Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

VjecitiStudent

#26 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by VjecitiStudent »

amrica wrote:Osim glecera ne postoji vise ni jedno skijaliste koje zavisi samo od prirodnih uslova. Svako ima snjezne topove, opremu za polijevanje i sta ja znam sta sve treba da se staza osposobi za skijanje i kad "visa sila" to ne omoguci. Ako mogu oni u Quataru imati skijaliste, valjda i mi mozemo malo pripomoci prirodu, za svaku zaradu treba investirati, samo to kod ne ide tako. Moze se ulagati u hotele i kafane i naplacivati sok 5 KM (na veliko ga dodje 1,5 KM), lova na brzaka, bez truda. A ulagati u ono sto ces (mozda) dobiti dzaba eeeee to rade glupi Austrijanci, Njemci i ostali sto imaju dobru sezonu svake godine.
A kod nas aBd, insallah itd... more bit bidne, a more bit ne bidne, ali nismo mi krivi :roll:

A sta ono bi sa aferom oko snjeznih topova? Ono kao ZOI kupio, ali nije platio? neka frka bila, zaboravih detalje, morali ih vratiti, sta li? :?
A ko treba da investira?
drndalo

#27 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by drndalo »

Mozda sam ja snob, ali mene nasa skijalista nisu vidjela vec 10 godina... Austrija, i zdravo... Platim malo vise, ali se bar nauzivam... Ne gaze mi skije u redu za lift/zicaru, jer reda = NEMA, time se i ne nerviram... Izbor staza = 200 u krugu 20 km, karta mi vazi za svaku zicu u pokrajini Koruska... Autom sam svakako... Pa hocu li stazu na suncu, ili u hladu, kracu, duzu, tezu, laksu...

Navece sa istom kartom mogu dzabe/ili sa popustom u termalnu rivijeru, na kuhano vino, sanke s konjima, itd... Blizu je nekoliko velikih zaledjenih jezera, pa mogu klizati kad mi se ne skija, a krug oko jezera je npr. 5 km dugacak...

A kod nas = Svi znamo... Osim samo planine, sve ostalo nam je FUJ... Sve izbetonirali, nagrdili, bezobrazni, preskupi, jednom rjecju = MI !
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#28 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Admir_1984 »

ja1977 wrote:Jedini krivac za propadanje sezone je ZOI 84.

Ja sam ove godine bio na Mariborskom Pohorju u januaru kada kapi snjega nije bilo. Dnevna temperatura nije bila ispod 10, a kada smo prolazili kroz Zagreb temperatura je bila 19 stepeni.

I, dosao gore (to gore je 1040 m nadmorske visine na najvisoj tacci) i fino skijao. Ljudi pripremili stazu, nabili.
Slab sa postavljanjem slika, ali to treba vidjeti.

Po cijelu noc se cuju masine kako nesto rade, sta, ne znam, ali rade i staza ujutro je super. Topovi naravno nisu radili jer je bilo suvise toplo. Ali se SKIJALO, i nigdje nije bilo kamicka na stazi, nisam zaparao skije.
Staza je bila uredjena skoz do Maribora (325 metara nadmorske visine).

I onda mi neko prica kako na Bjelasnici ne moze biti skijanja.

Smjesno, tuzno, zalosno,......
Tacno, bio je jedan moj poznanik isto u Sloveniji i kaze da nema snijega ispod 1500 metara, al se skija jer rade topovi i odrzava se staza.

Krivac sto Bjelasnica propada je onaj ko tamo vedri i oblaci 16 godina, zoi 1984. Recite mi 3 kvalitetne investicije od rata na Bjelasnici? :-)
VjecitiStudent

#29 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by VjecitiStudent »

Lud i ponosan wrote:
VjecitiStudent wrote: Da Neum, istorijskom salom nije zapalo da bude jedini komad mora jedne drzave, tamo ne bi bilo ni naselja, a kamoli turizma.
Dobro, i? Ne shvatam poentu tog komentara i ne vidim nikakvu vezu sa onim sto sam ja rekao. Sta bi bilo kad bi bilo...
Poenta je da stranac, kad vec prelazi dugacak put radi odlaska na odmor, obicno ide na mjesta na Jadranu koja su 'malo' ljepsa od Neuma.
Valjda je poenta odmora na moru, da se bude na moru, a ne na ruznom kraju zaljeva, sa pogledom na brdo preko puta.
black

#30 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by black »

ma kod nas je vjecita prica kako imamo potencijala za svasta nesta, a sve nam propade, a to nema veze sa klimom i sl. vec sa nesposobnoscu
madner

#31 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by madner »

black wrote:ma kod nas je vjecita prica kako imamo potencijala za svasta nesta, a sve nam propade, a to nema veze sa klimom i sl. vec sa nesposobnoscu
Upravo tako. Kao sto rekoh, da su sredili stazu i ocistili od kamenja cijeli Februar bi se moglo fino skijat.
vozač

#32 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by vozač »

http://www.terme-catez.si/hr/catez/ugodno/?pid=934

usljed globalnog zagrijavanja slovenci su ponudili gostima i smještaj u šatorskom naselju :lol: :lol: :lol:

u termama čatež možete već od maja mjeseca boraviti u šatorima, ako vam je zameraćilo, (ne smijem ni pitati djecu šta misle o ovoj ponudi) 8)

ovako se radi tamo gdje su ljudi svjesni da se svim prirodnim promjenama treba prilagoditi, a ne koristiti ih za izgovor po pitanju vlastite nesposobnosti i nerada,
ovako to rade na termalnoj rivijeri, a isto im je i na skijalištima, pa bujrum SARAJEVCI (a bogami i hrvaška nogometna reprezentanca se gore priprema iako se ne podnose)

krivo globalno zagrijavanje :lol: :lol: :lol:
ajnadžić bio komandant 109 rasprskavajuće, pa direktor ski firme, sjedi u nadzornom odboru grasa, sad je i ministar, a onako usput se baca po SDA i jebe majku konkurenciji po partijskoj liniji, što ti je kapacitet, gdje god ode upropasti šta mu dođe pod ruku :x
vozač

#33 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by vozač »

madner wrote:
black wrote:ma kod nas je vjecita prica kako imamo potencijala za svasta nesta, a sve nam propade, a to nema veze sa klimom i sl. vec sa nesposobnoscu
Upravo tako. Kao sto rekoh, da su sredili stazu i ocistili od kamenja cijeli Februar bi se moglo fino skijat.
a bogami i ožujak, evo iza nedjelje opet zahlađenje, a i sad su minusi, pogotovo na bjelašnici
pitam se, hoće li se možda sjetiti pa reći da je u aprilu niža cijena ski karte, eto da malo raja vide da znaju i to uraditi, pa da navale za kraj sezone, jašta će, sve trče da snize :x
Admir_1984

#34 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Admir_1984 »

vozač wrote:http://www.terme-catez.si/hr/catez/ugodno/?pid=934

usljed globalnog zagrijavanja slovenci su ponudili gostima i smještaj u šatorskom naselju :lol: :lol: :lol:

u termama čatež možete već od maja mjeseca boraviti u šatorima, ako vam je zameraćilo, (ne smijem ni pitati djecu šta misle o ovoj ponudi) 8)

ovako se radi tamo gdje su ljudi svjesni da se svim prirodnim promjenama treba prilagoditi, a ne koristiti ih za izgovor po pitanju vlastite nesposobnosti i nerada,
ovako to rade na termalnoj rivijeri, a isto im je i na skijalištima, pa bujrum SARAJEVCI (a bogami i hrvaška nogometna reprezentanca se gore priprema iako se ne podnose)

krivo globalno zagrijavanje :lol: :lol: :lol:
ajnadžić bio komandant 109 rasprskavajuće, pa direktor ski firme, sjedi u nadzornom odboru grasa, sad je i ministar, a onako usput se baca po SDA i jebe majku konkurenciji po partijskoj liniji, što ti je kapacitet, gdje god ode upropasti šta mu dođe pod ruku :x
da

ozbiljna firma ili organizacija mora imati monitoring neki, pa na vrijeme uociti prijetnje iz okruzenja, pa se godinama postepeno pripremati za te prijetnje da ih docekas spremno. A ono kod nas ko iz vedra neba, globalno zagrijavanje, uaaa, propadamo "odjednom" :-) :-)
DadoHacked

#35 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by DadoHacked »

Kakvo ba globalno zagrijavanje, citav zivot skijam na bjelasnici, ali zadnjih 5 godine ne.
Nije zbog globalnog zagrijavanja, nego zato sto vise ne lici na olimpijsku planinu, nego na kvart u kojem se gradilo gdje je ko mogao stati. Fuj kakva je, gradi se bez ikakvih planova, samo daj pare i mozes napraviti sta god hoces. Svaka fasada drugacija, neke otisle u nebo neke ostale na prizemlju, tezgi ko na pijaci, staze nidze veze, osoblje uzasno itd...

Kada su se stranci ponudili da je srede da lici ko na svaku olimpijsku planinu, nasi su rekli ma jok, gdje smo mi tu, nema sanse itd..
Banksy

#36 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote: Da li je krajnje vrijeme da se suocimo sa cinjenicom da, kao direktna posljedica globalnog zagrijavanja, snijega na nasim planinama jedva da ce vise biti i da se prestane trositi novac na izgradnji skijaske infrastrukture na nasim planinama?
Da, jeste. Ali, čini mi se da su oni digli ruke odavno, i bez ovoga.
I da ima snijega napretek, ne bi znali šta će s njim, kako ga iskoristiti.
A i ono infrastrukture što je napravljeno, napravili su zbog sopstvenog vikendaško-apartmanskog ugođaja onih 10 dana godišnje što provedu gore.
Treba prekrižiti skijanje i ako uopšte ima volje, koncentrisati se na eko-turizam.
ins

#37 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by ins »

madner wrote:
Qler wrote:Cesta za Igman je super, ozbiljno, nije losa uopste. Preko Krupca si na Igmanu za 20min. A prema Jahorini je losa, jer je skoro nikad ne ciste.
Rupe i sahtovi, plus drvosjece i njihove mahinacije. Cesta kada se prodje Marsal je dobra, valjda jer su kerine odatle :roll:
Ma vidim ja da ti imas potencijal za Gstaad i St. Moritz...

Jbt, kakve gluposti neces procitati ovdje... :-) :-) :-)
ins

#38 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by ins »

amrica wrote:Inace kultura i tradicija skijanja u ovom, tzv. olimijskom gradu, je negdje oko -0. Niti ko vodi brigu od djeci, niti skole vise imaju takmicenja, niti je obavezno ici gore, pa nema normalnih jeftinih smjestaja za djecu sa instruktorom, kao sto je bilo u Partizanu i jos par mjesta na Jahorini. Sad je sve haj klasa, eliiita, samo ko ima para. Nista masovnost, nista kvalitet, samo zarada.
Cak i nase tv kuce ne emitiraju sve trke svjetskog kupa, sampionata, .... ono, kad ima mjesta. Vaznije su nekakve debate i snimljeni materijali, cija je gledanost svedena na ucesnike. Ko ce dici tradiciju i kulturu? Imamo pred nosom Ivicu i Janicu, ali za nase novinare su oni kao iz hondurasa.
Nije se tesko sloziti sa ovim....

Da ima vise skijasa u ovoj selendri, bilo bi mozda i bolje na planinama.

A ovako onih 10 koji dodju utorkom ujutro ocekuju da ih servisira 72 uposlenika centar, i da jos to malo kosta... Ja se nekad pitam jel uopste zarade za plate, s obzirom na otuzan broj skijasa. Kada je savrsen vikend, misim da ne prodaju niti 1000 karata. Smijesno malo za "Olimpijski duh Sarajeva".
Alfons Kauders

#39 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Alfons Kauders »

ins wrote:
amrica wrote:Inace kultura i tradicija skijanja u ovom, tzv. olimijskom gradu, je negdje oko -0. Niti ko vodi brigu od djeci, niti skole vise imaju takmicenja, niti je obavezno ici gore, pa nema normalnih jeftinih smjestaja za djecu sa instruktorom, kao sto je bilo u Partizanu i jos par mjesta na Jahorini. Sad je sve haj klasa, eliiita, samo ko ima para. Nista masovnost, nista kvalitet, samo zarada.
Cak i nase tv kuce ne emitiraju sve trke svjetskog kupa, sampionata, .... ono, kad ima mjesta. Vaznije su nekakve debate i snimljeni materijali, cija je gledanost svedena na ucesnike. Ko ce dici tradiciju i kulturu? Imamo pred nosom Ivicu i Janicu, ali za nase novinare su oni kao iz hondurasa.

A ovako onih 10 koji dodju utorkom ujutro ocekuju da ih servisira 72 uposlenika centar, i da jos to malo kosta... Ja se nekad pitam jel uopste zarade za plate, s obzirom na otuzan broj skijasa. Kada je savrsen vikend, misim da ne prodaju niti 1000 karata. Smijesno malo za "Olimpijski duh Sarajeva".
eee ali skijanje je skuuuupo...

bolje je dati 500 maraka na mobitel, neko uzeti ski opremu za 250 i jeftiniji telefon... bolje je svaki dan potrositi u kaficu i kladionici cenera, nego odvojiti jednom sedmicno 20 za poludnevnu... itd itd

eto ja nisam sarajlija, pa opet obozavam skijanje, isto ko i masa raje iz tuzle... i fakat ne kontam sarajlije koje ne idu na planinu ili ne znaju skijati... mislim to mi nekako dodje ko dalmatinac koji ne zna plivati... ali raja ocito ima druge prioritete - valja skrsiti pare na krpice, mobitele, sminku... a za skijanje ne ostaje...

i jos nedaj boze da ko kupi polovnu opremu, pa da bude vidjen na planini sa starim skijama i izgrebanim pancericama... tobe jarabi... bolje je onda i ne ici, ako se nema milja i po za najnoviju opremu, da se ne sramote kompleksasi na zici...

nema nista od ulaganja i razvoja kad raja jednostavno nece da skija
Admir_1984

#40 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Admir_1984 »

ins wrote:

A jel mozda postavis sebi pitanje sto nema skijasha?? Enormno visoke cijene u odnosu na standard zivota u BH su glavni razlog sto ljudi ne skijaju, a dalje slijede slaba popularizacija ovog sporta, losha usluga gore, loshe staze i slicno.

Covjek upishe dijete u skolu skijanja, izdvoji nekih 150-200KM, djetetu se to svidi poprilicno, haj ga vodi opet na planinu???? Gorivo 15-20KM, Ski karta 33KM, Parking 5KM, hrana 15-20KM, popit kafu/caj dok dijete skija 5-7km. Sve zajedno preko 70KM te izadje da svoje jedno dijete odvedes jedan dan na skijanje, a sta oni koji imaju vishe djece i slicno :-) :-) A tek onda zamisli kako je studentima odvojiti tolike pare za jedan dan i cirka 6-7 odradjenih zica :-) Oni su cijene prilagodili bogatoj klasi, a kod nas vishe ne postoji srednja klasa, tako da bogatih ima malo i oni idu gore, zato je utorkom 10 skijasha gore

Olimpijski duh Sarajeva uporedi 1990 godine, a uporedi za 2011 godine i samo ce ti se kazati ko je kriv, napomena da je od rata proslo 16 godina.

Sto lift na Stinjem dolu jos ne radi :-) :-)

Pored zoi 1984 firme kao glavnog krivca i sam grad snosi odredjeni dio krivice, nema vishe autobusa za planine, nema nekih organizovanijih sadrzaja gore, nema incijativa da se kod djece probudi volja i zelja za planinama i slicno
drndalo

#41 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by drndalo »

'ta ce meni njaka djeca vriscat podno mi aprtmama mi u mene mi....? :?

A ja od usta odvajo (tudjih) da skupim tih povoljnih 4000/m2... :mrgreen:
ja1977

#42 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by ja1977 »

@ Admiru,

Prijatelju, hoce raja da skija i raje je uvijek skijala. Ali skontaj koliko treba para cetveroclanoj porodici za jedan jedini dan:
dvije dnevne 35 x2 = 70
dvije djecije 20 x 2 = 40
parking 5
gorivo 15

Ukupno 130 KM, za sve ostalo tu je master card :-D

E, vidis, nekima nije ni to problem platiti, sto ti kazes kafica manje, ovo ono, ali das tolike pare, odes na Igman, kad tamo ona jadna zica ide 2 KM/h, staze nikakve, pune kamenja.
Kazes odoh na Bjelasnicu, tamo trosjed ide 2,5 km/h, ne rade svi liftovi, odes na Heliodrom i vidis da je postao ekstremni sport, jer te lift dize, ratrak nije prosao stazom lifta, ista stvar na Kotlovima kada rade.

Za ono sto ti nude karta bi trebala biti 20 KM maksimalno, i mozda bi bilo vise raje
drndalo

#43 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by drndalo »

ja1977 wrote:Za ono sto ti nude karta bi trebala biti 20 KM maksimalno, i mozda bi bilo vise raje
:thumbup: Otprilike tako... A i to samo zato jer znam koliko je struja skupa za pokretanje lifta...

Sto se rada i usluznosti zaposlenih tice, najbolje bi bilo napraviti ZOI-84-Vapiano... Samousluga, sami si kupis kartu, sam se ukrcas, sam natabas stazu, sam skijas, samo pokupis kamenje iza sebe koje si iskopao svojim prolaskom... :run:
ins

#44 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by ins »

Admir_1984 wrote:
A jel mozda postavis sebi pitanje sto nema skijasha?? Enormno visoke cijene u odnosu na standard zivota u BH su glavni razlog sto ljudi ne skijaju, a dalje slijede slaba popularizacija ovog sporta, losha usluga gore, loshe staze i slicno.

Covjek upishe dijete u skolu skijanja, izdvoji nekih 150-200KM, djetetu se to svidi poprilicno, haj ga vodi opet na planinu???? Gorivo 15-20KM, Ski karta 33KM, Parking 5KM, hrana 15-20KM, popit kafu/caj dok dijete skija 5-7km. Sve zajedno preko 70KM te izadje da svoje jedno dijete odvedes jedan dan na skijanje, a sta oni koji imaju vishe djece i slicno :-) :-) A tek onda zamisli kako je studentima odvojiti tolike pare za jedan dan i cirka 6-7 odradjenih zica :-) Oni su cijene prilagodili bogatoj klasi, a kod nas vishe ne postoji srednja klasa, tako da bogatih ima malo i oni idu gore, zato je utorkom 10 skijasha gore

Olimpijski duh Sarajeva uporedi 1990 godine, a uporedi za 2011 godine i samo ce ti se kazati ko je kriv, napomena da je od rata proslo 16 godina.

Pored zoi 1984 firme kao glavnog krivca i sam grad snosi odredjeni dio krivice, nema vishe autobusa za planine, nema nekih organizovanijih sadrzaja gore, nema incijativa da se kod djece probudi volja i zelja za planinama i slicno
Jeftina demagogija! :run:

U gradu u kojem ne mozes proci ulicom od Avensisa, Passata, Golfova, Meganea i ostalih auta od 30k+ (a da ni ne spominjemo Q7, XC90, X5, A6, itd... :-) ), i u kojem se svi po kafanama hvale novim LCD televizorima, laptopima, PVC stolarijom, Natuzzi foteljama, itd... pricati da na planini nema vise ljudi "jer narod nema para" je najeftinija demagogija iz ladice Fahre Radoncica. :x
vozač

#45 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by vozač »

ja1977 wrote:@ Admiru,

Prijatelju, hoce raja da skija i raje je uvijek skijala. Ali skontaj koliko treba para cetveroclanoj porodici za jedan jedini dan:
dvije dnevne 35 x2 = 70
dvije djecije 20 x 2 = 40
parking 5
gorivo 15

Ukupno 130 KM, za sve ostalo tu je master card :-D

E, vidis, nekima nije ni to problem platiti, sto ti kazes kafica manje, ovo ono, ali das tolike pare, odes na Igman, kad tamo ona jadna zica ide 2 KM/h, staze nikakve, pune kamenja.
Kazes odoh na Bjelasnicu, tamo trosjed ide 2,5 km/h, ne rade svi liftovi, odes na Heliodrom i vidis da je postao ekstremni sport, jer te lift dize, ratrak nije prosao stazom lifta, ista stvar na Kotlovima kada rade.

Za ono sto ti nude karta bi trebala biti 20 KM maksimalno, i mozda bi bilo vise raje

to i jeste problem, kad odeš vani imaš maksimalnu uslugu za ono što platiš, kad odeš kod nas cijene maltene ko svjetske, u vrh glave 25% jeftinije, a usluga 300% lošija, pa ne može čovječe tako

biće im sve gore, pogotovo sad kad više nema viza, jebo te ljeti kad se popneš na onu bjelašnicu ili igman, strah te proći, nigdje živa roba, ja mislim da je življe u japanu poslije ove katastrofe što ih je zadesila, kad odeš na jahorinu isto ko druga planeta, mada ni kod njih nije neka pljačka, al igman i bjelašnica ... užas

a u janeza, eto samo njih da uzmemo za primjer, u sred ljeta sam žičarom otišao na vogel, na vogelu žice rade ko hoće dalje, a uz kartu još dobiješ i neke kupone sa popustom za terme i to ti vrijede do kraja godine, u nas ne možeš dočekati da ti snize cijenu ski karte, kako krenu prvi dan sezone, isto im i zadnji dan, kod naših šupaka sve isto, bilo 2 m ili 2 mm snijega, bio 15 decembar ili 15 april, sve iste cijene, sve isti sadržaji,

što ne odu sad po školama i ne kažu za kraj sezone školarcima niže cijene, parking besplatan, pa taj ko dođe nek ti ostavi 5 maraka u kafani umjestzo na parkingu, opet je to 5 KM, bolje nego da ne dođe nikako zato što je iziritiran cijenom parkinga, ma nemaju oni sluha ni za šta živo, plus papanijada i apartmani, pa eto im, nek im partijske vrhuške unapređuju turizam

najtužnije je što raja pizde zbog toga što se radi, a papke poput ajnadžića zaboli kurac i za sarajevom i za olimpijskim duhom i za djecom i sportskom kulturom

za tuzlaka,
jarane nije tačno da su sarajlije inertne, "problem" je što su se i raja opametila pa nema više prodavanja muda za bubrege, moje se dijete bavi sportom i ja mu priuštim sve što mogu, sve najbolje, pri tome su rezultati najmanje bitni, gledam da se izgradi kao ličnost, da se druži sa normalnom djecom koju zanima sport, a ne samo video igrice i slanje poruka na mobitelu, onaj ko hoće svom djetetu nešto da priušti neće gledati pošto je, ako ima uslove da mu to obezbjedi,
ali meni barem neće prodavati papanijadu sa ekskurzijama po feriju i otimanjem para od roditelja, ćevapima, pitom koja košta više nego da je jedeš u sent moricu i nadrkanim kelnerima iz maršala koji ljeti ispod koša ostave svoje vw mašine, pa kad dovedem dijete koje poželi da na zraku igra košarke (dok im ja ostavljam lovu u kafani), oni nisu u stanju da sklone auto sa polupraznog parkinga, normalno ostavio sam im tuki, samo sam se okrenuo i otišao, mislim zaboli njih, al bogami zaboli i mene, ko vas jebe, ako vi nećete pare, ima ko hoće

na zapadu te na kraju aranžmana pozovu, pa ti djetetu poklone majicu koja u hotelu košta 15 eura, pa pozovu djecu naveče na igralište da se druže i da im opet podijele prigodne poklone, samo što te ne poljube u guzicu kad ideš, sve te kupuju sitnicama i pažnjom, a kod nas dok prođeš sve drkađije od redara, čuvara, šofera, faca, kurava, gazda, dojučerašnjih fukara, dok te isprati sekuritatea pored apartmana, ... ma mrš u 3 PM

pali auto i GREMO NA ZAHOD (zapad) da trošimo pare, svakakao ovi naši lopovi ne plaćaju nikakve poreze tako da i priča o punjenju budžeta nema neke osnove, ama nijednog razloga za patriotizam po ovom pitanju (turizma) nema,
a bio sam u armiji 45 mjeseci, dobio metak u glavu tako da mi dobru volju niko ne može osporiti, al kad ne ide ... ne ide, dosta više
black

#46 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by black »

vozač wrote:
ali meni barem neće prodavati papanijadu sa ekskurzijama po feriju i otimanjem para od roditelja, ćevapima, pitom koja košta više nego da je jedeš u sent moricu i nadrkanim kelnerima iz maršala koji ljeti ispod koša ostave svoje vw mašine, pa kad dovedem dijete koje poželi da na zraku igra košarke (dok im ja ostavljam lovu u kafani), oni nisu u stanju da sklone auto sa polupraznog parkinga, normalno ostavio sam im tuki, samo sam se okrenuo i otišao, mislim zaboli njih, al bogami zaboli i mene, ko vas jebe, ako vi nećete pare, ima ko hoće
ovo je kod nas generalno problem u svim usluznim djelatnostima, svi glume neke velicine, nesto oni bitni, nadrdani itd. pocev od banalnih stvari kao sto je casa vode uz kafu pa do ovog sto ti kazes i jos puno drugih primjera
VjecitiStudent

#47 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by VjecitiStudent »

Sanse da ZOI 84 postane bolje preduzece su skoro pa nikakve, a strani investitor investirati u zimski centar bez snijega nece.

Ima li rjesenja?
Kljuc u bravu ili ...
Alfons Kauders

#48 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Alfons Kauders »

Admir_1984 wrote: A jel mozda postavis sebi pitanje sto nema skijasha?? Enormno visoke cijene u odnosu na standard zivota u BH su glavni razlog sto ljudi ne skijaju, a dalje slijede slaba popularizacija ovog sporta, losha usluga gore, loshe staze i slicno.

malo i ti pretjera s tim troskovima druze... vecina ljudi ne upisuje djecu u skolu skijanja, vec ih sami nauce...

na gorivo ne ide toliko, npr. iz grada do bjelasnice je 30km, do jahorine nekih 35 ako se koristi onaj novi put... znaci 60-70 kilometara ukupno - za prosjecna auta cener...

parking se vala i ne mora platiti ako ljudima nije mrsko prohodati par minuta, poludnevna karta je 20 maraka, a karte za djecu su jeftinije... sto se tice kafe/caja/hrane, bez tog se moze - boca soka i sendvic u dzepu, kraj price... meni nije zao dati pare na skijanje, ali najcesce sebi ponesem makar bocu vode i kakav mali sendvic, cisto da se ne peglam gore...

znaci neka poludnevna varijanta se moze komotno odradit za 30-35 maraka, sto bas i nije katastrofa... skontaj koliko raje potrosi tih 30-35 maraka na raznorazne gluposti, od kafane do kladionice... inace, pola dana skijanja je vecini rekreativaca taman... ja na jahorini komotno odradim petnaestak zica na poludnevnoj, na bjeli manje jer su sporiji liftovi... vrlo, vrlo malo ljudi uzme dnevnu kartu da bi napravili 6-7 zica...
Admir_1984

#49 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Admir_1984 »

Alfons Kauders wrote:
Admir_1984 wrote: A jel mozda postavis sebi pitanje sto nema skijasha?? Enormno visoke cijene u odnosu na standard zivota u BH su glavni razlog sto ljudi ne skijaju, a dalje slijede slaba popularizacija ovog sporta, losha usluga gore, loshe staze i slicno.

malo i ti pretjera s tim troskovima druze... vecina ljudi ne upisuje djecu u skolu skijanja, vec ih sami nauce...

na gorivo ne ide toliko, npr. iz grada do bjelasnice je 30km, do jahorine nekih 35 ako se koristi onaj novi put... znaci 60-70 kilometara ukupno - za prosjecna auta cener...

parking se vala i ne mora platiti ako ljudima nije mrsko prohodati par minuta, poludnevna karta je 20 maraka, a karte za djecu su jeftinije... sto se tice kafe/caja/hrane, bez tog se moze - boca soka i sendvic u dzepu, kraj price... meni nije zao dati pare na skijanje, ali najcesce sebi ponesem makar bocu vode i kakav mali sendvic, cisto da se ne peglam gore...

znaci neka poludnevna varijanta se moze komotno odradit za 30-35 maraka, sto bas i nije katastrofa... skontaj koliko raje potrosi tih 30-35 maraka na raznorazne gluposti, od kafane do kladionice... inace, pola dana skijanja je vecini rekreativaca taman... ja na jahorini komotno odradim petnaestak zica na poludnevnoj, na bjeli manje jer su sporiji liftovi... vrlo, vrlo malo ljudi uzme dnevnu kartu da bi napravili 6-7 zica...
Jesi li mozda upoznat koliko kosta poludnevna karta i koliko traje?
Admir_1984

#50 Re: Jel' skijanju na bh. planinama dolazi kraj?

Post by Admir_1984 »

ins wrote:
Admir_1984 wrote:

Jeftina demagogija! :run:

U gradu u kojem ne mozes proci ulicom od Avensisa, Passata, Golfova, Meganea i ostalih auta od 30k+ (a da ni ne spominjemo Q7, XC90, X5, A6, itd... :-) ), i u kojem se svi po kafanama hvale novim LCD televizorima, laptopima, PVC stolarijom, Natuzzi foteljama, itd... pricati da na planini nema vise ljudi "jer narod nema para" je najeftinija demagogija iz ladice Fahre Radoncica. :x
Sad ispade 80% Sarajeva voza auta 30k+ i svako ima plazme od po milju ipo :-) :-)

A da kazemo da nece raja da ide jer usluga ne odgovara izrazito visokim cijenama? :-)
Post Reply