Ja Mahalusha ;)
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- samo malo reloaded
#426 Re: Ja Mahalusha ;)
Ja zaista ne kontam sta ljudi vide u toj Vedrani Seksan.
Prosjecna forumasica je pametnija deset puta od nje, ali eto Vedrana iskace iz pastete i daje misljenje o svemu i svacemu.
Opcenito ne volim te "prepametne" koje se guraju svugdje. Ko Enis Beslagic, on je i glumac i pjevac i komentator i humorista i voditelj na tv-u iiii kako ga jedan kolumnista nazva, pretenciozni papak.
Prosjecna forumasica je pametnija deset puta od nje, ali eto Vedrana iskace iz pastete i daje misljenje o svemu i svacemu.
Opcenito ne volim te "prepametne" koje se guraju svugdje. Ko Enis Beslagic, on je i glumac i pjevac i komentator i humorista i voditelj na tv-u iiii kako ga jedan kolumnista nazva, pretenciozni papak.
- wewa
#427 Re: Ja Mahalusha ;)
sto se Mahaluse tice - pogledah komadic jednog intervjua s autoricom i to mi je dovoljno da znam da me ne zanima ni ona ni njen uradak. a baska mi je cudno da je dobila mjesto u Kamernom u koji inace idem s uzitkom.
sto se tice Vedrane Seksan i Vedrane Rudan, nisu mi usporedive. Vedrana Seksan je rijetko svestrana zena koja usto pise zanimljive kolumne. smatram je skromnom zenom, olicenjem common sensa sto je danas rijetkost. a ona i Aco su mi super par.
Vedrana Rudan je prije svega knjizevnica, i to specificnog stila. koristi se tabu rijecima da bi sokiranjem prenijela poruku - i bome je prenese. zna mi njen stil biti malcice prezestok, ali to ne znaci da se od nje ne moze cuti mnogo toga pametnog. da ne velim da je korisno da postoje zene koje se usudjuju biti glasne na takav nacin, zarad i umjesto svih nas ostalih.
sto se tice Vedrane Seksan i Vedrane Rudan, nisu mi usporedive. Vedrana Seksan je rijetko svestrana zena koja usto pise zanimljive kolumne. smatram je skromnom zenom, olicenjem common sensa sto je danas rijetkost. a ona i Aco su mi super par.
Vedrana Rudan je prije svega knjizevnica, i to specificnog stila. koristi se tabu rijecima da bi sokiranjem prenijela poruku - i bome je prenese. zna mi njen stil biti malcice prezestok, ali to ne znaci da se od nje ne moze cuti mnogo toga pametnog. da ne velim da je korisno da postoje zene koje se usudjuju biti glasne na takav nacin, zarad i umjesto svih nas ostalih.
-
Gospoda Ministarka
#428 Re: Ja Mahalusha ;)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 09:31, edited 1 time in total.
- Zelena Carapa
#429 Re: Ja Mahalusha ;)
Zar bi mjerodavnija bila o braku govoriti neka koja nikad nije bila u istom? 
- wewa
#430 Re: Ja Mahalusha ;)
autor nije njegovo/njeno djelo, pisci se sluze i hiperbolom kao izrazajnim sredstvom... da ne velim da razlog sto cijenim Rudanicu nema nikakve veze s njenim pricama o braku. a i njene price o braku nisu daleko od istine... no za to ipak treba malo zivotnog iskustva pa da se moze prepoznati i drugacija istina od one u koju volimo vjerovati.Gospoda Ministarka wrote:Meni je zanimljivo kako se zene fataju na pricu kako su muskarci losi i kako je brak sa njima los, od zene koja je u drugom braku.
-
Gospoda Ministarka
#431 Re: Ja Mahalusha ;)
Ne, ali mi je u svim mogucim slucajevima ruzno kad neko jedno prica drugo radi.Zelena Carapa wrote:Zar bi mjerodavnija bila o braku govoriti neka koja nikad nije bila u istom?
- MedenoSrce
#432 Re: Ja Mahalusha ;)
wewa wrote:sto se Mahaluse tice - pogledah komadic jednog intervjua s autoricom i to mi je dovoljno da znam da me ne zanima ni ona ni njen uradak. a baska mi je cudno da je dobila mjesto u Kamernom u koji inace idem s uzitkom.
sto se tice Vedrane Seksan i Vedrane Rudan, nisu mi usporedive. Vedrana Seksan je rijetko svestrana zena koja usto pise zanimljive kolumne. smatram je skromnom zenom, olicenjem common sensa sto je danas rijetkost. a ona i Aco su mi super par.![]()
@ministarka: pa žena ima iskustva, kome da vjerujemo ako ne njoj. Nemam problema da razdvojim njen privatni život i rad kao pisca/novinara.
Last edited by MedenoSrce on 27/05/2011 11:32, edited 1 time in total.
- Zelena Carapa
#433 Re: Ja Mahalusha ;)
Slazem se. I ja kod nje osjecam dozu neautenticnosti i popularizma. Moj osjecaj je da prica da bi pricala a ne da zastupa svoje iskrene stavove.Gospoda Ministarka wrote:Ne, ali mi je u svim mogucim slucajevima ruzno kad neko jedno prica drugo radi.Zelena Carapa wrote:Zar bi mjerodavnija bila o braku govoriti neka koja nikad nije bila u istom?
-
Gospoda Ministarka
#434 Re: Ja Mahalusha ;)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 09:32, edited 1 time in total.
-
Gospoda Ministarka
#435 Re: Ja Mahalusha ;)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 09:32, edited 1 time in total.
- wewa
#436 Re: Ja Mahalusha ;)
Rudanica nije tema dana, ali evo da iskoristim priliku da kazem da joj skidam kapu sto paznju javnosti skrece na problem zlostavljanja zena - koliko vidim, u regiji joj niko nije ni do koljena u tome. a zene ginu od ruku/oruzja svojih partnera svakog dana...
sto se Rudanice konkretno tice, niti najmanje me ne zanima kako joj je u braku, a ako o braku kao instituciji prica u negativnom svjetlu - bujrum, samo nek prica. jer i to je istina o braku, bar necijem. Rudanica voli da pretjeruje i izaziva i u tome savrseno uspijeva, evo ti si izvrstan primjer za to. kako vec rekoh, meni je drago da neko prica i o negativnim stranama zivota, braka, medjuljudskih odnosa, izmedju ostalog je to upravo i smisao postojanja knjizevnosti i knjizevnika. a po stavovima niti jednog od njih, pa tako ni Rudanice, ja svoj zivot necu krojiti.
ja u djelima pisaca bilo koje vrste ne trazim autobiografske detalje, to ostavljam Glorijama i Azrama.Gospoda Ministarka wrote:Da, ako govorimo o Hansu Kristijanu Andersenu.wewa wrote:autor nije njegovo/njeno djelo, pisci se sluze i hiperbolom kao izrazajnim sredstvom... da ne velim da razlog sto cijenim Rudanicu nema nikakve veze s njenim pricama o braku. a i njene price o braku nisu daleko od istine... no za to ipak treba malo zivotnog iskustva pa da se moze prepoznati i drugacija istina od one u koju volimo vjerovati.Gospoda Ministarka wrote:Meni je zanimljivo kako se zene fataju na pricu kako su muskarci losi i kako je brak sa njima los, od zene koja je u drugom braku.![]()
Kroz svako djelo se provlaci ideja i misao, vecina romana ako nije autobiografska onda ima autobiografskih detalja koji su nekad jako dobro sakriveni u vremenu i prostoru koji je opisan u knjizi.
E, Vedrana Rudan je zena koja pise u prvom licu jednine, iznosi svoje misli, pise o svom muzu... sama kazes da nisu daleko od istine... sto znaci zena pise o svom zivotu i o sebi.
Da li bi ja trebala tebe shvatiti ozbiljno, da mi recimo ti zena koja je u braku ili u drugom braku, pricas kako je brak losi kako su muskarci losi? Ili bi bilo za ocekivati da mi to kaze zena koja je pred razvodom ili razvedena ako joj je vec tako lose?
sto se Rudanice konkretno tice, niti najmanje me ne zanima kako joj je u braku, a ako o braku kao instituciji prica u negativnom svjetlu - bujrum, samo nek prica. jer i to je istina o braku, bar necijem. Rudanica voli da pretjeruje i izaziva i u tome savrseno uspijeva, evo ti si izvrstan primjer za to. kako vec rekoh, meni je drago da neko prica i o negativnim stranama zivota, braka, medjuljudskih odnosa, izmedju ostalog je to upravo i smisao postojanja knjizevnosti i knjizevnika. a po stavovima niti jednog od njih, pa tako ni Rudanice, ja svoj zivot necu krojiti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#437 Re: Ja Mahalusha ;)
Kada u ozbiljno stivo umetnes psovku ili prostu rijec, ona zaista moze pojacati efekat onoga sto hoces reci.Vedrana Rudan je prije svega knjizevnica, i to specificnog stila. koristi se tabu rijecima da bi sokiranjem prenijela poruku - i bome je prenese. zna mi njen stil biti malcice prezestok, ali to ne znaci da se od nje ne moze cuti mnogo toga pametnog. da ne velim da je korisno da postoje zene koje se usudjuju biti glasne na takav nacin, zarad i umjesto svih nas ostalih.
Ali kad takav nacin izrazavanja postane svrha sam sebi, gubi se smisao recenog.
A ona je i knjizevnica i komentatorica, i ne znam sta je sve jos, nekad se slazem s njenim stavovima, nekad ne..sto je valjda i normalno. Samo joj zamjeram stil,.. prostakluk i iz usta intelektualca je samo prostakluk.
- wewa
#438 Re: Ja Mahalusha ;)
evo jedan tekst iz Rudanicinog pera o "zlim" muskarcima i danasnjim brakovima: http://www.rudan.info/pampers-tate/#more-303
ima podosta autora koje ja ne mogu provariti, ali ih ne odbacujem kao nekompetentne samo zato sto se njihov privatni zivot razlikuje od njihovih djela/teza. samo mi se ne svidjaju
o ukusima se ne raspravlja, davno su rekliplain vanilla wrote:Kada u ozbiljno stivo umetnes psovku ili prostu rijec, ona zaista moze pojacati efekat onoga sto hoces reci.Vedrana Rudan je prije svega knjizevnica, i to specificnog stila. koristi se tabu rijecima da bi sokiranjem prenijela poruku - i bome je prenese. zna mi njen stil biti malcice prezestok, ali to ne znaci da se od nje ne moze cuti mnogo toga pametnog. da ne velim da je korisno da postoje zene koje se usudjuju biti glasne na takav nacin, zarad i umjesto svih nas ostalih.
Ali kad takav nacin izrazavanja postane svrha sam sebi, gubi se smisao recenog.
A ona je i knjizevnica i komentatorica, i ne znam sta je sve jos, nekad se slazem s njenim stavovima, nekad ne..sto je valjda i normalno. Samo joj zamjeram stil,.. prostakluk i iz usta intelektualca je samo prostakluk.
ima podosta autora koje ja ne mogu provariti, ali ih ne odbacujem kao nekompetentne samo zato sto se njihov privatni zivot razlikuje od njihovih djela/teza. samo mi se ne svidjaju
-
Gospoda Ministarka
#439 Re: Ja Mahalusha ;)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 09:33, edited 1 time in total.
- plain vanilla
#440 Re: Ja Mahalusha ;)
ja nisam ni spomenula njen privatni zivotwewa wrote: ima podosta autora koje ja ne mogu provariti, ali ih ne odbacujem kao nekompetentne samo zato sto se njihov privatni zivot razlikuje od njihovih djela/teza. samo mi se ne svidjaju
- wewa
#441 Re: Ja Mahalusha ;)
ako svaki put kad citas nesto napisano u prvom licu jednine trazis biografske podatke, bome imas pune ruke poslaGospoda Ministarka wrote:Potpunije shvatis pisca i njegovo djelo.wewa wrote:ja u djelima pisaca bilo koje vrste ne trazim autobiografske detalje, to ostavljam Glorijama i Azrama.
Ako ne trazis autobiografske detalje onda nisi shvatila ni sta je M.M. Selimovica natjeralo da napise "Dervis i smrt". Meni je biografija pisca bitna, i naravno da zelim da znam da li mi tom pricom, koju prica u prvom licu jednine, prodaje muda pod bubrege.
evo, ovdje bi se sigurno zadeverala: http://www.rudan.info/je-li-muz-pas-ili-kauc/#more-299
ovo o Selimovicu, omiljenom autoru svih manekenki - dok nije dosao Coelho tojest - ne bih komentarisala
nisi ti, jest Ministarka, pa ja to onako objedinim, lijena li samplain vanilla wrote:ja nisam ni spomenula njen privatni zivotwewa wrote: ima podosta autora koje ja ne mogu provariti, ali ih ne odbacujem kao nekompetentne samo zato sto se njihov privatni zivot razlikuje od njihovih djela/teza. samo mi se ne svidjaju
-
Gospoda Ministarka
#442 Re: Ja Mahalusha ;)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 09:33, edited 2 times in total.
- Lippenbekenntnis
#443 Re: Ja Mahalusha ;)
ne kontam..je li to mesa selimovic bosanski coelho? 
- plain vanilla
#444 Re: Ja Mahalusha ;)
omiljeni autor svih manekenki - Coelho
- wewa
#445 Re: Ja Mahalusha ;)
za neke jest - kaze rubrika Licnost dana u Avazu. omiljeno stivo: Selimovicev Dervis. a u novije vrijeme Alhemicar.Lippenbekenntnis wrote:ne kontam..je li to mesa selimovic bosanski coelho?
Ministarko, ja bih rekla da ti odvec ozbiljno/doslovno shvatas Rudanicu.Gospoda Ministarka wrote:Nemoj majke ti, maloprije procitah "Pampers tate" pa vidjeh da toj zeni ne odgovaraju ni muskarci iz njenog vakta i polozaj zene, ni ovi iz danasnjeg vakta.wewa wrote:evo, ovdje bi se sigurno zadeverala: http://www.rudan.info/je-li-muz-pas-ili-kauc/#more-299
Ne, ali u vecini slucajeva me zainteresuje autor, pogotovo ako je tako kontroverzan.wewa wrote:ako svaki put kad citas nesto napisano u prvom licu jednine trazis biografske podatke, bome imas pune ruke posla
Ne znam zaista kome je Selimovic omiljeno djelo, covjek koji zeli da cita procitat ce puno toga. Coelha sto se tice vec sam jednom rekla od njegovih "ljubavnih romana" jedino se "Alhemicar" izdvaja.wewa wrote:ovo o Selimovicu, omiljenom autoru svih manekenki - dok nije dosao Coelho tojest - ne bih komentarisala
- plain vanilla
#446 Re: Ja Mahalusha ;)
Pa hajmo drugacije postaviti stvari, ako ja sad napisem kolumnu i objavim je u Gloriji, je li ona nebitna jer niko tamo ne zna nista o mom privatnom zivotu? Je li vaznije ko pise ili sta pise?
- Korisnicko ime
#447 Re: Ja Mahalusha ;)
wewa wrote:ovo o Selimovicu, omiljenom autoru svih manekenki - dok nije dosao Coelho tojest - ne bih komentarisala![]()
-
Gospoda Ministarka
#448 Re: Ja Mahalusha ;)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 09:27, edited 1 time in total.
- wewa
#449 Re: Ja Mahalusha ;)
meni ne bi bila nebitna ako bi se u tvojoj kolumni imalo sta procitati. slava autora mi nikako nije kriterij po kojem biram stivo, a biografski podaci jos manje... inace bih prije citala Nives Drpic, a ne Nicole Krauss jer o ovoj drugoj ne znam nista - osim da je izvrsna spisateljicaplain vanilla wrote:Pa hajmo drugacije postaviti stvari, ako ja sad napisem kolumnu i objavim je u Gloriji, je li ona nebitna jer niko tamo ne zna nista o mom privatnom zivotu? Je li vaznije ko pise ili sta pise?
ali evo da usput zahvalim ucesnicima na temi - odoh na blog Rudanice zbog teme i sad uzivam i smijem se naglas njenim komentarima
kaze na temu kraljevskog vjencanja> Za sve njihove bezbrojne nesreće i zločine čule su milijarde ljudi, za moje jade zna nekolicina prijatelja. Koja sam ja sretnica! Nisam kraljica. Nisam princeza. Vesela sam žena hrvatska kojoj je najdraža tetka umrla sa nosom u komadu.
- plain vanilla
#450 Re: Ja Mahalusha ;)
Pa u tome i jeste poenta, nebitno je ko pise, vaznije je sta pise, razmijemo li poruku, nalazimo li se u tim temama..a sta ta osoba radi u svoja 4 zida, to je njen problem ili bolje receno njena stvar.wewa wrote:meni ne bi bila nebitna ako bi se u tvojoj kolumni imalo sta procitati. slava autora mi nikako nije kriterij po kojem biram stivo, a biografski podaci jos manje... inace bih prije citala Nives Drpic, a ne Nicole Krauss jer o ovoj drugoj ne znam nista - osim da je izvrsna spisateljicaplain vanilla wrote:Pa hajmo drugacije postaviti stvari, ako ja sad napisem kolumnu i objavim je u Gloriji, je li ona nebitna jer niko tamo ne zna nista o mom privatnom zivotu? Je li vaznije ko pise ili sta pise?![]()
ali evo da usput zahvalim ucesnicima na temi - odoh na blog Rudanice zbog teme i sad uzivam i smijem se naglas njenim komentarima![]()
kaze na temu kraljevskog vjencanja> Za sve njihove bezbrojne nesreće i zločine čule su milijarde ljudi, za moje jade zna nekolicina prijatelja. Koja sam ja sretnica! Nisam kraljica. Nisam princeza. Vesela sam žena hrvatska kojoj je najdraža tetka umrla sa nosom u komadu.
Ja Rudanici samo zamjeram stil, ali to je valjda stvar ukusa..
a Kraljevsko vjencanje..to je kao da se udas u kucu Velikog brata. Hvala, ali neka hvala