Severinu dobijes pridemayab wrote:Nekad negdje procitah, ako ne znas gdje i kako da potrosis veliku kolicinu love, samo kupi plovilo, naravno sto vece to bolje, troskovima nema kraja, da se razumijemo , i uzitak je veliki , ali definitivno nije za “furdu”, samo za istinske kapitaliste.
Posjedovanje aviona manje kosta.....
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Jahta , gliser...
-
Nisam_fin
#76 Re: Jahta , gliser...
- drndalo
#77 Re: Jahta , gliser...
Da, stara je zajebancija da se vlasnik plovila (veceg od rekreativnog canca za do 4 osobe i Tomosa 4, obraduje samo 2x...
Prvi put kada kupi brod, a drugi put kada ga se kutarise...
Prvi put kada kupi brod, a drugi put kada ga se kutarise...
- hrle1976
#78 Re: Jahta , gliser...
Joj jarane nema vecih troskova od odrzavanj kuce i dvorista. Naravno ako kupis nesto od 50m duzine i sl. Ako imas jedrenjaka / na motor znaci do nekih 20 metara ili manje, nije da ne kosta ali da je tako drasticno nije. Skupo je ako ne zivis blizu mora. E to kosta a ako si blizu i mozes ga gdje drzati van vode tokom zime najveci trsoak ce ti samo biti da ga prebacis sa vode do dvorista. Ako imas nekoga ko ima kamion onda samo ce te kostati kran i prikolica i evt. zavisi da li treba ici pratnja vozilo. Sve u svemu ta teza je tako napuhana da je malo smjesno postalo.mayab wrote:Nekad negdje procitah, ako ne znas gdje i kako da potrosis veliku kolicinu love, samo kupi plovilo, naravno sto vece to bolje, troskovima nema kraja, da se razumijemo , i uzitak je veliki , ali definitivno nije za “furdu”, samo za istinske kapitaliste.
Posjedovanje aviona manje kosta.....
Last edited by hrle1976 on 02/08/2016 12:43, edited 1 time in total.
- drndalo
#79 Re: Jahta , gliser...
Mozda nije kada kupujes novo, i kada ga redovno odrzavas, pa prvih 7 godina... Bogami iza 10-e godine, stvar pocinju zahtijevati vece remonte, a kako ta djelatnost nije bas uvijek planirana za cjenovno "obicne smrtnike", onda vec i "dobar dan" kosta prilicno...
- hrle1976
#80 Re: Jahta , gliser...
drndalo wrote:Mozda nije kada kupujes novo, i kada ga redovno odrzavas, pa prvih 7 godina... Bogami iza 10-e godine, stvar pocinju zahtijevati vece remonte, a kako ta djelatnost nije bas uvijek planirana za cjenovno "obicne smrtnike", onda vec i "dobar dan" kosta prilicno...
Ovo ima svoje. Ali ko se kaci na take barke i sam je sebi krvi. Kupiti uljudnu brodicu koju mozes kombinovati na prirodni pogon i motorni zhatveja da odvagas sta mozes. Nije da neke nece kostati koliko i kuca kosta ili stan solidan. Ali moze se izvesti, mozda ti ne treba Q7 novi u garazi i sl. Ima neko voli da mornari morem a auto mu je samo da se odveze po potrebi. Ima neko zivi u manjem stanu - recimo dvoje starijih. Djeca odrasla vec stala nekako na svoje none. Njima mozda 55 godina evt. 60. NA zapadu veci takih ili je u prijevremenskoj penziji ili radi na pola i sl. Ima onda kao sto smo mi. Nije to samo moje. Vec i stari, stara, ja, bart, sestra, njen muz i sl. Svi jednako odgovorni. Sa nase strane svak ima polozeno, svi otplacujemo pomalo, svi servisiramo sitnice ili sta vec odrzavanje i tako to. I svi koristimo. Skupa, pojedinacno kako kad. I nemislim da smo jedini. Brate i ne osjeti se. Da sad ja sam o svemu brine, iskren da budem onda bi bio vsesl da se kutarisem ga i ako kao cjeloviti troskovi nisu tako drasticni. Ali onda bas treba imati duboke dzepove ili se bar drugih "Luksuza" kutarisati.
Last edited by hrle1976 on 02/08/2016 12:54, edited 1 time in total.
- drndalo
#81 Re: Jahta , gliser...
Ma dobro, znas nas, volimo se cesto protegnuti vise nego smo dugacki, pa onda svi krivi...
- hrle1976
#82 Re: Jahta , gliser...
Imam ja jarana takvog. I na kraju kad udari u zid onda smilja neke indijanske varijante kako zaobici taj zid. Najbolje je odvagnuti ili imati cjelokupnu porodicu oko projekta. Pa nebitno bila to vikendica u brdu ili na moru, ili brodica. Primjer koji meni ne ide u glavu nikako. Hocu da imam SVOJE na moru. Dobro ali ako ti tu ne zivis i samo provodis koju sedmicu u godini koji ce ti Q to tvoje koje ces platiti solidno. Mi smo imali tkz. partiski sastanak kad se kupovalo sve zajednicko. Ko je za neka digne ruku. Pa onda toliko kosta toliko je ucesce ono ovo nako vako, sta su zajednicki troskovo i sl. I na kraju ispalo. Stari i stara kupili, ja morao sve opremiti i ordzavati - znaci crkne tv moj je da ga izmjenim. Brat peuzeo sve obaveze oko poreza, taksi i sta vec te u slucaju ako neko od poznanika hoce da noci te naprate i sl. Sestra sve rezije koje postoje i da starima pomogne ako zatreba po tom pitanju. Mozda nije jednako ali svak ima neku odgovornost - na svu svrecu mi smo od malena se ucili na kompromis pa kod nas nema hocu svoje ili samo po mom da bude. Tako isto oko brodice i zajednickog auta dole. Oko svega sto je zajednicko je tako. Sva ima razlicitu ulogu i svoje obaveze.
Imam jarana zidali novu kucu u BiH a zive vani. Nisam vidio gluplje investicije od kako znam za sebe i za termin investicija. Kucu koju su hajmo reci skroz porusili ili dobrim dijelom je zidana 1986.
Onda se zadali u nekoj vukojebini vikendicu da kupe. Kupili nesto samo da mogu da dalje zidaju evo vec 4 godine je zidaju. Nikako da dozidaju. I sad se zadali u kupovinu kuce na moru
U kreditima do grla a ne zna se ko pije a ko placa. Jos mu govorio prodaj stan u Sarajevu jer ti ne treba nece i bog. Znaci sta je hoce da drugi pricaju vidi on ima kucu na moru, novu u sarajevu, stan i jos vikendicu. Hoce da je neko i nesta u tudjim ustima. A na moru mu ja placam ribu 
Imam jarana zidali novu kucu u BiH a zive vani. Nisam vidio gluplje investicije od kako znam za sebe i za termin investicija. Kucu koju su hajmo reci skroz porusili ili dobrim dijelom je zidana 1986.
- supercali
#83 Re: Jahta , gliser...
Gdje kupiti uranijuma treba mi za onaj pomenuti nosac jer je nuklearni pogon
Nesto sam se sa rusima zakacio pa mi ne prodaju vise
- mayab
#84 Re: RE: Re: Jahta , gliser...
To bome naka starudija, prodavaj ti to, ovi noviji su na plutonij i manje trosi [emoji12]supercali wrote:Gdje kupiti uranijuma treba mi za onaj pomenuti nosac jer je nuklearni pogon
- zavezata-vreca
#85 Re: Jahta , gliser...
Prebaci se na plin .. Trosi ko freza vjeruj mi.
- problemnatravunu
#86 Re: Jahta , gliser...
Salu na stranu, vrlo dobro znam covjeka,lokalac, radi u jednom remontnom brodogradilistu na podrucju srednjeg Jadrana, dolaze im gliseri, jahte i ostala plovila sto na redovne servise, sto na popravke, a i toči se gorivo, kad mi pocne pricati o cijenama, problemima, potrebnim popravkama,...... Strasno, strava i uzas, jednostavno, ako prakticno nemas neogranicen izvor sredstava, onda samo mozes biti sretan sto nemas jahtu
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#87 Re: Jahta , gliser...
Imas li sliku glisera? Citam temu, pa bih volio da imam predstavu kako izgleda.Sa_u_srcu wrote:Da vratimo malo temu u zivot, kupio sam gliser od 6,5 metara, dugo sam mastao o tome i na kraju sam odlucio uzeti sebi laganu ladju.
Zanima me vez ne u luci nego oni u daljini gdje se vezu gliseri na Jadranu, kako to funcionise i koje su cijene za Hrvatsku. Luke me ne interesuju zanima me okvirna cijena ovakvog tipa veza ako neko poznaje. Pozdrav.
- Dr. Kuca
#88 Re: Jahta , gliser...
Sto neko napisa stvarno je sminka, stanes negdje na sred mora bucnes se, voznja sve, extra
- hrle1976
#89 Re: Jahta , gliser...
Kad kupujes brod moras poceti od rikverca. Prvo moras poceti racunati kako ces ustetiti na njemu. Ona cemu ce sve sluziti, jer ako je samo za vas npr. 5 onda ti netreba nesto gdje moze 20 na njemu biti. Jer ako kupis nesto glomazno da se kurcis a nemas pokrice, odnosno mozda imas da kupis a poslje ne, onda ces brzo ostati na cijedilu.
Pocnes prvo od da li ces ga zimi drzati na marini ili dvoristu. Ako ce odlucis u dvoristu moras na sljedece razmisljati. Prikolica koja ga moze povuci do dvorista i naravno auto koje moze da ga transportuje. Definitivno najbolja varijanta ga je izvaditi tokom zime i drzati kod kuce, i zbog zimskog odrzavanja i zbog samog broda. Stedis se na placanju veza na marini + na kolicinskom odrzavanju.
Onda hoces li imati brod na jedrenje ili motorni. Jedrenje zahtjeva da znas sta radis. Dosta prakse. Motorni je ako mene pitas za seljake. I one koji nemaju pojma o jedrenju. Mozes ti imati i brod na jedrenje sa malim motoricem i sl. Svakako ako uzmes na jedrenje stedis na bezinu, na izmjeni ulja i sl. troskova. Naravno za jedrenje brod ima neke svoje troskove tj. odrzavanje svih uzeta, veznih cvorova, mehanizma za jedrenje i sl.
Onda slabo ko zaboravlja ali motorni brodovi (yahte) su bucne. Na jakom vjetru nek ti bude veselo. I ono koliko goriva toliko zabave. Prednost motornog broda (yahte) je ako mislis na bivanje na brodu. Lakse je iz mjesta krenuti i sl.
Sa jedrenjakom moze obici citav svijet. Nisi mozda pristupacan plitkim vodama, o ovisnoti dubine broda i sl. Obicno ako zelis vise mjesta u njemu moras veci uzeti. Sto ga vise koristis sve ti je jeftinij po dzepu
za razliku od motornog koji sve vise kosta sto ga vise koristis 
Pocnes prvo od da li ces ga zimi drzati na marini ili dvoristu. Ako ce odlucis u dvoristu moras na sljedece razmisljati. Prikolica koja ga moze povuci do dvorista i naravno auto koje moze da ga transportuje. Definitivno najbolja varijanta ga je izvaditi tokom zime i drzati kod kuce, i zbog zimskog odrzavanja i zbog samog broda. Stedis se na placanju veza na marini + na kolicinskom odrzavanju.
Onda hoces li imati brod na jedrenje ili motorni. Jedrenje zahtjeva da znas sta radis. Dosta prakse. Motorni je ako mene pitas za seljake. I one koji nemaju pojma o jedrenju. Mozes ti imati i brod na jedrenje sa malim motoricem i sl. Svakako ako uzmes na jedrenje stedis na bezinu, na izmjeni ulja i sl. troskova. Naravno za jedrenje brod ima neke svoje troskove tj. odrzavanje svih uzeta, veznih cvorova, mehanizma za jedrenje i sl.
Onda slabo ko zaboravlja ali motorni brodovi (yahte) su bucne. Na jakom vjetru nek ti bude veselo. I ono koliko goriva toliko zabave. Prednost motornog broda (yahte) je ako mislis na bivanje na brodu. Lakse je iz mjesta krenuti i sl.
Sa jedrenjakom moze obici citav svijet. Nisi mozda pristupacan plitkim vodama, o ovisnoti dubine broda i sl. Obicno ako zelis vise mjesta u njemu moras veci uzeti. Sto ga vise koristis sve ti je jeftinij po dzepu
- Rockefeller
#90 Re: Jahta , gliser...
Ovaj se tip kao u sve razumije 
- hrle1976
#91 Re: Jahta , gliser...
Felleru kupi sebi pa pisi.
- Rockefeller
#92 Re: Jahta , gliser...
Nije mi potrebno.
- mayab
#93 Re: Jahta , gliser...
Evo mu poslaproblemnatravunu wrote:Salu na stranu, vrlo dobro znam covjeka,lokalac, radi u jednom remontnom brodogradilistu na podrucju srednjeg Jadrana, dolaze im gliseri, jahte i ostala plovila sto na redovne servise, sto na popravke, a i toči se gorivo, kad mi pocne pricati o cijenama, problemima, potrebnim popravkama,...... Strasno, strava i uzas, jednostavno, ako prakticno nemas neogranicen izvor sredstava, onda samo mozes biti sretan sto nemas jahtu
Biće skupo, znam sto posto
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sibe ... 45752.html

- problemnatravunu
#94 Re: Jahta , gliser...
Dobro je ovo analizirano; ovaj moj je jos pricao, ako imas premalu jahtu bucna je pogotovo, takodje da bi radila klimatizacija treba struje, dakle treba da radi motor, opet strahovita buka, a opet zato jer je premalen prostor.Ovaj mi mestar kaze ako ikako imas mogucnosti da si hadzo, onda nista ispod 20m duzine, tek onda ima dovoljno prostora za sve te luksuze i uzitke.Samo treba da budes solidno solventanhrle1976 wrote:Kad kupujes brod moras poceti od rikverca. Prvo moras poceti racunati kako ces ustetiti na njemu. Ona cemu ce sve sluziti, jer ako je samo za vas npr. 5 onda ti netreba nesto gdje moze 20 na njemu biti. Jer ako kupis nesto glomazno da se kurcis a nemas pokrice, odnosno mozda imas da kupis a poslje ne, onda ces brzo ostati na cijedilu.
Sa jedrenjakom moze obici citav svijet. Nisi mozda pristupacan plitkim vodama, o ovisnoti dubine broda i sl. Obicno ako zelis vise mjesta u njemu moras veci uzeti. Sto ga vise koristis sve ti je jeftinij po dzepuza razliku od motornog koji sve vise kosta sto ga vise koristis
- hrle1976
#95 Re: Jahta , gliser...
20-22m yahta motorna, godiste 1997-2003 kosta sve izmedju 400.000 - 600.000 €problemnatravunu wrote:Dobro je ovo analizirano; ovaj moj je jos pricao, ako imas premalu jahtu bucna je pogotovo, takodje da bi radila klimatizacija treba struje, dakle treba da radi motor, opet strahovita buka, a opet zato jer je premalen prostor.Ovaj mi mestar kaze ako ikako imas mogucnosti da si hadzo, onda nista ispod 20m duzine, tek onda ima dovoljno prostora za sve te luksuze i uzitke.Samo treba da budes solidno solventanhrle1976 wrote:Kad kupujes brod moras poceti od rikverca. Prvo moras poceti racunati kako ces ustetiti na njemu. Ona cemu ce sve sluziti, jer ako je samo za vas npr. 5 onda ti netreba nesto gdje moze 20 na njemu biti. Jer ako kupis nesto glomazno da se kurcis a nemas pokrice, odnosno mozda imas da kupis a poslje ne, onda ces brzo ostati na cijedilu.
Sa jedrenjakom moze obici citav svijet. Nisi mozda pristupacan plitkim vodama, o ovisnoti dubine broda i sl. Obicno ako zelis vise mjesta u njemu moras veci uzeti. Sto ga vise koristis sve ti je jeftinij po dzepuza razliku od motornog koji sve vise kosta sto ga vise koristis
-
Dr Baltazar
#96 Re: Jahta , gliser...
Za BiH uslove skoro pa nemoguće. Već na zapadu sa odlična dva posla u porodici, tako nešto bi se moglo priuštiti u kasnim 40-im godinama života.
Ali pored para treba imati i zanimanje za to. Nije to za svakoga.
Ali pored para treba imati i zanimanje za to. Nije to za svakoga.
- karanana
#97 Re: Jahta , gliser...
treba imati i vremena sto je mozda i najvaznije.
u konacnici, za veliku vecinu ljudi koji bi cak i mogli priustiti kupovinu, bolja opcija ispada najam/charter jednom u godini kad ti je odmor, sa skiperom i ako je potrebno dodatnom nekom posadom. to sto bi platio charter za nekih 7-10 dana je manje od godisnjih troskova amortizacije i drugih operativnih troskova. a prst u uho i tih 7 dana i ostatak godine. e jedino ako ti se bas poklopilo pa imas i pare i vremena i zanimanje za to....onda kupuj.
u konacnici, za veliku vecinu ljudi koji bi cak i mogli priustiti kupovinu, bolja opcija ispada najam/charter jednom u godini kad ti je odmor, sa skiperom i ako je potrebno dodatnom nekom posadom. to sto bi platio charter za nekih 7-10 dana je manje od godisnjih troskova amortizacije i drugih operativnih troskova. a prst u uho i tih 7 dana i ostatak godine. e jedino ako ti se bas poklopilo pa imas i pare i vremena i zanimanje za to....onda kupuj.
-
Dr Baltazar
#98 Re: Jahta , gliser...
karanana wrote:treba imati i vremena sto je mozda i najvaznije.
Tako 20 godina da uzimaš, možda bi te ispalo ta cijena od jahte koju si koristio. Ali sekiranje se ne može naplatiti. Ovako uživaš, iskoristiš i nema brige
- mayab
- Edin H.
#100 Re: Jahta , gliser...
Valja li ova?

Chelsea, Chelsea, Chelsea....

Chelsea, Chelsea, Chelsea....