Jahta , gliser...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

crusader

#26 Re: Jahta , gliser...

Post by crusader »

Samo da ti kažem da se Severina udala nedavno
klixo

#27 Re: Jahta , gliser...

Post by klixo »

crusader wrote:Samo da ti kažem da se Severina udala nedavno
Je.bat je :mrgreen:
Lacrosse

#28 Re: Jahta , gliser...

Post by Lacrosse »

Otidji i vidi za marinu.
Dakle, nadji geografski potez na kojem bi djelovao.
Pa pogledaj onda marine koje imaju.
Ima marina koje sve rade za tebe dakle zimi brod izvuku i metnu u skladiste, a u periodu kad se moze koristiti negdje od Aprila do Oktobra ga drze u marini.
Gledao sam mjesto na kojem moj poznanik drzi brod, marina takvog tipa po 1 feet broda je 175 dollara godisnje.
Dakle ako je brod od 7-8 metara, to je oko 20 feeta, znaci izmedju 3 do 4 hiljade dollara.
Normalno mozes se ti ukvotiti na dan, ili za vikend i slicno, to je mnogo manje love.
Drugo, marine obicno imaju i mjesta za prodaju, pa mozes da vidis da li ima nesto za tebe. Normalno, tu ce odmah poceti s pitanjima finansijranja, koji ti je price range, i slicno, tako da se moras malo pripremiti prije nego sto krenes, dakle znati odprilike koliki brod, koja cijena i par primjera marka/godina starosti koji trazis.
Trece, brodovi kad se prodaju obicno dodju s prikolicom.
Trebao bi ti jos i jedan majstor, koji moze fiberglass da popravlja, jer neminovno ces udariti u nesto i ostetiti brod, ali o tom po tom, jednom kad si u marini za to se mozes lako raspitati.
Kad kupis brod, prvo sto uradis moras raditi na motoru. Promjeniti ulje, svjecice, ako je stajao imalo, gorivo koje je u njemu najbolje ne koristiti, pregledati akomulatore i slicno. Tako da ako ne znas sam i za to ce ti trebati mehanicar, ali takvih ima dosta po marinama, s njima se mozes i pogoditi malo, i slicno.
ifas

#29 Re: Jahta , gliser...

Post by ifas »

sorry za semi-OT ...

Imam Rivu Bofor 500 koja nije bas u rangu plovila o kojima se ovdje prica ali nevazno.

Registrovana je u Orasju. Moze li mi neko reci kakva bi bila procedura da ja istu povezem na more (hrvatsko) i porinem tokom godisnjeg i malo vozam ako je uopste moguce ?
drndalo

#30 Re: Jahta , gliser...

Post by drndalo »

na svoju ruku wrote: 3. kazni ce biti 10000%... jos znajuci gamad KRVate uzimace te gdje stignu, ako ne na kazne onda na lucke troskove.
Da, vidju vraga, oni kaznjavaju, a ovi koji su kaznjeni, jadni, uvijek pravi-zdravi... Nikad se nije desilo da se neko pravilo prekrsi...? Nikad se nije glisiralo preblizu obali ? Nikad se nije desilo da se nema sva oprema (koja na brodu doslovno u slucaju sranja sluzi da VAMA spasi zivot) ? Nikad se nije desilo da ima ljudi "viska" na brodu (kao neprijavljeni gosti u apartmanima/sobama, a protiv takvog "crnog chartera, tj. neprijavljenog" se bore koliko stignu) ?

Ja sam bio na brodu 2x kada je kazna trebala biti placena, jednom opravdano placena zbog brzanja "tendera" u luci Korcula, totalno nasa greska... Drugi put smo kod Bola na Bracu uhvaceni s viskom ljudi, ali su ti ljudi zaista bili tu samo na kupanju, njih 3, i na svu srecu, imali su svoje prijavnice boravka s kopna kod sebe, pa su nam oprostili kaznu za neprijavljene, uz upozorenje da to ne radimo vise...
ins

#31 Re: Jahta , gliser...

Post by ins »

ifas wrote:sorry za semi-OT ...

Imam Rivu Bofor 500 koja nije bas u rangu plovila o kojima se ovdje prica ali nevazno.

Registrovana je u Orasju. Moze li mi neko reci kakva bi bila procedura da ja istu povezem na more (hrvatsko) i porinem tokom godisnjeg i malo vozam ako je uopste moguce ?
Dovoljno je da kupis tzv Vignetu. Npr ona za 12 mjeseci kosta 320 kn.
To ti garantuje pristup HR obali, i jedino pored toga gdje moras placati je ako koristis vez i usluge neke od zvanicnih marina ili tzv "gradski luka" (npr vezes se na rivi u nekom mjestu)
ins

#32 Re: Jahta , gliser...

Post by ins »

klixo wrote:Pozdrav

Imam u planu neko plovidbeno vozilo do nekih 30-40k... Sad me zanimaju ostale procedure i troskovi.Gorivo , potrosnja , pristajanje uz luku , odrzavanje i slicno. Pojma nemam o ovom ,al imam osjecaj da te je skuplja pita nego tepsija.
Ja bi ti preporucio da resetujes svoje planove, i krenes sa necim low-scale.

Npr, ovaj koji si stavio ti ne treba ako neces spavati na njemu, a ako se odlucis za spavanje idjet ces da nije dovoljno velik. Nema dobrog sna barem bez 10-11 metara :D

Moja preporuka je da krenese sa necim sto ces koristiti za dnevne izlete, na cemu ces nauciti onaj tezi dio lekcije. Za pocetak kupi polovno, npr:

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-5843239

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... las-555287

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-4505628
herturty

#33 Re: Jahta , gliser...

Post by herturty »

Ja imam u planu sa sestrom (i mozda par rodjaka) kupiti ovako nesto:

Image

Znali neko koliko bi me to kostalo? Bili mogao proci sa nekim 70.000 Eura?
karanana

#34 Re: Jahta , gliser...

Post by karanana »

tesko. ova na slici je vjerovatno minimalno 42-45 feeti. ona ti je nova oko 250-300 hiljada eura.
imas manje 34-36 feeti, nove idu za oko 120.000 eura tako da moooozda moze polovna za 70 naletiti ali moras bas biti oprezan jer su u ovima vrlo dobro moze zakamuflirati veliki problem (vlaga) i da nasjednes.
pogledaj proizvodjaca bavaria. mislim da su oni najpovoljniji. ako ces "kupujmo domace", pogledaj proizvodjaca ad boats u solinu.
Last edited by karanana on 05/09/2012 14:32, edited 1 time in total.
drndalo

#35 Re: Jahta , gliser...

Post by drndalo »

Bi, ako nadjes 28 godina star primjerak, za kojeg ne ocekujes bas da plovi... :D

Malo karikiram, ali smanji ribu... Kao sto rekoh, ovo su sportovi za odlikase, i svaki metar duzine vise, bilo motornog broda, bilo jedrilice sa pomocnim motorom, znaci exsponencijalni rast cijene...
Saian

#36 Re: Jahta , gliser...

Post by Saian »

Dakle kad je jedrenje u pitanju vi uzivate u saznanju da koristite jedan obnovljivi izvor energije, besplatan izvor energije i ekoloshki izvor energije za svoje kretanje. To je prvi uzitak, i gledate oko vas te kretene u gliserima i putnichkim jahtama koji ustvari citav zivot rade ko majmuni da bi na kraju tamo napunili rezervoar od jahte, skrkali 100 hiljada eura u rezervoar i kao potrosili to pa onda opet se vratili na posao. Drugi uzitak je sto ste ukrotili prirodu, ali ste ukrotili prirodu tako sto ste postali njen saveznik, kao onaj avatar sto leti na onom..., kurcu, zmaju sta li je jebiga. Tako i isto jedrilica, vi ste u stanju s jedrilicom da idete u sportnom smjeru odakle duva vjetar...
by RASMC

:D

ostatak od 5:40
Last edited by Saian on 05/09/2012 15:23, edited 1 time in total.
Ljuska_u_BaklaFi

#37 Re: Jahta , gliser...

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Bas vas je lijepo citati, al' o ovom mi je i mastanje preskupo :roll: :D
herturty

#38 Re: Jahta , gliser...

Post by herturty »

karanana wrote:tesko. ova na slici je vjerovatno minimalno 42-45 feeti. ona ti je nova oko 250-300 hiljada eura.
imas manje 34-36 feeti, nove idu za oko 120.000 eura tako da moooozda moze polovna za 70 naletiti ali moras bas biti oprezan jer su u ovima vrlo dobro moze zakamuflirati veliki problem (vlaga) i da nasjednes.
pogledaj proizvodjaca bavaria. mislim da su oni najpovoljniji. ako ces "kupujmo domace", pogledaj proizvodjaca ad boats u solinu.
A koliko bi me kostalo godisnje vezanje broda i odrzavanje i to sve? I dali je moguce kupiti veziste?
karanana

#39 Re: Jahta , gliser...

Post by karanana »

ne znam tacne cifre, ali dosta je vec receno o vezovima i odrzavanju. naravno, to komotno pomnozi sa 2 za ovakve jedrilice. mada su troskovi goriva znatno-znatno manji. motori su od 25-50 konja i upaljeni su vrlo rijetko.
herturty

#40 Re: Jahta , gliser...

Post by herturty »

karanana wrote:ne znam tacne cifre, ali dosta je vec receno o vezovima i odrzavanju. naravno, to komotno pomnozi sa 2 za ovakve jedrilice. mada su troskovi goriva znatno-znatno manji. motori su od 25-50 konja i upaljeni su vrlo rijetko.
Znam ima mi kolega ovakav brod. Ali ovdje na zapadu je to drugacije. Ovdje jedna cijela familija kupi jedan brod pa se onda dogovaraju kada koja porodica moze da ga ima na raspolaganju.Ako brod kosta 250.000 eura to jesu velike pare ali kada to placaju par brace i sestra recimo onda se dolazi ubrzo do prihvatljive cifre.
ins

#41 Re: Jahta , gliser...

Post by ins »

Godisnji vez u marini u Dubrovniku do 20 metara duzine se placa 10000 EUR, i ona je jedna od najskupljih u HR.

Evo link http://www.aci-club.hr/hr-hr/marinas/da ... -dubrovnik

Inace, ako ides preko 20 metara duzine, moras doslovno biti milioner da koristis i odrzavas bilo koji brod ili jedrilicu...

"Obicni smrtnici" ne bi trebali prelaziti 15-16 metara duzine
drndalo

#42 Re: Jahta , gliser...

Post by drndalo »

Obicni smrtnici (i to dobra visa srednja klasa) na zapadu, ne bi trebali prelaziti 12 metara, jer ih nista u peMziji docekalo ne bi...
f1deL

#43 Re: Jahta , gliser...

Post by f1deL »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Bas vas je lijepo citati, al' o ovom mi je i mastanje preskupo :roll: :D
e nek si im reko :D
Melami

#44 Re: Jahta , gliser...

Post by Melami »

Joj da si u USa druze bilo bi ti lako, ima ljudi nesto starije i manje te brodice ili kako zovete to daju skoro do djaba, samo da ne odrzavaju, moglo bi ti lijepo posluziti da se naucis :D
a i lakse je za obalu ima je svugdje.
herturty

#45 Re: Jahta , gliser...

Post by herturty »

http://www.botenbank.nl/nl/motorjachten ... ImcGFnZT00

99.000 eura 1993. godina :-)
13 m duzina.

Ako imas pogatu bracu par njih onda svako po 100.000 i kupis ovako nesto:

http://www.botenbank.nl/nl/motorjachten ... ImcGFnZT00

mada je u auto i u jachte i te stvari najgluplje investirati.
hrle1976

#46 Re: Jahta , gliser...

Post by hrle1976 »

I mozes se slikati :D
muzicar_iz_parka

#47 Re: Jahta , gliser...

Post by muzicar_iz_parka »

Rastala se, sad je slobodna, a vjerujem nije ni puno skupa sa obzirom koliko je prešla, postavljač teme vjerovatno neće imati puno para za ulaganje u tu vrstu dodatne opreme kad kupi jahtu i plati benzin.
klixo

#48 Re: Jahta , gliser...

Post by klixo »

muzicar_iz_parka wrote:
Rastala se, sad je slobodna, a vjerujem nije ni puno skupa sa obzirom koliko je prešla, postavljač teme vjerovatno neće imati puno para za ulaganje u tu vrstu dodatne opreme kad kupi jahtu i plati benzin.
Malo cu stedit na benzinu i eto severine :lol: Samo kazu da se samo voli jebat dok je jahta u pokretu , tu nastaje problem :mrgreen:
muzicar_iz_parka

#49 Re: Jahta , gliser...

Post by muzicar_iz_parka »

klixo wrote: Malo cu stedit na benzinu i eto severine :lol: Samo kazu da se samo voli jebat dok je jahta u pokretu , tu nastaje problem :mrgreen:
Snimiš na mobitel zbuk jahte dok se kreće, pa pustiš na radio kad je ona u kabini i misliće da rade motori, a simulaciju pokreta nađi neke crnce koji će sa vana ljuljati jahtu vamo onamo.
Sve se riješi kad se hoće.
klixo

#50 Re: Jahta , gliser...

Post by klixo »

muzicar_iz_parka wrote:
klixo wrote: Malo cu stedit na benzinu i eto severine :lol: Samo kazu da se samo voli jebat dok je jahta u pokretu , tu nastaje problem :mrgreen:
Snimiš na mobitel zbuk jahte dok se kreće, pa pustiš na radio kad je ona u kabini i misliće da rade motori, a simulaciju pokreta nađi neke crnce koji će sa vana ljuljati jahtu vamo onamo.
Sve se riješi kad se hoće.
:thumbup:

ali ti crnci da ne :dance: i mene i severinu
Post Reply