Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pitt wrote:Zar je Split lose mjesto rodjenja? Ja jedino iz principa necu Hrvatsko drzavljanstvo. Jeste da sam rodjen u lijepoj nasoj al me nista tu vise ne privlaci (sem turizma) a i tad sam mirniji kad dodjem sa američkim orlom na cagama :D
Vidim ja da si ti škutor Pitt američkim orlom htio si reć jer ima tih orlića kod komšija preko Drine pa Nijemci pa ........skoro svi bi grabili jagnjad.
A putovnica nije loša stvar mogao bi za mene jednu izvaditi
kub lajkan wrote:
Budi realna, idu mi na racq te nacionalne podjele, ali pomenuti nick nije toliko provokativan da iz njega zakljucujes kako je covjek pun mrznje. Umjesto da covjeku prigovoris zbog nacionalne paranoje koju pokazuje ti mu prigovaras nesto sto je bezze...
da imam racq, i meni bi isle iste podjele na isto...
ne znam da li si pratio dijaloge koje su imali doticni i S.T.?
poprilicno optereceni, a ne paranoicni. On je mene optuzio za mrznju...
dodushe, ne cudi me, svasta se desava na forumu gdje maltene niko nikog ne zna....pa je lako suditi....kao sto je uvjeren da ja mrzim hrvate i srbe.... kakva cvaka....ocam'.....
sad i tebi da objsnim: kao dijete kojem su roditelji napravili "veliki grijeh" i sklopili brak koji se klasificira kao "mjesoviti" - B/H/S - ja NE MOGU mrziti nijedan narod bh. prostora...to je kao da mrzim svoju desnu nogu... bas, ono...bezze....
SFSN!
Nisam pratio dijaloge za koje me pitas. Stvarno u ovom slucaju ne ocjenjujem na osnovu opsteg dojma, samo sam komentarisao konkretne recenice. Nisam ti nista drugo prigovorio, nego samo ovaj KONKRETAN trenutak verbalne nepaznje.
Za covjeka rekoh da je paranoican. A u nasim uslovima to obicno znaci da je opterecen nacionalizmom. Paranoja i jeste jedno od glavnih obiljezja nacionalista. Oni stalno imaju osjecaj da ih neko proganja, i to rezultira stalnim razmisljanjem o tome da ih neko ugrozava i da im radi iza ledja. E pa tip je ovdje pokazao jedan skolski primjer kako razmislja paranoik. A tebi samo zamjeram sto mu nisi upravo to prigovorila, a ne nick kojeg je izabrao.
Cijenim sve ljude koji se trude da ne sire mrznju oko sebe, bez obzira na uslove....
pitt wrote:Kako ba niste skontali????
Pa rodjo (hepokovac) je rodjen vjerovatno u nekoj hercegovackoj vukojebini koja ni na mapi nije ucrtana.
ako tako mislis o sarajevu onda ok. ja sam vise mislio na neke druge reakcije...(nema veze s paranojom, ili mozda ima ali ne mojom niti ljudi u hrvatskoj)
pitt wrote:Kako ba niste skontali????
Pa rodjo (hepokovac) je rodjen vjerovatno u nekoj hercegovackoj vukojebini koja ni na mapi nije ucrtana.
ako tako mislis o sarajevu onda ok. ja sam vise mislio na neke druge reakcije...(nema veze s paranojom, ili mozda ima ali ne mojom niti ljudi u hrvatskoj)
E ovako osim ako ti mama nije pokucala prije nego te otisnula na ovaj svijet i pitala fino "Dzetichu moj, de ti mami svojoj reci dze bi ti da se ja porodim?" , onda ne vidim razlog da mijenjash mjesto rodjenja, onaj ko zamjeri chovjeku na mjestu rodjenja je debelo glup i ogranichen, a tek onaj koji zbog tih reakcija razmislja o tome, e za tog odgovarajucha gradacija pridjeva "glupo" nije izmisljena. Dakle osim ako ti nisi odluchio prvi put gdje ces ugledati svjetlo dana, (malo vjerovatno al ko zna vidim da si neki "neobichan") pa sad poslije nekog vremena vidish da si se zajebo, promjena mjesta rodjenja bi imala smisla
a vidi mene tek delegata koliki post napisah na ovakvu idiotariju ovo cu ti zamjeriti
Ma jasta....nidje veze.
Najveci Hrvat svih vremena je rodjen u malom zagorskom selu Kumrovec.
a drugi po velicini Hrvat u bosanskohercegovackoj Bradini
Pa moze i od tebe jos nesto postati,jebo ga ti.
Znam da ce mnogi negirati prepoznavanje sebe u donjem textu koji sam 'skinula' sa *VOA* (google - politicka paranoja) Naprotiv i ne procitavsi niti dio texta , mnogi ce se smatrati *iznad toga* te dati svoj *kompetenti* kriticki komentar sazet u dvije tri rijechi.
Cinjenica je da sam se pitala sta se zapravo desava u glavama izvjesnih
saixovaca i otkud tolika akumulacija mrznje prema *drugima*.
Nadam se da ce donji topik barem malim dijelom obuzdati podivljale strasti izrazene kroz politicku mrznju prema *neprijateljima*.
Last edited by alma_sa on 16/02/2005 21:25, edited 1 time in total.
Citajuci vecinu komentara zakljucila sam da je osnovni uzrok *politicke*paranoje kod nas izrazene kroz mrznju prema *velikom tradicionalno nacionalnom*
- neprijatelju -
Na politickoj sceni je ponekad tesko odrediti granicu izmedju paranoje, vrste mentalnog oboljenja, i ozbiljnih politickih motiva. psihijatar Americki Gerrold Post smatra da je razliku tesko odrediti upravo stoga sto je paranoja jedna od "stopostotno politickih bolesti". U svojoj novoj knjizi, pod naslovom Politicka paranoja: psihopolitika mrznje, Gerrold Post objasnjava kako je masovna paranoja dovela do nacistickog genocida, te masovnih cistki u bivsem Sovjetskom Savezu i u Kambodzi. Autor se takoder bavi i slucajevima masovne politicke paranoje iz americke povijesti.
Potraga za neprijateljima
Gerrold Post kaze da se paranoja, bas kao i svaka druga mentalna bolest, iskazuje u sirokom rasponu - od najblazeg oblika, to jest tendencije da se krivnja svaljuje na druge, pa sve do iluzije progonjenosti i ubilacke mrznje.
[b]"Paranoicne su osobe vrlo logicne. No, za razliku od znanstvenika koji traga za istinom, paranoicar traga za neprijateljima, za koje zna da su tu negdje, na njegovom tragu," kaze doktor Post i dodaje: "Paranoicar traga za dokazom koji ce potvrditi njegovu postavku o sveprisutnoj opasnosti i ignorira dokaze koji govore suprotno." [/b]
Na blazoj strani toga poremecaja, po njemu, nalazio se bivsi americki predsjednik Richard Nixon. "Nixon je bio uvjeren da je opsjednut neprijateljima, potpuno ignorirajuci vlastitu ulogu u stvaranju tih neprijatelja. On je, doduse, bio vrlo daleko od ozbiljnog slucaja paranoje. No, psiholoski pritisci i stresne situacije uveliko pojacavaju takve osobine licnosti, tako da se ponekad inace samo sumnjicava osoba, pod stresom, pocinje ponasati paranoicno.
Primjerice, usporedo s razvojem skandala Watergate, predsjednik Nixon je poceo iskazivati sve ekstremnije oblike paranoicnog zakljucivanja."
Diktatori znaju kako se manipulira masovnom paranojom
Paranoicne osobe nisu posebno privlacne - one su sumnjicave, ljutite, preosjetljive. Medjutim, zabiljezeni su slucajevi da su se cak i ekstremno izraziti paranoici uzdigli do vrhova politicke moci. Ponekad, kaze Gerrold Post, to je postignuto manipuliranjem kolektivne paranoje - recimo, svaljujuci krivnju za gospodarske ili drustvene probleme na Zidove, Adolf Hitler je utro put genocidu u kojem je zivot izgubilo vise od sest milijuna nevinih.
[b]"Zbog cega je ta demagoska i paranoidna mrznja toliko privlacna? Pretpostavljam da se odgovor nalazi u ovome: kada je drustvo u prevratu, kada vise ne mozete uzdrzavati obitelj, onda je prava utjeha kada se pojavi vodja koji vam kaze "niste krivi zbog toga sto vam je tesko, za vase probleme odgovorni su drugi." Iz toga onda proizlazi da se samo trebamo rijesiti "onih tamo" pa da svi nasi problemi budu rijeseni, kaze Gerrold Post. [/b]
Uzrok: nedovoljna roditeljska ljubav
(.....) Paranoicni plan kredstavljaju temelj osobnog samo-postovanja. Osjecaj vlastite vrijednosti, neophodan za zdravu licnost, zamjenjuje se mrznjom prema samome sebi koju se, s vremenom, nauci pretvarati u mrznju prema drugima. Takve osobe uvijek su podatne zovu vlastite, ali i necije tude paranoicnosti - tvrdi Gerrold Post, autor knjige Politicka paranoja: psihopolitika mrznje.
--------------------------------------------------------------------------------
Natrag na Aktualno u Americi
Natrag na Home Page
VOA Home Page
Last edited by alma_sa on 16/02/2005 21:41, edited 1 time in total.
alma_sa wrote:Citajuci vecinu komentara zakljucila sam da je osnovni uzrok *politicke*paranoje kod nas izrazene kroz mrznju prema *velikom tradicionalno nacionalnom*
- neprijatelju -
alma_sa wrote:Citajuci vecinu komentara zakljucila sam da je osnovni uzrok *politicke*paranoje kod nas izrazene kroz mrznju prema *velikom tradicionalno nacionalnom*
- neprijatelju -
Pa ova tema je stvarno simptomaticna! Ovdje vise niko nije normalan.
Pitanje glupo do boli, i onda se jos raja i zapali.
Hrvat, isprosipao si se, ali vala Mircerka, objektivno, nije ni tebi mane.
Kazes da je nick nacionalisticki, a nije (cak je covjek fino stavio BIH ), i onda kad ti na to skrenu paznju vadis se na neke DRUGE njegove postove, a nisi mu osporila to nego konkretno nick.
Da ne dajem neprovjerene informacije provjerio sam relevantne zakone i situacija ti je tacno kako su ti forumasi (vecina njih) objasnili.
Podatak o mjestu rodjenja nije moguce promjeniti bez obzira na okolnosti i promjene prebivalista. Pokusaj promjene tih podataka u evidencijama predstavlja krivicno djelo falsifikovanja javnih isprava.
Zakon i pravda wrote:Da ne dajem neprovjerene informacije provjerio sam relevantne zakone i situacija ti je tacno kako su ti forumasi (vecina njih) objasnili.
Podatak o mjestu rodjenja nije moguce promjeniti bez obzira na okolnosti i promjene prebivalista. Pokusaj promjene tih podataka u evidencijama predstavlja krivicno djelo falsifikovanja javnih isprava.
Zox wrote: Mircerka, objektivno, nije ni tebi mane.
Kazes da je nick nacionalisticki, a nije (cak je covjek fino stavio BIH ), i onda kad ti na to skrenu paznju vadis se na neke DRUGE njegove postove, a nisi mu osporila to nego konkretno nick.
Zox, mozda sam pogresno odgojena i vaspitana, i mozda sam jedna od rijetkih koja smatra da je opet BiH pojela goFno sto se ustavnog uredjena tice, ali za mene je Hrvat neko iz Hrvatske....koliko me pamcenje sluzi, a davno sam to citala, drzavljani Hrvatske su HRVATI....a ima ih razlicitih konfesija....
najekstremniji nacionalisti iz bivse Jugoslavije su pripadnici albanske manjine(ako su jos uvijek manjina) pa cak i oni kazu npr. Makedonac albanskog porijekla....
Amerikanci jesu bili najjaci u genocidu dok se nije Hitler docepao vlasti, ali imaju jednu pojavu koju cu ja vjecno prizeljkivati da se primjeni i u ovoj zemlji, a to da su oni svi PRVENSTVENO AMERIKANCI a onda se dijele na latino, italo, afro itd Amerikance....
nadam se da sam bila jasna, ako nisam, sorry...
sigurno nemam kapaciteta da se izrazim dovoljno elokventno i mudro da bih bila shvacena
kako god, SFSN!
A wrote:Pitanje i nije obavezno tako glupo.
Primjer - ovdje postoji nesto sto se zove "porijeklo". Znam, znam, to postoji svugdje, ali ne kao licni podatak. Znaci, osoba je definisana sa: prezime, ime, mjesto rodjenja, porijeklo i drzavljanstvo. Ovdje je porijeklo opstina iz koje potice porodica. Znaci rodis se u mjestu X, ali je porodica zvanicno iz Y i ti to vuces cijeli zivot. Eh, i to se moze promjeniti. Moze obicnim zahtjevom administraciji, a moze recimo udajom, automatski zena postaje "porijeklom Y-ljanka", kao covjek joj u nje, kao sto je i red.
Stoga nije ludo zamisliti da se nekim zahtijievom vlastima promjeni mjesto rodjenja, ali ne kao cinjenica gdje je dijete ugledalo svjetlo dana, nego promjena mjesta gdje, tokom cijelog zivota, stoje pohranjeni svi podaci o osobi i imena mjesta koje pise u papirima.
Ime: X
Prezime: Y
Godina proizvodnje: 1978.
Porijeklo: Taiwan
Uvoznik: Gataric d.o.o. Derventa
Drzavljanstvo: BiH
A je ovdje pomjesao podatke o mjestu rodjenja sa prebivalistem odnosno boravistem. Tacno je da je osoba definisana sa imenom, mjestom rodjenja i drzavljanstvom (porijeklo ne postoji kao pravna kategorija...odakle ti je porodica nema nikakvih pravnih uticaja na tvoj status).
Zahtjevom upravnim tijelima mozes promjeniti ime, drzavljanstvo, spol, nacionalnost ali nikada mjesto rodjenja, to ti ostaje kao konstanta jer je rodjenje pravna cinjenica koja je nepromjenjiva...iz prostog razloga sto nije moguce ponovo se roditi negdje drugo, makar i pravno fiktivno.
Zena udajom mijenja prezime i prebivaliste ali ne i mjesto rodjenja.
Podaci o osobi se vode u nadleznim institucijama i to nije bitno jer u svakoj ispravi koja se odnosi na osobu ce uvjek pisati jedno te isto mjesto rodjenja dok se prebivaliste moze mjenjati 100 puta.
A, slazem se sa tobom...ako sam te dobro razumjela, u pitanju je administracija/papirologija. Ja sam definitivno ZA da se izmjeni to pravilo da rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu mozes dobiti samo u opcini rodjenja. Zamisli kako je onim ljudima cija je majka u poodmaklom stadiju trudnoce slucajno stala u nekoj nedodjiji i zahebe se pa dijete tu i prijavi....
Nekako su mi drazi oni ljudi koji su svoju novorodjenu djecu donosili u opcinu Centar i tamo ih prijavljivali par dana ili cak par sedmica nakon rodjenja djeteta....
eh sta se sve nece uraditi za ono CENTAR u rodnom listu