Dodji brate pa i ti muljaj,ko ti brani.Cuj muljas.detroit-mercy wrote:Boldano a ona i par postova iznad u kojima si skoro u svakom naglasio kvadrateHAVANA wrote:Dje ti ovde kvadrat vidis,ja o zeganju i prostatidetroit-mercy wrote: Ti i tvoji kvadrati, pa u svakom postu ih moras spomenuti.
Btw, kad si zivio u iznajmljenom stanu vjerovatno si bio u svojim dvadesetim, ranim tridesetim godinama. 15-20 godina kasnije vrijeme ne radi bas za cundaruon o kvadratima...
. Mislim, znamo vec da imas kvadrate, da muljas lijevo i desno ali ne moras bas u svakom spomenuti
Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
- HAVANA
#226 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
-
dječak sa šibicama
#227 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
To ti sad na temuHAVANA wrote:Nema ba niko nista protiv para,ja prvi ih volim i vazda sam trcao za poslom,parama,rizikom...Ali nije im mjesto ispred ljubavi...Ja samo o tome.Previse je materijalnog interesa u danasnjem zivotu, za moj ukus...dječak sa šibicama wrote:Kad je u pitanju karcinom, nikakve pare ne pomazu.
Kad je u pitanju neka transplantacija, bogami pomazu. Eno pune novine, tv kanali, mediji molbi i apela za skupljanje novca.
Kad nemas para, ne mozes ni obicnu gripu lijeciti. Kamoli nesto vise.
Bogami ko ima para, plati sebi banju, SPA, more svako malo, morski zrak, planina, ovo ono, zdraviji je 10 puta od siromaha koji nema dinara i ima dodatni stres jer zna da si ne moze pomoci a zna koliko bi mu valjalo malo na planinu, malo na more, malo u privatnu kliniku.
Sto se tice teme, slazem se.
-
detroit-mercy
#228 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Slow down, niko ti ne kaze nista, radi sta hoces, koga boli cuna ali zar bas na svakoj temi moras pomenuti svoje kvadrate. Svi mi radimo ali brate ne naglasavamo bas u svakom postu kvadrate i hipteke i ostale kurce palce. Ni Trump ti nije ravan po kvadratima.HAVANA wrote:Dodji brate pa i ti muljaj,ko ti brani.Cuj muljas.detroit-mercy wrote:Boldano a ona i par postova iznad u kojima si skoro u svakom naglasio kvadrateHAVANA wrote: Dje ti ovde kvadrat vidis,ja o zeganju i prostation o kvadratima...
. Mislim, znamo vec da imas kvadrate, da muljas lijevo i desno ali ne moras bas u svakom spomenuti
Sta je problem,sto ne kukam,sto imam,sto radim,sto kazem da je ljubav vaznija od novca...? Trebam kukat i lajat povazdan,jel onda bolje? Meni je ovako super,sa istom zenom sam skoro 20 godina,bio i sa parama,i bez njih...Kvadrati su usputni i zajednicki cilj,put do lakseg zivota, a osnova svega je porodica.ljubav i sloga...zato se i slazem sa naslovom teme,a vi kako hocete...Ako te nerviram,preskoci...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#229 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Jak post. Prepoznao sam seferratilis wrote:Pola forumaša ovdje je ili slijepo ili imaju potpuno iskrivljenu sliku o svom okruženju. Pogledajte samo vašu najbližu okolinu i vidjećetu jasnu vertikalnu podjelu društvene stratosfere:
-plata do 500KM, nezaposleni i penzioneri: priča se uglavnom svodi na jebanje mame balijama, ustašama ili četnicima, za mlađe je tu kladža, kod starijih razmjenjivanje historije bolesti, informacija pošto batkovi i džigerica, kad je akcija u Bingu, praćeno obaveznim "neka samo zdravlja, čuva nas Allah/Bog" zajedničko gledanje dnevnika i oplakivanje sopstvene sudbine, obično praćeno ispijanjem jeftine guzovače i instant-injekcijom hiljadu puta prepjevane turbo folk pjesme; ovaj sloj je najplodnije zemljište za Bakire i Duduke, ako se neki društveni sloj može smatrati osovinom stanja u ovoj državi, to je ovaj
-plata 800-1200KM: ovo je sloj koji se usljed malo bolje platežne moći skinuo sa logike bijelog brašna/šećera pa im je um za nijansu bistriji kad su društvene nomre u pitanju, priča se uglavnom o izlascima, tračaju se ljudi iz istog platežnog sloja, ljudi iz ovog sloja su malo svjesniji svojih mogućnosti pa se manje žene i udaju, redovno se kupaju i briju dole u nadi da će nakon subotnjeg izlaska nešto i prevrnut, oni koji su pak vjenčani gledaju kako otplatit ratu kredita, ratu za mobitel, djeci plivanje, violinu i ostale zajebancije, manje gledaju dnevnik, ako gledaju, onda gledaju rijaliti programe i muzičke emisije da ih glava manje boli od konstantne penetracije šefovog ega u mozak
-plata 1200-3000KM: ovo je već transcedencija bosanske zbilje, priča se o zimovanjima i ljetovanjima, Galaxy X7, widescreen ultra hd tv (iako će na njemu gledat sranja koja nisu za crno-bijeli tv, al jbg), parfemi od 300KM, vikendi na Bjelašnici, instagram profili sa hiljaud i jednom slikom namještenih stanova, auta, lažnih osmjeha itd., sve što ovaj sloj radi je udaljavanje od realnosti iako su neodvojivi od nje, jednom kad to shvate bude kasno pa uglavnom završe kao opaljeni mokrim peškirom
-plata 3000+: ne znam nikog takvog, ali vjerujem da je to metafizika, ezoterija postjanja kojoj se ja vjerovatno nikad neću prikučiti
I recite vi meni da nečija primanja ne utiču na to šta misli/vjeruje/radi, kako se oblači i gradi svoj imidž.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#230 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
HavanaHAVANA wrote: Dodji brate pa i ti muljaj,ko ti brani.Cuj muljas.Sta je problem,sto ne kukam,sto imam,sto radim,sto kazem da je ljubav vaznija od novca...? Trebam kukat i lajat povazdan,jel onda bolje? Meni je ovako super,sa istom zenom sam skoro 20 godina,bio i sa parama,i bez njih...Kvadrati su usputni i zajednicki cilj,put do lakseg zivota, a osnova svega je porodica.ljubav i sloga...zato se i slazem sa naslovom teme,a vi kako hocete...Ako te nerviram,preskoci...
Jos si po vazdan na forumu. Kako je moguce da imas sve to, vidis da dizes pritisak ljudima
- Thorgerson
#231 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
đesi rambo amadeus nismo te prepoznaliferratilis wrote:Pola forumaša ovdje je ili slijepo ili imaju potpuno iskrivljenu sliku o svom okruženju. Pogledajte samo vašu najbližu okolinu i vidjećetu jasnu vertikalnu podjelu društvene stratosfere:
-plata do 500KM, nezaposleni i penzioneri: priča se uglavnom svodi na jebanje mame balijama, ustašama ili četnicima, za mlađe je tu kladža, kod starijih razmjenjivanje historije bolesti, informacija pošto batkovi i džigerica, kad je akcija u Bingu, praćeno obaveznim "neka samo zdravlja, čuva nas Allah/Bog" zajedničko gledanje dnevnika i oplakivanje sopstvene sudbine, obično praćeno ispijanjem jeftine guzovače i instant-injekcijom hiljadu puta prepjevane turbo folk pjesme; ovaj sloj je najplodnije zemljište za Bakire i Duduke, ako se neki društveni sloj može smatrati osovinom stanja u ovoj državi, to je ovaj
-plata 800-1200KM: ovo je sloj koji se usljed malo bolje platežne moći skinuo sa logike bijelog brašna/šećera pa im je um za nijansu bistriji kad su društvene nomre u pitanju, priča se uglavnom o izlascima, tračaju se ljudi iz istog platežnog sloja, ljudi iz ovog sloja su malo svjesniji svojih mogućnosti pa se manje žene i udaju, redovno se kupaju i briju dole u nadi da će nakon subotnjeg izlaska nešto i prevrnut, oni koji su pak vjenčani gledaju kako otplatit ratu kredita, ratu za mobitel, djeci plivanje, violinu i ostale zajebancije, manje gledaju dnevnik, ako gledaju, onda gledaju rijaliti programe i muzičke emisije da ih glava manje boli od konstantne penetracije šefovog ega u mozak
-plata 1200-3000KM: ovo je već transcedencija bosanske zbilje, priča se o zimovanjima i ljetovanjima, Galaxy X7, widescreen ultra hd tv (iako će na njemu gledat sranja koja nisu za crno-bijeli tv, al jbg), parfemi od 300KM, vikendi na Bjelašnici, instagram profili sa hiljaud i jednom slikom namještenih stanova, auta, lažnih osmjeha itd., sve što ovaj sloj radi je udaljavanje od realnosti iako su neodvojivi od nje, jednom kad to shvate bude kasno pa uglavnom završe kao opaljeni mokrim peškirom
-plata 3000+: ne znam nikog takvog, ali vjerujem da je to metafizika, ezoterija postjanja kojoj se ja vjerovatno nikad neću prikučiti
I recite vi meni da nečija primanja ne utiču na to šta misli/vjeruje/radi, kako se oblači i gradi svoj imidž.
heh...ne ftk...ovo je mozda tacno...mada...ono...vise se namece kao logicno da ce tako razmisljati odredjeni sloj ljudi...ali isto tako ovo i nije pravilo...
ja znam raje sa 800 KM, a imaju najnovije jebene gadgete moguce....iphone, laptope, galaxije bogove, poprilicno dobre automobile ...naprotiv, bas taj sloj zudi da se pokaze da ima vise...a nema...pa jbg, digni kredit i tako se ponasaj...
Last edited by Thorgerson on 22/02/2016 15:40, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#232 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Javio se dezurni uvlakac_BataZiv_0809 wrote:HavanaHAVANA wrote: Dodji brate pa i ti muljaj,ko ti brani.Cuj muljas.Sta je problem,sto ne kukam,sto imam,sto radim,sto kazem da je ljubav vaznija od novca...? Trebam kukat i lajat povazdan,jel onda bolje? Meni je ovako super,sa istom zenom sam skoro 20 godina,bio i sa parama,i bez njih...Kvadrati su usputni i zajednicki cilj,put do lakseg zivota, a osnova svega je porodica.ljubav i sloga...zato se i slazem sa naslovom teme,a vi kako hocete...Ako te nerviram,preskoci...
![]()
Jos si po vazdan na forumu. Kako je moguce da imas sve to, vidis da dizes pritisak ljudima
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#233 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Sta cu ti ja kad nisi cool da bih se tebi uvlacio 
-
detroit-mercy
#234 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Toga imas svugdje, ljudi koji bi da se pokazu da su bolji intelektualno ili materijalno ali nista ti ne mijenja cinjenicu da ti za kvalitetnu nadgradnju treba dobra baza. To je ono o cemu drug RamboThorgerson wrote:đesi rambo amadeus nismo te prepoznaliferratilis wrote:Pola forumaša ovdje je ili slijepo ili imaju potpuno iskrivljenu sliku o svom okruženju. Pogledajte samo vašu najbližu okolinu i vidjećetu jasnu vertikalnu podjelu društvene stratosfere:
heh...ne ftk...ovo je mozda tacno...mada...ono...vise se namece kao logicno da ce tako razmisljati odredjeni sloj ljudi...ali isto tako ovo i nije pravilo...
ja znam raje sa 800 KM, a imaju najnovije jebene gadgete moguce....iphone, laptope, galaxije bogove, poprilicno dobre automobile ...naprotiv, bas taj sloj zudi da se pokaze da ima vise...a nema...pa jbg, digni kredit i tako se ponasaj...
-
detroit-mercy
#235 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Nema potrebe, uvlakaci ma koliko se trudili nisu me nikakada imponovali. Vazda bi ih po kratkom odjebao, to ti je najnizi sloj ljudi koji su htjeli da budu "raja" ali ih nesto nije islo, nije im se dalo._BataZiv_0809 wrote:Sta cu ti ja kad nisi cool da bih se tebi uvlacio
Al ti posto priznajes, bice ti pola oprosteno
-
Sunny-7
#236 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
HAVANA wrote: Nema ba niko nista protiv para,ja prvi ih volim i vazda sam trcao za poslom,parama,rizikom...Ali nije im mjesto ispred ljubavi...Ja samo o tome.Previse je materijalnog interesa u danasnjem zivotu, za moj ukus...
Sazeto, kratko i jasno. Kljucaj temu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#237 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Havano, moraš da shvatiš da si ti 'incident'.
Postajem i sam sebi dosadan, ali moralni kompas je ovdje odavno izgubljen. Porodica je nekada bila 'svetinja', a danas je ništa. Većina živi od jutra do sutra, više-manje. Druga stvar je što meni ljudi s tim stilom života idu na kurac kada odjednom počnu da kmeče kako su nesretni.
Postajem i sam sebi dosadan, ali moralni kompas je ovdje odavno izgubljen. Porodica je nekada bila 'svetinja', a danas je ništa. Većina živi od jutra do sutra, više-manje. Druga stvar je što meni ljudi s tim stilom života idu na kurac kada odjednom počnu da kmeče kako su nesretni.
-
detroit-mercy
#238 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Nije moralni kompas davno izgubljen, nego uzmi da mi fakticki generacijama zivimo u kriznom drustvu. Prvo ekonomska kriza prije rata, pa onda rat, pa onda ovo poslijeratno sranje od traznicije gdje vecina ne zna ni kud je posla ni kud je dosla. Uprkos svemu, milslim da ova nedojebana autorka malo pretjeruje, ljudi se i dan dana uglavnom uzimaju na isti nacin na koji su to radili prije 30 godina. Ono sto je bitna razlika je da si prije 30 godina imao neku perspektivu, pa je bilo hajde da se uzmemo pa cemo lako za ostalo jer koliko toliko situacija je ekonomski bila bolja odnosno imao si kakvu takvu perspektivu. Danas, kada ti je 60-70% nezaposlenost medju mladim ljudima, ljudi se kao ibrete sta je to sa mladih ljudi. Nista, perspektiva nikakva, nada u bolju buducnost polako umire, drustvo sjebano i naravno da ce ljudi biti opreznijij pa cak i prilikom stupanja u brak.Velkoski wrote:Havano, moraš da shvatiš da si ti 'incident'.![]()
Ja koliko vidim, ljudi na Zapadu se ne zene ili udaju nista manje iz ljubavi nego sto smo to mi "nekada u zlatno doba" radili. Ali bitna razlika je perspektiva i to je ono sto odredjuje veliki broj stvari u zivotu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#239 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Obzirom koliko pizdis oko ovakvih stvari, rekao bih da je bas suprotno. Eto izvini sto ne padamo nicice na koljena na tebe super uspjesnog Amerikanca Klint Istvud stila, koji je dosao sa misijom da objasni zivot poluprimitivnim Bosnjamadetroit-mercy wrote:Nema potrebe, uvlakaci ma koliko se trudili nisu me nikakada imponovali. Vazda bi ih po kratkom odjebao, to ti je najnizi sloj ljudi koji su htjeli da budu "raja" ali ih nesto nije islo, nije im se dalo._BataZiv_0809 wrote:Sta cu ti ja kad nisi cool da bih se tebi uvlacio
Al ti posto priznajes, bice ti pola oprosteno.
-
detroit-mercy
#240 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Poslije uvlakaca samog sebe nazivs i poluprimitivnim_BataZiv_0809 wrote:Obzirom koliko pizdis oko ovakvih stvari, rekao bih da je bas suprotno. Eto izvini sto ne padamo nicice na koljena na tebe super uspjesnog Amerikanca Klint Istvud stila, koji je dosao sa misijom da objasni zivot poluprimitivnim Bosnjamadetroit-mercy wrote:Nema potrebe, uvlakaci ma koliko se trudili nisu me nikakada imponovali. Vazda bi ih po kratkom odjebao, to ti je najnizi sloj ljudi koji su htjeli da budu "raja" ali ih nesto nije islo, nije im se dalo._BataZiv_0809 wrote:Sta cu ti ja kad nisi cool da bih se tebi uvlacio
Al ti posto priznajes, bice ti pola oprosteno.
Ne sikiraj se biti ces i ti jedan dan dio raje, samo hrabro nastavi dalje
Btw, ja svoje uspijehe i kvadrate ne izlistavam uvlakacima u svakom drugom postu, nema potrebe
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#241 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Hajde otplatit ces ti tu hipoteku nekad. Ako ti zafali para zovi da ti stagod posaljemo, nemoj da te Majkl Mur snimi, da nas brukas tamo u Hamerikudetroit-mercy wrote: Poslije uvlakaca samog sebe nazivs i poluprimitivnimsto ti je reci samokritika
.
Ne sikiraj se biti ces i ti jedan dan dio raje, samo hrabro nastavi dalje, nemoj da te ista omete.
Btw, ja svoje uspijehe i kvadrate ne izlistavam uvlakacima u svakom drugom postu, nema potrebe, moji kvadrati su moja stvar ne moraju bas biti obznanjeni u svakom postu niti ocekujem da balis na moje kvadrate. Znas kako ide, privatna stvar, ali lokalnim mahalusama taj koncept privatnosti nikada nije bio jasan.
-
detroit-mercy
#242 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
_BataZiv_0809 wrote:Hajde otplatit ces ti tu hipoteku nekad. Ako ti zafali para zovi da ti stagod posaljemo, nemoj da te Majkl Mur snimi, da nas brukas tamo u Hamerikudetroit-mercy wrote: Poslije uvlakaca samog sebe nazivs i poluprimitivnimsto ti je reci samokritika
.
Ne sikiraj se biti ces i ti jedan dan dio raje, samo hrabro nastavi dalje, nemoj da te ista omete.
Btw, ja svoje uspijehe i kvadrate ne izlistavam uvlakacima u svakom drugom postu, nema potrebe, moji kvadrati su moja stvar ne moraju bas biti obznanjeni u svakom postu niti ocekujem da balis na moje kvadrate. Znas kako ide, privatna stvar, ali lokalnim mahalusama taj koncept privatnosti nikada nije bio jasan.
Glede slanja para, dovoljno si odrastao da znas u kome pravcu idu tokovi novca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#243 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Za nekog ko tvrdi da ga ne zanima mahalanje, previse ti pilas Havanu i vazda pricas kako se on hvali. A ni komentarisanje mog zivota nije ti stranodetroit-mercy wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
dobar je Memo, otplati Havani on kuka kako ne moze guzit vise od hipoteka
mozda mu se pri tome jos vise uvuces
.
Glede slanja para, dovoljno si odrastao da znas u kome pravcu idu tokovi novca.
Ja znam da je jebena spoznaja da ima ljudi kojima je dobro u Bosni i koji zive normalan zivot. Jebiga ruse ti neku kreiranu viziju, mozda i opravdanje sto si preko bare. Tvoja stvar. Nebitno.
Samo kazem da sam te upratio da pizdis na takve stvari, a da pritom ljude gledas sa visoka. Iz toga se jasno vidi koliko ti je krivo sto te ljudi ne uvazavaju onako kako mislis da trebaju. Zao mi je
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#244 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Mah, nema veze nezaposlenost s terminom 'biti čovjek'.detroit-mercy wrote: Nije moralni kompas davno izgubljen, nego uzmi da mi fakticki generacijama zivimo u kriznom drustvu. Prvo ekonomska kriza prije rata, pa onda rat, pa onda ovo poslijeratno sranje od traznicije gdje vecina ne zna ni kud je posla ni kud je dosla. Uprkos svemu, milslim da ova nedojebana autorka malo pretjeruje, ljudi se i dan dana uglavnom uzimaju na isti nacin na koji su to radili prije 30 godina. Ono sto je bitna razlika je da si prije 30 godina imao neku perspektivu, pa je bilo hajde da se uzmemo pa cemo lako za ostalo jer koliko toliko situacija je ekonomski bila bolja odnosno imao si kakvu takvu perspektivu. Danas, kada ti je 60-70% nezaposlenost medju mladim ljudima, ljudi se kao ibrete sta je to sa mladih ljudi. Nista, perspektiva nikakva, nada u bolju buducnost polako umire, drustvo sjebano i naravno da ce ljudi biti opreznijij pa cak i prilikom stupanja u brak.
Ja koliko vidim, ljudi na Zapadu se ne zene ili udaju nista manje iz ljubavi nego sto smo to mi "nekada u zlatno doba" radili. Ali bitna razlika je perspektiva i to je ono sto odredjuje veliki broj stvari u zivotu.
Moralni kompas jeste izgubljen, ali najveći razlog je ekspanzija interneta i što je sve postalo 'dostupno'. Sama ekspanzija interneta je izvukla ono najgore iz ljudi. Ako mi ne vjeruješ, prelistaj Facebook i komentare po raznim 'društvenim' stranicama - bit će dovoljno.
A što se tiče ekonomske situacije... Hmm. Taj dio jednostavno zavisi od ličnih preferencija. Mene recimo u životu ni najmanje ne interesuje da potrošim dvije glave vikendom na drogu i alkohol - a mogu. Biti 20 dana na moru mi nije bitno - a mogu. Dok nekome drugom jeste. U biti sve ovisi od tih životnih želja (nekome je dovoljna milja mjesečno da bude zadovoljan s onim što ima, dok je nekome malo i milion). No i tu je stvar kompromisa, jer ako nekoga voliš odustat ćeš od nekih svojih posebnih prohtjeva... Obično se ljudi vjenčaju i tek onda skontaju da nisu spremni na promjene, a i nemaju namjeru da se žrtvuju za nekoga, jelte.
Broj razvoda? To je posljedica 'modernizacije' društva. Prije su ljudi ostajali u braku pod svaku cijenu iz više razloga. Neki su htjeli popraviti sve dok ne pukne do krajnje granice, dok se neki nisu razvodili jer 'šta će mahala reći'. Teško mi je dati procjenu da li sada više ima puno više nesretnih ljudi nego prije recimo 50 godina, ali ja sam recimo uvjeren da je sada stepen depresije puno veći. Što zbog većih prohtjeva, što zbog toga što su se ljudi sve manje spremni odreći svoje sebičnosti radi nekog 'višeg cilja', što zbog toga što sada imamo neke nove uzore (generacije odrasle na sexu i gradu, farmama i kardashijankama).
Vjerovatno se i nećeš složiti sa mnom, možda sam ja i malo odlutao od teme, ali ovo je jedna od rijetkih tema gdje sam ozbiljan.
- madner
#245 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Nerealna ocekivanja kroz holivudske sapunice jesu problem.
-
Fudo387
#246 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Nista se ne sekirajte, para vise svakako nema, a kad ostaris ni pusija, pardon, ljubavi.
Prst u uho i neka to ide kako ide, ko ga jebe.
Prst u uho i neka to ide kako ide, ko ga jebe.
-
Fudo387
#247 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Ispravka, meksicke sapunice.madner wrote:Nerealna ocekivanja kroz holivudske sapunice jesu problem.
-
detroit-mercy
#248 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Ne slazem se sa tobom jer ekonomija je kljuc svega, odnosno kako covjek zivi, odmaknimo se od Facebook jer to je klasicno mahaljanje. Nekada mahala znala sve od usta do usta a danas malo modernija tehnologijaVelkoski wrote:Mah, nema veze nezaposlenost s terminom 'biti čovjek'.detroit-mercy wrote: Nije moralni kompas davno izgubljen, nego uzmi da mi fakticki generacijama zivimo u kriznom drustvu. Prvo ekonomska kriza prije rata, pa onda rat, pa onda ovo poslijeratno sranje od traznicije gdje vecina ne zna ni kud je posla ni kud je dosla. Uprkos svemu, milslim da ova nedojebana autorka malo pretjeruje, ljudi se i dan dana uglavnom uzimaju na isti nacin na koji su to radili prije 30 godina. Ono sto je bitna razlika je da si prije 30 godina imao neku perspektivu, pa je bilo hajde da se uzmemo pa cemo lako za ostalo jer koliko toliko situacija je ekonomski bila bolja odnosno imao si kakvu takvu perspektivu. Danas, kada ti je 60-70% nezaposlenost medju mladim ljudima, ljudi se kao ibrete sta je to sa mladih ljudi. Nista, perspektiva nikakva, nada u bolju buducnost polako umire, drustvo sjebano i naravno da ce ljudi biti opreznijij pa cak i prilikom stupanja u brak.
Moralni kompas jeste izgubljen, ali najveći razlog je ekspanzija interneta i što je sve postalo 'dostupno'. Sama ekspanzija interneta je izvukla ono najgore iz ljudi. Ako mi ne vjeruješ, prelistaj Facebook i komentare po raznim 'društvenim' stranicama - bit će dovoljno.
A što se tiče ekonomske situacije... Hmm. Taj dio jednostavno zavisi od ličnih preferencija. Mene recimo u životu ni najmanje ne interesuje da potrošim dvije glave vikendom na drogu i alkohol - a mogu. Biti 20 dana na moru mi nije bitno - a mogu. Dok nekome drugom jeste. U biti sve ovisi od tih životnih želja (nekome je dovoljna milja mjesečno da bude zadovoljan s onim što ima, dok je nekome malo i milion). No i tu je stvar kompromisa, jer ako nekoga voliš odustat ćeš od nekih svojih posebnih prohtjeva... Obično se ljudi vjenčaju i tek onda skontaju da nisu spremni na promjene, a i nemaju namjeru da se žrtvuju za nekoga, jelte.![]()
Broj razvoda? To je posljedica 'modernizacije' društva. Prije su ljudi ostajali u braku pod svaku cijenu iz više razloga. Neki su htjeli popraviti sve dok ne pukne do krajnje granice, dok se neki nisu razvodili jer 'šta će mahala reći'. Teško mi je dati procjenu da li sada više ima puno više nesretnih ljudi nego prije recimo 50 godina, ali ja sam recimo uvjeren da je sada stepen depresije puno veći. Što zbog većih prohtjeva, što zbog toga što su se ljudi sve manje spremni odreći svoje sebičnosti radi nekog 'višeg cilja', što zbog toga što sada imamo neke nove uzore (generacije odrasle na sexu i gradu, farmama i kardashijankama).
Vjerovatno se i nećeš složiti sa mnom, možda sam ja i malo odlutao od teme, ali ovo je jedna od rijetkih tema gdje sam ozbiljan.
Prije WWII, u nasim krajevima, znas koliko je bilo dogovorenih brakova, gdje se je uglavnom sve gledalo sa socioekonomskog aspekta. Dolazi industrijska izgradnja drzave, dosta mladih ljudi vise nije na babinom kazanu, otvaraju se druge perspektive i naravno, ljubav pocinje da cvjeta. Jer, babo ko te hebe ja mogu sad sam sebi zaraditi. Na drugu stranu, u drustvu u kome je muskarac glava kuce i u kome zena ekonomski zavisi od muza da je broj razvoda manji, onda dolaze godine u kome zene ulaze na trziste rada, postaju sve vise ekonomski samostalnije i gle, broj razvoda se povecava, Jer kao sto je babo prije handrio pa je sin rekao dosta je babo tako sada i supruga kaze, dosta je bilo i ja se pitam nesto
Onda, po pricama nasih starih dolazi zlatno doba, ekonomija cvjeta isto tako cvjeta i ljubav
Vidis, ti ovdje kazes, ekonomija nije bitna, mogu potrosit dvije glave na gudru ili 20 dana mora ali necu jer mi to nije bitno, radije cu otici npr. na gostovanja moga tima ili slicno. Znaci, ti si ekonomski ostvareniji nego vecina mladih ljudi danas. I ne imputiraj mladim ljudima farme i sl., mladima te farme servira Zeljko Mitrovic i slicna generacija rokera i ljudi koji su odrastali na "pravim vrijednostima".
Sad, vracajmo se na vjencanja, ti zavrsio skolu, posla ni iz glave, sa starcima u dvosobonom stanu, godinama se nekako provlacite i sad vrijeme da se zenis a i mlada u istoj situaciji. Sve bi se to nekako i moglo prevazici ali perspektiva za vas dvoje nikakva ( ne mislim na tebe licno) i sta onda, ljudi postaju neodlucniji, vise ne smatraju da su za brak potrebna samo dva lijepa oka nego mozda bi trebalo uz to i jos nesto vise. I tu se onda dolazimo na cijelu ovu temu i kako su ljudi danas losiji, bezobzirniji i sl.
- dale cooper
#249 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
E jesi ti odrastao i postao zreo, svaka čast.Velkoski wrote:Mah, nema veze nezaposlenost s terminom 'biti čovjek'.detroit-mercy wrote: Nije moralni kompas davno izgubljen, nego uzmi da mi fakticki generacijama zivimo u kriznom drustvu. Prvo ekonomska kriza prije rata, pa onda rat, pa onda ovo poslijeratno sranje od traznicije gdje vecina ne zna ni kud je posla ni kud je dosla. Uprkos svemu, milslim da ova nedojebana autorka malo pretjeruje, ljudi se i dan dana uglavnom uzimaju na isti nacin na koji su to radili prije 30 godina. Ono sto je bitna razlika je da si prije 30 godina imao neku perspektivu, pa je bilo hajde da se uzmemo pa cemo lako za ostalo jer koliko toliko situacija je ekonomski bila bolja odnosno imao si kakvu takvu perspektivu. Danas, kada ti je 60-70% nezaposlenost medju mladim ljudima, ljudi se kao ibrete sta je to sa mladih ljudi. Nista, perspektiva nikakva, nada u bolju buducnost polako umire, drustvo sjebano i naravno da ce ljudi biti opreznijij pa cak i prilikom stupanja u brak.
A što se tiče ekonomske situacije... Hmm. Taj dio jednostavno zavisi od ličnih preferencija. Mene recimo u životu ni najmanje ne interesuje da potrošim dvije glave vikendom na drogu i alkohol - a mogu. Biti 20 dana na moru mi nije bitno - a mogu. Dok nekome drugom jeste. U biti sve ovisi od tih životnih želja (nekome je dovoljna milja mjesečno da bude zadovoljan s onim što ima, dok je nekome malo i milion). No i tu je stvar kompromisa, jer ako nekoga voliš odustat ćeš od nekih svojih posebnih prohtjeva... Obično se ljudi vjenčaju i tek onda skontaju da nisu spremni na promjene, a i nemaju namjeru da se žrtvuju za nekoga, jelte.![]()
-
detroit-mercy
#250 Re: Je*eš platu od 2500 maraka ako na kraju dana ulaziš u prazan stan - istina?
Hollywood je bio i 60tih i 70tih i 80tih ali bitna razlika je bila da je bilo poslamadner wrote:Nerealna ocekivanja kroz holivudske sapunice jesu problem.