Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
draganbl wrote:
A koju ja to istinu nudim?
Ja otvoreno kažem da ne znam da li se ovakav rat kakav smo imali može i treba nazvati agresijom. Zato se i pokušavam odrediti prema ratu pomoću donesenih sudskih presuda, jer u slučaju sukoba dvije strane (ne obavezno oružanog), jedina istina koja je relevantna i koja se mora poštovati je ona koja je donesena na sudu. Sudskim presudama je srbijansko rukovodstvo snosi odgovornost za zločine i samim tim je to dokaz da je SRJ učestvovala u ratu, da se stavila na jednu stranu i tu stranu pomagala. Jesi li zadovoljan odgovorom?
Nisam zadovoljan.
Jesu li vojne formacije SRJugoslavije bile na teritoriji BiH?
Jesu li paravojne formacije (dobrovoljci) bili na teritoriji BiH?
Je li SRJugoslavija logisticki pomagala VRS?
Zasto srbijansko rukovodstvo snosi odgovornost?
...
a sto se tice presuda i one postoje. Nije ni Perisic obican vojnik koji je zalutao tamo negdje u bosanske gudure nego vrh piramide.
p.s. jos se nije nikada razmatrala opcija za tuzbu za agresiju zbog ''dobrosusjedskih'' odnosa a tu bi vec bilo materijala.
draganbl wrote:
Ja otvoreno kažem da ne znam da li se ovakav rat kakav smo imali može i treba nazvati agresijom. Zato se i pokušavam odrediti prema ratu pomoću donesenih sudskih presuda, jer u slučaju sukoba dvije strane (ne obavezno oružanog), jedina istina koja je relevantna i koja se mora poštovati je ona koja je donesena na sudu. Sudskim presudama je srbijansko rukovodstvo snosi odgovornost za zločine i samim tim je to dokaz da je SRJ učestvovala u ratu, da se stavila na jednu stranu i tu stranu pomagala. Jesi li zadovoljan odgovorom?
Nisam zadovoljan.
...
a sto se tice presuda i one postoje. Nije ni Perisic obican vojnik koji je zalutao tamo negdje u bosanske gudure nego vrh piramide.
p.s. jos se nije nikada razmatrala opcija za tuzbu za agresiju zbog ''dobrosusjedskih'' odnosa a tu bi vec bilo materijala.
Odgovor na sva četiri tvoja pitanja: da
Vojne i paravojne formacije su bile prisutne i bile su pod komandom VRS.
Perišić jeste osuđen. Ali ako hoćeš da budeš konstruktivan u raspravi (ja se trudim da budem konstruktivan), možeš li ti dati svoje mišljenje o oslobađanju Perišića od komandne odgovornosti za zločine? Šta to po tebi znači? Šta po tebi znači, tj. šta predstavlja presuda haškog tribunala, po kojoj se Srbija oslobađa krivice za genocid u Bosni, (uz osuđivanje da je kriva što nije spriječila genocid)? Imaju li te činjenice za tebe kakvu težinu?
Što se tiče tužbi za agresiju (i genocid), imao je danas Komšić priliku da priupita Tadića šta bi se moglo uraditi po tom pitanju. Očigledno je i da "najveći sin naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine" očigledno ima blaži stav prema Srbiji od SaX forumaša. I meni je drago zbog toga, iako generalno ne simpatišem klovnove.
draganbl wrote:Nemam ti šta na to Ja ne znam da je bila agresija, jer ne mogu da procijenim u kojoj mjeri je rat u Bosni bio građanski, a u kojoj agresija.
pravi termin rata u bih je agresija, i ta agrsija nema niti jedan elemenat gradjanskog rata... i nije samo na bih izvrsena agrsija, vec i na slo i hr... srbija je u agresiji na bih ucestvovala kako sa ljudstvom, tako i sa orudjem i oruzjem... deo oficira, vojnika i inzinjerije, pristinskog, niskog i uzickog korpusa su bile na terenu po bih... deo vojne opreme iz skopskog korpusa je isto zavrsio na terenu po bih i hr...novosadski i beogardski korpus su uglavnom radili logisticke stvari (skolovanje kadra, dostava oruzja, medijski rat, isplate dnevnica, angazman stranih dobrovoljaca, pohvale-odlikovanja, lecenje boraca)...
ps. ne postoji opstina u srbiji, vojvodini i na (tadasnjem) kosovu koja nije imala najmanje 10tak, sto dobrovoljaca, sto vojnih obveznika koji su od 92te-94te ucestvovali u agresiji na hr i bih.
MuaDib wrote:
Ako se gleda ko je učestvovao u ratu, učestvovalo je u 90% domaće stanovništvo - državljani BiH, na prvi pogled može se zaključiti da je riječ o građanskom ratu. Međutim, daleko od toga da je bio građanski rat, jer su susjedne države (Srbija i Hrvatska) pomagale, naoružavale, pružale logistiku, rukovodile i usmjeravale, te u ime "pobunjenika" pregovarale, što dovoljno govori o upetljanosti njih samih u rat. Nije agresija samo okupacija određene teritorije, jer u međunarodnom pravu "svako uplitanje jedne države u odnose unutar druge države, smatra se činom političke agresije". Prema tome svaka država koja nauružava, daje oružje bilo kakvoj vojnoj formaciji u drugoj državi čini čin vojne agresije. Dakle, pitanje je da li bi bilo rata da JNA nije dala oružje SDS-u, ili da HV nije davao ružje HVO-u. Ja sam uvjeren da onaj ko nema oružje neće započeti rat. A po pitanju BiH situacija je daleko složenija jer postoje dokazi i dokazano je da je Vojska Jugoslavije rukovodila Vojskom RS i da je Hrvatska vojska rukovodila HVO-om. A to jeste agresija!!! I ko god kaže građanski rat, taj ne želi objektivno sagledati stvarnost u BiH u prvoj polovini 1990-tih godina.
Je li sad u Libiji građanski rat? Naravno da jeste iako je jedna strana itekako potpomognuta izvana. I ovdje je bio građanski rat ali su vojske bile pomagane iz vana.
Što se tiče izjednačavanja, oni koji su bili jači više su zločina napravili. Uvijek je tako. Jači kači. Naravno da mi muslimani nismo smjeli praviti zločine i rušiti crkve kad je naša glavna nada bila da izazovemo saosjećanje i da budemo žrtve. Od početka je strategija bila da natjeramo svijet da nam pomognu a to je moguće samo ako si "fin" i "dobar". Pojedinci su dokazali da mi nismo ništa genetski bolji od njih jer su i oni (naši) činili zločine. Ali nije bilo organizovano sa vrha jer je vrh dobro znao da smo vojno i strateški (opkoljeni sa svih strana) slabiji i da samo kao žrtve možemo uspjeti. Tako je na kraju i bilo kada se NATO uključio da bombarduje srbe.
Pun mi je ***** priče kako su srbi genetski agresivni i loši a mi smo kao dobrice. Da smo bili u njihovoj situaciji a oni u našoj mi bismo radili ono što su oni a oni ono što smo mi. U to sam 100% siguran.
draganbl wrote:
Nisam zadovoljan.
...
Odgovor na sva četiri tvoja pitanja: da
Vojne i paravojne formacije su bile prisutne i bile su pod komandom VRS.
Perišić jeste osuđen. Ali ako hoćeš da budeš konstruktivan u raspravi (ja se trudim da budem konstruktivan), možeš li ti dati svoje mišljenje o oslobađanju Perišića od komandne odgovornosti za zločine? Šta to po tebi znači? Šta po tebi znači, tj. šta predstavlja presuda haškog tribunala, po kojoj se Srbija oslobađa krivice za genocid u Bosni, (uz osuđivanje da je kriva što nije spriječila genocid)? Imaju li te činjenice za tebe kakvu težinu?
Što se tiče tužbi za agresiju (i genocid), imao je danas Komšić priliku da priupita Tadića šta bi se moglo uraditi po tom pitanju. Očigledno je i da "najveći sin naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine" očigledno ima blaži stav prema Srbiji od SaX forumaša. I meni je drago zbog toga, iako generalno ne simpatišem klovnove.
A šta po tebi znači odbijanje Haškog tribunala da prihvati one "zatamnjene" transkripte Predsjedništva i vrhovne komande bivše SRJ ka odokazni materijal? Da te unaprijed podsjetim da su ti transkripti uključeni kao dio dokaznog materijala u slučaju Perišić,
A šta znači da je Perišić oslobođen "direktne komandne odgovornosti? pa zanči da je jednostavno izgubio kontrolu i izvršnu komandu nad Mladićem koga naziva "iracionalnim", "poludjelim" i to baš u tim skriptama koje vidi čuda nisu bile uvrštene u proces BiH vs Srbija.
A Komšić....i ovo ti je doobra šuplja. Kako objašnjavaš prisustvo Josipovića dok Hrvatska tuži Srbiju za genocid? Ili Tadića u suprotnom smijeru
Perišić je, inače, u 13 tačaka bio optužen za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.
Te zločine, prema optužnici, neposredno su počinile Vojska Republike Srpske i Srpska vojska Krajine (SVK).
U završnoj reči, tužilaštvo je krajem marta zatražilo da generalu Perišiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora, zato što je "pomagao i podržavao počinioce" najtežih zločina, uključujući i komandanta VRS Ratka Mladića.
Odbrana je, nasuprot tome, zatražila da Tribunal Perišića oslobodi krivice.
Prema optužbi, dokazi pokazuju da su oficiri VRS i SVK, koji su počinili zločine, bili pripadnici VJ, upućeni u BiH i Hrvatsku, a zatim i plaćani i unapređivani, preko personalnih centara Generalštaba u Beogradu pod Perišićevom komandom.
General Perišić je, stoga, imao kontrolu i komandu nad oficirima VRS i SVK.
MuaDib wrote:
Ako se gleda ko je učestvovao u ratu, učestvovalo je u 90% domaće stanovništvo - državljani BiH, na prvi pogled može se zaključiti da je riječ o građanskom ratu. Međutim, daleko od toga da je bio građanski rat, jer su susjedne države (Srbija i Hrvatska) pomagale, naoružavale, pružale logistiku, rukovodile i usmjeravale, te u ime "pobunjenika" pregovarale, što dovoljno govori o upetljanosti njih samih u rat. Nije agresija samo okupacija određene teritorije, jer u međunarodnom pravu "svako uplitanje jedne države u odnose unutar druge države, smatra se činom političke agresije". Prema tome svaka država koja nauružava, daje oružje bilo kakvoj vojnoj formaciji u drugoj državi čini čin vojne agresije. Dakle, pitanje je da li bi bilo rata da JNA nije dala oružje SDS-u, ili da HV nije davao ružje HVO-u. Ja sam uvjeren da onaj ko nema oružje neće započeti rat. A po pitanju BiH situacija je daleko složenija jer postoje dokazi i dokazano je da je Vojska Jugoslavije rukovodila Vojskom RS i da je Hrvatska vojska rukovodila HVO-om. A to jeste agresija!!! I ko god kaže građanski rat, taj ne želi objektivno sagledati stvarnost u BiH u prvoj polovini 1990-tih godina.
Je li sad u Libiji građanski rat? Naravno da jeste iako je jedna strana itekako potpomognuta izvana. I ovdje je bio građanski rat ali su vojske bile pomagane iz vana.
Što se tiče izjednačavanja, oni koji su bili jači više su zločina napravili. Uvijek je tako. Jači kači. Naravno da mi muslimani nismo smjeli praviti zločine i rušiti crkve kad je naša glavna nada bila da izazovemo saosjećanje i da budemo žrtve. Od početka je strategija bila da natjeramo svijet da nam pomognu a to je moguće samo ako si "fin" i "dobar". Pojedinci su dokazali da mi nismo ništa genetski bolji od njih jer su i oni (naši) činili zločine. Ali nije bilo organizovano sa vrha jer je vrh dobro znao da smo vojno i strateški (opkoljeni sa svih strana) slabiji i da samo kao žrtve možemo uspjeti. Tako je na kraju i bilo kada se NATO uključio da bombarduje srbe.
Pun mi je ***** priče kako su srbi genetski agresivni i loši a mi smo kao dobrice. Da smo bili u njihovoj situaciji a oni u našoj mi bismo radili ono što su oni a oni ono što smo mi. U to sam 100% siguran.
Prvo, komentar na Vlaisavljevićku. Moralni liliputanac, verbalni balon koji se na vašaru otrgnuo iz ruku prodavača, pa sad luta li luta po nebeskom svodu. Prvo se prikloni Dodiku, pa zabrinuto konstatuje kako njega, eto federalni mračnjaci, prozivaju "negatorom genocida", i time narušavaju kulturu dijaloga i demokratsku atmosferu, a već u idućem momentu je pod skutama reis-l-uleme Cerića i na sva zvona citira Fatmira Alispahića i njegove nazovi knjige.
Drugo, kratki osvrt na Kusturicu - duboko poremećen sistem vrijednosti. Kao umjetnik - nula. Kao čovjek je već zašao u minus.
Što se tiče izjednavačnja strana u ratnom i postratnom ambijentu Bosne i Hercegovine, očigledno je da bi to nekima odgovaralo koliko i kec na desetku. No, ne daju presude. Ne da presuda Krstiću, Miloševiću, Perišiću, Lukićima, srebreničkoj sedmorici, Tomiću, a neće dati ni presuda Karadžiću i Tolimiru. S obzirom da su isti oglašeni krivima za genocid i teške zločine protiv čovječnosti, ne daju nikom sa i gramom zdravog razuma da izjednači pomenutu kamarilu s nekim ko je rat proveo časno, boreći se za međunarodno priznatu državu, članicu UN-a, čiji su građani velikom većinom odlučili da je žele nezavisnu.
Zločinci su zločinci. Oni imaju ime i prezime, ali i njihove ideje, njihovi ideolozi, njihovi financijeri i njihovi stavovi također imaju svoje ime i prezime.
KENJAC wrote:Da sad kojim slucajem Svijet prizna Republiku Srpsku ? Sta bi ste vi radili ? I dali bi to bio gradjanski rat ili agresija?
Auuuuuuporedis osamostaljenje necega sto je stvoreno na najvecem genocidu u Evropi od kada postoji moderno covjecanstvo sa Bosnom i Hercegovinom koja ima svoju hiljadugodisnju hostorisku proslost,a ista je imala pravo kao i ostalih pet federalnih republika Yugoslavije na osamostaljenje po Banditerovoj komisji i izrazu volje vecine njenih gradana na demokratskom referendumu.
Ti mene svaki dan sve vise sokiras svojim izjavama,...
Cuj porediti fasisticku tvorevinu punu neotkrivenih masovnih grobnica i BiH po bilo cemu je propast uma i razuma,...
Stav bi radili,????......pa vidis da svakodnevno molimo Dodika da to konacno uradi i ispuni mnogima snove,mozda i tvoje.......
KENJAC wrote:Da sad kojim slucajem Svijet prizna Republiku Srpsku ? Sta bi ste vi radili ? I dali bi to bio gradjanski rat ili agresija?
Ne bi se čekalo to priznanje nego bi se reagovalo puno ranije, prije ili tokom samog eventualnog proglašavanja nezavisnosti tog entiteta. A šta bi radili, pa branili bi državu. Uzeli bi oružje u ruke i suprotstavili se onim bolesnicima koji insistiraju na tom da naši narodi ne mogu živjeti zajedno. Mislim da do pobune ipak neće doći jer je Dodik propustio taj prozor u vremenu kada je bio dovoljno jak da tako nešto pokuša, sada je njegova zvijezda u padu. Ko ga naslijedi moraće da prihvati neophodne reforme i doći će do stabilizacije društva, bez ispaljenog metka i mrtvih.
A odgovor na tvoje drugo pitanje je kraći, radilo bi se o kratkotrajnoj vojno-policijskoj operaciji suzbijanja terorističkih elemenata zbog njihovog podrivanja ustavnog poretka. Separatisti nemaju potencijal za vođenje rata.
Auuuuuuporedis osamostaljenje necega sto je stvoreno na najvecem genocidu u Evropi od kada postoji moderno covjecanstvo sa Bosnom i Hercegovinom koja ima svoju hiljadugodisnju hostorisku proslost,a ista je imala pravo kao i ostalih pet federalnih republika Yugoslavije na osamostaljenje po Banditerovoj komisji i izrazu volje vecine njenih gradana na demokratskom referendumu.
Ti mene svaki dan sve vise sokiras svojim izjavama,...
Cuj porediti fasisticku tvorevinu punu neotkrivenih masovnih grobnica i BiH po bilo cemu je propast uma i razuma,...
Stav bi radili,????......pa vidis da svakodnevno molimo Dodika da to konacno uradi i ispuni mnogima snove,mozda i tvoje.......
Ovo nije izjava nego pitanje. Jednostavno pitanje. Toliko glede gramatike. Drugo, je davno sazvakana tema o tome koje su drzave nastale na veselim sijelima uz mezu i pice i bez kapi prolivene krvi. Od svih na svijetu poznajem Cesku, Slovacku i Makedoniju! Trece i najvaznije, bila je Jugoslavija , i ja sam na primjer imao kucu u Hrvatskoj (imam je i dan danas) a zivio i radio u Bosni. Srbin sam! Jos devedesete sam imao problema u Hrvatskoj, ni kriv ni duzan! Tamo sam smatran nepozeljnim tj. agresorom. Ni kriv ni duzan. K tomu nije bas sve crno bijelo.
A da..., i jos nesto, ne lupaj o najvecem genocidu covjecanstva mogao bi te neko cut. Osjecam samo jad i gorcinu pri pomenu svake zrtve , ali ovo tvoje nabrajanje kao neke narikace i prizivanje nekog novog jada ("nek Dodik uradi jedva cekamo...") izaziva u meni sumnju da jedva cekas da opali. Tvoje razmisljanje i imas potpuno pravo, samo poslije nemoj kukat i plakat. Ni ti ni tebi slicni. Nekad davno neko je rekao da jedna djecija suza nije vrijedna nikakve drzave. E pa momcino kad budes imo djecu onda mi se javi. Tastatura trpi sve! I ubit cemo i zaklacemo i ovako cemo i onako cemo zato udri po slovima i isprazni svu energiju ali nikad rata ne zeli nikome. Moja se drzava prostire od neba pa do zemlje i zelim da u njoj vlada mir i sreca. A sto se tice moje zelje za priznavanjem Republike Srpske odma da ti kazem da poslije Jugoslavije ja nemam moju drzavu! Svaku novonastalu postujem ali ni jednu ne priznajem kao moju. I sto se mene tice , ne samo da nisam za priznavanje novih nego sam i za ukidanje postojecih!
To bi bilo protivustavno , udar na drzavu - agresija !
Inace, ne mogu da vjerujem da toliko godina nakon rata razglabate da li je bila agresija ili nije
Kad bi svako od vas prestao za momenat biti Srbin , Hrvat ili Bosnjak , kad bi prevashodno razmisljali kao gradjani ove drzave - ove dileme agresija ili gradjanski ne bi ni bilo.
BILA je agresija , koja je zbog BIH politicke i mentalne specificnosti njenih stanovnika dobila odlike gradjanskog rata.
Nemam ti šta na to odgovoriti, kao ni ostalima.
U nedostatku sudske presude kojom bi Srbija bila optužena za genocid i(ili) agresiju, karakterizacija rata kao agresije je politički potez, pravno neutemeljen i pristrasan.
Međutim, svako ima pravo na svoje mišljenje, ja tebi tvoje neću uskraćivati. Ne možeš ni ti moje, iako misliš da možeš.
Aha...dakle ovako to izgleda...bez obzira što postoji presuda Perišiću u kojoj jasno stoji da je Srbija obezbijedila ljudsku i materijalno-tehničku pozadinu tzv. "vojsci bosanskih srba" sa ciljem uklanjanja granice na Drini (boldano u presudi Perišiću), Srbija ni u kome slučaju nije izvršila agresiju na tadašnju Republiku BiH , bez obzira što postoje rezolucije UN-a u kojima se jasno osuđuje agresija bivše Srbije na tadašnju Republiku BiH, ta se agresija nije desila jer niko nije podnio tužbu za agresiju protiv Srbije....
Ovo mi liči ko da mi neko kaže nešto u smislu "2 + 2 nije jednako 4. To je moje mišljenje i nemožeš mi ga uskratiti mada bi želio"...Pa neće ti niko ni uskraćivati tvoje mišljenje, jedino kad odeš u prodavnicu da kupiš dva artikla koji svaki košta dvije marke i kad dođeš na kasu da platiš, objasni blagajnici da ti toliko nećeš da platiš jer po tvome mišljenju 2 + 2 nije 4.
Inace, ne mogu da vjerujem da toliko godina nakon rata razglabate da li je bila agresija ili nije
Kad bi svako od vas prestao za momenat biti Srbin , Hrvat ili Bosnjak , kad bi prevashodno razmisljali kao gradjani ove drzave - ove dileme agresija ili gradjanski ne bi ni bilo.
BILA je agresija , koja je zbog BIH politicke i mentalne specificnosti njenih stanovnika dobila odlike gradjanskog rata.
razlika sa proglasenjem nezavisnosti BiH o juge? da dodam samo, razlika ako svijet prizna rs i onda armija napadne rs jer je to udar na drzavu
razlika sa proglasenjem nezavisnosti BiH o juge? da dodam samo, razlika ako svijet prizna rs i onda armija napadne rs jer je to udar na drzavu
BiH je po tadasnjem ustavu imala pravo na samoopredjeljenje sto rs za sada nema ali ako pogledamo primjer bivsih sovjetskih republika ili kosova onda se uvijek moze pozivat na presedan.
Popajjicu ako gledamo tvoj post onda mozemo da kazemo da i Srbija ima pravo da djeluje po ustavuii da posalje vojsku nazad na kosovo ( ili je imala pravo to da uradi).
ps
ocito da je moj sarkazam bio prejak pa je prijasnji post nestao
@exliberal
Popajjicu ako gledamo tvoj post onda mozemo da kazemo da i Srbija ima pravo da djeluje po ustavuii da posalje vojsku nazad na kosovo ( ili je imala pravo to da uradi).
Pa, boze moj , koliko puta moramo ponoviti isto gradivo u vezi RS-a i Kosova !? Kruske i jabuke . Totalno !
Srbija je Kosovare godinama ugnjetavala i naravno itekako slala vojsku na Kosovo , a RS je nastala na ugnjetavanju drugih i to ne po mom skromnom misljenju nego i po presudama medjunardnog suda.
Kosovo oduvijek imalo 99% albanskog zivlja , RS taj postotak ima ratnim zlocinima , protjerivanjem - makar to , valjda , nije sporno ?
Silom ( agresijom ) izmijeniti ustav drzave ( Dayton - RBIH ) , pa smatrati polovinu drzave svojim ekskluzivitetom nije isto kao biti godinama ugnjetavan i "pobjeci" od ugnjetavaca (Kosovo )
Iskreno , zaboli me neka stvar za desavanja u Srbiji , isto onoliko koliko je njih boljelo za desavanja u BIH iako su bili debelo umijesani.
Ti si Bosanac kao i ja , daj da vodimo nase brige .Malo manje Bosnjaci , Srbi, Hrvati , a malo vise LJUDI - jasnije se sve vidi kroz TU prizmu - trust me !
@exliberal
Pa, boze moj , koliko puta moramo ponoviti isto gradivo u vezi RS-a i Kosova !? Kruske i jabuke . Totalno !
Srbija je Kosovare godinama ugnjetavala i naravno itekako slala vojsku na Kosovo , a RS je nastala na ugnjetavanju drugih i to ne po mom skromnom misljenju nego i po presudama medjunardnog suda.
Kosovo oduvijek imalo 99% albanskog zivlja , RS taj postotak ima ratnim zlocinima , protjerivanjem - makar to , valjda , nije sporno ?
Silom ( agresijom ) izmijeniti ustav drzave ( Dayton - RBIH ) , pa smatrati polovinu drzave svojim ekskluzivitetom nije isto kao biti godinama ugnjetavan i "pobjeci" od ugnjetavaca (Kosovo )
Iskreno , zaboli me neka stvar za desavanja u Srbiji , isto onoliko koliko je njih boljelo za desavanja u BIH iako su bili debelo umijesani.
Ti si Bosanac kao i ja , daj da vodimo nase brige .Malo manje Bosnjaci , Srbi, Hrvati , a malo vise LJUDI - jasnije se sve vidi kroz TU prizmu - trust me !
Slusaj popajicu nemozes ni ti tako gledat, politika nije igra postenih negleda se to...pa jebiga ako idemo tom logikom da je srbija slala vojsku ( sto je istina) da suzbije teroristiscke akcije (ili oslobodilacke sve zavisi sa koje strane gledas) i da je zbog toga dato pravo kosovu da se otcjepi mimo medjunarodnog prava zasto onda ista politika nije na djelu u Turskoj kad su u pitanju kurdi.
Ja sam samo rekao da je bih imala po tadasnjem ustavu da proglasi samoopredjeljenje ( necemo o tome koliko je ljudi zaista zeljelo nezavisnu drzavu a koliko je bilo protiv) sto rs nema, medjutim ako se promjeni misljenje o bosni kod glavnih igraca vrlo lako moze nestat ili rs ili bosna bez obzira jel to posteno ili ne.
@exliberal
Slusaj popajicu nemozes ni ti tako gledat, politika nije igra postenih negleda se to...pa jebiga ako idemo tom logikom da je srbija slala vojsku ( sto je istina) da suzbije teroristiscke akcije (ili oslobodilacke sve zavisi sa koje strane gledas) i da je zbog toga dato pravo kosovu da se otcjepi mimo medjunarodnog prava zasto onda ista politika nije na djelu u Turskoj kad su u pitanju kurdi.
Ja sam samo rekao da je bih imala po tadasnjem ustavu da proglasi samoopredjeljenje ( necemo o tome koliko je ljudi zaista zeljelo nezavisnu drzavu a koliko je bilo protiv) sto rs nema, medjutim ako se promjeni misljenje o bosni kod glavnih igraca vrlo lako moze nestat ili rs ili bosna bez obzira jel to posteno ili ne.
Politika je kurva , sto ne znaci da se i ja moram politicki kurvati da bih bio IN.
Bolan exliberal , u istoriji je svaki agresor imao "isprike" za svoju agresiju. Uvijek ga je neko kao ugrozavao , potkradao , provocirao.
Ne znam sjecas li se doba kada je u Jugi Slovencima pukao film sto je gro love ,koji su kao najrazvijenija Republika davali za razvoj Kosova, odlazio u Begis - Kosovo nikakve fajde od toga nije imalo. Trazili ljudi da vide gdje ide njihova lova , a postali instant neprijatelj drzave. Trebalo je kamuflirati ugnjetavanje Kosova , sto je dugo i uspijevalo , ali ...
I stvarno , otkuda ova opsjednutost stanjem u Srbiji i na Kosovu ?
Njihova drzava , neka rade kako misle da je najbolje, mi imamo svoju !
Tema je : izjednacavanje strana i ja na to gledam vrlo jednostavno .
Ti mene zviznes , ja ti vratim - ni na jednom sudu nam krivica nece biti izjednacena. Ti si , drugar moj , napadac , tebi je murija ( sud) , meni ce izlijeciti modrice i to je to.
A BIH ? Nikad ona nece nestati , bez obzira sta tzv. veliki igraci skontaju u svojim bizarnim mozgovima. Ima dovoljno ljudi kojim je ovo jedina drzava i koji nece suteci gledati njen nestanak- nadam se da si i ti jedan od takvih !?
KENJAC wrote:
Ovo nije izjava nego pitanje. Jednostavno pitanje. Toliko glede gramatike. Drugo, je davno sazvakana tema o tome koje su drzave nastale na veselim sijelima uz mezu i pice i bez kapi prolivene krvi. Od svih na svijetu poznajem Cesku, Slovacku i Makedoniju! Trece i najvaznije, bila je Jugoslavija , i ja sam na primjer imao kucu u Hrvatskoj (imam je i dan danas) a zivio i radio u Bosni. Srbin sam! Jos devedesete sam imao problema u Hrvatskoj, ni kriv ni duzan! Tamo sam smatran nepozeljnim tj. agresorom. Ni kriv ni duzan. K tomu nije bas sve crno bijelo.
A da..., i jos nesto, ne lupaj o najvecem genocidu covjecanstva mogao bi te neko cut. Osjecam samo jad i gorcinu pri pomenu svake zrtve , ali ovo tvoje nabrajanje kao neke narikace i prizivanje nekog novog jada ("nek Dodik uradi jedva cekamo...") izaziva u meni sumnju da jedva cekas da opali. Tvoje razmisljanje i imas potpuno pravo, samo poslije nemoj kukat i plakat. Ni ti ni tebi slicni. Nekad davno neko je rekao da jedna djecija suza nije vrijedna nikakve drzave. E pa momcino kad budes imo djecu onda mi se javi. Tastatura trpi sve! I ubit cemo i zaklacemo i ovako cemo i onako cemo zato udri po slovima i isprazni svu energiju ali nikad rata ne zeli nikome. Moja se drzava prostire od neba pa do zemlje i zelim da u njoj vlada mir i sreca. A sto se tice moje zelje za priznavanjem Republike Srpske odma da ti kazem da poslije Jugoslavije ja nemam moju drzavu! Svaku novonastalu postujem ali ni jednu ne priznajem kao moju. I sto se mene tice , ne samo da nisam za priznavanje novih nego sam i za ukidanje postojecih!
Dodik svakodnevnim zatezanjem situacije trazi belaj a tebi su drugi krivi za to sto fasista svakodnevno frustriran laje i trazi belaj.Na jucerasnji dan je pisopija Dabic zaprijetio bioloskim nestankom jednog naroda i drzave.
.
Ko zelio rat u kuc mu bio,a ako mislis da ce neko pristati da mu granica Srbije bude na Dobrnji i Kozjoj Cupriji ali i Istocna Bosna koja je bila vecinski Bosnjakcka do 1992 grdno se varas,....
Sto se tice zlocina i nacin izvrsenja velikosrpska masijenrija je nadmasila Hitlera,.......Nama je rat u BiH nametnut iz susjedstva i mi jesmo bili najvece zrtve u Evropi nakon Jevreja,.......
Posljeratna velikosrpka masinerija radi sve da se izjednace strane sto je jedan od SANU II programa,.....
Zločinačka organizacija SANU ponovo na sceni, slijedi Memorandum SANU 2
NEDJELJA, 27 OŽUJAK 2011 21:46 ZONA SUMRAKA
Dvadeset pet godina poslije objavljivanja zloglasnog Memoranduma Akademije nauka i umetnosti Srbije, a koji je bio platforma za razbuktavanje srpskog nacionalizma koji je doveo do ratova i velikih zločina na Balkanu, srpska intelektualna elita ponovno predvođena Dobricom Ćosićem ponudila je trenutnim vladarima Srbije novi dokument -Memorandum SANU II. Kapitalni cilj -odvajanje RS-a od BiH.
MEMORADNUM SANU II
-Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju;
-Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu;
-Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima;
-Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja;
-Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratko Mladić pred domaćim pravosuđem;
-Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije;
-Pomagati otcjepljenje Republike Srpske;
-Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu;
-Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.
MEMORANDUM SANU (1986)
Evo šta je sadržao dokument SANU koji se smatra intelektualnom najavom agresivnog srpskog nacionalizma i krvavih ratova na Balkanu:
- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati jer, prema Memorandumu, Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog "umjetnih" administrativnih granica koje ne predstavljaju "pravu" sliku
- ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi
- jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)
- potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda.
Memorandum SANU imao je dalekosežan uticaj na razvoj nacionalizma u Srbiji, ali i direktan uticaj na Slobodana Miloševića koji je ideje izložene u Memorandumu pokušao provesti u djelo: antibirokratska revolucija i ideja o velikoj Srbiji koja je kasnije bila uzrok rata u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.
Autori Memoranduma su akademici Pavle Ivić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dobrica Ćosić, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ivan Maksimović, Kosta Mihajlović...
Krčmar: Ozbiljne sumnje da su u Potočarima Srbi sahranjivani
Objavljeno: 15.10.2011 - 15:48
Krčmar o srpskim žrtvama
Šef Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar izjavio je da postoje ozbiljne sumnje da su u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjivani Srbi. http://wn.com/dobrica_%C4%86osi%C4%87?u ... =viewCount
Krčmar ističe da poslije otkrića da su leševi sarajevskih Srba godinama nakon rata skrivani u mrtvačnici bolnice na Koševu, odakle su tek 2003. godine prevezeni i pokopani na groblju u Visokom, nitko ne smije tvrditi da odatle nisu prebačeni u Potočare, piše "Pres RS".
"RS odavno tvrdi da su na groblju u Visokom sahranjivani sarajevski Srbi koji se vode kao nestali, što je na kraju i potvrđeno. Pošto je dokazano da su u Potočarima sahranjivani i oni koji nemaju nikakve veze sa zločinom u Srebrenici i koji su stradali ili pomrli mnogo prije srpnja 1995. godine, moguće je da su u Potočarima sahranjivani i Srbi", smatra Krčmar.
Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno uspostaviti središnju evidenciju nestalih, kako bi se došlo do preciznih podataka o svim žrtvama, pa i srebreničkim.
"RS traži 1 774 nestala i očekujemo od Federacije BiH da precizno kaže koliko nestalih traže. U ovom trenutku oni barataju podatkom od osam do 13.000 nestalih, što je nedopustivo i opasno", dodao je Krčmar.
On je naglasio da Institutu za nestale osobe BiH ne odgovara istina i da zbog toga koči proces traženja nestalih Srba.
"Šef Ureda Instituta u Bihaću je Mujo Begić, koji je cijeli rat proveo u vojarni u tom gradu u kojoj je tek prije desetak dana otkrivena masovna grobnica pobijenih Srba. On se ne može braniti da to nije znao. Proces traženja nestalih Srba se ometa, za zločine nad Srbima niko ne odgovara i što je najgore na kraju se zločinci aboliraju, kao u slučaju Karaja Kamena bin Alija, poznatijeg kao Abu Hamza", zaključio je Krčmar.
Nastavak vec videnog i poznatog po uzoru na oca lazi,....
Bunili se mi ili ne, u Daytonu je uspostavljena ravnoteža, koju samo mogu promjeniti velike sile. A to je da je BiH dala autonomiju RS, a RS ostala unutar BiH. Svako ko ne vidi tu realnost ili se pravi slijep ili ne poznaje dovoljno politiku.
Drugo su emocije, a drugo je politika.
Svako narušavanje tog balansa, nanjeti će najveću štetu upravo onom ko ga pokrene.
MuaDib wrote:Bunili se mi ili ne, u Daytonu je uspostavljena ravnoteža, koju samo mogu promjeniti velike sile. A to je da je BiH dala autonomiju RS, a RS ostala unutar BiH. Svako ko ne vidi tu realnost ili se pravi slijep ili ne poznaje dovoljno politiku.
Svako narušavanje tog balansa, nanjeti će najveću štetu upravo onom ko ga pokrene.
Ravnoteza je rijec koja oznacava nesto pozitivno - kakva crna Daytonska ravnoteza !?
Taj balans je nastao na krvi , na prinudi , na izdaji .
Bio je protiv ustavan , jer se gradjani RBIH nisu referendumom izjasnili za njegovo usvajanje.
Potpisnici nisu imali ni Ustavna , ni moralna prava da ga samoinicijativno potpisu ( i tako nas uvale u govna u kojima se i dan danas koprcamo )
To nije nikakav balans . To je ucjena , prinuda.
Unistitavanje te ucjene ce ipak najvise naskoditi upravo onim koji su ucjenu nametnuli.
Jedino pravda moze donijeti fer balans . Sve ostalo je neizbalansirano tavorenje koje mora kad tad puci.
MuaDib wrote:Bunili se mi ili ne, u Daytonu je uspostavljena ravnoteža, koju samo mogu promjeniti velike sile. A to je da je BiH dala autonomiju RS, a RS ostala unutar BiH. Svako ko ne vidi tu realnost ili se pravi slijep ili ne poznaje dovoljno politiku.
Ravnoteza je rijec koja oznacava nesto pozitivno - kakva crna Daytonska ravnoteza !?
Taj balans je nastao na krvi , na prinudi , na izdaji .
Bio je protiv ustavan , jer se gradjani RBIH nisu referendumom izjasnili za njegovo usvajanje.
Potpisnici nisu imali ni Ustavna , ni moralna prava da ga samoinicijativno potpisu ( i tako nas uvale u govna u kojima se i dan danas koprcamo )
To nije nikakav balans . To je ucjena , prinuda.
Unistitavanje te ucjene ce ipak najvise naskoditi upravo onim koji su ucjenu nametnuli.
Jedino pravda moze donijeti fer balans . Sve ostalo je neizbalansirano tavorenje koje mora kad tad puci.
Neću ulaziti u dublju elaboraciju. Ali politička ravnoteža je uspostavljena, samo je fazon što svi hoće da je promjene okolokole pa na mala vrata, a ne mogu. I to stvara frustracije kod jednih, drugih i trećih, što dovodi do ispoljavanja jalovog nacionalizma.