IZJAVA GODINE
- poplava
E onda si los gradjevinac... Pogledaj prenosenje toplote kroz armirani beton pa se javi. A sracunaj kolike su vanjske povrsine stana koji se nalazi u sredini u odnosu na unutrasnje i uracunaj da i te vanjske imaju kakvu-takvu izolaciju pa da vidimo sta je ispalo...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Gdje ti zivis?poplava wrote:E onda si los gradjevinac... Pogledaj prenosenje toplote kroz armirani beton pa se javi. A sracunaj kolike su vanjske povrsine stana koji se nalazi u sredini u odnosu na unutrasnje i uracunaj da i te vanjske imaju kakvu-takvu izolaciju pa da vidimo sta je ispalo...
ALipashino polje je drama...u vecini stanova ne rade "radijatori" kad god zovu da se to sredi, nadje se neki izgovor, jedino sto grije je vertikala u hali i kuhinji...ostalo sve isto kocka leda...prozori...ko je ono postavljao dabogda mu grob onako postavili, zavjese se dignu i i do ugla od 70 stepeni od prozora kad vjetaric puhne...
na 5 cm ispod STOKA prozora fol zid a kroz njega puse ko kroz Vilerov goblen...
I jos salju tuzbe i prijetnje ....
- poplava
Sad ce opet reci da radim u Toplanama... Nije to nijhov problem, to treba da poprave upravitelji. U mojoj zgradi je to sve popravljeno (od para za odrzavanje) i sad je OK. Od mojih 6 radijatora u stanu tri su otvorena je je inace pretoplo. A to ako je negdje losa izolacija, opet nema veze s njima...mIRCerka wrote:Gdje ti zivis?poplava wrote:E onda si los gradjevinac... Pogledaj prenosenje toplote kroz armirani beton pa se javi. A sracunaj kolike su vanjske povrsine stana koji se nalazi u sredini u odnosu na unutrasnje i uracunaj da i te vanjske imaju kakvu-takvu izolaciju pa da vidimo sta je ispalo...
ALipashino polje je drama...u vecini stanova ne rade "radijatori" kad god zovu da se to sredi, nadje se neki izgovor, jedino sto grije je vertikala u hali i kuhinji...ostalo sve isto kocka leda...prozori...ko je ono postavljao dabogda mu grob onako postavili, zavjese se dignu i i do ugla od 70 stepeni od prozora kad vjetaric puhne...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Znaci upravitelj treba da popravlja ono sto toplana naplacuje...poplava wrote:Sad ce opet reci da radim u Toplanama... Nije to nijhov problem, to treba da poprave upravitelji. U mojoj zgradi je to sve popravljeno (od para za odrzavanje) i sad je OK. Od mojih 6 radijatora u stanu tri su otvorena je je inace pretoplo. A to ako je negdje losa izolacija, opet nema veze s njima...mIRCerka wrote:Gdje ti zivis?poplava wrote:E onda si los gradjevinac... Pogledaj prenosenje toplote kroz armirani beton pa se javi. A sracunaj kolike su vanjske povrsine stana koji se nalazi u sredini u odnosu na unutrasnje i uracunaj da i te vanjske imaju kakvu-takvu izolaciju pa da vidimo sta je ispalo...
-
malamaca
A sta biva sa onim stanovima u kojima se grije jedna ili dvije prostorije? Evo za primjer moja nana, grije se na plin i placa ga od penzije. Normalno da ce grijati samo dvije prostorije u kojima boravi. One prostorije koje grije su stvarno tople, a one koje ne grije su ledara. Kako to?
Evo, uzecemo da to oko grijanja na komisijine radijatore stoji (mada mi nekako nije logicno), onda nek ukinu pausal a svi ce se gradjani obavezati da stave sebi izolacione ploce od stiropora - i to peticu da slucajno koja kalorija ne pobjegne komsiji. Sta mislis da li bi to pilo vode? Jeftinije je to nego da nas ovako pljackaju do kraja zivota nekakvim pausalima za nenapravljenu potrosnju.
Evo, uzecemo da to oko grijanja na komisijine radijatore stoji (mada mi nekako nije logicno), onda nek ukinu pausal a svi ce se gradjani obavezati da stave sebi izolacione ploce od stiropora - i to peticu da slucajno koja kalorija ne pobjegne komsiji. Sta mislis da li bi to pilo vode? Jeftinije je to nego da nas ovako pljackaju do kraja zivota nekakvim pausalima za nenapravljenu potrosnju.
- poplava
Oni naplacuju samo isporuku toplotne energije, znaci tople vode. Isto kao sto Sarajevogas naplacuje isporuku plina... i to je to...mIRCerka wrote:Znaci upravitelj treba da popravlja ono sto toplana naplacuje...poplava wrote:Sad ce opet reci da radim u Toplanama... Nije to nijhov problem, to treba da poprave upravitelji. U mojoj zgradi je to sve popravljeno (od para za odrzavanje) i sad je OK. Od mojih 6 radijatora u stanu tri su otvorena je je inace pretoplo. A to ako je negdje losa izolacija, opet nema veze s njima...mIRCerka wrote: Gdje ti zivis?
- poplava
Ne bi pilo vode jer su se vec obavezali da placaju racune za centralno, pa ih ne placaju...malamaca wrote:A sta biva sa onim stanovima u kojima se grije jedna ili dvije prostorije? Evo za primjer moja nana, grije se na plin i placa ga od penzije. Normalno da ce grijati samo dvije prostorije u kojima boravi. One prostorije koje grije su stvarno tople, a one koje ne grije su ledara. Kako to?
- poplava
Jadna li nam majka ako nam ti nesto projektujes, ali cisto sumnjam...saim_adka wrote:hoces da kazes da ako dva razlicita stana dijeli betonski zid (cesto debljine 15 cm) - da ce taj zid isijavati toplotu onom stanu koji nema grijan prostor?poplava wrote:E onda si los gradjevinac... Pogledaj prenosenje toplote kroz armirani beton pa se javi. A sracunaj kolike su vanjske povrsine stana koji se nalazi u sredini u odnosu na unutrasnje i uracunaj da i te vanjske imaju kakvu-takvu izolaciju pa da vidimo sta je ispalo...
de malo razmisli o tome? prekontaj se - ima li smisla?
tu ti ne treba ni fakultet ni gradjevinac da kazu da je nebuloza.
mogu ti samo reci ovo, ako je jedna prostorija grijana a druga ne, tacnije ako s jdne strane zida imas leden a s druge topao zrak - moze ti se samo po ivicama pojaviti grinje i vlaga (princip kondenza) - jer taj medjuzid nije zasticen po poravilima unutra/van...
znas li ti koji tempereturu moras u prostoriji postici da bi betonski zid reflektovao toplinu - jedino da si taj zid armirao sa grijacima!
- chuchumbamayumbe
A hajde mi objasni kako to da u Njemackoj i Austriji (navodim zato sto znam iz licnog iskustva) ne mora biti pausal u zgradi, nego placas onoliko toplotne energije koliko potrosis + neko redovnu godisnju sumu koja ide na odrzavanje, tekuce troskove...poplava wrote:Mora biti pausal jer toplota iz stana koji se grije prelazi u stan koji se ne grije, pa se onda taj stan grije indirektno. Znaci, u slucaju da neko grije stan, a ovi oko njega (lijevo, desno, dole i gore) ne griju, kad bi imali ugradjene mjerace potrosnje, ovaj sto grije bi placao za sebe i za njih, jer toplota prolazi kroz zidove. U slucaju da nema pausala, oni ne bi placali nista, a ovaj sto grije bi platio za sve. I sta onda?
Sto se vode tice, mozes pogledati spisak stanara u ulazu koji su prijavljeni vodovodu - treba ti sifra potrosaca, pa fino na njihovu web stranu i provjeri pa prijavi ako sta ne valja. To je do vas u zgradi...
Nema nikakve veze da li se komsija do tebe grije ili ne, nego placas ono sto potrosis, a ne kao ovdje da placas a ne grijes se, jer konvektori na Alipasinom nikada nisu grijali kako treba.
Ja sam ih zamijenio, ubacio aluminijske i sada mi je u stanu sauna, a placam koliko i komsija pored mene, a on se zimi nije ugrijao od kada se uselio, tamo negdje krajem sedamdesetih.
Ista stvar se desava i kod racuna za vodu i pausalnog placanja, tako da planiram da uvedem vodomjer samo za svoj stan, tako da ne placam za ove koji nisu u stanju da poprave cesme pa im voda lije po cijeli dan.
A sto je meni najvaznije od svega, u dogledno vrijeme cu se odjaviti sa Toplana, svacu ih da mi blindiraju vertikalu (na zadnjem sam spratu) i ugradicu protocni elektricni bojler, tako da sa Toplanama necu imati veze. Odem lijepo mjesec dana vani, zatvorim grijanje i ne placam nikome nista.
Nahajcam koliko mi drago, toliko struje i platim i mirna Bachka!
A ne da se trpi ovaj lopovluk i bahatost!
- poplava
ako ti je lakse, nazovi ovo boldirano pausal i to je to...chuchumbamayumbe wrote:A hajde mi objasni kako to da u Njemackoj i Austriji (navodim zato sto znam iz licnog iskustva) ne mora biti pausal u zgradi, nego placas onoliko toplotne energije koliko potrosis + neko redovnu godisnju sumu koja ide na odrzavanje, tekuce troskove...poplava wrote:Mora biti pausal jer toplota iz stana koji se grije prelazi u stan koji se ne grije, pa se onda taj stan grije indirektno. Znaci, u slucaju da neko grije stan, a ovi oko njega (lijevo, desno, dole i gore) ne griju, kad bi imali ugradjene mjerace potrosnje, ovaj sto grije bi placao za sebe i za njih, jer toplota prolazi kroz zidove. U slucaju da nema pausala, oni ne bi placali nista, a ovaj sto grije bi platio za sve. I sta onda?
Sto se vode tice, mozes pogledati spisak stanara u ulazu koji su prijavljeni vodovodu - treba ti sifra potrosaca, pa fino na njihovu web stranu i provjeri pa prijavi ako sta ne valja. To je do vas u zgradi...
Nema nikakve veze da li se komsija do tebe grije ili ne, nego placas ono sto potrosis, a ne kao ovdje da placas a ne grijes se, jer konvektori na Alipasinom nikada nisu grijali kako treba.
Ja sam ih zamijenio, ubacio aluminijske i sada mi je u stanu sauna, a placam koliko i komsija pored mene, a on se zimi nije ugrijao od kada se uselio, tamo negdje krajem sedamdesetih.
Ista stvar se desava i kod racuna za vodu i pausalnog placanja, tako da planiram da uvedem vodomjer samo za svoj stan, tako da ne placam za ove koji nisu u stanju da poprave cesme pa im voda lije po cijeli dan.
A sto je meni najvaznije od svega, u dogledno vrijeme cu se odjaviti sa Toplana, svacu ih da mi blindiraju vertikalu (na zadnjem sam spratu) i ugradicu protocni elektricni bojler, tako da sa Toplanama necu imati veze. Odem lijepo mjesec dana vani, zatvorim grijanje i ne placam nikome nista.
P.S. javi nam kako je islo blindiranje
Last edited by poplava on 24/01/2008 16:22, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
Pusti se shuplje covjece. Jedno je placanje tekucih troskova u visini recimo 10km ili malo vise za odrzavanje, a drugo je naplacivanje grijanja po neznamnijasamvisekolikoKMpokvadratnommetru metru 12 mjeseci u godini +pdv.poplava wrote:ako ti je lakse, nazovi ovo boldirano pausal i to je to...chuchumbamayumbe wrote:A hajde mi objasni kako to da u Njemackoj i Austriji (navodim zato sto znam iz licnog iskustva) ne mora biti pausal u zgradi, nego placas onoliko toplotne energije koliko potrosis + neko redovnu godisnju sumu koja ide na odrzavanje, tekuce troskove...poplava wrote:Mora biti pausal jer toplota iz stana koji se grije prelazi u stan koji se ne grije, pa se onda taj stan grije indirektno. Znaci, u slucaju da neko grije stan, a ovi oko njega (lijevo, desno, dole i gore) ne griju, kad bi imali ugradjene mjerace potrosnje, ovaj sto grije bi placao za sebe i za njih, jer toplota prolazi kroz zidove. U slucaju da nema pausala, oni ne bi placali nista, a ovaj sto grije bi platio za sve. I sta onda?
Placacu ja pausal za odrzavanje (nesto kao i za odrzavanje elektricnog brojila) plus toplotnu energiju onoliko koliko potrosim, ali necu da placam ne-utrosenu toplotnu energiju, razumijes li?
Nema me 2 mjeseca u stanu, otisao sam, zavrnuo radijatore i opet moram platiti? Ma daaaj....
Dakle, probaj opet da mi argumentovano objasnis zasto bas mora pausal, ako mozes?
- poplava
Evo vam primjer iz zgrade koja ima obracun po stanu (kolega, nije moj stan, na zalost):
cijena po m2, svaki mjesec: 0.4752 KM + PDV
cijena po jedinici potrosene energije (ne znam tacno kako obracunavaju pa da ne lupam): 0.08 KM sa PDV
Valja li vam ovo?
P.S. Ako ima ko iz Toplana neka me ispravi...
cijena po jedinici potrosene energije (ne znam tacno kako obracunavaju pa da ne lupam): 0.08 KM sa PDV
Valja li vam ovo?
- chuchumbamayumbe
Grijanje je preko 1km po kvadratu, bar u Sarajevu!poplava wrote:Evo vam primjer iz zgrade koja ima obracun po stanu (kolega, nije moj stan, na zalost):
Valja li vam ovo?
- baustelac
Imas ti "gradjevinac" jos puno da ucis, samo da se nadam da drugi nece tvoje greske placati i zbog njih ispastati.saim_adka wrote:evo ja sam gradjevinac i reci cu ti da vecu nebulozu u zivotu nisam cuo.
a sta cemo onda sa hladnim zrakom s vana?
- poplava
Jeste za stanove gdje nema mjeraca toplote, ovo je sa racuna Toplana za stan koji ima svoj mjerac, u Sarajevu.chuchumbamayumbe wrote:Grijanje je preko 1km po kvadratu, bar u Sarajevu!poplava wrote:Evo vam primjer iz zgrade koja ima obracun po stanu (kolega, nije moj stan, na zalost):
Valja li vam ovo?
- chuchumbamayumbe
OK, ali onda ne shvacam tvoju poentu?poplava wrote:Jeste za stanove gdje nema mjeraca toplote, ovo je sa racuna Toplana za stan koji ima svoj mjerac, u Sarajevu.chuchumbamayumbe wrote:Grijanje je preko 1km po kvadratu, bar u Sarajevu!poplava wrote:Evo vam primjer iz zgrade koja ima obracun po stanu (kolega, nije moj stan, na zalost):
Valja li vam ovo?
Moze li se placati po potrosnji ili mora pausalno da se placa?
- poplava
prvi dio mora, drugi ne, ako ne trosis...chuchumbamayumbe wrote:OK, ali onda ne shvacam tvoju poentu?poplava wrote:Jeste za stanove gdje nema mjeraca toplote, ovo je sa racuna Toplana za stan koji ima svoj mjerac, u Sarajevu.chuchumbamayumbe wrote: Grijanje je preko 1km po kvadratu, bar u Sarajevu!
- chuchumbamayumbe
Malo se ovo komplicira...poplava wrote:prvi dio mora, drugi ne, ako ne trosis...chuchumbamayumbe wrote:OK, ali onda ne shvacam tvoju poentu?poplava wrote: Jeste za stanove gdje nema mjeraca toplote, ovo je sa racuna Toplana za stan koji ima svoj mjerac, u Sarajevu.
Hajde mi objasni sta smatras pod prvim a sta pod drugim dijelom, da budem siguran da smo bar tu nacisto...
- poplava
prvi dio - cijena po kvadratuchuchumbamayumbe wrote:Malo se ovo komplicira...poplava wrote:prvi dio mora, drugi ne, ako ne trosis...chuchumbamayumbe wrote: OK, ali onda ne shvacam tvoju poentu?
Moze li se placati po potrosnji ili mora pausalno da se placa?![]()
Hajde mi objasni sta smatras pod prvim a sta pod drugim dijelom, da budem siguran da smo bar tu nacisto...
drugi dio - cijena po brojacu
- baustelac
Ti se pozivas na Austriju i Njemacku kao licno iskustvo a to ti je mozda samo neko pricao pa govoris da je licno. Ja cu ti reci za Njemacku ali licno iskustvo . Nema nigdje da placas samo ono sto potrosis, ima samo razliciti modeli i procenti placanja pausal:potroseno ali taj pausal je skoro uvijek veci od onoga potrosenog. U svakom ugovoru o iznajmljivanju stana stoji da si duzan odrzavati temperature svojih prostorija iznad 16-18 stepeni (zivisno od ugovora).chuchumbamayumbe wrote:Pusti se shuplje covjece. Jedno je placanje tekucih troskova u visini recimo 10km ili malo vise za odrzavanje, a drugo je naplacivanje grijanja po neznamnijasamvisekolikoKMpokvadratnommetru metru 12 mjeseci u godini +pdv.poplava wrote:ako ti je lakse, nazovi ovo boldirano pausal i to je to...chuchumbamayumbe wrote: A hajde mi objasni kako to da u Njemackoj i Austriji (navodim zato sto znam iz licnog iskustva) ne mora biti pausal u zgradi, nego placas onoliko toplotne energije koliko potrosis + neko redovnu godisnju sumu koja ide na odrzavanje, tekuce troskove...
Placacu ja pausal za odrzavanje (nesto kao i za odrzavanje elektricnog brojila) plus toplotnu energiju onoliko koliko potrosim, ali necu da placam ne-utrosenu toplotnu energiju, razumijes li?
Nema me 2 mjeseca u stanu, otisao sam, zavrnuo radijatore i opet moram platiti? Ma daaaj....
Dakle, probaj opet da mi argumentovano objasnis zasto bas mora pausal, ako mozes?
- chuchumbamayumbe
Upravo tako. Postoji ugovor, postoji pausal i postoji potrosnja.baustelac wrote:Ti se pozivas na Austriju i Njemacku kao licno iskustvo a to ti je mozda samo neko pricao pa govoris da je licno. Ja cu ti reci za Njemacku ali licno iskustvo . Nema nigdje da placas samo ono sto potrosis, ima samo razliciti modeli i procenti placanja pausal:potroseno ali taj pausal je skoro uvijek veci od onoga potrosenog. U svakom ugovoru o iznajmljivanju stana stoji da si duzan odrzavati temperature svojih prostorija iznad 16-18 stepeni (zivisno od ugovora).chuchumbamayumbe wrote:Pusti se shuplje covjece. Jedno je placanje tekucih troskova u visini recimo 10km ili malo vise za odrzavanje, a drugo je naplacivanje grijanja po neznamnijasamvisekolikoKMpokvadratnommetru metru 12 mjeseci u godini +pdv.poplava wrote: ako ti je lakse, nazovi ovo boldirano pausal i to je to...
Dakle, placas pausal (u ovom slucaju pod pausalom smatram troskove tekuceg odrzavanja koji su daleko manji od pausala koji ljudi ovdje spominju - pausalne potrosnje), placas potrosnju (koja zavisi od toga koliko zelis da se grijes).
Ruku na srce, grijanje je toliko skupo da se nikada nisam ugrijao k'o gozpodin, a kamoli da sam se razgachio, uvijek je bilo 18c. Samom cijenom se ljudi tjeraju da racionalno koriste toplotnu energiju, a ne kao kod nas - ja imam nove Al radijatore, odvrnem koliko mi volja, hodam gologuz po stanu, +24 a placam po kvadratu ko i onaj sto se smrzava po jorganima, u stanu pored mene. Da mi naplate po potrosnji sigurno ne bih tako nesto radio.
Dakle, treba da postoje stanoviti pausalni troskovi (kao i kod potrosnje el.energije), ali stvarna potrosnja treba da se obracunava po utrosku toplotne energije, a ne po "pausalnoj potrosnji".
Nadam se da se razumijemo...
- baustelac
Ma ok je, razumijemo se. Samo hocu da kazem, nigdje nema da se grijanje placa po utrosenom, pausal mora biti i on nije u toliko malom procentu kao kod elektricne energije.
Druga stvar, ne znam kolika je cijena m2 grijanog prostora u Sarajevu ali evo lupit cu, neka je 2KM/m2, to je znaci 160 KM/mjesec za jedan stan od 80 m2. To dodje za 6 mjeseci 960 KM. E sad, onaj ko ima kucu/stan i vlastito centralno grijanje, zna da ne moze proci s tom cifrom za godinu dana a da se grije na ugalj. O drugim vidovima goriva/energije da i ne govorim.
Druga stvar, ne znam kolika je cijena m2 grijanog prostora u Sarajevu ali evo lupit cu, neka je 2KM/m2, to je znaci 160 KM/mjesec za jedan stan od 80 m2. To dodje za 6 mjeseci 960 KM. E sad, onaj ko ima kucu/stan i vlastito centralno grijanje, zna da ne moze proci s tom cifrom za godinu dana a da se grije na ugalj. O drugim vidovima goriva/energije da i ne govorim.