Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Locked

Reisu-l-ulema 2012 neka bude

Prof. Dr. Enes Karic
61
58%
Tuzlanski Muftija Husein ef. Kavazovic
11
10%
Ljubljanski Muftija Nedzad ef. Grabus
9
8%
Sandzacki Muftija Muamer ef. Zukorlic
25
24%

Total votes: 106

plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#351 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:
udrch wrote:...Ako sam šest mjeseci prije izbora rekao da će SDA i SDP biti u koaliciji poslije izbora i pogodio, ne znam zašto mi sad ne vjerujete...
Reis će biti muftija Kavazović sa preko 90% dobivenih svih glasova...
Muftija Zukorlić neće biti ni kandidat...
Šta si ti...neki novi prorok? Ili se i ovdje "namještaju rezultati" :?
mah, ko bi ga znao kako se to bira
zonbirile

#352 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by zonbirile »

reis se ne oglašava 1/2 godine????
plain vanilla

#353 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

zonbirile wrote:reis se ne oglašava 1/2 godine????
oglasio se jucer, da podrzi Jovana Divijaka
poznanik

#354 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by poznanik »

zonbirile wrote:reis se ne oglašava 1/2 godine????
Možda opet dograđuje nešto na Ratinoj kući?
Nele9

#355 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Nele9 »

plain vanilla wrote:Efendija Lugavic, ljudina koja nikad nece biti reis

LUGAVIC: Dugo vec sve ovo traje. Meni su spocitavali i to sto se nisam stranacki opredjeljivao, drzeci se toga da su svi vjernici, bez obzira kojoj stranci pripadali, u dzamiji isti. Time vjerovatno nisam zadovoljavao neke norme ponasanja. S druge strane, ja sam zelio da i u toku rata komuniciram i saradjujem sa ljudima koji su ostali u ovom gradu, sa drugim nacijama, drugim vjeroispovijestima, jer sam smatrao, i danas smatram, da time nista vise nisam cinio od Bozje odrednice koja je svima poznata. Dragi Bog je rekao: mi smo vas stvorili od muska i zenska da biste se medjusobno upoznavali, da biste medjusobno zivjeli. Ja nisam u sebi imao tu mrznju prema drugima, i tako sam se ponasao. Kulminacija ovog o cemu govorimo bila je nakon 25. maja '95. godine. Tada su poginula djeca, mladost ovog grada, na jednom mjestu. Zaboljelo me je kada sam cuo komentare kako ne bi poginuli da su bili na linijama umjesto u kaficu, gdje su mozda konzumirali i alkohol, iako se tada nije imalo prakticno ni sta jesti kako treba. Suprotstavio sam se rekavsi da smrt nije samo za nekoga ko ovako ili onako misli, vec je smrt od Boga i na odredjenom mjestu. Niko ne zna u kojoj ce zemlji umrijeti, kada ce umrijeti i od cega ce umrijeti, pa prema tome, djeca nisu ni kriva ni duzna. Onda je bilo govora da se ne mogu sahraniti na jednom mjestu. Ja sam prihvatio, naravno, i ne samo ja, bilo je jos mojih kolega, da im klanjam dzenazu. Nisam imao nijednog valjanog razloga, ni vjerskog, ni moralnog, ni bilo kojeg, da ne klanjam dzenazu toj djeci, mladosti nastradaloj na Kapiji, iako je znano kako je receno da ne bi trebalo to izvrsiti. Od tada, pa i mnogo ranije, pocinju silazne linije mog djelovanja. Svaki put kad se susretnem sa fra Petrom Matanovicem, gvardijanom franjevackog samostana u Tuzli, uvijek bi se nasao neko da kaze "pa ti i s njima saradjujes". Uvijek su bili oni i mi. Ja sam cijelo vrijeme pokusavao da budem most preko kojeg ce se jedanput shvatiti da su to samo ljudi koji ovdje zive. I drugi ovdje znaju da je fra Petar Matanovic pomagao i imamima u toku rata. Smatram i smatrao sam i sad, i uvijek cu smatrati, da je nehumano, neislamski, zaboraviti neciju dobrotu.

Baš smo komunistički realni i objektivni. Ne kontam šta ti ovo znači? Pa, samo onaj ko ne zna efendiju Lugaviju ne zna da je on crven da ne može biti crveniji. Pa taj je čovjek učestvovao u promociji SDP-ovca Denisa Bećirovića.
Čovjek je crven i ja mu to ne spočitavam, ali fakat Allahu hvala što nije imam u mom džematu.
plain vanilla

#356 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

Bio je on u SDA, samo se valja nije dovoljno isticao..a da si u njegovom dzematu znao bi vise o dogadjijima iz ovog teksta, ali ja necu da prepricavam..ko zna zna, ko ne zna neka navija za Kavazovica
BHF_Manijak

#357 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by BHF_Manijak »

PV je inace ogorcena na reisa pravo... :oops: :mrgreen:
plain vanilla

#358 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

BHF_Manijak wrote:PV je inace ogorcena na reisa pravo... :oops: :mrgreen:
Nije valjda da se vidi :D
Nele9

#359 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Nele9 »

plain vanilla wrote:Bio je on u SDA, samo se valja nije dovoljno isticao..a da si u njegovom dzematu znao bi vise o dogadjijima iz ovog teksta, ali ja necu da prepricavam..ko zna zna, ko ne zna neka navija za Kavazovica

Fakat ću biti od neznanih...Moj glas opet za Kavazovića. A već sam jednom rekao zašto. Lugaviju nisam vidio na gradačačkom ratištu a Husein efendija je bio tamo. Znam da ne kontaš, ali nakon 5 hiljada granata i 9 neuspjelih četničkih napada u jednom danu, sve šuplje priče fakat isprde (izvini na izrazu, ja sam ti samo jedan vjerom zadojeni Bošnjak)...i ostaju samo ljudi i neljudi.
plain vanilla

#360 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

Nele9 wrote:
plain vanilla wrote:Bio je on u SDA, samo se valja nije dovoljno isticao..a da si u njegovom dzematu znao bi vise o dogadjijima iz ovog teksta, ali ja necu da prepricavam..ko zna zna, ko ne zna neka navija za Kavazovica

Fakat ću biti od neznanih...Moj glas opet za Kavazovića. A već sam jednom rekao zašto. Lugaviju nisam vidio na gradačačkom ratištu a Husein efendija je bio tamo. Znam da ne kontaš, ali nakon 5 hiljada granata i 9 neuspjelih četničkih napada u jednom danu, sve šuplje priče fakat isprde (izvini na izrazu, ja sam ti samo jedan vjerom zadojeni Bošnjak)...i ostaju samo ljudi i neljudi.
Kako rekoh, necu da prepricavam jer mogu nekoga povrijediti tom pricom...Imalo bi se stosta reci, ali s obzirom da Lugavic nikada nece biti u konkurenciji, nema potrebe da sirim raspravu.
Samo sam rekla da je ljudina, i da nikad nece biti reis..a ostalo...nema veze
Valjda i ja imam pravo reci koga bih voljela vidjeti kao reisa?
Nele9

#361 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Nele9 »

@ PV

More komotno...kad platiš članarinu IZ. :)
plain vanilla

#362 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

Nele9 wrote:@ PV

More komotno...kad platiš članarinu IZ. :)
bgm, na ovoj temi smijem reci i bez clanarine :wink:

a moja se rijec nece pikati ni kad platim clanarinu, tako da...
udrch

#363 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by udrch »

plain vanilla wrote:Efendija Lugavic, ljudina koja nikad nece biti reis

LUGAVIC: Dugo vec sve ovo traje. Meni su spocitavali i to sto se nisam stranacki opredjeljivao, drzeci se toga da su svi vjernici, bez obzira kojoj stranci pripadali, u dzamiji isti. Time vjerovatno nisam zadovoljavao neke norme ponasanja. S druge strane, ja sam zelio da i u toku rata komuniciram i saradjujem sa ljudima koji su ostali u ovom gradu, sa drugim nacijama, drugim vjeroispovijestima, jer sam smatrao, i danas smatram, da time nista vise nisam cinio od Bozje odrednice koja je svima poznata. Dragi Bog je rekao: mi smo vas stvorili od muska i zenska da biste se medjusobno upoznavali, da biste medjusobno zivjeli. Ja nisam u sebi imao tu mrznju prema drugima, i tako sam se ponasao. Kulminacija ovog o cemu govorimo bila je nakon 25. maja '95. godine. Tada su poginula djeca, mladost ovog grada, na jednom mjestu. Zaboljelo me je kada sam cuo komentare kako ne bi poginuli da su bili na linijama umjesto u kaficu, gdje su mozda konzumirali i alkohol, iako se tada nije imalo prakticno ni sta jesti kako treba. Suprotstavio sam se rekavsi da smrt nije samo za nekoga ko ovako ili onako misli, vec je smrt od Boga i na odredjenom mjestu. Niko ne zna u kojoj ce zemlji umrijeti, kada ce umrijeti i od cega ce umrijeti, pa prema tome, djeca nisu ni kriva ni duzna. Onda je bilo govora da se ne mogu sahraniti na jednom mjestu. Ja sam prihvatio, naravno, i ne samo ja, bilo je jos mojih kolega, da im klanjam dzenazu. Nisam imao nijednog valjanog razloga, ni vjerskog, ni moralnog, ni bilo kojeg, da ne klanjam dzenazu toj djeci, mladosti nastradaloj na Kapiji, iako je znano kako je receno da ne bi trebalo to izvrsiti. Od tada, pa i mnogo ranije, pocinju silazne linije mog djelovanja. Svaki put kad se susretnem sa fra Petrom Matanovicem, gvardijanom franjevackog samostana u Tuzli, uvijek bi se nasao neko da kaze "pa ti i s njima saradjujes". Uvijek su bili oni i mi. Ja sam cijelo vrijeme pokusavao da budem most preko kojeg ce se jedanput shvatiti da su to samo ljudi koji ovdje zive. I drugi ovdje znaju da je fra Petar Matanovic pomagao i imamima u toku rata. Smatram i smatrao sam i sad, i uvijek cu smatrati, da je nehumano, neislamski, zaboraviti neciju dobrotu.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Baš bi bio idealan reis..možeš zamisliti reisa koji koji izostavlja namaze..
Nakon pada Srebrenice i mojih obaveza u prihvatnom centru na Dubravama, proveo sam zajedno sa njim nekih mjesec dana..ako ti je dobar vodi ga kući..samo mi ovdje nemoj upoređivati Lugaviju i Muftiju..
Iako se slažem sa ovim što je rekao
plain vanilla

#364 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

ni ne uporedjujem, ne daj Boze :zzzz:

a ovdje cu da pisem sto god ja hocu, a tebi ako se ne svidja, ti nemoj citati :oops:
poznanik

#365 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by poznanik »

Zašto za reisa IZBiH ne bi mogao biti izabran neki od kandidata iz mešihata Hrvatske, Slovenije, Njemačke...zar su oni marginalizirani?

Ne vjerujem da među njima nema nikog sa 10-godišnjim stažom u IZ, i da nije mlađi od 40 godina života.
BHF_Manijak

#366 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by BHF_Manijak »

plain vanilla wrote:
Ma joooook, kakvi, onako ja to usput... :mrgreen:

Sto i kako ne znam, ali valjda povodi se narod za masom i medijima, nek te dvaput proglase medij lopovom, eh onda si posteno nahebo! :roll:
BHF_Manijak

#367 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by BHF_Manijak »

poznanik wrote:Zašto za reisa IZBiH ne bi mogao biti izabran neki od kandidata iz mešihata Hrvatske, Slovenije, Njemačke...zar su oni marginalizirani?

Ne vjerujem da među njima nema nikog sa 10-godišnjim stažom u IZ, i da nije mlađi od 40 godina života.
Pa u boldiranom ti je odgovor...IZ BiH bira reisa za BiH, kakve beze imaju ljudi s vama s tom funkcijom...Ljudi tamo svoj hljeb zaradjuju, plus sto ih je vecina tamo, da ne kazem 80% u svojstvu imama, bez nekih vecih funkcija i zvanja...
plain vanilla

#368 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

BHF_Manijak wrote:
plain vanilla wrote:
Ma joooook, kakvi, onako ja to usput... :mrgreen:

Sto i kako ne znam, ali valjda povodi se narod za masom i medijima, nek te dvaput proglase medij lopovom, eh onda si posteno nahebo! :roll:
Ja cak i nisam rekla svoje misljenje o reisu, a vec me lincovase i zabranise da pricam dok ne uplatim clanarinu Islamskoj zajednici :roll:
A da sam rekla sto imam, ne bi dali ni da uplatim tu clanarinu :mrgreen:
plain vanilla

#369 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

BHF_Manijak wrote:
poznanik wrote:Zašto za reisa IZBiH ne bi mogao biti izabran neki od kandidata iz mešihata Hrvatske, Slovenije, Njemačke...zar su oni marginalizirani?

Pa u boldiranom ti je odgovor...IZ BiH bira reisa za BiH, kakve beze imaju ljudi s vama s tom funkcijom...Ljudi tamo svoj hljeb zaradjuju, plus sto ih je vecina tamo, da ne kazem 80% u svojstvu imama, bez nekih vecih funkcija i zvanja...
a kako se onda Zukorlic nadje u ovoj anketi?
Biznis

#370 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Biznis »

zonbirile wrote:šta bi sa reisom,ne oglašava se ima pola godine????

usutili su se sa njim i sidran, filipovic & ostala Fahrova raja. izgubili izbore pa su dobili kazneno ignorisanje od avaza.
BHF_Manijak

#371 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by BHF_Manijak »

plain vanilla wrote:
BHF_Manijak wrote:

I mene to cudi da ti pravo kazem, ali eto, nece njemu biti mrsko u Sa doci, kao i mnogima sto nije bilo mrsko... :mrgreen:

Kazi nam svoje misljenje o reisu... :skoljka: :mrgreen:
seldzuk

#372 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by seldzuk »

udrch wrote:
Sarajlija Fare wrote:Ma Karic ce biti Reis..mada ce opet imati oponenata...mrtva trka Karic i jos neko drugi kao protukandidat, ali ko je drugi???
Nema ba nikakve mrtve trke..ja ne znam zašto ova tema uopšte živi..
Ako sam šest mjeseci prije izbora rekao da će SDA i SDP biti u koaliciji poslije izbora i pogodio, ne znam zašto mi sad ne vjerujete..tad ste mi se svi smijali, a pogotovo zadrti sdpovci..
Reis će biti muftija Kavazović sa preko 90% dobivenih svih glasova..
Muftija Zukorlić neće biti ni kandidat, on je neozbiljan i već kompromitiran sa onim BMW-ovima na dženazi 11. jula..
Imami i članovi IZ žele nekoga ko će IZ vratiti vjernicima..
Najbolji i sigurni izbor je Muftija..on je toliko jaka ličnost i danas, tako da čak mislim da nakon što ga izaberu za Reisa da će ga puno ljudi i dalje zvati Muftija..da nije bilo tazbinskih veza Cerića i Kavazovića preko neke gračaničke linije, Cerić na prošlim izborima ne bi ni pobjedio Karića..
A da ne smominjemo 3 ili 4 žene kojima se oženio. IZBiH ne fura taj fazon. Možda ga nekad bude furala, ali sada ne fura i neće zadugo.
A ne znam ni što se Grabus našao na ovoj listi. Pare za zemlju budućeg Islamskog centra u Ljubljani još uvijek nisu sakupljene.
seldzuk

#373 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by seldzuk »

Ko bira reisa

Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme bira izborno tijelo koje sačinjavaju: sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici odbora medžlisa.

Članovi sabora su nedavno izabrani na izborima u IZ-u koji su nedavno održani, i to po praviniku:
Sarajevo 13 sabornika,
Tuzla 10 sabornika,
Bihać 7 sabornika,
Banja Luka 7 sabornika,
Goražde 7 sabornika,
Mostar 7 sabornika,
Travnik 7 sabornika,
Zenica 7 sabornika,
Novi Pazar 5 sabornika,
Zagreb 5 sabornika,
Ljubljana 3 sabornika,
Keln, Zapadna Evropa 3 sabornika,
Čikago, Sjeverna Amerika 1 sabornik,
Sidnej, Australija 1 sabornik.
U članstvu sabora ne smije biti više od jedne trećine uposlenika IZ.

Ovdje se može naći nešto više o saboru. Lista sabornika još nije ažurirana. Na listi su sabornici iz prethodnog saziva.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &Itemid=27
Sabornika ima 83, medšlisa IZ oko 90 što znači da glavnih imama i predsjednika medžlisa ima ukupno oko 180. Ovih ostalih ima otprilike 50.
To znači da tijelo broji preko 300 ljudi.
plain vanilla

#374 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by plain vanilla »

BHF_Manijak wrote:
plain vanilla wrote:
BHF_Manijak wrote: Pa u boldiranom ti je odgovor...IZ BiH bira reisa za BiH, kakve beze imaju ljudi s vama s tom funkcijom...Ljudi tamo svoj hljeb zaradjuju, plus sto ih je vecina tamo, da ne kazem 80% u svojstvu imama, bez nekih vecih funkcija i zvanja...
I mene to cudi da ti pravo kazem, ali eto, nece njemu biti mrsko u Sa doci, kao i mnogima sto nije bilo mrsko... :mrgreen:

Kazi nam svoje misljenje o reisu... :skoljka: :mrgreen:
Jest vala, i ja bih rado u Saraj'vo, dosadilo mi u provinciji :D

A moje misljenje o reisu ... :skoljka:
Osvanulo je jutro iznad šehera. U domu Jenkiesa je zazvonio telefon.

Zvrnjz, zvrnjz, zvrnjz.
Hanuma Sanela se javila.
Helo!
Selam alejukum i Sabah hajrula začulo se sa druge strane mreže.
Sanela: Alejkumu selam i Allah razi - Allah s kim imam čast ovako rano razgovarati?
Iz slušalice stiže odgovor: „Ejup je pokraj telefona"
Sanela: A to si ti dragi Ejupe sokole cijele Bosne i Sandžaka.
Ejup: Da ja sam. Kako si mi Sanela, šta radiš, đe ti čojek?
Sanela: Dobro šućur Allahu, dragi Ejupe eno čojeka melje kahvu, vala taman hoćemo da je pijemo. Da vidiš ga ne može ove naše kahve, kaže odmah se usere, ali ja ga gonim piće je on meni nezvala se ja Sanela Jenkies.
Ejup: haha dobra ti ta Jugoslovenstva mi moga.
Sanela: Šta radiš ti Ejupe?
Ejup: Evo pišem nakve memoare, znaš već o ovim proteklim nemilim doživljajima i događajima.
Sanela: Neka, neka samo piši moj dobri Ejupe pa nek čita naš narod prosti i neka spozna šta je jada viđeo Bošnjak dok je Božiju pravdu na bijel dan išćero.
Ejup: Zato i pišem moja Sanela, ne kažu džabe historiju pišu pobjednici. Nego da ja tebe pitam kako idu stvari oko one televizije?
Sanela: Ma odlično Ejupe, čak sam sredila da Hadžifejz fejstufejsira svako ubogo večer. Ti sigurno dobro znaš njega?
Ejup: Ma kako ga neću znati, on je vodio rat uživo ono kad sam ja bio predsjednik države.
Sanela: Izvini Ejupe ja evo Bogami do sada nisam znala da si ti bio predsjednik.
Ejup: Ama jašta sam, uhapsili četnici Aliju. Kako sam samo ja tada predsjednikovao.
Sanela: Vjerujem, vjerujem.
U prvoj emisiji fejs tu fejsa divandžija će biti Seno Pećanin.
Ejup: A koje drugi divandžija?
Sanela: Nema drugog. Seno će sam biti, to je Hadžifejzova ideja.
Ejup: Pa na koga će lajat ako je sam?
Sanela: Pa sam na sebe dragi Ejupe, znaš da je on prije četiri godine Silajdžića cijenio kao najvećeg destabilizatora Bosne i Hercegovine, a sad ga cijeni kao jedinog spasioca.
Ejup: Razumijem sad. Ih koji je alčak onaj Hadžifejz uvijek je bio inovativan, baš kao rat uživo.
Ja ti još nisam rekao što te zovem ovako rano.
Sanela: Reci Ejupe!
Ejup: Kao što rekoh počeo sam pisati svoje memoare pa se sjetih onog jadnog Ilije Jurišića.
Sanela: Neuzubilah ko ti je taj vlah?
Ejup: Ama nije vlah, ustvari jeste ali je naš.
Sanela: Explain!
Ejup: On sad leži u Srbijanskim kazamatima a svi kažu čojek prav zdrav, pa sam konto i pored toga što ću da ga stavim u svoje memoare da ubijemo neku paru ja , ti i još neka ulema i pomognemo čojeku.
Sanela: Da ti pravo kažem neznam ko je taj čojek, ali Ejupe humana ti je ideja, prava bošnjačka, da nije nas bošnjaka svijet obraza nebi imao koliko prkno mozga.
Ejup: Jes vala, ali prvo bih se trebalo savjetovat sa reisom da on nakve fetve izda, zvat Bakira, Fahru te još neke prvake. Ja sam mislio da ti i ja poslije džume otiđemo kod reisa da vidimo šta on veli.
Sanela: Može Ejupe onda se vidimo za par sati.

Dva sata poslije podne Sanela i Ejup su pred dvorima reis efendije.

Pozvoniše na vrata.
Iz stana se začuo gnjevan glas: „Sikter sikter, ne primam nikog, te jel znate da je petak danas?
„Mi smo Sanela i Ejup"- odgovriše njih dvoje.
U tome se reis pojavi na vratima.
Reis: A vi ste, ja Allahami pomislio onaj govnar Avdo Avdić opet stao da me pegla za Bukovicu gluhu.
Ejup: Ma kakvi mi smo s drugim poslom.
Reis: Hajde uđite. Ženo pristavi nam kahvu i kadaif hastalu prinesi.
Sanela: Kako ste mi Vi gospodine Ceriću?
Reis: Dobro sam kad ne gledam oko sebe. Čim na stranu pogledam sve ćafir do ćafira. Ćafirska su ovo vremena i ćafirski zulumi svaki dan.
Ejup: Izvini efendija što srkletimo ali nemamo puno vremena. Došli smo da nam izdaš kakve fetve za spas onog Jurišića.
Reis: Jel ono Jurišić iz Tuzle?
Ejup: Jeste efendija.
Reis: Nikad mi se nije sviđala ta varoš.
Ejup: A šta ćeš svakakvog svijeta ima moj efendija, ali ja nešto uzimam i po svojoj koži sudim da bi bio sevap pomoć tome čojeku.
Reis: Jašta bi. A ko će drugi ako Bošnjak neće. Evo odmah ću ja zvat Bakira neka obezbijedi sredstva iz partije, te i Fahrudina neka on metne slovo u Avaz.
Sanela: Hajde moj efendija dobri. Daboga pocrkali dušamani kad na ovakvog čojeka svoj pogami jezik naklate.. Pu pu pu...
Reis: Ima Boga Sanela.

Na stolu su prazni fildžani kahva se popila. Reis Cerić zove riđobrkog Bakira.

Reis: nula šeš jedan - šes šes šes- šes šes šes. Šejtanskog mu broja braćo moja.
Selam alejkum sine Bakire.
Bakir: Alejkumu selam efendija. Kako si?
Reis: Dobro a ti? Posti li se?
Bakir: Posti, posti efendija.
Reis: Nemoj slučajno da mi nebi postio, čim mandrknem babi ću te prijavit. Šta ima još?
Bakir: Nema ništa evo eglenišeno ja i Fahro.
Reis: Eh taman ste mi trebali obojica.
Bakir: Znaš ona budaletina, rokerčić bombaš Čaušević iz Bugojna?
Reis: Znam jebo on okot svoj.
Bakir: Sluša nakvog Štulića pa evo i mi posjedali pa slušamo to kriještalo i nikako da odgonetnemo šta mu znači ono „hladna noć pred velike događaje" Ili je noć pred bajram ili predizbrna noć?
Reis: Ajde mali ne prdi i ne smaraj me glupostima. Đe Fahro?
Bakir: Evo ga do mene, bacio se u sevdah šesti put zaredom pušća onu pjesmu „Sa Gradačca bijele kule zmaja od Bosne" i kaže zvat će Halida da uradi cover pjesme što će ujedno biti i predizborni slogan: "Sa Radon Plaze moje kule zmaja od Bosne es be beovci zakliktali pjesme radosne".
Reis: Ma niste vi normalni. Daj reci imal išta na kladionici?
Bakir: Evo taman ja i Fahro uzeli ponudu iz Cik-a igramo X2 protiv Silajdžića.
Reis: Protiv Harisa! Al na koga igrate?
Bakir: Pa na nas dvojicu isti kurac ja i ili Fafro.
Reis: Koliki je koeficijent?
Bakir: Jedan šeset pet na nas.
Reis: Dobar udbe mi.
Bakir: Ma ko hljeb.
Reis: Evo kod mene Ejup i Sanela traže koju akču za onog Jurišića.
Bakir: Čuj za Jurišića. Šta je s njim? Jesul to ga pušćali iz zatvora?
Reis: Ama jok nego vele oni meni raja tek skupila osamnest hiljada, neće niko broja da okrene oca im kokuznog. Možeš li ti išta uradit?
Bakir: Mogao bih za tvoj hatur, pravo da ti kažem ne sekiram se puno za tog ćafira , ali imat ću neke love , ako Bogda od ove privatizacije telekoma biće nakvog selameta.
Reis: Aha, daj mi Fahru na telefon.
Fahro: Reci efendija.
Reis: Slušaj Fahrudine ti da si koliko sutra metno slovo u Avaz, da vidi narod da bez bošnjačkog prvaka selameta nema.
Fahro: Hoću efendija, naredit ću ja evo odmah svojim katibima da sabahile to prideftere.
Reis: Tako moj Fahrudine biće neka korist od toga.
Fahro: Majke mi ću preimenovat stranku u Savez boljih Bogova, nek se zna da im drugog Boga bez nas nema. Uostalom izbori su pred vratima.
Reis: Šuti ćafire nemoj da ti ja šaljem nove muslimane da te ućeraju u suru. Znači jesmo li dogovorili sve oko tih sredstava i medijske popraćenosti ?
Fahro i Bakir ko jednim glasom: Jesmo efendija, poselami Ejupa i Sanelu i poruči im računajte na nas.
Reis: Evo odselamaju vam. Hajd sad zdravo.
Bakir: Čuj zdravo.
Reis: Jebi ga stara navika iz udbe je ostala.. Allahimanet!
Bakir: Allahimanet.

Ejup: Braćo sad bi još trebali i Harisa zvat.
Reis: Nisam vala s njim u zadnje vrijeme na čistoj riječi, al ako iko more pomoć more Hare.
Ejup: Džaba je nemore to bez Hareta lepog.
Reis: Dajder mi taj telefon. Selam Alejukum od Kuvajata Harise.
Haris: Alejkumu Selam efendija tebi i dvorima tvojim.
Reis: Ej slušaj ba skupljamo kake pare za onog Jurišića pa bi red bio da se i ti utališ, evo mahsuz te zovem radi toga.
Haris: Hjoj efendija đe me nađe Allahati milositvog sve sam pare spičko na reklame za elektroprivredu. A i onaj Pećanin me ogulio sveca mu namazanog.
Reis: Neka je jesam li ti fino kazo da se ne družiš s njim. Aj daji lovu nebudi papak.
Haris: Slušaj razdrmat ću ja cijelu stvar preko moje Tv, imam dva Senada trećeg im nebi našo šale. I ala zora ću da priprijetim Tadiću, nebudel pušćo Jurišića u Strazburg ću da tužim.
Reis: Tako je. Kome ba da se mi prilagođavamo, nek se oni nama prilagođavaju, dosta smo se mi njima prilagođavali.
Haris: Nubudul pušćali raspast će se ko Varšavski pakt.

Sanela: hihihi jes viđeo Ejupe jak je Haris ko nato.
Ejup: Da pravo mi se sviđa, uvijek su ga žene volile.

Reis: Harise jesmol se razumijeli?
Haris: Jesmo efendija niš se ti ne sekiraj, samo to meni pušći.
Reis: Zvao sam ja Bakira i Fahru.
Haris: Ma nisi trebo Allahami, znaš mene stari jebač. Ja ću to ko s poslom.
Reis: Ma samo da jadnog Jurišića na Allahov put slobode izvedemo.
Haris: Inašalah efendija.
Reis: Inšalah. Eh dobro Harise. Znači kako smo se dogovorili ti pričepi preko medija ako si se baš tolko istrošio
Haris: Ok. Allahimanet.
Reis: Allahimanet.

Reis: Eto braćo moja draga, sve smo sredili, što je u našim rukama, ostalo je Allahova volja.
Ejup: Hvala ti moj efendija.
Reis: Ma ništa Ejupe treba se sjetiti gladnih, nemoćnih i obespravljenih u ove mubarek dane.
Sanela: Neka smo i ovo sredili. Pozivam vas večeras na iftar. Efendija šta ti ono najviše voliš pojest?
Reis: Nisam ti ja probirljiv na hranu, samo nek nije klempavo.
Sanela: Šta mislite da Vi i ja nešto kasnije otiđemo u šoping kupit neke logistike za iftar.
Reis: More. Kod Selimovića ćemo, da i njeg malo poguramo. Red je da se pazimo mubarek danima.
Sanela: Ko je Selimović ?
Reis: Ma nebitno sada, nego kad i u koliko se vidimo?
Sanela: Tačno u pet sati kod Begove džamije.
Reis: Ok. Vazduh treperi kao da pečenje gori – sprema se iftar.
Ejup: Eh vakat je da krenemo, pa se onda vidimo večeras. Allahimanet efendija.
Reis: Allahimanet braćo moja.

Toga jutra telefon u domu Jenkiesa je zvonio i više od deset puta.

Hanuma Sanela se konačno trgla iz sna, požurila ka telefonu, ali je u međuvremenu telefon prestao zvoniti. Bacivši se na trosjed upalila je televiziju.
"Tačno je devet sati vi gledate vijesti televizije Bosne i Hercegovine. Danas je nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću u slučaju Tuzlanska kolona na žalbu o presudi koji je podnio Jurišićev advokatski tim".
Sanela je laganim potezom palca na daljinskom upravljaču pritisnula tipku turn off i ponovo utonula u dubok i miran san.
Tekstu je istekao rok trajanja, ali sve je to u pet deka :mrgreen: :run:
udrch

#375 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by udrch »

Ovakvim nebulozoma se mogu rijetki diviti, jako rijetki :D ..
Locked