Jelena Lović

Rasprave o vjerskim temama.
illuminated

#76 Re: Srpska vehabijka, Jelena Lovic

Post by illuminated »

BHF_Manijak wrote:
illuminated wrote:U reportazi ARD se spominje i jedan ajet o ubijanju nevjernika, i
ne bi mi mrsko da potrazim je li to zaista tako.
Evo taj ajet u prevodu Kur'ana od Besima Korkuta.

Kur'an 4-89.
"Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici,
pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok
se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte
gdje god ih nađete
, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne
prihvaćajte" :shock:

Ovo mozda ima vise veze s temom zasto se konvertiti iz Islama kaznjavaju smrcu,
ali eto slucajno naidjoh i na obrazlozenje, nakon bezbroj relativizacija okurtnosti postupanja drugih,
na gorespomenutoj temi.

Ocigledno da postoje konvertiti i u jednom i u drugom pravcu, ocigledno da se vjernici raduju novopridoslim
vjernicima u svoju vjeru. Kako postoji Jelenin video postoje i milioni drugih koji govore suprotno.
No big deal.
Odlicno,sve je to super,svaka cast na trudu,ALI.....,prvo rijec je o licemjerima,dakle najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!ali enma veze,uprkos tome Allah ne da da se bez razloga napdaju,pogledas sljedeci ajet,odmah ispod tog,pa vidis da se kaze "A ako vas takvi otave na miru i ne napadaju vas,i ako vam ponude mir,onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih!"
nemoj iz konteksta izvlacit,procitaj do kraja sta se kaze!!! ;)
ma ne bih ja te ljuda nazvao licemjerima, tu si pogrijesio. licemjeri su oni koji se pretvaraju da su vjernici a u stvari nisu.
a ako neko jasno i glasno kaze, ovo nije za mene, ja u ovo ne vjerujem, a vjerujem u nesto drugo onda je on sve samo ne licemjer.
i u ARDovom prilogu svi od onih ljudi kazu da ce ostati krscanu pa makar bili ubijeni. to nisu licemjeri drug moj.

a sto se tice ovog ajeta, to je tacno, samo sto je tesko prevesti to u danasnje vrijeme...i sto je najgore, svako uzima od ovih ajeta ono sta mu se svidja.
radikali ovo prvo, oni umjereniji ovo drugo.
ružmarin-a

#77 Re: Jelena Lović

Post by ružmarin-a »

Mene baš zanima kako li bi se osjećala sestra Jela kad bi znala šta se sve ovdje piše? :(

Ali, ona je mašaAllah zadovoljna i sretna u vjeri, pa je se vjerojatno ne bi ni ticalo šta pojedinci negativno i pogrdno iznose svoja razmišljanja, stavove... :)
BHF_Manijak

#78 Re: Srpska vehabijka, Jelena Lovic

Post by BHF_Manijak »

illuminated wrote:
BHF_Manijak wrote:
illuminated wrote:U reportazi ARD se spominje i jedan ajet o ubijanju nevjernika, i
ne bi mi mrsko da potrazim je li to zaista tako.
Evo taj ajet u prevodu Kur'ana od Besima Korkuta.

Kur'an 4-89.
"Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici,
pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok
se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte
gdje god ih nađete
, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne
prihvaćajte" :shock:

Ovo mozda ima vise veze s temom zasto se konvertiti iz Islama kaznjavaju smrcu,
ali eto slucajno naidjoh i na obrazlozenje, nakon bezbroj relativizacija okurtnosti postupanja drugih,
na gorespomenutoj temi.

Ocigledno da postoje konvertiti i u jednom i u drugom pravcu, ocigledno da se vjernici raduju novopridoslim
vjernicima u svoju vjeru. Kako postoji Jelenin video postoje i milioni drugih koji govore suprotno.
No big deal.
Odlicno,sve je to super,svaka cast na trudu,ALI.....,prvo rijec je o licemjerima,dakle najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!ali enma veze,uprkos tome Allah ne da da se bez razloga napdaju,pogledas sljedeci ajet,odmah ispod tog,pa vidis da se kaze "A ako vas takvi otave na miru i ne napadaju vas,i ako vam ponude mir,onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih!"
nemoj iz konteksta izvlacit,procitaj do kraja sta se kaze!!! ;)
ma ne bih ja te ljuda nazvao licemjerima, tu si pogrijesio. licemjeri su oni koji se pretvaraju da su vjernici a u stvari nisu.
a ako neko jasno i glasno kaze, ovo nije za mene, ja u ovo ne vjerujem, a vjerujem u nesto drugo onda je on sve samo ne licemjer.
i u ARDovom prilogu svi od onih ljudi kazu da ce ostati krscanu pa makar bili ubijeni. to nisu licemjeri drug moj.

a sto se tice ovog ajeta, to je tacno, samo sto je tesko prevesti to u danasnje vrijeme...i sto je najgore, svako uzima od ovih ajeta ono sta mu se svidja.
radikali ovo prvo, oni umjereniji ovo drugo.
Nisi me shvatio,kad kazem licemrjeri,mislim na bilo koje,da li on bio "musliman" pa kasnije izdao i orenuo ledja kd je najpotrebnije ili bilo koje druge vjeroispovijesti,ili recimo da tebi trubi stalno da je ateista a kasnije se ispostavi da je bio to samo iz nekih sebi odredjenjenih razloga i koristi i kada mu je odgovaralo,dakle globalno gledajuci licemjerstvo je jako opasna pojava,ma u cemu bio dvolican,a upravo se na licemjere odnose ovi ajeti koje sam ti naveo... ;)
Bitte_Halt_ja_ja

#79 Re: Jelena Lović

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Cudno kako od konvertita pokusavas napraviti djavola u obliku covjeka, samo zato, jer ti knjiga tako nalaze da mislis i izdaje komandu za ubijanje.
BHF_Manijak

#80 Re: Jelena Lović

Post by BHF_Manijak »

Meni nesto velis?!nigdje nisam rekao da nekoga treba ubiti jer je vjeru promjeno,nit bi nekog islio u vjeru
i ne pricaj gluposri,vec sam rekao da nema prisile u vjeru,sta baljezgas bezze,ako mislis na ajet koji je momak illuminated citirao,vec sam na to odgovorio!!nadji mi gdje se nalaze ubiojanje konveritta usvetoj knjizi,bar mojoj tj Kur`anu?!modza sr toliko bjojis vjere i u debeloj si sumnji da li ipak neka visa sila ima,pa se napadima na vjernike branis i tjesis,pun si predrasuda neargumentovano naravno... :evil:
Bitte_Halt_ja_ja

#81 Re: Jelena Lović

BHF_Manijak wrote:Meni nesto velis?!nigdje nisam rekao da nekoga treba ubiti jer je vjeru promjeno,nit bi nekog islio u vjeru
i ne pricaj gluposri,vec sam rekao da nema prisile u vjeru,sta baljezgas bezze,ako mislis na ajet koji je momak illuminated citirao,vec sam na to odgovorio!!nadji mi gdje se nalaze ubiojanje konveritta usvetoj knjizi,bar mojoj tj Kur`anu?!modza sr toliko bjojis vjere i u debeloj si sumnji da li ipak neka visa sila ima,pa se napadima na vjernike branis i tjesis,pun si predrasuda neargumentovano naravno... :evil:

Nisam te ni optuzio da si ti rekao da ih treba pobiti, daleko od toga, procitaj ponovo. Da ti pojasnim. U Prvom ajetu koji je lik postavio jasno govori da su konvertiti negativni i losi + komanda za ubijanje, dje god stignes vidis i nadjes. Ajet odmah poslije toga kojeg si ti citirao govori samo ako se namecu, napadaju itd.

Ali na to ces ti onda : ,prvo rijec je o licemjerima,dakle najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!

E to je sto govorim, knjiga ti opisuje njih kao lose, i ti ih odmah neobjektivno sve kao lose gledas sto tvoj post jasno pokazuje. Optuzujes ih da su svi konvertirali samo iz jednog razloga, da bi presli na stranu koja je u boljoj poziciji. To nije tacno, ljudi su iz milion razloga mjenjali vjeru i svako ima razlicitu pricu i vecina je daleko od toga da je licemjerna ili pogana!!!

Jer po tvojoj logici tvoji preci, Bosanci muslimani ili ti Bosnjaci su CITIRAM TEBE: "najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!"

sta su uradili dolaskom osmanlija? konvertirali
ko je bio u boljoj poziciji? osmanlije

razmisli malo prije nego napises nesto o nekome
BHF_Manijak

#82 Re: Jelena Lović

Post by BHF_Manijak »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
BHF_Manijak wrote:Meni nesto velis?!nigdje nisam rekao da nekoga treba ubiti jer je vjeru promjeno,nit bi nekog islio u vjeru

Nisam te ni optuzio da si ti rekao da ih treba pobiti, daleko od toga, procitaj ponovo. Da ti pojasnim. U Prvom ajetu koji je lik postavio jasno govori da su konvertiti negativni i losi + komanda za ubijanje, dje god stignes vidis i nadjes. Ajet odmah poslije toga kojeg si ti citirao govori samo ako se namecu, napadaju itd.

Ali na to ces ti onda : ,prvo rijec je o licemjerima,dakle najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!

E to je sto govorim, knjiga ti opisuje njih kao lose, i ti ih odmah neobjektivno sve kao lose gledas sto tvoj post jasno pokazuje. Optuzujes ih da su svi konvertirali samo iz jednog razloga, da bi presli na stranu koja je u boljoj poziciji. To nije tacno, ljudi su iz milion razloga mjenjali vjeru i svako ima razlicitu pricu i vecina je daleko od toga da je licemjerna ili pogana!!!

Jer po tvojoj logici tvoji preci, Bosanci muslimani ili ti Bosnjaci su CITIRAM TEBE: "najpoganija vrsta ljdi sigurno na zemlji,takozvani "mijenjaci dresova",zvisno od situacije kakva je,pa se prislone koje u boljoj poziciji,kome god pripadali,slozi ces se da su stetocine velike!!"

sta su uradili dolaskom osmanlija? konvertirali
ko je bio u boljoj poziciji? osmanlije

razmisli malo prije nego napises nesto o nekome
eeem.....mislim jarane da se ja i to nismo razumjeli!! :D ama bas nikako,mne konts sta hocu da kazem!!kao prvo,Kur`an u ajetu ne govori o konvertitima iz vjere u vjeru,nego o LICEMJERIMA a nadam se da znas te dvije razlike,ako ne znas da odmah prestanemo sa daljom pricom...sasvim je razumljivo da neko iz vjere u vjeru prelazi,o tome uopste nije rijec u Kuranu u navedenom ajetu,vec o ljudima koji su bili uz muslimane samo sa jednom namjerom,da ih IZDAJU!!nadam se da to shvatas i mozes svarit?! :-D prvo,ni sam nisam rekao da su Bosanci to,pogani,mijenjaci dresova itd itd normlano je da neko predje na islam,krscanstvo...njegovo pravo,ali govorio sam o istim licemjerima,ne sto predju iz jere u vjeru radi toga eto sto su do spoznaje dosli,vec iz interesa da razdor unesu medju masu,bilo koju!!!bezze mi ubaci rijeci u usta koje nisam rekao odnosno nisam na to aludirao da smo pogan narod i sl, dakle napravi vec jednom razliku KONVERTIT VS LICEMJER!! ;)
Bitte_Halt_ja_ja

#83 Re: Jelena Lović

Dobro nismo se razumjeli, pogotovo kad si dodao mjenjanje dresova a i na RD snimku spominje se ajet da se odnosi na konvertite (cijela reportaza je vezana za prijetnje i ubijanje konvertita)

ali mi molim te objasni ove sure tesko mi razgonetnuti pojedinosti. Nije nikakva provokacija samo da razjasnimo
Ovo su sve sure jedna za drugom i sve su oko ovih o kojima pricamo (ispred i iza)
Izvor: http://islamu.wordpress.com/kuran/sura-4-en-nisa-zene/

88# Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na Pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na Pravi put uputiti. #

Licemjeri koji su vraceni u nevjernike ? meni ovo govori da su licemjeri vraceni kao nevjernici ili grijesim? i ne mozes ih preobratiti jer su ostavljeni u zabludi

89# Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte, #

Sad ovdje navodi da su nevjernici ti koji ce platiti glavom. E sad ovo sa okretanjem ledja mi nije jasno, objasnio si da se radi o licemjerima koji samo radi koristi govore da su vejrnici da bi prvom prilikom opet okrenuli ledja...ali odakle crpis tu povezanost sa ovime? Meni on ovdje jasno govori da oni koji okrenu ledja ovoj vjeri su nevjernici tj on je unaprijed znao da ce okrenuti ledja jer je licemjere vratio u obliku nevjernika. Hoce da kaze da ustvari niko normalan ne napusta ovu vjeru nego da su to ustvari od njega kaznjeni licemjeri i vraceni "u startu" kao nevjernici koji kad okrenu ledja trebaju se odredjene mjere poduzeti

90# osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih. #

Ovo je sura koju si navodio da ne dozvoljava ubijanje ako ne napadaju, medjutim ovdje se nigdje ne navodi na one "koji okrenu ledja" nego na one koji okrenu ledja i sklone kod plemena sa kojim imas ugovor o nenapadanju - meni ovo govori da su postedjeni samo oni koji se sklone u druga plemena s ugovorom o nenapadanjua ne generalno.

91# Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih

Ovdje sad spominje opet jos jednu "podskupinu" jer kaze: "nailaziti cete i na one koji" zanci radi se o jos jednoj vrsti koji zele biti sigurni i od vas i naroda svog(???) to bi mogao biti upravo licemjer kojeg ti opisujes tj tacno ono skakanje malo vamo malo tamo i ako ne ostave na miru i ne ponude mir bijes ih.
Ali ovdje se precizno navode da ima i ovakvih i tacno se navodi za ovakve kako s njima pustupati i kada, a ne za one gore. Za one gore tj prve ima jasna naredba

sto mi jos nije jasno kod ovog 91#, zasto ubijanje? ovdje niko ne napada, nego samo muti, zar se to treba odmah smrcu kaznjavati? I ne shvatljivo mi je zasto se u bilo kojem kontekstu spominje ubijanje. Zar nije poenta da religija bude mir i tolerancija, medjutim ovo nebi po meni licno trebalo imati mjesta u jednoj religiji osim mozda ako ti ugrozava zivot ili zivot nekog drugog iams pravo na prikladnu odbranu. Ovo je poprilicno grubo i mogu ti reci da me ne cudi sto npr. Iran crpi svoje izvore iz ovoga. Tumacio ja ovo tacno ili ne ostaje za diskusije sto je sasvi mdovoljn oda se iskoristi za ono sto Iranci rade sa konvertitima
frla

#84 Re: Jelena Lović

Post by frla »

Ovo što rade pojedinci koji pokušavaju da tumače Kur'an na forumu bilo bi smiješno da nije žalosno. Ljudi koji studiraju Islamske nauke provode godine i godine na studijima citavajuci literaturu i razmisljajuci od svakom pojedinacnom harfu a ne da spominjemo ajete i sure pa se ne usude da tumace Kur'an ako sto to ovdje neki rade.

Zaista smijesno i zalosno. :roll:

Na forumu vec postoji tema o tome http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=56594
Tefsir je jedna od islamskih nauka i bavi se tumačenjem Kur'ana. On ustvari iscrpno objašnjava pojedine kur'anske ajete i njihova značenja.
Evo dijela poglavlja Metodologija tumačenja Kur'ana iz knjige Uvod u Tefsir od Enesa Karića:

Tokom četrnaestovjekovnog tumačenja Kur'ana mufessiri su ustanovili različite metode posredstvom kojih su tumačili njegova značenja i u svom vremenu objašnjavali njegovu poruku. U jednom širem kontekstu može se reći da su metode tumačenja Kur'ana u biti načini prevođenja Kur'ana svome dobu i iz svog doba. Vječni Kur'an neprestano se otkriva mnogim vremenima.
Prije negoli se ukaže na najvažnije metode tumačenja Kur'ana, nužno je reći da kur'anski stil nije pogodan za mnoge načine istraživanja. Historičar u njemu ne može naći datume ili ere, stručnjak za predislamsku poeziju ne nalazi u Kur'anu metar ili rimu predislamske poezije, paleograf će imati dosta neprilika jer su mnoge "strane" riječi u Kur'anu u dobroj mjeri arabizirane, a i samo kur'ansko pismo prošlo je kroz nekoliko etapa svoga razvoja. Unatoč svim tim teškoćama, u tefsirskoj literaturi nalazimo da su se još od samih početaka tumačenja Kur'ana izdiferencirale različite metode tumačenja i različiti tretmani Teksta.

S obzirom na to da je kur'anski stil neuobičajen, a sama kazivanja poput blijeskova munja, i s obzirom na to da Kur'an rijetko objašnjava riječi "horizontalno", prvi se njegovi recipijenti pitaju kakva je nakana nekih njegovih kazivanja. Poznato je da su mekanski idolopoklonici govorili da je Poslanik vrač ili ludak (kahin ev medžnun) jer su im se u početku ajeti doimali kao stihovi arapskih proricatelja. Medutim, očito je da jezik nekog kahina nikada ne nudi bereket kakav je sadržan u jeziku Kur'ana. Može se kazati da je jezik Kur'ana od samog početka pa sve do danas bio glavna determinanta svih metoda u tumačenju njegovog Teksta.
Prema literaturi kojom raspolažemo, uočavamo da je do danas postojalo mnoštvo metoda u tumačenju Kurana i da su se posebno izdiferencirala ova tumačenja:

1. tumačenje Kur'ana Kur'anom
2. tumačenje Kur'ana Tradicijom
3. racionalno tumačenje Kur'ana
4. lingvističko tumačenje
5. stilističko tumačenje
6. sufijsko ili ezoteričko tumačenje
7. znanstveno tumačenje
8. historijsko tumačenje
9. tematsko tumačenje
10. ostala tumačenja

Historijski je najstarija prva metoda u tumačenju Kur'ana, dok se historijsko tumačenje, kao i znanstveno, smatraju mladim i skorašnjim. Između drugih metoda koje nismo spomenuli izdvaja se i orijentalističko kritičko-historijsko, koje je među novijim pokušajima tumačenja Kur'ana.
Last edited by frla on 11/05/2009 09:11, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#85 Re: Jelena Lović

Post by ružmarin-a »

Frle, ti si neumorni radnik.
Svaka čast!
:thumbup: da te Allah nagradi. Amin!
frla

#86 Re: Jelena Lović

Post by frla »

ružmarin-a wrote:Frle, ti si neumorni radnik.
Svaka čast!
Amin i tebe inshAllah.
Bitte_Halt_ja_ja wrote:ali mi molim te objasni ove sure tesko mi razgonetnuti pojedinosti. Nije nikakva provokacija samo da razjasnimo. Ovo su sve sure jedna za drugom i sve su oko ovih o kojima pricamo
Pojedinci me podsjecaju na poljoprivrednike sa polja riže koji se sa krampom pokušavaju baviti programiranjem. :roll: :D
ružmarin-a

#87 Re: Jelena Lović

Post by ružmarin-a »

frla wrote:
Svaka čast!
Pojedinci me podsjecaju na poljoprivrednike sa polja riže koji se sa krampom pokušavaju baviti programiranjem. :roll: :D
simbolika Vaših riječi odiše humorom ;-) :thumbup: odlična komparacija!

"Vidjela žaba gdje se konj potkiva, pa digla nogu, hoće i ona"
Bitte_Halt_ja_ja

#88 Re: Jelena Lović

frla wrote:
Svaka čast!
Amin i tebe inshAllah.
Bitte_Halt_ja_ja wrote:ali mi molim te objasni ove sure tesko mi razgonetnuti pojedinosti. Nije nikakva provokacija samo da razjasnimo. Ovo su sve sure jedna za drugom i sve su oko ovih o kojima pricamo

Ja sam covjeka nesto pitao jer je bila diskusija o tome, a bio je spreman cak i odgovovirti onako kako je on ucen ili kako on vidi. A da nebi bilo da izvlacim pola sure i pricam gluposti nasao sam stranicu sa prevodom i kopirao neke direktno ili indirektno povezane i napisao ono sto je meni jasno. Ako je to programiranje poljoprivrednika onda nesto definitivno ne valja sa tekstom ako su za to potrebne razne motode i nauke, jer prvobitno, po samoj religiji, to je namjenjeno za sve ljude, a ne za institucije koje su potrebne da bi se nesto objasnilo i da bi se uklopilo u danasnje vrijeme, jer tim metodama bi onda iz svake knjige mogli izvuci milion stvari. Ako nemas ili ne znas odgovor nije potrebno da se javljas, meni samo dokazujes suprotno od onog sto biti volio dokazati
frla

#89 Re: Jelena Lović

Post by frla »

Bitte_Halt_ja_ja wrote: Ja sam covjeka nesto pitao jer je bila diskusija o tome, a bio je spreman cak i odgovovirti onako kako je on ucen ili kako on vidi. A da nebi bilo da izvlacim pola sure i pricam gluposti nasao sam stranicu sa prevodom i kopirao neke direktno ili indirektno povezane i napisao ono sto je meni jasno. Ako je to programiranje poljoprivrednika onda nesto definitivno ne valja sa tekstom ako su za to potrebne razne motode i nauke, jer prvobitno, po samoj religiji, to je namjenjeno za sve ljude, a ne za institucije koje su potrebne da bi se nesto objasnilo i da bi se uklopilo u danasnje vrijeme, jer tim metodama bi onda iz svake knjige mogli izvuci milion stvari. Ako nemas ili ne znas odgovor nije potrebno da se javljas, meni samo dokazujes suprotno od onog sto biti volio dokazati
Umjesto da citas, proucavas i pitas ljude koji su svoj život posvjetili tumačenju Kur'ana ti si ga počeo tumačiti. :roll:
Kazem ti to je isto kao kada okopavaš polje riže a očekuješ da ti rode jabuke. Krampom se ne moze programirati niti onaj ko nema pojma o Islamu da tumači Kur'an i iznosi javno svoja (ne)razmišljanja. Sa druge strane poljoprivrednik sa polja riže može upisati kurs za informatiku i da nakon izvjesnog vremena pocne nešto raditi ali to opet ne znaci da ce postati programer.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#90 Re: Jelena Lović

Post by dr.gog »

Ima situacija,ljudi,kad i analitika ,tj.tefsir u islamu,i biblijski nauk također,tumačen od ljudi,nekad ne mogu dati pravičan stav.
Ko zna i ko je dovoljno čista obraza da sudi nekom ko nam se najednom pričini na krivom putu,još gore,da dojučerašnjeg brata i prijatelja izopšti iz porodice i društva?!...

Čitajući Kur'an i neke fine propovjedi koje su mi ljudi slali,primjetio sam da često misli i objašnjenja najrazumljivijih i najobrazovanijih propovjednika i alima,završavaju oslanjanjem na Božiju mudrost i konačnu riječ: " ...a Allah zna najbolje".Prvotno mi je to zvučalo kao mjera opreza teologa,ili kao opravdanje nedovoljnog poznavanja materije,ali kako vrijeme prolazi,ja to príhvatam kao uputu da se klonim suđenja,presjecanja,ponavljanja pravila i uputa koje ne shvatam ili u duši jednostavno ne prihvatam-pa ih jednostavno,ni drugima ne namećem u njihovim svjetonazorima.
Sila i licemjerje ne vode u dobro.
Svako za sebe,u slobodi mišljenja,odgovara,i ako misli i osjeća da treba putem suprotnim od mog,sretno mu bilo.I ne daj Bože da mu ikad zbog tog zamjerim.
frla

#91 Re: Jelena Lović

Post by frla »

dr.gog wrote:Ima situacija,ljudi,kad i analitika ,tj.tefsir u islamu,i biblijski nauk također,tumačen od ljudi,nekad ne mogu dati pravičan stav.
Ko zna i ko je dovoljno čista obraza da sudi nekom ko nam se najednom pričini na krivom putu,još gore,da dojučerašnjeg brata i prijatelja izopšti iz porodice i društva?!...

Čitajući Kur'an i neke fine propovjedi koje su mi ljudi slali,primjetio sam da često misli i objašnjenja najrazumljivijih i najobrazovanijih propovjednika i alima,završavaju oslanjanjem na Božiju mudrost i konačnu riječ: " ...a Allah zna najbolje".Prvotno mi je to zvučalo kao mjera opreza teologa,ili kao opravdanje nedovoljnog poznavanja materije,ali kako vrijeme prolazi,ja to príhvatam kao uputu da se klonim suđenja,presjecanja,ponavljanja pravila i uputa koje ne shvatam ili u duši jednostavno ne prihvatam-pa ih jednostavno,ni drugima ne namećem u njihovim svjetonazorima.
Sila i licemjerje ne vode u dobro.
Svako za sebe,u slobodi mišljenja,odgovara,i ako misli i osjeća da treba putem suprotnim od mog,sretno mu bilo.I ne daj Bože da mu ikad zbog tog zamjerim.
Tako je da nas Allah dž.š. sačuva "isključivosti" sa bilo koje strane dolazila bilo od ateista ili vjernika.

Podsjetio si me da sam zaboravio reci ono najvaznije a to je "Allah dž.š. najbolje zna" i to je ono što pametan čovjek uvijek treba reci cak i ako je ubjedjen sto posto da je upravu, mozda nije tako kako misli da jeste ... jer cjelokupno znanje na ovom svijetu koje mi danas imamo je u stvari relativno a samo Allah dž.š. sve to najbolje zna i poznaje ...
Bitte_Halt_ja_ja

#92 Re: Jelena Lović

frla wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote: Ja sam covjeka nesto pitao jer je bila diskusija o tome, a bio je spreman cak i odgovovirti onako kako je on ucen ili kako on vidi. A da nebi bilo da izvlacim pola sure i pricam gluposti nasao sam stranicu sa prevodom i kopirao neke direktno ili indirektno povezane i napisao ono sto je meni jasno. Ako je to programiranje poljoprivrednika onda nesto definitivno ne valja sa tekstom ako su za to potrebne razne motode i nauke, jer prvobitno, po samoj religiji, to je namjenjeno za sve ljude, a ne za institucije koje su potrebne da bi se nesto objasnilo i da bi se uklopilo u danasnje vrijeme, jer tim metodama bi onda iz svake knjige mogli izvuci milion stvari. Ako nemas ili ne znas odgovor nije potrebno da se javljas, meni samo dokazujes suprotno od onog sto biti volio dokazati
Umjesto da citas, proucavas i pitas ljude koji su svoj život posvjetili tumačenju Kur'ana ti si ga počeo tumačiti. :roll:
Kazem ti to je isto kao kada okopavaš polje riže a očekuješ da ti rode jabuke. Krampom se ne moze programirati niti onaj ko nema pojma o Islamu da tumači Kur'an i iznosi javno svoja (ne)razmišljanja. Sa druge strane poljoprivrednik sa polja riže može upisati kurs za informatiku i da nakon izvjesnog vremena pocne nešto raditi ali to opet ne znaci da ce postati programer.
Poredjene ti je u najmanju ruku glupo. A ako jedan prosjecan covjek nije u stanju da shvati napisano kome je onda objava upucena? Ako se odmah napadaju oni koji pokusaju nesto skontati sami. Daleko od toga da planiram tumaciti cijelu knjigu, samo sam nastavio temu koja je zapoceta. A kao sto vidis ja sam covjeku kopirao i iznio ono sto meni tekst govori i zamolio ga za njegovo misljenje jer je sigurno vise vremena provodio i razmislja o navedenom tekstu i cijeloj knjigi.

A prvo sto dobijem je odgovor nekog kome pitanje nije upuceno jos uz to hinjavo i podmuklo ismijavanje bez navodjenja bilo kakvog argumenta da je to sto sam naveo pogresno. A tebi bi preporucio da bolje svojim mozgom pokusas nesto skontati a ne da neko drugi misli za tebe. Jer na kraju krajeva i onaj najuceniji nema dokaza da je njegova tvrdnja tacna, jer to i jeste bit religije, vjerovanje bez konkretnog dokazivanja. Kao sto je bit ovog foruma diskusija bez vrijedjanja a u oba slucaja si promasio.

A sad ako ti nije tesko ili ako nemas nista konkretno za odgovoriti prepusti covjeku svoje misljenje da kaze
BHF_Manijak

#93 Re: Jelena Lović

Post by BHF_Manijak »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Dobro nismo se razumjeli, pogotovo kad si dodao mjenjanje dresova a i na RD snimku spominje se ajet da se odnosi na konvertite (cijela reportaza je vezana za prijetnje i ubijanje konvertita)

ali mi molim te objasni ove sure tesko mi razgonetnuti pojedinosti. Nije nikakva provokacija samo da razjasnimo
Ovo su sve sure jedna za drugom i sve su oko ovih o kojima pricamo (ispred i iza)
Izvor: http://islamu.wordpress.com/kuran/sura-4-en-nisa-zene/

88# Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na Pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na Pravi put uputiti. #

Licemjeri koji su vraceni u nevjernike ? meni ovo govori da su licemjeri vraceni kao nevjernici ili grijesim? i ne mozes ih preobratiti jer su ostavljeni u zabludi

89# Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte, #

Sad ovdje navodi da su nevjernici ti koji ce platiti glavom. E sad ovo sa okretanjem ledja mi nije jasno, objasnio si da se radi o licemjerima koji samo radi koristi govore da su vejrnici da bi prvom prilikom opet okrenuli ledja...ali odakle crpis tu povezanost sa ovime? Meni on ovdje jasno govori da oni koji okrenu ledja ovoj vjeri su nevjernici tj on je unaprijed znao da ce okrenuti ledja jer je licemjere vratio u obliku nevjernika. Hoce da kaze da ustvari niko normalan ne napusta ovu vjeru nego da su to ustvari od njega kaznjeni licemjeri i vraceni "u startu" kao nevjernici koji kad okrenu ledja trebaju se odredjene mjere poduzeti

90# osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih. #

Ovo je sura koju si navodio da ne dozvoljava ubijanje ako ne napadaju, medjutim ovdje se nigdje ne navodi na one "koji okrenu ledja" nego na one koji okrenu ledja i sklone kod plemena sa kojim imas ugovor o nenapadanju - meni ovo govori da su postedjeni samo oni koji se sklone u druga plemena s ugovorom o nenapadanjua ne generalno.

91# Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih

Ovdje sad spominje opet jos jednu "podskupinu" jer kaze: "nailaziti cete i na one koji" zanci radi se o jos jednoj vrsti koji zele biti sigurni i od vas i naroda svog(???) to bi mogao biti upravo licemjer kojeg ti opisujes tj tacno ono skakanje malo vamo malo tamo i ako ne ostave na miru i ne ponude mir bijes ih.
Ali ovdje se precizno navode da ima i ovakvih i tacno se navodi za ovakve kako s njima pustupati i kada, a ne za one gore. Za one gore tj prve ima jasna naredba

sto mi jos nije jasno kod ovog 91#, zasto ubijanje? ovdje niko ne napada, nego samo muti, zar se to treba odmah smrcu kaznjavati? I ne shvatljivo mi je zasto se u bilo kojem kontekstu spominje ubijanje. Zar nije poenta da religija bude mir i tolerancija, medjutim ovo nebi po meni licno trebalo imati mjesta u jednoj religiji osim mozda ako ti ugrozava zivot ili zivot nekog drugog iams pravo na prikladnu odbranu. Ovo je poprilicno grubo i mogu ti reci da me ne cudi sto npr. Iran crpi svoje izvore iz ovoga. Tumacio ja ovo tacno ili ne ostaje za diskusije sto je sasvi mdovoljn oda se iskoristi za ono sto Iranci rade sa konvertitima
Eh pokusat cu odgovorit,iako nisam bas najkompetentniji,jer me je strah pricati o stvari iz Kur`ana o kojima ne znam 100%,dakle ne garantujem da je ovo moje napisano 100% ispravno...jer moras uzeti u obzir,razlog objave ovih ajeta,vrijeme kada su objavljeni itd,Kur`an jeste univerzalna objava do Sudnjega dana sa svojim postulatima,ali takodjer ima dosta stvari koje su objavljenje direktno vremenu Poslanika i zbog odredjenih stvari,pa bi bilo dobro kada bi se recimo kod pojedinih mufessira raspitao o ovome detaljnije(mufessiri-tumaci Kur`ana)ali eto ja cu pokusati sa svog stanovista da dam neki odgovor:

Sto se samog "vracanja" licemjera tice,ne misli se da su bukvalno uzeti za kragnu i vraceni iz vjere,odnosise na to da su kasnije Poslaniku a.s otkriveni poimenicno sve ijedan licemjer koji je sa njim zivio,dakle znao je o kojim je ljudima rijec i znao da je da im njihovo "vjerovanje" nece biti od koristi,jer ionako nije iskreno srcem prihvacena vjera vec samo kako bi smutnju i razdor sijali...dakle nakon njihovih radnji na stetu Poslanika,Allah otkriva Poslaniku svome to tako da im nije od koristi to sto su se izjasnili da su muslimani...
pitas me odakle crpim da su licemjeri u ovom ajetu,pa fino i jednostavno,jer ispred samog ajeta o ubijanju,na nekih stranicu i po Kur`ana prije tg rijec je konstantno o licemjerima i njihovim postupcima,kao i ajeti iza toga,dakle nekih 20-tak ajeta i vise rijec je o istim,zato sam ti rekao da procitas cijelu tu suru,i licemjeri se u ovom ajetu nazivaju nevjernicima koji su se vratili svome nevjerovanju,a nije rijec o konvertitima klasicnim koji iz svojih UBJEDJENJA predju na jednu ili drugu vjeru!takodjer znam d nije naredjeno ubijanje nevjernika(krscana i jevreja)jer Kur`an o njima govorio da su ehli-kitabije,sljedbenici knjige,i govori d su bliski nama muslimanima i naredjuje se lijepo postupanje sa njima,eto kako znam o kome je ovdje rijec!! ;-) a i sam Poslanik a.s je naredio da se pravedno postupa sa vim ljudima,bez obzira ne vjeru,jer nepravda ucinjena bilo kome bice kaznjena,ma koje vjere bio,jer islam zahtjeva prvo pravdu od ljudi pa onda sve ostalo!
nisam sve uspio pohvatati,pa eto ako ima jos nekih nejasnoca pitaj....kazem ti,vrlo je vazno da se ovdje nadje razlog objave ovih ajeta,vjerovatno je neki konflikt bio,pa su ovi ajeti spusteni...moze biti takodjer da je rijec da je o sukobu izmedju muslimana i mnogbozaca,kada su mngobosci prekrsili ugovor o nenapadanju i ubili ne znam tacno koliko muslimana koji su na hadzdz u mekku krenuli,ali ne znam tacno...treba se prvo raspitati i potraziti to,ako ko ima na forumu ko je bolje upucen u tefisr i Kur`an volio bih da udje sa nama u diskusiju... ;-)
Bitte_Halt_ja_ja

#94 Re: Jelena Lović

Hvala na odgovoru
Post Reply