akcija007 wrote: ↑09/02/2025 21:13
Danas mi na kafi prica osoba da su preko agencije za nekretnine iz neuma isli u neum , da kupe apartman u nekoj mini zgradi. I odmah ih je agentica upozorila da nije moguce izvrsiti etaziranje i da ne mogu preko bankovnog kredita / hipotekarnog kupiti stan .
Moze se prodati i ako sam dobro zapamtio i shvario, bit ce vlasnici svog apartmana samo u kupoprodajnom ugovoru ali u ZK ce biti zajedno sa svim ostalima vlasnicima cijele zgrade, a ne svog stana kojeg su kupili.
Jos im je rekla da je sve to protuustavno i ako imaju volju zivce energiju da mogu pokrenuti tuzbu protiv Opcine Neum ali je sve to jako jako duuug proces i odustali su od kupovine tog apartmana i uopste kupovine u Neumu
Da, to je onda izgleda baš tako.
Baš sam sad ukucao na forumskom pretraživaću, pisali su neki na drugim pdf-ovima o ovoj tematici.
Općina izdaje dozvolu za neki objekat, ali samo u turističke svrhe i za iznajmljivanje. Onda ti možeš da se upišeš tu, ali samo kao vlasnik/suvlasnik, tako da u slučaju više stanova nema jasno definisanog mjesta boravka, a onda nema ni osnova za prijavu prebivališta.
Onda naravno da banka na tako nešto neće dati nikakvu hipoteku ili slično, jer u slučaju da ne možeš vratiti banka ne zna koji dio zgrade može ići pod prinudnu prodaju.
Naravno, u starosti nemaš ni prava koja idu sa prebivalištem, a ne znam ni kako je sa nasljeđivanjem