JA VAS OZBILJNO PITAM

KENJAC
Posts: 4603
Joined: 26/12/2006 13:10

#1 JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by KENJAC »

Rijetko citam nase novine, satelitsku sam izbacio iz kuce a kad se sastanem sa zemljacima (SFRJ-ovcima) svim srcem nastojim da izbjegnem teske tema tipa Srbi, Muslimani, rat.. Tako danas mi javise da mi je umro komsija pa odoh na Oslobodjenje da vidim citulje, pa 'aj kad sam vec tu da malo i procitam sta mi se u otadzbini zbiva! I... ne lezi vraze, naidjoh na OVO! Da se razumijemo nisam ni ja pao sa neke komete niti sam na banani rasto, al ova me tema svaki ali bas svaki put istrese iz gaca! Dakle: Sve su prilike, neće proći zakon kojim bi se oduzela nezakonito stečena imovina. Ko je šta klapio, klapio. Neko veče, predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija reče na televiziji da na korupciju odlazi gotovo petina nacionalnog dohotka Bosne i Hercegovine. Skupljači maraka uzimaju sebi više nego što je Adnan Terzić uzeo uvođenjem PDV. Još prije tri godine, strani stručnjaci procjenjivali su da budžeti u BiH godišnje gube milijardu i po dolara zbog korupcije. Zornije – za tri godine neko je maznuo polovinu koridora 5c, a formalnim vlastima ostavio da se zamlaćuju detaljima. U Srbiji je nedavno konstatovano da njihova korupcija košta deset posto nacionalnog dohotka, i to je imalo odjeka u javnosti. Ovdje ništa, Bosna je šaptom pala u ruke, u džepove, onih koji su se u pravo vrijeme našli na pravom mjestu. Od litre mlijeka koje poštovani čitalac kupi u samoposluzi, njima ide jedna čaša. Korupcija je tako peti, nevidljivi član obitelji.

Niko nije očekivao da će tranzicija proći u nekom viteškom nadmetanju. Ali, malo ko je očekivao da će biti moguće zamesti trag za čak pet milijardi dolara ratne pomoći Bosni i Hercegovini i da će neko zaklati koku koja mu nosi zlatna jaja. Naime, ta koka, Bosna i Hercegovina, gotovo je priklana. Kako će se njena privreda nositi sa konkurencijom kad u startu ima minus osamnaest procenata?

Svi ovi podaci nisu bili dovoljni da se interveniše donošenjem zasebnog zakona kojim bi se nazakonito stečena imovina – ako se to uopšte može nazvati imovinom – oduzima. Podjela oko ovog zadatka je jedna od velikih pukotina u konglomeratu stranaka koje su preuzele vlast.

Već godinama se kroz medije provlači ime jednog od manekena korupcije u Bosni i Hercegovini, nekadašnjeg direktora Elektroprivrede Mehe Obradovića. Jednom je spominjan u vezi s parama koje je bez osnova prebacio FK “Sarajevu”, drugi put zbog vile za koju se govorilo da vrijedi milion maraka i da je izgrađena bez odgovarajuće dokumentacije. Funkcioneri OHR tražili su od finansijske policije da istraži porijeklo novca za gradnju vile i nađe odgovor na pitanje – zašto Obradović ne vraća kredit od 150 hiljada maraka koji je dobio od firme? Istovremeno, Elektroprivreda je dugovala zeničkim rudarima otprilike onoliko novaca koliko je dala nogometašima, tako da su rudari ušli u štrajk jer nisu primali plaće. Vila je otišla pod najam, vjerovatno ne ispod deset hiljada maraka mjesečno, što je za strastvenog filatelistu Obradovića pravi užitak.

Potom dolazi na dnevni red mućka sa akcijama Tuzlanske banke, zbog čega će, izgleda, ovih dana protiv Obradovića biti podignuta optužnica. Mućke su pravljenje fiktivnom popravkom brane na Sniježničkom jezeru, a nekolicina funkcionera SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u ovoj pljački pokazala je entuzijazam ravan onom koji su demonstrirali brigadiri na pruzi Brčko – Banovići pola vijeka ranije. Ne vrijedi opisivati stručne detalje, nisu poučni, a važe samo za one koji se ni Boga ne boje.

Zbog toga je potpis Sulejmana Tihića na program u kojem bi bilo i donošenje posebnog zakona o oduzimanju imovine bio ili previše optimističan ili osvetnički usmjeren na vlasnika “Avaza” s kojim je Tihić bio u neslozi. Stranka demokratske akcije ne može izdržati provjeru kojoj bi bila podvrgnuta, a iluzorno je i očekivati naknadne napade savjesti.

Teza da poseban zakon nije potreban jer već postoje odgovarajući propisi i institucije, zvuči kao primjer ciničnog odnosa prema ljudima koji nemaju šta da jedu jer ih potkradaju orgnizovani finansijski gangovi. Peta je godina otkako je Federalno tužilaštvo trebalo da spriječi to što će se dogoditi u Tuzlanskoj banci, dok Finansijska policija dugo nije ni pokušala da iskoristi svoja ovlaštenja.

Nije u pitanju samo Federacija. Slično, ali gore stanje zatekli su međunarodni revizori i u elektroprivredi Republike Srpske. Visoki predstavnik Pedi Ešdaun je marta 2003. godine dao slikovit opis: “Loše upravljanje preduzećem, krađa, nemar i sukobi interesa koštali su RS najmanje 166 miliona konvertibilnih maraka godišnje. To znači da je svakog dana pola miliona maraka išlo u džepove kriminalaca i u ilegalne fondove.” Kriminal u EP Hercegbosne bio je težak 50 miliona maraka. Vladajući HDZ nije plaćao račune za struju, a ni neki funkcioneri. Postojale su sve institucije...

Evo, konačno, kako je na sve to reagovao budući predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić: “Tim parama se može doći do gotovo svakog sudije i tužioca i za deset hiljada maraka moguće je predmet držati nekoliko godina u ladici. To je za mene najžešće upozorenje da ovdje imate paralelne sisteme – jedno je legalna vlast, a drugo su kriminalci i mafija. Taj novac se pita ko će šta biti u vlasti”.
I sta ja sad tu ko nesto hocu? Htio bih da neko od vas sto ste ostali u Bosni & Hercegovini odgovori na par pitanja. Dakle:
1. Sta ste licno uradili da ovakve pojave nestanu
2. Moze li se ista uciniti da ovakve pojave nestanu
3. Dali ce ikad ovakve pojave nestati
4. Hoce li se Tito vratiti

Ja ozbiljno pitam???
User avatar
pitt
Posts: 27093
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#2

Post by pitt »

kenjas :D
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#3

Post by Nekako s proljeća »

:)

Hajd' ti komšiji na sprovod , sahranu ili kako već.Ozbiljno ti to kažem.
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#4

Post by urbanagerila »

stochar wrote:1. Sta ste licno uradili da ovakve pojave nestanu
- nista. uglavnom se kenja po forumu i pametuje po kafanama.
2. Moze li se ista uciniti da ovakve pojave nestanu
- moze
3. Dali ce ikad ovakve pojave nestati
- kad se tito vrati
4. Hoce li se Tito vratiti
- nece
Sta kad kenjamo po forumu ??? Imas li prijedlog??? Ja sam za lov na "zeceve" a ti ??? :D
Nancy Drew
Posts: 1926
Joined: 06/09/2006 12:43
Location: sarajevo

#5 Re: JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:01, edited 1 time in total.
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#6

Post by urbanagerila »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=31556

evo pokusaja ... i stipu mi se dosta.ba toliko samosvjesni jos uvjek nismo ... ovo nije sistem u kojem individualnim djelovanjem mozes promjeniti nesto ... nemas ni oruzane sile za revoluciju a i ovako "anonimno" preko tastature niko se ne usudjuje pokusati nositi se sa problemima nego onako linijom manjeg otpora .... sto bi reko "uvjekdobargost" sadakom ispiramo prljavu savjest.... :D
njonjica
Posts: 3972
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Šeher

#7

Post by njonjica »

Pa eto, nedavno smo imali priliku (prosle godine-izbori).
I opet pokazali svoju neukost.

Bit ce jos prilika.
Samo ne znam hoce li biti "nas".
Nancy Drew
Posts: 1926
Joined: 06/09/2006 12:43
Location: sarajevo

#8 Re: JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:00, edited 1 time in total.
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#9

Post by urbanagerila »

postovani cyber kolega stocaru,

mislim da grijesis i da mijesas kruske i jabuke... pokusacu da ne duzim i da ukratko objasnim bit stvari...nije narod kriv jer nije svjestan svoje besvjesti, narod su ovce kojima se na dzumi sugerise za koga ce glasati po principu mi imamo naske vi imate vaske ... :D Nikom od glasackog tijela nije dobro i svi su toga manje vise svjesni ali ne poduzimaju nista jer se bave egzistencijalnim pitanjima a politiku prepustaju onima kojim naivno vjeruju... Nisam slucajno "pokret" nazvao individualnim pokusajem jer sam imao u vidu broj "aktivista" i mogucnost njihovog poticanja na nesto veliko.. to je i jedan od bitnijih razloga zasto se i sam nisam prikljucio demonstracijama jer po mom skromnom misljenju ovdje kod nas se stvari ne mogu na taj nacim nikad rijesiti izuzev u slucaju da nas neka jaka obavjestajna sluzba ne finansira i usmjeri protiv vlasti kako se to radi u ozbiljnijim drzavama ... ali avaj ni ovim pomenutim nije u interesu da se situacija rijesi u korist postenih gradjana jer je lakse kontrolicati sacicu korumpiranih bandita nego cijeli puk ... eh ko bi nam ugodio ... I da skratim .... jako cijenim tvoje postene namjere ali mislim da si realno utopista i da ti je takvom bolje da pocnes pakovati kofere i prestanes se boriti protiv vjetrenjaca... ili da se prikljucis mom radikalnom krilu pa da rijesimo to onako kako jedino razumijemo i znamo .... lovom na "zeceve"...
srusiti truhli sistem i sve u njemu.... :D

s postovanjem

gerilac

PS i da ne zaboravim ja sam imenovao one koji drze gudru pod kontrolom u gradu a za manje dilere nemam stvarno vremena jer nisam sklon pisanju tomova ... :D daklem odrubimo glavu hobotnici pa cemo preci na pipke ili papke kako vam draze... :D
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#10

Post by urbanagerila »

E tu vec dolazi ono sto se zove patriotizam ljubav prema domovini a ne prodaja iste zaradi sitno sopstvenickih interesa .... ali nazalost i u tom smo dijelu zakinuto tj. podvojeni ili najblaze receno hendikepirani .... kod nas su sandzklije veci domoljubi od nas samih a ovi iz RS veci srbi i od samoh patrijarha tako da ti ne moram dalje objasnjavati .... mi volimo tudje govno vise nego nase .... ima nesto sto se zove lokal patriotizam nesto sto moze promjeniti stvari .... da ocistis svoju kucu i u njoj uspostavis red ... sistem iskrivljenih vrijednosti , dosli divlji otjerali pitome , ima tu puno toga ali je najbitnije pitanje kucnog odgoja .... :D
User avatar
dizZaster
Posts: 589
Joined: 23/09/2005 11:19
Location: Sarajevo

#11 Re: JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by dizZaster »

KENJAC wrote:Rijetko citam nase novine, satelitsku sam izbacio iz kuce a kad se sastanem sa zemljacima (SFRJ-ovcima) svim srcem nastojim da izbjegnem teske tema tipa Srbi, Muslimani, rat..
živiš u iluziji.ne postoje Muslimani, sada su u igri Bošnjaci
KENJAC
Posts: 4603
Joined: 26/12/2006 13:10

#12

Post by KENJAC »

pitt wrote:kenjas :D
Ja jarane kenjam, moze mi se! Zivim u drzavi u kojoj se za korupciju moze otic u zatvor. Kazem moze jer nije obavezno. Ima i ovamo rupa u zakonu, ali kako god to tebi zvucalo meni je ipak stalo do Bosne. Al ako tebi nije stalo sta ja tu imam da.....
Ali ipak sam vidio da ima tamo jos zdravih snaga, koje uz malo podrske i jos vise srece mogu nesto pomjerit, da ne kazem promijenit. Njima stvarno zelim srecu jer zasluzuju mnogo bolju Bosnu od ove. A tebi jarane, zelim da se probudis! Prije nego sto ti postojece stanje predje u naviku, jer onda je kasno!!
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#13

Post by Vodenjak »

stochar wrote:1. Sta ste licno uradili da ovakve pojave nestanu
- nista. uglavnom se kenja po forumu i pametuje po kafanama.
2. Moze li se ista uciniti da ovakve pojave nestanu
- moze
3. Dali ce ikad ovakve pojave nestati
- kad se tito vrati
4. Hoce li se Tito vratiti
- nece
BOG si! :lol: :lol: :lol:
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#14

Post by kekec »

KENJAC wrote:
pitt wrote:kenjas :D
Ja jarane kenjam, moze mi se!
...
A tebi jarane, zelim da se probudis!
Prije nego sto ti postojece stanje
predje u naviku, jer onda je kasno!!
Kenjac, spusti malo loptu.
Frisak si na forumu. U suprotnom
znao bi da se pitt zajebaje. :)
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#15

Post by Vodenjak »

kekec wrote:
KENJAC wrote:
pitt wrote:kenjas :D
Ja jarane kenjam, moze mi se!
...
A tebi jarane, zelim da se probudis!
Prije nego sto ti postojece stanje
predje u naviku, jer onda je kasno!!
Kenjac, spusti malo loptu.
Frisak si na forumu. U suprotnom
znao bi da se pitt zajebaje. :)
Tuzibaba reeeeezaaaa.... :D
krkanko
Posts: 247
Joined: 12/01/2007 19:31

#16 Re: JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by krkanko »

KENJAC wrote: teske tema tipa Srbi, Muslimani, rat..
Muslimani se pise malim slovom, a vjerovatno si mislio na Bosnjake.
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#17 Re: JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by urbanagerila »

stochar wrote:
krkanko wrote:
KENJAC wrote: teske tema tipa Srbi, Muslimani, rat..
Muslimani se pise malim slovom, a vjerovatno si mislio na Bosnjake.
to je, inache, najveci problem ove drzave... da je lik pravilno napisao, sad bi se rijesili svi problemi, ljudi bi izasli na ulice i trazili svoja prava, ovako, jebi ga, sjeba ga pravopis...

BTW, evo primjera kako se djeluje, umjesto da se kenja na prazno:


14.01.2007

Španci demonstriraju protiv nasilja



Madrid: Desetine hiljada ljudi je u Španiji demonstriralo protiv nasilja i terora. Povod demonstracijama jeste teroristički napad organizacije ETA izveden prije dvije nedjelje. U Madridu je na ulice izašlo oko 180.000 ljudi, u baskijskom Bilbaou se okupilo njih oko 80.000. U terorističkom napadu koji je ETA izvela na aerodromu u Madridu poginule su dvije osobe, vlada je potom prekinula mirovne pregovore koje je vodila sa ovom ilegalnom organizacijom.
Ovo me podsjeca na pokusaje kod nas 90te koncerti i mirovna okupljanja u cilju spasavanja centralisticke vlasti i "borbe protiv paravojnih formacija i mrskih separatista" .... koncert za yu..... ako uzmemo u obzir da su baski jedan od najstarijih naroda u evropi bez drzave mislim da spanci da dugom istorijom diktature ni malo ne praktikuju demokratiju (iako su za ostatak evrope za svaku pohvalu) .... :D .... nego spremajte se za docek izbjeglica iz katalonije i baskije samo jos malo .... :D
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#18

Post by urbanagerila »

Ama ono sto ja tebi porucujem je da ne budes u zabludi i da svaka gradjanska akcija nije ispravna i ne koristi svrsi nego je nerijetko manipulacija narodnim masama ....to sto ti povrsno gledas na stvari ne moze probuditi svijest gradjana ovdje ..... vec sam ti rekao da kod nas sila zakon mijenja .... i nikako drugacije :D nego ako hoces da nesto promjenis iskopaj kalasa i pristupi redovima i ne trudi se uzalud od ovce praviti poslusnog kera jer ne ide .... revolucija brate to je jedini spas za nas ... :D
digger
Posts: 2925
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#19

Post by digger »

Interesantna izmjena ideja a posebno izmedju stocara i gerile. I svako je u pravu ako gleda sa svog ugla.

Evo jednog ugla sa moje strane. Dijasporske.

Kada je krajem perioda SFRJ, zatim uspostavom suvrene BiH, a posebno nakon rata doslo do dubokih izmjena u nacinu rada i upravljanja drzavom, dogodilo se nesto kao sto je pristutno danas u Iraku. Sva birokratska postavka drustva koja je bila u rukama Baath partije se nestala preko noci posto su ameri skinuli sve Baath-ovce sa vlasti. Sistem vlade i pravne drzave—ma kakva da je bila—je jednostavno kolapsirao.

Nista se drugacije nije dogodilo ovdje izuzev da sektasko krvoprolice nije prisutno. U kratkom roku, BiH je putem uticaja stranaka dovela na vlast "zasluzne." Standard za to ko je zasluzan a ko nije uspostaljen je od veoma uskog kruga individualaca pa su ti arsini postala realnost. Vazno je bilo izabrati licnost koja se nije lose pokazala u ratu i koju je neko znao kao "dobru licnost." Ne podobnu, ne iskusnu, ne siroko obrazovanu... samo dobru. I naravno, poslusnu. (Sto li me ovo podjeti na mrznju prema "komunjarama" i tom bivsem nehumanom drustvu?!?)

Hiljade sposobnih i iskusnih birokrata su izgubili posao jer je trebalo napraviti mjesta za "izabrane" koji su zatim kontaktirali njihove veze, familiju, preporucene stranacke istomisljenike. Vazno je bilo uhljebiti svoje jer ne mozes se svojima zamjeriti.

Buduci da su mnoge kvalifikacije uglavnom po onoj "nije sta znas nego koga znas" mediokritet ili nizi nivo postaje standard. To znaci da ce ovo drustvo i dalje da pliva disuci na slamcicu obzirom da su usta vec pod vodom.

Rjesenja nema. Grupe kao Dosta i Grozd bi mogli da uticu na drustvo gdje pojmovi drustveni moral, demokracija, pravni sistem, individualni moral i slicno imaju svoje vrijednosti. Ali ne u BiH.

A kada neko otkrije detalje ovakvih rabota i objavi ih u stampi, onda se listu/magazinu ili novinaru podijele pristrasnosti ili senizacijalizma. S tim da niko od visokih politicara, ministara ili menadzera ne izlazi pred kamere, poziva Dosta, Grozd, novinare, MUP ili bilo koga na otvoreni sastanak gdje bi im se na uvid pruzila sva dokumentacija. Ne bih ni ja da sam "na vlasti." Mnogo je jednostavnije i lakse lakonski izjaviti da je S. Avdic obicna budala a Slobodna Bosna ili DANI paranoican nedjeljnik.

"Minder politicari" i dalje vode politiku kako bi zadovoljili svoje prijatelje i one koji su im potrebni. To uveliko ukljucuje vjerske poglavare i doglavare bez kojih se danas u sekularnoj drzavi ne moze. Inace—ne daj boze—narod bi se mogao "otudjiti!" Zato politicari i znaju da ne treba da se obracaju narodu direktno. To ce za njih da cini religiozno krilo. Naravno da u takvom miljeu niko ne zeli da se zamjeri drugome obzirom da svi zavise jedan od drugog. Pa jos pokazati da sumnjas svom religioznom mentoru?!?

I onda brzo naucis da neces napredovati cak i na nedrzavnom poslu ako pokusas da dokazes da je nesto lose u drzavi danskoj i da si spreman o tome javno govoriti. Jedno veliko NE.

Citajte dnevnu i nedjeljnu stampu i pazljivo pratite sta cine ili izjavljuju ministri koji su do jucer bili niko i nista i cije skolske kvalifikacije nisu nista bolje od desetina hiljada drugih. Ali njihovo "iskustvo" je pocelo od dobre veze, politicke orijentacije, vjerskog ubijedjenja, familijarnih veza... dakle od svih onih kvaliteta koje vi nemate u dovoljnoj mjeri.

A ti ce uciniti sve da odrze takve nivoe "standarda" i u buducnosti.
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#20

Post by urbanagerila »

Samo djelimicno tacno ---- s obzirom da rece da si u dijaspori i ne zamjeram ti neupucenost .... ali de ne ulazimo u dalje rasprave ja sam svoje vec rekao u predhodnim postovima ... :D
digger
Posts: 2925
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#21

Post by digger »

urbanagerila wrote:Samo djelimicno tacno ---- s obzirom da rece da si u dijaspori i ne zamjeram ti neupucenost .... ali de ne ulazimo u dalje rasprave ja sam svoje vec rekao u predhodnim postovima... :D
Dozvoli da ti se zahvalim da mi ne zamjeras zbog neupucenosti. :roll:
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#22

Post by urbanagerila »

digger wrote:
urbanagerila wrote:Samo djelimicno tacno ---- s obzirom da rece da si u dijaspori i ne zamjeram ti neupucenost .... ali de ne ulazimo u dalje rasprave ja sam svoje vec rekao u predhodnim postovima... :D
Dozvoli da ti se zahvalim da mi ne zamjeras zbog neupucenosti. :roll:
Ni najmanje :D situacije je malo drugacija kad si neposredno upucen u sve to sto se desava nego kad o tome cujes posredno preko medija ili od ljudi sa kojima si u kontaktu ... da ne kazem gluhih telefona .... :D svakako da imas pravo u nekim stvarima ali ne potpuno ... :D
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#23 Re: JA VAS OZBILJNO PITAM

Post by Vodenjak »

urbanagerila wrote:
stochar wrote:
krkanko wrote: Muslimani se pise malim slovom, a vjerovatno si mislio na Bosnjake.
to je, inache, najveci problem ove drzave... da je lik pravilno napisao, sad bi se rijesili svi problemi, ljudi bi izasli na ulice i trazili svoja prava, ovako, jebi ga, sjeba ga pravopis...

BTW, evo primjera kako se djeluje, umjesto da se kenja na prazno:


14.01.2007

Španci demonstriraju protiv nasilja



Madrid: Desetine hiljada ljudi je u Španiji demonstriralo protiv nasilja i terora. Povod demonstracijama jeste teroristički napad organizacije ETA izveden prije dvije nedjelje. U Madridu je na ulice izašlo oko 180.000 ljudi, u baskijskom Bilbaou se okupilo njih oko 80.000. U terorističkom napadu koji je ETA izvela na aerodromu u Madridu poginule su dvije osobe, vlada je potom prekinula mirovne pregovore koje je vodila sa ovom ilegalnom organizacijom.
Ovo me podsjeca na pokusaje kod nas 90te koncerti i mirovna okupljanja u cilju spasavanja centralisticke vlasti i "borbe protiv paravojnih formacija i mrskih separatista" .... koncert za yu..... ako uzmemo u obzir da su baski jedan od najstarijih naroda u evropi bez drzave mislim da spanci da dugom istorijom diktature ni malo ne praktikuju demokratiju (iako su za ostatak evrope za svaku pohvalu) .... :D .... nego spremajte se za docek izbjeglica iz katalonije i baskije samo jos malo .... :D

Ovdje se samo radi o tome da je 250000 obicnih ljudi izaslo na ulice da demonstrira protiv, prije svega, nacina na koji se ETA "bori"
A vec desetinama godina znamo svi mi koji se imalo interesuju da su njihove metode isto kao i IRA-ine -vteroristicke!
A u motive koji su ih nagnali ne zelim da ulazim jer me ni ne zanimaju. Posebno ukoliko bih se sa familijom nasao u nekom marketu u Spaniji gdje bi isti postavili bombu!
A sto se tice tvojih ideja da se samo trebamo boriti protiv, u ovom slucaju, dilera drogom, mozda bi bilo dobro da procitas ovaj tekst:

Želimir Rebac
"Mostar je, kažu, tog petka bio u šoku. Tu, usred grada, najljuci brzaci rijeke, koja je ne tako davno predstavljala liniju razgranicenja, umalo su odnijeli još jednu žrtvu. Covjeka cije su linije razgranicenja odvec ljudske i odvec jasne, covjeka koji je svijet dijelio na lopove i gradane, na one koji su za državu i njezine zakone i one koji to nisu, covjeka koji je radeci svoj posao svakodnevno strepio za svoje najbliže, covjeka koji je - zahvaljujuci
pukim paragrafima o preklapanju nadležnosti - šutke prepušten nemilosti onih istih koje je u ime zakona progonio. Covjeka koji je htio da vjeruje kako miran san garantiraju oni milioni koje je odbio i onaj kljuc novog Mercedesa za kojim se nije polakomio. I umalo životom platio vlastitu nepotkupljivost."

Ovako su Dani onomad pisali o nekadašnjem prvom covjeku federalne carinske službe Želimiru Repcu, nakon što je osujecen u pokušaju da skokom u Neretvu prekrati svoj život i pakao koji su njemu i njegovoj obitelji stvorili kriminalci protiv kojih se borio. No, u ovoj neravnopravnoj borbi na život, oni su bili jaci. Bosanskohercegovacka politicka mafija je svom pljackaškom oltaru prinijela još jednu nevinu žrtvu. Radi se o hrabrom i poštenom Repcu, a kao metod egzekucije odabrali su njegovo samoubistvo.
Rebac i njegova obitelj su prepušteni na nemilost kriminalcima i izdani od države u koju je vjerovao i za koju se borio provodeci njezine zakone; prodan je i od onih visokih predstavnika medunarodne zajednice koji su ga sokolili da založi vlastitu glavu u raskrinkavanje najopakijih kriminalaca, da bi ga vec sutra, onda kad su šticenici tih istih kriminalaca popunili vrhove državnih službi, zaboravili. Ko se još sjeca nekog Donalda Haysa, nekog Jensena i ostalih dobro placenih medunarodnih cinovnika koji su se kitili
Repcevom hrabrošcu?
Da nije niceg drugog do odnosa prema Želimiru Repcu, gradani Bosne i Hercegovine nisu zaslužili bolji život i vlast bolju od ove postojece, kriminalne, i buduce iste takve.
Njegova sudbina je odgovor na pitanje kako je moguce da hiljade kriminalaca unište dostojanstvo miliona ljudi u ovoj zemlji, kako je moguce da hladnokrvni ubica u centru Sarajeva izvrši egzekuciju nad mladicem pred stotinama ocevidaca a da istražni organi nemaju nijednog svjedoka.
Današnja Bosna i Hercegovina nije zaslužila žrtvovanje Želimira Repca. Gora od najgoreg licemjerja bila bi tvrdnja da je njegova hrabrost imala smisla. Ne, nijedan ljudski gest u zemlji aktivnih kriminalaca i pasivne vecine ne zaslužuje žrtvovanje rijetkih hrabrih i casnih ljudi.
Dragi Želimire, nikad se nismo upoznali, a dok završavam ovaj tekst, suze na mom licu se kotrljaju kao za nekim najbližim. Neka ti je slava i laka ova naša teška zemlja.


(DANI - Broj 487 - 13.10.2006)

Izaci na ulice i demonstrirati protiv jalove vlasti, korumpiranih politicara, iste takve policije, nerada i aljkavosti sudova i ostalih drzavnih organa je jedno.
Ali izaci na ulicu i pokusati svojerucno oteti dileru drogu namijenjenu tvom djetetu vodi samo tome da ce ti dijete sasvim sigurno naci drugog dilera kojeg ti nisi stigao.
S tim da ce prije toga izgubiti oca! :oops:

Stochar & comp pokusavaju evo vec punu godinu da ljude izvuku na ulice da bi "samo" pokazali nezadovoljstvo sa vlastima, a ti bi, eto, ljudima batine i kalasnjikove uvaljivao u ruke da sami sredjuju stanje i sa ulica pokupe one koje si ti hrabro prozvao na tvojoj temi... :-) :-)

Halo bolan!? :shock: :shock: :shock:

p.s. ja vjerujem da si ti sve ono "simbolicki" pisao i da su ti namjere ciste kao suza, ali vjeruj mi, ako bi iko nesto slicno pokusao, izvukao bi definitivno deblji kraj! Nama jeste potrebna "kriticna masa" za pokusaj dizanja iz blata u kojem smo, ali ta uloga te mase bi trebala i morala da ostane samo na pokusaju da se vlast - demokratska, legalna i legitimna vlast - prvo stavi pred odgovornost a onda konstituise tako da zastiti i nasu djecu a i nas same!
Sve ostalo bi bilo pogubno i odvuklo nas u jos vecu anarhiju i bezvlasce! :oops:
User avatar
Karabaja
Posts: 2157
Joined: 18/04/2004 16:12
Location: Njemačka

#24

Post by Karabaja »

stochar wrote:http://www.dosta.ba/
jes...inace se koncertima svi drzavni problemi rjesavaju...
urbanagerila
Posts: 1187
Joined: 06/12/2005 16:02

#25

Post by urbanagerila »

@ vodenjak

Dane vec odavno ne uzimam za ozbiljno pa mi nisu ni relevantni u ovoj prici. Rebac je samo jedan od primjera ovoga sto ja govorim imas sad aktuelni slucaj Adamovica i namjestaljku njemu zbog ucesca u osudi jednog eminentnog ubice ... :D ...lista je preduga ali da ne idemo u tom pravcu.
Hajde da predpostavimo da se vlast moze smijeniti na nacin na koji vi predlazete "sarenom-svilenom-rozom-rumenom-inom revolucijom" mirnim putem. Znaci da moramo smijeniti SVE postojece kadrove u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti da bi promjenili stvar iz korjena: Nakon toga doveli nove mlade, svjeze snage koji ce to sve izgurati ... sas ovakvom administracijom i ovim obimom vlasti postavlja se matematicko pitanje: Imamo li toliko obrazovanih kadrova da napravimo novu garnituru??? I u tom slucaju kriminalci, dileri i ostali likovi iz sjene ostaju netaknuti!!! Ja mislim da nemamo alternative... :D Po meni je PUC jedino ispravno rjesenje ... uvodjenje zakona o porjeklu imovine pod br1. i staro dobro vjesanje po banderama za pocetak ... :D mozda je radikalno ali ovakvi potezi su neophodni u ovakvim situacijama ... :D
Post Reply