Izdajnici ?
- Revolucionar ★
#101 Re: Hereza
Po meni nije smjelo biti podjele uopste na sadasnje entitete, jer i kada je izvrsena, izvrsena je nepravedno . RS je fikcija, nesto sto se izrodilo nasilno i nema logike da ce dovijeka onako ostat . Sutra da bude referendum o ukidanju entiteta, prvi bih glasao u korist tog prijedloga. Dakle, bez ikakve farse sa 2 entiteta i stvaranju 3eg, bez farse oko nadleznosti i sl. Ovako ne ide, to je ocito
-
roštilj
#102 Re: Hereza
skola je institucija gdje bi trebalo da se uci o nauci. nauka postavlja hipoteze koje naucnom metodom potvrdjuje ili obara. religija izmislja istine i govori ti da ces goriti u paklu ako tu istinu ne prihvatis. ne moze "istina" da bude stvar klime ili politicke volje. ako pristanemo na to pristali smo na intelektualnu propast. kada imamo intelektualnu propast suvisno je govoriti o bilo cemu drugom.zagazaga wrote:ali realnost je da imamo vjeronauku koja se finansira iz javnih budzeta. I sta sad? na revoluciju je vec pozvao reis.roštilj wrote: ukidanje finansiranja vjeronauke iz javnog budzeta je civilizacijski cin i to mora da se desi jer kad se djeci pere mozak od pocetka sve ide nizbrdo. a ko hoce da uci o vjeri neka to radi o troske svoje vjerske zajednice.
ja ne govorim o nasilnom suzbijanju vec o tome da se djeci kaze istina a ne laz. treba u javnim skolama da im se kaze istina da je covjek nastao od majmuna i da je bog izmisljen. a ko hoce da privatno upraznjava vjeru naravno da je slobodan.
ako javne institucije peru mozak i lazu o osnovnim stvarima, takva drzava i ne zasluzuje da postoji.
samo roditelji mogu svojoj djeci prenijeti istinu koju hoce. a tvoja istina im se uopce ne sviđa, to smo mogli vidjeti u posljednjih nekoliko mjeseci
neka roditelji o svom trosku i o trosku vjerskih zajednica salju djecu na vjeronauku a ne o trosku javnih para.
-
roštilj
#103 Re: Hereza
zasto bi religija bila imuna na kritiku? to nije mrznja. ja ne mrzim svoju babu zato sto je religiozna. ja je i dalje volim ali imam pavo da joj kazem da je neobrazovana i da zivi u zabludi.zagazaga wrote:Slazem se da mora postojati kritika licnosti i polika ali kritika naroda i religija nije nista drugo nego mrznja.
ne mozemo graditi slobodno drustvo na lazi.
francuska revolucija je civilizacijski cin a osnova te revolucije je intelektualna sloboda.
po tebi je bilo mrznja govoriti da je zemlja okrugla, onda kada se crkva nije slagala s tim.
napredne evropske zemlje su napredne samo zahvaljujuci intelektualnos slobodi, a sve je pocelo sa kritikom religijskih dogmi.
- star(i)mo
#104 Re: Hereza
Uvijek ovo usporedjivanje sa Svicarskom!?Damir0406 wrote:Mene zanima da li bi mi mogli napraviti sistem kao u Svicarskoj, gdje bi entiteti ili kantoni imali svoje predsjednike? Da li bi to moglo funkcionisati?
Evo malo s interneta o nadleznostima kantona...:
Od oblasti koje su nominalno potpuno u nadležnosti kantona (mada se i tu javlja mogućnost pomoći federacije!) najbitnije su osnovno i srednje obrazovanje, kultura, regulisanje lokalnih crkvenih pitanja, urbanizam, jezik kantona, zaštita kulturnog i istorijskog nasleđa, staranje o određenim socijalnim kategorijama i lokalni porezi.
-
pemanapemani
#105 Re: Hereza
Rahat patnja je pojam koji negira sam sebe. Ne možeš biti rahat i istodobno se patiti.zagazaga wrote:Ima forumasa koji ovdje na forumu kazu da im je dosadila rahat patnja, da moraju misliti na svoju djecu i da im je dovoljno njihova mahala da bi opstao Bosnjacki narod. Naravno, uvjek ce ih podrzati raja iz Haga, i svi oni koji bi da ovu zemlju rasparcaju. Briga ih za one cija kuca nije u odgovarajucoj mahali i koji stvarno zive tu realnost, koji ne znaju sta je rahat patnja ali ne mrze nikog. Ne mogu mrziti jer znaju iz ''realnosti'' da nismo svi isti.
E ja ne znam sta je rahat patnja jer zivim realnost i na ovom forumu cu se uvijek boriti protiv mrzitelja svih boja, ovako ili crvenim slovima ma kako to neko nazvao.
Niko ne zna šta u stvarnosti znači taj nebulozni pojam, a svi ga svojataju.
Jučer sam pričao sa čovjekom iz Srebrenice. Pokopao je oca i brata u Potočarima. On je jedan od onih koji se prepoznaju u tvojoj prvoj rečenici. Bojim se da će vremenom takvih biti sve više. To nam je donijelo to je.eno insistiranje na rahat patnji.
Šta je rješenje? Izgraditi pravedan sistem gdje god je to moguće. To bi bio temelj države. Ono na šta bi se moglo pozivati kada se fašisti zajapure.
Da postoje istinske probosanske snage, danas bi određena područja BiH bila u rangu Švicarske. Primjer kojim bi se svim separatistima mogla zečepiti ustašca.
Kada fašist Dodik počne laprdati da je BiH nemoguća, primjerom mu dokažeš da nije u pravu. Jednostavno, moramo početi od sebe.
-
palermo
#106 Re: Hereza
Naprotiv, umjesto da se to proglasi tabu temom, tu temu treba otvoriti, i jasno staviti na znanje šta pokušaj podjele sa sobom nosi.
U suprotnom, stvaraš samo privid da je nešto moguće, ali eto kao neko tamo ( neka tajnovuita sila) to ne da.I time samo pothranjuješ mitove.
Ako netko hoće podjelu, nek nacrta granice koje će biti prihvatljive svima. To je uvijek bio najbolji odgovor.
U suprotnom, stvaraš samo privid da je nešto moguće, ali eto kao neko tamo ( neka tajnovuita sila) to ne da.I time samo pothranjuješ mitove.
Ako netko hoće podjelu, nek nacrta granice koje će biti prihvatljive svima. To je uvijek bio najbolji odgovor.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#107 Re: Hereza
I ja bih volio vidjeti neku konkretnu mapu "mirnog razdruženja" sa manje od 50 000 mrtvih u procesu
"razdruživanja"(+/−10 000 žrtava)!
"razdruživanja"(+/−10 000 žrtava)!
- vivaldi
#108 Re: Hereza
To ti je hronicni bronhitis. Mislim da je kod nas ovo stanje zakovano za narednih bar 20 godina - minimum.pemanapemani wrote:Niko ne zna šta u stvarnosti znači taj nebulozni pojam
- Skijaš
#109 Re: Hereza
SFRJ nije imao ko braniti, JNA se povuklo iz Slovenije i rasporedilo po Hrvatskoj na granice zamišljene srpske megadržave, u neku kao tampon zonu između mupovaca Hrvatske i velikosrpskih pobunjenika. S druge strane, BiH ima ko da brani a Dejtonski sporazum je prihvaćen od strane Sarajeva samo zato što se postiglo taj načelni dogovor da više neće biti jednostranih poteza. Ako velikosrbi istupe van okvira sistema, nastavljamo tamo gdje smo stali devedeset pete.roštilj wrote:bilo je to tabu tema i u sfrj pa nista.Skijaš wrote:To jeste tabu tema a oni koji žele da teoretišu o potrebi za daljim etnopodjelama ili očuvanju postojećih nisu dobronamjerni.roštilj wrote: pa ne postizes nista sto bi od te price napravio tabu temu
@palermo, ko god misli da postoji pravedan model podjele, naka ga predloži. Do tada, a znamo da je taj model nemoguće osmisliti, trebamo biti fokusirani na realne probleme, priče o secesiji i Trećem kojim se maltretira čitavo bosanskohercegovačko društvo ostaviti po strani. Bez tog svima prihvatljivog prijedloga podjele, sama tema treba da bude tabu.
-
roštilj
#110 Re: Hereza
ako ne kontas sta je argumentovana intelektualna kritika pogledaj ovaj video. ovako ljudi vode debatu u civilizovanom svijetu.zagazaga wrote:kritika politike ili licnosti koja propagira ili se zasniva na religiji DA, kritikovati religiju kao religiju ...ne kontam ja tebe ili ti mene.......jedno je babi reci da je nepismena i zatucana a drugo je reci joj da bog ne postoji
http://www.youtube.com/watch?v=xKFnjtmXoyE
ili ovaj video
http://www.youtube.com/watch?v=xhhEeI3K ... re=related
ili ovaj
http://www.youtube.com/watch?v=0udHylMh ... re=related
ili ovu debatu izmedju toni blaira vjernika i hitchensa ateiste na univerziteu, pred studentima, civilizovano.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11852811
ili na humoristican nacin,
http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o
ovo su civilizovane otvorene debate gdje se religija kritikuje argumentima. vidis li ti mrznju u ovome? sta je pogresno u tome?!
ovo kod nas nije dozvoljeno jer zivimo u klerikalnom fasizmu i imamo cak ljude koji tvrde da je kritika religije mrznja?!?!?!
kako onda ocekivati bilo kakav civilizacijski pomak?
-
popajic
#111 Re: Hereza
Vidis , ova recenica ide u prilog ovom o cemu govori @palermo.Skijaš wrote:
SFRJ nije imao ko braniti, JNA se povuklo iz Slovenije i rasporedilo po Hrvatskoj na granice zamišljene srpske megadržave, u neku kao tampon zonu između mupovaca Hrvatske i velikosrpskih pobunjenika. S druge strane, BiH ima ko da brani a Dejtonski sporazum je prihvaćen od strane Sarajeva samo zato što se postiglo taj načelni dogovor da više neće biti jednostranih poteza. Ako velikosrbi istupe van okvira sistema, nastavljamo tamo gdje smo stali devedeset pete.
@palermo, ko god misli da postoji pravedan model podjele, naka ga predloži. Do tada, a znamo da je taj model nemoguće osmisliti, trebamo biti fokusirani na realne probleme, priče o secesiji i Trećem kojim se maltretira čitavo bosanskohercegovačko društvo ostaviti po strani. Bez tog svima prihvatljivog prijedloga podjele, sama tema treba da bude tabu.
Da u zakonu postoji neka kvakica koja bi sankcionisala ikakvu pricu o daljnjim podjelama , bilo kakva prica bi bila suvisna. Posto toga nema , nije zgoreg jasno i glasno saopstavati do cega bi dovele takve sulude ideje.
Kad se ljudima pune mozgovi o nekakvom trecem , o secesiji suncanog entiteta ili bosnjakistanu , a nema kontra cinjenica do cega bi to zaista dovelo - onda nacionalizmi bujaju jer sve izgleda maltene moguce.
A nemoguce je , jer je ni pravedan ni nepravedan miran raspad nemoguce izvesti.
TO moraju znati oni kojima se takve nebuloze motaju po glavi.
-
popajic
-
roštilj
#113 Re: Hereza
pa genij u slobodnom drustvu moze doci do izrazaja. zamisli kod nas govoriti ovakve zdravorazumske stvari? pa lincovali bi te. pobogu ovde ti govore da je kritika religije mrznja?! finog humanistu georga koji je razgaljivao srca miliona ljudi ovde bi rascerupali kao kokosku. ovde i oni koji za sebe zaista misle da su umjereni su zapravo ekstremni desnicari.
- Skijaš
#114 Re: Hereza
Tebi je to zdravorazumsko, nekom je to uvreda. Ali to svakako nije tema, tema je heretička priroda ideje o potrebi za daljom etnopodjelom, a uglavnom zato što to podrazumjeva dalja stradanja i dalje prolijevanje krvi, pošto kako rekoh, istinski dogovor o podjeli nije moguć. Kod nas, kao što bi pokojni Boris Divković znao reći, nema one osnovne iskrenosti, na svim se nivoima i u svim segmentima laže i petlja. A u takvom okruženju, sa ovako kompleksnom strukturom društva, svaka priča o podjelama vodi daljem krvoproliću.roštilj wrote:pa genij u slobodnom drustvu moze doci do izrazaja. zamisli kod nas govoriti ovakve zdravorazumske stvari?
-
roštilj
#115 Re: Hereza
glavni je problem povlastenost vjere u drustvu. mene ne zanima ako se desi neki haos i krvoprolice u kojem ce ginuti vjernici. ja nemam simpatija prema takvima jer takvi svakako vjeruju u zagrobni zivot pa sta im onda fali da poginu?
stvorimo drustvo gdje su svi ravnopravni pa ce i meni takvo drustvo ili drzava biti vazna. ovako, buduci da sam ugrozen jer nisam vjernik, svejedno mi je za ovu zemlju opstala ili ne.
stvorimo drustvo gdje su svi ravnopravni pa ce i meni takvo drustvo ili drzava biti vazna. ovako, buduci da sam ugrozen jer nisam vjernik, svejedno mi je za ovu zemlju opstala ili ne.
- Skijaš
#116 Re: Hereza
Odavno nisam pročitao ljigaviji komentar. Ali to, zbog tvog odnosa prema državi, ne iznenađuje. Sukoba u kojem ginu samo ovi ili samo oni nema, ja sukob vidim kao nešto što ostavlja djecu bez krova nad glavom ili ih vodi u grob. Jesi li stajao pred spomenikom u Jasenovcu ili pred spomenikom ubijenoj djeci Sarajeva i tako razmišljao o njima ? Kao o djeci vjernika za koje te boli kita ?mene ne zanima ako se desi neki haos i krvoprolice u kojem ce ginuti vjernici
A meni se čini da je tebi prvo svejedno za državu, dok bi argument za takav stav, da nije vjere, lako našao u nečem drugom. Kako god, ima nas koji ovu državu, sa svim njenim problemima i vrijednostima, prihvatamo kao svoju, kao svoj Jeruzalem, svoju Šangrilu i svoju Medinu. Ti si slobodan da ideš gdje ćeš se osjećati bolje. Drži li te neko za rukav i brani li ti da ideš ?buduci da sam ugrozen jer nisam vjernik, svejedno mi je za ovu zemlju opstala ili ne.
-
roštilj
#117 Re: Hereza
pobogu si covjece, ako sam ugrozen, ako sam ponizavan, ako mi se ne dozvoljavaju osnovna ljudska prava, ako sam osoba treceg reda kao sto su bili crnci, robovi u americkoj konfederaciji ili jevreji u nacistickoj njemackoj, zasto bi ta drzava bila meni sveta? zasto bi neki jevrej osjecao ljubav prema hitlerovoj njemackoj? zasto bi ja osjecao ljubav prema vjerskoj bosni? pa to nema nikakvog smisla, osim da sam neki mazohista.
- Skijaš
#118 Re: Hereza
Još jednom, ako ti je tako loše, idi gdje ti je bolje, nemoj nas maltretirati. Ovdje će se nastaviti braniti i odbraniće se suživot i toleranciju, ovdje će sva tri naroda i svi naši građani biti ravnopravni na svakom pedlju bosanskohercegovačkog tla, ovdje će pobjediti dobro a zlo će biti poraženo. Ako možeš čekati ili još bolje, ako želiš učestvovati u toj borbi, odlično. Ako nemaš strpljenja ni snage, nije problem. Ali nemoj daviti one koji se ne žele predati.roštilj wrote:pobogu si covjece, ako sam ugrozen, ako sam ponizavan, ako mi se ne dozvoljavaju osnovna ljudska prava, ako sam osoba teceg reda kao sto su bili crnci, robovi u americkoj konfederaciji ili jevreji u nacistickoj njemackoj, zasto bi ta drzava bila meni sveta? zasto bi neki jevrej osjecao ljubav prema hitlerovoj njemackoj? zasto bi ja osjecao ljubav prema vjerskoj bosni? pa to nema nikakvog smisla, osim da sam neki mazohista.
-
roštilj
#119 Re: Hereza
zasto ja moram da idem da bi fasistima i vjerskim sovinistima ostavio vise komocije? ja şam ovde rodjen i imam pravo da ovde zivim a da se nikom ne prilagodjavam. zahtjevam samo ravnopravnosi nista vise. ja primitivcima koji idu u dzamiju i crkvu ne branim, sve i kad bih mogao, da rade to sto rade. ali imam pravo da budem pred zakonom i pred poreskim sistemom ravnopravan, da zivim svoj zivot, da govorim sta mi je na umu, onako kako ja mislim da je ispravno a da ne budem zakinut pred zakonom, policijom, zdravstvom, trzistem rada, medijima ili na bilo kojem planu. ne ocekujem da se primitivci prilagodjavaju meni, ali mislim onda da je fer da se i ja ne moram prilagodjavati primitivcima.Skijaš wrote:Još jednom, ako ti je tako loše, idi gdje ti je bolje, nemoj nas maltretirati. Ovdje će se nastaviti braniti i odbraniće se suživot i toleranciju, ovdje će sva tri naroda i svi naši građani biti ravnopravni na svakom pedlju bosanskohercegovačkog tla, ovdje će pobjediti dobro a zlo će biti poraženo. Ako možeš čekati ili još bolje, ako želiš učestvovati u toj borbi, odlično. Ako nemaš strpljenja ni snage, nije problem. Ali nemoj daviti one koji se ne žele predati.roštilj wrote:pobogu si covjece, ako sam ugrozen, ako sam ponizavan, ako mi se ne dozvoljavaju osnovna ljudska prava, ako sam osoba teceg reda kao sto su bili crnci, robovi u americkoj konfederaciji ili jevreji u nacistickoj njemackoj, zasto bi ta drzava bila meni sveta? zasto bi neki jevrej osjecao ljubav prema hitlerovoj njemackoj? zasto bi ja osjecao ljubav prema vjerskoj bosni? pa to nema nikakvog smisla, osim da sam neki mazohista.
- Skijaš
#120 Re: Hereza
Meni se samo čini da pokušavaš minirati jednu važnu temu i natjerati moderatore da istu zaključaju. Ja sam pokrenuo temu, objasnio do u detalj o čemu se radi a ti ako bi raspravljao o nekim lijevim stvarima, možeš otvoriti posebnu a imaš i toliko drugih koje možeš prljati, kud baš ovu pobogu si brate ?roštilj wrote:
-
zavrzlama
#121 Re: Izdajnici ?
zagazaga wrote:Pojavljuju li se i izdajnici BiH koji pristaju da se ratni ''uspjesi'' fasista verifikuju? Postoji li politicar iz probosanskog korpusa koji ce na to pristati?
Mislim da ove teme mogu zajedno.
Ceric,Radoncic,Filipovic+ sitna buranija....
- spreca
#122 Re: Izdajnici ?
To sun samo pojedinci ali postoje i udruzenja pojedinaca....da ih ne nabrajam....zavrzlama wrote:zagazaga wrote:Pojavljuju li se i izdajnici BiH koji pristaju da se ratni ''uspjesi'' fasista verifikuju? Postoji li politicar iz probosanskog korpusa koji ce na to pristati?
Mislim da ove teme mogu zajedno.
Ceric,Radoncic,Filipovic+ sitna buranija....
- Banksy
#123 Re: Izdajnici ?
Čuj, ŠTA SADzagazaga wrote:ali realnost je da imamo vjeronauku koja se finansira iz javnih budzeta. I sta sad?roštilj wrote: ukidanje finansiranja vjeronauke iz javnog budzeta je civilizacijski cin i to mora da se desi jer kad se djeci pere mozak od pocetka sve ide nizbrdo. a ko hoce da uci o vjeri neka to radi o troske svoje vjerske zajednice.
Ništa dramatično, samo da aktuelna vlast promijeni zakon tako da vjeronauk finansiraju vjerske zajednice, a ne da muzu budžet i građane, koje niko ne pita jesu li vjernici ili ne, a koji ga pune.
Možda vam je promaklo, ali ratni uspjesi fašista su verifikovani novembra 1995.zagazaga wrote:
Pojavljuju li se i izdajnici BiH koji pristaju da se ratni ''uspjesi'' fasista verifikuju? Postoji li politicar iz probosanskog korpusa koji ce na to pristati?
Rahat patnja koju živimo 16 godina je upravo posljedica te verifikacije, fašisti su svoj posao završili.
http://etrafika.net/index.php/vijesti/b ... enija.html
- Banksy
#124 Re: Hereza
Tako nekako.Skijaš wrote:
Kod nas, kao što bi pokojni Boris Divković znao reći, nema one osnovne iskrenosti, na svim se nivoima i u svim segmentima laže i petlja.
- Skijaš
#125 Re: Izdajnici ?
Hvala. Tako jasan stav nam pomaže da se fokusiramo na teme vezane za realne potrebe čovjeka, umjesto da vrijeme trošimo na polemiku tipa "ako vi uradite ovo, mi ćemo uraditi ono".zagazaga wrote:Zasto se krijes iza njegovih stavova? Na forumu postoje pravila kojih se i ja moram pridrzavati pa necu komentarisati njegovo banovanje. Ja cekam tvoj stav od kako si se pojavio na forumu. I ponovit cu ti......MIRNOG RAZDRUZIVANJA NEMA A NEMA NI ONIH KOJI GA ZAGOVARAJU NA OVOM FORUMU.......ili nema meneSalazar wrote:Najveći izdajnik kojeg sam vidio odnosno čije sam poruke čitao je nedavno i opravdano banirani forumaš @ Nebula.Stvarno je ova zemlja mala,koliki je on izdajnik.