jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

svrco
Posts: 111
Joined: 28/08/2005 02:59
Location: sarajevo

#1 jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by svrco »

.
Last edited by svrco on 17/11/2010 00:18, edited 1 time in total.
User avatar
Qler
Posts: 23607
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#2

Post by Qler »

evo ovako... dodje hodza kod dede mi i nene u goste i poce pricu sto moja nena nije pokrivena i ta sranja.... a nena klanja svaki vakat... dedo hadzija... i sad hodza nasao da pametuje mojoj neni oko tog pokrivanja... te marame a NJEGOVA ZENA U MINJACIMA HODA! e sad... ko je veci musliman.. moji dedo i nena ili taj hodza ili njegova zena?!


boli te briga sta drugi misle vazno je sta ti mislis i osjecas.... tako je bar kod mene... vjera nije da drugi vide koliki si ti vjernik nego da onaj koji treba zna koliki si vjernik... zato mi puca neka stvar sta drugi misle i o meni i o mojoj vjeri i o tome kako je praktikujem... ili ne....
User avatar
kriticarka_nikova
Posts: 2669
Joined: 04/02/2006 23:30

#3

Post by kriticarka_nikova »

Necija izreka:
"Ja najvise volim kad vidim da setaju jedna pokrivena i jedna otkrivena ".

Sestro:
1.Muslimanka sam
2.Klanjam
3.Ne nosim mahramu
4.Hocu potegnut nekad i pivu
5.Sakricu se u sobu da ispusim joint
6.Pogledacu ispod oka i nekog dooobrog tipa iz susjedstva (kasljuc-kasljuc)

a fakat se smatram primjernom........i nadasve svjetskom curom :-)
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#4

Post by pape »

kriticarka_nikova wrote:Necija izreka:
"Ja najvise volim kad vidim da setaju jedna pokrivena i jedna otkrivena ".

Sestro:
1.Muslimanka sam
2.Klanjam
3.Ne nosim mahramu
4.Hocu potegnut nekad i pivu
5.Sakricu se u sobu da ispusim joint
6.Pogledacu ispod oka i nekog dooobrog tipa iz susjedstva (kasljuc-kasljuc)

a fakat se smatram primjernom........i nadasve svjetskom curom :-)
:roll: Sad si se izvadila, .... opet te volim. :-)
Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#5

Post by Eshek »

pape wrote:
kriticarka_nikova wrote:Necija izreka:
"Ja najvise volim kad vidim da setaju jedna pokrivena i jedna otkrivena ".

Sestro:
1.Muslimanka sam
2.Klanjam
3.Ne nosim mahramu
4.Hocu potegnut nekad i pivu
5.Sakricu se u sobu da ispusim joint
6.Pogledacu ispod oka i nekog dooobrog tipa iz susjedstva (kasljuc-kasljuc)

a fakat se smatram primjernom........i nadasve svjetskom curom :-)
:roll: Sad si se izvadila, .... opet te volim. :-)
Svako ima pravo da praktikuje vjeru kako misli da je ispravno. Samo ne volim kada neko ističe svoju religioznost (mislim generalno, ne odnosi se na tebe).
svrco
Posts: 111
Joined: 28/08/2005 02:59
Location: sarajevo

#6

Post by svrco »

.ps:
Last edited by svrco on 17/11/2010 00:16, edited 1 time in total.
User avatar
kriticarka_nikova
Posts: 2669
Joined: 04/02/2006 23:30

#7

Post by kriticarka_nikova »

svrco wrote:ja jedno a vi po zezanciji!
eee fakat nek se javljaju oni koji imaju sta reci o temi

nemam nista protiv te vase zeze al otici ce mi zema u helac i niko me nece ozbiljno shvatiti

p.s. ja isto vjerujem daje vjera i religioznost stvar licne prirode al sumnjam da kljanjanje i piva, jont mogu skupa!!!! :oops:
Kad moze hodza iz mog kraja da mezeti svinjetinju ,a prica ovamo druge price,onda i ja mogu da pusim joint i potegnem pivu :D
Grijeh izlazi na usta...a ne ulazi u njih....i misao je grijeh...to znaju vjernici...... :-)
Šole
Posts: 309
Joined: 07/08/2005 20:33
Location: Sarajevo

#8

Post by Šole »

Ko se usuđuje za bilo koga pa i za sebe reči da li je dobar ili loš vjernik, ja se ne usuđujem.........To samo u ovom slučaju Allah zna, ostali su nebitni.
User avatar
upala
Posts: 403
Joined: 10/09/2005 16:47

#9

Post by upala »

PITANJE HIDŽABA: ŠTA JE HIDŽAB?


"Zašto se muslimanke moraju nositi hidzab?” Ovo pitanje jednako postavljaju kako nemuslimani, tako i muslimani. Za mnoge žene, to je najbolji test za muslimanku.
Odgovor na pitanje je vrlo jednostavan – muslimanke nose hidžab (pokrivanje kose i tijela) jer im je Allah tako rekao.
“59. O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.”
(Kur'an 33:59)

Drugi sekundarni razlozi uključuju potrebu za čestitošću kod muškaraca i žena. Samo tako mogu i jedni i drugi biti vrjednovani na osnovu svoje inteligencije i sposobnosti, a ne izgleda i seksualnosti. Jedna Iranka srednjoškolka je rekla: "Mi želimo spriječiti muškarce da nas gledaju kao seksualne predmete, kao što su uvijek činili. Želimo da oni ne primjećuju naš izgled, nego da obraćaju pažnju na našu ličnost i um. Želimo da nas uzimaju ozbiljno i da nas tretiraju kao sebi jednake, a ne da ih privlačimo zbog našeg tijela ili fizičkog izgleda."
Žena muslimanka koja nosi hidžab zapravo daje predstavu o svom identitetu. Svako ko je vidi, znat će da je ona muslimanka i da ima dobar i moralan karakter. Mnoge muslimanke koje su pokrivene su pune digniteta i samopovjerenja; osjećaju zadovoljstvo kada se prepoznaju kao muslimanke. Kao čestita i čista žena, ona ne želi da njena seksualnost bude dio njene interakcije sa muškarcima ni u najmanjoj mjeri. Žena koja nosi hidžab skriva svoju seksualnost, ali dozvoljava da njena ženstvenost dolazi do izražaja.

Pitanje hidžaba za muslimanke je stoljećima bilo kontraverzno pitanje i vjerovatno da će tako nastaviti i u budućnosti. Neki učenjaci ne smatraju da je potrebno diskutovati o ovom pitanju i smatraju da je potrebno i pokrivanje lica, dok većina zastupa mišljenje da to nije obavezno. Srednje rješenje zastupaju oni koji kažu da uputstva nisu toliko precizna, te da su otvorena za individualnu ocjenu u zavisnosti od situacije. Poslanikove supruge su bile obavezne pokrivati lica da muškarci ne bi o njima razmišljali na seksualan način, pošto su one bile “majke pravovjernih”, ali ova obaveza se ne odnosi na ostale žene muslimanke.

Riječ “hidžab” dolazi od arapske riječi “hadžeba”, što znači: sakriti od pogleda. (sprijeciti, ograditi, zastiti) U današnje vrijeme, hidžab je čestit način pokrivanja žene muslimanke. Sada je pitanje do koje mjere je obavezno pokrivanje?
Kur’an kaže:
“30. Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade.
31. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim…”
(Qur'an 24:30-31)
Ovi ajeti iz Kur’ana sadrže dvije glavne naredbe: (1) Žena ne bi trebalo da pokazuje svoju ljepotu ili ukrase, osim ako se to desi slučajno (npr. ako vjetar puše u njenu odjeću); i (2) treba da pokrije: kosu, vrat i grudi.

Islam nema fiksnih standarda vezanih za stil oblačenja ili vrstu odjeće koju muslimani moraju nositi. Međutim, postoje neki uslovi:

Prvi od ovih uslova je vezan za dijelove tijela koji moraju biti pokriveni. Islam ima dva izvora za uputstva i pravila: kao prvo, Kur’an, objavljena riječ Allahova, a kao drugo – Hadis ili tradicija Poslanika Muhammeda (s.a.w.s) kojeg je Allah odabrao da bude uzor cijelom čovječanstvu. Citat koji slijedi je iz tradicije Poslanikove:
"Aiša, r.a., prenosi da je Esma (kćerka Ebu Bekra r.a.) došla Allahovom Poslaniku noseći tanku odjeću. On joj je prišao i rekao: “O Esma! Kada djevojka dobije prvu menstruaciju, nije pravilno da ona pokazuje išta drugo osim ovog i ovog. A on je pokazao na lice i ruke.”

Drugi uslov je širina. Odjeća mora biti dovoljno široka da ne ocrtava oblik ženskog tijela. Jedan od poželjnih načina da se pokrije oblik tijela je obući haljinu/mantil preko ostale odjeće. Međutim, ako je odjeća dovoljno široka, dodatna haljina/mantil nije neophodan.

Debljina odjeće je treći uslov. Odjeća mora biti dovoljne debljine da ne pokazuje boju kože koju pokriva ili oblik tijela. Poslanik Muhammed je rekao da će u kasnijim generacijama njegovog Ummeta biti “žena koje će biti obučene, ali ipak gole.”

Još jedan uslov jeste sveukupni izgled digniteta. Odjeća ne smije privlačiti poglede muškaraca na ženu. Ne bi trebalo da bude sjajna i preupadljiva tako da svako primjećuje i odjeću i ženu.

Često se zaboravlja da je moderno zapadnjačko oblačenje zapravo novi izum. Ako pogledamo odijevanje žena do samo prije 70 godina, vidimo odijevanje koje je slično hidžabu. Ove aktivne i marljive žene Zapada nisu bile ograničene odjećom koja se sastojala od dugih haljina i raznih oblika pokrivanja glave. Muslimanke koje nose hidžab ne osjećaju da je to nepraktično i da im smeta u njihovim aktivnostima u životu.

Hidžab nije samo odjeća koja pokriva, nego – što je još važnije – to je ponašanje, stav, govor i izgled u javnosti. Odjeća je samo jedan dio cjelokupne ličnosti.

Osnovni uslovi koji su propisani za odjeću žene muslimanke se primjenjuju i na odjeću muškarca, a razlika je većinom samo u stepenu pokrivanja. Čestitost zahtijeva da muškarac pokriva područje od pupka do koljena pred svim ljudima, osim pred svojom suprugom. Odjeća muškaraca ne treba da liči na žensku odjeću, niti treba da bude uska ili provokativna. Musliman mora da se oblači tako da pokaže svoj identitet muslimana. Muškarcima nije dozvoljeno nositi zlato ili svilu. Međutim, i jedno i drugo je dozvoljeno ženama.

I za muškarce i za žene, uslovi odijevanja ne predstavljaju ograničenje, već put do formiranja društva koje funkcioniše na ispravan, islamski način.
ovo je neki opci pogled sto se tice hidzaba.....
ipak mislim da (ne)nosenje hidzaba nepredstavlja preduslov ispravnost vjerovanja....
:-?
recimo imas zena koje su nepokrivene pa su vise u vjeri nego one pokrivene....primjer iranki.....vise se zbog tradicije ali i zbog zakona pokrivaj nego iz vlastite zelje pa ha npr u eu dodzu naglo se modernizuju :D
User avatar
kriticarka_nikova
Posts: 2669
Joined: 04/02/2006 23:30

#10

Post by kriticarka_nikova »

Kad vec ova upaljena pomenu Iran....da pomenem nesto...
Moja prijateljica koja zivi u Rimu ima cimerku Iranku.Ona je otkrivena naravno,ali svaki put kad ide u Iransku ambasadu mora se pokriti....i pricala joj ona da se derneci u Iranu prave medju omladinom "iza zastora"...pusi se joint,alkohol se pije ,a u drugoj ruci tespih....
:-D
User avatar
Murat Sabanovic
Posts: 5527
Joined: 18/01/2005 20:55

#11 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by Murat Sabanovic »

svrco wrote:zanima me vase miljenje i svih sestara za koje vjerujem da su dobre muslimanke tj. da klanjaju i da postuju sunet ali da se jos nisu odlucile za taj korak.
nemojte mo drzati predavanja kako je to obaveza, kako je to serijatski propisano... zelim misljena i odgovore iz licnog zivota
nadam se da cu doci do sagovornica koje razumiju moj problem
selam
stvori prvo islam u sebi pa ces naci objasnjenja...
ovako piatajuci neces naci pravi odgovor

jedni ce reci da je obaveza
drugi ce reci da nije
treci ce reci pitaj hodzu
User avatar
CiCiban
Posts: 2075
Joined: 17/02/2002 00:00

#12

Post by CiCiban »

ne opterecuj se time sta mi mislimo o tome... :D
find out sta ti mislis .i kako se osjecas u svojoj kozi :P :)
User avatar
Ahmmed
Posts: 4274
Joined: 21/09/2005 22:28

#13

Post by Ahmmed »

CiCiban wrote:ne opterecuj se time sta mi mislimo o tome... :D
find out sta ti mislis .i kako se osjecas u svojoj kozi :P :)


:thumbup:
Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#14

Post by Haqqani »

Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"
sivke
Posts: 71
Joined: 09/04/2006 20:11
Location: Koshevo

#15

Post by sivke »

jesi i tacka.
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#16

Post by NIN »

Zanimljiva polemika...
Ako je posrijedi iskrena vjera ne trebaju ti nikakvi zakoni da se po njima ravnas, jednostavno treba se dati Bogu, i dusom i tijelom!!!

VJERA JE U SRCU!!!

...i nigdje vise...
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#17

Post by danas »

NIN wrote:Zanimljiva polemika...
Ako je posrijedi iskrena vjera ne trebaju ti nikakvi zakoni da se po njima ravnas, jednostavno treba se dati Bogu, i dusom i tijelom!!!

VJERA JE U SRCU!!!

...i nigdje vise...
nije tacno... to kazes ti, a ti si ipak nikakav strucnjak glede vjere...

sve religije (a pogotovo islam) daju detaljne upute kako se biva pravi vjernik -- sta treba da se radi, kako da se moli, jede, kupa, oblaci, ponasa -- i sve to se smatra vjerskom duznoscu... znaci, nije dovoljno samo vjerovati -- treba jos i nesto pride... to da je vjera (samo) u srcu ostavi nekom drugom (mozda ti taj i povjeruje) -- ali ocigledno je da je svaka vjera nadasve i skup rituala koji pokazuju odanost bogu... meni zaista nije jasno zasto je boga briga kako se neko oblaci ili sta jede, ali izgleda da ga je briga...

da je vjera samo u srcu, ne bi bilo niti jedne crkve ni dzamije, ni popa ni hodze, ni krstenja ni sunneta, ni posta ni ramazana... ni nicega... ali vjera nije samo u srcu... :wink:
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#18

Post by NIN »

danas wrote:
NIN wrote:Zanimljiva polemika...
Ako je posrijedi iskrena vjera ne trebaju ti nikakvi zakoni da se po njima ravnas, jednostavno treba se dati Bogu, i dusom i tijelom!!!

VJERA JE U SRCU!!!

...i nigdje vise...
nije tacno... to kazes ti, a ti si ipak nikakav strucnjak glede vjere...

sve religije (a pogotovo islam) daju detaljne upute kako se biva pravi vjernik -- sta treba da se radi, kako da se moli, jede, kupa, oblaci, ponasa -- i sve to se smatra vjerskom duznoscu... znaci, nije dovoljno samo vjerovati -- treba jos i nesto pride... to da je vjera (samo) u srcu ostavi nekom drugom (mozda ti taj i povjeruje) -- ali ocigledno je da je svaka vjera nadasve i skup rituala koji pokazuju odanost bogu... meni zaista nije jasno zasto je boga briga kako se neko oblaci ili sta jede, ali izgleda da ga je briga...

da je vjera samo u srcu, ne bi bilo niti jedne crkve ni dzamije, ni popa ni hodze, ni krstenja ni sunneta, ni posta ni ramazana... ni nicega... ali vjera nije samo u srcu... :wink:

JOS JEDNOM,

VJERA JE U SRCU I NIGDJE VISE!!!!

Nisam u mogucnosti da procjenim ''klimu'' tvog odgovora,

al', SAMO U SRCU!!!!

Usput, jedno pitanje: Kako zakljucujes da se moja malenkost ne razumije u vjeru?
Zadig
Posts: 5755
Joined: 25/02/2005 19:39
Location: British Columbia

#19

Post by Zadig »

Haqqani wrote:Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"
pomoz bog haqqani,

nek si joj reko

:thumbup:
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#20

Post by danas »

pa ovako...
ja vjerujem onima koji su popovi i hodze po zanimanju... ako oni kazu da se treba krstiti ako si hriscanin, ili da treba nositi samiju ako si muslimanka -- onda to prihvatam da je tako i da oni znaju sta govore, a oni govore da treba malo vise od samo nositi vjeru u srcu... jednostavno smatram da oni o tome znaju vise od mene, pa i od tebe.

moje poznavanje vjere i vjerskih propisa nije ni primaci poznavanju vjerskih propisa nekoga ko je obrazovan vjerski sluzbenik. a sve sto znam o islamu (a znam dosta) kaze da muslimanka istinska vjernica treba biti pokrivena, da je to jedna od duznosti islama i to je i zvanicni stav vjerskih vodja islama. kao sto islam kaze da ne treba piti, da treba jesti halal, da treba postiti ramazan, da treba ovo ili ono... trebas se pokriti ako si vjernica -- pitaj ljude na forumu koji su vjerski obrazovani i reci ce ti da je to jedna od duznosti... ne znam cemu sada tvrdnje da je vjera samo u srcu, kada svaka vjera uspostavlja ne samo duhovne vec i veoma jasne svjetovne rituale koji regulisu svakodnevni zivot do najmanjih detalja i kojih se vjernik treba pridrzavati. nijedna vjera ne kaze "nosi boga u srcu i radi sta hoces"... vec kaze "nosi boga u srcu, a jedi ovo, oblaci se ovako, moli se onako, zeni se sa ovima a ne sa onima..." i tako dalje i tako duze...

ovo je kao da sad dodje neko i pita recimo hodzu mogu li biti musliman ako jedem slaninu? sta mislis sta ce biti odgovor -- slobodno jedi, jer vjera je u srcu?!? cisto sumnjam, reci ce ti da islam kaze da se ne jede slanina (kao sto kaze da se zena treba pokriti)... jer ocigledno je da bogu nije milo da se jede krmetina ili da se zene golitaju. i gotovo.
vesela
Posts: 1244
Joined: 08/12/2005 20:03

#21

Post by vesela »

Haqqani wrote:Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"



izgleda da se ova perfektna preformulacija pitanja namjerno zaobilazi
bluesky
Posts: 54
Joined: 11/01/2006 23:22

#22

Post by bluesky »

danas,

sve je to ok sto si ti napisala, samo moras praviti raziliku izmedju djela koja te izvode iz islama i djela koja su zabranjena, ali te njihovo cinjenje ne katapultira iz islama, vec si i dalje musliman(ka), ali grjesnik/grjesnica.

u slucaju pokrivanja ti to izgleda ovako:

ako negiras da postoji obaveza pokrivanja u islamu, onda cinis djelo koje je kufr, to jeste time istupas iz islama.

medjutim, ako si svjesna obaveze pokrivanja, ali joj se ne pokoravas iz ko zna kojih razloga, onda si i dalje muslimanka koja grijesi. da li si dobra muslimanka ili ne, u sustini mozemo prepustiti Allahu. naravno, ljudi ce suditi po onome sto im je vidljivo, ali ne mogu znati kakva si u svojoj dusi ili srcu. znaci, ako ides uokolo i kazes, yeah, znam da je obaveza, ali meni nije cejf da se pokrijem, ne moramo nuzno pricati o "devoted muslimah". ali ako neka djevojka kaze, shvatam, obaveza je, ali izgubicu posao ako se pokrijem i nema me ko drugi potpomagati novcano, i stvari slicne tome...pa prepustimo Allahu sud.

mislim, tema jeste kompleksna i moze se mnogo toga reci, ovo sto ja navodim je jos veoma povrsno, no stalo mi je do toga da se ljudi koji se grijese o neke propise islama ne proglase odmah nevjernicima. oni su "samo" grjesnici dok cine djela koja ih ne izvode iz islama.

druga neka djela koja izvode iz islama su primjerice:

negiranje postojanja Boga
negiranje poslanstva
vjerovanje u vise bogova
i tako dalje.......

uzgred, procitala sam negdje da si ateistkinja, pa to sto pricam u drugom licu jednine, nemoj shvatiti licno, misljeno je generalno.
Last edited by bluesky on 10/04/2006 19:39, edited 1 time in total.
Stitch__
Posts: 4770
Joined: 09/08/2004 18:39
Location: Hawaii
Contact:

#23

Post by Stitch__ »

Zadig wrote:
Haqqani wrote:Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"
pomoz bog haqqani,

nek si joj reko

:thumbup:
:D :lol: :lol: :lol: :lol:

ne prestaju me odusevljavati tvoji pojedini komentari :lol: :lol:
User avatar
avicena
Posts: 2316
Joined: 08/07/2005 00:19

#24

Post by avicena »

danas wrote: ... jer ocigledno je da bogu nije milo da se jede krmetina ili da se zene golitaju. i gotovo.
Uglavnom solidno, samo u ovom dijelu..... Bog ne propisuje Zakone radi toga što On nešto ima od toga, nego radi čovjeka.....
sivke
Posts: 71
Joined: 09/04/2006 20:11
Location: Koshevo

#25

Post by sivke »

Ja kada sam reko da je Islam in the heart, nisam mislio da ne treba postovati zakone i naredbe Allaha dž.š. Treba klanjati, postiti, itd al isto tako treba to raditi iz pravih razloga. Sada kada bolje pomislim na moj komentar kada sam reko "jesi i tacka", mislim da sam pogrijesio. Jer samo Allaha dž.š zna ko je dobar musliman i ko nije.


Only God can judge me...
Post Reply