Ja bih htio ovakvu kantonalnu BiH!
-
Blueboy-
Federacija i sada moze ukinut kantone i time smaket taj nivo vlasti, opstine ojacat sa vise ovlasti a neke prenjet il na federaciju ili na drzavu.. Misim da je ovo jednom predlagala neka od stranaka. Time bi se smanjili porezi a i skresala sva nepotrebna ministarstva..
-
Bunna
ja sam skoro razmisljao o unutrasnjem uredjenju bih i mislim da bi prvi korak bio da federacija ukine samu sebe i svoje ingerencije prebaci dijelom na drzavni a dijelom na kantonalni nivo. onda osim drzavnog nivoa imamo kantonalni i opstinski, time i sama rs postaje u razini jednog kantona. malo veceg doduse, ali pravno gledano ima skoro iste ovlasti kao i ostali kantoni. to bi i samim tim suspendovalo dejtonski ustav i sva entitetska i kakva ja znam jos glasanja na drzavnom nivou.
-
vlado986
Kantoni imaju smisla samo onda ako se sva tri naroda iskreno zalažu za Državu BiH. Sve drugo su samo naše maštarije.rashid wrote:Tebe ako kad sretnem, castim gajbu piveklif wrote:Ako smijem da pitam, čemu bi služili kantoni? Zašto ne bismo mogli imati dva nivoa vlasti - općine i državni nivo?
Kantoni u FBiH imaju isključivu ulogu razgraničenja Hrvata i Bošnjaka.A i ako budes u politici, javi, moj glas imas
a ovaj sto je postavio temu, neka sanja o kantonima. Kakav kanton ba ...
-
klif
Nemam suštinskog prigovora tvojoj tvrdnji. Međutim, ako se sva tri naroda iskreno zalažu za državu BiH, ne vidim svrhu postojanja kantona.vlado986 wrote: Kantoni imaju smisla samo onda ako se sva tri naroda iskreno zalažu za Državu BiH. Sve drugo su samo naše maštarije.
PS. Naravno da su maštarije.
- MuaDib
Ja bih želio BiH sa 4 autonomne regije: Bosanska Krajina, Sjeveroistočna Bosna, Vrhbosna i Hercegovina.
I na karti izgledaju kompaktno, a prate i historijske regije. Što se Zenice tiče iako ima više od 50 000 stanovnika, nema takav geopolitički položaj da bi mogla postati regionalno središte.

I na karti izgledaju kompaktno, a prate i historijske regije. Što se Zenice tiče iako ima više od 50 000 stanovnika, nema takav geopolitički položaj da bi mogla postati regionalno središte.

-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Ovo zuto, mora da su Kinezi!MuaDib wrote:Ja bih želio BiH sa 4 autonomne regije: Bosanska Krajina, Sjeveroistočna Bosna, Vrhbosna i Hercegovina.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.