Ja bih htio ovakvu kantonalnu BiH!

Blueboy-

Post by Blueboy- »

Federacija i sada moze ukinut kantone i time smaket taj nivo vlasti, opstine ojacat sa vise ovlasti a neke prenjet il na federaciju ili na drzavu.. Misim da je ovo jednom predlagala neka od stranaka. Time bi se smanjili porezi a i skresala sva nepotrebna ministarstva..
Bunna

Post by Bunna »

ja sam skoro razmisljao o unutrasnjem uredjenju bih i mislim da bi prvi korak bio da federacija ukine samu sebe i svoje ingerencije prebaci dijelom na drzavni a dijelom na kantonalni nivo. onda osim drzavnog nivoa imamo kantonalni i opstinski, time i sama rs postaje u razini jednog kantona. malo veceg doduse, ali pravno gledano ima skoro iste ovlasti kao i ostali kantoni. to bi i samim tim suspendovalo dejtonski ustav i sva entitetska i kakva ja znam jos glasanja na drzavnom nivou.
vlado986

Post by vlado986 »

rashid wrote:
klif wrote:Ako smijem da pitam, čemu bi služili kantoni? Zašto ne bismo mogli imati dva nivoa vlasti - općine i državni nivo?

Kantoni u FBiH imaju isključivu ulogu razgraničenja Hrvata i Bošnjaka.
Tebe ako kad sretnem, castim gajbu pive :) A i ako budes u politici, javi, moj glas imas 8-) a ovaj sto je postavio temu, neka sanja o kantonima. Kakav kanton ba ...
Kantoni imaju smisla samo onda ako se sva tri naroda iskreno zalažu za Državu BiH. Sve drugo su samo naše maštarije.
klif

Post by klif »

vlado986 wrote: Kantoni imaju smisla samo onda ako se sva tri naroda iskreno zalažu za Državu BiH. Sve drugo su samo naše maštarije.
Nemam suštinskog prigovora tvojoj tvrdnji. Međutim, ako se sva tri naroda iskreno zalažu za državu BiH, ne vidim svrhu postojanja kantona.

PS. Naravno da su maštarije.
MuaDib

Post by MuaDib »

Ja bih želio BiH sa 4 autonomne regije: Bosanska Krajina, Sjeveroistočna Bosna, Vrhbosna i Hercegovina.
I na karti izgledaju kompaktno, a prate i historijske regije. Što se Zenice tiče iako ima više od 50 000 stanovnika, nema takav geopolitički položaj da bi mogla postati regionalno središte.
Image

:) :) :) :) :) :)
klif

Post by klif »

Nevezano za temu, ali me uvijek iznenadi koliko bi ljudi - a najviše Bosanaca i Hercegovaca - dijelilo BiH i vuklo nekakve linije po njoj.

Dajte ba ljudi da se urazumimo.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

MuaDib wrote:Ja bih želio BiH sa 4 autonomne regije: Bosanska Krajina, Sjeveroistočna Bosna, Vrhbosna i Hercegovina.
I na karti izgledaju kompaktno, a prate i historijske regije. Što se Zenice tiče iako ima više od 50 000 stanovnika, nema takav geopolitički položaj da bi mogla postati regionalno središte.
Image

:) :) :) :) :) :)
Ovo zuto, mora da su Kinezi! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

.
Post Reply