Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trcicu trceci

#151 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by trcicu trceci »

Šveđanin wrote:Covjek je socijalno, drustveno bice. Potreba za samocom na duze staze nije prirodna. Da to postane nesto popularno, bilo bi rijec o fenomenu koji je u suprotnosti sa cjelokupnom covjekovom istorijom, covjekovim postankom onoga sto je danas.

Potreba za paznjom i ljubavi je kod covjeka urodjena, nekome treba vise ili manje, neko je ispoljava kroz jedan, neko kroz drugi nacin ali poenta je da ona postoji. Odudaranja od toga ima. Kad to postane cesto, rijec je o fenomenu.

Zivim u zemlji gdje je jako mnogo single ljudi. Od tih single ljudi ima odredjen dio njih koji nikad nisu imali potrebu za partnerom (ovo prvo), porodicom, djecom. Vjecito sami, od odlaska od kuce sa 18 godina bez igdje ikoga. I vecina ih poslije 40tih sklizne u neki ocaj, iako je drustvo liberalno, u potpunosti ih prihvata, niko im ne gura nos u privatni zivot... neka doza tuge i ocaja se kod njih javlja.
I kakve ovo sve veze ima sa ljudima koji imaju vise od dvi'ipo milje? To znaci da oni nisu ozenjeni, da su samci? Ja ljude koje poznajem, a koji imaju i vise od ovih mizernih para, su uglavnom u braku i to sretnom, normalnom, mirnom. Prica vam je nidje veze
medvjed23

#152 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by medvjed23 »

HAVANA wrote:
kamberovica polje wrote:Ko još vjeruje u ovakve pizdarije, treba da dobro razmisli o svom životu. Pare ti kupuju sve...i samopouzdanje i ljubav i sreću a bome i zdravlje ako se ne daj bože razboliš, posebno u ovim našim mesarama koje se zovu bolnice. Takvo je vrijeme došlo i bilo bi dobro da se svi što prije pomirimo s tim.
Kupuju al u curq.To tvoje mi zvuci isto gudra,i ona ti da osjecaj trenutnog zadovoljstva a poslije padnes qrcu za uho...
Jedna izlizana ali tacna...ko i ovo sto medo napisa...

Image
ima istine, posebno u ovom zadnjem..

mnogi se hvataju tvrdnje da pare olakšavaju put do zdravlja i ljubavi .. i ta tvrdnja je potpuno tačna.. ja to najbolje znam..

al zanemaruje se suprotna veza:

- zdravlje podrazumijeva radnu sposobnost, odnosno mogućnost zarade novca.. takođe, dobro zdravlje širi mogućnosti druženja i upoznavanja, što može dovesti do ljubavi..

- ljubav sama po sebi može, primjera radi, ublažiti simptome depresije i tako direktno poboljšati zdravstveno stanje.. ona takođe jača motivaciju za borbu za novac i zdravlje.. i najvažnije: ako se dvoje ljudi iskreno voli, svako do njih će svoje znanje, svoj novac i svoju pamet staviti u službu dobrobiti onog drugog, pružajući mu šansu da napreduje u različitim oblastima..

kao što već rekoh, sve navedeno je isprepleteno i međusobno uslovljeno.. i značajna promjena jednog vuče za sobom promjene na ostala dva polja.. ako već treba odrediti šta je više a šta trunku manje važno, ja ću ostati pri ranije spomenutom poretku: 1 - zdravlje, 2 - novac, 3 - ljubav.. marina je stvari posložila nešto drugačije, ali opet dosta toga što je napisala stoji.. ja mislim da ona nije precijenila ljubav, ali jeste podcijenila novac..
tututuuuu

#153 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by tututuuuu »

JThomas wrote:pa i neće. daće ti bolje šanse, ali ni najbolji doktori nisu ipak još uvijek jednako zdravlje, niti diploma uvijek znači da si zaista nešto i naučio.
Ama hoce. :D Pa naravno, to sam i mislio, imati ces bolje sanse, cak i ako nema sanse ugodnije se bolestan voziti u auto s vozacem nego u troli se svercat do bolnice. :D A da ne spominjemo mnogo koji nemaju ni ovo osnovno zdravstveno osiguranje. Samo sto se ovdje postavlja sve apsolutno tipa nece ti kupiti zdravlje. Oboliti ces ti ali imas vece sanse da se izlijecis. Steve Jobs uz sav svoj novac nije uspio. Ali koliko je anonimusa u ovom svijetu sto su umrli jer si nisu mogli priustiti bolju skrb koja bi im moguce pomogla, i za te naravno niko ne zna niti ce, al ce Jobsa navoditi kao primjer gdje novac nije pomogao da ozdravis. Pa dovoljno je pogledati gladne u Africi i ekstremno siromastvo. Meni tetka penzionerka nema dovoljno novca da si kupi lijekove koji joj trebaju al eto uvijek joj neko da nesto dodatno pa od tog kupi, ako nema onda ih i ne kupi i to je to.

Ne znaci ni diploma. Ionako je pravo ucenje u praksi. Al bez love nisi u stanju doci ni do tog potrebog papira. Ajd, kod nas je jos relativno jeftino (iako je za mnoge i ovo puno). A za znanje u uzem smislu ti opet trebaju knjige, internet, znaci neki pristup informacijama, sve se to placa. A naravno, svako filozofiranje na prazan zeludac je nemoguc poduhvat. Dakle, novac. Samo stvar je da mnogi koji ga imaju ne cijene dovoljno. Kako kaze ona zidovska; "dabogda imao pa nemao". :D
Last edited by tututuuuu on 21/02/2016 16:40, edited 1 time in total.
JThomas

#154 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by JThomas »

i što ti to meni govoriš? :D
bach

#155 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by bach »

Znam čovjek koji radi u jednoj banci, na vrlo visokoj funkciji. Ima platu 3.500 KM. Ima i suprugu koja radi kao medicinska sestra. 1000 KM. Oni imaju i troje male djece, jedno drufom do uha. Imaju i kredite za obnovu kuće. Imaju i dva auta, nikakva pljačka, oba auta su starija od 15 godina. Gospopdin bankar ima i majku koj je penzioner sa malom penzijom, pa i nju mora pomagati. Ima sestrua koja je kupila stan kreditom u švicarcima, pa joj muž izgubio posao, pa belaj. Tako ovaj čovjek od svoje plate hrani troje malih školaraca, vraća kredite, pomaže mater, spašava sestru od kandži Hypo banke...

Na kraju mu ostane toliko da djecu odvede na izlet u Mostar. Ne mnogo više. Nikakav luksuz, nikakav zaeban terenac da kupi, Iphone djeci da kupuje...
tututuuuu

#156 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by tututuuuu »

JThomas wrote:i što ti to meni govoriš? :D
Pa ne znam. I ja se isto pitam sto ti meni govoris isto. :D Valjda je jasno da nista nije apsolutno kad sam rekao da novac moze kupiti zdravlje i obrazovanje, jasno je da ne mora, al ko nema ne moze sve i da hoce, da ne mlatimo vise praznu slamu.
TheMule

#157 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by TheMule »

ZeleniGreen wrote:Spisateljica iz Mostara napisala status koji se proširio regionom. Slažete li se?
https://www.facebook.com/69573307380467 ... 94/?type=3

'J...Š TI PLAĆU OD 10.000 KUNA AKO ĆEŠ NA KRAJU DANA UĆI U PRAZAN STAN...' Pročitajte cijeli Facebook status književnice iz Mostara koji je oduševio regiju
http://www.jutarnji.hr/-j---s-ti-placu- ... u/1524354/

http://www.index.hr/black/clanak/od-lju ... 76049.aspx
Što ako su vas slagali da se od ljubavi ne živi?
Meni je mater jednom rekla da se od ljubavi živi, a od para preživljava. Ja njoj virujem.
Zato što nigdje toliko ljubavi nisam vidjela kao u stanovima od 30 kvadrata i bolesničkim posteljama.
Što ako su vas slagali da prestane vremenom, da ćeš joj se 'smijati jednog dana' i zaboraviti je?
Ni jedna naša mlada ruka ne drži čvrsto onu drugu kao što se drže dvije staračke.
Što ako su vas slagali da trebate naći sebi ravnog?
Meni nisu uspjeli slagati tako nešto, jer nikad nisam vidjela toliko prkosa i borbe, kao u ljubavima koje su susjede i strine osuđivale sa prozora. Kao da su one mjerilo vaših života.
Što ako su vas slagali da ljubav mora nositi vašu naciju i vjeru?
U novinama i pričama su propali, a ja sam na svoje oči viđala one najveće ljubavi, najljepšu djecu, najviše odricanja i žrtve baš kod takvih. I da, oni su sretni. Daleko od svih koji su ih se zbog njihove ljubavi odrekli. I onih kojima je njihova miješana ljubav propala, baš kako bi propala i da nije bila miješana.
Što ako su vas slagali da morate do 25.? Do 35? Do 40, jer je krajnje vrijeme?
Mene nisu uspjeli, jer nitko mi nije tako stvarno i realno pričao o ljubavi kao ona koja je svoju pronašla sa 50. I sada mu trči u zagrljaj kao djevojčica od 15 godina.
Što ako vam cijelo vrijeme lažu? Što ako vas cijelo vrijeme pokušavaju uvjeriti da je ljubav ono što su oni nekad imali, i sad više nemaju jer prestane 'kada sirotinja uđe na vrata', 'kada dođu djeca', 'kad treba vratiti kredit', 'kada ga izobliči bolest', 'kad više ne može da spava s tobom tri puta dnevno'.
Nemojte vjerovati ni meni. Vjerujte samo sebi. Držite svoju ljubav čvrsto; rukama, nogama, noktima. Jer ona neće prestati, nego će ojačati, baš kad dođu djeca. Baš kad sirotinja uđe na vrata. Baš kad bude trebalo vratiti kredit. Baš kada on bude bolestan. Baš kada ne bude mogao spavati s tobom tri puta dnevno.
I možda niste svi napravljeni u ljubavi, ali pravite novu djecu u ljubavi. Ili ih nemojte praviti. Nekim ljubavima ona nisu ni potrebna.
Samo nemojte dozvoliti da vam lažu. Drugi nam se miješaju u plaće, školovanje, posao, zdravlje, oblačenje, prehranu, utječu na polovinu našeg života jer je svijet takav.
Ali svoju ljubav nikome ne dajte. Jer je to najviše što ćete postići u životu.
Jebeš ti plaću od deset tisuća kuna ako ćeš na kraju dana ući u prazan stan s vrećicama najnovije odjeće koju nema tko skinuti.
I sve pare ovog svijeta, ako ih nemaš s kime podijeliti.
Jer, od ljubavi se živi. Od para se preživljava, i s parama se iživljava.
Marina Radoš
U sustini tacan clanak, nije nista slagala, ovo je tako i iz mog iskustva
fortaleza

#158 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by fortaleza »

mali_balon wrote:Ma kod nas je srednja kasa onaj ko uzme 800KM ovi preko 1500 su neka visa srednja klasa a ovi sto uzimaju vise od 200 su visa klasa
Prije bih rekao da su ovi s minimalno 1500 KM niža srednja klasa, (ispod 1500 preživljavanje) oni s preko 2000-2500 čista srednja klasa koja si može priuštiti sve osnovno... a viša klasa je nešto potpuno drugo, tu se ne gleda svaka marka niti ne živi iz mjeseca u mjesec niti se mora raditi od 8 do 8. Izuzimajući političare i mafijaše tu spada i šačica visokih stručnjaka, al jako malo.

Naravno, sve je ovo podložno tumačenju, netko se smatra srednjom klasom i sa 700, a netko ne sa 2000. :)
palestinka

#159 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by palestinka »

bach wrote:
Jedan od najtužnijih animiranih kratkometražnih filmova, kod nas poznatiji kao “Umočiću“, napunio je 80 godina.

“Somewhere in Dreamland“ (Negde u zemlji snova) napravljen je 1936. godine, između Prvog i Drugog svetskog rata.

Crtać prati tužnu priču siromašnog brata i sestre, kao i njihove majke koja nema mogućnosti da im ispuni želje i da ih nahrani. Jedna od najupečatljivjih scena na samom početku je kada deca kažu da su još uvek gladna, ali majka više nema šta da im ponudi. Bajati i tvrd hleb umaču u vodu kako bi mogli da ga sažvaću.
“Negde daleko u zemlji snova, bićemo srećni ti i ja. Imaćemo šta se samo poželeti može, videćemo čuda sva“.
http://bulevar.b92.net/pop-kultura.php? ... id=1099034
:( :( sjetila sam se i Djevojčice sa šibicama. I sva patetična filozofiranja kuća-dom su glupost...ako nemaš novca za osnovne životne potrebe, gladan si, hladno ti je i bolestan si. Prebanalni su stereotipi da u siromašnim porodicama nužno vlada ljubav, harmonija i sklad bez obzira na nedostatak novca ili da su dobrostojeći ljudi kreteni koji nemaju ljubav i prijatelja zato što imaju novca.
Matzan

#160 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Matzan »

Zdravlje, novac, ljubav.
Najbolje je od svega pomalo imati.
Malo je onih koji imaju sve ovo potpuno uravnoteženo ili u ogromnim količnama... najčešće negdje škripi.
Krajnosti u kojima imaš nečega na pretek, a drugoga slabo ili nikako, nisu dobre.
vade_mecum

#161 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by vade_mecum »

seruckanje i to u kolicinama. ako fakat neko misli da se od para prezivljava bas me zanima kako bi reagovao u situaciji npr. da dijete treba ici na ekskurziju, a ti nemas para.

nego sta ova marina zaista radi u zivotu posto od pisanja romana ni abdo sidran ne moze prezivljavati, a kamoli zivjeti?
Tomahawk11
Globalni moderator

#162 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Tomahawk11 »

Teme :mrgreen:
Nije sve u parama, ima nesto i u zlatu :lol: :lol:
Da trebaju - trebaju...jbg, sredstvo su razmjene, gdje god, sta god - daj lovu...
Ali... puno para zna dovesti do toga da insan pobijesni i eto belaja.
E sad....2500 KM je solidna lova mjesecno u BiH, ali nista pretjerano.
Znam neke ljude koji su tu negdje s primanjima, a imaju 40+ i ulaze u prazan stan. Vjerovatno se to jos nekako kompenzira, ali dolaze godine kad ce ta samoca biti sve gora. Koliko god oni sad bili namazani, nespremni na kompromis, narcisi....zavrsice u nizerazrednom Vratniku.
JThomas

#163 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by JThomas »

ni ako je trošiš sam, ni ako nemaš kredita, ni ako si naslijedio stan nije to para za neki plejbojski život.
Sunny-7

#164 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Sunny-7 »

Ah, sto smo se nasli u ovom clanku :lol:
Svako vodi vodu na svoj mlin. Cura je u pravu za sve sto je napisala i svi to znamo. Ali, ne bismo mi bili mi da ovakav tekst prodje nekaznjeno!
Ja licno, bila i u braku, i dugo singl, pristojno se zaradjuje, ima se - moze se, i putuje se, covjek bi rekao - zivot jbt samo takav. I jeste, ne zalim se, ali... Zagrljaj i osmijeh mog djeteta - neprocjenjivo! Zaspati u njegovom narucju - neprocjenjivo!
Vjerovatno zvuci otrcano, klise, ali ove jednostavne,velike male stvari su prava vrijednost zivota i to je ta istina koju je mlada dama naglasila u svom tekstu.
madner

#165 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by madner »

Hoces da pijes, hoces da jedes, hoces da jebes a to kosta. :D
zli_hordas

#166 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by zli_hordas »

JThomas wrote:ni ako je trošiš sam, ni ako nemaš kredita, ni ako si naslijedio stan nije to para za neki plejbojski život.
Vise za onako studentski solidan zivot.
dale cooper

#167 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by dale cooper »

madner wrote:Hoces da pijes, hoces da jedes, hoces da jebes a to kosta. :D
:lol: Klasika.
dezurni_ucenik

#168 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 23:58, edited 1 time in total.
madner

#169 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by madner »

Ova sirotinja koja ovo smatra uvredom je stvarno spokojna, nema drugih problema osim novcanih. :D
Sunny-7

#170 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Sunny-7 »

dezurni_ucenik wrote:
Sunny-7 wrote:Ah, sto smo se nasli u ovom clanku :lol:
Svako vodi vodu na svoj mlin. Cura je u pravu za sve sto je napisala i svi to znamo. Ali, ne bismo mi bili mi da ovakav tekst prodje nekaznjeno!
Ja licno, bila i u braku, i dugo singl, pristojno se zaradjuje, ima se - moze se, i putuje se, covjek bi rekao - zivot jbt samo takav. I jeste, ne zalim se, ali... Zagrljaj i osmijeh mog djeteta - neprocjenjivo! Zaspati u njegovom narucju - neprocjenjivo!
Vjerovatno zvuci otrcano, klise, ali ove jednostavne,velike male stvari su prava vrijednost zivota i to je ta istina koju je mlada dama naglasila u svom tekstu.

A zamisli scenu da su te krediti stisli, plata kasni, dijetetu se moraju kupiti nove knjige za skolu, nova odjeca i obuca, racuni se nagomilavaju...

I da, djevojka pise obicne klise preseravanja. "Nije sreca para puna vreca", samo pisajte po sirotinji :oops:
Samo ti pametuj, ja iznosim svoje misljenje i iz svog iskustva. Uvjerila sam se da sreca nije para puna vreca, iz vlastitog iskustva. Nije zivot cilj vec putovanje. A proleti dok trepnes. Samo kazem da trebamo vise cijeniti prave zivotne vrijednosti, i kad se ima a i kada se nema.
dezurni_ucenik

#171 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 23:57, edited 1 time in total.
truts

#172 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by truts »

Ma nek je i 2500 samo da je redovna
Sunny-7

#173 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Sunny-7 »

@dezurni_ucenik: I danas me iznenadjuje najvise ljudska glupost.
Neko rece da je tesko kad nema djetetu kupiti kinder-jaje. Jeste, tesko je, ali nije to to. Vjeruj mi, uvjerilasam se da su neke ljubavi ojacale kad je sirotinja pokucala na vrata. I kad nisu imali da kupe djeci nove patike. Ali su imali ljubav, i paznju, i njeznost, i podrsku! A ti, ako mislis da to ne mozes naci i zadrzati bez para, pa kakav si ti onda covjek?!
I nije cura rekla da se moze zivjeti od have, samo je naglasila da vise trebamo cijeniti ono neopipljivo u zivotu, a realno, danas je sve manje ljudi koji streme tome. I da, bez ljubavi se moze disati, samo je to bljutav zivot.
dezurni_ucenik

#174 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 23:58, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#175 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Velkoski »

Sunny-7 wrote: I nije cura rekla da se moze zivjeti od have, samo je naglasila da vise trebamo cijeniti ono neopipljivo u zivotu, a realno, danas je sve manje ljudi koji streme tome. I da, bez ljubavi se moze disati, samo je to bljutav zivot.
Nisu svi istog mentalnog sklopa. Štaviše, u posljednje vrijeme ono što bi trebalo biti normalno i neka 'norma' više nije normalno. Što prije shvatiš, lakše će ti biti.
Post Reply