Jebeni engleski

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Klodovik

#101 Re: Jebeni engleski

Post by Klodovik »

burekodsira wrote:
Klodovik wrote:Da, bezekvivalentna leksika je uvijek dobar izvor šala i pošalica.

Kako prevesti npr. riječ "apsolvent" na engleski? Nekoga bi razmišljanje odvelo na "apsolute" ili čak "absolve" pa bi bilo svašta. A nema riječi u engleskom koja označava taj pojam, potrebno je objasniti. Istina, i kod nas će vjerovatno sve više i sve brže izlaziti iz upotrebe.

Kako prevesti npr. "cheerleader" na naš jezik. Riječ "lider" je kod nas itekako odomaćena, pa bi i tu moglo biti smijeha. No, adekvatnog termina baš i nemamo.

Naravno, najlakše se smijati i ibretiti. Treba dati kvalitetan prijedlog.

A za razumijevanje većine "problematičnih" riječi (ako ne i svih) iz sljedećeg pasusa važnije je poznavanje latinskog i francuskog. Znanje engleskog gotovo nije ni potrebno da bi se one pravilno protumačile:

"Jer, kada čujete nekog političara kako kaže da su naše obligacije (umesto obaveze) takve i takve, kako spominje alternaciju (umesto promenu), agitaciju (umesto napad), čuvenu tranziciju (umesto promene), tehnikalije (umesto detalje), kohabitaciju (umesto suživot), fizibiliti studiju (umesto studiju o izvodljivosti); kako je nešto transparentno (umesto javno, na uvid), kauzalno (umesto posledično); ili kako nesto treba denuncirati (umesto odbiti) ili determinisati (umesto odrediti), čovek se pita kome oni to govore. Pošto sam vrlo dobro upoznat sa tom materijom i ne mogu reći da baš ne znam engleski jezik, moram naglasiti da je potrebno izuzetno dobro poznavanje engleskog da bi se znalo šta feasible znači i da bi se iz toga moglo izvući značenje gorepomenute fizibiliti studije."
apsolvent se kaze i na njemacki tako da ne mora sve biti engleski a lider moze biti sinonim za vodja... za ostalo sam iskljucio mozak postalo mi neprikladno za ovu temu...
Naslov teme ne spominje njemački. Iako... u njemačkom se (koliko znam) kaže "absolvent" za apsolventa. Značenje riječi "absolvent" u engleskom ima drugačije značenje. Naravno, i ovdje je latinski "u igri".

Riječ "leader" na engleskom ima (ovako iz glave) barem tri značenja. Eto, neka je "vođa". To nas ne približava puno adekvatnom, kvalitetnom i jednoznačnom prevodu riječi "cheerleader".

Ko je još vidio da od uključivanja mozga ima neke koristi.
VjecitiStudent

#102 Re: Jebeni engleski

Post by VjecitiStudent »

I nije samo koristenje engleskih rijeci u pitanju, i gramatika nam ode u pm. Jedva da iko vise koristi opisni genitiv: Npr., ovog vikenda je na radio Sarajevu je "Madona vikend", umjesto "vikend Madone".
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#103 Re: Jebeni engleski

Post by Latina »

TheMule wrote: Mozda. Al' a medicini, ako ti je tjeskoba u nekom djelu tijela,recimo u prsima, onda bi se to zvalo "tightness" a ne "anxiety." "Anxiety" je ne na Engleskom opisano kao stanje uznemirenosti slicno strahu, al se ralzikuje u tome sto je strah uzrokovan nekim dogadajem, osobom, i sl. a "anxiety" nema tacnog uzroka. To je nesto slicno depresiji, i ja mislim kad mnogi koriste (u Americi) tu rijec, ne znaju sta znaci, vec je koriste jer je moderna i zvuci bolje nego strah il trema.
Anxiety = Napetost, strepnja, tjeskoba

U primjeru "anxious to start" = znaci "nestpljivost da se ( nesto ) zapocne"
Klodovik wrote:Da, bezekvivalentna leksika je uvijek dobar izvor šala i pošalica.

Kako prevesti npr. riječ "apsolvent" na engleski? Nekoga bi razmišljanje odvelo na "apsolute" ili čak "absolve" pa bi bilo svašta. A nema riječi u engleskom koja označava taj pojam, potrebno je objasniti. Istina, i kod nas će vjerovatno sve više i sve brže izlaziti iz upotrebe.
Apsolvent = Final year student
Kako prevesti npr. "cheerleader" na naš jezik. Riječ "lider" je kod nas itekako odomaćena, pa bi i tu moglo biti smijeha. No, adekvatnog termina baš i nemamo.
Cheerleader = Vodja navijaca/cica
Callahan44

#104 Re: Jebeni engleski

Post by Callahan44 »

fidbek nije podrška :)

musac wrote:Nervira li vas kad neki tamo voditelji ili bilo ko počne ubacivati engleske riječi u svoj govor bez ikakve potrebe?

"Dobili smo fidbek". Pa zar nije ljepše reći "Dobili smo podršku".
stachu

#105 Re: Jebeni engleski

Post by stachu »

Feedback, znaci povratna veza (sprega)!
Bond_JaneBond001

#106 Re: Jebeni engleski

Post by Bond_JaneBond001 »

Na Novoj prica neki ministar i kaze ovako "jos nemamo studiju fizibilnosti" :lol: :lol: :lol: feasibility study
sistem

#107 Re: Jebeni engleski

Post by sistem »

Dobijem ja neki flajer...
cuj anglicizma - flajer
namjesto fino na nasem - hafiš :D
Neelix

#108 Re: Jebeni engleski

Post by Neelix »

musac wrote:
mayab wrote:Kad čujem na onom nekom auto magazinu na TV-u, mozda je auto shop magazin, šta ja znam, uglavnom oni redovito čitaju Mercedes AMG kao mercedes aj-em-dži, dakle ono A ih >ebe, a kako je u pitanju njemačka firma , najpametnii bi bili kad bi govorili a-em-ge! :-)
Kad je NBA na OBN-u prenosio i Mirza Vilic, sad ide LeBron James (skracenica LBJ -- el-bi-dzej), a Vilic kaze: "Evo ga, el-bi-dzi". :lol:
jest, i onda dodje Kevin Garnett a ovaj procita KEI DZEI :roll: :lol:
Neelix

#109 Re: Jebeni engleski

Post by Neelix »

opet ja wrote:a jeste skontali na soku ACE od switya da pise with Witamins :lol: :lol: :lol: :lol:
ovo je veca provala od tog W :D
Neelix

#110 Re: Jebeni engleski

Post by Neelix »

VjecitiStudent wrote:I nije samo koristenje engleskih rijeci u pitanju, i gramatika nam ode u pm. Jedva da iko vise koristi opisni genitiv: Npr., ovog vikenda je na radio Sarajevu je "Madona vikend", umjesto "vikend Madone".
al kad mi neko kaze "jutros sam SE ustao", hoce mi bit nesto :shock:
elSaik

#111 Re: Jebeni engleski

Post by elSaik »

Neelix wrote:
VjecitiStudent wrote:I nije samo koristenje engleskih rijeci u pitanju, i gramatika nam ode u pm. Jedva da iko vise koristi opisni genitiv: Npr., ovog vikenda je na radio Sarajevu je "Madona vikend", umjesto "vikend Madone".
Što? Ti se ne ustaješ ujutro? :mrgreen:
Klodovik

#112 Re: Jebeni engleski

Post by Klodovik »

Latina wrote:
TheMule wrote: Mozda. Al' a medicini, ako ti je tjeskoba u nekom djelu tijela,recimo u prsima, onda bi se to zvalo "tightness" a ne "anxiety." "Anxiety" je ne na Engleskom opisano kao stanje uznemirenosti slicno strahu, al se ralzikuje u tome sto je strah uzrokovan nekim dogadajem, osobom, i sl. a "anxiety" nema tacnog uzroka. To je nesto slicno depresiji, i ja mislim kad mnogi koriste (u Americi) tu rijec, ne znaju sta znaci, vec je koriste jer je moderna i zvuci bolje nego strah il trema.
Anxiety = Napetost, strepnja, tjeskoba

U primjeru "anxious to start" = znaci "nestpljivost da se ( nesto ) zapocne"

Apsolvent = Final year student
Cheerleader = Vodja navijaca/cica
Final-year student jednostavno ne ide. Apsolvent je "a senior undergraduate who has completed his course of study but has not taken his final examinations". Da ne kompliciramo dodatno sa apsolventskim stažom ili apsolventskim rokom.

Cheerleader je "vođa navijača/navijačica"? Još će ispasti da je npr. Amir Puzić Džine bio cheerleader.
Neelix

#113 Re: Jebeni engleski

Post by Neelix »

elSaik wrote:
Neelix wrote:
Što? Ti se ne ustaješ ujutro? :mrgreen:
Ne, ja ustajem ujutro :P
Vares City

#114 Re: Jebeni engleski

Post by Vares City »

tinchy wrote:
Vares City wrote:Kako se na engleskom kaze MUHANAT,..... :?:
Kaze se flyonT :lol: :lol:
Ne pika se,.. :mrgreen:

Sta bi sa poguzijom :?:
Op3r4t0r

#115 Re: Jebeni engleski

Post by Op3r4t0r »

Neelix wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
sistem

#116 Re: Jebeni engleski

Post by sistem »

a setam se ? :zoka:
burekodsira

#117 Re: Jebeni engleski

Post by burekodsira »

sistem wrote:a setam se ? :zoka:
izveo se u setnju :lol:
Vares City

#118 Re: Jebeni engleski

Post by Vares City »

sistem wrote:a setam se ? :zoka:
Setam SI SE tuda :mrgreen:
Fratris

#119 Re: Jebeni engleski

Post by Fratris »

Uh, jel mogu ja jednu koja mi ide na zivce? Ukucajte u google frazu "oficijelni sajt" i potrazite stranice iz Bosne i pogledajte koliko ih ima. Prvo zato sto rijec "sajt" sigurno nije ni u jednom rjecniku Bosanskog, Hrvatskog ili Srpskog. Stranica je najrasirenija i najprihvatljivija nasa rijec. Drugo, postoje cak dvije opcije za prvu rijec. Sluzbena i zvanicna. Zar nekom stvarno oficijelni sajt zvuci ljepse od sluzbena stranica?

Evo kako rade ljudi koji poznaju maternji jezik:

http://www.kakanj.com.ba/
http://www.opcina-tesanj.ba/stream/article.php?pid=231

A evo seljakluka:

http://www.prijedor.rs.ba/
http://www.fkzeljeznicar.ba/
costacurta

#120 Re: Jebeni engleski

Post by costacurta »

Mislim da je slijedeci naziv top svih topova .... pazi sad dobro... "PARLAMENTARNA SKUPSTINA" BiH :shock: :shock: .
Moze li mi neko pojasniti znacenje iste? Kako ce npr. Slavko Jovicic svom gostu iz npr. Juzne Rodezije prevesti na engleski:"Ovo ti je parlamentarna skupstina"?! Kakva bolan "parlamentarna skupstina" (skupstinska skupstina).
Jos mi naumpade jedan detalj sa TVa, zahvaljuje se Karla del Ponte svom domacinu predsjedniku suda iz Mostara(ne sjecam se kojeg suda) na gostoprimstvu, a ovaj som svo vrijeme klima glavom (ono konta, fol) i govori "JA, JA" ali u jednom trenutku se okrece prema svom prevodiocu i veli "STA KAZE, STA KAZE"!
sistem

#121 Re: Jebeni engleski

Post by sistem »

mislim da grijesis sa parlamentarnom skupstinom. parlament jeste narodna skupstina, ali skupstina je i zbor - godisnja skupstina, koja se ne moze prevesti kao 'godisnji parlament'. nisam siguran, ali mislim da se parlamentarna skupstina moze prevesti kao parliamentary session.
costacurta

#122 Re: Jebeni engleski

Post by costacurta »

parliamentary session
Mislim da je ovo u prijevodu "skupstinsko (parlamentarno :D ) zasijedanje, ja govorim o instituciji.
Klodovik

#123 Re: Jebeni engleski

Post by Klodovik »

sistem wrote:mislim da grijesis sa parlamentarnom skupstinom. parlament jeste narodna skupstina, ali skupstina je i zbor - godisnja skupstina, koja se ne moze prevesti kao 'godisnji parlament'. nisam siguran, ali mislim da se parlamentarna skupstina moze prevesti kao parliamentary session.
Parliamentary Assembly
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#124 Re: Jebeni engleski

Post by Latina »

Klodovik wrote:Final-year student jednostavno ne ide. Apsolvent je "a senior undergraduate who has completed his course of study but has not taken his final examinations". Da ne kompliciramo dodatno sa apsolventskim stažom ili apsolventskim rokom.
:roll: Nevjerovatno. :roll:

Rijec apsolvent se ne koristi u engleskom jeziku, tako da je "final year student" najblizi zadatom pojmu.
Cheerleader je "vođa navijača/navijačica"? Još će ispasti da je npr. Amir Puzić Džine bio cheerleader.
Precisely.

Cheerleader = one that calls for and directs organized cheering (as at a football game)

http://www.merriam-webster.com/dictionary/cheerleader
MoHiKaNaC

#125 Re: Jebeni engleski

Post by MoHiKaNaC »

Prije mozda godinu dana zove mene i u mene mi jednu kolegicu, direktorica u naske...

...i kaze, eto sutra cete sa predstavnicima drugih sektora imati prvi kik of (valjda kick off). Naravno mi je onako izbezumljeno gledamo i pitamo ''a sta je kik of'', a ona ce ''pa ne znam, valjda neki sastanak''. Frcaju se i kod nas na poslu ljudi ne samo rijecima koje imaju adekvatnu zamjenu vec i onima koje apsolutno ne razumiju...

Nije bas u skladu s temom al' mi pade na pamet. Cuo sam za neki sastav na eng. gdje je ucenik napisao:

She has guilty legs... :-D
Post Reply