Vodenjak wrote:(...)
Jer, svakim svojim potezom cine sve da ne samo Srbi ili Hrvati vec i velika vecina bosnjackog naroda ne moze da ih smisli! A kamo li da ih pozeli za one koji ce nad njima vladati!
Isti ti kobajagi bijesno i razocarano napustaju pregovore o ustavnim promjenama.
Ko eto, ne daju se zajebavati...
Nema price sa Srbima, ako treba ratovacemo opet...
Ili cementirati Dejton!
Treceg nema ako se napusta pregovaracki sto!
(...)
Mislim da nikome nije vise do novog rata... vec do cementiranja Dejtona, ali uz izgovor... nismo mi mogli nista uciniti, kad "to oni nece".
Tako je i Moilosevic odbijao mogucnost bilo kakve "drugacije" Jugoslavije... tako se i danas napustaju razgovori o bilo kakvoj "drugacijoj BiH".
Svima njima u vlasti je Dejton "sjekira u medu"...
To ti je Vodenjak Alijina skola... Uostalom... nije li Tihica Alija ostavio SDA-u u amanet kao pouzdanog covjeka koji za svako rjesenje nadje novi problem.
- "BiH nece biti onakva kakvom smo je ZAMISLJALI." (I.A., Sept.1993, proglasava ZAMISLJANOM drzavu koja ima hiljadugodisnji kontinuit a upravo je medunarodno priznata, sto je za Bosnjake sam Boziji dar); S druge strane svoju zamisao o maloj Bosni nudi njenim stanovnicima kao jedinu realnost.
- "SVIJET nije ucinio nista da zastiti Bosnu." (I.A. cesto se poziva na svijet misleci na obicne posrednike u pregovorima koji i sami, kao Lord Owen, tvrde: "Mi smo samo posrednici". Ustvari I.A. tvrdi da je svijet ta sila koja mimo njega stavlja suverenitet RBiH na dnevni red. Premda je mandat da izlazi na te pogubne konferencije dobivao na osnovu patriotskih govora da ce zahtijevati rjesenja iz domena vojnih i humanitarnih pitanja upravo je on, korak po korak, drzavnost RBiH stavljao na dnevni red iznenadjujucim prihvatanjem nacela teritorijalne i ustavne podjele drzave).
- "BiH ce se jednog dana ujediniti kao sto se ujedinila Njemacka." (I.A. Nov. 1993. povijest BiH poredi sa povijescu agresorske Njemacke, koja nikad nije prihvatila podjelu, pa se zbog toga jednoga dana mogla legalno i bez veceg otpora ujediniti. Apsurdno, A.I. podjelu RBiH, koja je zrtva agresije, tri puta prihvata - kroz Lisabonsku i dvije Zenevske konferencije); U ovoj izjavi A.Izetbegovic bosanskom narodu nudi prevaru na infantilnom nivou koji je potpuno nevidljiv postenim ljudima, a posebno visokim intelektualcima.
-"Mi hocemo zajednicki zivot u Bosni, ali sta mozemo kada to nece oni". (A.I. nakon zenevske konferencije u jesen 1993) Jos jedna obmana i zamjena teza u cilju prepariranja svijesti Bosnjaka i njihove pripreme za prihvatanje "realnosti" o odustajanju od maticne drzave na osnovu argumenata sile. Za Bosnjake fatalno znacenje ove izjave vidi se u drugoj izjavi :Moramo pregovarati sa onim Srbima I Hrvatima koji pusku nose. Time je Izetbegovic legalizirao Srbe u bandama koljaca na stetu onih Srba u klupama Parlamenta BiH. Time je I potpuno neutralizirao dravotvorne Hrvate u Vladi I Predsjednistvu koji su se do tada ( Izbacivanje Kljijica I Komsica I ubacivenje Bobanovih ljudi u Vladu BiH) uspjesno opirali I Tudjmanu I Bobanu.
-
"BiH sa Hrvatima i Srbima u Predsjednistvu nije moguca." (I.A. u govoru u Zenici, Nov. 1993. nakon poraza njegovih ideja o UNIJI na Bosnjackom saboru, u drzavotvornom saboru - Parlamentu - i u Predsjednistvu, gdje je vracena ustavnost uvodenjem Kljujica, Komsica i Durakovica; A.I. pripisuje subverziju legalnim i drzavotvornim Hrvatima i Srbima umjesto da je insistirao na ustavnoj poziciji Hrvata i Srba eliminacijom iz prava drzavljana svih nelojalnih Hrvata i Srba.
Kad je rijec o subverziji, bilo bi interesantno da Izetbegovic odgovori na pitanje zasto su propale brojne ponude nekih evropskih i arapskih vlada za satelitsku i TV deblokadu Sarajeva. U vrijeme Izetbegovicevih zenevskih sesija, otpor institucija i gradana podijeli RBiH, onemogucavan je prekidom svih telefonskih i fax-veza Sarajeva sa okolnim svijetom.