Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#51 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by Bobi »

Ima Ivanica iznad Dubrovnika, tamo ja mislim more se sve etazirat samo keš donesi :D, to je isto federacija :D.
sehohari
Grijem se na: Plin i centralno
Vozim: VW Golf 7
Horoskop: Lav

#52 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by sehohari »

Bobi wrote: 09/02/2025 21:48 Ima Ivanica iznad Dubrovnika, tamo ja mislim more se sve etazirat samo keš donesi :D, to je isto federacija :D.
Hehehhe

Valja imati love za Bosanski Beverly Hills :mrgreen:
akcija007

#53 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by akcija007 »

Ivanica je Opcina Ravno , nije Neum
Bobi
Forum administrator

#54 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by Bobi »

sehohari wrote: 09/02/2025 21:51
Bobi wrote: 09/02/2025 21:48 Ima Ivanica iznad Dubrovnika, tamo ja mislim more se sve etazirat samo keš donesi :D, to je isto federacija :D.
Hehehhe

Valja imati love za Bosanski Beverly Hills :mrgreen:
Iskreno, meni to budaleština :D .
akcija007

#55 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by akcija007 »

Nije mi jasno ni ovo
Kupci pristaju na te pravne zavrzlame . Trennutno copy-paste iz ohlasa za prodaju apartmana u Neumu

Trenutno su u ponudi:
10 stambenih jedinica po odličnim cijenama, a u rasponu od 39 m2 do 53 m2 (12 prodatih);
28 parking mjesta (prodato 21 parking mjesto) i
4 ostave.
Bobi
Forum administrator

#56 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by Bobi »

jel išta to etazirano?
akcija007

#57 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by akcija007 »

Ne pise u oglasu. Ne znam da li je etazirano
sehohari

#58 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by sehohari »

akcija007 wrote: 09/02/2025 22:03 Ne pise u oglasu. Ne znam da li je etazirano
Nisu, ali neki na oglasima jesu

Znam kada smo mi jednom napravili oglas na Piku, imaš pod osobine gdje treba da piše "ZK/uknjiženo"
Bobi
Forum administrator

#59 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by Bobi »

Ma ovi sto su uzeli od FE trebaju otvoriti doo i svi svoj dio uloziti kao osnivacki kapital i ožeži, ionako kazu da zele iznajmljivat.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#60 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by ajdamo »

Ja bih prije kupio nekretninu u Kleku nego u Neumu. U opštini Neum rade ljudi koji mrze sve koji nisu Hrvatine.

https://cin.ba/nicija-i-svacija-imovina-u-neumu/
sehohari

#61 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by sehohari »

ajdamo wrote: 09/02/2025 22:35 Ja bih prije kupio nekretninu u Kleku nego u Neumu. U opštini Neum rade ljudi koji mrze sve koji nisu Hrvatine.

Sumnjam da 5-10 kilometara razlike mjenja mentalitet skroz
a rekao bih i da je cilj tih akcija da ništa ne kupiš tamo.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#62 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by ajdamo »

sehohari wrote: 09/02/2025 22:38
ajdamo wrote: 09/02/2025 22:35 Ja bih prije kupio nekretninu u Kleku nego u Neumu. U opštini Neum rade ljudi koji mrze sve koji nisu Hrvatine.

Poznajem 3 porodice iz Bosne koji su bez problema kupili aparmane i kuće u Kleku prije nekih 10-15 godina.
sehohari

#63 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by sehohari »

ajdamo wrote: 09/02/2025 22:40
sehohari wrote: 09/02/2025 22:38

Poznajem 3 porodice iz Bosne koji su bez problema kupili aparmane i kuće u Kleku prije nekih 10-15 godina.
Da, jer to protiv ničijih nacionalnih interesa.
Zapravo,vjerovatno bi i dali neki popust da nešto kupujete po Kleku, Pelješcu, Stonu, samo da ne bude koncentracija i to baš u Neumu.

Smiješno je to da neko stvarno misli da neki granični prelaz označava promjenu mentaliteta za 180 stepeni
akcija007

#64 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by akcija007 »

Ako nista papire se zavrse kako treba i upise se Bosnjak u ZK knjigu kao vlasnik 1/1 na Pljescu, Stonu, Kleku .
sehohari

#65 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by sehohari »

akcija007 wrote: 09/02/2025 23:20 Ako nista papire se zavrse kako treba i upise se Bosnjak u ZK knjigu kao vlasnik 1/1 na Pljescu, Stonu, Kleku .
Rekoh, da politici smeta, isto bi se i tamo desilo.

Samo je malo smiješno imati pretpostavku da te neki ljudi više ili manje vole jer si par kilometara dalje.
DaysleepeR

#66 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by DaysleepeR »

Više nije tako jednostavno građanima izvan EU kupiti nekretnine u Hrvatskoj.
S druge strane, državljani zemalja EU mogu kupiti nekretnine u Hrvatskoj lakše nego hrvati iz Hrvatske.
Haris.ba

#67 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 09/02/2025 21:36
sehohari wrote: 09/02/2025 21:23 Općina izdaje dozvolu za neki objekat, ali samo u turističke svrhe i za iznajmljivanje.
E da sto neko spomenu gore, da li je ovo ustavno i po kojem zakonu uredbi ili bilo cemu je ovo ovako? Znaci bukvalno bilo ko da kupoi gradjevinsko zemljiste ne moze da napravi sebi kucu da tu zivi i prijavi boraviste pa cak i oni sto su rodjeni tu?
Opcina moze sta hoce.

Ja sad imam problem sa pretvorbom poljoprivrednog u gradjevinsko zemljiste. Prva odbijenica kad se islo pod B imenom. Odjednom kad se ide pod H imenom - moze.
dr_Evil

#68 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by dr_Evil »

I sad cemo biti nesto kao iznenadjeni? Jel Dodik 10 puta na TV-u pitao kako smo privatizovali drustvena preduzeca ako postoji drzavna imovina? Halalite, ali sta ste ostali pod cizmom Armije zivite neke paralelne svijetove od ostatka BiH.

Znaci imamo sume Herceg Bosne i EP HZHB, ali eto neko misli da ce imovina Feroelektra koja je ostala u Neumu biti drugacije tretirana.

Mozete kupiti privatnu kucu ili stan, koja je vec uknjizena i slobodno se doselit u Neum. Nekretnine koje su apartmanske gradje nisu predvidjene za stanovanje nego za najam, to je isto kao da ste kupili stan u HR. Mozete odmorit i iznajmit, ali ne se preselit.
Haris.ba

#69 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 10/02/2025 15:05 to je isto kao da ste kupili stan u HR. Mozete odmorit i iznajmit, ali ne se preselit.
Mozes se preseliti. Samo treba proci poseban postupak kao strani drzavljanin za dobijanje dozvole boravka.
Ali, ako dobijes dozvolu boravka - na tom stanu mozes prijaviti prebivaliste.

U Neumu stanove/apartmane fakticki tretiraju kao da hoces da prijavis prebivaliste u hotel.
Tu ni Hrvat iz Hrvatske da dodje ne moze prijaviti prebivaliste (barem ne bi trebao moci).
sehohari

#70 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by sehohari »

dr_Evil wrote: 10/02/2025 15:05 I sad cemo biti nesto kao iznenadjeni? Jel Dodik 10 puta na TV-u pitao kako smo privatizovali drustvena preduzeca ako postoji drzavna imovina? Halalite, ali sta ste ostali pod cizmom Armije zivite neke paralelne svijetove od ostatka BiH.

Znaci imamo sume Herceg Bosne i EP HZHB, ali eto neko misli da ce imovina Feroelektra koja je ostala u Neumu biti drugacije tretirana.

Mozete kupiti privatnu kucu ili stan, koja je vec uknjizena i slobodno se doselit u Neum. Nekretnine koje su apartmanske gradje nisu predvidjene za stanovanje nego za najam, to je isto kao da ste kupili stan u HR. Mozete odmorit i iznajmit, ali ne se preselit.
100%

Problem je što takve stvari ne postoje u njihovim mjestima, pa automatski kontaju da je i drugdje negdje isto ili slično.

Da neki Bošnjak Tibranac pravi stanove po Širokom i dobije pravo da ih prodaje njima, nešto tipa autokuće novih auta u Posušju koja je u vlasništvu Bošnjaka, to je nešto što je za sci-fi filmove.

I nije to loše što je neko otvoreniji, naprotiv, ali malo je smiješno nepoznavanje realnosti na terenu na, jeli, 2/3 države.
dr_Evil

#71 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 10/02/2025 15:09
dr_Evil wrote: 10/02/2025 15:05 to je isto kao da ste kupili stan u HR. Mozete odmorit i iznajmit, ali ne se preselit.
Mozes se preseliti. Samo treba proci poseban postupak kao strani drzavljanin za dobijanje dozvole boravka.
Ali, ako dobijes dozvolu boravka - na tom stanu mozes prijaviti prebivaliste.

U Neumu stanove/apartmane fakticki tretiraju kao da hoces da prijavis prebivaliste u hotel.
Tu ni Hrvat iz Hrvatske da dodje ne moze prijaviti prebivaliste (barem ne bi trebao moci).
Mozes je u HR. dobit na osnovu posla, ili da si pun ko brod, ili falican glumac ko Emir H. Ako kupis apartman ne mozes nikako, ovo gore je bio upis u slucaju da kupis privatnu kucu u HR.

Ma iskreno, sta da ti kazem, odavno roncam ja na Neum, vodili smo vec ove polemike. Uglavnom nikad niko nije promijenio misljenje.
akcija007

#72 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by akcija007 »

Znam osobe BH drzavljani koji su u penziji i preselili su se iz BiH u Hrvatsku. Imali su stan u Hrvatskoj i procedura je sljedeca :
Na osnovu svoje imovine izrazili zelju da se sele i podnijeli zahtjev za privremenu boravisnu dozvolu.
Morali su odjaviti prebivaliste iz BiH, odjaviti penziju u BiH tj prebaciti je u Hrvatsku i tamo dodatno placati zdravstveno osiguranje 400 kuna mjesecno / 53 eur i dobili su privremeni boravak na godinu dana. U ovih godinu dana smiju Hrvatsku napustiti na samo 30 dana .
Penzija im iz federalnog PIO dolazi na novi racun u hrvatskoj banci.
Ovo je moguce jer imaju nekretninu - stan ili na kucu.

Kako neko gore napisa, ako je apartman nije moguce dobiti dozvolu boravka / prijaviti prebivaliste vec se moze samo prijaviti boraviste do 183 dana
korisnicki

#73 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by korisnicki »

akcija007 wrote: 10/02/2025 22:11 Znam osobe BH drzavljani koji su u penziji i preselili su se iz BiH u Hrvatsku. Imali su stan u Hrvatskoj i procedura je sljedeca :
Na osnovu svoje imovine izrazili zelju da se sele i podnijeli zahtjev za privremenu boravisnu dozvolu.
Morali su odjaviti prebivaliste iz BiH, odjaviti penziju u BiH tj prebaciti je u Hrvatsku i tamo dodatno placati zdravstveno osiguranje 400 kuna mjesecno / 53 eur i dobili su privremeni boravak na godinu dana. U ovih godinu dana smiju Hrvatsku napustiti na samo 30 dana .
Penzija im iz federalnog PIO dolazi na novi racun u hrvatskoj banci.
Ovo je moguce jer imaju nekretninu - stan ili na kucu.

Kako neko gore napisa, ako je apartman nije moguce dobiti dozvolu boravka / prijaviti prebivaliste vec se moze samo prijaviti boraviste do 183 dana
Sve je tako osim za zdravstveno, moguće da uplaćuje dodattno zdravstveno po istom principu koji važi i za hr osiguranike. Postoji međudržavni ugovor vezano za zdravstveno osiguranje u takvim slučajevima.
akcija007

#74 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by akcija007 »

Zdravstveno nine dopunsko. Ono je uplata jer se doprinosi tokom radnog staza nisu placali u hr vec u bih. A posebno je dopunsko 11 eur mjesecno.
Za ovih 30 dana u godini u bih izvade potvrdu u hzzo i vrijedi im zdravstveno i u bih
PM72

#75 Re: Je li mogući kupiti nekretninu u Neumu?

Post by PM72 »

Ne bih kupio nekretninu u Neumu ni za trećinu cijene.Za te pare mogu ljetovati na Havajima do kraja života.
Post Reply