Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

charvel.

#26 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by charvel. »

1gorstak wrote:BiH nece opstati zbog nekakvog emotivnog naboja, sentimentalnih veza i sta ti ja znam, nego zbog toga sto ne postoji svima prihvatljiv nacin podjele.
Joj sta pises, ccc...
A koji bi to bio nacin podjele prihvatljiv Bosnjacima? Evo ti predlozi podjelu po svom misljenju koja bi to trebala zadovoljiti Bosnjake?

Glupost ti je to, jer nema i ne smije bit te podjele BiH koja bi zadovoljila Bosnjake.
Jedino citava drzava dolazi u obzir, ili rat za odbranu - ne moze jednostavnije.

Eventualno ako moze kako doc do pripajanja Sandzaka i malo vise mora, bez ratova, to nam ne bi smetalo kad vec pricamo o promjenama granica... (kolko je sad to realno druga je prica. :-D ) - ostalo, ni govora!

Uglavnom, tema o podjeli BiH, ko sto neko gore prije mene spomenu, za Bosnjaka je tabu!
1gorstak

#27 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by 1gorstak »

dominico wrote:Nego što ćemo mi u Federaciji kad Mile kaže 'fertig'?
Reagovati u skladu sa zakonom nakon cega ce pobunjenici (a medju njima i Dodik) zavrsiti u zatvoru, u egzilu ili pod zemljom.

Neka ostanu u okviru sistema, neka lobiraju ako mogu i znaju (mada je ocigledno da niti mogu niti znaju), ali ako ugroze teritorijalni integritet drzave, zgazice ih se u roku od dva mjeseca.
1gorstak

#28 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by 1gorstak »

charvel. wrote:
1gorstak wrote:BiH nece opstati zbog nekakvog emotivnog naboja, sentimentalnih veza i sta ti ja znam, nego zbog toga sto ne postoji svima prihvatljiv nacin podjele.
Joj sta pises, ccc...
A koji bi to bio nacin podjele prihvatljiv Bosnjacima? Evo ti predlozi podjelu po svom misljenju koja bi to trebala zadovoljiti Bosnjake?
Nema je. Granicni prelazi nasih susjeda su otvoreni zbog nebosnjackog stanovnistva u BiH, sutra da se te granice pomjere prema srednjoj Bosni, da se oformi nekakva bosnjacka minidrzava, Bosnjaci bi bili hermeticki zatvoreni i taoc dobre volje Beograda i Zagreba. Za odlazak u Capljinu bi ti trebala viza koju bi se cekalo po tri mjeseca.

To je na strateskom nivou, a na taktickom bi se u taj tocak podjele moglo ubaciti klip zvani Brcko, Mostar, Podrinje .... sredine sa bosnjackom vecinom koja je eliminisana nasiljem. Znaci samo trazis gradove u kojim su Bosnjaci do rata bili vecina i u startu stopiras pricu o podjeli.
vivaldi

#29 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
Reagovati u skladu sa zakonom nakon cega ce pobunjenici (a medju njima i Dodik) zavrsiti u zatvoru, u egzilu ili pod zemljom.

Neka ostanu u okviru sistema, neka lobiraju ako mogu i znaju (mada je ocigledno da niti mogu niti znaju), ali ako ugroze teritorijalni integritet drzave, zgazice ih se u roku od dva mjeseca.
Niti ima otcjepljenja, niti imati kakve fajde od lobiranja osim trosenja para, niti ima rata, niti ce bilo ko biti zgazen. Imas status quo koji ce trajati sve dok se tri naroda sama ne dogovore - sve ostalo je ozbiljno otprilike ko i predizborna kampanja..
charvel.

#30 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by charvel. »

Znaci ipak je moguca podjela.
Npr. ako Srbi i Hrvati pristanu da ti daju te gradove koje trazis, onda bi se mogli svi fino razic?

Kontradiktoran si. Prvo kazes da nema nacina podjele, pa onda kazes da podjelu sprjecavas tako sto trazis te i te gradove.
E, sta ako bi ti dobio te gradove koje trazis? Zar onda to nije podjela?
kiky

#31 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by kiky »

baš me interesuje ko če duže poživjet ...
bih ili ovi diletanti što prizivaju njen raspad, a intelektualni i civilizacijski maksimum im doseže zavidnu razinu koja se svodi na floskule tipa "moje tvoje, naše vaše" ...
:D
1gorstak

#32 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by 1gorstak »

charvel. wrote:Znaci ipak je moguca podjela.
Npr. ako Srbi i Hrvati pristanu da ti daju te gradove koje trazis, onda bi se mogli svi fino razic?

Kontradiktoran si. Prvo kazes da nema nacina podjele, pa onda kazes da podjelu sprjecavas tako sto trazis te i te gradove.
E, sta ako bi ti dobio te gradove koje trazis? Zar onda to nije podjela?
Da se Bosnjacima "daje" (pod navodnicima jer su Bosnjaci danas ionako konstitutivni na podrucju citave drzave) citav Mostar, opstina Brcko, opstine u Podrinju u kojim su bili vecina, siguran sam da bi se u Sarajevu naslo kratkovidih koji bi takvu podjelu prihvatili. Takvu podjelu ne bi prihvatila SDP, ali SDP je u opoziciji.
pemanapemani

#33 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by pemanapemani »

super je furati narod na raznorazna cijepanja, ali gdje su pare? umjesto da im kolektivno, entitetski, kantonalno, oštinsko općinski i na nivou mjesnih zajednica j...mo mater, jer su nas pokrali, jer nisu ništa učinili da se ljudi vrate u svoje domove (onda bi fašisti o cijepanju mogli vaziti u svojoj kući poslije nekoliko piva), jer svakog dana u svakom pogledu državno, entitetski, kantonalno... nazadujemo.
da je FBiH ekonomski stabilna, da je nezaposlenost 8%, prosječna penzija 600KM... na kraju krajeva, zajebeš entitet, ako se već i dva naroda ne mogu dogovoriti, samo šta je sa kantonima? zašto recimo ZHK ili BPK nisu ekonomski stabilni?
eto, uzet ću za primjer moj kanton, kanton Sarajevo. zašto se u KS ne može napraviti stabilna vlada, koja će biti servis građana, koja će preuzimati odgovornost, izvršavati obećanja... mislim da bi tada naši prijatelji iz I.Sarajeva jedva dočekali da sarađujemo, o cijepanju bi mislili nekad u jesen kad im istovare ogrijev ispred kuće. tada bi se možada pojavio i neki ovdašnji Brandt koji bi ljudima otvorio oči.
ovako, dobili smo više novaca 1997.g., nego poslijeratna Njemačka za 15 g.

zajeb. zemlju nam sjebaše papci, pravi smo, glupi smo Bosanci.
1gorstak

#34 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:

Niti ima otcjepljenja, niti imati kakve fajde od lobiranja osim trosenja para....
Image

Nazalost, lobiranje je itekako bitno. Kada vazne ljude uvjeris da se tvoji i njihovi interesi poklapaju, postaje puno lakse ostvariti vlastite ciljeve.
vivaldi

#35 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Nazalost, lobiranje je itekako bitno. Kada vazne ljude uvjeris da se tvoji i njihovi interesi poklapaju, postaje puno lakse ostvariti vlastite ciljeve.
Koji i ciji interesi?

Gorstak niko nece rijesiti nase probleme jer ih ne moze rijesiti. Svijet je bolio tuki kad je skoro cijela Juga gorila 92, kad su ginule desetine hiljada ljudi, a sta sad mogu uciniti? Smjeniti Dodika? Ukinuti RS? Ukinuti kantone? Postaviti Kosmica za dozivotnog predsjednika? Poslati 6. flotu zbog entitetskog glasanja?? Sta ce s njom?? Koga ce i sta bombardovati??

Covjece vise se klima promjenila u zadnjih 15 godina nego BiH! U ovih 15 godina je smjenjeno stotine ljudi, desetine hiljada euforovih, sforovih, natovih vojnika je spartalo ovom zemljom godinama po kucama, hapsilo, plijenilo, preko 10 visokih predstavnika, nametanja odluka, ekonomskih sankcija...i opet nista. Sve dok kojekakve razgovore iniciraju neciji ambasadori, ketrin eshton ili eshton kucher ovdje se samo vrtimo ko tramvaj ukrug.

Dok ne sjednu mile, tihi, hare, zlaja, ognjen tadic, covic i ljubic i nesto ne dogovore ovde nema napretka.
felipe kajetano

#36 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by felipe kajetano »

vivaldi wrote: Dok ne sjednu mile, tihi, hare, zlaja, ognjen tadic, covic i ljubic i nesto ne dogovore ovde nema napretka.
Sa velikosrbima nema dogovora :evil:
vivaldi

#37 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by vivaldi »

felipe kajetano wrote:
vivaldi wrote: Dok ne sjednu mile, tihi, hare, zlaja, ognjen tadic, covic i ljubic i nesto ne dogovore ovde nema napretka.
Sa velikosrbima nema dogovora :evil:
heheh..ma forum ko forum tu me nista ne cudi. Problem je sto se vecina politicara ponasa ko forumasi i jbt ni kod jednog nema trunke drustveno ili nacionalno ili whatever odgovornog ponasanja vec samo red populizma red pljacke i tako ukrug..
1gorstak

#38 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Nazalost, lobiranje je itekako bitno. Kada vazne ljude uvjeris da se tvoji i njihovi interesi poklapaju, postaje puno lakse ostvariti vlastite ciljeve.
Koji i ciji interesi?

Gorstak niko nece rijesiti nase probleme jer ih ne moze rijesiti. Svijet je bolio tuki kad je skoro cijela Juga gorila 92, kad su ginule desetine hiljada ljudi, a sta sad mogu uciniti? Smjeniti Dodika? Ukinuti RS? Ukinuti kantone? Postaviti Kosmica za dozivotnog predsjednika? Poslati 6. flotu zbog entitetskog glasanja?? Sta ce s njom?? Koga ce i sta bombardovati??

Covjece vise se klima promjenila u zadnjih 15 godina nego BiH! U ovih 15 godina je smjenjeno stotine ljudi, desetine hiljada euforovih, sforovih, natovih vojnika je spartalo ovom zemljom godinama po kucama, hapsilo, plijenilo, preko 10 visokih predstavnika, nametanja odluka, ekonomskih sankcija...i opet nista.
Nije tacno. Tim se pritiscima na velikosrbe znatno ogranicilo manevarski prostor istih. Uspostavljeno je niz agencija i sluzbi na drzavnom nivou a sve uglavnom uz prijetnje Vasingtona i Brisela.
Dok ne sjednu mile, tihi, hare, zlaja, ognjen tadic, covic i ljubic i nesto ne dogovore ovde nema napretka.
Nije se "sjelo" ni u Crnoj Gori, ni u Kosovu, a ni u Hrvatskoj, nego se velikosrbe moralo pobjediti. Reci da je dogovor sa Dodikom moguc nema veze sa realnoscu ...

"Pokazali smo volju da razgovaramo, činimo korake ka dijalogu i kompromisu. Dodik pokazuje da stoji iza politike koja nije za dogovor i kompromis. Ja sam pokušao sve, kao i međunarodna zajednica" (Tihic 22 juni 2009)

Tihić ističe da Dodiku nije cilj dogovor ............. Isto tako, ponovio je, ne želim razgovarati bez prisustva međunarodne zajednice na visokom nivou "s obzirom na to da Dodik ne poštuje ono što dogovori, ono što potpiše". (23 oktobar 2009)

Dogovor sa velikosrbima nije realno ocekivati jer se radi o dvije dijametralno suprotstavljene vizije i jedna strana mora popustiti ili biti porazena. A nenasilnih metoda da se nekog porazi ima dovoljno, evo Dodik pokusava sa prevarama, zasto je lose da se na to odgovori daljim ucjenama (recimo kreditiranja, kretanja po zemljama EU, blokadama racuna). Velikosrpski faktor ne zeli dogovor i gubljenje je vremena traziti tako nesto. Stavise, oni koji traze dogovor sa Dodikom snose dio krivice za prolongiranje stagnacije drustva jer sirenjem te iluzije o mogucnosti dogovora kupuju vremena velikosrpstvu ...
bicebolje

#39 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by bicebolje »

Sve u svemu, 1gorstak zagovara da Bošnjaci Srbima predlože razgovore o podjeli BiH.
Te ako podjela ne uspije (a obrazložio je razloge za nauspjeh) jedna strana će biti kriva što nije došlo do podjele a onda MZ treba pritisnuti tu stranu da učini ustupke koji će dovesti do uspješne podjele BiH.
:-)
bicebolje

#40 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by bicebolje »

vivaldi wrote:Problem je sto se vecina politicara ponasa ko forumasi i jbt ni kod jednog nema trunke drustveno ili nacionalno ili whatever odgovornog ponasanja vec samo red populizma red pljacke i tako ukrug..
Tako se dobijaju glasovi. ;-)
1gorstak

#41 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by 1gorstak »

bicebolje wrote:Sve u svemu, 1gorstak zagovara da Bošnjaci Srbima predlože razgovore o podjeli BiH.
Nije tacno. Podjela drzave je losa opcija (za sva tri naroda) zbog vise razloga i do te podjele nece doci. A spominjanje Photoshopa i crtanja novih karata je (u startu) sabotaza bilo kakve price o podjeli jer pravedno i svima prihvatljivo rjesenje podjele nije moguce postici.
vivaldi

#42 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Nije tacno. Tim se pritiscima na velikosrbe znatno ogranicilo manevarski prostor istih. Uspostavljeno je niz agencija i sluzbi na drzavnom nivou a sve uglavnom uz prijetnje Vasingtona i Brisela.
Ma koje koje agencije i institucije??

Jel ti napredak Vijece sanjamo nezavisnot by NŠ Ministara?
Neba u troclanom predjesdnistvu koje se vec 10 godina bez obzira ko ga cini jedino uspjeva dogovoriti da se ne mogu dogovoriti?
Na OSBiH? Koju komponentu? Onu pomoz bog sto ih Neba zasvaku slavu obilazi, ili onu sto se greskom organizatora postrojava uz Lijepu Nasu ili onu sa vjezbe u Glamocu?
Na DGS koji vise trosi nego zaradjuje?
Na Drzavni sefe sud?
Da ne nabrajam dalje..

Ovdje je zazivilo samo ono sto je svima bilo u interesu ili im bar nije smetalo: tablice, cvrsta valuta, dokumenta i mozda jos ponesto, a to su se i sami mogli dogovoriti bas kao sto se i sada sami dogovoraju oko kredita i sl.

Gorstak, drzavne institucije cine ljudi iz stranaka koje pobjedjuju u entitetima. Nema preglasavanja. Drzavne institucije sluze samo da udare pecat na ona dokumenta gdje su vec udareni entitetski pecati tj. tamo oko cega su se vec dogovorili Mile, Tihi i Covic koji trenutno cine vlast. Tako je vec 15 godina i tako ce biti i nakon 3 oktobra - sa istim ljudima ili ne, nije ni vazno za ovu temu.

Prava moc lezi u entitetima. Sve ove pobrojane institucije da se sutra ujutru ugase niko nebi primjetio jer su vitalne i najvaznije moci u rukama entieteksih vlada - plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, policija, administracija...

Tu stranci ne mogu nista. Ako se onih 7-8 ljudi sto sam ih nabrojao ne dogovore nesto sami, ostace status quo jos decenijama. Bilo kakve radikalne nametnute odluke ne mogu donijeti nista dobro i zato ih stranci sigurno nece ni donositi jer bi to dovelo do bezrboj reakcija od protesta, povlacenja iz institucija, ne priznavanja odluka, blokiranja granice...to ti je katastrofa i za ovo jada ekonomije sto imamo i korak od rata jer nemas instrumenata da to sprijecis. Kome je u evropi ili svijetu ili kod nas to u interesu? Zbog cega? Mi nismo vijest na cnn-u odavno.

Vec sam jednom rekao. EU ili NATO nisu osnovna skola. To nije obavezno niti zakonski kaznjivo. Mi smo samo jedna od niza (puno naprednijih) zemalja koja se nada da ce je Evropa koja se zatvorila ko skoljka nekada primiti pod svoje skute i socijalu.
KENJAC

#43 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by KENJAC »

Bog me ubijo ako sam ja ista shvatio ovu temu! :?: :?: :?:
bicebolje

#44 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by bicebolje »

1gorstak wrote:A spominjanje Photoshopa i crtanja novih karata je (u startu) sabotaza bilo kakve price o podjeli jer pravedno i svima prihvatljivo rjesenje podjele nije moguce postici.
Hipotetički... kad bi se Srbi zadovoljili sa onim oko Banja Luke a Hrvati sa onim oko Širokog, da li bi ti, da si u mogućnosti, potpisao podjelu ? Očekujem odgovor, nemoj samo napisati, neće se oni nikad sa tim složiti.
dominico

#45 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by dominico »

1gorstak wrote:
Da se Bosnjacima "daje" (pod navodnicima jer su Bosnjaci danas ionako konstitutivni na podrucju citave drzave) citav Mostar, opstina Brcko, opstine u Podrinju u kojim su bili vecina, siguran sam da bi se u Sarajevu naslo kratkovidih koji bi takvu podjelu prihvatili. Takvu podjelu ne bi prihvatila SDP, ali SDP je u opoziciji.

Otkad to 35% stanovništva (koliko su Bošnjaci činili udjela u općini Mostar 1991) može zahtijevati čitavu općinu za sebe?

Nismo vam mi Hercegovci Palestinci da se tako postavljate.
dominico

#46 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by dominico »

Vrijeme je da se Bošnjaci počnu pomalo osvješćivati i shvaćati da će imati suverenost na teritoriji bez RS i bez dijelova Federacije gdje žive BiH Hrvati.
Kad nisu mogli u ovih 15 godina odškrnuti ni mm teritorija RS-a, ne vjerujem da će moći to i u slijedećih 15 godina.
bingov buraz

#47 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by bingov buraz »

dominico wrote:Vrijeme je da se Bošnjaci počnu pomalo osvješćivati i shvaćati da će imati suverenost na teritoriji bez RS i bez dijelova Federacije gdje žive BiH Hrvati.
Kad nisu mogli u ovih 15 godina odškrnuti ni mm teritorija RS-a, ne vjerujem da će moći to i u slijedećih 15 godina.
Pusti se politike djecace

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:
ja ba, ne moze RS tek tako otici...

:D nek makar povedu hercegovce sa sobom :D eto im u miraz :D
ti stvarno radiš sebi o glavi :oops:

:D :lol:
Student Exchange

#49 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by Student Exchange »

1gorstak wrote:
naiskrenije wrote:
1gorstak wrote: "Večeras najavljujemo novu, najveću pobjedu SNSD-a. S vašom podrškom moći ćemo da naredne četiri godine radimo na realizaciji sna kojeg imaju svi narodi, osim Srba iz Republike Srpske."

Nikola Spiric, sinoc. Prosli sam put ignorisao i odmahivao rukom, ovaj put nece biti iznenadjenja.
I Belgija se raspada pa to niko ne shvata tragično.
Neka i u BiH dodje do dogovora oko toga sta je cije pa neka se i BiH raspadne (ovo govorim zato sto znam da takav dogovor nije moguc). Ali uletiti na foru, sa arsenalom JNA dok druga strana ima embargo na uvoz oruzja, ostvariti prednost na terenu i onda tu silom ostvarenu prednost tretirati kao osnov za podjelu, ne moze proci. Ako bi da dijelis, nacrtaj kartu koja ce biti prihvatljiva i Hrvatima, i Bosnjacima, i Srbima. Postojeca decentralizacija ne moze biti taj osnov.
Jah, ostvarit prednost.... ocekujem da se Babo iz Kladuse uskoro javi da se pozali kako se nad njim nelegitimno ostvarila prednost. Sta je tebi fora drugom nije, a sta je drom fora tebi nije, ali nije ni bitno to nego kako dalje uopce? Na to pitanje niko u BiH ne daje odgovor.
Student Exchange

#50 Re: Jad i cemer velikosrpskog lobiranja

Post by Student Exchange »

dominico wrote:Vrijeme je da se Bošnjaci počnu pomalo osvješćivati i shvaćati da će imati suverenost na teritoriji bez RS i bez dijelova Federacije gdje žive BiH Hrvati.
Zepce, Vitez, Kiseljak...? Eksteritorijalnost ili sta cemo?
Post Reply