Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udruženi zl

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
cindrlimindrli

#601 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by cindrlimindrli »

zović wrote:Zaboravljaš da je Izetbegović bio samo izabrani predstavnik(i samozvani predsjednik cijele države ) Muslimanskog naroda od njih tri koja po Ustavu čine državu BIH!
Hajde? Bas samozvani predsjednik? Izvrsio vojni udar i mimo Ustavu Republike BiH proglasio se despotom?
A legitimni su Boban i Karadzic, je li? Legitimno je divljanje HV, tj. identicnih postrojbi kojima je nekad
komandant bio Ante Pavelic i cetnickih hordi koje je poslao Milosevic. E pa nece moci prijatelju, tebi se
nedavno zamantalo kad je Gotovina rikn`o, a tek ces vristati kad ti osude sestorku za udruzeni zlocinacki
poduhvat.
Gabro wrote:Zar nije negdje u tom vremenu Izetbegovicu istekao mandat prema Ustavu a ratno stanje nije bilo proglaseno?

Garib, ne lupetaj.
Gabro

#602 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by Gabro »

Gabro wrote:Zar nije negdje u tom vremenu Izetbegovicu istekao mandat prema Ustavu a ratno stanje nije bilo proglaseno?

Garib, ne lupetaj.[/quote]

Ovdje izgleda ne smijes postaviti pitanje koje nije u skladu sa dozvoljenom istinom.

Halooooo?

Ja najnormalnije pitam. I nije Garib nego je Djibril. Gabrijel je Djibril.
frombosna

#603 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by frombosna »

cindrlimindrli wrote:
zović wrote:Zaboravljaš da je Izetbegović bio samo izabrani predstavnik(i samozvani predsjednik cijele države ) Muslimanskog naroda od njih tri koja po Ustavu čine državu BIH!
Hajde? Bas samozvani predsjednik? Izvrsio vojni udar i mimo Ustavu Republike BiH proglasio se despotom?
A legitimni su Boban i Karadzic, je li? Legitimno je divljanje HV, tj. identicnih postrojbi kojima je nekad
komandant bio Ante Pavelic
i cetnickih hordi koje je poslao Milosevic. E pa nece moci prijatelju, tebi se
nedavno zamantalo kad je Gotovina rikn`o, a tek ces vristati kad ti osude sestorku za udruzeni zlocinacki
poduhvat.

Garib, ne lupetaj.

Oooo nisam te prepoznao odmah, cviječe naše :D

Eh, da te tvoj dido čuje :x
star(i)mo

#604 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

Pisite, provocirajte, lazite i rugajte se do sudnjeg dana... dokaza ima dovoljno da je Hrvatska uz pomoc domacih izdajnika izvrsila agresiju na BiH tih kobnih 90-ih. Na vama je da prihvatite ili da i dalje negirate. Samo nemojte poslije da bude kukanja kad vam pravomocno osude "mucenike" za planirani i udruzeni zlocin nad gradjanima BiH, kako Bosnjacima i Srbima tako i Hrvatima srednje Bosne. Cuj nad Hrvatima?! Da, da. Dovoljno je samo da procitate optuznicu za sestoricu "heroja" iz takozvane Herceg Bosne. :D

p.s. ovaj "Klix" je postao takva smijurija... :-)
zović

#605 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Ne da Izetbegović nije predstavljao Hrvate nego nije ni mnoge Bošnjake!!
Hrvate iz jednostavnog razloga jer je baš tada trebala biti smjena u predsjedništvu,a Bošnjake je prepustio sudbini navlastito one u rs.Prodao ih je na neki način zbog vlastitog neznanja,i neodlučnosti!
U isto to vrijeme92g Tuđman uspijeva pomoći da se odbrane većinski hrvatski prostori BIH a i neki Bošnjački!

Gotovina???Evo baš on nije ratovao protiv Bošnjaka!Naprotiv bio je jedan od naj zaslužniji ljudi za oslobođenje RH i RBIH!!
Briljantan vojnik i rođeni pobjednik!!
Sada usporedi Njega i četnićke krvoločne zapovjednike po BIH pa ćeš doći do bijede vlastitog mozga ako ga još imalo posjeduješ!
Doći ćeš i do pokušaja izjednačavanja krivnje preko centara moći koji su željeli rs.a sada kontroliraju Haški sud a ti misliš da nisu vas bošnjake!
Otvorit će ti se i još neke spoznaje o vlastitoj krivnji ili kiseloj jabuci kroz mudžahedine koji su nekako ušli u državu da vas i dodatno kompromitiraju jer konačni cilj IM nije HRHB nego RS!

Očito je kod tebe prisutna kronična i pogubna amnezija i neznanje!
kv99

#606 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

Gabro wrote:
Zar nije negdje u tom vremenu Izetbegovicu istekao mandat prema Ustavu a ratno stanje nije bilo proglaseno?
Trebao si to reci i franji kada je trazio saradnji sa Bosnom i Hercegovinom ( koju je poslije prekrsio ) i trazio je od zvanicnog Sarajeva a ne Grude ili Pale.

Zar je neko uopce sumnjao koje je tvoj misljenje?
Ja nisam iznosio svoje misljenje ja sam sumirao cinjenice. Dovoljno je CINJENICA izneseno na temi da se moze tvrditi da je Hrvatska bila agresor i u namjerama a i ponasanju .

Vjerojatno je samo tvoj mozak (ili ono sto je ostalo od njega) u stanju shvatiti kako njegovo ponasanje dokazuje agresiju RH.
Koliko god da je ostalo od mog mozga opet ga ima toliko da ti je jedino ostalo da lazes i da izmisljas.
Ko kaze da mi nismo zahvalni? Evo, ja sam im u jednu ruku zahvalan. Da nije bilo njih sad ne bi imali slobodnu Hrvatsku.
Super onda, znaci tebi je drago da je JNA oslobodila Hrvatsku od RSK i onda je i meni drago da je HV oslobodila i Bosnu i Hercegovinu od isprdka erceg crpske . Da nije bilo HV danas ne bi kukali kako ste majorizirani, da vam drugi bira predstavnika, da vam nema erceg crpske, da ni TV kanal nemate. Drago mi je da je HV barem nesto dobro uradila kada vec tvrdis da je JNA oslobodila Hrvatsku :-D Samo me zanima sto onda molite milorada da vam dadne nesto sto vam je HV oduzela :lol:

@zovicu pa ti si skroz prolupo, kakav te Gotovina spopo, nije on jedini rvacki eroj u Haagu :lol: Na tvoju zalost citav vojni i politicki vrh erceg crpske koju tako energicno branis grije optuzenicku klupu u Haagu i jedna od tacaka optuzbe je progon BiH Hrvata. Pa ti brani sto se braniti ne moze ali kao sto se moze primjetiti nema te nesto u Haagu da tamo branis eroje, jel to jer znas kakve gluposti valjas ili zato jer je vasceli svet protiv nebeskog naroda :D
Last edited by kv99 on 16/05/2012 14:08, edited 1 time in total.
Gabro

#607 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by Gabro »

kv99 wrote:
Gabro wrote:
Zar nije negdje u tom vremenu Izetbegovicu istekao mandat prema Ustavu a ratno stanje nije bilo proglaseno?
Trebao si to reci i franji kada je trazio saradnji sa Bosnom i Hercegovinom ( koju je poslije prekrsio ) i trazio je od zvanicnog Sarajeva a ne Grude ili Pale.

Ti izgleda vjezas po onoj da sto vise puta izgovoris/napises da mozda neko a i ti sam povjerujes?

Morat ces jos malo vjezbati. Ajde sad ponovi jos koji put? :-)

Zar je neko uopce sumnjao koje je tvoj misljenje?
Ja nisam iznosio svoje misljenje ja sam sumirao cinjenice. Dovoljno je CINJENICA izneseno na temi da se moze tvrditi da je Hrvatska bila agresor i u namjerama a i ponasanju .
Pa sta se ceka ako je tako? Ja bi odmah podnio tuzbu za nadoknadu stete?

Vjerojatno je samo tvoj mozak (ili ono sto je ostalo od njega) u stanju shvatiti kako njegovo ponasanje dokazuje agresiju RH.
Koliko god da je ostalo od mog mozga opet ga ima toliko da ti je jedino ostalo da lazes i da izmisljas.
Da, kao sto lagao i izmisljao da si ti rasista koji je je sve ljude iz jedne regije oznacio lopovima... ;-)
Ko kaze da mi nismo zahvalni? Evo, ja sam im u jednu ruku zahvalan. Da nije bilo njih sad ne bi imali slobodnu Hrvatsku.
Super onda, znaci tebi je drago da je JNA oslobodila Hrvatsku od RSK

JNA oslobodila Hrvatsku od RSK... Ti si totalno prolupo... Puko ti je neki dihtung u vratu pa si pomijeso govno i mozak.
kv99

#608 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

Gabro wrote:
Ti izgleda vjezas po onoj da sto vise puta izgovoris/napises da mozda neko a i ti sam povjerujes?

Ma koliko puta da ponovim i koliko god puta da pokusas da to negiras opet ostaje cinjenica da je franjo trazio saradnju od Sarajeva i rahmetli Izetbegovica kao Predsjednika Predsjednistva republike Bosne i Hercegovine. Cinjenica pa ti iznosi svoje misljenje koliko hoces.

Ovo je forum i tema je da li je rh agresor i cinjenice iznesene na temi pokazuju da jeste. Za stetu se obrati nekome drugom a ako smatras da to nema veze zasto se onda javljas ? Zasto ti je toliko stalo da unistis temu da neprestano trolas, provociras, izmisljaj ?

Da, kao sto lagao i izmisljao da si ti rasista koji je je sve ljude iz jedne regije oznacio lopovima... ;-)

Da, kao sto si lagao i izmisljao da sam ponizavao Hrvate. I nisam ih ja oznacio lopovima to rade ljudi koji trpe posljedice njihove "ljubavi prema Hrvatskoj ".

J
NA oslobodila Hrvatsku od RSK... Ti si totalno prolupo... Puko ti je neki dihtung u vratu pa si pomijeso govno i mozak.
Mamlaze jedan sam si ovo napisao : Ko kaze da mi nismo zahvalni? Evo, ja sam im u jednu ruku zahvalan. Da nije bilo njih sad ne bi imali slobodnu Hrvatsku. Sam si to napisao i sada si toliko bezobrazan da to negiras u sljedecem postu ? Tebi se ne moze ni da pomjesa mozak jer ga nemas nikako. Sam nesto izjavi i onda mamlaz negira to u sljedecem postu .
zović

#609 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

@zovicu pa ti si skroz prolupo, kakav te Gotovina spopo, nije on jedini rvacki eroj u Haagu Na tvoju zalost citav vojni i politicki vrh erceg crpske koju tako energicno branis grije optuzenicku klupu u Haagu i jedna od tacaka optuzbe je progon BiH Hrvata. Pa ti brani sto se braniti ne moze ali kao sto se moze primjetiti nema te nesto u Haagu da tamo branis eroje, jel to jer znas kakve gluposti valjas ili zato jer je vasceli svet protiv nebeskog naroda

Da mnogi su u Haggu!
Znaš li gdje su Bošnjački?
Po masovnim grobištima širom BIH na žalost skupa sa narodom!
A ti glumiš heroja i praviš se pametan po forumima...
Iskreno priča ti je šuplja jadna i prepuna crnog humora!
Last edited by zović on 16/05/2012 14:44, edited 1 time in total.
Gabro

#610 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by Gabro »

kv99 wrote:
Gabro wrote:

Ma koliko puta da ponovim i koliko god puta da pokusas da to negiras opet ostaje cinjenica da je franjo trazio saradnju od Sarajeva i rahmetli Izetbegovica kao Predsjednika Predsjednistva republike Bosne i Hercegovine. Cinjenica pa ti iznosi svoje misljenje koliko hoces.
Trazio suradnju pa sta? Vi ovdje tvrdite i da je trazio suradnju sa Milosevicem tj. da se dogovorio.

Suma sumarum: Franjo je trazio suradnju od svakoga. :-?

Ovo je forum i tema je da li je rh agresor i cinjenice iznesene na temi pokazuju da jeste.
E ovo si dobro rekao. Ovo je forum a na forumu se skupljaju svakakvi likovi.

Da, kao sto si lagao i izmisljao da sam ponizavao Hrvate. I nisam ih ja oznacio lopovima to rade ljudi koji trpe posljedice njihove "ljubavi prema Hrvatskoj ".
Jesi kad cuo za komicara Goucho Marxa? E on ti je govorio isto sto i ti: "Kome cete vjerovati, meni ili vlastitim ocima?" :mrgreen:

E tako se ti isto ponasas. Napises nesto, onda mrdas i migoljis, izvrces, govoris kako si ti ustvari nesto drugo mislio.

Dakle, kome bi trebali vjerovati forumski citatelji, tebi ili vlastitim ocima?

J
NA oslobodila Hrvatsku od RSK... Ti si totalno prolupo... Puko ti je neki dihtung u vratu pa si pomijeso govno i mozak.
Mamlaze jedan sam si ovo napisao : Ko kaze da mi nismo zahvalni? Evo, ja sam im u jednu ruku zahvalan. Da nije bilo njih sad ne bi imali slobodnu Hrvatsku. Sam si to napisao i sada si toliko bezobrazan da to negiras u sljedecem postu ? Tebi se ne moze ni da pomjesa mozak jer ga nemas nikako. Sam nesto izjavi i onda mamlaz negira to u sljedecem postu .
Ti si prvo napisao da je JNA oslobadjala po Hrvatskoj a onda si napisao da je JNA oslobodila RSK. JNA je "oslobadjala" siri prostor od onoga sto je znano pod imenom RSK. Daj se odluci, da li je JNA oslobadjala po Hrvatskoj ili se tvoja tvrdnja odnosi samo na teritorij RSK koju su navodno oslobodili prema drugoj verziji tvoje price.
kv99

#611 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by kv99 »

Gabro wrote:
Trazio suradnju pa sta? Vi ovdje tvrdite i da je trazio suradnju sa Milosevicem tj. da se dogovorio.

Suma sumarum: Franjo je trazio suradnju od svakoga. :-?
Trazio saradnju i to negira tvoju tvrdnju da rahmetli Izetbegovic nije predstavljao Bosnu i Hercegovinu. Trazio je saradnju i dozvolu za djelovanje od Bosne i Hercegovine ( i tu je saradnju poslije izigrao ) i to je trazio od zvanicnog Sarajeva a ne Pala ili Gruda.

Da , lazovi i trolovi. I da ti nije stalo do teme ne bi je pokusao da unistis konstantnim trolanjem i provociranjem. Sam sebe hvatas u lazi pa slobodno nastavi, ko kaze da klitoriks nije forum za sve i da se ne mozete ponasati kako vam je volja.

Jesi kad cuo za komicara Goucho Marxa? E on ti je govorio isto sto i ti: "Kome cete vjerovati, meni ili vlastitim ocima?" :mrgreen:

E tako se ti isto ponasas. Napises nesto, onda mrdas i migoljis, izvrces, govoris kako si ti ustvari nesto drugo mislio.

Forumski citatelji mogu da vide da si lazov i da si izmislio da sam ponizavao Hrvate i da si ustvari to ti radio kada si ih sve strpao u isti kos sa kvislinzima, miloradovim pijunima i lopovima.

Ti si prvo napisao da je JNA oslobadjala po Hrvatskoj a onda si napisao da je JNA oslobodila RSK. JNA je "oslobadjala" siri prostor od onoga sto je znano pod imenom RSK. Daj se odluci, da li je JNA oslobadjala po Hrvatskoj ili se tvoja tvrdnja odnosi samo na teritorij RSK koju su navodno oslobodili prema drugoj verziji tvoje price.
Rekao si da je JNA oslobodila Hrvatsku i to si sam uradio: Ko kaze da mi nismo zahvalni? Evo, ja sam im u jednu ruku zahvalan. Da nije bilo njih sad ne bi imali slobodnu Hrvatsku. pa sada kada si shvatio kakvu si glupost izvalio pokusavas da se opravdas. Ako nije RSK sta je onda to JNA oslobodila pa si joj tako zahvalan ? JNA je oslobadjala po Hrvatskoj kao i HV po Bosni i Hercegovini pa na reci sta je to oslobodila pa si joj tako zahvalan ? Kolega trol "rvacki rodoljub " je neki dan priznao da je ZNG bila obicna banda a JNA zvanicna vojska, ti joj se zahvaljujes na oslobodenju pa mi je drago da vidim trolove u akciji. I onda se cudis sto se primjeti da je kvislinzima mile novi poglavnik :lol:
Gabro

#612 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by Gabro »

kv99 wrote:
Gabro wrote: Trazio saradnju i to negira tvoju tvrdnju da rahmetli Izetbegovic nije predstavljao Bosnu i Hercegovinu. Trazio je saradnju i dozvolu za djelovanje od Bosne i Hercegovine ( i tu je saradnju poslije izigrao ) i to je trazio od zvanicnog Sarajeva a ne Pala ili Gruda.

Da , lazovi i trolovi. I da ti nije stalo do teme ne bi je pokusao da unistis konstantnim trolanjem i provociranjem. Sam sebe hvatas u lazi pa slobodno nastavi, ko kaze da klitoriks nije forum za sve i da se ne mozete ponasati kako vam je volja.
Cijelo skretanje sa teme se desilo radi tvog pitanja da gdje si to ponizavao Hrvate. Kad sam ti dao dokaz, ti odgovaras kako ja trolam i da sam ustvari ja to napisao a ne ti...

Stvarno nije tesko zakljuciti ko je trol ovdje...

Forumski citatelji mogu da vide da si lazov i da si izmislio da sam ponizavao Hrvate i da si ustvari to ti radio kada si ih sve strpao u isti kos sa kvislinzima, miloradovim pijunima i lopovima.
Da, a tko je napisao ono o zapadnim Hercegovcima? Ja, mozda? Kome cemo vjerovati, tebi ili vlastitim ocima?

Rekao si da je JNA oslobodila Hrvatsku i to si sam uradio: Ko kaze da mi nismo zahvalni? Evo, ja sam im u jednu ruku zahvalan. Da nije bilo njih sad ne bi imali slobodnu Hrvatsku. pa sada kada si shvatio kakvu si glupost izvalio pokusavas da se opravdas.
Ja se pokusavam opravdati? Gdje to? :?

Sve sto sam rekao i dalje stoji - da nije bilo JNA ne bi bilo slobodne Hrvatske pa im u jednu ruku trebamo biti zahvalni. Nema slobode bez krvi, to su govorili i strani predstavnici kad su odbijali intervenirati jer da "nece oni za druge izboriti slobodu". Samo je Hrvatska odstupila od tog pravila na primjeru BiH i bila najaktivnija u borbama za stvaranje daytonske BiH.
star(i)mo

#613 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

I jos uvijek ste uvjereni da Hrvatska i Herceg-Bosna nisu bili jedan od glavnih aktera u podjeli BiH?! Evo sta kaze jedan od pripadnika zloglasnog HVO-a i zasta se je borio:
Superhik_ wrote:
TWRA wrote: Zanimljivo je da je ovime Armija blokirala oko 90 tisuća Hrvata u Lašvansku dolinu po mom mišljenu kao jamac opstpjnosti BiH, jer da nas nije bilo danas bi imali tri entiteta. Isotg dana, uvečer, Alija Izetbegović je smijenio idejnog začetnika i vođu operacije Sefera Halilovića
dakle, ovom svojom recenicom si priznao da je cilj hrvatske politike u bih bio cijepanje bih?
TWRA wrote:Naravno da je cilj tadašnje službene politike HDZ-a predvođenog hercegovačkim lobije bio komadanje Bosne s vjerojatnim kasnijim pripojenjem hrvatskog dijela Hrvatskoj. Ne može se nitko danas pravdati da nije.

Način na koji je povučena Travnička brigada također ukazuje ne tu cinjenicu. Pogotovo glede civila koji su nakon dolaska na Vlašić autobusima prebačeni u Novu Gradišku u Slavoniji a potom kroz cijelu Hrvatsku u Čapljinu gdje su naseljeni u Tasovčiće i Klepce, sela iz kojih su ranije protjerani većim dijelom Srbi i manjim dijelom muslimani.

Također smatram da je Alija Izetbegović u to vrijeme znao za ove planove podjele Bosne i sudjelovao u njima, ali je vojni vrh Armije odreagirao na navedeni način.
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 6#p7389436
zović

#614 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Ignorira se i činjenica da je upravo predsjednik BiH A. Izetbegović odbio nekoliko ponuda hrvatskog predsjednika F. Tuđmana o cjelovitoj zajedničkoj obrani od srpske agresije, uz obrazloženje da još nije vrijeme za vojni sporazum, jer bi to srpski narod 'sigurno shvatio kao prijetnju' te da bi 'bilo bolje ostaviti još malo prostora za djelovanje međunarodnih faktora', odnosno 'da bi takav savez izazvao još veće neprijateljstvo Srba'. Bilo je to u travnju 1991. (M. Filipović, Bio sam Alijin Diplomata I, Bihać, 2000., 74), potom u srpnju 1992. (izjava za medije nakon potpisivanja 'Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske', 21. srpnja 1992. u Zagrebu) te u prosincu 1992. godine. Predsjednik Tuđman tada je bio uvjeren 'da se Beograd neće zaustaviti niti će ikad Zapad pomoći muslimanima ili Hrvatima, koji se zbog toga moraju okrenuti jedni drugima i zajednički obraniti' (Charles R. Shrader, Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni – vojna povijest 1992.-1994., Zagreb, 2004.
zović

#615 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Istodobno, ignoriraju se podaci o pregovorima između predstavnika Bošnjaka-muslimana i Srba te izjave bošnjačko-muslimanskih dužnosnika o namjerama bošnjačko-muslimanskog vodstva da prihvati podjelu BiH. Primjerice, zapis načelnika Štaba Vrhovne komande Armije BiH Sefera Halilovića da je predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović od studenoga 1992. kombinirao s podjelom BiH (S. Halilović, Lukava strategija, 18-20), da su suradnici bosansko-hercegovačkog predsjednika Izetbegovića i izaslanici srbijanskog predsjednika Miloševića imali bliske odnose tijekom 1992.-1993., uključujući i razgovore o razmjenama teritorija, odnosno podjeli BiH (Halilović, 10; Zapisnik sa sjednice Vrhovnog savjeta obrane SR Jugoslavije, kolovoz 1994.; Slobodna Bosna, 5.5.2011., 29), da je Rusmir Mahmutćehajić naveo da je A. Izetbegović ideju podjele BiH prihvatio 1993. (Slobodna Bosna, 2.3.2000., 9) i drugi primjeri. Uostalom, poznato je da je predsjednik Srbije S. Milošević razgovarao s Alijom Izetbegovićem 'nebrojeno puta u Ženevi i na drugim mjestima' (Zapisnik sa sjednice Vrhovnog savjeta obrane SR Jugoslavije, kolovoz 1994.; Slobodna Bosna, 5.5.2011., 29).
star(i)mo

#616 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

@Zovicu, iako je ovo (vjerovatno) istina, ovo ne tangira cinjenicu da je Hrvatska bila agresor a Herceg-Bosna udruzeni zlocin. Alijina izgubljenost u vremenu i prostoru ne opravdava agresiju i zlocine pocinjenje na teritoriji BiH.
Zamolio bih te da se vratis temi. Ako vec moderatori ne reaguju onda se barem pokusajte sami malo disciplinirati.
Last edited by star(i)mo on 16/05/2012 17:31, edited 1 time in total.
zović

#617 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Među izvorima i literaturom koja govori o razgovorima vođenim između Bošnjaka-muslimana i Srba je i knjiga uglednog bošnjačko-muslimanskog dužnosnika i jednog od vodećih muslimanskih političara i diplomata za vrijeme rata u BiH, akademika Muhameda Filipovića 'Bio sam Alijin diplomata I-II' (Bihać, 2000.), koja obuhvaća razdoblje od početka 1991. do kraja 1996. godine. Za razumijevanje hrvatsko – bošnjačkih (muslimanskih) odnosa u BiH posebice su zanimljiva njegova svjedočenja o srpsko – bošnjačkim (muslimanskim) pregovorima u srpnju 1991. u Sarajevu i travnju 1995. u Beogradu.

U spomenutoj knjizi autor navodi kako je s vremenom shvatio da je najbrojnija muslimanska stranka u BiH – Stranka demokratske akcije (SDA) već nakon višestranačkih izbora u BiH 1990. godine 'razmatrala problem moguće podjele zemlje, kao realno političko pitanje', odnosno da su u SDA od početka zauzeli 'stajalište da je za nas najbolje da stvorimo jednu čisto muslimansku zemlju, makar i po cijenu podjele BiH' (str. 57). Drži da su na vlast u Sarajevu došli 'nedorasli ljudi' koji su 'pokušali da osvajanje vlati iskoriste za ostvarenje svoje nezrele i apsurdne ideje o stvaranju prve muslimanske države na Balkanu nakon propasti Osmanskog Carstva' (I. dio, str. 58).
star(i)mo

#618 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

Molim te otvori novu temu pa da tamo copy-pastaj koliko ti dusa zeli...
zović

#619 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

star(i)mo wrote:@Zovicu, iako je ovo (vjerovatno) istina, ovo ne tangira cinjenicu da je Hrvatska bila agresor a Herceg-Bosna udruzeni zlocin. Alijina izgubljenost u vremenu i prostoru ne opravdava agresiju i zlocine pocinjenje na teritoriji BiH.
Zamolio bih te da se vratis temi. Ako vec moderatori ne reaguju onda se barem pokusajte sami malo disciplinirati.

Ovo je prilog za temu!Ne prejudiciram istinu!!
zović

#620 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Autor u knjizi opisuje i sastanak sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu u travnju 1995. godine. Dakle, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u ožujku 1994. o prestanku bošnjačko (muslimansko) - hrvatskog sukoba u BiH, Alija Izetbegović poslao je Muhameda Filipovića u Beograd na pregovore o mogućem priznanju Bosne i Hercegovine kao neovisne države (str. 217-219). Dakako, u tim razgovorima ne bi bilo ništa sporno da neki od prijedloga nisu bili protiv tadašnjih hrvatskih interesa (naravno, o susretu Filipović – Milošević bosanski 'saveznici' nisu obavijestili hrvatskog predsjednika Tuđmana). Naime, pokušavajući uvjeriti Slobodana Miloševića da bi njegovo priznanje BiH kao neovisne države Srbiji donijelo niz prednosti, M. Filipović je, između ostaloga, naveo: 'odmah bi uslijedilo, na zahtjev BiH, skidanje sankcija i svih drugih oblika ograničavanja međunarodne suradnje i komunikacija za Srbiju'. Također, rekao je Miloševiću da 'muslimani u BiH nikada nisu zastupali antisrpske pozicije niti su ikada imali sredstva, instrumente državne sile i oružja da bi nekoga ugrožavali', te da ako S. Milošević 'traži da mu se osigura mogućnost davanja podrške Srbima koji su ugroženi, onda bi mir sa nama (s BiH, op. a.) bio najbolji potez, jer bi oslobodio ogromne snage za zaštitu tzv. zapadnih Srba'
star(i)mo

#621 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

Ok, prilog. S kojim ciljem? Da opravdas kreiranje Herceg-Bosne, rusenja gradova i sela, ubistva, etnicka ciscenja i progone uz pomoc regularne vojske susjedne drzave???
zović

#622 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

Činjenica je da se oružani sukob između Hrvata i Bošnjaka-muslimana u BiH, koji se naziva i 'ratom u ratu', ne može objektivno i cjelovito prikazati, ako se ne razumije što je rat, odnosno ako se zanemaruju vojni i sociološki aspekti rata. Sukladno tomu, američki vojni povjesničar Charles R. Shrader u svojoj knjizi Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni – vojna povijest 1992.-1994. (Zagreb, 2004.) zaključio je da su 'ključne činjenice o muslimansko-hrvatskom sukobu na tom području temeljito iskrivljene zbog raznih ideologijskih, političkih i društvenih i osobnih interesa' te da su rijetki koji su pisali ili govorili o tom sukobu, posebice novinari, 'bili dovoljno osposobljeni ili spremni činjenično stanje analizirati i o njemu točno izvještavati'. Sadržaj njegove knjige upućuje na zaključak da optužiti za taj sukob isključivo Hrvatsku i Hrvate, posebice kad je riječ o srednjoj Bosni, mogu samo oni koji nemaju potrebu za dubljom raščlambom događaja, odnosno oni koji se oslanjaju isključivo na izvore bosanske vlade iz Sarajeva:
star(i)mo

#623 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

Pa nije me nikakav novinar maloljetnog odveo na Heliodrom... ne budi smijesan.
zović

#624 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by zović »

star(i)mo wrote:Ok, prilog. S kojim ciljem? Da opravdas kreiranje Herceg-Bosne, rusenja gradova i sela, ubistva, etnicka ciscenja i progone uz pomoc regularne vojske susjedne drzave???

Nema opravdanja za zločine jedne ali i druge strane a ti uporno spominješ samo jednu stranu!
star(i)mo

#625 Re: Je li Republika Hrvatska agresor, a Herceg-Bosna udružen

Post by star(i)mo »

zović wrote:
star(i)mo wrote:Ok, prilog. S kojim ciljem? Da opravdas kreiranje Herceg-Bosne, rusenja gradova i sela, ubistva, etnicka ciscenja i progone uz pomoc regularne vojske susjedne drzave???

Nema opravdanja za zločine jedne ali i druge strane a ti uporno spominješ samo jednu stranu!
Otvori temu o Aliji i vidjeces da ce se vecina Hercegovaca Bosnjaka sloziti s tobom oko njegove uloge ka podjeli BiH. Fildzan drzava, mashala.
Mozemo li se sada vratiti temi?
Locked