Ma ne čudi me ništa, ova garnitura koja je dugo na vlasti neće tek tako dići bijelu zastavicu. ovo će definitivno biti najprljavija izborna godina.vozač wrote:ja sam čuo za fintu sa listićima koja se izvodi veoma jednostavno, a postupak je slijedeći:MrMaliJoe wrote:Da li se mogu izbori pokrasti!?
„Izostanak“ pokojne gospođe Anđe Bezer iz Čapljine na glasačkom mjestu, koja je umrla 2000., bio bi pravo čudo, jer ustrajna Anđa svojim mlađim sugrađanima predstavlja neumrli primjer građanske vrline. Ona svoju građansku dužnost nikada ne zanemaruje. Nakon smrti ona je glasala dva puta za izbore u Republici Hrvatskoj i to 2005. i 2007. godine. Pokojnoj gospođi Anđi hrvatski politički dušebrižnici ne daju mira ni na onom, ni na ovom svijetu. "
Drugi čapljinski slučaj je slučaj pokojne gospođe Božice Maslać koja je umrla 2000. godine, a uredno je glasala na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2004. godine. Slučaj je dokazan jednostavno izvodom iz knjige umrlih, ali bez rekacije CIK-a i Suda BiH koji su smatrali da taj slučaj ne utiče na konačni ishod rezultata glasanja."
Posebna priča je dopisivanje pojedinačnih glasova na već dobijene stranačke glasove. Postoji opravdana sumnja, ali nije dokazano, da su u nekim sredinama stranke imale postignute dogovore oko dopisivanja pojedinačnih glasova kandidatima iz svoje sredine. Dopisivanjem se postiže da kandidati iz tih sredina „skoče“ unutar liste kandidata u odnosu na druge kandidate iste stranke, ali iz drugih sredina. S tim se postiže da oni budu izabrani u skupštine i parlamente.
Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić je prije 15-tak dana otvorio „lov na vještice“, te je izjavio da Fahrudin Radončić sprema pokrasti izbore, posredstvom svog navodnog rođaka vlasnika preduzeća Amos Graf.
Pojavila se i zanimljiva analiza koju su napravili ljudi koji očito poznaju dobro cijeli proces štampanja listića i kontola od strane CIK-a.
U toj analizi se kaže da je za štampanje glasačkih listića potrebno 130 tona 80-gramskog papira u formatu A-1. Štampa se ukupno 14 miliona listića od čega 90% u fromatima A3 i A4. Prema standardima dopušta se do 3% škarta u štampi.
130 tona papira kada se prevede u arke papira A1 predstavlja 2.990.000 araka. Dozvoljeni škart od 3% predstavlja 89.700 araka. Kada se to prevede u glasačke listiće dobije se cifra od 358.000 listića A4 formata ili 89.700 glasačkih listića A3 formata, koji se mogu dobiti samo iz škarta!?
Štampanje listića je dobila firma Amos Graf Sarajevo, ali će ona u cijelom procesu samo pakovati listiće. Štampu za Amos Graf će obaviti dvije štamparije Grafomark iz Laktaša i štamparija Suton iz Širokog Brijega. Obaveza štamparija je da sačuva svaki škartirani arak papira i da se uz komisijski pregled zajedno sa članovima CIK-a taj oštećeni papir i uništi.
Mogućnost krađe glasačkih listića i mijenjanje volje građana prevarom prepuštena je na savjest članovima CIK-a koji bi trebali da kontrolišu cijeli proces štampanja i nabavke papira. Šta bi se desilo ako bi dobaljači dostavili samo 100 ili par stotina kilograma papira više!? Mogućnost za preveru su velike i sa opravdanjem su se pobunile stranke koje već traže i parlamentarnu kontrolu cijelog procesa.
tvoj čovjek broji listiće i kad naiđe na ime protivničkog kandidata, pored njega zaokruži još nekog i listić na veoma perfidan način napravi nevažećim, tako da odmah "ubiješ" protivnika za jedan glas,
tvoj svakako nije prošao, pa ne gubiš ništa, al zato protivnik gubi i to žestoko
Izborna krađa
- MrMaliJoe
#26 Re: Izborna krađa
- Imamopobjednika
#27 Re: Izborna krađa
Najjace je to sto se vec u maju trazi izgovor za izborni debakl u oktobru.
- MrMaliJoe
#28 Re: Izborna krađa
Da li se meni to čini ili ti aludiraš na kako on sebe naziva "najvećim graditeljem u istoriji Sarajeva" ili ti ga Fahru graditelja. ?!?!?Imamopobjednika wrote:Najjace je to sto se vec u maju trazi izgovor za izborni debakl u oktobru.
- sylar
#29 Re: Izborna krađa
U ovoj zemlji je skoro sve truhlo. Pocevsi od CIK-a, trenutne vlasti, te veci dio opozicije. Kako god okrenes, nevalja. Kako da SIPA reaguje kad je i sama upetljana u pola mutnih poslova.Cast izuzetcima iz SIPE koji se stvarno trude da nesto dobro urade za zemlju. CIK ni sam nezna sta je njegov posao i sve radi po direktivi sa "vrha". Radoncic prica o 105 hiljada glasova jer mozda ima 105 000 listica od stampanja
i tako ide sve u krug...
Ali jedno je sigurno: Ovi izbori će da budu najveci cirkus koji se ikada desio u svijetu. Mislim da će nam mnogi diktatori svijeta pozavidjeti na ovim izborima. Mozda cak poslije izbora bude uveden sinonim za cirkus izbore - BOSANSKI IZBORI-

Ali jedno je sigurno: Ovi izbori će da budu najveci cirkus koji se ikada desio u svijetu. Mislim da će nam mnogi diktatori svijeta pozavidjeti na ovim izborima. Mozda cak poslije izbora bude uveden sinonim za cirkus izbore - BOSANSKI IZBORI-
-
privremeni
#30 Re: Izborna krađa
Samo da naglasim, vezano za pricu oko pozicije i opzicije.
SBB ili "FR" ne pripada ni jednoj od pomenutih. Za sada je nista i nigdje. U oktobru mozemo pricati o njegovom mjestu u poziciji (gluho bilo) ili opoziciji, pod pretpostavkom da je presao izborni prag (sa navodnih 105000 clanova to ne bi trebao biti problem
).
SBB ili "FR" ne pripada ni jednoj od pomenutih. Za sada je nista i nigdje. U oktobru mozemo pricati o njegovom mjestu u poziciji (gluho bilo) ili opoziciji, pod pretpostavkom da je presao izborni prag (sa navodnih 105000 clanova to ne bi trebao biti problem
- A_I_
#31 Re: Izborna krađa
Predsjednica CIK-a u posjeti "Grafomarku" u Laktašima
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /100824017
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /100824017
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#32 Re: Izborna krađa
Valjda će kontrolori i nadgledači brojanja primjetiti ovakve čudne poteze olovkom brojača listića prilikom brojanja!vozač wrote: ja sam čuo za fintu sa listićima koja se izvodi veoma jednostavno, a postupak je slijedeći:
tvoj čovjek broji listiće i kad naiđe na ime protivničkog kandidata, pored njega zaokruži još nekog i listić na veoma perfidan način napravi nevažećim, tako da odmah "ubiješ" protivnika za jedan glas,
tvoj svakako nije prošao, pa ne gubiš ništa, al zato protivnik gubi i to žestoko
Odsutnost posmatrača prilikom glasanja na biračkom mjestu može biti prilika za izbornu prevaru uz pomoć već ukradenih (iz štamparija) glasačkih listića. (Ne znam samo da li se nepopunjeni i odštampani listići na neki način ovjeravaju).
Dosadašnji apstinenti bi lako mogli otežati izbornu prevaru koja se sastoji od toga da korumpirani član nekog Biračkog odbora falsifikuje potpis u Biračkom spisku u momentima odsutnosti posmatrača (Objed, toalet,...Najčešće pred sam kraj glasanja oko 18-19 sati u nedjelju).
Pošto ti dosadašnji apstinenti najčešće ''nemaju za koga glasati jer su SVI kandidati i SVE stranke lopovi i banditi'', svojim dolaskom i činjenjem svojih listića nevažećim (opcija i za totalno neodlučne birače) tako što će se priključiti akciji:
''Iza izborne niše nariši/nacrtaj 4 čiča Gliše!''
Ukoliko neka partija/stranka odluči da kupuje glasove, preporučujem masovno prodaju glasova od strane birača. Kako su prevarantske stranke do sada kupovale glasove?
Nekako se na izbornom mjestu članovi Biračkog odbora kvarne stranke dokopaju važećih nepopunjenih listića. Prvi koji glasaju su članovi Biračkog odbora, pa u prisnoj atmosferi početka zajedničkog posla lako je moguće da kvarni član Biračkog odbora, ujedno član kvarne stranke, ne ubaci svoje listiće u kutiju, te ih sačuva za operaciju kupovine glasova.
Posebni član kvarne stranke koja nudi kupovinu glasova ima svoj ''point'' negdje blizu glasačkog mjesta gdje se vrši kupovina. Taj posebni član popuni listiće u korist svoje kvarne stranke uruči prodavcu popunjene listiće koji ispod mantila ili kakvog drugog dijela odjeće sakrije iste i ide na izborno mjesto u red, tamo prodje proceduru legitimisanja, potpisivanja u Birački spisak i odlaska iza niše/zaklona za tajno glasanje.
Tu tajnost iskoristi za zamjenu listića, onih popunjenih, skrivenih za ove što je dobio na izbornom mjestu, pa te novodobivene listiće sakrije, a one popunjene u ruci odnese do glasačke kutije. Prodavac glasač odlazi na ''point'' i predaje svoje nepopunjene listiće za novog kupca, te prima novac. Ponekada posebni član, kupac, glasa zahtijeva i slikanje mobitelom da se ne bi dešavalo otkrivanje sakrivenog popunjenog listića.
Zabraniti unošenje mobitela na biračko mjesto!
Kako sam preporučio da se glasači masovno odazovu na ovakav vid kupovine glasova (Ako je bude), te da prime novac za ''prodaju'' glasova, a na izbornom mjestu, iza izborne niše načine te ''prodane'' glasove nevažećim. Da li će neku psovku napisati ili će pogrešno glasati za kandidate sa dvije različite liste, nije bitno.
Ja im preporučujem da se i oni priključe akciji: ''Iza izborne niše nariši 4 čiča Gliše!''
Nema sumnje da bi veliki broj nevažećih listića bila indikacija da su se glasovi kupovali, pa bi to bio osnovan razlog za eventualno ponavljanje glasanja na određenom biračkom mjestu.
POSTOJI LI JOŠ NEKI NAČIN IZBORNIH KRAĐA?
-
ri0
#33 Re: Izborna krađa
I ja sam to cuo i jos sam cuo (bez zayebancije, mozda ce nekome izgledati smijesno ali dolazi iz usta onih koji su na birackom mjestu krali glasove) da imaju prsten sa tintom i kada vide protivnickog kandidata/stranku, samo predju prstenom i naprave nevazeci listic.vozač wrote:ja sam čuo za fintu sa listićima koja se izvodi veoma jednostavno, a postupak je slijedeći:MrMaliJoe wrote:Da li se mogu izbori pokrasti!?
„Izostanak“ pokojne gospođe Anđe Bezer iz Čapljine na glasačkom mjestu, koja je umrla 2000., bio bi pravo čudo, jer ustrajna Anđa svojim mlađim sugrađanima predstavlja neumrli primjer građanske vrline. Ona svoju građansku dužnost nikada ne zanemaruje. Nakon smrti ona je glasala dva puta za izbore u Republici Hrvatskoj i to 2005. i 2007. godine. Pokojnoj gospođi Anđi hrvatski politički dušebrižnici ne daju mira ni na onom, ni na ovom svijetu. "
Drugi čapljinski slučaj je slučaj pokojne gospođe Božice Maslać koja je umrla 2000. godine, a uredno je glasala na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2004. godine. Slučaj je dokazan jednostavno izvodom iz knjige umrlih, ali bez rekacije CIK-a i Suda BiH koji su smatrali da taj slučaj ne utiče na konačni ishod rezultata glasanja."
Posebna priča je dopisivanje pojedinačnih glasova na već dobijene stranačke glasove. Postoji opravdana sumnja, ali nije dokazano, da su u nekim sredinama stranke imale postignute dogovore oko dopisivanja pojedinačnih glasova kandidatima iz svoje sredine. Dopisivanjem se postiže da kandidati iz tih sredina „skoče“ unutar liste kandidata u odnosu na druge kandidate iste stranke, ali iz drugih sredina. S tim se postiže da oni budu izabrani u skupštine i parlamente.
Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić je prije 15-tak dana otvorio „lov na vještice“, te je izjavio da Fahrudin Radončić sprema pokrasti izbore, posredstvom svog navodnog rođaka vlasnika preduzeća Amos Graf.
Pojavila se i zanimljiva analiza koju su napravili ljudi koji očito poznaju dobro cijeli proces štampanja listića i kontola od strane CIK-a.
U toj analizi se kaže da je za štampanje glasačkih listića potrebno 130 tona 80-gramskog papira u formatu A-1. Štampa se ukupno 14 miliona listića od čega 90% u fromatima A3 i A4. Prema standardima dopušta se do 3% škarta u štampi.
130 tona papira kada se prevede u arke papira A1 predstavlja 2.990.000 araka. Dozvoljeni škart od 3% predstavlja 89.700 araka. Kada se to prevede u glasačke listiće dobije se cifra od 358.000 listića A4 formata ili 89.700 glasačkih listića A3 formata, koji se mogu dobiti samo iz škarta!?
Štampanje listića je dobila firma Amos Graf Sarajevo, ali će ona u cijelom procesu samo pakovati listiće. Štampu za Amos Graf će obaviti dvije štamparije Grafomark iz Laktaša i štamparija Suton iz Širokog Brijega. Obaveza štamparija je da sačuva svaki škartirani arak papira i da se uz komisijski pregled zajedno sa članovima CIK-a taj oštećeni papir i uništi.
Mogućnost krađe glasačkih listića i mijenjanje volje građana prevarom prepuštena je na savjest članovima CIK-a koji bi trebali da kontrolišu cijeli proces štampanja i nabavke papira. Šta bi se desilo ako bi dobaljači dostavili samo 100 ili par stotina kilograma papira više!? Mogućnost za preveru su velike i sa opravdanjem su se pobunile stranke koje već traže i parlamentarnu kontrolu cijelog procesa.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#34 Re: Izborna krađa
Kontrolori i posmatrači izbora, čitate li vi ovo, šta kažete?ri0 wrote:I ja sam to cuo i jos sam cuo (bez zayebancije, mozda ce nekome izgledati smijesno ali dolazi iz usta onih koji su na birackom mjestu krali glasove) da imaju prsten sa tintom i kada vide protivnickog kandidata/stranku, samo predju prstenom i naprave nevazeci listic.vozač wrote:ja sam čuo za fintu sa listićima koja se izvodi veoma jednostavno, a postupak je slijedeći:MrMaliJoe wrote: Da li se mogu izbori pokrasti!?
...
...
...
- mO k3
#35 Re: Izborna krađa
Nista uvez nevazecih listica....... trebalo bi malo ispitati koliko ima nevazecih listica u opstinama manjeg entiteta

- Zana.
#36 Re: Izborna krađa
Ove godine je nemoguća zloupotreba glasačkih listića?!
Glasački materijal za glasanje putem pošte se vizuelno razlikuje od glasačkog listića za glasanje u BiH, te ga je nemoguće zloupotrijebiti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH...
Reagujući na izjave, koje su plasirane putem medija, da postoji mogućnost prevare sa glasačim listićima koji stižu iz inostranstva, iz CIK-a podsjećaju da je za predstojeće izbore u BiH nivo zaštite kompletnog glasačkog materijala povećan u odnosu na sve ranije izbore...
Sistem prevare sa glasačkim listićima vrlo je jednostavan i, kako stvari stoje, uhodan - državljani BiH u inostranstvu koji glasačke listiće dobiju na kućnu adresu, umjesto da ih popune i pošalju Centralnoj izbornoj komisiji, prebace ih u BiH i prodaju političkim strankama čiji ih aktivisti potom popunjavaju i ubacuju u glasačke kutije.
Sve po starom, krali čak i priznali! Što bi ove godine bilo drugačije?
Glasački materijal za glasanje putem pošte se vizuelno razlikuje od glasačkog listića za glasanje u BiH, te ga je nemoguće zloupotrijebiti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH...
Reagujući na izjave, koje su plasirane putem medija, da postoji mogućnost prevare sa glasačim listićima koji stižu iz inostranstva, iz CIK-a podsjećaju da je za predstojeće izbore u BiH nivo zaštite kompletnog glasačkog materijala povećan u odnosu na sve ranije izbore...
Sistem prevare sa glasačkim listićima vrlo je jednostavan i, kako stvari stoje, uhodan - državljani BiH u inostranstvu koji glasačke listiće dobiju na kućnu adresu, umjesto da ih popune i pošalju Centralnoj izbornoj komisiji, prebace ih u BiH i prodaju političkim strankama čiji ih aktivisti potom popunjavaju i ubacuju u glasačke kutije.
Sve po starom, krali čak i priznali! Što bi ove godine bilo drugačije?
- PipiDugaDevetka
#37 Re: Izborna krađa
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /100914111
Nema te države na svijetu u kojoj nema izbornih kradja, namještanja, prevara,...
Za mene je mnogo poraznija činjenica iz ove vijesti koliko se dijaspore prijavilo da glasa putem pošte.
FBiH : RS = 16.683 : 19.966, ukupno: 35.585 ili u drugoj rečenici tvrde da ih se prijavilo 34.649.
Milionskim, sedmocifrenim brojevima se iskazuje brojnost naše dijaspore, a samo 35 tisuća ih se prijavilo da glasaju!
Sadašnjoj vlasti odgovara neizlazak na izbore. Tako su i napravili Izborni zakon BiH da je nevažno koliko birača dođe na dan izbora na glasačko mjesto ili koliko ih je glasalo iz inostranstva putem pošte. Nebitni su i nevažeći glasovi. Bitni su oni koji ispravno glasaju i koji su redovni glasači ''za naše''!
Apatični apstinenti bi morali znati da samo oni mogu rastjerati žabokrečinu u bh. baruštini ukoliko promijene stav i ipak na dan izbora dodju do glasačkog mjesta, pa makar učinili svoje listiće nevažećim.
Nema te države na svijetu u kojoj nema izbornih kradja, namještanja, prevara,...
Za mene je mnogo poraznija činjenica iz ove vijesti koliko se dijaspore prijavilo da glasa putem pošte.
FBiH : RS = 16.683 : 19.966, ukupno: 35.585 ili u drugoj rečenici tvrde da ih se prijavilo 34.649.
Milionskim, sedmocifrenim brojevima se iskazuje brojnost naše dijaspore, a samo 35 tisuća ih se prijavilo da glasaju!
Sadašnjoj vlasti odgovara neizlazak na izbore. Tako su i napravili Izborni zakon BiH da je nevažno koliko birača dođe na dan izbora na glasačko mjesto ili koliko ih je glasalo iz inostranstva putem pošte. Nebitni su i nevažeći glasovi. Bitni su oni koji ispravno glasaju i koji su redovni glasači ''za naše''!
Apatični apstinenti bi morali znati da samo oni mogu rastjerati žabokrečinu u bh. baruštini ukoliko promijene stav i ipak na dan izbora dodju do glasačkog mjesta, pa makar učinili svoje listiće nevažećim.
- silent_BoB
#38 Re: Izborna krađa
pa ne izaci na izbore je jednostavno reci NE promjenama,izaci na izbore i unistiti listic jednako vrijedi..opet NE promjenamaPipiDugaDevetka wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /100914111
![]()
ako ne izlazis izadji i glasaj za promjeneee....
- PipiDugaDevetka
#39 Re: Izborna krađa
Naravno da je najbolje izaći na izbore i glasati.silent_BoB wrote: pa ne izaci na izbore je jednostavno reci NE promjenama,izaci na izbore i unistiti listic jednako vrijedi..opet NE promjenama
Ova tvrdnja da isto vrijedi ne izaći i izaći, pa načiniti listić nevažećim, ne bih baš rekao da je tačna.
Jednostavno, izlaskom na izbore, namah je jedan glas manje za sadašnje vlastodršce.
Potpisivanjem glasača u knjigu Birački spisak, otežava se moguća manipulacija i izborna kradja.
Za razliku od ovoga, ostankom kod kuće, birač apstinent pruža mogućnost izborne kradje.
Činjenjem nevažećih listića, glasač iskazuje svoj stav da je prisutan, te da se izjasnio kao UZDRŽAN.
Ostankom kod kuće glasač bi prećutno pristao na pobjedničku vlast, znači, bez stava je, ljigavac, LEVAT!
Nije ga briga što Mujezinović zadužuje i njegove unuke. Nije prisutan prilikom glasanja.
Stjecanjem CIPS lične karte birač se automatski upisuje u knjigu Birački spisak.
Bh. Izborni zakon je tako napravljen da uopšte nije važno koliko će birača taj izborni dan postati glasači.
Glasač je birač koji ostvari pravo da glasa na dan izbora. Nije važno ni koliko će biti nevažećih glasova što pogoduje sadašnjim vlastodršcima.
Prevarom u Izbornom zakonu da se mandati dodjeljuju obračunavanjem količnika dijeljenjem osvojenih važećih glasova sa 1,3,5, 9, 11,...u ukupnoj masi svih birača iz svih knjiga Birački spiskovi, birač apstinent ostaje u masi koju zastupaju i predstavljaju pobjednici. To znači da se njegov predstavnik u vlasti nalazi medju kandidatima pobjednika izbora.
Praktično, samim vadjenjem CIPS l.k. njegov glas je deponovan kod prošloizbornih pobjednika izbora. Preostaje mu da taj svoj glas na slijedećim izborima povuče, ili tako što će glasati za nekog nezavisnog kandidata/manju stranku, ili da načini svoje listiće nevažećim.
Dosta su nas LEVATILI, došlo je vrijeme da mi IZLEVATIMO LEVATORE!
- silent_BoB
#40 Re: Izborna krađa
PipiDugaDevetka wrote:Naravno da je najbolje izaći na izbore i glasati.silent_BoB wrote: pa ne izaci na izbore je jednostavno reci NE promjenama,izaci na izbore i unistiti listic jednako vrijedi..opet NE promjenama
Ova tvrdnja da isto vrijedi ne izaći i izaći, pa načiniti listić nevažećim, ne bih baš rekao da je tačna.
Jednostavno, izlaskom na izbore, namah je jedan glas manje za sadašnje vlastodršce.
Potpisivanjem glasača u knjigu Birački spisak, otežava se moguća manipulacija i izborna kradja.
Za razliku od ovoga, ostankom kod kuće, birač apstinent pruža mogućnost izborne kradje.
Činjenjem nevažećih listića, glasač iskazuje svoj stav da je prisutan, te da se izjasnio kao UZDRŽAN.
Ostankom kod kuće glasač bi prećutno pristao na pobjedničku vlast, znači, bez stava je, ljigavac, LEVAT!
Nije ga briga što Mujezinović zadužuje i njegove unuke. Nije prisutan prilikom glasanja.
Stjecanjem CIPS lične karte birač se automatski upisuje u knjigu Birački spisak.
Bh. Izborni zakon je tako napravljen da uopšte nije važno koliko će birača taj izborni dan postati glasači.
Glasač je birač koji ostvari pravo da glasa na dan izbora. Nije važno ni koliko će biti nevažećih glasova što pogoduje sadašnjim vlastodršcima.
Prevarom u Izbornom zakonu da se mandati dodjeljuju obračunavanjem količnika dijeljenjem osvojenih važećih glasova sa 1,3,5, 9, 11,...u ukupnoj masi svih birača iz svih knjiga Birački spiskovi, birač apstinent ostaje u masi koju zastupaju i predstavljaju pobjednici. To znači da se njegov predstavnik u vlasti nalazi medju kandidatima pobjednika izbora.
Praktično, samim vadjenjem CIPS l.k. njegov glas je deponovan kod prošloizbornih pobjednika izbora. Preostaje mu da taj svoj glas na slijedećim izborima povuče, ili tako što će glasati za nekog nezavisnog kandidata/manju stranku, ili da načini svoje listiće nevažećim.
Dosta su nas LEVATILI, došlo je vrijeme da mi IZLEVATIMO LEVATORE!
moja greska...u svakom slucaju dosta levacenja i daj da zivimo vise,putujemo,obrazujemo,lijecimo itd itd
toliko toga mozemo obezbijediti sami sebi i ponuditi drugima, a ne da se unistavamo
gradjanska duznost je izaci na izbore (mozda kaznom natijerati),ako smo uopste gradjani ove zemlje
-
samo gost
#41 Re: Izborna krađa
Postoji i dešava se prije izbora kod formiranja biračkih odbora kad male stranke koje nemaju nikakvog izgleda za uspjeh 'prodaju' svoja mjeste u biračkim odborima nekoj 'dobrodržećoj' stranci. Tako se na listama kandidata za birački odbor neke beznačajne stranke nađu članovi ili simpatizeri neke velike stranke. Čini se da ta mala stranka ima 'svoga' čovjeka u biračkom odboru a ustvari nije tako.PipiDugaDevetka wrote:POSTOJI LI JOŠ NEKI NAČIN IZBORNIH KRAĐA?[/b][/size]
- Control panel
#42 Re: Izborna krađa
PipiDugaDevetka wrote:vozač wrote:
POSTOJI LI JOŠ NEKI NAČIN IZBORNIH KRAĐA?
ja sam cuo da su iz SDA koji su bili po birackim odborima i brojali glasove imali uradjene prstenove koji su na donjoj strani imali mali pecat sa kojim su ostavljali tragove na listicima na kojima nije bilo glasano za SDA. ne znam sve mi je ovo cudno. da u urbanim dijelovima sarajeva i drugih gradova bude nenormalno veliki broj nevazecih listova od nekih ruralnih mjesta. nema logike.
eto sta sam ja cuo za gospodare prstenova.
posto kupio poto prodo.
jedino sto ja znam je da od prvih izbora 1990. ja ne vjerujem u izborne rezultate i niko me ne moze ubijetiti da su bili tacni.
a sta ce biti na ovim bog sami zna.
jedno je sigurno jos 4 godine sa dosadasnjim budalama ova drzava nece moci izdrzati.
- felipe kajetano
#43 Re: Izborna krađa
Pa to je vec ustaljena praksa koju su precutno prihvatile sve "velike" partije.samo gost wrote:Postoji i dešava se prije izbora kod formiranja biračkih odbora kad male stranke koje nemaju nikakvog izgleda za uspjeh 'prodaju' svoja mjeste u biračkim odborima nekoj 'dobrodržećoj' stranci. Tako se na listama kandidata za birački odbor neke beznačajne stranke nađu članovi ili simpatizeri neke velike stranke. Čini se da ta mala stranka ima 'svoga' čovjeka u biračkom odboru a ustvari nije tako.PipiDugaDevetka wrote:POSTOJI LI JOŠ NEKI NAČIN IZBORNIH KRAĐA?[/b][/size]
-
samo gost
#44 Re: Izborna krađa
Ova 'ustaljena praksa' je temelj za kontinuiranu izbornu krađu. Baš zato što su ovo kao 'ustaljenu praksu' prihvatile sve 'velike' partije. Ne trebaju prstenovifelipe kajetano wrote:Pa to je vec ustaljena praksa koju su precutno prihvatile sve "velike" partije.samo gost wrote:PostojiPipiDugaDevetka wrote:POSTOJI LI JOŠ NEKI NAČIN IZBORNIH KRAĐA?[/b][/size]
i dešava se prije izbora kod formiranja biračkih odbora kad male
stranke koje nemaju nikakvog izgleda za uspjeh 'prodaju' svoja mjeste u
biračkim odborima nekoj 'dobrodržećoj' stranci. Tako se na listama
kandidata za birački odbor neke beznačajne stranke nađu članovi ili
simpatizeri neke velike stranke. Čini se da ta mala stranka ima 'svoga'
čovjeka u biračkom odboru a ustvari nije tako.
- Noddle
#45 Re: Izborna krađa
E evo ga, pocelo je... Pa sad je na ljudima koji ce raditi na izborima da budu posteni i sprijece ovakvu vrstu prevare biraca.
Prilikom brojanja glasova, članovi biračkih odbora iz pojedinih vladajućih stranaka u FBiH mogu tim prstenom dodati po jednu crtu na glasački listić i na taj način ga učiniti nevažećim.
Pripreme u toku
Prema nezvaničnim informacijama koje su se jučer pojavile, veća količina takvog prstenja iz Kine nedavno je uvezena u FBiH kako bi se upotrijebila upravo u ove svrhe.
Inače, ovo je samo jedan od način na koji će vladajuće stranke pokušati promijeniti volju naroda.
No, jedan od najpoznatijih modusa, koji se već uveliko priprema, jeste takozvani "bugarski voz". Radi se o tome da se aktivista jedne stranke na dan izbora nađe u neposrednoj blizini glasačkog mjesta i osobi koja ulazi na glasanje daje ispunjen listić.
Ta osoba kasnije u kutiju ubacuje ispunjeni listić, dok onaj prazni, koji je dobila na glasačkom mjestu, iznosi vani i daje onom istom stranačkom aktivisti, dobivajući zauzvrat novac. Stranački aktivista potom ispunjava taj prazni listić kako bi se čitav proces mogao ponavljati nebrojeno puta tokom dana.
Snimak mobitelom
Naravno, uz to se sprema i klasična kupovina glasova, gdje kao dokaz služi snimak napravljen mobitelom.
Plaćenici pojedinih stranaka, kako saznajemo, pripremaju se da se na dan izbora "motaju" po biračkim mjestima kako bi se, tobože, našli pri ruci nepismenim ili slabovidnim osobama. Cilj će im, zapravo, biti da navedu takve osobe da glasaju za njihovu stranku.
- silent_BoB
#46 Re: Izborna krađa
prsten kontam,ali ne kontam slikanjem telefonom......pa taj sto kupuje glas na takav nacin bi mogao da izbjegne placanje glasa tako sto ga prijavi hahahahaah nije li malko glupo tako radit????
zgrozen sam kad procitam ovako nesto sto se dogadja...i to je demokratija cccc
zgrozen sam kad procitam ovako nesto sto se dogadja...i to je demokratija cccc
-
leo karan
#47 Re: Izborna krađa
desavaju se te stvari 100%vozač wrote:ja sam čuo za fintu sa listićima koja se izvodi veoma jednostavno, a postupak je slijedeći:MrMaliJoe wrote:Da li se mogu izbori pokrasti!?
2004. na lokanim izborima kandidatu za nacelnika opcine ilidza iz SBiH 900 listica proglaseno nevazecim.
a 2006. na opcim izborima pojedine kabadahije su dolazile s benzinom da pale izborna mjesta nakon zavrsetka glasanja
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#48 Re: Izborna krađa
Bugarski voz je omiljena metoda Lijanovića. To su radili i na prošlim Općinskim izborima, a poznanici su prije mjesec dana na ulici nudili poslovnu ponudu za saradnju. I to kandidatkinja sa liste osobno... 
- felipe kajetano
#49 Re: Izborna krađa
Kakav bugarski voz, pa to se kod nas radi vec godinama.
Sto se tice ovog prstenja, eno i PDP se buni, kazu da je stigao kontigent prstenja koji imaju supljinu sa tintom koja se prosipa po suparnickim listicima
Sto se tice ovog prstenja, eno i PDP se buni, kazu da je stigao kontigent prstenja koji imaju supljinu sa tintom koja se prosipa po suparnickim listicima
-
leo karan
#50 Re: Izborna krađa
a zar je taj kineski prsten nevidljiv?
to bar nije tesko uociti, samo kad se hoce.
to bar nije tesko uociti, samo kad se hoce.