I to iz bliskoistočne, pustinjske bajke. Nešto slično se komotno moglo uraditi i iz, recimo, Velike zbirke bajki braće Grimm ili Folklora centralnoevropskih naroda i kompilirati u jednu dogmu, vjerovanje. Dobri princ na bijelom konju je ekvivalent Mesiji koji nam dolazi, a ružna vještica i jednooki džin su Šejtan i tu nema dileme.Optimus Prime wrote: Objasnjenje je vrlo jednostavno.
Semitski bog je fiktivna licnost iz bajke!
Ja i Bog
- derion
#151 Re: Ja i Bog
- probuseni $
#152 Re: Ja i Bog
Stos je jedino sto braca Grim, Mali Princ i ostale bajke nikad nisu izgradili religiju od svog slucaja. Nisu postavili strazare, tumace, sudije, administraciju da paze i kaznjavaju one koji ne veruju u tu bajku.derion wrote:I to iz bliskoistočne, pustinjske bajke. Nešto slično se komotno moglo uraditi i iz, recimo, Velike zbirke bajki braće Grimm ili Folklora centralnoevropskih naroda i kompilirati u jednu dogmu, vjerovanje. Dobri princ na bijelom konju je ekvivalent Mesiji koji nam dolazi, a ružna vještica i jednooki džin su Šejtan i tu nema dileme.Optimus Prime wrote: Objasnjenje je vrlo jednostavno.
Semitski bog je fiktivna licnost iz bajke!
U tome se i sastoji razlika izmedju vjere i religije. Vjera je bajka a religija sistem koji tu bajku cuva pod svaku cjenu. Zbog tih bajki danas ispasta Bosna , ovakva podjeljena na religiozne djelove ogradjene administrativnim granicama jedni od drugih.
-
nista novo
#153 Re: Ja i Bog
Religija je opijum za mase a mase su bezlicne. I jos kad bi mi koji pametan objasnio sta podrazumijeva pod vjerenikom i nevjernikom, i zasto bi ja bio nevjernik samo zato sto ne vjerujem na isti nacin kao takzv. vjernik. I nema vjernika i nevjernika, ima samo razliciti vjerovanja. Ja npr. vjerujem da je Bog ljubav koju imamo u sebi, a ne neka licnost koja prati svaki nas pokret i onda mu moramo poloziti racune kad umremo.Sto rece neko kakvi nas sve ima, ko bi se zamarao sa nama i sa nasim glupostima.
- statix
#154 Re: Ja i Bog
U nasoj stvarnosti, da li ce prouzrokovati teskoce nekom fiktivnom bicu nije ni bitno, koliko je bitno da li ce doprinijeti misljenju da covjek treba da zivi ljubav i misli istinu, a tada je od sporednog znacenja koji sistem simbola upotrebljava.black wrote:Samo jedan zaslužan čovjek prouzrokovaće đavolu više teškoća nego milion slijepih vjernika. (H.Dzubran)
- asurbanipal
#155 Re: Ja i Bog
"Ako smo nekad davno javno glumili da vjerujemo, dok smo intimno bili skeptici ili se čak opcesno rugali vjerovanjima koja smo javno zastupali, danas radije javno ispovijedamo skeptične/hedonističke/opuštene stavove, dok nas intimno još progone vjerovanja i stroge zabrane." ( Slavoj Žižek )
- probuseni $
#156 Re: Ja i Bog
Moze biti i obratno !strongwoman wrote:black wrote:Samo jedan zaslužan čovjek prouzrokovaće đavolu više teškoća nego milion slijepih vjernika. (H.Dzubran)
"Neka deset ljudi lopatom uzhrpava psenicu a na vrh stavi smo jednu kokos da razgrce, ta hrpa nikad nece biti kompletna!" ( probuseni $ ) ...
Ta kokos na vrhu je Ceric, koji razgrce sve sto vrijedni ljudi i nauka postave na vrh drustvenih vrijednosti. ...
-
nista novo
#157 Re: Ja i Bog
Nije Ceric problem, vec sistem koji to proizvodi. Da nije Ceric bio bi neko drugi, problem su hiljade ili milioni mali Cerica...
- BHF_Manijak
#158 Re: Ja i Bog
Jarane pocet cu opasno sumnjati da ti Ceric nije digo neku trebu u dalekoj proslosti, koliko si se nakacio na njega...probuseni $ wrote:Moze biti i obratno !strongwoman wrote:black wrote:Samo jedan zaslužan čovjek prouzrokovaće đavolu više teškoća nego milion slijepih vjernika. (H.Dzubran)
"Neka deset ljudi lopatom uzhrpava psenicu a na vrh stavi smo jednu kokos da razgrce, ta hrpa nikad nece biti kompletna!" ( probuseni $ ) ...![]()
Ta kokos na vrhu je Ceric, koji razgrce sve sto vrijedni ljudi i nauka postave na vrh drustvenih vrijednosti. ...
- probuseni $
#159 Re: Ja i Bog
Pa on je javna licnost i podlozan je javnoj rijeci , i pohvali ( ako je ima...BHF_Manijak wrote:Jarane pocet cu opasno sumnjati da ti Ceric nije digo neku trebu u dalekoj proslosti, koliko si se nakacio na njega...probuseni $ wrote:
Moze biti i obratno !
"Neka deset ljudi lopatom uzhrpava psenicu a na vrh stavi smo jednu kokos da razgrce, ta hrpa nikad nece biti kompletna!" ( probuseni $ ) ...![]()
Da on tebi nije stogod namjestio kad ga branis ?
- BHF_Manijak
#160 Re: Ja i Bog
Meni licno nit je sta nastelio niti je sta nazao ucinio, kao i svaki covjek ima minusa i pluseva, cijeloj Evropi valja, kao jedan od najboljih vjerskih lidera, samo nama ovdje u rangu sa cet.nic.ima!Niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno!
Bosnjo ti moze sve oprostiti, ali uspjeh nikad!
- probuseni $
#161 Re: Ja i Bog
Nije ti nista nastelio ? Pa sto me onda pitas za djevojku ? Samo podlaci razgovaraju na takav nacin da prelaze granice pristojnosti ! Zato sam ti i odgovorio protupitanjem.BHF_Manijak wrote:Meni licno nit je sta nastelio niti je sta nazao ucinio, kao i svaki covjek ima minusa i pluseva, cijeloj Evropi valja, kao jedan od najboljih vjerskih lidera, samo nama ovdje u rangu sa cet.nic.ima!Niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno!![]()
A Ceric je aktivno ucestvovao u vjerskoj podjeli zemlje, pa nije iskljuceno da ga se pozove i na odgovornost. Ili recimo za fetvu protiv muslimasnkog naroda u Krajini. Poslao muslimane protiv muslimana ! ...
Znas sta ! Necu vise da diskutujem o ovom, o Ceric i gluposti, jer to nije tema. Tema je direktni kontakt sa bogom, na koji ti nemas odgovor. Posto ne znas komunicirati s njim, i pored upustava koje je Muhamed ostavio, hadisa, ti sebi samo zamisljas da si vjernik a nisi u stanju ostvariti osnovu vjere, da komuniciras sa bogom. Kad to budes mogao, javi se.
-
strongwoman
#163 Re: Ja i Bog
E vala travar da znas da boljeg komentara od
na ovu prethodnu glupost i nema 
- fatamorgana
#164 Re: Ja i Bog
Ne znam da li je neko vec napisao, ne da mi se da citam sve od pocetka, mozda bi bilo zgodnije da se preobrne
red rijeci u naslovu, ovako malo para usi, a i pravopisno nije idealno.
- BHF_Manijak
#165 Re: Ja i Bog
Dobro, oo Veliki uciteljuprobuseni $ wrote:Nije ti nista nastelio ? Pa sto me onda pitas za djevojku ? Samo podlaci razgovaraju na takav nacin da prelaze granice pristojnosti ! Zato sam ti i odgovorio protupitanjem.BHF_Manijak wrote:Meni licno nit je sta nastelio niti je sta nazao ucinio, kao i svaki covjek ima minusa i pluseva, cijeloj Evropi valja, kao jedan od najboljih vjerskih lidera, samo nama ovdje u rangu sa cet.nic.ima!Niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno!![]()
A Ceric je aktivno ucestvovao u vjerskoj podjeli zemlje, pa nije iskljuceno da ga se pozove i na odgovornost. Ili recimo za fetvu protiv muslimasnkog naroda u Krajini. Poslao muslimane protiv muslimana ! ...![]()
Znas sta ! Necu vise da diskutujem o ovom, o Ceric i gluposti, jer to nije tema. Tema je direktni kontakt sa bogom, na koji ti nemas odgovor. Posto ne znas komunicirati s njim, i pored upustava koje je Muhamed ostavio, hadisa, ti sebi samo zamisljas da si vjernik a nisi u stanju ostvariti osnovu vjere, da komuniciras sa bogom. Kad to budes mogao, javi se.
Nego sinko, koliko je tebi godina, onako iskreno?!
Moja komunikacija sa Njim je idealna i meni sasvim dovoljna a to sto je tebe blokiro i sto ti odgovara sa "Birani Pretplatnik je trenutno nedostupan" to se kod sebe zapitaj a ne komentarisuci vjernike i glumeci njihovog portparola
Jako smijesan ispadas, jer pricas o necemu sto nikad nisi bio niti dozivio...
PS a na koje muslimane Krajine mislis protiv kojih je izdata fetva, one iste sto su se htjeli odvojiti, na separatise mislis jel?!Baine?!
- probuseni $
#166 Re: Ja i Bog
Znam ja sto bi ti zelio da naslov bude "Bog i Ja", ali ja sam to namjerno stavio kako stoji ...a to o pravopisu objesi macku o rep ...fatamorgana wrote:Ne znam da li je neko vec napisao, ne da mi se da citam sve od pocetka, mozda bi bilo zgodnije da se preobrne
- probuseni $
#167 Re: Ja i Bog
Ja i ne pokusavam biti vjernik. Medjutim, TI za sebe kazes da si vjernik a nemas odgovor na tako prosto pitanje iz naslova teme. Ti ne mozes ni jednom jedinom rijeci opisati taj tvoj kontakt s njim jer ga i nemas. Da mozes, ti bi me otreso za pet minuta.BHF_Manijak wrote:
Dobro, oo Veliki ucitelju![]()
![]()
![]()
Nego sinko, koliko je tebi godina, onako iskreno?!Znas sta je najveci apsurd, sto zagovaras kojekakvu logiku, nauku, znanje i slicno, a ovdje sa tako bukvalnim stavovima i vidjenja nastupas da je to za Bogu plakati, da ne kazem neku grublju rijec...
Moja komunikacija sa Njim je idealna i meni sasvim dovoljna a to sto je tebe blokiro i sto ti odgovara sa "Birani Pretplatnik je trenutno nedostupan" to se kod sebe zapitaj a ne komentarisuci vjernike i glumeci njihovog portparola![]()
Jako smijesan ispadas, jer pricas o necemu sto nikad nisi bio niti dozivio...
PS a na koje muslimane Krajine mislis protiv kojih je izdata fetva, one iste sto su se htjeli odvojiti, na separatise mislis jel?!Baine?!
Da , mislim na muslimane iz Krajine. Musliman na muslimana nesmije dici ruku, to znas bolje od mene.
...a sta ti je "bain" ? ...jel to ono kad se blindira bug, pa se udaraju cveke po banderama, da se lakse susi ves zbog telefonskih zica ? ...
- citroen
#168 Re: Ja i Bog
Ti probuseni fakat udario po islamu
zasto ti to treba,molio bih administraciju da ovo malo prekontrolise.Hvala 
- probuseni $
#169 Re: Ja i Bog
Jadan si ako ti dolar i to jos probusen moze ugroziti islam ...citroen wrote:Ti probuseni fakat udario po islamuzasto ti to treba,molio bih administraciju da ovo malo prekontrolise.Hvala
Ovi tvoji me izazivajuS skrecu sa teme namjerno, spamaju je, nebi li napucali sto vise praznih komentara da temu skriju od javnosti ...a ja im moram odgovoriti.
A napisao sam fino da ne zelim diskutovati van teme. Ali badava. ...
- citroen
#170 Re: Ja i Bog
Dobio si dovoljno kvalitetnih odgovora na ovoj temi, i opet nastavljas sa provociranjem,ne kontam teprobuseni $ wrote:Jadan si ako ti dolar i to jos probusen moze ugroziti islam ...citroen wrote:Ti probuseni fakat udario po islamuzasto ti to treba,molio bih administraciju da ovo malo prekontrolise.Hvala
![]()
Ovi tvoji me izazivajuS skrecu sa teme namjerno, spamaju je, nebi li napucali sto vise praznih komentara da temu skriju od javnosti ...a ja im moram odgovoriti.
A napisao sam fino da ne zelim diskutovati van teme. Ali badava. ...
- probuseni $
#171 Re: Ja i Bog
Ni ja tebe ne kontam ? ...citroen wrote:
Dobio si dovoljno kvalitetnih odgovora na ovoj temi, i opet nastavljas sa provociranjem,ne kontam te
-
Ali_G
#172 Re: Ja i Bog
U prvom postu kazes: ako pada kisa, to znaci da bog kise obavlja svoj posao i eto kao ljudi su u kontaktu sa njim. Bog obuhvata SVE. Okreni se oko sebe, osmatraj sta se desava, kisa, zivotinje, sve je to zahvaljujuci njemu.
- probuseni $
#173 Re: Ja i Bog
Ko ga je molio da posalje onoliko kise na Pakistan pa se dvadeset miliona ljudi davi ? Mora da mu je neko nesto zbrljo u molitvi pa ga bog pogresno shvatio pa izlio potop tamo ? Jel to mislis reci ?Ali_G wrote:U prvom postu kazes: ako pada kisa, to znaci da bog kise obavlja svoj posao i eto kao ljudi su u kontaktu sa njim. Bog obuhvata SVE. Okreni se oko sebe, osmatraj sta se desava, kisa, zivotinje, sve je to zahvaljujuci njemu.
- BHF_Manijak
#174 Re: Ja i Bog
Mislio sam na BaBine, greska u kucanju!probuseni $ wrote:Ja i ne pokusavam biti vjernik. Medjutim, TI za sebe kazes da si vjernik a nemas odgovor na tako prosto pitanje iz naslova teme. Ti ne mozes ni jednom jedinom rijeci opisati taj tvoj kontakt s njim jer ga i nemas. Da mozes, ti bi me otreso za pet minuta.BHF_Manijak wrote:
Baine?!
Da , mislim na muslimane iz Krajine. Musliman na muslimana nesmije dici ruku, to znas bolje od mene.
...a sta ti je "bain" ? ...jel to ono kad se blindira bug, pa se udaraju cveke po banderama, da se lakse susi ves zbog telefonskih zica ? ...
A sa ovim sto kazes da musliman na muslimana ne smije udariti, pokazujes samo svoje NE znanje o islamu a zelio bi da diskutujes o istom, ponavljam ti opet, kao i u nekom od prethodnih poslova, hajde malo esto nauci i PROCITAJ o islamu, pa cemo onda nastaviti diskusiju!!! Kao recimo da pocnes od teme "Kako islam gleda na licemjere i na IZDAJNIKE zajednice...", pa ce ti onda biti ovaj gornji dio jasniji, mislioče...
A druga stvar, ja sam ti jednostavan odgovor dao na tvoju temu, samo ako je to tebi komplikovano, zao mi je, ja prostije ne mogu, jer ipak smatram da imam posla sa punoljetnom, inteligentnom osobm, a ne sa kojekakvim bukvalcima, ako si jedan od tih, reci odmah, da znam kako da se postavim...
Moj kontakt sa mojim Gospodarom je takav, da kad god bi nesto pozelio, to sam i dobivao u rkatkom vremenskom periodu, jako smo bliski i trudim se svaki dan da Mu budem blize, nadam se da te odgovor zadovoljava, a ako mislis na bukvalni kontakt face to face, via webcam, online, voicecall, i slicno...Onda bih te molio da odes do neki od telekomunikacijskih foruma, jer je ovo podforum RELIGIJA/VJERA!
Nemam ja tebe sta tresti za pet minuta, sam si sebe otreso svojim bukvalistickim postovima, na kojima bi ti i dijete od 10 godina pozavidjelo...Uostalom, tebe zanima objasnjenje za nesto nematerijalno?!Gospodar je svugdje oko mene i hiljadu dokaza imam za Njega, pocesvsi od samog sebe pa do i najmanjih sitnica, samo sto sto tebi kao pojedincu nije dovoljno, zelio bi da ti se ukaze, eh onda cekaj...Dobit ces i to, ali ce ti tad biti kasno, hajr olsun...
Meni je ova komunikacija koju imam sasvim dovoljna, jer sam se uvjerio da Je tu, pametnom dosta!
- citroen
#175 Re: Ja i Bog
Pljujes po islamu kralju,evo i na nekim drugim temama mimo ove,stalno spominjes islam u negativnom kontextu,cak ga i na pdf politika spominjes...oladi ziv bioprobuseni $ wrote:Ni ja tebe ne kontam ? ...citroen wrote:
Dobio si dovoljno kvalitetnih odgovora na ovoj temi, i opet nastavljas sa provociranjem,ne kontam te