Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#26 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Hajd recite da me zajebavate. Da neko ko ima legalno vazecu dozvolu posalje pitanje policiji da mu posalju listu koje ulice su jednosmjerne a koje sa prvenstvom prolaza?
Sta ces kad sutra dodjes u Zivinice, Osijek, Grac?
trambusek88

#27 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by trambusek88 »

muha_sa wrote:gdje je jednosmjerna postoji znak

Image
Važi i za bicikle, jeli tako Muha? :mrgreen:
nepass1

#28 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by nepass1 »

The Patriot wrote:Pozdrav,
Ne znam gdje da stavim ovaj upit, pa ako nije za ovaj podforum, premjestite.
Naime, interesuje me gdje se moze pronaci koje ulice u Sarajevu (konkretno Starom Gradu) su jednosmjerne I dvosmjerne, ako nema saobracajnog znaka i koje su "malo vise glavne" od drugih? Da budem jos precizniji podrucje Kovaca - Dzinina, Mlini, Ocaktanum itd... Ima li npr. Dzinina ulica prednost u odnosu na ulivnu ulicu Mlini i tako
abdesthana, pirusa, ocaktanum, dzinina, mlini, saburina, e.celebije, miscina, mejlijina sve su ti to dvosmjerne ulice. opste pravilo je da dzinina ima prvenstvo prolaza nad ulicom mlini. znaka mislim da nema.
nepass1

#29 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by nepass1 »

muha_sa wrote:
The Patriot wrote:Nema znakova, nema nista
onda su kao što napisah sve dvosmjerne a prednost ima ko vozi uz brdo

jest da su to haman sve mali sokaci--ne znam jer odavno nisam tim ulicicama vozio--da li i u jednom sokaku ima znak da se ukljucuje u ulicu sa pravom prvenstva

nisi bez razloga i znatiželje otvorio temu i zato sumnjam da ceš na forumu dobit tacan odgovor koji te zanima--možda da probaš u policijskoj stari grad
ma nema nigdje znaka, ugl nepisano pravilo ove horizontalne imaju prvenstvo prolaza. npr spustas se niz mline u dzininu gledaj ide li ko. spustas se niz kulina bana sad mejlijinu ulazis u ocaktanum stani vidi ima li auta. ili idi fazonom pametniji popusta jbg.
dječak sa šibicama

#30 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Ako nema znaka, dvosmjerna je.

Ako ima znak a ukraden je, boli te briga. Na Kosevskom, "zloglasni" izlazak na Halida Kajtaza iz Livanjske, kod autopraonice, znak zabrane skretanja lijevo prema Stanici, vozaci moraju ici desno na kruzni tok kod El Tarik pumpe, medjutim redovno neko skida znak. Jer je krace skrenti odmah lijevo, posto je do kruznog toka desno nekih stotitnjak metara. Policija redovno dezura kod kapije minibus GRAS garaze, pecaju ljude, ali ako nema znaka... ne razumijem kako te mogu kazniti. Ne postoji znak, nema zabrane.

Kad je znak na svoj mjestu, ok.

Drugi primjer, Sirokaca tj. Za Beglukom ulica, vjeciti problem za vozace. Rjesenje nadjeno u tome da je jednosmjerna za dole (do tranzita) ulica lijevo do tunela Brdodzamija pa Hadziabdinica do samousluzne autopraone. Za gore, Nadmejdan od Terzibasine. Postavljen znak ljetos, ko ne postuje, kazna mu je. Naravno da se policija cesto pozicionira.
Mada je malo glupa odluka, logicnije bi bilo da obrnuto, da je Nadmejdan jednosmejrna za dole. Posto je ulica bukvalno pod 45 stepeni uspon, i ljeti je gadno popeti se. Ovaj drugi krak koji je namijenjen samo za dole, Terzibasina, puno je manji uspon.
Ali eto, neko je bio "pametan".
muha_sa

#31 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by muha_sa »

trambusek88 wrote:
muha_sa wrote:gdje je jednosmjerna postoji znak

Image
Važi i za bicikle, jeli tako Muha? :mrgreen:
:lol:
sparky

#32 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by sparky »

dječak sa šibicama wrote:Ako nema znaka, dvosmjerna je.

Ako ima znak a ukraden je, boli te briga. Na Kosevskom, "zloglasni" izlazak na Halida Kajtaza iz Livanjske, kod autopraonice, znak zabrane skretanja lijevo prema Stanici, vozaci moraju ici desno na kruzni tok kod El Tarik pumpe, medjutim redovno neko skida znak. Jer je krace skrenti odmah lijevo, posto je do kruznog toka desno nekih stotitnjak metara. Policija redovno dezura kod kapije minibus GRAS garaze, pecaju ljude, ali ako nema znaka... ne razumijem kako te mogu kazniti. Ne postoji znak, nema zabrane.

Drugi primjer, Sirokaca tj. Za Beglukom ulica, vjeciti problem za vozace. Rjesenje nadjeno u tome da je jednosmjerna za dole (do tranzita) ulica lijevo do tunela Brdodzamija pa Hadziabdinica do samousluzne autopraone. Za gore, Nadmejdan od Terzibasine. Postavljen znak ljetos, ko ne postuje, kazna mu je. Naravno da se policija cesto pozicionira.
Mada je malo glupa odluka, logicnije bi bilo da obrnuto, da je Nadmejdan jednosmejrna za dole. Posto je ulica bukvalno pod 45 stepeni uspon, i ljeti je gadno popeti se. Ovaj drugi krak koji je namijenjen samo za dole, Terzibasina, puno je manji uspon.
Za dole nije Brdodžamija, nego Za Beglukom pa Hadžiabdinica :) osim ako si sa biciklom ili Pandom.
Inace smjesnija tema jos nije bila na klixu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#33 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

sve su dvosmjerne ako te ne uhvate :)
alphonse kauders

#34 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by alphonse kauders »

Naime, interesuje me gdje se moze pronaci koje ulice u Sarajevu (konkretno Starom Gradu) su jednosmjerne I dvosmjerne, ako nema saobracajnog znaka i koje su "malo vise glavne" od drugih? Da budem jos precizniji podrucje Kovaca - Dzinina, Mlini, Ocaktanum itd... Ima li npr. Dzinina ulica prednost u odnosu na ulivnu ulicu Mlini i tako
Ma na Google maps ukucaš Sarajevo i vidjećeš jednosmjerne ulice iscrtane strelicom (pokazuju u kojem smjeru su jednosmjerne).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#35 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by mk ultra »

alphonse kauders wrote:
Ma na Google maps ukucaš Sarajevo i vidjećeš jednosmjerne ulice iscrtane strelicom (pokazuju u kojem smjeru su jednosmjerne).
vrlo rijetko

jedno vrijeme je Briješćanska ulica na Stupu bila jednosmjerna
i vozilo se od save prema terminalu stup
samo je odjednom ukinut znak iz suprotnog pravca, a iz pravca kojim se inače vozilo nikakve table ni danas nema koliko sam vidio
tu na krivini kod ambulante sam zamalo udes napravio, ne znajući da su ih pustili... još se tad gradila Saplast zgrada na ćošku, zagrađeno, ništa se ne vidi...

inače ovo što postavljač teme pita, ako nisi siguran, auto parkiraj kod sebilja i pješke gore
jer gore imaš uličica gdje se vrlo lahko možeš zajebat i ogrebati auto ako nisi navikao
pogotovo očaktanum, razni brijegovi, i ostale mikro uličice...
biggrin

#36 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by biggrin »

sjajna tema :D mislim da su i najveći skeptici postali svjesni potrebe otvaranja podforuma "humor" :lol:
black

#37 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by black »

Image
dječak sa šibicama

#38 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

sparky wrote:

Za dole nije Brdodžamija, nego Za Beglukom pa Hadžiabdinica :) osim ako si sa biciklom ili Pandom.
Pa to sam i napisao, dole pored nekadasnjeg obdanista do stepenica na tunelu Brdodzamija, onda lijevo Hadziabdinicom do samousluzne autopraonice tj onog semafora gdje sad grade novu zgradurinu iznad vijadukta.
The Patriot

#39 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by The Patriot »

Postavljac teme je nedavno bio svjedokom sudara dva automobila upravo u ovim ulicama bez znakova. Desilo se to da je automobil udaren od drugoga koji mu je dolazio sa desne strane. Ovaj prvi (koji je udaren) je vec bio cijelom duzinom na "raskrsnici" I ovaj sa desne strane se zabio u njega. E, sad obzirom da nema znakova, jedino se moglo primjeniti pravilo "desna strana". I oba su tvrdila da su u pravu. Mada, ovaj je vec cijelom duzinom bio na raskrsnici. Inace, ovo ukrstavanje ovih ulica je izuzetno tesko vidljivo, jer se sijeku po pravim uglom, a sa svake strane su kuce, tako da se nista ne vidi. E to je razlog sto pitam - mozda je negdje odredjeno, a nije ozvaniceno.
Uh, zaboravih - ulice su - Dzinina i Mlini.
nepass1

#40 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by nepass1 »

pa taj iz mlina sto je ulazio u dzininu je kriv.
Thorgerson

#41 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by Thorgerson »

The Patriot wrote:Postavljac teme je nedavno bio svjedokom sudara dva automobila upravo u ovim ulicama bez znakova. Desilo se to da je automobil udaren od drugoga koji mu je dolazio sa desne strane. Ovaj prvi (koji je udaren) je vec bio cijelom duzinom na "raskrsnici" I ovaj sa desne strane se zabio u njega. E, sad obzirom da nema znakova, jedino se moglo primjeniti pravilo "desna strana". I oba su tvrdila da su u pravu. Mada, ovaj je vec cijelom duzinom bio na raskrsnici. Inace, ovo ukrstavanje ovih ulica je izuzetno tesko vidljivo, jer se sijeku po pravim uglom, a sa svake strane su kuce, tako da se nista ne vidi. E to je razlog sto pitam - mozda je negdje odredjeno, a nije ozvaniceno.
Uh, zaboravih - ulice su - Dzinina i Mlini.
Zbog toga kod nas znakovi nista ne znace. Kao ni pravila. Narocito u ovim malim i uskim ulicama, po mahalama.

Pusti se ti toga. Mislim neka ih, ali cetvere oci otvori. Jer kad te neko udari, gotovo je onda.

Pa nije mi se jednom lik uvalio, iako imam prednost. Nije mi jednom neko proletio kroz crveno. Sta trebam, iako imam prednost ici jel i lupiti budalu. Kakva mi korist? Sta, bit cu upravu i onda se jebavat sa osiguranjima.

Zato ti i kazem, djaba ti i da znas koje su ulice dvosmjerne, jer ti se vodi tim, ali lokalac nece. Jer on je navikao.
The Patriot

#42 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by The Patriot »

@Thorgerson
Ma I ja to gledam. Sto ociju otvoreno.
Nego, ovo mi je bas bilo interesantno. Ovaj iz Mlina je sa desne strane raspalio ovog po sredini auta. OK, desna strana i ovaj drugi je kriv. Medjutim, ovaj sto je udaren je bas, bas bio cijelom duzinom na raskrsnici. Jenostavno, ovaj "desni" je izasao, vjerovatno nosen tom idejom - ja imam prednost. Ni Zakon o saobracaju ne dopusta neke alternative koliko sam mogao da procitam. Jedan clan I to je to. Ili mozda ima, a ja ne nadjoh.Da se razumijemo, pojam "raskrsnica" je ovdje ukrstanje dvije ulice max sirine, recimo 4m. Nije to Skenderija da se sve vidi. Inace, ul. Dzinina je mnogo veca i prometnija od ul.Mlini, koja je jedno prkno od ulice.
sparky

#43 Re: Jednosmjerne i dvosmjerne ulice u Sarajevu

Post by sparky »

dječak sa šibicama wrote:
sparky wrote:

Pa to sam i napisao, dole pored nekadasnjeg obdanista do stepenica na tunelu Brdodzamija, onda lijevo Hadziabdinicom do samousluzne autopraonice tj onog semafora gdje sad grade novu zgradurinu iznad vijadukta.
Previdio sam da si napisao tunel. Do mene je.
Post Reply