Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Thorgerson

#301 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Thorgerson »

JThomas wrote:statistike ne lažu, bogataši se najviše ubijaju, i na nivou pojedinaca i na nivou društava. iako im je, naravno, objektivno lakše. zato jer sreća nije objektivna stvar. čovjek se na sve navikne, prestane cijeniti i diže očekivanja. to su pokazala i neka psihološka istraživanja, da čovjek osjećaj (ne)sreće ne crpi iz objektivnih mjerila kako mu je, nego u odnosu na očekivanja koja je sam zacrtao.

milioneru bankrotira firma i on se ubije iako objektivno možda i dalje u imovini ima više od 98% svijeta. ali on digne ruku na sebe, jer više ne može voziti poršea, nego mora pasata. a i dalje mu je objektivno bolje nego 98% ljudi.
kakve su to statistike?

koliko se evo u bih bogatasa ubilo? na prste jedne ruke ih mozes nabrojati...dok s druge strane ostala raja se frljaca sa zgrade haman sedmicno...
madner

#302 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by madner »

Tomahawk11 wrote:Ne znam cega je reprezentativ ta Turska. Otici u smislu da nesto vidis - ok.
Cvariti se i prezderavati - not ok. Meni ono ne odgovara. Voda pretopla.
Pa lezis, a jedes.

Mislim sve jasno. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#303 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:
Tomahawk11 wrote:Ne znam cega je reprezentativ ta Turska. Otici u smislu da nesto vidis - ok.
Cvariti se i prezderavati - not ok. Meni ono ne odgovara. Voda pretopla.
Pa lezis, a jedes.

Mislim sve jasno. :D
Ne moze jasnije :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#304 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Truba »

bolje sa 2500 ulaziti u prazan stan
nego nemati 250 ni stan
JThomas

#305 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by JThomas »

pa dobro, u nas se ne zna ni koliko stanovnika ima.

nućo LOK se ubio, a ostalo bi mu i u najgoroj varijanti više nego 99% ljudi :D
medvjed23

#306 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by medvjed23 »

bez uvida u statistiku, onako odokativno bih rekao da se kod nas ljudi odlučuju na suicid uglavnom iz nužde.. siromaštvo, bolest il neka treća muka ih natjera i to je to.. a na zapadu ima dosta slučajeva gdje ljudi koji imaju izbor između potencijalno lijepog života i smrti odaberu ovo drugo.. prenese ih, prahne im il šta li već..
punosvega

#307 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by punosvega »

Ja bih ovu pricu pak rezimirao tako sto cu reci da je rijec o mijesanju kruski i jabuka, baba i zaba... Dosta ljudi poistovijecuje ondosno mijesa materijalnu i duhovnu srecu a to su dvije elementarno razlicite stvari. Uzrok tome je sto smo postali materijalno drustvo. Dakle novac nam moze kupiti materijalno blagostanje ali ne i pravu istinsku srecu.
ultima_palabra

#308 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:pa dobro, u nas se ne zna ni koliko stanovnika ima.

Ma ima ih dosta, eto ti Pero Gudelj prvi.
vade_mecum

#309 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by vade_mecum »

na jednog bogatasa koji je izvrsio samoubistvo ili barem pokusao izvrsiti ima barem 500.000 ljudi koji je umrlo od kardio-vaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetisa ili se pate jer ne mogu priustiti adekvatnu ljecnicku skrb...onako pausalna procjena.

ispade sad da ovi sto imaju para im je fakat lose u zivotu :-)
dječak sa šibicama

#310 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by dječak sa šibicama »

Pa cinjenica je da masa selebritija, ali bas selebritija dakle ne klosara bosanskih koji nemaju 5 maraka u djepu a glume neki jet set, dakle truli bogatasi sa malih ekrana, puni ko brod, preseravaju se jahtama, stanovima na Menhetnu, kucama u Malibuu, ali svako malo jave predozirao se, rokno automobilom u ogradu pjan ko letva, ubio se, drogira se propada ne zna reci zasto, na odvikavanju, itd itd

Zasto, ako su im na racunima milioni i samim tim nemaju nikakve probleme u zivotu :?

Da pare mogu kupiti srecu, svi bi oni sijali od srece. Ali eto iz nekog razloga, toliko su rijetki bogati i poznati a sretni, da se i mediji takvima cude.
modem33

#311 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by modem33 »

Tomahawk11 wrote:
JThomas wrote:statistike ne lažu, bogataši se najviše ubijaju, i na nivou pojedinaca i na nivou društava. iako im je, naravno, objektivno lakše. zato jer sreća nije objektivna stvar. čovjek se na sve navikne, prestane cijeniti i diže očekivanja. to su pokazala i neka psihološka istraživanja, da čovjek osjećaj (ne)sreće ne crpi iz objektivnih mjerila kako mu je, nego u odnosu na očekivanja koja je sam zacrtao.

milioneru bankrotira firma i on se ubije iako objektivno možda i dalje u imovini ima više od 98% svijeta. ali on digne ruku na sebe, jer više ne može voziti poršea, nego mora pasata. a i dalje mu je objektivno bolje nego 98% ljudi.
Pogledati The Wolf of The Wall Street 8-) (vjerovatno jesi, ali mislim generalno)
Ono, nije se ubio, ali opet....prica koju prozivi dosta bogatasa. Od dna do vrha i opet do dna.

Samo sto je taj covjek kojeg glumi Dicaprio super inteligentan .... a javlja se na kraju filma kao voditelj seminara.

Samo sto na Wall Street-u su svi na kokainu ili alkoholu i ujedno svi psuju redovno ..... gledao sam dokumentarac "Floored" ... i identicno je kao na filmu al mnogo gore ..... valjda zbog tog nekog nevidljivog "pritiska" ili "nesto" .... 8-)
walter kurtz

#312 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by walter kurtz »

Ja mislim da je bolje imati para nego ne imati :zoka:
vade_mecum

#313 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by vade_mecum »

walter kurtz wrote:Ja mislim da je bolje imati para nego ne imati :zoka:
:thumbup: u stilu "bolje biti bogat cijeli zivot nego siromasan jedan dan" :D :lol:
dječak sa šibicama wrote:Pa cinjenica je da masa selebritija, ali bas selebritija dakle ne klosara bosanskih koji nemaju 5 maraka u djepu a glume neki jet set, dakle truli bogatasi sa malih ekrana, puni ko brod, preseravaju se jahtama, stanovima na Menhetnu, kucama u Malibuu, ali svako malo jave predozirao se, rokno automobilom u ogradu pjan ko letva, ubio se, drogira se propada ne zna reci zasto, na odvikavanju, itd itd

Zasto, ako su im na racunima milioni i samim tim nemaju nikakve probleme u zivotu :?

Da pare mogu kupiti srecu, svi bi oni sijali od srece. Ali eto iz nekog razloga, toliko su rijetki bogati i poznati a sretni, da se i mediji takvima cude.
cinjenica je da isto to rade i ljudi iz srednjeg i nizeg staleza sto apsolutno nista ne dokazuje. isto tako bi se moglo reci i za depresiju i ankcioznost da samo pogadja bogate i poznate ali praksa je pokazala da su svi jednako ranjivi. razlika je samo u tome sto npr. gluposti kardashiana dizu tiraz dok sudbina nekog anonimusa apsolutno nikoga ne zanima.
dječak sa šibicama

#314 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

vade_mecum wrote: cinjenica je da isto to rade i ljudi iz srednjeg i nizeg staleza sto apsolutno nista ne dokazuje. isto tako bi se moglo reci i za depresiju i ankcioznost da samo pogadja bogate i poznate ali praksa je pokazala da su svi jednako ranjivi. razlika je samo u tome sto npr. gluposti kardashiana dizu tiraz dok sudbina nekog anonimusa apsolutno nikoga ne zanima.
Pa to i jeste moj point, sreca se ne kupuje novcem.

Zdravlje tu i tamo, ovisno od bolesti.

Imati puno para a nemati obitelj, iskrene prijatelje, znaci nemati nista.
detroit-mercy

#315 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote:
vade_mecum wrote: cinjenica je da isto to rade i ljudi iz srednjeg i nizeg staleza sto apsolutno nista ne dokazuje. isto tako bi se moglo reci i za depresiju i ankcioznost da samo pogadja bogate i poznate ali praksa je pokazala da su svi jednako ranjivi. razlika je samo u tome sto npr. gluposti kardashiana dizu tiraz dok sudbina nekog anonimusa apsolutno nikoga ne zanima.

Pa cijela tema je postavljena na ovoj premisi, imas pare nemas obitelj :mrgreen: jer po autoru i dosta forumasa jedno iskljucuje drugo.
Da li je bas tako, ipak nije tako crno bijelo :mrgreen:
dječak sa šibicama

#316 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Ta premisa je jako cesta realnost, danas da bi imao puno para, u normalnom svijetu naravno, moras puno i da radis.

Ulazes u svoju karijeru, ne u obitelj. A ako i imas obitelj, imas djecu kojoj poklanjas novac a ne ljubav, pa se desava klasicni americki sindrom gdje im djeca od kuce odu za nekih 16 godina, poklonio si im samo pare i nista vise, ne vidjas ih logicno oni prema tebi nemaju emocije jer ti si njima bio samo keshomat, imas djecu kao da nemas djecu... i tako dalje.
detroit-mercy

#317 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote:Ta premisa je jako cesta realnost, danas da bi imao puno para, u normalnom svijetu naravno, moras puno i da radis.

Ulazes u svoju karijeru, ne u obitelj. A ako i imas obitelj, imas djecu kojoj poklanjas novac a ne ljubav, pa se desava klasicni americki sindrom gdje im djeca od kuce odu za nekih 16 godina, poklonio si im samo pare i nista vise, ne vidjas ih logicno oni prema tebi nemaju emocije jer ti si njima bio samo keshomat, imas djecu kao da nemas djecu... i tako dalje.
Ne bih se slozio, odlazak djece je vise povezan sa ekonomijom. Mislis da bi kod nas sjedili do 30 godine na babinim i maminim jaslama da mogu sa 22 vec poceti raditi i samostalno zivjeti. Bi al u klincu.
Ovdje se raspravlja uglavnom o ektremnim slucajevima. Btw, u USA obicno ako je otac taj koji je na malo visem polozaju (pravi dobru lovu) obicno je supruga kod kuce sa djecom ili radi neki part time job, bas zobg te zauzetosti. Ono sto ja vidim ovdje je da vise djece imaju oni sto prave vise love, nego oni sa manje para.
JThomas

#319 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by JThomas »

vade_mecum wrote:na jednog bogatasa koji je izvrsio samoubistvo ili barem pokusao izvrsiti ima barem 500.000 ljudi koji je umrlo od kardio-vaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetisa ili se pate jer ne mogu priustiti adekvatnu ljecnicku skrb...onako pausalna procjena.

ispade sad da ovi sto imaju para im je fakat lose u zivotu :-)
500.000 ljudi je sad 6-7. dio cijele bosne i hercegovine. a mi se na jednoj stranici sjetismo dvojice super bogataša za naše uslove, jedan bezuspješno pokušao, a drugi uspio izvršiti samoubistvo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#320 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Tomahawk11 »

detroit-mercy wrote:
dječak sa šibicama wrote:

Pa cijela tema je postavljena na ovoj premisi, imas pare nemas obitelj :mrgreen: jer po autoru i dosta forumasa jedno iskljucuje drugo.
Da li je bas tako, ipak nije tako crno bijelo :mrgreen:
Zapravo mislim da nije bas tako. Jebo 2500, ako ulazis u prazan stan....sto implicira da i nije neka satisfakcija ako imas 2500 mjesecno, a ni kuceta ni maceta....a ako imas i jedno i drugo, to je vec potpuniji. Zasto bi jedno drugo iskljucivalo? Zasto se trpa floskula da je sirotinja sretna, a bogatuni nesretni?
Druga stvar, puno onih koji ulaze u prazan stan sa platom od 2500+....gradili ljudi karijeru i prohujalo s vihorom pored njih. Vec su tromi i lijeni da bi se oko bilo koga trudili, ono mudri su i namazani da ih tesko ko vise moze prevariti :D i tako ostase sami.
dječak sa šibicama

#321 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

U sustini ne treba ni gledati stvari na taj nacin, balansa ili ne balansa, prosto se kaze da ti ne vrijedi sav novac svijeta ako nisi ispunjen na druge nacine.

Kako se vec kaze, koliko god novaca imao, mozes doruckovati ili rucati samo jednom.

A sirotinja je po defoltu nesretna, tu nema dileme nazalost. Sta ti vrijedi puna kuca ako su svi gladni.
Thorgerson

#322 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Thorgerson »

ultima_palabra wrote:

Ajd nabroj mi 10 biznismena od rata pa na ovamo da su se roknuli, ja ti skidam kapu.

S druge strane imas gotovo 500 samoubistava godisnje u BiH!!!
Pa koliko moze bit privatnika, biznismena u toj cifri?

Naravno, nije siromastvo glavni razlog, ali ta pretpostavka da vise samoubistava izvrsavaju bogati je totalna glupost.
dječak sa šibicama

#323 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

To nisu nikakvi biznismeni, nego najobicniji tranzicijski tajkuni i lopovi sa dna kace.

Biznismen je neko ko je nesto stvorio sa svoje 2 ruke. Ovi nasi klosari su samo krali i na tudjoj muci se bogatili. Za lijekova im trebalo.
ultima_palabra

#324 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by ultima_palabra »

Thorgerson wrote:
ultima_palabra wrote:

Ajd nabroj mi 10 biznismena od rata pa na ovamo da su se roknuli, ja ti skidam kapu.

S druge strane imas gotovo 500 samoubistava godisnje u BiH!!!
Pa koliko moze bit privatnika, biznismena u toj cifri?

Naravno, nije siromastvo glavni razlog, ali ta pretpostavka da vise samoubistava izvrsavaju bogati je totalna glupost.
Nije uopšte rijetkost... http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /100926065
Kad uzmeš koliko ima sirotinje, a koliko bogataša, dođe to negdje na isto. Nesretan čovjek je nesretan čovjek.
Dr Kova

#325 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?

Post by Dr Kova »

ultima_palabra wrote:Ma nije to ni materijalno, nego ljudi žive život "da mahala vidi da se ima". I čitav im u tome prođe.
:thumbup:
Post Reply