Bilo nam je nametnuto da se izjašnjavamo kao vjerska skupina "Muslimani", i ginuli smo od 1992. do 1995. godine, preživjeli genocid, desetine hiljada nas je ostalo sakato, a sve da bismo (između ostalog) dobili šansu da se izjašnjavamo kao NAROD tj. Bošnjaci, a ne kao neki imaginarni "Bosanci". Shvatite već jednom da je Bošnjak Ustavna kategorija, a Bosanac ide pod ono "ostali". Pa jbt, i pas Bosanski Tornjak je Bosanac na neki način. Koji vam je...
Izjasnicu se kao Bosanac
- Država
#351 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
E ba, prekinite više da kakite.
Bilo nam je nametnuto da se izjašnjavamo kao vjerska skupina "Muslimani", i ginuli smo od 1992. do 1995. godine, preživjeli genocid, desetine hiljada nas je ostalo sakato, a sve da bismo (između ostalog) dobili šansu da se izjašnjavamo kao NAROD tj. Bošnjaci, a ne kao neki imaginarni "Bosanci". Shvatite već jednom da je Bošnjak Ustavna kategorija, a Bosanac ide pod ono "ostali". Pa jbt, i pas Bosanski Tornjak je Bosanac na neki način. Koji vam je...

- madner
#352 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ljudi islamske vjeroispovijesti po tradiciji i kulturiKlon wrote:Cilj Bosanaca !
kad bi se sutra svi Bosnjaci izjasnili kao Bosanci,
imali bi opet samo jedan narod u Bosni i Hercegovini, koje se zalaze za opstanak ove zemlje,
i opet bi 95 % tog naroda cinili ljudi islamske vjeroispovijesti (bar po tradiciji ili kulturi ).
imali bi isto ono sto i danas imamo sa Bosnjacima.
- HiperKliker
#353 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Iz istog razloga sto se i Gradjani Bosne osjecaju kao Bosanci.Jer Njemacka je drzava a bavarija nije.Drzava=Nacija. A to sto neko sa strane pokusava jednu Drzavu da svede na tri nacije to je greska dosadasnjih vodja torova koje ste vi birali.Država wrote:Neka mi neko od ovih "Bosanaca" objasni, zašto se recimo građani Minhena izjašnjavaju kao Nijemci? Zar im nije lakše da kažu "Mi smo Bavarci"...
-
rexmax
#354 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Gdje su podaci za mulimane ili ste ih strpali u isti kos sa Bosnjacima?sultan Suljo wrote:malo ja bolje znam stvari od većinerexmax wrote:Ko kaze da Bosnjaka ima 52% na osnovu kojih podataka to tvrdis?sultan Suljo wrote:da li si ti ograničen kao i drugi ili šta ??
Bosanci NISU KONSITUTIVNI NAROD i mogu se vodit samo kao OSTALI a zna se koliko oni imaju uticaja u parlamentu !!
osim toga Bošnjaka ima 52% i kad bi se svi izjasnili kao Bosanci onda bi mogao biti tek taj procenat
Tek poslije popisa 2013 znat cete koliko vas ima a ja vam mogu samo poruciti mrka kapa za vasu skupinu.
ako je među rođenom djecom posljednjih godina udio Bošnjaka 58-60% !!!!!
koliko onda može biti Bošnjaka
koju vašu "skupinu", jadan
na osnovu podataka za Federaciju BH link
na osnovu podataka za Republiku Fašističku link
te na osnovu podataka za distrikt Brčko link
-
mrAdil
#355 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Pazi se onda, nemoj ni blizu dzamije da te neko pogresno ne popise.rexmax wrote:
Lako vam se prebrojati, koliko vas dodje u djamiju petkom toliko vas je.
-
ArthurSpooner
#356 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Pa valjda covjek misli po historijskom nasljedju, imenima i tako.madner wrote: Ljudi islamske vjeroispovijesti po tradiciji i kulturi
-
niko poseban
#357 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
E,ali ovi što se izjašnjavaju kao Bosanci vjerovatno i ne slušaju mnogo hutbe i ne mare za stav IZ.Razmisli o tome.mrAdil wrote:
Ali, vi ste ovdje ubaceni da zbunite ljude, a sva sreca da dede i nane ne provode sahate po forumima pa da se zbune. Dovoljna je jedna hutba i sve ce to na svoje mjesto. No problem!
- HiperKliker
#358 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Mi ce mo da mjenjamo taj ustav jaraneDržava wrote:E ba, prekinite više da kakite.
- Tkd
#359 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Država wrote:E ba, prekinite više da kakite.
- madner
#360 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Nema islamskih imena niti historijskom nasljedja kod vjeroispovijesti. I onda vi nekom pricate o pogresnom razmujevanju pojmovaArthurSpooner wrote:Pa valjda covjek misli po historijskom nasljedju, imenima i tako.madner wrote: Ljudi islamske vjeroispovijesti po tradiciji i kulturi
-
sultan Suljo
#361 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
rexmax wrote:Gdje su podaci za mulimane ili ste ih strpali u isti kos sa Bosnjacima?malo ja bolje znam stvari od većine
na tvoju jebenu žalost samo malo je njih koji su izsjasnili kao Muslimani

Last edited by sultan Suljo on 03/11/2012 17:51, edited 1 time in total.
-
Klon
#362 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
razumijem sta ti hoces da kazes, ali nigdje ne pise da ako si Bosnjak moras biti Musliman.HiperKliker wrote:Zato sto ce nas religija na kraju sve unistit.Treba gradit Bosnu za sve njene gradjane bilo kojih religijskih ubjedjenja.Oni koji se ne smatraju Bosancima nek slijede svoj tor al taj vjerski tor ce im sve vise slabit i ostat ce na kraju samo gornja maoca,siroki brijeg i laktasi a sto se mene tice ta 3 sela se mogu odvojit od bosne ako hoce jer takvi nikad nista nece ni doprinjet ovoj drzavi.Klon wrote:nek mi samo neki Bosanac obajsni, sto bi se to sprijecila dalja etnicka podjela BiH, ako se svi budemo izjasnili kao Bosanci.
jedno je etnicka pripadnost druga stvar je vjera.
nazalost su se kod nas etnije stvarale po vjeri, ali to je tako, to ne mozemo vise promjeniti.
ali sama cinjenica, da ljudi koje hoce da se izjasne kao Bosanci, sami vjeru i etnicku pripadnost izjednacavaju, ( jer zato nece da budu Bosnjaci )pokazuje dovoljno koliko je to u nama, da mi to uopste vise ne vidimo.
imali bi opet samo jedan narod u Bosni i Hercegovini, koje se zalaze za opstanak ove zemlje,
i opet bi 95 % tog naroda cinili ljudi islamske vjeroispovijesti (bar po tradiciji ili kulturi ).
- Država
#363 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Pa jebem mu miša nije ni Bosna država. Bosna je dio države Bosne i Hercegovine, jednako kao što je i Bavarska dio Njemačke......HiperKliker wrote:Iz istog razloga sto se i Gradjani Bosne osjecaju kao Bosanci.Jer Njemacka je drzava a bavarija nije.Drzava=Nacija. A to sto neko sa strane pokusava jednu Drzavu da svede na tri nacije to je greska dosadasnjih vodja torova koje ste vi birali.Država wrote:Neka mi neko od ovih "Bosanaca" objasni, zašto se recimo građani Minhena izjašnjavaju kao Nijemci? Zar im nije lakše da kažu "Mi smo Bavarci"...
-
niko poseban
#364 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
A za ove procente što je stavio rexmax...pa nije ni loše toliko (za Srbe ) koliko sam mislio.S obzirom da je većina njih odustala od rađanja djece,o iseljavanju da ne govorimo....da,nije ni loše.
-
sultan Suljo
#365 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
nesvjesni , Bošnjaci ništa ne bi imali ni protiv togaHiperKliker wrote:Mi ce mo da mjenjamo taj ustav jaraneDržava wrote:E ba, prekinite više da kakite.
i Bosnjak ce ic pod ostalo a svi Bosanci ce da imaju ista prava ko i za vrijeme Kulina Bana
ali jebat ćete dodikovci i ćovićevci
-
ArthurSpooner
#366 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Na nasim prostorima itekako ima historijskih nasljedja kod vjeroispovijesti. A kod nas kao u i svijetu ima imena koja su dominantna kod odredjenih vjerskih grupa.madner wrote:Nema islamskih imena niti historijskom nasljedja kod vjeroispovijesti. I onda vi nekom pricate o pogresnom razmujevanju pojmova
-
sultan Suljo
#367 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
tješi seniko poseban wrote:A za ove procente što je stavio rexmax...pa nije ni loše toliko (za Srbe ) koliko sam mislio.S obzirom da je većina njih odustala od rađanja djece,o iseljavanju da ne govorimo....da,nije ni loše.
iz godine u godinu sve ste gori

-
Domoeb
#368 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
dezulovic je satirican a ti osim samohvaljenja nisi dao nijedan odgovor.sultan Suljo wrote:nemaš ti pojma ni šta pišeš, a kamoli o čemu drugomDomoeb wrote:
koliko ti imas godina? ko kaze da je jedna grupa "divljacka" a da druga nije? gdje je u naucnoj interpretaciji jedna genetska grupa apriori civilizirana a druga divljacka?
to sto ti pricas je dakle demagogija, glupost. mislis da si pametan ako si negdje nasao dijagrame sa hapologrupama a pojma nemas ni sta to znaci ni koliko je relevantno istrazivanje, ni na kojem uzorku je radjeno, ni da je to potvrdjeno iz vise izvora, a o interpretaciji kako su negi geni divlji smijesno je i pricati...
prije nego padneš kao padobranac na temu, čitaj sve postove, divljake SLAVENE, srbe i hrvate koji su sa sjevera doselili na Balkan naziva Boris Dežulović, ja ga citiram i podržavam u potpunosti
što se tiče genetike, mogu ti biti profa doktor, a tvoja pitanja samo govore da ti o tome pojma nemaš
po tvojim tvrdnjama i intelektualnoj plitkosti vidi se da si neobrazovan.
- madner
#369 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Nije Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine pa da Bosna bude dio Bosne i HercegovineDržava wrote:Pa jebem mu miša nije ni Bosna država. Bosna je dio države Bosne i Hercegovine, jednako kao što je i Bavarska dio Njemačke......HiperKliker wrote:Iz istog razloga sto se i Gradjani Bosne osjecaju kao Bosanci.Jer Njemacka je drzava a bavarija nije.Drzava=Nacija. A to sto neko sa strane pokusava jednu Drzavu da svede na tri nacije to je greska dosadasnjih vodja torova koje ste vi birali.Država wrote:Neka mi neko od ovih "Bosanaca" objasni, zašto se recimo građani Minhena izjašnjavaju kao Nijemci? Zar im nije lakše da kažu "Mi smo Bavarci"...
-
Klon
#370 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
na brzaka napisao, valjda si skontao...madner wrote:Ljudi islamske vjeroispovijesti po tradiciji i kulturiKlon wrote:Cilj Bosanaca !
imali bi isto ono sto i danas imamo sa Bosnjacima.
procitaj recenicu, vidis imas ta dva znaka tu koji trebaju nesto da kazu.
- Bosnolog
#371 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
rexmax wrote:Gdje su podaci za mulimane ili ste ih strpali u isti kos sa Bosnjacima?sultan Suljo wrote:malo ja bolje znam stvari od većinerexmax wrote: Ko kaze da Bosnjaka ima 52% na osnovu kojih podataka to tvrdis?
Tek poslije popisa 2013 znat cete koliko vas ima a ja vam mogu samo poruciti mrka kapa za vasu skupinu.
A sta mislis gdje su strpali pavoslavce i katolike,ateiste i kako se vec ko vjerski izjasnjava,??? Podmeces vjersku odrednicu Musliman pod Etnicku i Nacionalnu,......
Od sredine XIX stoljeća zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci–pravoslavci, koji sebe nazivaju »pravoslavni« i »rišćani«, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi a naročito poslije donošenja Srbijanskog ustava 1835. god, u kojem doslovice stoji: «Svaki u vrijeme obnarodovanja ovog ustava u Serbskoj službi u Serbiji i izvan Serbije nalazeći se činovnik ili služitelj hristjanskog vjeroispovijedanja; svaki komu je deset godina prošlo od kako se u Serbiji nalazi, ili koji nepokretna dobra u njoj ima, smatra se Serbina….’’ Ustavi kneževine Serbije Beograd 1835. god. glava jedanaesta. Pored ovih administrativnih Srba bilo je i kupljenih. Vasa Pelagić je savjetovao učiteljima da čim stupe u školu nauče đake da na pitanje: ’Ko si ti, mali?’ odgovore: ’Ja sam Srbin.’ ‘A bilo bi dobro’ veli dalje Pelagić ’ako bi se našli dobri ljudi koji bi, tom prilikom dali djeci poneki krajcar, kako bi u njemu probudili želju da tako odgovaraju», (Obuse-nikova, Freidzon. Sedmi kongres slavista 1973 ::129).
Bošnjaci–katolici kao Hrvati. Čak se formiraju tajna udruženja »Srpska Odbrana» čija pravila su između ostalog u članu 17’’ Stalne i potajne čete ubijaće od muslimana samo Arnaute ili poturčene Srbe (Turke kako im Srbi dadoše ime) koji su se ispod turske vlasti odmetnuli u nameri da čine zla djela. Vojnike, žandare, kao i turske činovnike ne smiju napadati…… »još jedan od dokaza koliko je samo mržnje bilo prema Bošnjacima u Srbiji. Pored ovakvog viševjekovnog terora, Bošnjaci–muslimani, međutim, ostaju pri svom imenu, naizmjenično koristeći nazive »Bošnjak« i »Musliman«.Sve zavisi koliko im država u kojoj žive (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevina Jugoslavija i FNR Jugoslavija) sve ove države su na svoj način djelovale da se ukine ime Bošnjak i njihov jezik bosanski. Trgovacki putnici i kafandzije pravoslavci u Bosni su bili u sluzbi srbizacije Bosnjaka pravoslavca

- madner
#372 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ili jesi ili nisi, nece niko reci da si musliman ako su ti roditelji muslimani a ti se javno odreko vjereArthurSpooner wrote:Na nasim prostorima itekako ima historijskih nasljedja kod vjeroispovijesti. A kod nas kao u i svijetu ima imena koja su dominantna kod odredjenih vjerskih grupa.madner wrote:Nema islamskih imena niti historijskom nasljedja kod vjeroispovijesti. I onda vi nekom pricate o pogresnom razmujevanju pojmova
To je jako jasno sto se tice vjeroispovijesti a vi ovdje natezete vasu tezu.
- respo
#373 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
drzavljanstvo nacionalnost i narodnost su 3 razlicite stvari shvatite to vec jednomAkadi wrote:Svi državljani Bosne su po default-u Bosanci i Hercegovci. Nema potrebe da se izjašnjavaš tako po nacionalnosti/narodnosti osim ako ti nije cilj da praviš četvrti tor... što ne bi bilo baš "građanski" sa vaše strane...miki.ba wrote:Stvarno mi nisi jasan, pa kako bi ti da se izjasne Bosanci?
-
ArthurSpooner
#374 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ko "mi"? Ovaj "rexmax", najglasniji "Bosanac" na ovoj temi, kaze da "muslimana" ima 2 miliona u ovoj drzavi a da Bosnjaka nece biti ni 20%madner wrote:Ili jesi ili nisi, nece niko reci da si musliman ako su ti roditelji muslimani a ti se javno odreko vjere![]()
To je jako jasno sto se tice vjeroispovijesti a vi ovdje natezete vasu tezu.