Jelka-kitite il ne?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Locked

Da li kitite jelku za Božić/N.godinu???

DA-pravu?
29
15%
Da- plasticnu?
97
51%
NE!
65
34%

Total votes: 191

dale cooper

#151 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dale cooper »

Edin H. wrote: 30/11/2024 00:47
dale cooper wrote: 30/11/2024 00:37
Edin H. wrote: 30/11/2024 00:36

Dojmilo me u Sarajevu što nema nikakvih pravila, ispaljuju se rakete sa trotoara, ulice…. :D
Dobro je sve dok je pirotehnika u pitanju. :D
Ti si mlad vjerujem, ali najbučnija proslava NG je bila pred rat, 91. na 92-gu, kad je već bilo dosta oružja u gradu
Pa nisam toliko mlad. I poslije rata je bilo gutavo, a i sada se zna čuti pokoji zvuk koji ne zvuči baš kao pirotehnika. :D
Edin H.

#152 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Edin H. »

dale cooper wrote: 30/11/2024 00:53

Ti si mlad vjerujem, ali najbučnija proslava NG je bila pred rat, 91. na 92-gu, kad je već bilo dosta oružja u gradu
Pa nisam toliko mlad. I poslije rata je bilo gutavo, a i sada se zna čuti pokoji zvuk koji ne zvuči baš kao pirotehnika. :D
:lol: :lol: :lol:
sehohari
Grijem se na: Lož ulje
Vozim: Fijaker
Horoskop: Lav

#153 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by sehohari »

Neki proslavljaju NG uz grah :mrgreen:
dale cooper

#154 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dale cooper »

sehohari wrote: 30/11/2024 00:59

Neki proslavljaju NG uz grah :mrgreen:
Neki su znali i uz pištolje i RPG-ove. :run: :mrgreen:
Edin H.

#155 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Edin H. »

NG u Sarajevu je vrh, jedino što nema dovoljno taksija
Seyfo

#156 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Seyfo »

sehohari wrote: 29/11/2024 23:37
Seyfo wrote: 29/11/2024 23:29 Povraća mi se kad novomuslimani kažu da jelka "nije dio ni naše kulture,ni tradicije".
Aha.
A nije im bilo mrsko kad su kao djeca dobijali paketiće od djeda mraza za novu godinu.
Amnezija.
Sjeme im se zatrlo primitivno talibansko zatucano.
I da oni te gluposti drže za sebe i primjenjuju samo na sebi, nikome ne bi smetalo,ali to oni nameću normalnom svijetu.
Uspjeh je odbraniti se od njih i otresti ih kao slinu
Pu
Ja lično ne poznajem tu tradiciju, a ni moji roditelji. Baš sam jednom pitao...
Ja sam išao u katoličku osnovnu i katoličko obdanište, pa nikada nisam dobivao neke paketiće. Jedino neke slatkiše i slično, ali to je bilo za sv. Nikolu.

Previše ste sarajevocentrični.
Jeste,ja sam sarajevocentričan,tu sam rođen i proveo čitav život. I ove stvari što spominjem se odnose na sve što sam vidio i doživio u Sarajevu. Ako je nešto drukčije u drugim sredinama,u redu,možda,ali ja nisam s time upoznat, a znam ljude u svim gradovima u BiH,manjim i većim.
Od kako znam za sebe slavila se Nova godina,bila jelka,Djeda mraz i paketići. Ne djed Božićnjak i ne sveti Nikola. Svjestan sam da su Djed Božićnjak i/ili Sveti Nikola,u suštini, vremenom evoluirali u Djeda Mraza, vještom manipulacijom, međutim mene to ne zanima.

Oduzimati djeci tu radost je zločin i taj nakaradni narativ treba ukinuti. Ili barem ostaviti opciju da ljudi slave šta hoće i kako hoće,bez nametanja i prisiljavanja. A nametanje,sila i zabrana će samo napraviti kontraefekt.
SaraFina

#157 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

Uvijek se kitila, uvijek. Paketici po trznim centrima prodavali su se ko zna od kada. Imam slika od familije, s djed mrazom kad bila olimpijada jos, pa na kutijama vucko.
Moj tata je vazda bio familijarni fotograf.

Ja kupim i Advent kalendar i pojedem cokoladice unaprijed. LOL
Last edited by SaraFina on 30/11/2024 14:36, edited 1 time in total.
swanfilter

#158 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by swanfilter »

Kakva tema ...
iClass

#159 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

Mašaju temu ljudi.

Treba samo razdvojiti šta kaže islam i šta su radili Bošnjaci i to je to.
Islamska zajednica kaže da je obilježavanje Nove Godine i kićenje nešto što nije islamski dozvoljeno.
A to šta su muslimani radili prije rata nije bitno. Pa eto prije rata su pili i alkohol, je li to znači da je on halal? Prije rata nije niko klanjao (osim starijih ljudi). Dakle klanjanje je nešto su selefije donijele na ove prostore?

Muslimani iz ateističkog socijalističkog sistema nisu primjer nikakav osim možda da se djecu u mektebu i medresama upozori koliko muslimani mogu pasti niko. Većinu tih ljudi nije interesovao islam, njegovo praktikovanje ili blo šta slično i kao takvi nisu relevatni a kamoli da neko donosi fetve na osnovu njih.

Meni su najjači ovi ateisti kada počnu pričati o halalu i haramu pa počnu uzimati svoje neprežaljenje prijatelje "muslimane" iz Jugoslavije koji su defacto bili ateisti ali eto oni su primjer praktikovanja. Jer je ateista Damir mogao sa muslimanom Mujom na pivo otići pa mu paše kako Mujo "praktikuje" islam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#160 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Truba »

Mrsko ove godine a nabavio od 2 metra jelku
Vidjet cu ovih dana
Da ili ne
Sanjarko

#161 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Sanjarko »

Kiti mi sestra ali do kad? Sestricna raste i sve je manje interesuje sve to. Mi, ne odavno kazem. Ali eto mi moramo promuhaberiti o svemu nesto.
SaraFina

#162 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

@iClass

Nije Islam u BiH dosao 92. vjerovao ti ili ne ljudi su bili muslimani i prije 92.
sad sto to po turbo islamskim standardima nekih, koji su skontali da su muslimani tek devedesetih nije „ispravno“ drugi je par opanaka.

Uglavnom svakom svacije. Niti cete vi odgovarsti za druge, koji po vama iskrivljeno vjeruju, niti oni za vas.

Relax. Dzenet ti je zagarsntiran. Jer me kitis jelku i ne kupujes paketice. LOL
iClass

#163 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

SaraFina wrote: 30/11/2024 14:44 Nije Islam u BiH dosao 92. vjerovao ti ili ne ljudi su bili muslimani i prije 92.
sad sto to po turbo islamskim standardima nekih, koji su skontali da su muslimani tek devedesetih nije „ispravno“ drugi je par opanaka.

Uglavnom svakom svacije. Niti cete vi odgovarsti za druge, koji po vama iskrivljeno vjeruju, niti oni za vas.

Relax. Dzenet ti je zagarsntiran. Jer me kitis jelku i ne kuoijrd psketice! LOL
Bili su muslimani i prije 92, ali broj njih kojima je bilo stvarno bitno da žive onako kako islam zahtjeva je bio veoma mali a vi uzimate svih 2 miliona koliko je se izjasnilo kao neki primjer.

Kao što rekoh, ona možemo reći da je halal slobodno uzeti alkohol i napiti se jer su to radili i prije 92. Halal je imati i odnose prije braka jer se to radilo 92. Halal je klanjati samo bajrame i ništa više jer je i to većinski prije 92. I vidiš dokle to vodi?

Samo moraš shvatiti da ono što jeste islam a šta nije se gleda u knjigama a ne šta rade ljudi. Pogotovo ne ljudi koji su odgajani u jednom ateističkom sistemu.

Ne, dženet mi nije zagarantovan zato što ne kitim jelku. Dženet mi nije zagarantovan ni za hafiza a ni za onoga ko potroši zadnje novce u humanitarne organizacije.
SaraFina

#164 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

Sanjarko wrote: 30/11/2024 14:43 Kiti mi sestra ali do kad? Sestricna raste i sve je manje interesuje sve to. Mi, ne odavno kazem. Ali eto mi moramo promuhaberiti o svemu nesto.

Meni je kul miris onih svjezih borovih iglica. Okitim to u decembru i bude do polovine jabuara. U dnevnoj sobi ukljucih lampice i film neki dobar. Idila zimska.
canvra888

#165 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by canvra888 »

Seyfo wrote: 30/11/2024 13:44
sehohari wrote: 29/11/2024 23:37
Seyfo wrote: 29/11/2024 23:29 Povraća mi se kad novomuslimani kažu da jelka "nije dio ni naše kulture,ni tradicije".
Aha.
A nije im bilo mrsko kad su kao djeca dobijali paketiće od djeda mraza za novu godinu.
Amnezija.
Sjeme im se zatrlo primitivno talibansko zatucano.
I da oni te gluposti drže za sebe i primjenjuju samo na sebi, nikome ne bi smetalo,ali to oni nameću normalnom svijetu.
Uspjeh je odbraniti se od njih i otresti ih kao slinu
Pu
Ja lično ne poznajem tu tradiciju, a ni moji roditelji. Baš sam jednom pitao...
Ja sam išao u katoličku osnovnu i katoličko obdanište, pa nikada nisam dobivao neke paketiće. Jedino neke slatkiše i slično, ali to je bilo za sv. Nikolu.

Previše ste sarajevocentrični.
Oduzimati djeci tu radost je zločin i taj nakaradni narativ treba ukinuti. Ili barem ostaviti opciju da ljudi slave šta hoće i kako hoće,bez nametanja i prisiljavanja. A nametanje,sila i zabrana će samo napraviti kontraefekt.
Čuj zločin :lol: :lol:

Ja ne znam ko to kome iko bilo šta nameće, s tim što se na hutbama od strane efendija govori o tome kao nečemu što je oprečno Islamu i to, pazi sad, ljudima koji su svojevoljno došli na tu hutbu.
ZoomZoomKiwi

#166 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Kitio od rođenja i kitit ću dok ne umrem. Veze to nema s vjerom, klasična komercijalna stvar i produkt USA. I neka je, meni atmosfera top kad vidim lampice i sve ostalo.

Al' da su svi donedavno kitili, jesu, a sad se prave mutavi.

Nigdje u Kur'an-u ne piše o kićenju, svijećama i tome ništa, a pogotovo ne izričita zabrana. Iz jednostavnog razloga, Kur'an je napisan 1200 godina prije no je uopće izmišljen Djed Mraz i jelka.

Naravno da nekatolik neće staviti raspelo na jelku ili štatijaznam.

Ali isto kako zaista uživam u mirisu ramazanija, i komplet atmosferi tokom cijelog Ramazana, tako isto uživam i u cijelom Decembru, Adventu, nazovi ga kako hoćeš.

Bit je radost i sreća, ljubav među ljudima.

Al' ne, svinjetina i jelka su haram, reče bošnjo dok izlazi iz kladare sa klipačom u ruci. :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#167 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Truba »

kako nema veze s vjerom?
pa stavis malog isusa u stalici ispod jelke tu su josip i marija
magarac i andjeli

New Year trees are decorated trees similar to Christmas trees that are displayed to specifically celebrate the New Year. They should not be confused with the practice of leaving up a Christmas tree until after New Year's Day (traditionally until the Epiphany on 6 January).
ZoomZoomKiwi

#168 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Truba wrote: 30/11/2024 22:49 kako nema veze s vjerom?
pa stavis malog isusa u stalici ispod jelke tu su josip i marija
magarac i andjeli

New Year trees are decorated trees similar to Christmas trees that are displayed to specifically celebrate the New Year. They should not be confused with the practice of leaving up a Christmas tree until after New Year's Day (traditionally until the Epiphany on 6 January).
Jaslice su jedno, drvce skroz drugo.

Božićno, Novogodišnje, kako god, drvce - to je izmišljeno prije stotinjak godina i to je jedina istina. Veze to nema s Biblijom ni Kur'anom ali ni sa Hagadom.
sahbazzz

#169 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by sahbazzz »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/11/2024 22:44 Kitio od rođenja i kitit ću dok ne umrem. Veze to nema s vjerom, klasična komercijalna stvar i produkt USA. I neka je, meni atmosfera top kad vidim lampice i sve ostalo.

Al' da su svi donedavno kitili, jesu, a sad se prave mutavi.

Nigdje u Kur'an-u ne piše o kićenju, svijećama i tome ništa, a pogotovo ne izričita zabrana. Iz jednostavnog razloga, Kur'an je napisan 1200 godina prije no je uopće izmišljen Djed Mraz i jelka.

Ali isto kako zaista uživam u mirisu ramazanija, i komplet atmosferi tokom cijelog Ramazana, tako isto uživam i u cijelom Decembru, Adventu, nazovi ga kako hoćeš.

Al' ne, svinjetina i jelka su haram, reče bošnjo dok izlazi iz kladare sa klipačom u ruci. :bih:
Ko to svi, o cemu ti pricas? Kad bi me obje nene rahmetli vidjele da kitim jelku objesile bi me za jaja na sred grada.
Nikad niko u blizoj ni daljom familiji nije kitio, apsolutno nikad ni pomislio da kitim i dodje lik i kaze "svi ste vi kitili".
Pa jebo majku dodje mi da skocim iz aviona bez padobrana.
ZoomZoomKiwi

#170 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa dobro ne mislim bukvalno svi, ali velika većina. Globalizujem
canvra888

#171 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by canvra888 »

Nemoj globalizovati, nego ostani na svom ličnom iskustvu.

Ni iz mog iskustva nije većina kitila. Štaviše, iz mog kraja, ne znam da li iko osim katolika.
HelaS

#172 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by HelaS »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/11/2024 22:44

:thumbup:
sahbazzz

#173 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by sahbazzz »

Pa normalno da globalizujes, to sto pojedinci kite jelku ne znaci da svi kite.
Kiti boli me cahura ali nemoj mene tu svrstavat i govorit da smo nesto radili sto nismo nikad u zivotu.
ZoomZoomKiwi

#174 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Nemojte ni vi postavljat' billboarde i braniti braći Bošnjacima to, nemojte to spominjati na hutbama, jer to nije grijeh per se, i to je jedina istina.
HelaS

#175 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by HelaS »

canvra888 wrote: 30/11/2024 22:56 Nemoj globalizovati, nego ostani na svom ličnom iskustvu.

Ni iz mog iskustva nije većina kitila. Štaviše, iz mog kraja, ne znam da li iko osim katolika.
Trebali bi se svi vratiti u svoje prethodne krajeve pa iz takvih pozicija razmatrati kićenje Novogodišnje jelke
Locked