, dobrochinitelj, humanista, pod uslovom da ne vjeruju u Boga, svi jednako dobri ateisti, zato shto njihovo vjerovanje da Boga nema nije odredjeno prema bilo chemu shto moralnu tezhinu (shto se mozhe vrednovati kao dobro ili loshe). a to nas vodi do moje poente :)
da ponovim trechi put:
"dakle, kao shto rekoh, vjernici su PREDISPONIRANI za moralne postupke i tu predisponiranost crpe direktno iz svoje vjere, dok ateizam KAO TAKAV ne nudi nikakav sistem moralnih vrijednosti, shto ne znachi da ateisti ne slijede razlichite takve sisteme"

i za kraj: put u ameriku je takodje moralno neutralan cin. ne moze se postaviti pitanje -- jesam li ja dobra osoba ako odem u ameriku, jer ti odlazak ili neodlazak u ameriku niko ne propisuje kao obavezu. moralnost puta u ameriku uopshte nije dio odnosa koji sam obuhvatila analogijom. da mozhda pokushash shvatiti na shta se moja analogija odnosi? ;)

a frazu "dobra muslimanka" je sama postavljacica pitanja stavila u naslov, davsi joj time moralnu odrednicu "dobra vs. losa"...

i nakon toga lichno tebi objasnila nespretnost formulacije i na shta tachno je mislila u uvodnom postu...
ustvari je najtezhe nekom dokazati ono ochigledno :roll: , da je mlijeko bijelo.
zato se aksiomi ne dokazuju, pa ni aksiom da ateizam u moralnom pogledu potpuno neutralan i neodredjen...
rika

Post by rika »

Evo jedno onako malo vise sufijsko misljenje,pa sada ko voli nek izvoli..
U irackom gradu Basri je,koliko se sjecam u 2 ili 3 vijeku po hidzri zhivio covjek poznat po pobozhnosti,Hasan el Basri..
U istom gradu je zhivjela i hazerti Rabija,jako pobozhna zhena,ali bi ona pokrivala (sada ne znam tacno kosu ili i lice) samo kada bi vidjela Hasana el Basrija da joj se priblizhava...
I on nju jednom upita zasto se pokriva samo pred njim a ne pred ostalim narodom a na mu odgovori:
"Pred insanima se duzhnost pokriti a ne pred zhivotinjama..." i pokaza rukom
oko sebe kada on usred charshije,ne vidje vise ljude nego medvjede,lisice,vukove..vidio je svakoga onakvim kakvim jeste,bez obzira na ljudski lik..
A ovo se sve zblo prije vise od hiljadu godina,u doba generacije koja je puno bolja od danasnje..
Pa tako i danas,kada je jako puno tkz.Insa a jako malo Insana koji Charshijom setaju,ne vidim razloga nekoga od "sestara" proglasavati loshom muslimankom..ja bi se licno praaaavo nasekirao kad bi saznao da ova kriticarka nickova mozhe mahnuti vise Bavarie od mene :-) :D
deex

#103 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by deex »

svrco wrote:zanima me vase miljenje i svih sestara za koje vjerujem da su dobre muslimanke tj. da klanjaju i da postuju sunet ali da se jos nisu odlucile za taj korak.
nemojte mo drzati predavanja kako je to obaveza, kako je to serijatski propisano... zelim misljena i odgovore iz licnog zivota
nadam se da cu doci do sagovornica koje razumiju moj problem
selam
Ne mogu da vjerujem da zena u XXI vijeku, u srcu Evrope, moze i da pomisli na tako nesto!!? Pa zar se odreci vjetra u kosi, suncevog zraka na ramenima? Zar se odreci mora i sunca, slobode, mode, muskog pogleda? Zasto je to sramota? Sramota je ubijati, krasti, lagati. Nemoj dozvoliti da ti zatucani ispiraju mozak. Zivi ovaj jedini zivot punim plucima.
Kwaheri

#104 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by Kwaheri »

deex wrote:
Ne mogu da vjerujem da zena u XXI vijeku, u srcu Evrope, moze i da pomisli na tako nesto!!?
Pa zar se odreci vjetra u kosi, suncevog zraka na ramenima? Zar se odreci mora i sunca, slobode, mode, muskog pogleda? Zasto je to sramota? Sramota je ubijati, krasti, lagati. Nemoj dozvoliti da ti zatucani ispiraju mozak. Zivi ovaj jedini zivot punim plucima.
:roll:

...eto, gdje ja zivim...
LAV_SA

Post by LAV_SA »

Ma ja mislim da ti mozes biti dobra muslimanka i da se ne pokrijes...
Lace

Post by Lace »

rika wrote:Evo jedno onako malo vise sufijsko misljenje,pa sada ko voli nek izvoli..
U irackom gradu Basri je,koliko se sjecam u 2 ili 3 vijeku po hidzri zhivio covjek poznat po pobozhnosti,Hasan el Basri..
U istom gradu je zhivjela i hazerti Rabija,jako pobozhna zhena,ali bi ona pokrivala (sada ne znam tacno kosu ili i lice) samo kada bi vidjela Hasana el Basrija da joj se priblizhava...
I on nju jednom upita zasto se pokriva samo pred njim a ne pred ostalim narodom a na mu odgovori:
"Pred insanima se duzhnost pokriti a ne pred zhivotinjama..." i pokaza rukom
oko sebe kada on usred charshije,ne vidje vise ljude nego medvjede,lisice,vukove..vidio je svakoga onakvim kakvim jeste,bez obzira na ljudski lik..
A ovo se sve zblo prije vise od hiljadu godina,u doba generacije koja je puno bolja od danasnje..
Pa tako i danas,kada je jako puno tkz.Insa a jako malo Insana koji Charshijom setaju,ne vidim razloga nekoga od "sestara" proglasavati loshom muslimankom..ja bi se licno praaaavo nasekirao kad bi saznao da ova kriticarka nickova mozhe mahnuti vise Bavarie od mene :-) :D
zdravo rika...dugo te nije bilo :)
Rickoba

Post by Rickoba »

Nekad davno sam cuo jednu pricu gdje kaze:
"neki čovjek kasnio u džamiju da klanja i trčao je i trčao, ali kad dodje ugleda kako ljudi izlaze iz džamije i kako se molitva već završila i nekako s vrata uzdahnu duboko, a jedan džematlija to primjeti pa mu veli: Dobri čovjeće daj mi taj uzdah, a evo ti moja molitva".
Pa eto, čudno je što tražimo da nam neko potvrdi naše vjerovanje, a u biti niko se od nas ne pita šta je od toga ispravno, a šta nije. Božije je to da odredi kolika si vjernica pa sad ne lomi glavu time, nego sama ta briga ti je dovoljan dokaz da brines o svojoj vjeri, pa s vremenom će ti i dragi Allah poslati odgovore, sabura!!!!
H

Post by H »

Ahmmed wrote:
CiCiban wrote:ne opterecuj se time sta mi mislimo o tome... :D
find out sta ti mislis .i kako se osjecas u svojoj kozi :P :)

:thumbup:
:thumbup: Da i ja potpišem. Najgore je gledati šta drugi radi, ono, 'hodžina žena nosi minjak', znači mogu i ja kad ona može. Ili 'omladina u Iranu se drogira', pa hajdemo i mi.
Nit' je hodža, tobejarabi, izmislio islam, niti je omladina u Iranu mjerilo vjere. :oops:
Bosanac sa dna kace

#109 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by Bosanac sa dna kace »

deex wrote: Ne mogu da vjerujem da zena u XXI vijeku, u srcu Evrope, moze i da pomisli na tako nesto!!? Pa zar se odreci vjetra u kosi, suncevog zraka na ramenima? Zar se odreci mora i sunca, slobode, mode, muskog pogleda? Zasto je to sramota? Sramota je ubijati, krasti, lagati. Nemoj dozvoliti da ti zatucani ispiraju mozak. Zivi ovaj jedini zivot punim plucima.
al si ti zatucan/a i ispranog mozga!
vatrogasac

Post by vatrogasac »

....šta ćeš...što jedan fratar reče........sotona je uspio kada je naveo neke ljude da povjeruju da ne postoji sotona.....
deex

#111 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by deex »

Bosanac sa dna kace wrote:
deex wrote: Ne mogu da vjerujem da zena u XXI vijeku, u srcu Evrope, moze i da pomisli na tako nesto!!? Pa zar se odreci vjetra u kosi, suncevog zraka na ramenima? Zar se odreci mora i sunca, slobode, mode, muskog pogleda? Zasto je to sramota? Sramota je ubijati, krasti, lagati. Nemoj dozvoliti da ti zatucani ispiraju mozak. Zivi ovaj jedini zivot punim plucima.
A kako bi bilo da se ti, :lol: muskarcino sa dna kace, pokrijes, pa jos na npr. +40 stepeni!!!
Bosanac sa dna kace

#112 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

deex wrote:
A kako bi bilo da se ti, :lol: muskarcino sa dna kace, pokrijes, pa jos na npr. +40 stepeni!!!
U Sjevernoj Africi i muskarci i zene nose dugo upravo zbog vrucine!
To sto se neko ''pokriva'' ili ima namjeru da se pokrije ne treba tebe da brine sve dok tebe ne pocne tjerat na isto, sta li teb znace rijeci tolerancija i demokratija? :roll:
vatrogasac

#113 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by vatrogasac »

Bosanac sa dna kace wrote: U Sjevernoj Africi i muskarci i zene nose dugo upravo zbog vrucine!
Image

Image
deex

#114 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by deex »

deex wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: al si ti zatucan/a i ispranog mozga!
U Sjevernoj Africi i muskarci i zene nose dugo upravo zbog vrucine!
To sto se neko ''pokriva'' ili ima namjeru da se pokrije ne treba tebe da brine sve dok tebe ne pocne tjerat na isto, sta li teb znace rijeci tolerancija i demokratija? :roll:
Ovo je Evropa, a ne sjeverna Afrika, dakle nije samo pitanje klime. Napisala sam vec sta time gube. Nije stvar u meni, zao mi je tih djevojaka koje nemaju mogucnost izbora. :x To nije demokratija jer ne biraju one. Mene niko ne moze ni natjerati jer imam svoj stav i ne zavisim ni od koga.
Bosanac sa dna kace

#115 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

deex wrote: Ovo je Evropa, a ne sjeverna Afrika, dakle nije samo pitanje klime. Napisala sam vec sta time gube. Nije stvar u meni, zao mi je tih djevojaka koje nemaju mogucnost izbora. :x To nije demokratija jer ne biraju one. Mene niko ne moze ni natjerati jer imam svoj stav i ne zavisim ni od koga.
a odkud ti znas koga tjeraju da se pokrije a koga ne?
da ne znas koju organizaciju koja placa dobro za to!? :D
a posatala si kontraverzna, piatala si dal bi se pokrio na +40 stepeni, pa da ako bi me to zastitilo od vrucine, ja sam ti odgovorio da se ljudi zbog toga pokrivaju, i ne samo u Africi, a Bosni djevojke niko ne tjera da se pokirju, njihov izbor!
a inace iz postova se vidi da si puna predrsuda! ne vidis dalje od svog nosa! :oops:
deex

#116 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by deex »

deex wrote: Ovo je Evropa, a ne sjeverna Afrika, dakle nije samo pitanje klime. Napisala sam vec sta time gube. Nije stvar u meni, zao mi je tih djevojaka koje nemaju mogucnost izbora. :x To nije demokratija jer ne biraju one. Mene niko ne moze ni natjerati jer imam svoj stav i ne zavisim ni od koga.
a odkud ti znas koga tjeraju da se pokrije a koga ne?
da ne znas koju organizaciju koja placa dobro za to!? :D
a posatala si kontraverzna, piatala si dal bi se pokrio na +40 stepeni, pa da ako bi me to zastitilo od vrucine, ja sam ti odgovorio da se ljudi zbog toga pokrivaju, i ne samo u Africi, a Bosni djevojke niko ne tjera da se pokirju, njihov izbor!
a inace iz postova se vidi da si puna predrsuda! ne vidis dalje od svog nosa! :oops:
A sta cemo sa djevojcicama koje ocevi u nekim zabitima tjeraju na to? Ja ne govorim o odraslim zenama koje ne zavise ni od koga i koje same donose tu odluku. Ja sigurno nemam predrasude i nisam kontraverzna, bas naprotiv. Zato sam se i javila. Ali me boli kad se prema zenama odnosi kao nizim bicima, za koje odluke donose muskarci. Kao da je svaki muskarac pametniji od svake zene. Uostalom, sto se ti tako uzbudjujes? Ja bih voljela da mi se javi neka djevojka. Inace, ja tebe ne vrijedjam iako se ne slazem sa tobom, 8-) sto se ne bi moglo reci za tebe.
bluesky

Post by bluesky »

Ti nisi kontraverzna, vec si kontradiktorna.

1. Javila si se za rijec u diskusiji na jednom bosansko-hercegovackom cyber forumu. Time je jasno da ovdje nije rijec o nekim africko-azijskim zabitima u kojima je pokrivanje dio konstante tradicije koja se kod velikog broja djevojaka sprovodi u jednoj mjeri nasilno. U BiH je sasvim obratna situacija: vecina mladih djevojaka koje su krenule islamskim putem i odlucile da se pokriju, nailaze na zestok otpor u porodici. Cak i stare nene koje su i same citav svoj vijek pokrivene, cesto odgovaraju unuke od marame. Djevojke se bore ZA svoje vjersko pravo na pokrivanje kako u porodicama tako i u javnom zivotu: u skolama, na univerzitetima, na ulici, na forumu, gdje su cesto izlozene napadima, kritikama, podsmijehu i nerazumijevanju. Ocigledno nije rijec o prisili na pokrivanje, nego o prisili na otkrivanje. Direktnoj ili indirektnoj. Kako god, pritisak je tu. I ide, po svim mojim iskustvima, pa cak i licnim, u sasvim obratan pravac od onog protiv kojeg se ti toboze boris. Ako ti je stalo da nesto uradis za djevojcice koje se tjera na pokrivanje, prvo poradi na tome da se ne ponasas i sama kao tlacitelji tih djevojcica, a onda odi na forum na kojem imas takve slucajeve. Ovdje si na pogresnom mjestu.

2. Sto se tice vjetra u kosi i sunca na ramenima. Prvo moras shvatiti da tvoji vlastiti osjecaji i ukusi nisu mjerodavni za citav svijet. Neki ljudi vise vole zimu, snijeg i zimske sportove, drugi jako cijene odmor na moru, treci ljetuju u planinama na svjezem zraku, cetvrtima su kise i jesen veoma romanticni i preferiraju to godisnje doba, neki ljudi imaju jako osjetljivu kozu i ne smiju je izlagati suncu, i tako dalje. Isto tako, svaki covjek drugacije postavlja svoje prioritete: nekim djevojkama je veoma vazna karijera, a nekim je vazno da se samo dobro udaju. Neke djevojke traze momka sa dobrim autom, a neke momka sa odredjenim intelektualnim sposobnostima. Nekim djevojkama je prece da zadovolje Boga u kojeg vjeruju nego da im pirka vjetar u kosi. Pomisao na Bozje zadovoljstvo im pricinjava jednako, ako ne i vece zadovoljstvo.

Osim toga, sunce i vjetar nisu zauvijek izgubljeni. Prvo, jako je lijep osjecaj kada ti vjetric cirkulise pod tvojom sirokom haljinom i hladi te. Zatim, mnoge djevojke i zene se raskomote u svojim bastama i na svojim vikendicama, izloze se suncu, zraku i vjetru i uzivaju. Mnoge odu i na more na osamljene plaze ili na plaze koje su iskljucivo predvidjene za zene. Takvih ima i na Jadranu. A pogotovo u Turskoj, itd.

3. Otkrivanje tijela i pijenje hladnih napitaka na velikim zegama je ponasanje ljudi koji nemaju isustva sa toplom klimom. Stanovnici najtoplijih krajeva nase planete pokrivaju citavo tijelo od sunca i pijuckaju mlaku vodu, nju naime tijelo lakse absorbira.

4. Islam predvidja odredjen kodeks oblacenja kako za zene tako i za muskarce, samo sto danas nije dovoljno moderno pricati o propisima oblacenja za muskarce. Veci efekat ce se postici pricom o jadnim zenama ocigledno. Uglavnom, i muskarci su duzni pokriti dio tijela izmedju pojasa i do ispod koljena. Nema govora o nosenju kratkih sorceva i slicnog. Osim toga, njihova odjeca ne smije biti pripijena uz tijelo, vec siroka tako da se tijelo, a pogotovo stidna mjesta ne oslikavaju. Odjeca im ne smije biti od svile. Osim toga, zabranjeno im je nosenje zlata. Posto zena objektivno gledano posjeduju vise sekundarnih spolnih obiljezja, ona ima vise i za pokriti. Tako primjerice i u zapadnoj kulturi, muskarci na plazama nose samo gacice, a zene kupace kostime koji pokrivaju tijelo izmedju ramena i butova, ili dvodijelne kupace. U svakom slucaju pokrivaju vise. U islamu je zbog drugacije definicije stida, spolnih obiljezja, tjelesnih ukrasa, etc., naredjeno pokrivanje veceg dijela tijela nego u drugim kulturama.

5. Seksualnost, erotika, etc. u islamu nisu pokudjeni ili nesto cega se treba stidjeti, ali su predvidjeni za svoja cetiri privatna zida sa svojim muzem ili sa svojom zenom. Tu, u svojoj privatnoj sferi, muslimanke i muslimani, supruznici oblace izazovniju odjecu od one koju nose u javnosti. Toliko i o pogledima muskaraca na ulici.

Naucite se da nisu svi ljudi isti, da nemaju svi iste zelje, planove i ciljeve. Ne namecite svoja uvjerenja i svoje osjecaje drugima. To vazi i za muslimane u odnosu sa nemuslimanima.
sultanijica

Post by sultanijica »

bluesky svaka cast!!!! :)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

bluesky wrote: Djevojke se bore ZA svoje vjersko pravo na pokrivanje kako u porodicama tako i u javnom zivotu: u skolama, na univerzitetima, na ulici, na forumu, gdje su cesto izlozene napadima, kritikama, podsmijehu i nerazumijevanju. Ocigledno nije rijec o prisili na pokrivanje, nego o prisili na otkrivanje. Direktnoj ili indirektnoj. Kako god, pritisak je tu. I ide, po svim mojim iskustvima, pa cak i licnim, u sasvim obratan pravac od onog protiv kojeg se ti toboze boris.
U Francuskoj, Turskoj i Njemačkoj je ZABRANJENO djevojkama da ulaze pokrivene u škole i na fakultete. ZAŠTO?

PS. Post ti je za čistu desetku.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

seljak_cojek wrote:
bluesky wrote: Djevojke se bore ZA svoje vjersko pravo na pokrivanje kako u porodicama tako i u javnom zivotu: u skolama, na univerzitetima, na ulici, na forumu, gdje su cesto izlozene napadima, kritikama, podsmijehu i nerazumijevanju. Ocigledno nije rijec o prisili na pokrivanje, nego o prisili na otkrivanje. Direktnoj ili indirektnoj. Kako god, pritisak je tu. I ide, po svim mojim iskustvima, pa cak i licnim, u sasvim obratan pravac od onog protiv kojeg se ti toboze boris.
U Francuskoj, Turskoj i Njemačkoj je ZABRANJENO djevojkama da ulaze pokrivene u škole i na fakultete. ZAŠTO?

PS. Post ti je za čistu desetku.
A joj ... demokratija.ba 8-) borba za ljudska prava i slobode 8-)

I ti svašta pitaš :D
pravi-put

Post by pravi-put »

Da li sam dobra muslimaka ako ne nosim hidzab?

Prije svega iskrena vjernica treba znati, povod naredbi koje su dosle od Allaha s.w.t. i Njegovog Poslanika.
Kada je jasno da da sve sto nam je Allah s.w.t. i Njego Poslanik su nam nesto naredili samo kao korist za nas, tako i za cjelokupno drustvo(zajednicu), a On s.w.t. najbolje poznaje svoje robove i ono sto nose u svojim dusama i srcima. Ako zna da je pokornost Allahu jedan od uslova priblizavanja Allahu, i ako tezi njegovom obecanju koje je Allah s.w.t. obecao vjernicima, onda ce sigurno se potruditi da bude sto bliza svom Stvoritelju.
Nakon toga insan se mora pitati zasto cini neki od prestupa u ovom slucaju konkretno nepostivanje Allahovoe naredbe za pokrivanje zene muslimanke, koji je propisan i Kuranom i brojnim Hadisima, i koji je tako jasnab da samo onaj ko ne zeli ili nema dovoljno imana moze ovu Allahovu naredbu negirati ili smatrati neobaveznim (doborvoljnim). To se u zadnje vrijeme svjesno pokusava nametnuti od "nekih" koji zele da sruse cast zene muslimanke. Molim Allaha da nam pokaze ISTINU ISTINOM, a ZABLUDU ZABLUDOM.

Savjetujem sestrama da odu na ovu stranicu,http: //hidzab.com/zasto/ , gdje mogu naci lijepa pojasnjenja zasto nositi hidzab, a ujedno mozda nestanu price o organizacijama koje placaju muslimankama da nose hidzab, potvora je veliki grijeh isto kao i odbijanje ili ublazavanje naredbe hidzaba.

Sada kada znamo da je to naredba od Allaha i njegova Poslanika, sestra se pita da li sam dobara vjernica ako nepraktijem tu Allahovu naredbu ?

Sada kada kazes da vjerujes i da se pokoravas Allahovim naredbama i naredbama njegova Poslanika, i kada kazes da slijedis pravi put, i kada znas sustinu, vrijednost i korist ovoga Allahovih propisa pitas se da li si dobra vjernica ako nenosis hidzab ?

Sada kada znas kaznu za grijeh koji cinis, i kada znas da te 3 sejtana prate uvjek kada izadjes na ulicu bez hidzaba, dva sejtana te uljepsavaju za muskarce, a treci trci od muskarca do muskarca i govori im vidi ove muslimanke kako je lijepa, ... ti se jos uvjek pitas da li si dobra muslimanka ako ne nosis hidzab ?

Mislim da bi bilo najbolje da to sama sebi odgovoris, stani pred ogledalo i porazgovaraj sa sobom!

Ali prvo procitaj i ostata posta.
Jedna od definicija velikog grijeha je kako kaze imam Zehebi:"Veliki grijeh je sve ono zasto je predvidjena serijatska kazna, na ovom svijetu, ili je to cin za koji je obecan akazna, prokletstvo iliprijetnja na drugom svijetu, Takodje se u to ubrajaju djela cije je pocinioce Allahov Poslaniks.a.w.s. prokleo u hadisima. I treba napomenuti da su neki od velikih grijeha veci i tezi jedni od drugih."

Poslanik je rekao, "Najgore žene su o­ne koje slobodno izlaze iz kuće bez hidžaba. o­ne su licemjerke i malo njih će ući u Džennet.” (Sunan Baihaqi i hadis je vjerodostojan)
"Dvije vrste ljudi bice stanovnici Dzehennema i ja ih poslije ovozemaljskog zivota, necu vise vidjeti: silnici, u cijim su rukama bicevi debljine kravljih repova, kojima tuku svijet, i zene koje nose prozirnu odjecu kao da su gole, koje okrecu lice od Allahovih zapovijedi i sklone su zlim djelima, a glave su im kao grbe u deva. Takve zene nece uci u Dzennet, niti ce osjetiti njegov miris! A miris njegov se siri na sve strane veoma daleko." (Ahmed)
Last edited by pravi-put on 11/05/2006 14:28, edited 1 time in total.
hepok

Post by hepok »

Ma citav zivot ti je kao neka borba protiv zla (shejtan, lucifer...), pa nekad zlo povede nekad ti i tako to, bitno je da zlo ne pobijedi sa prevelikom razlikom, jer Bog je Milostiv.

A optuzivati nekog i govoriti, Ti ces u pakao/dzehenem, samo zato sto nemas marame ccc, na to niko nema pravo!

Sto kaze moj prijatelj vrli drugom prijatelju vrlom "kakav si ti musliman kad hashish ne pusis"
Sejtan26

#123 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by Sejtan26 »

svrco wrote:zanima me vase miljenje i svih sestara za koje vjerujem da su dobre muslimanke tj. da klanjaju i da postuju sunet ali da se jos nisu odlucile za taj korak.
nemojte mo drzati predavanja kako je to obaveza, kako je to serijatski propisano... zelim misljena i odgovore iz licnog zivota
nadam se da cu doci do sagovornica koje razumiju moj problem
selam
Uradi sta ti mislis da ti je najbolje :P
Ne slusaj sta ti drugi govore da treba da uradis nego
dobro razmisli o tome sta ti zelis.
Propast2

Post by Propast2 »

Haqqani wrote:Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"
Ako je grijeh sto je zena otkrivena, zar nije onda slican grijeh sto muskarci gledaju otkrivene zene?

Negdje pri vrhu teme procitah da u Kuranu pise samo za spustanje haljina, ali ne i za prekrivanje kose ili ociju?

Sta je bolje prekriti kosu ili oci?
Propast2

Post by Propast2 »

Mislim sa stanovnista grijeha.

Jel veci grijeh pogledati drugu zenu u oci ili kosu?
Post Reply