jedan sukob

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mostarac

#1 jedan sukob

Post by mostarac »

jebotenickname:
Tijekom sukoba između ARBiH i HVO-a, pripadnici Armije BiH su neselektivnim bombardiranjem gradskog područja ubili desetke civilnih osoba hrvatske nacionalosti. Npr:
Uslijed napada topničkim oružjem na civilne objekte u naseljima
"Đikovina" i "Panjevina", dana 3. rujna 1993. godine, poginulo je 5 hrvatskih civila, od kojih jedno dijete, a ranjeno je 20 civilnih osoba, od čega sedmero djece. 25. siječnja 1994. u naselju Zgoni, minobacačkom granatom ubijeno je četvero, a ranjeno dvoje hrvatske djece i jedna starica. Itd...
Samo da ti kazem da bi ja veoma volio da smo mi u Mostaru imali te granate o kojima pricas, jer bi danas Barisha Colak prdio iz Imotskog, a otvorio sam temu iz drugog razloga, a to je ovo cetvoro djece koje spominjes.
Moj najbolji drug je tu, bas tada i na tom mjestu izbjegao smrt za dlaku i doslovno jednu sekundu. Sve cetvoro djece, koja su igrala kosarku, su bili Bosnjaci, a ako dodjes na mjesto koje se nalazi iza zgrade Mostarka i pogledas mjesto gdje je pala ta granata lijepo se vidi da je ona dosla sa polozaja HVO na Zovnici. Ko je bio u ratu odmah ce ti potvrditi na osnovu otiska granate i njegovog polozaja. Isto tako nema teoretske sanse da na to mjesto padne granata sa polozaja Armije BiH, jer je opkoljeno zgradama sa svake strane osim naravno sa strane Zovnice. Zgrade su toliko visoke da na to mjesto ne bi mogla pasti ni minobacka granata.
Trebam li i reci da se taj dan hrvatska djeca nisu igrala ispred svoje zgrade. Covjek je izbjegao smrt pukom slučajnošću i očevidac je događaja i još prije granate bilo im je čudno kako nema ni jednog hrvatskog dijeteta ispred zgrade. Ubrzo im se sve samo kazalo.
Trebam li napomenuti kako je uz postavljenu spomen plocu stajala i kosarkaska lopta sva izresetana gelerima, kojom su se ta djeca igrala kad su poginula. Lopta je ukradena, a ploca je bila devastirana. Armija BiH je imala pametnijih ciljeva za gadjati od djece. Da je Armija u Mostaru imala granate ni stari most ne bi bio srusen, nego bi posada tenka otisla u neku stvar. Iduci put provjeri informacije kad nesto pricas.

P.S. Ovo su jedina dva primjera koja si mogao navesti. Od toga je jedan pocinio sam HVO. Propaganda je cudo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: jedan sukob

Post by Truba »

umro je mostar wrote:Samo da ti kazem da bi ja veoma volio da smo mi u Mostaru imali te granate o kojima pricas, jer bi danas Barisha Colak prdio iz Imotskog, a otvorio sam temu iz drugog razloga, a to je ovo cetvoro djece koje spominjes.
naravno da niste imali granate to je svima poznato... ali prikrivate ono što sam pročitao u Oslobodjenju prije nekoliko mjeseci o granatama koje ste plaćali srbima da bi bombardovali zapadni mostar...

u jednom od bombardiranja je poginula moja priajteljica Antonija Sesar :x a mnogi su ranjeni prijateljica mi Marijana Ivanović... dok su bili u crkvenom horu pjevali :x
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Sve što su dobijali od Srba iz Nevesinja bile su stare puške a ne granate. Kamo sreće da su one pronađene granate iskorištene pa dobaciti do Cima.
mostarac

#4 Re: jedan sukob

Post by mostarac »

komi wrote:
umro je mostar wrote:Samo da ti kazem da bi ja veoma volio da smo mi u Mostaru imali te granate o kojima pricas, jer bi danas Barisha Colak prdio iz Imotskog, a otvorio sam temu iz drugog razloga, a to je ovo cetvoro djece koje spominjes.
naravno da niste imali granate to je svima poznato... ali prikrivate ono što sam pročitao u Oslobodjenju prije nekoliko mjeseci o granatama koje ste plaćali srbima da bi bombardovali zapadni mostar...

u jednom od bombardiranja je poginula moja priajteljica Antonija Sesar :x a mnogi su ranjeni prijateljica mi Marijana Ivanović... dok su bili u crkvenom horu pjevali :x
To se desilo u novembru 1994. godine, dakle pola godine nakon zavrsetka sukoba Armije BiH i HVO u Mostaru. Pogledaj onu zatvoirenu temu i vidjeces da ja nigdje ne poricem artiljerijsku podrsku Armiji BiH od strane VRS. Medjutim tada te podrske nije bilo i to nema veze sa Armijom. U toku sukoba Armije i HVO ta podrska je postojala i to niko, ama bas niko ne krije i to nije nikakva tajna. Nakon toga, tj. nakon sukoba Armija nema nikakve veze sa tim, jer u to vrijeme kada su te djevojcice poginule u crkvi VRS svakodnevno gadjala i istocni dio Mostara.
Truba

Post by Truba »

ne znam vala :-) u oslobođenju je fino pisalo da su kupovane granate... tojest da je plaćano da se ispaljuju po "strateškim ciljevima"
onaj feljton ili memoari nekog od generala

zna se da su karadžić i boban nakon početka sukoba HVO-a i ABiH potpisali sporazum o nenapadanju u dolini neretve :roll:
mostarac

Post by mostarac »

komi wrote:ne znam vala :-) u oslobođenju je fino pisalo da su kupovane granate... tojest da je plaćano da se ispaljuju po "strateškim ciljevima"

zna se da su karadžić i boban nakon početka sukoba HVO-a i ABiH potpisali sporazum o nenapadanju u dolini neretve :roll:
Pa ja to nisam porekao. Za svaku kupljenu dobijala se i jedna poklona, ali tim granatam nisu gadjani civilni ciljevi. Prije svega koristene su u akciji "Neretva93". nakon sukoba toga nije bilo, a te djevojcice su poginule pola godine nakon sukoba
Truba

Post by Truba »

umro je mostar wrote: Pa ja to nisam porekao. Za svaku kupljenu dobijala se i jedna poklona, ali tim granatam nisu gadjani civilni ciljevi. Prije svega koristene su u akciji "Neretva93". nakon sukoba toga nije bilo, a te djevojcice su poginule pola godine nakon sukoba
ok...
kekec

Post by kekec »

ali prikrivate ono što sam pročitao u Oslobodjenju prije nekoliko mjeseci o granatama koje ste plaćali srbima da bi bombardovali zapadni mostar...
Ova cinjenica nikada nije bila prikrivana. To je poznata stvar i nije jedini
slucaj "saradnje" na takav nacin. Takodje je opcepoznata cinjenica da su,
poslije rusenja Starog mosta, sa srpskih polozaja granatirani polozaji HVO-a
i to mnogo vecim brojem granata, nego sto je placeno.
Bio je to dobrovoljni "doprinos" srba, koji su takodje bili ogorceni rusenjem istog.
A sto se tice "kupovanja", bio je to jedini nacin da se smanji nadmocnost
HVO-a u naoruzanju, jer je Mostar u tom vremenu, bio zaboravljen od
centralne vlasti. Parola je "snadji se".
A svi smo mi izgubili neke prijatelje u raznim granatiranjima, bez obzira
na koji nacin su granate ispaljivane, bilo da su placene lovom, ispaljivane
zbog mrznje, pijanstva ili po naredjenju.
Truba

Post by Truba »

kekec wrote:
ali prikrivate ono što sam pročitao u Oslobodjenju prije nekoliko mjeseci o granatama koje ste plaćali srbima da bi bombardovali zapadni mostar...
Ova cinjenica nikada nije bila prikrivana. To je poznata stvar ...
ok :roll:
Stitch__

Post by Stitch__ »

komi wrote:ne znam vala :-) u oslobođenju je fino pisalo da su kupovane granate... tojest da je plaćano da se ispaljuju po "strateškim ciljevima"

e i tebi pouzdan izvor informacija u pm

:D
Liska

#11 Re: jedan sukob

Post by Liska »

umro je mostar wrote:jebotenickname:
Tijekom sukoba između ARBiH i HVO-a, pripadnici Armije BiH su neselektivnim bombardiranjem gradskog područja ubili desetke civilnih osoba hrvatske nacionalosti. Npr:
Uslijed napada topničkim oružjem na civilne objekte u naseljima
"Đikovina" i "Panjevina", dana 3. rujna 1993. godine, poginulo je 5 hrvatskih civila, od kojih jedno dijete, a ranjeno je 20 civilnih osoba, od čega sedmero djece. 25. siječnja 1994. u naselju Zgoni, minobacačkom granatom ubijeno je četvero, a ranjeno dvoje hrvatske djece i jedna starica. Itd...
Samo da ti kazem da bi ja veoma volio da smo mi u Mostaru imali te granate o kojima pricas, jer bi danas Barisha Colak prdio iz Imotskog, a otvorio sam temu iz drugog razloga, a to je ovo cetvoro djece koje spominjes.
Moj najbolji drug je tu, bas tada i na tom mjestu izbjegao smrt za dlaku i doslovno jednu sekundu. Sve cetvoro djece, koja su igrala kosarku, su bili Bosnjaci, a ako dodjes na mjesto koje se nalazi iza zgrade Mostarka i pogledas mjesto gdje je pala ta granata lijepo se vidi da je ona dosla sa polozaja HVO na Zovnici. Ko je bio u ratu odmah ce ti potvrditi na osnovu otiska granate i njegovog polozaja. Isto tako nema teoretske sanse da na to mjesto padne granata sa polozaja Armije BiH, jer je opkoljeno zgradama sa svake strane osim naravno sa strane Zovnice. Zgrade su toliko visoke da na to mjesto ne bi mogla pasti ni minobacka granata.
Trebam li i reci da se taj dan hrvatska djeca nisu igrala ispred svoje zgrade. Covjek je izbjegao smrt pukom slučajnošću i očevidac je događaja i još prije granate bilo im je čudno kako nema ni jednog hrvatskog dijeteta ispred zgrade. Ubrzo im se sve samo kazalo.
Trebam li napomenuti kako je uz postavljenu spomen plocu stajala i kosarkaska lopta sva izresetana gelerima, kojom su se ta djeca igrala kad su poginula. Lopta je ukradena, a ploca je bila devastirana. Armija BiH je imala pametnijih ciljeva za gadjati od djece. Da je Armija u Mostaru imala granate ni stari most ne bi bio srusen, nego bi posada tenka otisla u neku stvar. Iduci put provjeri informacije kad nesto pricas.

P.S. Ovo su jedina dva primjera koja si mogao navesti. Od toga je jedan pocinio sam HVO. Propaganda je cudo.
Ti stvarno nemas granice a prosipas nam vojna znanja a vojske sluzio nisi. Moj stan je na Zgonima i gleda na trafo stanicu na kojoj je bio kos. Granata je ipak dosla s polozaja Armije BiH ali ti to ne moras vjerovati. Normalno da je lakse vjerovati da je HVO to pocinio kao i ono ubojstvo petoro djece granatom na Panjevini. Skrenucu ti samo paznju da tvoji kvazivojni argumenti kako granata nikako nije mogla doci s polozaja Armije ne piju vode. Ljudi, lijevo od mjesta gdje je pala granata se nalazi Mostarka najvisa zgrada u Mostaru (20 katova) i ona je postavljena zapadno od mjesta pada granate i uopce nije bilo kakva prepreka toj granati. Ispred mjesta pada granate se nalazi cetverokatna zgrada koja nije mogla biti nikakva prepreka bilo kakvom minobacacu. Da si ikad pucao ili gledao kako se otvara vatra iz minobacaca, procitao bilo kakvu literaturu o tome u kojim polozajima i uglovima minobacac moze izbaciti granatu, ne bi imao hrabrosti reci sto si rekao. Tebi na cast. Opet lazes. :?
Liska

Post by Liska »

Nenadv24 wrote:Sve što su dobijali od Srba iz Nevesinja bile su stare puške a ne granate. Kamo sreće da su one pronađene granate iskorištene pa dobaciti do Cima.
Nenade, procitaj feljton Sefke Hodzica u Oslobodjenju. Nadji ga nekako. Iznenadio bi se kad bi vidio da je suradnja ukljucivala i topnicku podrsku ofanzivnim akcijama Armije BiH. Nemoj mi reci da su sve placali jer to znam. Mislis da HVO nije platio svaki metak i granatu koju su morali pregurati do Kiseljaka? Isto tako morao je platiti za svakog Hrvata koga su Srbi pustili da se izvuce iz Konjica i Travnika. Nista nije bilo djabe, ali se to kod Hrvata zove suradnja a kod Bosnjaka se zove pomoc u starim puskama.
Zadig

Post by Zadig »

joj sto serete ko da ste svi bili tamo na pijaci granata i topovske podrske
Liska

Post by Liska »

Zadig wrote:joj sto serete ko da ste svi bili tamo na pijaci granata i topovske podrske
Pa za razliku od umrojemostar i Nenada, ja sam ipak bio negdje. A oni pricaju sto im je netko rekao za logorskom vatrom. Tko ne vjeruje neka procita feljton u Oslobodjenju na koji se nitko nije usudio reagirati jer covjek ima sve podatke, od datuma, vremena, mjesta i sudionika dogadjaja. Poderao je Drekovica koji se nije usudio reagirati na bilo kakav nacin.
Prenj

Post by Prenj »

Liska wrote:
Zadig wrote:joj sto serete ko da ste svi bili tamo na pijaci granata i topovske podrske
Pa za razliku od umrojemostar i Nenada, ja sam ipak bio negdje. A oni pricaju sto im je netko rekao za logorskom vatrom. Tko ne vjeruje neka procita feljton u Oslobodjenju na koji se nitko nije usudio reagirati jer covjek ima sve podatke, od datuma, vremena, mjesta i sudionika dogadjaja. Poderao je Drekovica koji se nije usudio reagirati na bilo kakav nacin.
Trebalo bi suditi Drekovicu za zavaljivanje onolikih boraca :(
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Liska wrote:
Nenadv24 wrote:Sve što su dobijali od Srba iz Nevesinja bile su stare puške a ne granate. Kamo sreće da su one pronađene granate iskorištene pa dobaciti do Cima.
Nenade, procitaj feljton Sefke Hodzica u Oslobodjenju. Nadji ga nekako. Iznenadio bi se kad bi vidio da je suradnja ukljucivala i topnicku podrsku ofanzivnim akcijama Armije BiH. Nemoj mi reci da su sve placali jer to znam. Mislis da HVO nije platio svaki metak i granatu koju su morali pregurati do Kiseljaka? Isto tako morao je platiti za svakog Hrvata koga su Srbi pustili da se izvuce iz Konjica i Travnika. Nista nije bilo djabe, ali se to kod Hrvata zove suradnja a kod Bosnjaka se zove pomoc u starim puskama.
Iz Konjica i Travnika čuješ li ti sebe. Srbi su popušili u Konjicu bar što se civila tiče a ovo za Travnik ne mogu da vjerujem da neko može pričati ovakve nebuloze. Meni je najviše žao što su se Srbi u Hercegovini dogovarali sa Hrvatima. Najviše mi je krivo što su samo 2-3 granate pale na Lišticu. Kamo sreće da su to leglo dobro izrešetali. Koliko su imali oružja mogli su bez ikakvih problema. I ne samo Lišticu trebalo je i po ostatku Škutorije a malo prošarati i po Čapljini.
Liska

Post by Liska »

Nenadv24 wrote:
Liska wrote:
Iz Konjica i Travnika čuješ li ti sebe. Srbi su popušili u Konjicu bar što se civila tiče a ovo za Travnik ne mogu da vjerujem da neko može pričati ovakve nebuloze. Meni je najviše žao što su se Srbi u Hercegovini dogovarali sa Hrvatima. Najviše mi je krivo što su samo 2-3 granate pale na Lišticu. Kamo sreće da su to leglo dobro izrešetali. Koliko su imali oružja mogli su bez ikakvih problema. I ne samo Lišticu trebalo je i po ostatku Škutorije a malo prošarati i po Čapljini.
Cujem Nenade, ali cujes li ti sebe? Kuda su to mogli izaci Konjicani ili Travnicani? Glavnom cestom ili preko brda? Znas li kako su uopce izasli i kako su prosli? Pokupili su im sva vozila, sve pare i nakit , plus sto je HVO morao iskesirati dosta para da ih ne pobiju. Ja Siroki bas i ne volim puno, ali nisu nam oni krivi za sve. Je li to Nevesinje nevino? I HVO je mogao razvaliti Nevesinje pa nije. Bili su na dometu a jedno 10 puta su manji od Mostara. Pa je ipak u Nevesinju od svih ciljeva gadjana kasarna i komanda u Kifinom selu. Tebi je kriv Siroki a meni Nevesnije. Da nije bilo Sirokog tesko bi bilo ijednog Hrvata u Mostaru. Mozda ti se ta ideja svidja, ne znam. Samo i u ovakav Mostar se Srbi vracaju i zive nekako. Tko se vraca u Nevesinje od Bosnjaka? A da su Srbi pobjedili, ti bi bio u svom gradu ali bi taj grad bio potpuno etnicki cist. Nitko ne bi postavljao pitanja o povratku i davao Hrvatima ili Bosnjacima po jednu trecinu odbornika u Gradskom vijecu. S takvim stavom stvarno si pogrijesio sto nisi otisao u Svedsku. Nije ti lako jer su oko tebe sve oni do kojih granata nije dobacili i nije ih pobila. A za tvoju informaciju na Siroki je ipak palo puno vise od 1-2 granata a Cim i Ilice da ne spominjem. Tamo ih je palo na tisuce, ocigledno nedovoljno po tebi. A ti lijepo uzmi pusku pa sam kreni po Cimu i Ilicima i zavrsi posao koji nije zavrsila JNA. Mislim, seres nesto o ratu a nemas dana staza u bilo kojoj vojsci. Procitaj feljton Sefke Hodzica, imas Oslobodjenje u Mostaru pa nauci bar tako nesto o ratu i akcijama u ratu. Pa ces vidjeti da stare puske ipak ne mogu letjeti desetak kilometara i pride jos eksplodirati. A Bodiroga ti je u Mostaru pa imas priliku svaki dan da ga nadjes na faksu ili u setnji i kazes mu da je prodana dusa.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Isto ti se hvata da su HV i ARBiH osvojili Banja Luku i izazvali veliku seobu Srba. Što se tiče Mostara on nije bio zanimljiv JNA i rukovodstvima na Palama i Beogradu jer su se već prethodno dogovorili sa Bobanom i vrhovnim zapovjednikom Tuđmanom. Da se Mostar nalazio blizu granice sa Srbijom ili Crnom Gorom tok događaja bio bi znatno drugačiji. Jednostavno Mostar se naslanja na Hrvatsku pa je samo neko ko to ne uočava mogao izvaliti da će JNA okupirati Mostar. Slobo je Tuđmanu prodao dolinu Neretve a Tuđman njemu Posavinu.
Liska

Post by Liska »

Nenadv24 wrote:Isto ti se hvata da su HV i ARBiH osvojili Banja Luku i izazvali veliku seobu Srba. Što se tiče Mostara on nije bio zanimljiv JNA i rukovodstvima na Palama i Beogradu jer su se već prethodno dogovorili sa Bobanom i vrhovnim zapovjednikom Tuđmanom. Da se Mostar nalazio blizu granice sa Srbijom ili Crnom Gorom tok događaja bio bi znatno drugačiji. Jednostavno Mostar se naslanja na Hrvatsku pa je samo neko ko to ne uočava mogao izvaliti da će JNA okupirati Mostar. Slobo je Tuđmanu prodao dolinu Neretve a Tuđman njemu Posavinu.
Pa zasto je JNA dolazila ako je vec sve dogovoreno. Radilo se o dogovoru dva lopova u kojem je svatko gledao kako ce zajebati onog drugog. Dogovorite se vise je li dolina Neretve pustena za Prevlaku ili za Posavinu. Jednom kazu da je Prevlaka razmjenjena za Posavinu a na pocetku su govorili da su se Boban i Karadzic dogovorili o podjeli Mostara. Lijevai obala Srbima, desna Hrvatima. Pa ni tu nije ispalo kako je planirano. Pa se sjetih 1995. godine kad su Srbi napali Orasje jer su im rekli da je sve dogovoreno i da ce Hrvati sami pobjeci. Pa najebase ne znajuci zasto. Pa Mostar i nije tako daleko od crnogorske granice, putem oko 150 kilometara a zracne linije i manje. Simptomaticno je da su Srbi svaki svoj poraz proglasili za dogovoreni a svaka pobjeda je bila junacka. Nece biti bas da je tako.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Vjeruj mi Mostar je ništa više od dogovora. Jednostavno morali su doći zajebati stvar i povući se tipično zar ne. Morao je neko početi da bi drugi imali povod da uđu i završe sve što su zacrtali odnosno stolni grad Mostar.Planovi za buduće akcije nakon povlačenja JNA su pravljeni u zapadnoj hercegovini i Zagrebu . U Mostaru se zna da su Srbi Hrvatima prepustili Hum. To nije novo. Srbi su imali toliko oružja da se HVO povuče do Cima pa nisu to učinili jer ih Mostar nije zanimao. Jedino što su stvarno zajebali u Mostaru je što su dopustili šešeljevcima koji su inače bili zaduženi za Hercegovinu da naprave pokolj u Uborku. Što se tiče hrvatskih zločina ubijeđen sam da u rudniku uglja u naselju Rudnik ima leševa iz 1992. samo ne znam zašto se to ne istraži. Najvjerovatnije da to još nije došlo na red a i s obzirom u kojem se dijelu grada nalazi došlo bi sigurno do nemira.
Liska

Post by Liska »

Nenadv24 wrote:Vjeruj mi Mostar je ništa više od dogovora. Jednostavno morali su doći zajebati stvar i povući se tipično zar ne. Morao je neko početi da bi drugi imali povod da uđu i završe sve što su zacrtali odnosno stolni grad Mostar.Planovi za buduće akcije nakon povlačenja JNA su pravljeni u zapadnoj hercegovini i Zagrebu . U Mostaru se zna da su Srbi Hrvatima prepustili Hum. To nije novo. Srbi su imali toliko oružja da se HVO povuče do Cima pa nisu to učinili jer ih Mostar nije zanimao. Jedino što su stvarno zajebali u Mostaru je što su dopustili šešeljevcima koji su inače bili zaduženi za Hercegovinu da naprave pokolj u Uborku. Što se tiče hrvatskih zločina ubijeđen sam da u rudniku uglja u naselju Rudnik ima leševa iz 1992. samo ne znam zašto se to ne istraži. Najvjerovatnije da to još nije došlo na red a i s obzirom u kojem se dijelu grada nalazi došlo bi sigurno do nemira.
Sta da radim s tobom. Sigurno da ima tijela u Rudniku, tj. jezeru i uskoro krece rasciscavanje i Komisija za nestale ce pratiti radove. Ja sam ti rekao kakvi su bili planovi i price a Hum je nebitan ako je sve oko njega vec palo. S obzirom da si u Mostaru mogao bi prosetati i do Liska parka pa pogledati godista ljudi koji su tamo sahranjeni. Ima i Srba, Hrvata i Bosnjaka a ima i dosta maloljetnika. Valjda su i to razjebali seseljevci. Da si bio u ratu, znao bi da ponekad sva tehnika i topnistvo ne znaci puno. JNA je trebalo preko mjesec dana da ovlada Glavnom ulicom u Mostaru jer je ipak trebalo rizikovati i izgubiti odredjeni broj vojnika. JNA je uvijek imala problem pjesadije i motivacije jer onaj Srbin i Crnogorac je bio spreman ratovati do momenta kad mu netko od komsija, rodjaka ili prijatelja ne pogine. Njegova i moja motivacija su bile razlicite. Ja sam bio spreman ici do kraja i poginuti. Iza mene je bila moja porodica i bio sam svjestan ako mene prodju da ce doci i do njih. Osvajanje Mostara je trebalo biti djecja igra ali je trajala skoro citav mjesec da bi se ovladalo samo lijevom obalom sto sustinski nista nije znacilo. Nisi imao dubinu a glavna i jedina ulica u tom dijelu grada ti je uvijek pod udarom snajpera ili najobicnije automatske puske. HVO je s druge strane najvece gubitke trpio pri dolasku i odlasku s linije. To je bilo najopasnije jer su svi vrhovi bili pod kontrolom JNA. I tome se dohakalo s nocnim smjenama. Kad se jednom uvalis na polozaj, lakse ti je. Nenade, da bi mogao pricati o ratu i dogovorima trebao bi imati barem malo ratnog iskustva pa bi vidio da nije sve tako crno-bijelo kao u knjigama ili clancima. Nema toga Boga koji nam je mogao narediti da se povucemo iz Starog grada prema Cimu ili da bjezimo iz Mostara.
car-x

Post by car-x »

ljudi, svi smo mi na ovaj ili onaj nacin smo popusili.. a dan danas pusimo kojekakve propagande..

onog momenta, kad sam svojim ocima vidio da s nase strane na srpsku prelazi tuzlanska so, a da oni nama daju cigare i municiju, za mene je patriotizam i rat zavrsio..

danas me niciji feljton, nicija prica ne moze sokirati niti iznenaditi.. samo glupost ljudi koji gutaju sve mitove i legende bez ikakvog uporista..
The_Fluid

Post by The_Fluid »

suština je da je pitane vremena kada će i oni koji ne vjeruju danas povjerovati da je trgovine bilo između sve tri strane i da je novac pokretač svega, dobro car kaže, slično je i za Sarajevo bilo i sve se to zna.
Post Reply