Je li sunecenje zastario obicaj?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Sunecenje

Da
43
38%
Ne
62
55%
Samo u slucaju potrebe
8
7%

Total votes: 113

amortizer

#76 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by amortizer »

goibos wrote:
...manje trenja prilikom penetracije
:shock:
Mozda zbog "sira i kajmaka" sto @Jolpaz rece, dobro podmazano :D
:run:
karanana

#77 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by karanana »

Vragolan wrote:
goibos wrote:teorija zavjere...

ma ljudi to se sve radi da se dječaci ne bi dirali i igrali sa qitom, nema nikakve potrebe odstranjivati sasvim zdravo tkivo koje ima svoju svrhu - veće seksualno zadovoljstvo i manje trenja prilikom penetracije
to sto si sada izvalio ne izvaljuju u drustvu, smijat ce ti se raja i prijatelji ce te napusiti

moje diranje cune se intenziviralo oko 13/14 godine, danas malo manje ali nekada odcejfim pa se diram
a osunecen sam od svoje 7 godine

lupas gluposti, tako nesta moze reci samo idijot koji zagovara i zensko sunecenje
ja sam diro chunu o obdanistu sa nekih 4-5 godina. ali sam i tada bio osunecen a bio mi je fin osjecaj.
ali ce mi uvijek ostati trauma da jednom kad sam za vrijeme popodnevnog spavanja to radio, iza mene dodje uciteljica i otkri me i vidi me sta radim.

e sad kad sam stariji bih mogao dobru imaginarnu pricu napraviti sta se desilo nakon sto me je vidjela, ali tada sam se bio samo prepao.
Trebam te

#78 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Trebam te »

Azamo wrote:
NightSkyWalker wrote:Moja rodica ima tri sina skolske dobi i ni jedanog nije sunetila.
Nekoliko mojih prijatelja i poznanika imaju malu djecu i sunecenje im nije u planu.
U nasim javnim bolnicama sunecenje nije adekvatno regulisano i to cesto odvraca roditelja od ovog obicaja.

U ruralnim sredinama sunecenje se i dalje praktikuje, ali izgleda da u gradskim sredinama i medju modernim* roditeljima sunecenje polako prestaje biti obavezno i postaje nesto nepotrebno i nepozeljno.

Prije nekog vremena sam na tv-u gledao gostovanje glavne medicinske sestre koja radi u jednoj nasoj drzavnoj bolnici. Kada se dotakla teme sunecenja, bukvalno je plasila roditelje i govorila im da se to ne mora raditi i da je dovoljno koristiti sapun i vodu. Kada roditelji cuju ovakvo nesto i tome jos dodaju svoj (opravdan)strah i brigu, nije ni cudo sto se sve vise njih odlucuje na - ma necu da mucim dijete bez potrebe, to je zastarilo, imamo dovoljno vode i sapuna, necu ako nije nuzda itd... -

:?
Pa kod komunjara je sve što je na bilo koji način povezano sa Islamom i Muslimanima "zastarilo" i "nepoželjno"...Možda jest neugodno kad berber to radi,ali sad u modernom dobu imaju hirurzi koji to završe za sekundu dijete se ne pati ni trunku.U veći zemalja se to radi što bi naše kolege englezi rekli po "default"-u.
Bravo Azamo :thumbup: :thumbup:

Toje zastario obicaj novokomponovanih gradjana stos u sljegli u urbanu sredinu pa se takmice ko ce biti primitivno -moderniji 8-)
Vragolan

#79 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Vragolan »

karanana wrote:
Vragolan wrote:

ma ljudi to se sve radi da se dječaci ne bi dirali i igrali sa qitom, nema nikakve potrebe odstranjivati sasvim zdravo tkivo koje ima svoju svrhu - veće seksualno zadovoljstvo i manje trenja prilikom penetracije
to sto si sada izvalio ne izvaljuju u drustvu, smijat ce ti se raja i prijatelji ce te napusiti

moje diranje cune se intenziviralo oko 13/14 godine, danas malo manje ali nekada odcejfim pa se diram

lupas gluposti, tako nesta moze reci samo idijot koji zagovara i zensko sunecenje
ja sam diro chunu o obdanistu sa nekih 4-5 godina. ali sam i tada bio osunecen a bio mi je fin osjecaj.
ali ce mi uvijek ostati trauma da jednom kad sam za vrijeme popodnevnog spavanja to radio, iza mene dodje uciteljica i otkri me i vidi me sta radim.

e sad kad sam stariji bih mogao dobru imaginarnu pricu napraviti sta se desilo nakon sto me je vidjela, ali tada sam se bio samo prepao.
jel ispuhala cuna kad si se prepao :evil:
jazzer

#80 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by jazzer »

Hajd' se sada izvini raji s foruma sto su morali prociitati ovo :D .

Ili procitaj jos jednom sta si napisao pa edituj post.
Manje trenja prilikom penetracije???
seln

#81 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by seln »

Azamo wrote:
NightSkyWalker wrote:Moja rodica ima tri sina skolske dobi i ni jedanog nije sunetila.
Nekoliko mojih prijatelja i poznanika imaju malu djecu i sunecenje im nije u planu.
U nasim javnim bolnicama sunecenje nije adekvatno regulisano i to cesto odvraca roditelja od ovog obicaja.

U ruralnim sredinama sunecenje se i dalje praktikuje, ali izgleda da u gradskim sredinama i medju modernim* roditeljima sunecenje polako prestaje biti obavezno i postaje nesto nepotrebno i nepozeljno.

Prije nekog vremena sam na tv-u gledao gostovanje glavne medicinske sestre koja radi u jednoj nasoj drzavnoj bolnici. Kada se dotakla teme sunecenja, bukvalno je plasila roditelje i govorila im da se to ne mora raditi i da je dovoljno koristiti sapun i vodu. Kada roditelji cuju ovakvo nesto i tome jos dodaju svoj (opravdan)strah i brigu, nije ni cudo sto se sve vise njih odlucuje na - ma necu da mucim dijete bez potrebe, to je zastarilo, imamo dovoljno vode i sapuna, necu ako nije nuzda itd... -

:?
Pa kod komunjara je sve što je na bilo koji način povezano sa Islamom i Muslimanima "zastarilo" i "nepoželjno"...Možda jest neugodno kad berber to radi,ali sad u modernom dobu imaju hirurzi koji to završe za sekundu dijete se ne pati ni trunku.U veći zemalja se to radi što bi naše kolege englezi rekli po "default"-u.
Preveslao si se, Hazamo, skywalker je jedan od tvojih. :-)
L.e.g

#82 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by L.e.g »

Haj nek neko postavi temu sa anketom za žensku populaciju...... koji vam je bolji i zašto? :evil: :evil:
Drvosjeca iz Dejcica

#83 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jazzer wrote:

Hajd' se sada izvini raji s foruma sto su morali prociitati ovo :D .

Ili procitaj jos jednom sta si napisao pa edituj post.
Manje trenja prilikom penetracije???
Ja mjerio trenje i hepek pokaz'o da je na maksimumu, a ni jedna se nije žalila da slabo prijanja tako da ne razumijem o čemu govori kolega sa foruma. Doduše par njih me pitalo gdje sam radio obrezivanje, na moj upit zbog čega to pitaju, rekle su da bi se htjele osobna zahvaliti stručnoj ruci doktora koji je to obavljao. :-) Doduše ne znam da li je taj profa živ s obzirom da je to bilo početkom 80' tih. :dance: :mrgreen:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 29/10/2010 10:48, edited 1 time in total.
spreca

#84 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by spreca »

L.e.g wrote:Haj nek neko postavi temu sa anketom za žensku populaciju...... koji vam je bolji i zašto? :evil: :evil:

cini mi se da je bila ali moram da dodam da je moj naaaaajbolji :-D
goibos

#85 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by goibos »

Vragolan wrote:

dobro ba, nemoj da vrijeđaš ( i ima ti tu J viška) i da mi stavljaš nešto što nisam rekao...
ja kažem da se niko ne treba sunetiti ni muško ni žensko i za tvoju informaciju nijedna pedijatrijska organizacija ne preporučuje sunećenje i sva ta priča oko sunećenja je počela upravo da bi dječaci manje masturbirali... i to je činjenica...
usput, u Kur'anu se sunećenje nigdje ne spominje
amrica

#86 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by amrica »

Godina ova, jedna privatna klinika u Sarajevu, cekala sam nekoga, podugo. U cekaonicu je prvo usla citava bulumenta ljudi, svi nacifrani kao za svadbu, raspolozenje isto tako i onda je sestrica zamolila da odu sve tetke, dajdze, amidze... da ostanu roditelji i jos nana, dedo... i decko naravvno, a on sav vazan, u centru paznje, nesto ce se desiti veliko... I poslije pola sata iznose tog djecaka, tata ga nosi, on lezi nepokretan, vise ruke i noge, a ne place, nego cvili i jeci, mama suze roni do poda, tati svi misici na licu igraju, cak i sestrici pune oci suza. I mene nesto stislo oko srca.
Samo sto su oni otisli, dosli su novi, sve isto, nisam mogla gledati, samo sam i njega cula kako cvili dok su ga iznosili.

Necu da ulazim u vjerske obicaje, tradiciju, medicinske razloge.... ali to je mucenje djeteta.
L.e.g

#87 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by L.e.g »

spreca

#88 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by spreca »

amrica wrote:Godina ova, jedna privatna klinika u Sarajevu, cekala sam nekoga, podugo. U cekaonicu je prvo usla citava bulumenta ljudi, svi nacifrani kao za svadbu, raspolozenje isto tako i onda je sestrica zamolila da odu sve tetke, dajdze, amidze... da ostanu roditelji i jos nana, dedo... i decko naravvno, a on sav vazan, u centru paznje, nesto ce se desiti veliko... I poslije pola sata iznose tog djecaka, tata ga nosi, on lezi nepokretan, vise ruke i noge, a ne place, nego cvili i jeci, mama suze roni do poda, tati svi misici na licu ograju, cak i sestrici pune oci suza. I mene nesto stislo oko srca.
Samo sto su oni otisli, dosli su novi, sve isto, nisam mogla gledati, samo sam i njega cula kako cvili dok su ga iznosili.

Necu da ulazim u vjerske obicaje, tradiciju, medicinske razloge.... ali to je mucenje djeteta.

Dijete place samo na pomen doktora to je valjda nesto psihcki jer tamo daju injekcije itd.
Inekcija boli djeca placu ...kod zubara niko ne pada na pod od smijeha i tamo suze frkte.Zasto vodimo djecu na vakcinu ,zubaru itd ,da ne spominjem operacije, nedo bog nikome,ali malo "podasisati "cunu sto je jako korisno e to je malte ne kao ubistvo ,valjda mi muskarci koji smo osuneceni znamo to bolje od drugih :D
black

#89 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by black »

ma ja ba "zastario" obicaj :roll: , pa sad ubacite red "prava djeteta", preko urbanog i ruralnog, doshljaka i roDZenih i doci ce do klasicnog kreshenda teme, "vid' mu glave hamo..." :oops: :mrgreen:
Vragolan

#90 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Vragolan »

amrica wrote:Godina ova, jedna privatna klinika u Sarajevu, cekala sam nekoga, podugo. U cekaonicu je prvo usla citava bulumenta ljudi, svi nacifrani kao za svadbu, raspolozenje isto tako i onda je sestrica zamolila da odu sve tetke, dajdze, amidze... da ostanu roditelji i jos nana, dedo... i decko naravvno, a on sav vazan, u centru paznje, nesto ce se desiti veliko... I poslije pola sata iznose tog djecaka, tata ga nosi, on lezi nepokretan, vise ruke i noge, a ne place, nego cvili i jeci, mama suze roni do poda, tati svi misici na licu igraju, cak i sestrici pune oci suza. I mene nesto stislo oko srca.

zato se to radi dok ono jos i ne zna za sebe, rekoa sam da su mene sunetili kada mi je bilo 7 godina
i bez lokalne anestezije, nego je to rahmetli Skaka onako na zivo radio i drzalo me 5/6 odraslih ljudi
ali je zato babo kupio najjacu igracku u mahali i tad sam dobio puno para, i ako sto rekoh takmicio se sa rajom ko ce baciti najduzi pis, hocu da kazem, sve se to zaboravi i kasnije se tome smijes

ali skontaj koji rizik i komplikacije mogu kasnije nastati, zato je bolje koju suzu pustiti jer ti zao djeteta nego kasnije da on suze pusta zbog drugih bolesti

bolje sprijeciti nego lijeciti
jazzer

#91 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by jazzer »

Vragolan wrote:zato se to radi dok ono jos i ne zna za sebe, rekoa sam da su mene sunetili kada mi je bilo 7 godina
i bez lokalne anestezije, nego je to rahmetli Skaka onako na zivo radio i drzalo me 5/6 odraslih ljudi

ali skontaj koji rizik i komplikacije mogu kasnije nastati, zato je bolje koju suzu pustiti jer ti zao djeteta nego kasnije da on suze pusta zbog drugih bolesti

I mene su sa 7 godina oderali. Jos se sjecam rodicine crvene haljinice koju sam nosio prvih dana :lol: .

Ali neka su, sada sam im zahvalan zbog toga.
amrica

#92 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by amrica »

Vragolan wrote:
amrica wrote:Godina ova, jedna privatna klinika u Sarajevu, cekala sam nekoga, podugo. U cekaonicu je prvo usla citava bulumenta ljudi, svi nacifrani kao za svadbu, raspolozenje isto tako i onda je sestrica zamolila da odu sve tetke, dajdze, amidze... da ostanu roditelji i jos nana, dedo... i decko naravvno, a on sav vazan, u centru paznje, nesto ce se desiti veliko... I poslije pola sata iznose tog djecaka, tata ga nosi, on lezi nepokretan, vise ruke i noge, a ne place, nego cvili i jeci, mama suze roni do poda, tati svi misici na licu igraju, cak i sestrici pune oci suza. I mene nesto stislo oko srca.

zato se to radi dok ono jos i ne zna za sebe, rekoa sam da su mene sunetili kada mi je bilo 7 godina

Sta sprijeciti? Je li se to desava masovno unistenje muske polulacije koja nije osunecena? Od kojih bolesti? U danasnje vrijeme kad je tusiranje 2 puta dnevno normalno, kakvu ce bolescuru uhvatiti zbog komadica kozice? Sunecenje je postalo obavezno u doba bez vode, u prljavstini satora po pustinjama... kad su infekcije bile normalne, ali danas pricati o bolestima zbog toga... nidje veze.
spreca

#93 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by spreca »

jazzer wrote:
Vragolan wrote:zato se to radi dok ono jos i ne zna za sebe, rekoa sam da su mene sunetili kada mi je bilo 7 godina

I mene su sa 7 godina oderali. Jos se sjecam rodicine crvene haljinice koju sam nosio prvih dana :lol: .

Ali neka su, sada sam im zahvalan zbog toga.

a joj i ja sam imo 6-7 godina mene su stavili u bure i ja proturio kroz onu rupu u buretu i oni odfikarili a berbo posuo neki bijelim prahom(mozda za ovo danasnje njuhanje :lol: )zamoto u neku krpicu i vjerujte da sam se vec treci dan cero sa djecom po avliji.
black

#94 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by black »

mene su sa manje od godine :mrgreen:
@amrice tvoje dijete tvoj problem, pa niko te nece tjerati da ga sunetis, ako je nesto 'nidje veze' onda je to sto ti pricas
sabanss

#95 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by sabanss »

amrica wrote: Sta sprijeciti? Je li se to desava masovno unistenje muske polulacije koja nije osunecena? Od kojih bolesti? U danasnje vrijeme kad je tusiranje 2 puta dnevno normalno, kakvu ce bolescuru uhvatiti zbog komadica kozice? Sunecenje je postalo obavezno u doba bez vode, u prljavstini satora po pustinjama... kad su infekcije bile normalne, ali danas pricati o bolestima zbog toga... nidje veze.
Nisi musko, samim tim nisi pozvana da se ocitujes po ovoj temi :D

Svako osuneceno musko zahvaljuje svojim roditeljima. Sto zbog higijene sto iz drugih razloga :dance:
Svemirco

#96 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Svemirco »

Uf .. mene je Skaka odradio u kućnom ambijentu sa neke 3 godine i to mi je jedno od najranijih sjećanja u ovom životu i trauma samo takva da me i sad jeza prolazi.

Šta je o životu znalo trogodišnje čeljade kad mu je došao nepoznati čiko da mu "samo malo vidi ćunu". Sjećam se kao da je to jučer bilo. Poprska me nečim dolje, odvede me u sobu i poleže na krevet gdje su me za ruke i noge držali mamin brat i Skakin asistent dok je Skaka zadao fatality mojoj pokožici a ja se iz sveg glasa derao JEBEM TI MATER DAJDŽAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

Iza toga u onu glupu suknjicu i bolilo je ko sam vrag par dana na najobičniji dodir.

Ovo neću nikad halaliti svojim roditeljima, otkud im pravo da me bez nekog posebnog razloga SAKATE bez da mene iko išta pita a to je moje tijelo i tad bilo kao i sad.

Zatucani običaj popularizovan u vrijeme kad seljudi nisu prali pa su među nogama imali biološke laboratorije. Uz normalnu redovnu higijenu nema baš nikakvog razloga za ovaj barbarizam koji odrasle muškarce uskraćuje za dodatne podražaje koje donosi glans nepokriven ogrubjelom kožom. Obrezivanje podržavam samo u ekstremnim slučajevima fimoze kada ni uz redovnu vježbu i rastezanje otvor nije dovoljno širok za povlačenje pri erekciji a i tada se radi parcijalno a ne totalno kako unakaziše mene i jako puno ljudi.

FUJ!
Vragolan

#97 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Vragolan »

amrica wrote:Sta sprijeciti? Je li se to desava masovno unistenje muske polulacije koja nije osunecena? Od kojih bolesti? U danasnje vrijeme kad je tusiranje 2 puta dnevno normalno, kakvu ce bolescuru uhvatiti zbog komadica kozice? Sunecenje je postalo obavezno u doba bez vode, u prljavstini satora po pustinjama... kad su infekcije bile normalne, ali danas pricati o bolestima zbog toga... nidje veze.
da ti nacrtam
koliko god da ga ostresas opet jedna/dvije kapi se oslikaju na gacama
e sad razlika je u tome sto kod osunecenih te dvije kapi ostanu na gacama a kod ne osunecenih ostane pod kozicom
i onda se to nakupi ispod kozice oko rube glavica
sve to kazes za tusiranje stoji ali uzmi u obzir da vecina muskinja ne opere ruke poslje pisnja (sto bi cista im kita)
a kamo li da zavrne kozicu pa da opere cundaru i ocisti te "nakupine" koje odovde do raznih infekcija
i sada se ti upitaj kada legnes u krevet sa ne osunecenim bez kondoma a u tim "nakupinama" raznih baja
a znamo kako ste vi zene podlozen infekcijama anamodole
jazzer

#98 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by jazzer »

Svemirco wrote:Uf .. mene je Skaka odradio u kućnom ambijentu sa neke 3 godine i to mi je jedno od najranijih sjećanja u ovom životu i trauma samo takva da me i sad jeza prolazi.

Šta je o životu znalo trogodišnje čeljade kad mu je došao nepoznati čiko da mu "samo malo vidi ćunu". Sjećam se kao da je to jučer bilo. Poprska me nečim dolje, odvede me u sobu i poleže na krevet gdje su me za ruke i noge držali mamin brat i Skakin asistent dok je Skaka zadao fatality mojoj pokožici a ja se iz sveg glasa derao JEBEM TI MATER DAJDŽAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

Iza toga u onu glupu suknjicu i bolilo je ko sam vrag par dana na najobičniji dodir.

Ovo neću nikad halaliti svojim roditeljima, otkud im pravo da me bez nekog posebnog razloga SAKATE bez da mene iko išta pita a to je moje tijelo i tad bilo kao i sad.

Zatucani običaj popularizovan u vrijeme kad seljudi nisu prali pa su među nogama imali biološke laboratorije. Uz normalnu redovnu higijenu nema baš nikakvog razloga za ovaj barbarizam koji odrasle muškarce uskraćuje za dodatne podražaje koje donosi glans nepokriven ogrubjelom kožom. Obrezivanje podržavam samo u ekstremnim slučajevima fimoze kada ni uz redovnu vježbu i rastezanje otvor nije dovoljno širok za povlačenje pri erekciji a i tada se radi parcijalno a ne totalno kako unakaziše mene i jako puno ljudi.

FUJ!
Mozda cu te sokirati sada svojim komentarom :D ali moji roditelji su me dali sunetiti iz VJERSKIH razloga,
zato sto je sunecenje spomenuto u hadisima. Ne znam koliko je tada bila razvijena svijest o higijenski razlozima
sunecenja ali vjerska itekako jeste. Bar u mom slucaju.
Vragolan

#99 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by Vragolan »

mene su sunetili sto zbog vjerskih (mati) sto zbog higijenskih razloga (babo bio ortodoksna komunjara i doktor pa se svega nagledao)
swirl

#100 Re: Je li sunecenje zastario obicaj?

Post by swirl »

Sad treba otvoriti temu, i pitati zene kakve vise vole, osunecene ili neosunece, bas vam je tema onako :-)
Locked