Jebeni engleski

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chicha-glisha

#126 Re: Jebeni engleski

Post by chicha-glisha »

... kad nasi novinari SUBNOR kad je neko obiljezavanje necega iz NOR-a, izgovore sAbnor...akcenat na novinare Hayata

SUBNOR - Savez Udruženja Boraca Narodnooslobodilačkog Rata

:thumbup: :bih:
ružmarin-a

#127 Re: Jebeni engleski

Post by ružmarin-a »

MoHiKaNaC wrote:Prije mozda godinu dana zove mene i u mene mi jednu kolegicu, direktorica u naske...

...i kaze, eto sutra cete sa predstavnicima drugih sektora imati prvi kik of (valjda kick off). Naravno mi je onako izbezumljeno gledamo i pitamo ''a sta je kik of'', a ona ce ''pa ne znam, valjda neki sastanak''. Frcaju se i kod nas na poslu ljudi ne samo rijecima koje imaju adekvatnu zamjenu vec i onima koje apsolutno ne razumiju...

Nije bas u skladu s temom al' mi pade na pamet. Cuo sam za neki sastav na eng. gdje je ucenik napisao:

She has guilty legs... :-D

:thumbup: :lol:

i moj rukovodilac kaže : seriozan (ozbiljan) od engl. serious, al on je stranac, pa hajd da ga čovjek razumije, al' ovi naši vole da se prave englezi, pa vole, bitno je da se upotrebi strana riječ, misleći pritom da su pametniji, a nemaju pojma ni o značenju upotrebljene...
tako je to u današnjoj fridom govora :D
arabeska

#128 Re: Jebeni engleski

Post by arabeska »

osipam se kad naši 'umovi' kažu da su DUBIOZNO pregledali dokumente,
misleći da dubiozno znači pažljivo, dubokoumno, a ne sumnjivo

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Klodovik

#129 Re: Jebeni engleski

Post by Klodovik »

Latina wrote:
Klodovik wrote:Final-year student jednostavno ne ide. Apsolvent je "a senior undergraduate who has completed his course of study but has not taken his final examinations". Da ne kompliciramo dodatno sa apsolventskim stažom ili apsolventskim rokom.
:roll: Nevjerovatno. :roll:

Rijec apsolvent se ne koristi u engleskom jeziku, tako da je "final year student" najblizi zadatom pojmu.
Cheerleader je "vođa navijača/navijačica"? Još će ispasti da je npr. Amir Puzić Džine bio cheerleader.
Precisely.

Cheerleader = one that calls for and directs organized cheering (as at a football game)

http://www.merriam-webster.com/dictionary/cheerleader
Precisely? Znači, Arkan je kao vođa navijača Crvene Zvezde bio cheerleader? Da nekome trebaš objasniti ko je on bio, rekla bi "Arkan was a cheerleader?" Sa crveno-bijelim pom-pons?

Ako već govorimo o rječnicima, Bujas cheerleader lijepo objašnjava sa "član ritmičke ekipe koja nastupa u toku utakmice, predvodeći kolektivno navijanje".

Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
Fratris

#130 Re: Jebeni engleski

Post by Fratris »

Klodovik wrote: Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
Ne znam kako je u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali u SAD-u i Kanadi termin za aposlventa ne postoji jer taj koncept ne postoji. Ispiti imaju vrlo precizan termin, ili par dana nakon zavrsetka nastave ili cak na zadnjem casu/satu.
Klodovik

#131 Re: Jebeni engleski

Post by Klodovik »

Fratris wrote:
Klodovik wrote: Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
Ne znam kako je u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali u SAD-u i Kanadi termin za aposlventa ne postoji jer taj koncept ne postoji. Ispiti imaju vrlo precizan termin, ili par dana nakon zavrsetka nastave ili cak na zadnjem casu/satu.
Da, to je jasno. Slažem se.
tatjanamster

#132 Re: Jebeni engleski

Post by tatjanamster »

Klodovik wrote:
Latina wrote:
Klodovik wrote:Final-year student jednostavno ne ide. Apsolvent je "a senior undergraduate who has completed his course of study but has not taken his final examinations". Da ne kompliciramo dodatno sa apsolventskim stažom ili apsolventskim rokom.
:roll: Nevjerovatno. :roll:

Rijec apsolvent se ne koristi u engleskom jeziku, tako da je "final year student" najblizi zadatom pojmu.
Cheerleader je "vođa navijača/navijačica"? Još će ispasti da je npr. Amir Puzić Džine bio cheerleader.
Precisely.

Cheerleader = one that calls for and directs organized cheering (as at a football game)

http://www.merriam-webster.com/dictionary/cheerleader
Precisely? Znači, Arkan je kao vođa navijača Crvene Zvezde bio cheerleader? Da nekome trebaš objasniti ko je on bio, rekla bi "Arkan was a cheerleader?" Sa crveno-bijelim pom-pons?

Ako već govorimo o rječnicima, Bujas cheerleader lijepo objašnjava sa "član ritmičke ekipe koja nastupa u toku utakmice, predvodeći kolektivno navijanje".

Apsolvent je (otprilike): undergraduate eligible for his/her degree finals. Final-year student je jednostavno manje precizno. Final-year student možeš biti i bez ijednog položenog ispita, dok još slušaš nastavu. Apsolvent je (kao što svi znamo) nešto drugo, a potpuni ekvivalent u engleskom ne postoji.
I kad te neko pita šta si, ti bi mu tostvarno sve rekao :D
Bože me sačuvaj, lijepi bosanski :zzzz:
tatjanamster

#133 Re: Jebeni engleski

Post by tatjanamster »

MoHiKaNaC wrote:Prije mozda godinu dana zove mene i u mene mi jednu kolegicu, direktorica u naske...

...i kaze, eto sutra cete sa predstavnicima drugih sektora imati prvi kik of (valjda kick off). Naravno mi je onako izbezumljeno gledamo i pitamo ''a sta je kik of'', a ona ce ''pa ne znam, valjda neki sastanak''. Frcaju se i kod nas na poslu ljudi ne samo rijecima koje imaju adekvatnu zamjenu vec i onima koje apsolutno ne razumiju...

Nije bas u skladu s temom al' mi pade na pamet. Cuo sam za neki sastav na eng. gdje je ucenik napisao:

She has guilty legs... :-D
Ili još bolje,
prevod sa engleskog na bosanski

ENG: We were in forn of the mirror.
BHS: Mi smo bili u frontalno od ogledala.

:-) :-) :-)

PS. Sad se sjetih kad je prijateljicina kćerka trebala u IV osnovne odnijeti tekst na engleskom nastavnici da pregleda,
ja sve napisala, bila neka tema vezana za muziku, i dala prijateljici i mala odnijela u školu :D
I sad je njoj, ova, rekla da prevede sve napisano.
I ona je prevodila, i kad je rekla da joj je omiljena pjevačica Vjera Brežuljak, nastavnica zamalo nije pala sa stolice :lol: :lol: :lol: Faith Hill :lol: :lol: :lol:
Mala djeca, šta će :D
tinchy

#134 Re: Jebeni engleski

Post by tinchy »

Vares City wrote:
tinchy wrote:
Vares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,..... :?:
Kaze se flyonT :lol: :lol:
Ne pika se,.. :mrgreen:

Sta bi sa poguzijom :?:
Cuj ne pika se :D
Pa joj ovaj poguzija ispade bezobrazan na engleskom :lol:
Al' evo.. poguzija = byfuckI (i) :D a moze i byassandI :lol:
Vertigo

#135 Re: Jebeni engleski

Post by Vertigo »

Neelix wrote: al kad mi neko kaze "jutros sam SE ustao", hoce mi bit nesto :shock:
sistem wrote:a setam se ? :zoka:
mislim da je ovo dio beogradskog govora :roll: i postao moderan u Sarajevu krajem 80-tih.
a mozda se i varam, pa ako neko zna...
sistem

#136 Re: Jebeni engleski

Post by sistem »

Vertigo wrote:
Neelix wrote: al kad mi neko kaze "jutros sam SE ustao", hoce mi bit nesto :shock:
mislim da je ovo dio beogradskog govora :roll: i postao moderan u Sarajevu krajem 80-tih.
tacno, to je beogradski, kao i skijam se :wink:

s druge strane, u sarajevu je u neka doba bila moda da se 'se' ukine tamo gdje ide - sta radis? evo odmaram ....
tatjanamster

#137 Re: Jebeni engleski

Post by tatjanamster »

Vertigo wrote:
pa kud baš u sridu...
Uvijek dodajem SE..... :-) :-)
:oops: :oops: :oops:
Klodovik

#138 Re: Jebeni engleski

Post by Klodovik »

tatjanamster wrote:
I kad te neko pita šta si, ti bi mu tostvarno sve rekao :D
Bože me sačuvaj, lijepi bosanski :zzzz:
To već ovisi o datoj situaciji i kontekstu. U slučaju da se čovjek prijavljuje na neku stipendiju ili se nalazi u situaciji u kojoj mora biti jako precizan u pogledu svog studentskog statusa (ako je u pitanju prevod nekih zvaničnih dokumenata, uvjerenja o položenim ispitima i slično), gledao bih da budem što jasniji u izrazu i opisu.

A u nekom neformalnom razgovoru u dva ujutro u kafani i uz glasnu muziku odgovor bi svakako bio jednostavniji.
studeni76

#139 Re: Jebeni engleski

Post by studeni76 »

...
Last edited by studeni76 on 24/06/2009 19:35, edited 1 time in total.
swift

#140 Re: Jebeni engleski

Post by swift »

Poguzija='alf ass and me :D
tatjanamster

#141 Re: Jebeni engleski

Post by tatjanamster »

swift wrote:Poguzija='alf ass and me :D

:lol: :lol: :lol:
vonunwerth

#142 Re: Jebeni engleski

Post by vonunwerth »