Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eh sad, nelagoda je širi pojam od pojma anksioznosti... međutim, nije mi bila namjera da nađemo riječ koja će zamijeniti anksioznost u psihološko-psihijatrijskom rječniku, nego da pokažem da strane riječi nije uvijek moguće istisnuti bez štete po jezik.
tjeskoba je najbliže u "patološkom" značenju, ali isto se kaže "i'm anxious to start", što je bliže našem "nestrpljenju", ili čak "jedva čekam da počnem"...
Prilično anojing je kad pišu engleski po Vuku, ali najhororičnije su mi internet skraćenice OMG LOl WTH FOF DGH ASDF JDRU mislim stvarno WTF???
Baj d vej, kako prevesti 'outdoor people' a da nije ljudi koji više vole biti vani
TheMule wrote:Nelagoda je "discomfort". Anxiety je vjerovatno "uznemirenost"
bi li prosla =tjeskoba=?
Mozda. Al' a medicini, ako ti je tjeskoba u nekom djelu tijela,recimo u prsima, onda bi se to zvalo "tightness" a ne "anxiety." "Anxiety" je ne na Engleskom opisano kao stanje uznemirenosti slicno strahu, al se ralzikuje u tome sto je strah uzrokovan nekim dogadajem, osobom, i sl. a "anxiety" nema tacnog uzroka. To je nesto slicno depresiji, i ja mislim kad mnogi koriste (u Americi) tu rijec, ne znaju sta znaci, vec je koriste jer je moderna i zvuci bolje nego strah il trema.
TheMule wrote:Nelagoda je "discomfort". Anxiety je vjerovatno "uznemirenost"
bi li prosla =tjeskoba=?
Mozda. Al' a medicini, ako ti je tjeskoba u nekom djelu tijela,recimo u prsima, onda bi se to zvalo "tightness" a ne "anxiety." "Anxiety" je ne na Engleskom opisano kao stanje uznemirenosti slicno strahu, al se ralzikuje u tome sto je strah uzrokovan nekim dogadajem, osobom, i sl. a "anxiety" nema tacnog uzroka. To je nesto slicno depresiji, i ja mislim kad mnogi koriste (u Americi) tu rijec, ne znaju sta znaci, vec je koriste jer je moderna i zvuci bolje nego strah il trema.
da, razumijem. samo tjeskoba ne znaci da je rijec samo o pritisku u prsima. predlozio sam tjeskobu jer sam vec vidio da je prevode na taj nacin.
da, razumijem. samo tjeskoba ne znaci da je rijec samo o pritisku u prsima. predlozio sam tjeskobu jer sam vec vidio da je prevode na taj nacin.
Uredu ako je tako. Nisam ekspert
PticaTrkachica wrote:Prilično anojing je kad pišu engleski po Vuku, ali najhororičnije su mi internet skraćenice OMG LOl WTH FOF DGH ASDF JDRU mislim stvarno WTF???
Baj d vej, kako prevesti 'outdoor people' a da nije ljudi koji više vole biti vani
To nije rijec, vec fraza, sto znaci da je malo teze. Mozda ima i odgovor na to pitanje, ali i ako nema, nema veze, postoje fraze na nasem koje ne mozes prevesti na engleski. Sad za sad, "vole biti vani" nije lose.
Kad čujem na onom nekom auto magazinu na TV-u, mozda je auto shop magazin, šta ja znam, uglavnom oni redovito čitaju Mercedes AMG kao mercedes aj-em-dži, dakle ono A ih >ebe, a kako je u pitanju njemačka firma , najpametnii bi bili kad bi govorili a-em-ge!
mayab wrote:Kad čujem na onom nekom auto magazinu na TV-u, mozda je auto shop magazin, šta ja znam, uglavnom oni redovito čitaju Mercedes AMG kao mercedes aj-em-dži, dakle ono A ih >ebe, a kako je u pitanju njemačka firma , najpametnii bi bili kad bi govorili a-em-ge!
Kad je NBA na OBN-u prenosio i Mirza Vilic, sad ide LeBron James (skracenica LBJ -- el-bi-dzej), a Vilic kaze: "Evo ga, el-bi-dzi".
mayab wrote:Kad čujem na onom nekom auto magazinu na TV-u, mozda je auto shop magazin, šta ja znam, uglavnom oni redovito čitaju Mercedes AMG kao mercedes aj-em-dži, dakle ono A ih >ebe, a kako je u pitanju njemačka firma , najpametnii bi bili kad bi govorili a-em-ge!
Kad je NBA na OBN-u prenosio i Mirza Vilic, sad ide LeBron James (skracenica LBJ -- el-bi-dzej), a Vilic kaze: "Evo ga, el-bi-dzi".
fora je sto je taj lik to stalno govorio, a kolega Edin pored njega konstantno pravilno izgovara, ali ovaj nece da skonta pa nece