Ja i Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
probuseni $

#176 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:
Mislio sam na BaBine, greska u kucanju!
A sa ovim sto kazes da musliman na muslimana ne smije udariti, pokazujes samo svoje NE znanje o islamu a zelio bi da diskutujes o istom, ponavljam ti opet, kao i u nekom od prethodnih poslova, hajde malo esto nauci i PROCITAJ o islamu, pa cemo onda nastaviti diskusiju!!! Kao recimo da pocnes od teme "Kako islam gleda na licemjere i na IZDAJNIKE zajednice...", pa ce ti onda biti ovaj gornji dio jasniji, mislioče... :wink:

A druga stvar, ja sam ti jednostavan odgovor dao na tvoju temu, samo ako je to tebi komplikovano, zao mi je, ja prostije ne mogu, jer ipak smatram da imam posla sa punoljetnom, inteligentnom osobm, a ne sa kojekakvim bukvalcima, ako si jedan od tih, reci odmah, da znam kako da se postavim... :oops:

Moj kontakt sa mojim Gospodarom je takav, da kad god bi nesto pozelio, to sam i dobivao u rkatkom vremenskom periodu, jako smo bliski i trudim se svaki dan da Mu budem blize, nadam se da te odgovor zadovoljava, a ako mislis na bukvalni kontakt face to face, via webcam, online, voicecall, i slicno...Onda bih te molio da odes do neki od telekomunikacijskih foruma, jer je ovo podforum RELIGIJA/VJERA! :wink: To je za ove malo naprednije i koji ne vide samo svijet i vjeru kroz prizmu materijalizma, a ti je itekako vidis, zao mi je sto ne kontas neke stvari... :roll: :zzzz:

Nemam ja tebe sta tresti za pet minuta, sam si sebe otreso svojim bukvalistickim postovima, na kojima bi ti i dijete od 10 godina pozavidjelo...Uostalom, tebe zanima objasnjenje za nesto nematerijalno?!Gospodar je svugdje oko mene i hiljadu dokaza imam za Njega, pocesvsi od samog sebe pa do i najmanjih sitnica, samo sto sto tebi kao pojedincu nije dovoljno, zelio bi da ti se ukaze, eh onda cekaj...Dobit ces i to, ali ce ti tad biti kasno, hajr olsun...
Meni je ova komunikacija koju imam sasvim dovoljna, jer sam se uvjerio da Je tu, pametnom dosta! :wink:
Pa de mi onda objasni kako vi to vjernici materijalizujete vjeru kad nemate kontakta sa vodjom. Imate centralu koju niko ne moze nazvati i pitati, a sta sad ? Kako vi to znate sta cete raditi na ovom svijetu ? Ispade da vi to sve sto je u vezi religije sami na svoju ruku cinite ? ... :lol:
probuseni $

#177 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

citroen wrote:
probuseni $ wrote:
citroen wrote:
Dobio si dovoljno kvalitetnih odgovora na ovoj temi, i opet nastavljas sa provociranjem,ne kontam te :-)
Ni ja tebe ne kontam ? ... :lol:
Pljujes po islamu kralju,evo i na nekim drugim temama mimo ove,stalno spominjes islam u negativnom kontextu,cak ga i na pdf politika spominjes...oladi ziv bio
Kad prestanete pisati da je islam SVE sto je oko nas i da je bog sve stvorio i sve upravlja pa i politiku, skolu, nauku, prirodu , svemir, sve...

I nije to nikakvo pljuvanje ako se komentarise sta Bog radi, jer bog upravlja sa svim na ovom svjetu. To vi i sami tvrdite.
Valjda ja imam pravo reci da je bog pogrijesio nesto u vezi politike ili skole ?
BHF_Manijak

#178 Re: Ja i Bog

Post by BHF_Manijak »

Dobili smo mi davno upute i smjernice, ne brini se ti pasa moj dobri... :wink:
probuseni $

#179 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:Dobili smo mi davno upute i smjernice, ne brini se ti pasa moj dobri... :wink:
Znam, prije 1500g. bez mogucnosti amandmana i uskladjivanja sa modernim tokovima drustva. ... :lol:
BHF_Manijak

#180 Re: Ja i Bog

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:
BHF_Manijak wrote:Dobili smo mi davno upute i smjernice, ne brini se ti pasa moj dobri... :wink:
Znam, prije 1500g. bez mogucnosti amandmana i uskladjivanja sa modernim tokovima drustva. ... :lol:
Bolan ne bio...Pa dok ovdje minute i sate gubis, dosad si mogao bar 2 knjige procitati o temi o kojoj naglabas a blage veze nemas, onako iskreno... :( :roll:

Svakim postom mi to potvrdjujes...
probuseni $

#181 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:
probuseni $ wrote:
Bolan ne bio...Pa dok ovdje minute i sate gubis, dosad si mogao bar 2 knjige procitati o temi o kojoj naglabas a blage veze nemas, onako iskreno... :( :roll:

Svakim postom mi to potvrdjujes...
Vidis kako sam pozitivno djelovao na tebe ! Skoro da si postao kao i ja, nevjernik. Umjesto Kurana nudis mi da citam dvije knjige koje nisu Kuran...Napredujes, naprdedujes. Nije ovo gubljenje vremena.... :lol:
BHF_Manijak

#182 Re: Ja i Bog

Post by BHF_Manijak »

Iz posta u post,sve mi te zalivije bude, Bogami... :( Al` nadoci ces ti ako Bog da, polahko...
psydelija

#183 Re: Ja i Bog

Post by psydelija »

probuseni $ wrote:

sreca nasa pa nismo deo tog modernog drustva kome ti pripadas!
Ahmmed

#184 Re: Ja i Bog

Post by Ahmmed »

Kad god sam Ga u razgovoru poslušao, uvijek mi je dobro bilo :)
Ahmmed

#185 Re: Ja i Bog

Post by Ahmmed »

probuseni $ wrote:

Ni svjestan nisi koliko nam je mogućnosti usklađivanja na raspolaganju :) A amandmani nam nisu potrebni, jerbo je Zakon savršen. :) Do nekih njegovih dijelova, još ni dobacili nismo, jeRbo evolucija još traje :D
murat arslan

#186 Re: Ja i Bog

Post by murat arslan »

PRO testant wrote:
Sa posljednjim djelom bih se donekle složio, ali bih stavio pod sumnju objektivnost pojedinih, pogotovu onih koji dolaze iz samog korpusa Islama. Ne nužno da je sumnja osnovana u svakom slučaju, ali bar mislim da bi trebalo imati malo rezerve prema nekima.
Ovdje se govori o osjećaju i "doživljaju" vjere, a ne o tome što ti hoćeš da pričaš. Možda ti je bolje da nastaviš sa dokazivanjima na temi koju su zadnju otvorio.
Last edited by murat arslan on 01/10/2010 05:08, edited 2 times in total.
no_pasaran

#187 Re: Ja i Bog

Post by no_pasaran »

Sam naziv teme čisto je bogohulje.

Ne samo da si stavio nekog (SEBE!) u istu ravan sa Bogom, nego si stavio sebe prije.

Osim toga "Ja" je u monoteističkim religijama uzrok Iblisova/Sotonina propadnuća. On je taj koji se usudio reći "Ja" i odbiti naredbu i ponašati se kao da je pred Bogom išta više nego rob i kao da zna više i bolje.

Kad kažem "ništa drugo osim rob" misli se na odnos između Boga i čovjeka a ne čovjeka i čovjeka (pa taman da je reis), ili ako Bog drugačije odredi.
murat arslan

#188 Re: Ja i Bog

Post by murat arslan »

probuseni $ wrote:
murat arslan wrote:
Cekaj da razjasnimo. Dakle to sto ga prekrije je urodjeno ili "usadjeno", kako ti rece. Ako je usadjeno, ko ga usadjuje i da li se djeca radjaju cista ili amoralna, sklona egoizmu i iskljucivo svojim potrebama?
Ti pitaš i odgovaraš. Dijete je čisto od svakog oblika zlobe, što je i logično, je l'. I to je prirodna vjera. Poslije se budi u njemu ova strast koja zastire srce od njegovih potreba. Razum, srce, nefs sve su to duhovne imaginacije, tako da je govoriti o njima i teško i nezahvalno. Srce je najuzivšenije u čovjeku, ali mu je potrebno i sve ostalo. Duša je ono što nosi njegovo tijelo i bez nje ne bi mogao da postigne spoznaju srcem, ono zbog čega je stvoren. Za ovu dušu su džennetska uživanja koja se spominju, ali se prethodno i ona mora očistiti od zla. Užitak srca je u blizini Allahu dž.š. i gledanju u Njega, što je svakako uzvišenije i bolje od ostalih uživanja. Zbog ove spoznaje i blizine čovjek je stvoren. To biva samo na način da iz srca izbaci ljubav prema svemu osim prema Njemu, u smislu da nisi rob neke svoje želje i poriva, navike kao ni bilo čega ili koga drugog. Rob si Onoga Koji je opisan svojstvima savršanstva i samo On zaslužuje da bude obožavan i da mu se robuje. Ovo je istinska sloboda. Srce je plemeniti dragulj dat ljudima na povjerenje upravo u ovome smislu. Ko ga sačuva dobit će ono što ne može ni da zamisli, dok s druge strane ko ga onečisti i uprlja lošim svojstvima i osobinama, kao i idolima i prljavštinom, nastradat će.

Ti tvrdis ( pogledaj crveno boldirano) da covjek "gleda u njega". ?

E, zbog tog sam ja otvorio ovu temu. To je to sto me interesuje. Direktan kontakt sa bogom. To, da ga vidis , da bude pred tobom i razgovra s tobom.

Znaci ti si imao to iskustvo i mozes da komuniciras s njim ? Hajde nam sad opisi jedan svoj dozivljaj , kako to izgleda i sta on to eventualno kaze. ? ... :-D
Ja tvrdim, a ti brljaviš i balaviš, bez veze i ikakvog znanja. Ako hoćeš raspravljati o ovome, moraš dobro biti upučen, ako ništa da makar pročitaš neko filozofsko djelo koje govori o ovoj temi, da barem znaš o čemu pričaš, kao statix, na pr. Odgovorio sam ti na ono što si pitao, a prije nego što sam išta napisao rekao sam da je pitanje na mjestu, ako nije provokacija. Sad vidim da je baš provokacija, jednog djeteta koje je skontalo par stvari, pa sad misli da je sabralo sva znanja svijeta. Pročitaj još jednom sve što sam napisao, naći ćeš se negdje, sigurno, jer to nije moje znanje, nego mnogo boljih od mene.
Ono što si ti boldirao je cilj kome srce žudi i neka krajnja odrednica u životu pametnog čovjeka. Ja sam također napisao i ovo:
Jedino ovakvim shvatanjem i činjenjem djela čisti se srce od negativnosti, i umjesto njih usvajaju pozitivne osobine, što je osnova bliskosti Bogu i istinskog doživljaja vjere.
Ovu osnovu ljudi grade i popravljaju cijeli život, pa opet ne uspiju u tome. Rijetki pojedinci to zadobiju, i oni dobiju to o čemu ti pričaš, a za većinu je ta počast (tako otvorena, jasna i bliska kako je ti spominješ ) ostavljena na Budućem svijetu. Tvoj je problem što hoćeš stvari preko koljena da slomiš, ne čeka ti se i jako mnogo sumnjaš.
Neće tebi niko reći kako se osjeća i šta priča kada se osami sa svojom ženom, zato što je to INTIMA, a mogao bi ti svašta reći, pa ti promisli o ovome.
Ti imaš svoj razum, pa skontaj sebi kako su stvari poredane, pa ako ti to što si skont'o ne ulazi u srce, zamoli i zatraži, sigurno nećeš ostati uskraćen, dat će ti se. Ako te baš toliko interesuje.
murat arslan

#189 Re: Ja i Bog

Post by murat arslan »

@statix
Mi smo se i previše prepirali o tome da li je logično, po tebi, da postoji mogućnost kako je ovaj svijet nastao slučajno. Po meni je to nemoguće, a iznio sam ti za svoju tvrdnju nepobitne dokaze, na koje mi nisi ponudio nešto što ih obara. Ako nemaš kontradokaz, a ne prihvataš moj - da Bog zaista postoji, da je nužno Njegovo postojanje, ne možemo dalje pričati u duhu zdrave rasprave.
Osnova svih ovih rasprava je upravo to: nužnost postojanja Boga.
Nemoguće je da ovaj svijet koji je moguć ( jer je moglo biti i da ga ne bude ), a ima ga, postoji a da nema Onoga ko ga je "napravio." I čije postojanje je Oduvijek – nužno. Ovdje se mnogi lome i zapadaju u kontradikciju sa svojim razumom, te ostaju zbunjeni. Ako meni nije jasno kako može biti oduvijek, to no pobija nužni zaključak, za koji ne postoji alternativa i koji je krajnja destinacija moga razuma.
Ko prihvati ovu činjenicu neće se baviti svime što mu dođe pod ruku, svakim uvjerenjem, svakom tuđom mišlju i intencijom. Više će mu biti interesantan sam on – opredijelit' će se za sebe. I što više bude istraživao sam sebe, sve više će biti ubijeđen u ono što je spoznao na početku.
Onaj, pak, koji je odbije će sumnjati u sve i vidjeti besmisao u svemu, jer je u korijenu sasjekao logično razmišljanje, te neće moći da izabere nešto za što će se opredijeliti. Neće vjerovati nikome na riječ, jer osjeća (zna) da je sam on nepovjerljiv, te misli da su i svi drugi kao on.
Ja nisam toliko prepotentan da vjerujem kako je jedino moje mišljenje ispravno. I da mogu sam sebe upravljati u životu. Pisao sam o ovome. Većina onih koji su bili prije mene (milijarde, a možda i veća brojka,) a niko ne zna o njima ništa, i koji obitavaju zajedno sa mnom, je kao i ja – nedovoljna sama sebi i iziskuje potrebu da slijede nekoga, da se povode za nečijim mišljenjem. Ustvari ovo je potreba svih ljudi, jer svako znanje koje dobiješ, neko drugi ga je već primjenjivao. Naučnici otkriju ponešto te su oni zaslužni za to, međutim, ne bi mogli ništa otkriti bez prethodno akumuliranih tuđih znanja.
Istinski raformatori i pokretači društva (sigurno ne 100%, ali u najvećoj mjeri) su ljudi koji su rekli da ih je poslao Bog, Koga sam ja spoznao sam sobom. I ja vjerujem NJIMA, a ne nekome ko na osnovu istraživanja, i svog ličnog promišljanja dolazi do, neke, njemu dostupne istine. Ovi ljudi su označeni posebnim osobinama koje nedvojbeno ukazuju da govore istinu. Neću ponavljati ono što sam pisao u prethodnim postovima o ovome. Ako su oni rekli da im se obratio Bog, koji postoji što mi je već poznato, i On ih je "označio", tako da svako može da vidi to označje – nelogično je da im ne vjerujem. U tom slučaju nisam iskren, jer pobijam sam sebe. Ono što oni kažu nije šuplja.
Ako je Muhammed a.s. cijelu jednu naciju promijenio iz korijena, dovoljno mi je da mu vjerujem.
Ukoliko se poslije njiega pojave brojne ličnosti koji potvrđuju svojim znanjem i osvjedočenjima ono što su je on kazao, i tvrde da su vidjeli nešto od poslaničkog znanja i stanja, a to su zadobili slijeđenjem poslanika - vjerovat ću im, zato što su i ovi ljudi označeni. Posebno.
Spominješ psihologiju – nauku koja samo na osnovu otkrića nekih fenomena ljudske ličnosti ( koji su postojali i prije tog otkrića) kao jedino validno mjerilo. Znaš li, možda, koliko je psihologija definisala, sebe kao nauku, ali bez ponavljanja? Koliko je to pisanog materijala. Čovjek, čije djelo sam koristio u prethodno napisanom, je o ljudskoj duhovnoj komponenti i sadrži nekoliko hiljada stranica pisanog materijala. Laički gledano – kada se složi to djelo na polici, koje je, zbog lahkoće korištenja podijeljeno na više knjiga, zauzima malo manje od jednog metra prostora. A4 formata.
Ja vjerujem ovom čovjeku, jer sam se naš'o u više navrata u onome što piše, a o čemu nikada ne bih sam dosegnuo, čak nisam ni razmišljao o tome.
Ja ne vjerujem onima koji ti vjeruješ, a čija djela sam isto kao i ti čitao i istraživao, koji promišljaju i istražuju, tako da je nerazumno navoditi neke opće dokaze. Ja vjerujem u univerzalni dokaz – dokaz prije svih dokaza, koji je opet podržan sa bezbroj drugih dokaza, upravo od onih koji istražuju. Svakome je dostupan ovaj prvi dokaz, i ko god povjeruje u njega, iako nije do njega stigla potvrda istog, bit će spašen.
I Abrahamske religije su izmijenjene, tako da to nije nošta novo i čudno. Spominješ indijance, a ja vidim u njihovom vjerovanju Manitua i vječna lovišta.
Odgovori na neke tvoje navode sam već napisao u prijašnjim postovima na ovoj temi, pa ako hoćeš pročitaj još jednom.
Sve u svemu – ti slijediš sebe, a ja sebe i nemoguće je samo tako reći ko je u pravu. Niko od ljudi to nije u stanju, u smislu da ubijedi i mene i tebe u konačnu istinu. Po meni će biti donešena ta preasuda, što mogu poduprijeti dokazima, a po tebi neće.
Čini mi se da većina onih što raspravljaju oko vjere, kao onaj koji je otvorio temu, raspravljaju iz bojazni od vladanja vjere, ili ti ga, šeriatskog zakon. Takvima kažem: Ne bojte se. Ništa od toga nema i nema mjesta vašoj bojazni. Ovo društvo ide u potpuno suprotnom smjeru, tako da nema mjesta vašoj bojazni, a to je ono što vas interesuje. Ali na polju dokaza ne možete ništa postići i one koji ne razmišljaju kao vi i ne slijede vaše istine, uvesti u "istinu."
statix

#190 Re: Ja i Bog

Post by statix »

Mi smo se i previše prepirali o tome da li je logično, po tebi, da postoji mogućnost kako je ovaj svijet nastao slučajno. Po meni je to nemoguće, a iznio sam ti za svoju tvrdnju nepobitne dokaze, na koje mi nisi ponudio nešto što ih obara. Ako nemaš kontradokaz, a ne prihvataš moj - da Bog zaista postoji, da je nužno Njegovo postojanje, ne možemo dalje pričati u duhu zdrave rasprave.
Ti imas ideju o Bogu, sto ne znaci da je ona istinita. Uvijek treba ostaviti prostor i mogucnosti da nije sve tako idealno kako bi mi zelili da bude i cinjenici da smo ograniceni u mnogim stvarima. Covjekova historija nas uci da su mnoge ideje pored toga sto su se kasnije pokazale kao iracionalne i iluzivne, bile vodilja mnogim generacijama covjecanstva. Uci nas da covjekova emotivna komponenta jaca tamo gdje razum zakaze i nema rjesenja, sto ne znaci da je ideja koja proizadje iz tih emocija nuzno istinita, nego samo nacin da se borimo sa silama s kojima ne mozemo izaci na kraj. Koliko je vjerovati nasim emocijama ostavljam tebi na razmisljanje? Ne kazem da od njih treba bjezati, niti negirati dusu kao ljudski fenomen, upravo suprotno, smatram da su to fenomeni na koje nemaju samo teolozi ekskluzivno pravo proucavanja i tumacenja, nego cijeli ljudski rod, bez obzira na stav koji ima prema religijama. Dakle, po tebi nuzno je postojanje Boga, ali prihvati mogucnost da je nuzno bilo i stvaranje religije od strane covjeka, sto znaci da je to mozda samo plod ljudske misli i emocija.
Osnova svih ovih rasprava je upravo to: nužnost postojanja Boga.
Nemoguće je da ovaj svijet koji je moguć ( jer je moglo biti i da ga ne bude ), a ima ga, postoji a da nema Onoga ko ga je "napravio." I čije postojanje je Oduvijek – nužno. Ovdje se mnogi lome i zapadaju u kontradikciju sa svojim razumom, te ostaju zbunjeni. Ako meni nije jasno kako može biti oduvijek, to no pobija nužni zaključak, za koji ne postoji alternativa i koji je krajnja destinacija moga razuma.
Kazes ako tebi nije jasno kako Bog moze biti oduvijek, ne pobija zakljucak da je nuzno njegovo postojanje, ali isto mozes primjeniti i na kosmos.

Onaj, pak, koji je odbije će sumnjati u sve i vidjeti besmisao u svemu, jer je u korijenu sasjekao logično razmišljanje, te neće moći da izabere nešto za što će se opredijeliti. Neće vjerovati nikome na riječ, jer osjeća (zna) da je sam on nepovjerljiv, te misli da su i svi drugi kao on.
Sumnjati da, ali vidjeti besmisao ne nuzno. Imas mnogo religioznih ljudi koji su psihicki obolili i koji ne mogu da se uklope u svijet u kojem zive.
Trebao bi i ti znati da si nepovjerljiv. Nije valjda da te nikad u zivotu tvoja osjecanja i intuicija nisu prevarili? Puno je gore smatrati se sveznajucim na osnovu svoje intuicije i razmisljanja, jer tada covjek postaje budala.

Ja nisam toliko prepotentan da vjerujem kako je jedino moje mišljenje ispravno. I da mogu sam sebe upravljati u životu. Pisao sam o ovome. Većina onih koji su bili prije mene (milijarde, a možda i veća brojka,) a niko ne zna o njima ništa, i koji obitavaju zajedno sa mnom, je kao i ja – nedovoljna sama sebi i iziskuje potrebu da slijede nekoga, da se povode za nečijim mišljenjem. Ustvari ovo je potreba svih ljudi, jer svako znanje koje dobiješ, neko drugi ga je već primjenjivao. Naučnici otkriju ponešto te su oni zaslužni za to, međutim, ne bi mogli ništa otkriti bez prethodno akumuliranih tuđih znanja.
Slazem se, ali to nije razlog da podlijezes autoritetu. Razumijem tvoju potrebu da se pokoravas Bogu i budes poslusan. Ono sto ne mogu da prihvatam jeste da uzimas njega kao jedini autoritet tvoga morala. Ne znam kako mozes doci na temu "Evolucija" i postavljati pitanja "Zasto bi ja bio dobar prema starijima" ili "Zasto bi ja volio tudju djecu ako nema Boga". Koji je smisao moga dobrocinstva? Ovo smrdi na "socijalni darvinizam". E murate kad bi svi tako razmisljali i sutra im se urusila vjera, svijet bi postao mnogo opasnije mjesto za zivot. Zbog toga religija kao "rucna kocnica" mnogih osoba je pozeljna u nasem svijetu.
Istinski raformatori i pokretači društva (sigurno ne 100%, ali u najvećoj mjeri) su ljudi koji su rekli da ih je poslao Bog, Koga sam ja spoznao sam sobom. I ja vjerujem NJIMA, a ne nekome ko na osnovu istraživanja, i svog ličnog promišljanja dolazi do, neke, njemu dostupne istine. Ovi ljudi su označeni posebnim osobinama koje nedvojbeno ukazuju da govore istinu. Neću ponavljati ono što sam pisao u prethodnim postovima o ovome. Ako su oni rekli da im se obratio Bog, koji postoji što mi je već poznato, i On ih je "označio", tako da svako može da vidi to označje – nelogično je da im ne vjerujem. U tom slučaju nisam iskren, jer pobijam sam sebe. Ono što oni kažu nije šuplja.
Muhamed jeste bio reformator, ali da li to znaci da su svi Arapi prije njega bili kjafiri i na pogresnom putu. Npr. Mezopotamija je i prije dolaska Arapa bila mjesto izucavanja nauke i slijedjenja odredjenih religija.
Kazes da si sam logickim spoznao Boga kao stvoritelja svemira. Ko kaze da i poslanici nisu bez bozijeg ukazanja spoznali Boga. Ko ima dokaz da im se Bog zaista ukazao i prenijeo poruku. Ko ima dokaz da to nije samo plod njihove maste, tadasnjeg znanja i interakcije sa drugim narodima i njihovim religijama, narocito ako se uzme u obzir tadasnji protok i drugih civilizacija na tom podrucju, uglavnom zbog trgovine.
Ako je Muhammed a.s. cijelu jednu naciju promijenio iz korijena, dovoljno mi je da mu vjerujem.
To su cinili i mnogi drugi, samo sto se nisu predstavljali kao proroci pa ti mozda nisu interesantni jer tvoj svjetonazor nema koristi od toga.
Ukoliko se poslije njiega pojave brojne ličnosti koji potvrđuju svojim znanjem i osvjedočenjima ono što su je on kazao, i tvrde da su vidjeli nešto od poslaničkog znanja i stanja, a to su zadobili slijeđenjem poslanika - vjerovat ću im, zato što su i ovi ljudi označeni. Posebno.
Vjeruj, sta da ti kazem, a mozes i gledati jednim logickim stavom na sve to, kao nesto sto je proizaslo iz potrebe za objektom odanosti i orijentacije u datim uslovima zivota i vremena.
Spominješ psihologiju – nauku koja samo na osnovu otkrića nekih fenomena ljudske ličnosti ( koji su postojali i prije tog otkrića) kao jedino validno mjerilo. Znaš li, možda, koliko je psihologija definisala, sebe kao nauku, ali bez ponavljanja? Koliko je to pisanog materijala. Čovjek, čije djelo sam koristio u prethodno napisanom, je o ljudskoj duhovnoj komponenti i sadrži nekoliko hiljada stranica pisanog materijala. Laički gledano – kada se složi to djelo na polici, koje je, zbog lahkoće korištenja podijeljeno na više knjiga, zauzima malo manje od jednog metra prostora. A4 formata.
Ja vjerujem ovom čovjeku, jer sam se naš'o u više navrata u onome što piše, a o čemu nikada ne bih sam dosegnuo, čak nisam ni razmišljao o tome.
Naravno da su postojali i prije, s tim da su svecenici, popovi i hodze vazili za profesionalne grupe i zadrzavali iskljucivo za sebe pravo da se bave dusom i ostalim fenomenima licnosti. Psihoanaliza je samo pokazala da moze mozda i puno bolje da se bavi takvom vrstom fenomena i pruza objasnjenja koja ne zahtijevaju filozofiju "demona i andjela".
Ja ne vjerujem onima koji ti vjeruješ, a čija djela sam isto kao i ti čitao i istraživao, koji promišljaju i istražuju, tako da je nerazumno navoditi neke opće dokaze. Ja vjerujem u univerzalni dokaz – dokaz prije svih dokaza, koji je opet podržan sa bezbroj drugih dokaza, upravo od onih koji istražuju. Svakome je dostupan ovaj prvi dokaz, i ko god povjeruje u njega, iako nije do njega stigla potvrda istog, bit će spašen.
Ne bih se slozio da ce biti spasen. To je sad historijska relativizacija kako bi se naslo jako uporiste za svoj svjetonazor.
Spominješ indijance, a ja vidim u njihovom vjerovanju Manitua i vječna lovišta.
Ko sto rekoh relativizacija.

Jedan element koji je zajednički svim skupinama američkih Indijanaca nasljeđen je od šamanske kulture iz Sibira, a to je vaznost koja se pridavala snovima i vizijama iz halucinacija. Ti su se fenomeni smatrali temeljnim načinom sticanja znanja. "Potrage za vizijama" bile su izazvane uzimanjem prirodnih droga ili podvrgavanjem tijela velikim fizičkim naporima, kao što su gladovanje, prisilno znojenje, mučenje itd., kako bi se dozvao duh zaštitnik. Njihove su ceremonije prizivale duhove iz svih djelova svemira- povezanih sa životinjama i biljkama, ali iznad svega s kozmičkom moći koja stvara život (wakanda, manitu, orenda) - kako bi pleme bilo blagoslovljeno blagostanjem i nastavilo živjeti. O etničkom čišćenju istih, nepotrebno je govoriti, što su sve Ameri i Španjolci učinili ovim ponosnim plemenima.

I tako to bijese, dok ne dodjose monoteisti, za njih vjerovatno dusmani. :wink:
Sve u svemu – ti slijediš sebe, a ja sebe i nemoguće je samo tako reći ko je u pravu. Niko od ljudi to nije u stanju, u smislu da ubijedi i mene i tebe u konačnu istinu. Po meni će biti donešena ta preasuda, što mogu poduprijeti dokazima, a po tebi neće.
Mnogi nevjernici zele presudu, ali ne znaci da ce je biti. Ono sto je za sve nas bitno jeste da li smo ravnodusni ili ne, a kakve ce ko simbole koristiti je od manjeg znacaja.
PRO testant

#191 Re: Ja i Bog

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote: Pa de mi onda objasni kako vi to vjernici materijalizujete vjeru kad nemate kontakta sa vodjom. Imate centralu koju niko ne moze nazvati i pitati, a sta sad ? Kako vi to znate sta cete raditi na ovom svijetu ? Ispade da vi to sve sto je u vezi religije sami na svoju ruku cinite ? ... :lol:
Zanemarivši ono što ti je BHF_Manijak rekao, mislim da polemišeš o nečmu što je tebi izgleda nemoguće objasniti iz jednostavnog razloga. Ti to ne želiš da shvatiš.

Da, Bog zaista odgovara na molitve. Da, ljudi dobiju ono što pitaju, ali u većini slučajeva ono što trebaju, ne ono što žele. Da, ono što nekada tražimo u molitvama ima posljedice, jer je pogrešno naravno, jer je najbolji način učenja na svojoj koži. Nije najprijatniji, ali je najefikasniji.

I ako misliš da je to samo slučajnost, pronađi nekoga, ima nas puno, koji vodimo evidenciju o molitvama i odgovorima na iste. Pa provjeri koliko pojedini ljudi imaju sveski, rokovnika, ukrtako bruku materijala koji govori da ipak nije moguće da se desi 100 000 slučajnosti različitim ljudima, na različitim kontinentima, a ponekad se radi i o istoj stvarima.

Konkretno, o meni, za moje obračenje (kako sam saznao mnogo godina kasnije) je molilo barem 3 000 ljudi širom svjeta (velika je organizacija, ne ja). Saznao sam za to 4 ili 5 godina nakon samog događaja, i to slučajno, prilikom posjete grupe ljudi iz jedne crkve iz SAD-a. Starija gospođa, koja je i tada bila vođa grupe za molitvu, u svom Outluku ima ni manje ni više nego preko 17 hiljada kontakata. I njenim riječima "Mnogi od njih su molili za tebe te preve dvije godine, da upoznaš Isusa."
To je samo iz jedne zajednice. A vjerujem da ima i mnogo "egzotičnijih" slučajeva koje ne bi blio zgoreg postirati da se malo tema približi na taj nivo.

A da pišem svoje iskustvo, prvo iskustvo sa Bogom kojem danas služim .... neznam, mnogi to mogu pogrešno iskoristiti ili čak i protumačiti.
Bitte_Halt_ja_ja

#192 Re: Ja i Bog

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

ovaj moj u kojeg ja vjerujem je sveprisutan i sve je prisutniji, na svako moje pitanje(bilo teolosko, naucno, matematicko itd itd) odgovara instant. Ne moram mu ni mail slati. Zna sve i svakog trenutka zna jos vise. Imam i materijalnih dokaza na milijarde kojeg ne mogu ni naucnici, ni naucnjaci, ni vjernici, niti nevjernici osporiti. Cak je i na ovoj temi prisutan i sve prati, ako kliknes na prvu stranicu ove teme vidjet ces ga:

Trenutno korisnika/ca: Bitte_Halt_ja_ja, Google [Bot] i 3 gostiju.

PS: Bot je u prevodu andjeo/melek
probuseni $

#193 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:
probuseni $ wrote: Pa de mi onda objasni kako vi to vjernici materijalizujete vjeru kad nemate kontakta sa vodjom. Imate centralu koju niko ne moze nazvati i pitati, a sta sad ? Kako vi to znate sta cete raditi na ovom svijetu ? Ispade da vi to sve sto je u vezi religije sami na svoju ruku cinite ? ... :lol:
Zanemarivši ono što ti je BHF_Manijak rekao, mislim da polemišeš o nečmu što je tebi izgleda nemoguće objasniti iz jednostavnog razloga. Ti to ne želiš da shvatiš.

Da, Bog zaista odgovara na molitve. Da, ljudi dobiju ono što pitaju, ali u većini slučajeva ono što trebaju, ne ono što žele. Da, ono što nekada tražimo u molitvama ima posljedice, jer je pogrešno naravno, jer je najbolji način učenja na svojoj koži. Nije najprijatniji, ali je najefikasniji.

I ako misliš da je to samo slučajnost, pronađi nekoga, ima nas puno, koji vodimo evidenciju o molitvama i odgovorima na iste. Pa provjeri koliko pojedini ljudi imaju sveski, rokovnika, ukrtako bruku materijala koji govori da ipak nije moguće da se desi 100 000 slučajnosti različitim ljudima, na različitim kontinentima, a ponekad se radi i o istoj stvarima.

Konkretno, o meni, za moje obračenje (kako sam saznao mnogo godina kasnije) je molilo barem 3 000 ljudi širom svjeta (velika je organizacija, ne ja). Saznao sam za to 4 ili 5 godina nakon samog događaja, i to slučajno, prilikom posjete grupe ljudi iz jedne crkve iz SAD-a. Starija gospođa, koja je i tada bila vođa grupe za molitvu, u svom Outluku ima ni manje ni više nego preko 17 hiljada kontakata. I njenim riječima "Mnogi od njih su molili za tebe te preve dvije godine, da upoznaš Isusa."
To je samo iz jedne zajednice. A vjerujem da ima i mnogo "egzotičnijih" slučajeva koje ne bi blio zgoreg postirati da se malo tema približi na taj nivo.

A da pišem svoje iskustvo, prvo iskustvo sa Bogom kojem danas služim .... neznam, mnogi to mogu pogrešno iskoristiti ili čak i protumačiti.
Bas naprotiv, ja se izuzetno trudim da svatim , ali mi ni jedan vjernik nije objasnio mehanizam komunikacije koji daje vidljiv rezultat. Kako su ljudi pronasli da religije treba da grade bogomolje, crkve, dzamije, manastire, vjerske skole, da posjeduju imovinu, da otvaraju banke, da trguju, ako to ne stoji u svetim knjigama. Kako su pronasli da treba da ratuju za teritoriju, da osvajaju tudje zemlje, da pokrstavaju , da na silu uvode vjeru , ako to ne stoji u vjeskim knjigama. Jeli to njima bog kazao dirktno dok se mole ili kako ?
Kako se recimo jedna vjerska zajednica odluci da pravi crkvu ili dzamiju u nekom gradu danas, kad im to bog ne trazi. Nema nikakvog papira, nikakvog glasa od njega , gdje stoji , :e ovdje trebate praviti crkvu, u tom i tom mjestu:
nista novo

#194 Re: Ja i Bog

Post by nista novo »

Da se razumijemo i ja sam vjernik, ali postoji razlika izmedju vjernika i fanatika, sa jednim mozes voditi dijalog a sa drugim ne.
probuseni $

#195 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

no_pasaran wrote:Sam naziv teme čisto je bogohulje.

Ne samo da si stavio nekog (SEBE!) u istu ravan sa Bogom, nego si stavio sebe prije.

Osim toga "Ja" je u monoteističkim religijama uzrok Iblisova/Sotonina propadnuća. On je taj koji se usudio reći "Ja" i odbiti naredbu i ponašati se kao da je pred Bogom išta više nego rob i kao da zna više i bolje.

Kad kažem "ništa drugo osim rob" misli se na odnos između Boga i čovjeka a ne čovjeka i čovjeka (pa taman da je reis), ili ako Bog drugačije odredi.
Ti bi izgleda uveo Inkvizicuju ? Kakvo bogohuljenje , sta pricas ti !

Pa bog i zeli da covjek bude njegova slika i prilika , da bude ravan s njim. Nije bog valjda stvorio covjeka da se izivljava na njemu , da ga maltretira ili da ga tretira kao roba ?

Ako u covjeku unistis "JA", napravices robota od njega, a to izgleda i jeste cilj religija, slijepa poslusnost. A onda robota natovaris sa dinamitom i posaljes u akciju. Jel to to sto zelis reci ?
asurbanipal

#196 Re: Ja i Bog

Post by asurbanipal »

probuseni $ wrote:
no_pasaran wrote:Sam naziv teme čisto je bogohulje.

Ti bi izgleda uveo Inkvizicuju ? Kakvo bogohuljenje , sta pricas ti !

Pa bog i zeli da covjek bude njegova slika i prilika , da bude ravan s njim. Nije bog valjda stvorio covjeka da se izivljava na njemu , da ga maltretira ili da ga tretira kao roba ?

Ako u covjeku unistis "JA", napravices robota od njega, a to izgleda i jeste cilj religija, slijepa poslusnost. A onda robota natovaris sa dinamitom i posaljes u akciju. Jel to to sto zelis reci ?
Kad smo već kod ovog tvog "JA", a nalazi se i samom naslovu teme, želio bih da pojasnim neke stvari...
Zanimljivo, kada su preveli Freudove tekstove na engleski, ono što je prevedeno kao “ego”, na njemačkom je "das Ich", što znači “ja”. Tako su se naše teorije ličnosti izgradile upravo na tom poimanju ega u značenju “ja”; mog osjećaja tko sam ja. Sufizam bi se velikim dijelom složio s tom definicijom. Sufizam objašnjava da je ovaj osjećaj sebe, kojeg naziva “osobna duša”, rezultat naše sposobnosti objektivnog sagledavanja sebe, viđenja sebe kao objekta. Ta naša sposobnost daje nam ogromnu moć djelovanja kao i planiranja; daje nam silnu kontrolu. Problem se javlja onda kada počnete govoriti, “Postoji ‘ja’. Tu sam ja, objekt,” tada se tom definicijom odvajate od svijeta. Čim kažem “ja” to odmah podrazumijeva dualizam. Jer, ako postoji “ja”, tada mora postojati i “drugi”. Sa tog stanovišta, u kojem tražimo jedinstvo, taj dualizam koji je toliko snažan, predstavlja jednu od najvećih prepreka postizanju tog jedinstva. Tko se želi odreći “ja”? Mi se ne želimo sebe odreći; mi smo strašno vezani uz osjećaj “tko sam ja ?”
U suštini, korijen ega leži u tom osjećaju odvojenosti ili individualnosti. Mi se poistovjećujemo s tom odvojenošću, umjesto da se poistovjetimo s dušom, s božanskim u nama. Stupanj naše privrženosti vlastitoj slici o sebi, ili privrženosti našem samozadovoljstvu ili našoj odvojenosti, sprječava nas da istinski slijedimo duhovni put. Priječi nas da doživimo najdublja mistična iskustva, jer upravo u takvim iskustvima često se gubi taj osjećaj vlastite odvojenosti. Jednom je neko rekao: “Svi žele Boga, ali se đavolski bore da izbjegnu jedinstvo!”
probuseni $

#197 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

asurbanipal wrote:
Kad smo već kod ovog tvog "JA", a nalazi se i samom naslovu teme, želio bih da pojasnim neke stvari...
Zanimljivo, kada su preveli Freudove tekstove na engleski, ono što je prevedeno kao “ego”, na njemačkom je "das Ich", što znači “ja”. Tako su se naše teorije ličnosti izgradile upravo na tom poimanju ega u značenju “ja”; mog osjećaja tko sam ja. Sufizam bi se velikim dijelom složio s tom definicijom. Sufizam objašnjava da je ovaj osjećaj sebe, kojeg naziva “osobna duša”, rezultat naše sposobnosti objektivnog sagledavanja sebe, viđenja sebe kao objekta. Ta naša sposobnost daje nam ogromnu moć djelovanja kao i planiranja; daje nam silnu kontrolu. Problem se javlja onda kada počnete govoriti, “Postoji ‘ja’. Tu sam ja, objekt,” tada se tom definicijom odvajate od svijeta. Čim kažem “ja” to odmah podrazumijeva dualizam. Jer, ako postoji “ja”, tada mora postojati i “drugi”. Sa tog stanovišta, u kojem tražimo jedinstvo, taj dualizam koji je toliko snažan, predstavlja jednu od najvećih prepreka postizanju tog jedinstva. Tko se želi odreći “ja”? Mi se ne želimo sebe odreći; mi smo strašno vezani uz osjećaj “tko sam ja ?”
U suštini, korijen ega leži u tom osjećaju odvojenosti ili individualnosti. Mi se poistovjećujemo s tom odvojenošću, umjesto da se poistovjetimo s dušom, s božanskim u nama. Stupanj naše privrženosti vlastitoj slici o sebi, ili privrženosti našem samozadovoljstvu ili našoj odvojenosti, sprječava nas da istinski slijedimo duhovni put. Priječi nas da doživimo najdublja mistična iskustva, jer upravo u takvim iskustvima često se gubi taj osjećaj vlastite odvojenosti. Jednom je neko rekao: “Svi žele Boga, ali se đavolski bore da izbjegnu jedinstvo!”
Hoces reci da samo onaj ko se odrekne svoje licnosti, svog JA moze biti vjernik ? Da moras unistiti u sebi samom svoj identitet, svoje ja, da bi se stopio s bogom i osjetio da vjerujes u njega?

A sto nebi bilo obratno ? Zasto bog ne udje u covjeka i stopi se s tim njegovim ja, s njegovim identitetom i onda ga vodi kroz zivot i pomaze mu u svemu. Zar to nije jednostavnije, jer bog moze sve, a covjek je ogranicen. Tako bi dobio jedinstvo za kojim se tezi. Tako bi se izbjeglo da ljudi grijese i slucajno i namjerno.

Ustvari to i jeste bila zamisao boga da zivi u svakom covjeku i da ga kroz to njegovo ja, kroz njegov ego , vodi kroz zivot.

Onu prvu formulu , unistenje vlastitig ja, su izmislili vjerske vodje da bi mogli manipulisati s ljudima, da bi ih napravili ovisnim o sebi samima, i da bi imali koristi od toga. Vjerniku za njegovu vjeru i razumjevanje boga nisu potrebni posrednici, a najmanje tipa ovih koje imamo na Balkanu koji zavadjaju ljude, djele ih i tjeraju da ratuju za njihove vlastite intererse. Najmanje vjere je kod tih vjerskih sluzbenika. To su vjerski politicari kojima nista nije sveto pa ni bog u cije ime govore.
Shoshana

#198 Re: Ja i Bog

Post by Shoshana »

Eh, dobro je. Dosta vise reformacije islama... Ili bilo koje druge religije.

Hajte reformisite humanizam, zivota vam, jerbo je meni ove posredne demokratije, humanizma i rezigniranog naroda koji kao ovce pasu sve sto im se podastre - preko glave. U sve i jednoj razvijenoj zemlji korupcija, skandal do skandala, pljacka do pljacke, komisija za utvrdjivanje istine do komisije, a mi klimamo glavama kao 'eto, ovo samo potvrdjuje ono sto smo vec znali'.... i niko nista. Izio vuk magarca. Eno, gore forum filozofija zvrji prazan. Daj, ako moze kako da uredimo svoja nacela, a da njima ostavimo njihova da sami uredjuju, ako ikako moze :wink:

Ili su nam vjernici bas krivi za sve?
Shoshana

#199 Re: Ja i Bog

Post by Shoshana »

Ma, kad malo skontam, nije fer da temu zakljucam nakon mog posta. Neko ce vec htjeti nesto prokomentarisati i o mom postu... Mada je tema odavno presla svoje okvire - bujrum... nastavite

( do daljnjeg)
SenQ

#200 Re: Ja i Bog

Post by SenQ »

probuseni $ wrote:
asurbanipal wrote:
Kad smo već kod ovog tvog "JA"!”
Hoces reci da samo onaj ko se odrekne svoje licnosti, svog JA moze biti vjernik ? Da moras unistiti u sebi samom svoj identitet, svoje ja, da bi se stopio s bogom i osjetio da vjerujes u njega?

A sto nebi bilo obratno ? Zasto bog ne udje u covjeka i stopi se s tim njegovim ja, s njegovim identitetom i onda ga vodi kroz zivot i pomaze mu u svemu. Zar to nije jednostavnije, jer bog moze sve, a covjek je ogranicen. Tako bi dobio jedinstvo za kojim se tezi. Tako bi se izbjeglo da ljudi grijese i slucajno i namjerno.

Ustvari to i jeste bila zamisao boga da zivi u svakom covjeku i da ga kroz to njegovo ja, kroz njegov ego , vodi kroz zivot.

Onu prvu formulu , unistenje vlastitig ja, su izmislili vjerske vodje da bi mogli manipulisati s ljudima, da bi ih napravili ovisnim o sebi samima, i da bi imali koristi od toga. Vjerniku za njegovu vjeru i razumjevanje boga nisu potrebni posrednici, a najmanje tipa ovih koje imamo na Balkanu koji zavadjaju ljude, djele ih i tjeraju da ratuju za njihove vlastite intererse. Najmanje vjere je kod tih vjerskih sluzbenika. To su vjerski politicari kojima nista nije sveto pa ni bog u cije ime govore.
-Prvo da te ispravim, vjernik je svako onaj koji posvjedoci šehadet mada mu ego,nefs njegovo "jaststvo" bilo uzdignuto i prkosno, stoga ne moras se odreci svoga ja da bi bio vjernik al ces biti na najnizim stepenima kod Boga jer to se u islamu dijeli na islam, iman i ihsan.Pa bujrum neka izvoli svako kakvu nagradu zeli kod Allaha.
-Kazes: "moras unistiti svoj identitet" Identitet se ne unistava on se prilagodjava onome Bozanskome ruhu/duhu koji je od samoga Boga u nama a to prilagodjavanje se vrsi kroz sljedjenje i potpuno povinovanje Allahovim zakonima kroz Kur'an i sunet Bozijega Poslanika.
-Cuj da se Bog stopi sa nasim zeljama, pa to i jest ono sto zeli nefs-dusa-ego/ nase JA da ono sebe proglasi Bogom i sad zamisli da se svakome covjeku dadne u mogucnost da on radi sta on hoce a znamo da je covjek hlapljiv i gladan pa nastupio bi opci kaos kao sto i jeste u danasnjem svijetu.
Onu prvu formulu , unistenje vlastitig ja, su izmislili vjerske vodje da bi mogli manipulisati s ljudima, da bi ih napravili ovisnim o sebi samima, i da bi imali koristi od toga. Vjerniku za njegovu vjeru i razumjevanje boga nisu potrebni posrednici, a najmanje tipa ovih koje imamo na Balkanu koji zavadjaju ljude, djele ih i tjeraju da ratuju za njihove vlastite intererse. Najmanje vjere je kod tih vjerskih sluzbenika. To su vjerski politicari kojima nista nije sveto pa ni bog u cije ime govore
Ovo formulu niko nije izmislio a vec sam ti objasnio da to nije unistenje vec prilagodjavanje a to sto kazes da je vjerska elita na balkanu pogana i daleko od prave vjere to si u potpunosti u pravu, čega gore sve ima u vjerskom vrhu pa to je za na povjerovat.

Jedine istinske vodje do samo spoznaje i do usavrsenja duse su muršid-kjamili, pravi i potpuni šejhovi, sufijskih tarikata, koji su nasljednici Poslanika a kojih je medjutim veoma malo a ko istinski zeli da dodje do samospoznaje i poznavanja Boga on ce i pronaci takvu osobu koja ce ga voditi na tom putu.
Locked