Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post Reply

Vase misljenje: kada ce biti izgradjene i zavrsene ove aktuelne Autoceste u BiH?

2010
12
6%
2015
28
15%
2020
32
17%
2025
9
5%
2030
107
57%

Total votes: 188

VanHelsing

Post by VanHelsing »

Sto se tice tog provociranja da ti odmah kazem, zaboli mene neka stvar sta si ti htio i mislio a te svoje parole mozes gurnuti tamo gdje sunce ne sija.

Ja imam pravo da kazem sta mislim. Ono sto ja mislim se bazira na onome sto sam vidio svojim ocima na putovanjima po SADu i Kanadi i po nekim zemljama EU. Dakle nije meni, ko tebi, izvor Senad Hadzifejzovic, vec sam ja imao priliku da sagledam taj proces u cijelini. Ako ti se ne svidja sta mislim o problemu popij apaurin, a to ko je od nas dvojice razuman i ko je upravu dovoljno ilustruje cinjenica da si ti mene, nekoga koga nikad u zivotu nisi u prolazu sreo, optuzio da direktno doprinosim prehrani iz kontejnera..toliko o argumentima i parolama.

A za sve koji hoce da ovaj problem sagledaju u cijelini ja vam predlazem da prvo procitate ono sto nam se nudi, dakle proucite dokumentaciju koju su ovi usvojili pa da vidite o kakvoj se megalomanskoj ideji tu radi..pa mi onda recite kako vi mislite da se to finansira. Ja vam kazem i garantujem da ce se to finansiratri tako sto ce nama vlasnicima automobila registracija da skoci na par hiljada maraka..a tad ce biti kasno za kukanje.
Prenj

Post by Prenj »

Mr_M wrote:Taj put ima perspektivu samo u slucaju, ako bude napravljen do kraja, jer drugacije nije moguce odrzavati isti, barem sto se tice finansija.
Autoput je svakako potreban, pa nismo valjda zemlja treceg svijeta. Kroz autoput se razvijaju i druge grane privrede.
Po svim parametrima mi JESMO zemlja treceg svijeta :(
Stari

Post by Stari »

Oprostite mi sto upadam...htio sam samo postaviti jedno prakticno pitanje vama koji ste nastanjeni na tim prostorima. Dokle se stiglo sa izgradnjom trenutno aktuelna dionice autoputa? ...hoce li trasa stici do piramide prije nego je Osmanagic iskopa?

Ima li sanse da tokom ove godine zapocne izgradnja zaobilaznice?

hoce li poceti izgradnja dionice od Kaknja do Visokog?

Ima li ista od izgradnje zeljeznicke pruge od Varesa do Banovica? :shock:
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote:Oprostite mi sto upadam...htio sam samo postaviti jedno prakticno pitanje vama koji ste nastanjeni na tim prostorima. Dokle se stiglo sa izgradnjom trenutno aktuelna dionice autoputa? ...hoce li trasa stici do piramide prije nego je Osmanagic iskopa?

Ima li sanse da tokom ove godine zapocne izgradnja zaobilaznice?

hoce li poceti izgradnja dionice od Kaknja do Visokog?

Ima li ista od izgradnje zeljeznicke pruge od Varesa do Banovica? :shock:
Odgovor je sva cetiri puta NEGATIVAN.
neki

Post by neki »

E nek si ti najpametniji pa znas sve odgovore...
Zbog takvih kao ti koji iskljucivo sjede i filozofiraju odgovor je na vecinu pitanja negativan
Mahalac

Post by Mahalac »

Jes vala Prenj...
...but me nerviras... :D :D

vidi ba sunce 8)
Prenj

Post by Prenj »

Mahalac wrote:Jes vala Prenj...
...but me nerviras... :D :D

vidi ba sunce 8)
Ima djelomicno pomracenje sunca danas ... cuvaj oci :D :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

neki wrote:
E nek si ti najpametniji pa znas sve odgovore...
Zbog takvih kao ti koji iskljucivo sjede i filozofiraju odgovor je na vecinu pitanja negativan
Nemoj sjediti Prenj.

Ustani...
Stari

Post by Stari »

Hvala na istina pesimisticki intoniranim no vjerovatno posve iskrenim odgovorima Prenj.

moram ipak uputiti dodatno pitanje ili, da tako kazem moblu za objasnjenje,

na pitanje:hoce li trasa stici do piramide prije nego je Osmanagic iskopa?

kazes odgovor je takodjer negativan.

Sta to treba da znaci....protivim se takvom nacinu rezonovanja...

novine, politicari, neki od forumskih dopisnika.... pa cak je to donekle vidljivo i sateliskim slikama dostupnim: na http://maps.google.com/ (klickaj na satelite) i zoomiraj na centralnu bosnu vidjet ces bijelu liniju (gradiliste auto-ceste) su jedinstveni u stavu da je posao stigao skoro pa vrlo blizu Visokog....

Nadajuci se da je gornja argumantacija dovoljno stabilna molim ...Prenja da se izjasni i / ili da dodatno pojasnjenje u vezi stava po kojem cesta nece stici do visokog ...prije nego sto Osmanagic otkopa Piramidu...

Dali se to treba tumaciti da ce Osmanagic iskopati piramidu prije Maja / Juna mjeseca...?
vodoinstalater

Post by vodoinstalater »

Ako "naš" inženjer nad inženjerima i ministar pametnica bude malo radio moguce je da se uskoro pod "piramidiom" i nadje neki autoput ali poznavajuci istog, cisto sumnjama. Prije ce biti da ce se procedura oko nastavka gradnje autoputa tj oko tendera i odabira izvodjaca okoncati negdje 1 septembra. A pocetak radova zvanicno 15tog septembra dok ce se poceti raditi zajedno sa prvim pravim kišama. Na kraju krajeva to nam je oprobana taktika do sada smo sve tako napravili što mijenjati.
Usput samo se pitam gdje li su orocene sredstva on ti 70 miliona što su pokupljena iz telekoma...vjerovatno nigdje

Obilaznica oko sarajeva sumnjam da ce biti zapoceta ove godine mozda ko i ovaj nastavak autoputa za sto je zalost veca jer smo se za to zaduzili i vec nam tece period mirovanja kredita. Ali hajde ba kome je potrebna zaobilaznica, to služi da se Sarajevo zaobidje...:))))

Ali eto ako ništa relativno brzo bi trebali dobriti kakvu takvu dokumetaciju za sam koridor. Kakav ce na kraju biti kvalitet odrađenog posla nisam baš meritoran da ocjenim ali eto ako ništa znace se trasa, i što je još bitnije dobit ce se poprilicno tacno koliko bi to sve trebalo koštati, i to po segmentima.

Neko je prije spomenuo da mi nema šansi da sve to plačamo i izgradimo.
Tačno je da nemamo sada kapaciteta za to. A tacno je da bi zaduživanje države bila najlošija solucija. Medjutim želim reci da sada postoje potuno isplative dionice puta (Sarajevo Zenica) koje bi se mogle same otplatiti, i uloženi novac i kontinuirano održavanje. Po meni to bi trebalo napraviti što prije a onda raditi projekte za ostale dionice koje bi trebale biti presjek izmedju isplativih-jeftinih-jako potrebnih.

Tako do konačne pobjede!
:))
Pardon tako do autoputa!
Prenj

Post by Prenj »

"Oslobođenje" na trasi dionice autoputa Podlugovi-Visoko
03/04/06
Radovi na mostu u Čekrekčijama

Graditelji jure rokove, ostali vrte glavom

Izgradnja 8,5 kilometara duge dionice autoputa od Podlugova do Visokog iz dana u dan je intenzivnija. Produžena zimska pauza zbog snijega i hladnog vremena u martu, prema informacijama koje smo dobili iz Službe za odnose sa javnošću GP Put, nije pomaknula rokove za završetak gradnje. Graditelji trenutno postavljaju gornji sloj kolničke konstrukcije. Kako je predviđeno, dvije sedmice po završetku mostova biće završeni i svi preostali radovi na trasi.

Atmosfera na gradilištu i među mještanima okolnih naselja je različita: radnici su optimisti, a mještani s nevjericom prihvataju njihovu tvrdnju da bi radovi mogli biti završeni u planiranom roku, koji ističe krajem maja. Optimisti među mještanima prognoziraju da će radovi biti završeni u avgustu, dok su pesimisti skloni predviđanju da će svečano otvaranje uslijediti pred ovogodišnje izbore.

Bilo kako bilo, najveći skeptici među mještanima izračunali su da će, ako se radovi nastave ovakvim intenzitetom, koridor 5C biti gotov za četrdeset godina.
Stari

Post by Stari »

@Vodoinstalater
Medjutim želim reci da sada postoje potuno isplative dionice puta (Sarajevo Zenica) koje bi se mogle same otplatiti, i uloženi novac i kontinuirano održavanje.
Ispravan rezon....nego...zar nije to sto se sada gradi upravo to o cemu ti pricas? Ako cesta do Visokog bude zavrsena ovog ljeta (maj ili avgust nije bitno) i ako bi se recimo na jesen pocelo sa nastavkom do Kaknja...te nesto kasnije sa zaobilaznicom...to bi vec vise od pola posla bilo (te isplative dionice od Sarajeva do ...malo iza Zenice).

Ne treba covjek biti strucnjak ni za kakve autoputeve pa da ukonta da je to - to ....Ta cesta ce moci ispravno funkcionisati odmah nakon pustanja u pogon.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=

Haris Silajdžić za "Dnevni avaz"

Kuvajt nudi BiH povoljan kredit za gradnju autoputa

Spremni investirati i u druge projekte u našoj zemlji * Od bh. institucija očekuju pojednostavljenje procedure * Saradnja i u oblasti zdravstva

Kuvajtski fond spreman je pomoći Bosni i Hercegovini u izgradnji autoputa na koridoru 5C davanjem kredita pod povoljnim uvjetima sa dugim grejs-periodom.

Također, spremnost za investiranje u neke druge projekte u našoj zemlji pokazala je i Kuvajtska investicijska agencija KIA koja radi u okviru ministarstva finansija te zemlje.

Potpuna dokumentacija

- Fond je, kako su mi saopćili čelnici ove državne institucije, spreman učestvovati u zatvaranju finansijske konstrukcije u izgradnji autoputa. Isto onako kako su to i ranije bili spremni, međutim, bh. institucije su tada dostavile neadekvatnu dokumentaciju. Dakle, sada je potrebno ljudima poslati potpunu dokumentaciju i zahtjev kako bi nam dali kredit - kazao nam je u telefonskom razgovoru iz Kuvajta Haris Silajdžić, osnivač Stranke za BiH.

Tokom posjete ovoj prijateljskoj zemlji Silajdžić je u privatnim kontaktima sa čelnicima Kuvajtskog fonda, KIA-e i ministrom finansija dobio još jednu potvrdu spremnosti ove prijateljske zemlje da ulaže u BiH.

- Svi su spremni investirati u BiH i privatne kompanije. Treba napomenuti da su Fond i KIA već prisutni u BiH, ali da žale što nema bolje saradnje s bh. institucijama. Kazali su da, bez obzira na to što su neke stvari do sada teško išle, žele ulagati, ali pod uvjetom da s naše strane bude sve jasnije.
Dakle, od nas se očekuje aktivniji odnos, da projekti koje nudimo budu gotovi, da nema birokratskih prepreka koje nigdje drugo ne postoje, tačnije pojednostavljenje procedure - naglašava Silajdžić.

Ozbiljni projekti

Kuvajtski fond je državna institucija koja davanjem povoljnih kredita pomaže zemljama u razvoju u izgradnji infrastrukture. - Važno je napomenuti da je ministar finansija Kuvajta kazao da u onom trenutku kada budemo spremni mi, saradnja može biti aktivirana. Za ovakvu vrstu saradnje moralo bi se angažirati jedno tijelo od desetak eksperata koji bi radili na tome da se ostvari brza komunikacija i mislim da bi se to isplatilo. To ćemo nakon izbora i napraviti jer ne koristimo mogućnosti koje nam se pružaju. Tamo gdje ima ozbiljnih projekata možemo naći partnere, investicije mogu doći u BiH. Dakle, do nas je - ističe Silajdžić.
S njim u Kuvajtu boravio je i direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faris Gavrankapetanović, koji je imao nekoliko susreta sa zvaničnicima te zemlje u vezi sa saradnjom na polju zdravstva.

E. SARAČ

Koraci nakon izbora

- Mi ćemo se poslije izbora pobrinuti da BiH ponovo bude u prvom planu u onim zemljama i onim institucijama koje žele saradnju s nama. Ako se ne nametnemo, nema zapošljavanja, nema pomaka u privredi. Sve ovo podrazumijeva jedan ekonomski prostor, pojednostavljenje procedure i stvaranje povoljnijeg ambijenta za investitore. Mi moramo ofanzivno krenuti - kaže Silajdžić.

Nismo iskoristili priliku

- Nema nikakvog razloga da u naredne dvije-tri godine svaki građanin BiH ne osjeti značajan napredak. Ali, ponavljam, sve je do nas. Postoje kontakti, postoje prijateljske zemlje koje su spremne pomoći. Građani i vlada Kuvajta dokazali su da se prijateljski odnose prema nama. Međutim, mi nismo iskoristili tu priliku na najbolji način - podsjeća Silajdžić.
novel

Post by novel »

Kuvajt nudi BiH povoljan kredit za gradnju autoputa
Haris Silajdžić
Ko i zeljezara :oops: ....razanj u selo pred izbore :? :oops:
bleka

Post by bleka »

Jesu mi vise dokurcile ove price o autoputu. Mi stvarno nemamo strategiju razvoja kao opcenito drustvo. Prvo, energetska kriza s naftom. I u Z. Evropi auto je luksuz plus polucija zraka, masa ljudi koristi bicikla. Samo kod nas covjek nema gaca ali ima naku krntiju koja samo moze ubiti nekoga a ne donijeti neku korist.

Drugo Bosna ima struju i sto puta bi bilo pametnije razviti gustu mrezu zeljeznice na relatvno jeftinoj elektricnoj energijij koja bi vukla razvoj industrije, turizma, etc/ Recimo u Svici ja zaista ne vidim potrebu za autom sa fantasticnom zeljeznicom.

Al nas narod naviko ko da smo u Americi, s Bistrika mora sletit autom po cigare
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

bleka wrote: Drugo Bosna ima struju i sto puta bi bilo pametnije razviti gustu mrezu zeljeznice na relatvno jeftinoj elektricnoj energijij koja bi vukla razvoj industrije, turizma, etc/ Recimo u Svici ja zaista ne vidim potrebu za autom sa fantasticnom zeljeznicom.
Bosna nema struju. Nema je dovoljno. Mozda ima potencijal,ali struje nema...

Smatram da bi se trebalo cak raditi i na alternativnim izvorima. Vjetoturbine, solarna energija, pa cak i nuklearna, ove prve dvije jeftine, a zadnja skupa al isplativa su energije buducnosti. Hidroenergija je nesto u sta treba mnogo vise ulagati, ali zasad na tom polju imamo samo potencijal i nista vise. Termoelektrane nisu dovoljno profitabilne...
novel

Post by novel »

RS za potkoridor Banja Luka - Split

Premda je trenutni prioritet RS-a izgradnja autoputa Banja Luka-Gradiška i Banja Luka - Doboj, ministar Dokić ističe kako je Republika Srpska zainteresirana i za izgradnju brze ceste Banja Luka - Split.
to se tako radi....mic po mic.....dok MI cekamo kuvajtski kredit...... :oops:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

RS za potkoridor Banja Luka - Split

MOSTAR - Nepostojanje prostornog plana Bosne i Hercegovine i strategije razvoja cestovne infrastrukture već desetljeće i pol omogućavaju izgradnju cestovnih mreža koji odgovaraju zamišljenim nacionalnim, a ne interesima cijele zemlje.
To stanje bi se trebalo uskoro promijeniti. Naime, već su počele pripreme za formiranje tima sastavljenog od domaćih i inozemnih stručnjaka koji bi do kraja godine pod pokroviteljstvom Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj trebali izraditi Strategiju razvoja transportne infrastrukture u BiH.
Ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić kaže kako je još prerano govoriti što će sve taj dokument sadržavati, no po njegovu mišljenju trebao bi se temeljiti na Master planu koji je 2001. za potrebe BiH izradila Vlada Japana i koji je prihvaćen od oba entiteta.

Master planom predviđena je, uz ostalo, i izgradnja brze ceste na pravcu Banja Luka - Jajce - Split.

Premda je trenutni prioritet RS-a izgradnja autoputa Banja Luka-Gradiška i Banja Luka - Doboj, ministar Dokić ističe kako je Republika Srpska zainteresirana i za izgradnju brze ceste Banja Luka - Split.

- Mi smo podržali i dalje podržavamo izgradnju te ceste i nastojat ćemo da taj pravac uđe u Strategiju razvoja putne infrastrukture, koja je dio tog domkumenta, kaže Dokić ističući kako je brza cesta na tom pravcu važna ne samo zbog povezivanja Banja Luke s Hercegovinom i Dalmacijom, već je to i najkraća prometna veza Slavonije, pa i Zagreba s Dalmacijom.

Republika Srpska želi da brza cesta Banja Luka - Split ne prolazi dolinom Vrbasa, zbog izgradnje novih hidroelektrana na toj rijeci, ali i ekoloških razloga, već zapadnije od tog koridora. Razmišlja se o dvije varijante. Prvoj: Banja Luka- Mrkonjić Grad - Jajce- Šipovo - Kupres- Livno - Aržano (granica RH) i drugoj Banja Luka- Mrkonjić Grad- Šipovo - Glamoč - Livno -Aržano.

Izgradnjom tzv. potkoridora prometno bi bila povezana područja između autoceste na Koridoru 5c i autoceste Zagreb - Split.

U Ministarstvu prometa i komunikacija F BiH kažu kako je osim tog pravca, za bolju prometnu povezanost Hercegovine, važno da u Strategiju razvoja prometne infrastrukture uđe i izgradnja brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Posušje - Tomislav Grad - Livno, te ceste koja bi nastavljala kontinuitet prometnice Posušje- Grude, do Ljubuškog, odnosno do spoja s autocestom na koridoru 5c.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

The_Fluid wrote: RS za potkoridor Banja Luka - Split

MOSTAR - Nepostojanje prostornog plana Bosne i Hercegovine i strategije razvoja cestovne infrastrukture već desetljeće i pol omogućavaju izgradnju cestovnih mreža koji odgovaraju zamišljenim nacionalnim, a ne interesima cijele zemlje.
To stanje bi se trebalo uskoro promijeniti. Naime, već su počele pripreme za formiranje tima sastavljenog od domaćih i inozemnih stručnjaka koji bi do kraja godine pod pokroviteljstvom Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj trebali izraditi Strategiju razvoja transportne infrastrukture u BiH.
Ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić kaže kako je još prerano govoriti što će sve taj dokument sadržavati, no po njegovu mišljenju trebao bi se temeljiti na Master planu koji je 2001. za potrebe BiH izradila Vlada Japana i koji je prihvaćen od oba entiteta.

Master planom predviđena je, uz ostalo, i izgradnja brze ceste na pravcu Banja Luka - Jajce - Split.

- Mi smo podržali i dalje podržavamo izgradnju te ceste i nastojat ćemo da taj pravac uđe u Strategiju razvoja putne infrastrukture, koja je dio tog domkumenta, kaže Dokić ističući kako je brza cesta na tom pravcu važna ne samo zbog povezivanja Banja Luke s Hercegovinom i Dalmacijom, već je to i najkraća prometna veza Slavonije, pa i Zagreba s Dalmacijom.

Republika Srpska želi da brza cesta Banja Luka - Split ne prolazi dolinom Vrbasa, zbog izgradnje novih hidroelektrana na toj rijeci, ali i ekoloških razloga, već zapadnije od tog koridora. Razmišlja se o dvije varijante. Prvoj: Banja Luka- Mrkonjić Grad - Jajce- Šipovo - Kupres- Livno - Aržano (granica RH) i drugoj Banja Luka- Mrkonjić Grad- Šipovo - Glamoč - Livno -Aržano.

Izgradnjom tzv. potkoridora prometno bi bila povezana područja između autoceste na Koridoru 5c i autoceste Zagreb - Split.

U Ministarstvu prometa i komunikacija F BiH kažu kako je osim tog pravca, za bolju prometnu povezanost Hercegovine, važno da u Strategiju razvoja prometne infrastrukture uđe i izgradnja brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Posušje - Tomislav Grad - Livno, te ceste koja bi nastavljala kontinuitet prometnice Posušje- Grude, do Ljubuškog, odnosno do spoja s autocestom na koridoru 5c.
Isto kao i u ratu, kompletno podrucje Bosanske krajine je zadnja rupa na svirali.... :roll:
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Zanjimljivo mi uglavnom radimo na povezivanju privrede juga Hrvatske sa sjeverom Hrvatske...

A zasto ne Bihać - Banja Luka - Zenica (ukljucenje na 5c)
I od Banja Luke taj put preko Doboja da se nastavi do Tuzle
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bosanski Zmaj wrote:Zanjimljivo mi uglavnom radimo na povezivanju privrede juga Hrvatske sa sjeverom Hrvatske...

Otprilike sam i ja na to mislio..
Mr_M

Post by Mr_M »

Bosanski Zmaj wrote:Zanjimljivo mi uglavnom radimo na povezivanju privrede juga Hrvatske sa sjeverom Hrvatske...

To nije plan MZ-e. Plan je medjunarodni koridor, koji ce povezivati na najkrace mogucoj relaciji Jadransko More sa srednjom Evropom.
Post Reply