takodje Gonjevac i Ligonjasheilak wrote:A, je li odatle dolazi prezime ZGONJANIN?
JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Bosanac sa dna kace
#26 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#27 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
[/quote]Bosanac sa dna kace wrote: ili koji je koristio svoj penis u nedozvoljene radnje (prodor u vaginu), taj je nailazio na strogu osudu sela te ga je pratio zao glas cijeloga života.
- Prozor
#28 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
tako su se razvijale vokalne sposobnosti
- muha_sa
#29 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Bosanac sa dna kace wrote:Jedan neobičan fenomen seksualnih sloboda na dinaroidnim područjima trajao je sve do početka 60-tih godina 20. stoljeća. Radi se o gonjanju. Premda se o gonjanju rijetko govorilo, a još rjeđe pisalo od strane relevantnih stručnjaka (etnologa, povjesničara ili sociologa), ovaj je fenomen zanimljiv stoga što baca sasvim drugačije svjetlo na prosječnog hrvatskog Dinaroida. Zdrava seksualnost, taj česti pojam modernog liberalnog društva pojavio se na Zapadu tek 60-tih godina 20. stoljeća. A kod nas "konzervativnih" Dinaroida on je trajao više od tisuću godina!
Dakle, što je gonjanje? Ukratko, gonjanje je seksualna igra mladića i djevojke u ruralnim dinaroidnim krajevima koja se događala za vrijeme napasanja ovaca, rada u polju, a u nekim krajevima (Lika na primjer) čak i u kući za vrijeme prela. Na primjer, djevojka bi napasala ovce u brdu i pri tome zapjevala iza svega grla. Pjesmu bi čuo mladić (ne mora biti njen momak) koji bi joj ubrzo prišao te bi pojurio za njome. Ona bi se pretvarala da "bježi" i da se "otima" (zapravo sve je bila njena igra), onda bi je mladić ubrzo povalio na ledinu. Pri tome ju je mogao mijesiti koliko ju volja, ali nije smio prodrijeti penisom u njenu vaginu jer to nije dozvoljavao moral dotične sredine. Ukratko, unatoč strogom moralu Katoličke crkve u ono doba, gonjanje je bila općeprihvaćena pojava kod ruralnih Dinaroida.
Dok se ova vrsta gonjanja odvijala u Dalmatinskoj Zagori isključivo izvan kuće (polje ili brdo), u nekim drugim dinaroidnim područjima (Lika, na primjer), ovo se događalo i u samim kućama za vrijeme prela uz blagoslov roditelja i svakolike rodbine. Sjećam se priče jednog čovjeka koji je negdje 50-tih godina kao mladić bio u jednoj ličkoj kući za vrijeme prela. Po njegovu pričanju, u kući su bili ne samo djevojke i mladići već također i roditelji djevojaka. Nakon rada, jela, pića i pjesme, ubrzo je nastalo gonjanje. Zapravo, nije se trčalo po kući već su se djevojka i njen partner jednostavno sklonili u neki kut i tamo se rastezali i mijesili uz puno odobrenje starijih ljudi, uključujući i djevojkine roditelje. I ovaj čovjek, koji je bio nazočan ovome ličkom prelu, on se - po vlastitim riječima - u početku malo stidio jer je došao iz drugog kraja gdje se ovo nije događalo. Međutim, na nagovor roditelja jedne djevojke koju nitko nije "mijesio" te večeri, on se ipak dao na posao te na njenu radost kao i na radost njenih roditelja on ju je na kraju ipak dobro izgonjao. U protivnom, bila bi sramota za djevojku i njenu obitelj jer bi puknio glas selom da su se sve djevojke izgonjale osim ove jadnice. I ovdje je, potsjetimo se, kao i u prijašnjem slučaju vladalo nepisano pravilo da se penis ne zavlači u vaginu.
Zanimljivo je napomenuti da se ovo uglavnom poštivalo. Bilo je doduše i rijetkih izuzetaka kada se mladić jednostavno nije mogao kontrolirati. Isto tako, trebala se poštivati i volja djevojke. Drugim riječima, ukoliko djevojki nije bilo do gonjanja onda je mladić trebao poštivati njenu volju. Onaj koji nije poštivao njenu volju ili koji je koristio svoj penis u nedozvoljene radnje (prodor u vaginu), taj je nailazio na strogu osudu sela te ga je pratio zao glas cijeloga života.
teško mu se
- Bosanac sa dna kace
#30 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
@muho pamtis li ti ovo?

- muha_sa
#31 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
jašta vec pamtimBosanac sa dna kace wrote:@muho pamtis li ti ovo?![]()
- Bosanac sa dna kace
#32 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
muha_sa wrote:jašta vec pamtimBosanac sa dna kace wrote:@muho pamtis li ti ovo?![]()
i sad selo o meni prica
![]()
- Prozor
#33 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Dakle ti si beg Muha Zgonjavi iz Papraka?muha_sa wrote:jašta vec pamtimBosanac sa dna kace wrote:@muho pamtis li ti ovo?![]()
i sad selo o meni prica
![]()
- CLIO
#34 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
To mu nekako dodje ikavica ono "lizu".
Cuo sam jednu zanimljivu recenicu na ikavici; Muz govori zeni: "Zeno, stiri dici dica su litala óce da lizu".
Sto u prevodu znaci: "Zeno steri djeci,djeca su letala(trckarala) hoce da lezu (Legnu).
Cuo sam jednu zanimljivu recenicu na ikavici; Muz govori zeni: "Zeno, stiri dici dica su litala óce da lizu".
Sto u prevodu znaci: "Zeno steri djeci,djeca su letala(trckarala) hoce da lezu (Legnu).
- NijeNego
#35 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Jao izraza "mijesiti"
bas k'o da je tijesto
Apsolutno romanticno
Apsolutno romanticno
- Bosanac sa dna kace
#36 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee to ti je rec zhivot i romantikaNijeNego wrote:Jao izraza "mijesiti"bas k'o da je tijesto
![]()
Apsolutno romanticno
-
adisio
#37 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Hocel se koja pogonjat ?

- Bosanac sa dna kace
#38 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
na ovom vaktu se ba ne zna ko koga gonja viseadisio wrote:Hocel se koja pogonjat ?![]()
-
adisio
#39 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Sta se ti mudonja javljas, trazim zeMskuBosanac sa dna kace wrote:na ovom vaktu se ba ne zna ko koga gonja viseadisio wrote:Hocel se koja pogonjat ?![]()
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#40 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
Ovo mi se cini kao epizoda iz Nadrealista, sisanje motke i omlecivanje
.
- pitt
#41 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
a bude tu i sisanja jelDado dijasporitus wrote:Ovo mi se cini kao epizoda iz Nadrealista, sisanje motke i omlecivanje![]()
.
-
zuna
#42 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
bosanac sa dnu kace
de nastavi
hocemo jos
jos
jos i jos 
de nastavi
hocemo jos
- profi25
#43 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
imal kakva prica iz sarajeva na ovu temu

- Bosanac sa dna kace
#44 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
ovo je podrucje Dreznice, zapadne Hercegovine i Dalmacijeprofi25 wrote:imal kakva prica iz sarajeva na ovu temu![]()
-
zuna
#45 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
jel to bas nema dalje
. tek sada znam da ganjati ne znam
, a i to je znanje zar ne
de isceprkaj sta
de isceprkaj sta
- Bosanac sa dna kace
#46 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
de ti ja neam kadzuna wrote:jel to bas nema dalje. tek sada znam da ganjati ne znam
, a i to je znanje zar ne
![]()
![]()
de isceprkaj sta
- CLIO
#47 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
A tek sto je pocelo... 
-
shalaedin
#48 Re: JA ZA OVO PRVI PUT CUJEM!:)
popravi mi jutro ovim tekstom... oplako sam od smjeha.
svaka cast. dobra tema.

svaka cast. dobra tema.