ma ne bih ja te ljuda nazvao licemjerima, tu si pogrijesio. licemjeri su oni koji se pretvaraju da su vjernici a u stvari nisu.BHF_Manijak wrote:Odlicno,sve je to super,svaka cast na trudu,ALI.....,prvo rijec je o licemjerima,dakle najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!ali enma veze,uprkos tome Allah ne da da se bez razloga napdaju,pogledas sljedeci ajet,odmah ispod tog,pa vidis da se kaze "A ako vas takvi otave na miru i ne napadaju vas,i ako vam ponude mir,onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih!"illuminated wrote:U reportazi ARD se spominje i jedan ajet o ubijanju nevjernika, i
ne bi mi mrsko da potrazim je li to zaista tako.
Evo taj ajet u prevodu Kur'ana od Besima Korkuta.
Kur'an 4-89.
"Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici,
pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok
se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte
gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne
prihvaćajte"![]()
Ovo mozda ima vise veze s temom zasto se konvertiti iz Islama kaznjavaju smrcu,
ali eto slucajno naidjoh i na obrazlozenje, nakon bezbroj relativizacija okurtnosti postupanja drugih,
na gorespomenutoj temi.
Ocigledno da postoje konvertiti i u jednom i u drugom pravcu, ocigledno da se vjernici raduju novopridoslim
vjernicima u svoju vjeru. Kako postoji Jelenin video postoje i milioni drugih koji govore suprotno.
No big deal.
nemoj iz konteksta izvlacit,procitaj do kraja sta se kaze!!!
a ako neko jasno i glasno kaze, ovo nije za mene, ja u ovo ne vjerujem, a vjerujem u nesto drugo onda je on sve samo ne licemjer.
i u ARDovom prilogu svi od onih ljudi kazu da ce ostati krscanu pa makar bili ubijeni. to nisu licemjeri drug moj.
a sto se tice ovog ajeta, to je tacno, samo sto je tesko prevesti to u danasnje vrijeme...i sto je najgore, svako uzima od ovih ajeta ono sta mu se svidja.
radikali ovo prvo, oni umjereniji ovo drugo.