biske wrote:direktni idu po istoj metodi količnika, samo unutar izborne jedinice. poslije se (prvo) namiruju oni koji imaju puno glasova a malo direktnih mandata...ILVIIR wrote:ok. upravi kad covjek tako gleda. onda i nije toliko strasno.biske wrote:Kompenzacije nisu toliko komplikovane. Na isti fol na koji se dijele regularni mandati, uz jedini izuzetak ranije dodijeljenih direktnih. Dakle, umjesto da idu mandati po redoslijedu kolicnika, oni idu ovako:
a) stranka koja vec ima 5 direktnih mandata gubi svojih 5 najvecih kolicnika.
b) prvi kolicnik koji se uzima za gornju stranku je njen sesti kolicnik po velicini.
c) stranka koja nema direktnih mandata u dodjelu ulazi sa svojim najvecim kolicnikom.![]()
moram priznati da nisam znao kako se direktni mandati rasporedjuju. ja mislio da se djeli po procentima proporcionalno.. mada, kad prokontam, tako bi mozda moglo doci do problema..
npr.: a-sda praktično ne postoji izvan usk (ima nešto malo u zdk ja mislim, ali zanemarivo). unutar izborne jedinice imaju direktni mandat za državni parlament. s druge strane: bps nema nigdje unutar jedinica direktnih mandata ali dobija jedno mjesto iz kompenzacije.
ovo se najbolje vidi na prošlom sazivu federalnog parlamenta:
http://www.izbori.ba/Finalni2010/Finaln ... ltate.aspx
nsrzb - sve kompenzacija jer nisu dobili nijedan direktni mandat, ali su imali dobar zbirni rezultat
snsd sa 0.96% ukupne podrške imao jedan direktni, ali naravno nema kompenzacijskih
definitivno je najlakše sve skontati na primjeru rs za državni nivo:
tri jedinice po tri mandata. (9 direktnih)
trenutna situacija:
snsd u dvije po dva i u jednoj jedan,
sds u dvije po jedan i u jednoj 2,
ukupno 5 i 4
nakon pravljenja količnika za zbirne, ignorisanjem prvih 5 mandata snsd-a i 4 sds-a dolazi se do rezultata
snsd 6
sds 5
pdp 1
dns 1
sda 1
(dodali 5 kompenzacijskih)
ukupno 14
hvala lijepo. taj link sto si postavio sam upravo ja postavio par postova prije :9
sad je i jasno kako je moguce da neki dobiju npr. 3 mandata, a neki koji su presli census ne dobiju ni jedan!
nesto kontam o ovim kolicinicima. ako me moja logika ne vara, onda ova nasa varijanta sa 1,3,5,7,9... vise odgovara malim partijama nego kad bi se koristilo 1,2,3,4,5...?