Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post Reply

Kantone treba ukinuti?

DA
136
82%
NE
29
18%

Total votes: 165

torcida

#201 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

duh_sa_sjekirom wrote:
torcida wrote:kad već pitaš...hrvati bi da se vrati ingerencije županija iz 2001 godine...prije nametnutih ustavnih reformi i da ne nabrajam dalje...nikakvo ukidanje kantona ilitiga županija, nema raslojavanja niti dodatnog centraliziranja ...općina u odnsou na federaciju bi bila obična prdimahovina i taj film ne bum gledali..eo pošteno da karem..ako smijem, naravno
kad već truniš...bosanci bi da se vrati Republika Bosna i Hercegovina iz 1992. i njen Ustav....prije nametnutog dejtonskog ....nikakvi entiteti, već eventualno regije ili kantoni/županije....kao npr hrvatska...ili srbija...ili bilo koja druga normalna država sa republičkim uređenjem....eto, ništa više bosanci ne traže....
hrvatska i srbija su jednonacionalne države tako da njima takavo uređenje ne predstavlja problem...kod nas je složenija situacija i iz x razloga (čitaj dominacije jednog nad ostalim') takav sistem neće ugledati nikad zaživjeti..

da, valjalo bi i da je država cjelovita (bez entiteta) ali ni taj film nećemo gledati iz jednostavnog razloga zato...kolo sreće se i dalje okreće?
torcida

#202 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

hercegovac_pravi wrote: Ne bi! Hrvati bi da se malo igraju propale tzv. "hzhb"...nemere bratoo...prošo voz..nije ni "balija" što je nekad biJo
ne pričam o restauraciji h-b već o ovlastima koje je imala županije/kanton prije nego su prenesena na federaciju i po meni, tu je itekakav problem

p.s imate svi đuture nekakvu potrebu koristiti taj nazivnik onako ofrlje ili šta? :-) :D
duh_sa_sjekirom

#203 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by duh_sa_sjekirom »

torcida wrote: hrvatska i srbija su jednonacionalne države tako da njima takavo uređenje ne predstavlja problem...kod nas je složenija situacija i iz x razloga (čitaj dominacije jednog nad ostalim') takav sistem neće ugledati nikad zaživjeti..

da, valjalo bi i da je država cjelovita (bez entiteta) ali ni taj film nećemo gledati iz jednostavnog razloga zato...kolo sreće se i dalje okreće?
standardna šuplja priča (forsirana od strane Nine Raspudića, Bobanovih i HDZ-ovih sljedbenika, Dodikovih pristalica itd) koja bi za epilog trebala da ima zaključak kako je, eto, najbolje rješenje podjela zemlje na tri dijela, po etničkom principu... Ispada da samo jednonacionalne države mogu imati republičko uređenje...uostalom, zašto ne cijelu BiH urediti po principu na kojem je uređena RS, ako se zna da sva tri naroda su konstitutivna i imaju ista prava na svakom pedlju ove zemlje?
Komrad

#204 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

torcida wrote: hrvatska i srbija su jednonacionalne države tako da njima takavo uređenje ne predstavlja problem...kod nas je složenija situacija i iz x razloga (čitaj dominacije jednog nad ostalim') takav sistem neće ugledati nikad zaživjeti..

Hrvatska i Srbija su postale jednonacionalne drzave tako sto su odredjeni konstitutivni narodi i u tim drzavama izbaceni iz ustava... i to svi vrlo dobro znamo

Ako je BiH pedesetak godina mogla imati jedan ustav ne znam zasto ne bi mogla imati i narednih pedeset isti taj ako je bio funkcionalan a jeste
torcida

#205 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

Skijash wrote:
Prije nametnutih rješenja si imao nametnuto rješenje.

mala digresija na samom početku, jel ovakvo formiranje federalne vlasti bilo u duhu nametanja ili ćemo izraz malčice ublažiti?
Samo što se odnos snaga promjenio i ta nametanja sada idu u kontra smjeru, na štetu projekta etničke podjele. Znači, ako se ti i Dodik bunite zbog nametanja, onda bi bio red da nam polazna osnova bude devedeset druga, prije nego što se Bošnjacima i ostalim probosanski orijentisanim građanima ove zemlje nametnulo svašta nešto.
nemam ja ništa protiv (normalne) 92'...ali današnji mentalitet naroda nije sazrio za tu godinu i ondašnja rješenja.
s druge strane...svatko svakom' svašta nameće...a u konačnici znamo tko je uvijek donji, zar ne?
Ali ako ti insistiraš na vojnim operacijama i nasiljem iznuđenim ustupcima Sarajeva, nemaš pravo da se buniš zbog izbora Komšića niti bilo kojeg drugog poteza a kojim se ide na suzbijanje HDZ-a.
ne inzistiram ni na kakvim vojnim operacijama...dayton je prihvatljiv samo u kontextu da je zaustavio prokleti rat, sve ostalo je dno dna... i naravno, bilo kakva paralela sa odabirom komšića da bi se netko suzbio ili nekom napakostilo je u najmanju ruku neumjesna
Jer tebi očigledno ne smeta nametanje kao princip, tebi samo smeta kada se tebi nešto nameće. Ne smeta ti to što se u mnogim javnim školama obilježje hrvatskog naroda tretira kao jedino službeno, ali ti smeta prebacivanje nadležnosti na entitet.
nisam ni za kakav vid segregacije...ali ne možeš jednoj strani spočitavati stvari koje radi i druga,zar ne?
naravno da nisam neviđeni altruist i da ću prvo poći od sebe..naravno da mi smeta bilo kakav vid naturanja mišljenje/rješenje/ideologije koju ne želim prihvatiti..ali kako vidimo na kraju...naše mišljenje u konačnici nije relevantno i nakon natezanja..zna se da može profitirati isključivo sarajevska čaršija..ili sam opet u krivu?
i po kojem osnovu je sad hdz glavni krivac za sve probleme u državi kad koliko vidim...izbačeni su iz federalne vlasti..skoro pa ih nema na političkoj sceni ali i dalje ljudima ne izlaze iz glave?
naravno...velikoj većini sa foruma nije bitna država kao država (sami su to izjavili) već isključivo ovaj naš entitet, bitna im je pobjeda (netko reče najveća nakon 40 i neke godine :-) ) i da su eliminirali jednu grupaciju sa vlasti...u čemu je onda nastavak problema?
Ta dvolična politika ima smisla ako na suprotnoj strani imaš domoroce koje možeš kupiti sa malim ogledalom, dva klikera i flašom vatrene vode. Ali u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću očigledno ne žive takvi, nego imamo posla sa uglavnom obrazovanim narodom koji je pritjeran uz zid i koji zna da se ne smije institucionalno ograničavati samo na dijelove BiH. Dogovor je moguć, ali ako ih tretiraš kao Indijance koji bi trebali mirno prihvatiti status gubitnika, ne očekuj fer plej.
nadam se da uviđaš kako ovaj dio može itekako poslužiti i u obrnutom smjeru? ;)
1mustra

#206 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Ako je BiH pedesetak godina mogla imati jedan ustav ne znam zasto ne bi mogla imati i narednih pedeset isti taj ako je bio funkcionalan a jeste
Zato sto je tih 50 godina bila diktatura (proletarijata) a ne demokracija. Cim je ukinuta diktatura taj ustav se raspao kao kula od karata.
Druga bitna stvar je da je BiH sada drzava, a ne republika u sastavu drzave, sto znaci da ima puno vise obaveza i odgovornosti.
duh_sa_sjekirom

#207 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

1mustra wrote:
Komrad wrote: Ako je BiH pedesetak godina mogla imati jedan ustav ne znam zasto ne bi mogla imati i narednih pedeset isti taj ako je bio funkcionalan a jeste
Zato sto je tih 50 godina bila diktatura (proletarijata) a ne demokracija. Cim je ukinuta diktatura taj ustav se raspao kao kula od karata.
Druga bitna stvar je da je BiH sada drzava, a ne republika u sastavu drzave, sto znaci da ima puno vise obaveza i odgovornosti.
Svaka nezavisna država ima obaveze i odgovornosti bez obzira na unutarnje uređenje!
I šta je razlog, zašto i narednih 50 godina ne bi mogla biti država sa republičkim uređenjem, sa svim obavezama koje jedna država ima?
torcida

#208 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

duh_sa_sjekirom wrote: standardna šuplja priča (forsirana od strane Nine Raspudića, Bobanovih i HDZ-ovih sljedbenika, Dodikovih pristalica itd)
uz dužno poštovanje jedan :zjev:
koja bi za epilog trebala da ima zaključak kako je, eto, najbolje rješenje podjela zemlje na tri dijela, po etničkom principu... Ispada da samo jednonacionalne države mogu imati republičko uređenje...uostalom, zašto ne cijelu BiH urediti po principu na kojem je uređena RS, ako se zna da sva tri naroda su konstitutivna i imaju ista prava na svakom pedlju ove zemlje?
ne znam jel to po defaultu mora značiti da sam za etnički princip ako sam hrvat.....-is it because i'm black?? :-) :D
dakle..stipu predrasude i uvriježena mišljenje, niti jednom nisam spomenuo podjelu države ali na izmjenu izbornog zakona itekkao jesam i iza nje stojim, to je osnova bez koje nema ravnopravnosti (u federaciji!)
što se tiče rs...ha nema druge nego da im netko od ovdašnjih 'ozbiljnijih' političara predloži ukidanje entiteta i građanski/republički koncept radi konstitutivnosti na čitavom državnom teritoriju..šta misliš na kakav bi odgovor naišao?
duh_sa_sjekirom

#209 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

torcida wrote: nemam ja ništa protiv (normalne) 92'...ali današnji mentalitet naroda nije sazrio za tu godinu i ondašnja rješenja.
s druge strane...svatko svakom' svašta nameće...a u konačnici znamo tko je uvijek donji, zar ne?
ne znamo baš svi...
budi malo konkretniji?
torcida

#210 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

Komrad wrote: Hrvatska i Srbija su postale jednonacionalne drzave tako sto su odredjeni konstitutivni narodi i u tim drzavama izbaceni iz ustava... i to svi vrlo dobro znamo
i samim tim, sad više nemaju problema sa građanskim konceptom, zar ne?
Ako je BiH pedesetak godina mogla imati jedan ustav ne znam zasto ne bi mogla imati i narednih pedeset isti taj ako je bio funkcionalan a jeste
nitko ne spori da je bio funkcionalan u ondašnjim uvjetima...ali nažalost od onog vremena je prošlo 20 godina...ne baš mirnih i skladnih
duh_sa_sjekirom

#211 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

torcida wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: standardna šuplja priča (forsirana od strane Nine Raspudića, Bobanovih i HDZ-ovih sljedbenika, Dodikovih pristalica itd)
uz dužno poštovanje jedan :zjev:
koja bi za epilog trebala da ima zaključak kako je, eto, najbolje rješenje podjela zemlje na tri dijela, po etničkom principu... Ispada da samo jednonacionalne države mogu imati republičko uređenje...uostalom, zašto ne cijelu BiH urediti po principu na kojem je uređena RS, ako se zna da sva tri naroda su konstitutivna i imaju ista prava na svakom pedlju ove zemlje?
ne znam jel to po defaultu mora značiti da sam za etnički princip ako sam hrvat.....-is it because i'm black?? :-) :D
dakle..stipu predrasude i uvriježena mišljenje, niti jednom nisam spomenuo podjelu države ali na izmjenu izbornog zakona itekkao jesam i iza nje stojim, to je osnova bez koje nema ravnopravnosti (u federaciji!)
što se tiče rs...ha nema druge nego da im netko od ovdašnjih 'ozbiljnijih' političara predloži ukidanje entiteta i građanski/republički koncept radi konstitutivnosti na čitavom državnom teritoriju..šta misliš na kakav bi odgovor naišao?
nije valjda da ti smeta usporedba sa profesorom Raspudićem!? :D
ne trebaš spomenuti da li si za etničku podjelu, ali nisi baš ni za etničko ujedinjenje...ili opet griješim?
i k'o da gledam, promjena izbornog zakona trebala bi biti takva da se formira posebna izborna (hrvatska) jedinica, zar ne? Jer je to jedini način da se jedan narod ne majorizira... :D
Izvini, ali uz dužno poštovanje... :zzzz:
torcida

#212 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

duh_sa_sjekirom wrote:
torcida wrote: nemam ja ništa protiv (normalne) 92'...ali današnji mentalitet naroda nije sazrio za tu godinu i ondašnja rješenja.
ne znamo baš svi...
budi malo konkretniji?
imam nakav osjećaj da će sad svatko pilati iz svog kuta, zar ne? :roll:

pričam o institucionalnom paritetu i popratnim stvarima da sad ne širimo priču u nedogled
Komrad

#213 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

torcida wrote:
Komrad wrote: Hrvatska i Srbija su postale jednonacionalne drzave tako sto su odredjeni konstitutivni narodi i u tim drzavama izbaceni iz ustava... i to svi vrlo dobro znamo
i samim tim, sad više nemaju problema sa građanskim konceptom, zar ne?
nitko ne spori da je bio funkcionalan u ondašnjim uvjetima...ali nažalost od onog vremena je prošlo 20 godina...ne baš mirnih i skladnih
Pa upravo losa vremena dosla onda kada se taj ustav krsio od strane SDSa ....
Koja to demokratska drzava na svijetu nema gradjanski koncept?
Komrad

#214 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Diktatura je skinuta 1990 godine... a Ustav se nije raspao kao kula od karata nego je prekrsen od vojnih formacija istocnog susjeda i paravojnih formacija SDSa
torcida

#215 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

duh_sa_sjekirom wrote: ne trebaš spomenuti da li si za etničku podjelu, ali nisi baš ni za etničko ujedinjenje...ili opet griješim?
u kojem kontextu etničko ujedinjenje?
ako pod tim smatraš da većina dominira nad manjinom (doslovno i figurativno) bez ikakvih pravnih zavrzlama..onda za takav vid nisam ni u kojem pogledu ;)
i k'o da gledam, promjena izbornog zakona trebala bi biti takva da se formira posebna izborna (hrvatska) jedinica, zar ne? Jer je to jedini način da se jedan narod ne majorizira... :D
opet ti o federalnoj jednici....realno gledam na situaciju i tvrdim da ćemo je dobiti onoga dana kad i srbi dobrovoljno rasformiraju rs...čitaj nikad
e sad...izmjena zakona je prvi korak ka ravnopravnosti i eliminiranju sadašnjeg uređenja..i odabira podobnih političara od strane onih kojima neće biti nad glavom
svatko ima pravo na svoje mišljenje...poštujem ali ne podržavam, hebga ;-)
duh_sa_sjekirom

#216 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

torcida wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: ne trebaš spomenuti da li si za etničku podjelu, ali nisi baš ni za etničko ujedinjenje...ili opet griješim?
u kojem kontextu etničko ujedinjenje?
ako pod tim smatraš da većina dominira nad manjinom (doslovno i figurativno) bez ikakvih pravnih zavrzlama..onda za takav vid nisam ni u kojem pogledu ;)
opet ti o federalnoj jednici....realno gledam na situaciju i tvrdim da ćemo je dobiti onoga dana kad i srbi dobrovoljno rasformiraju rs...čitaj nikad
e sad...izmjena zakona je prvi korak ka ravnopravnosti i eliminiranju sadašnjeg uređenja..i odabira podobnih političara od strane onih kojima neće biti nad glavom
svatko ima pravo na svoje mišljenje...poštujem ali ne podržavam, hebga ;-)
etničko ujedinjenje-mislio sam da svi narodi jasno i glasno kažu da im je ovo domovina i da žele da je grade zajedno sa drugima (ali ne isključivo po svom)...a dobro znaš ko to danas smatra da je "BiH dok mora a RS zauvijek". Apsolutno sam protiv dominacije u bilo kom obliku (osim možda u sexu :D ), ali postoje situacije kada je to jedini oblik rješenja...
Dalje, zanimljivo je kako jedna politička stranka boravi 20 godina u vlasti i ništa, pa ni izborni zakon, im ne smeta dok su tu, čim su ispali iz vlasti, pojavljuju se brojni problemi, a jedan od najvećih je izborni zakon... i ne smeta im izbor njihovih sunarodnjaka u vlast u jednom entitetu iz jedne stranke SD opredjeljenja a smeta iz druge, istog opredjeljenja u drugom entitetu... nije li ovo malčice licemjerno?
Dakle, prijatelju, ti i ja imamo različite startne pozicije:
za tebe ( i slične) BiH je nastala u Daytonu, a za mene (i meni slične) davno prije...
tebi je današnje stanje "realno" i ti si se pomirio s tim, meni nije, jer je nastalo genocidom, etničkim čišćenjem, progonom, silovanjima, konc logorima itd i nikad, NIKAD se neću pomiriti s tim!
Last edited by duh_sa_sjekirom on 09/06/2011 17:25, edited 2 times in total.
1mustra

#217 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by 1mustra »

duh_sa_sjekirom wrote: Svaka nezavisna država ima obaveze i odgovornosti bez obzira na unutarnje uređenje!
Tako je, bas to sam i rekao. Dijelovi drzave nemaju toliko odgovornosti pa je lakse funkcionirati kao dio drzave nego kao drzava.
I šta je razlog, zašto i narednih 50 godina ne bi mogla biti država sa republičkim uređenjem, sa svim obavezama koje jedna država ima?
Ne samo da nisam rekao da ne moze biti republicko uredjenje, vec ga nisam niti pominjao, cak ne znam ni sto je to republičko uređenje, tako da niti zelim, niti mogu da ti odgovorim.
1mustra

#218 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Diktatura je skinuta 1990 godine... a Ustav se nije raspao kao kula od karata nego je prekrsen od vojnih formacija istocnog susjeda i paravojnih formacija SDSa
Ja samo kazem da taj Ustav nije trajao 50 godina, vec blize 50 tjedana ako ne racunamo dio pod diktaturom.
Komrad

#219 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Diktatura je skinuta 1990 godine... a Ustav se nije raspao kao kula od karata nego je prekrsen od vojnih formacija istocnog susjeda i paravojnih formacija SDSa
Ja samo kazem da taj Ustav nije trajao 50 godina, vec blize 50 tjedana ako ne racunamo dio pod diktaturom.
Pa zavisi koliko tvoja godina ima tjedana :)
duh_sa_sjekirom

#220 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

1mustra wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Svaka nezavisna država ima obaveze i odgovornosti bez obzira na unutarnje uređenje!
Tako je, bas to sam i rekao. Dijelovi drzave nemaju toliko odgovornosti pa je lakse funkcionirati kao dio drzave nego kao drzava.
Ne samo da nisam rekao da ne moze biti republicko uredjenje, vec ga nisam niti pominjao, cak ne znam ni sto je to republičko uređenje, tako da niti zelim, niti mogu da ti odgovorim.
da pojednostavim:
zašto cijela BiH ne može imati unutarnje uređenje kao RS?
BSn

#221 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by BSn »

Poslusah malo Cavica na OSM-u sinoc. Relano, nikakva unutarnja reorganizacija u BiH u ovom trenutku nije moguca.
Dok imamo preambicozne zelje Hrvata da prodje ideja teritorijalnog diskontinuiteta entiteta, gdje bi oni dobili od Posavine do Jadrana, Srba (ili kako Cavic rece "Dodikove struje") za otcjepljenjem sa svih 49% i Bosnjaka za centralziacijom visokog nivoa, nema nikakve realne price o reorganizaciji.
Jednostavno, stavovi su takvi da je nemoguce cak i sjesti za stol, a kamo li razgovarati i misliti o kompromisu i jeftinijem i svrsishodnijem rjesenju.

Kad se politicari uzobilje i svoje stavove ucine realnijim, mozda ce sve to o cemu diskutujete i biti moguce. No, zasto bi oni sebi ukidali mnogobrojna mjesta i pozicije na kantonalnom nivou?!? Pa nisu ni oni vesla sisali.
Last edited by BSn on 09/06/2011 17:29, edited 1 time in total.
Komrad

#222 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Komrad »

duh_sa_sjekirom wrote: da pojednostavim:
Moze i hoce... ali i to je proces
Ustav multietnicke crne gore je model koji je meni prihvatljiv
duh_sa_sjekirom

#223 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Komrad wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: da pojednostavim:
Moze i hoce... ali i to je proces
Ustav multietnicke crne gore je model koji je meni prihvatljiv
slažem se, samo što, nažalost, pojedinci ovdje smatraju da isključivo jednonacionalne države mogu imati republičko uređenje...
torcida

#224 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by torcida »

Komrad wrote:
Pa upravo losa vremena dosla onda kada se taj ustav krsio od strane SDSa ....
pa ako su ga onda kršili...po kojem osnovu će ga sad dobrovoljno prihvatiti*
Koja to demokratska drzava na svijetu nema gradjanski koncept?
ovisno šta podrazumijevaš pod građanskim konceptom...-svi jednaki pred zakonom, ne postoji supremacija jednog naroda nad drugim i slično ili aludiraš na nešto drugo?
Max Bunker

#225 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Max Bunker »

Downunda wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Ta vlast nas sviju skupo kosta , a fakticki nista nemamo od nje! Da li ste za ukidanje kantona i da li mislite da je to dobro???
Sta mislite o prenosu svih nadleznosti kantona na FBiH i na Opstinske strukture vlasti??

Potpisujem do kraja života - čak i da imamo standard Luxembourga ili Švajcarske.

Kantoni se nigdje u Daytonu (ako neko može dokazati suprotno neka molim vas iznese mjerodavne dokaze), ne spominju, tako da nema potrebe da objašnjavamo zašto su štetni i zašto je njihovo postojanje najveća glupost.
Nego bolje da napravimo peticiju, saberemo se na kraju i to je to.

U svakom slučaju mojih milijardu glasova ZA!

p.a. ako tema već postoji samo jednom okrenite ključ na katancu
Spominju se u Washingtonskom sporazumu i u Ustavu F BiH iz 1994. godine.
Post Reply