IZBORI 2014

Post Reply
ILVIIR

#1751 Re: IZBORI 2014

Post by ILVIIR »

biske wrote:
ILVIIR wrote:
biske wrote:Kompenzacije nisu toliko komplikovane. Na isti fol na koji se dijele regularni mandati, uz jedini izuzetak ranije dodijeljenih direktnih. Dakle, umjesto da idu mandati po redoslijedu kolicnika, oni idu ovako:
a) stranka koja vec ima 5 direktnih mandata gubi svojih 5 najvecih kolicnika.
b) prvi kolicnik koji se uzima za gornju stranku je njen sesti kolicnik po velicini.
c) stranka koja nema direktnih mandata u dodjelu ulazi sa svojim najvecim kolicnikom.
ok. upravi kad covjek tako gleda. onda i nije toliko strasno. :thumbup:

moram priznati da nisam znao kako se direktni mandati rasporedjuju. ja mislio da se djeli po procentima proporcionalno.. mada, kad prokontam, tako bi mozda moglo doci do problema..
direktni idu po istoj metodi količnika, samo unutar izborne jedinice. poslije se (prvo) namiruju oni koji imaju puno glasova a malo direktnih mandata...

npr.: a-sda praktično ne postoji izvan usk (ima nešto malo u zdk ja mislim, ali zanemarivo). unutar izborne jedinice imaju direktni mandat za državni parlament. s druge strane: bps nema nigdje unutar jedinica direktnih mandata ali dobija jedno mjesto iz kompenzacije.

ovo se najbolje vidi na prošlom sazivu federalnog parlamenta:
http://www.izbori.ba/Finalni2010/Finaln ... ltate.aspx

nsrzb - sve kompenzacija jer nisu dobili nijedan direktni mandat, ali su imali dobar zbirni rezultat
snsd sa 0.96% ukupne podrške imao jedan direktni, ali naravno nema kompenzacijskih

definitivno je najlakše sve skontati na primjeru rs za državni nivo:
tri jedinice po tri mandata. (9 direktnih)
trenutna situacija:
snsd u dvije po dva i u jednoj jedan,
sds u dvije po jedan i u jednoj 2,
ukupno 5 i 4

nakon pravljenja količnika za zbirne, ignorisanjem prvih 5 mandata snsd-a i 4 sds-a dolazi se do rezultata
snsd 6
sds 5
pdp 1
dns 1
sda 1
(dodali 5 kompenzacijskih)
ukupno 14

hvala lijepo. taj link sto si postavio sam upravo ja postavio par postova prije :9
sad je i jasno kako je moguce da neki dobiju npr. 3 mandata, a neki koji su presli census ne dobiju ni jedan!

nesto kontam o ovim kolicinicima. ako me moja logika ne vara, onda ova nasa varijanta sa 1,3,5,7,9... vise odgovara malim partijama nego kad bi se koristilo 1,2,3,4,5...?
Last edited by ILVIIR on 14/10/2014 22:33, edited 1 time in total.
ILVIIR

#1752 Re: IZBORI 2014

Post by ILVIIR »

biske wrote: 22 :D
:D :D
biske

#1753 Re: IZBORI 2014

Post by biske »

ILVIIR wrote: hvala lijepo. taj link sto si postavio sam upravo ja postavio par postova prije :9

nesto kontam o ovim kolicinicima. ako me moja logika ne vara, onda ova nasa varijanta sa 1,3,5,7,9... vise odgovara malim partijama nego kad bi se koristilo 1,2,3,4,5...?
da, isti je link. :lol:

tu je to negdje. uzeti su ovi količnici jer je uveden izborni prag (cenzus) pa se išlo na to da mali ne budu skroz hendkepirani...
ILVIIR

#1754 Re: IZBORI 2014

Post by ILVIIR »

biske wrote:
ILVIIR wrote: hvala lijepo. taj link sto si postavio sam upravo ja postavio par postova prije :9

da, isti je link. :lol:

tu je to negdje. uzeti su ovi količnici jer je uveden izborni prag (cenzus) pa se išlo na to da mali ne budu skroz hendkepirani...
ne znam da li ima ovih kompezicionih mandata u zapadnim drzavama, ali nesto cisto sumnjam.
isto tako trebalo kod nas podignuti izborni prag barem na 5% ili cak na 7%.
i ove izborne nase jedinice koliko je meni poznate ne postoje u ovom smislu u zapadnim drzavama.

ali eto.. imam osjecaj da hocemo da budemo veci katolici od pape :)
putokaz1

#1755 Re: IZBORI 2014

Post by putokaz1 »

a iz fbih opet isto fifti fifti
sda=df+sbb-------18
sdp=bps+a-sda-----4
hdz+90=6
Hdz siguran
Bit će novih ljudi neiskusnih 3 iz df i bar 3 iz sbb,jer je Komšić stari lisac te vjerovatno Škaljić takođe.
Vjerovatno 6 novih lica te novak iz a-sda.
Nije loše.
perfect_guy

#1756 Re: IZBORI 2014

Post by perfect_guy »

putokaz1 wrote:Molim.
Da li neko ima rezultate po općinama npr u Tuzli,Sarajevu,Zenici,Banjaluci,Mostaru....?
izbaciće i to u nekoj fazi
bruce lee

#1757 Re: IZBORI 2014

Post by bruce lee »

nekitamopd wrote:
Nije tacno.
Glasovi stranaka koji nisu presle cernzus se dijele medju strankama koje su presle D'Hondtovom metodom.

Ovdje mozes izracunati:

http://icon.cat/util/elections/rvpMKCePFg
prilicno sam siguran da se kod nas upotrebljava saint lague metoda, a ne d'hondtova..
biske

#1758 Re: IZBORI 2014

Post by biske »

bruce lee wrote:
nekitamopd wrote:
Nije tacno.
Glasovi stranaka koji nisu presle cernzus se dijele medju strankama koje su presle D'Hondtovom metodom.

Ovdje mozes izracunati:

prilicno sam siguran da se kod nas upotrebljava saint lague metoda, a ne d'hondtova..
bravo! :thumbup:

sve vrijeme govorim da je "modifikovana" d'hondtova, a ustvari ima svoj pravi naziv.
ILVIIR

#1759 Re: IZBORI 2014

Post by ILVIIR »

bruce lee wrote:
nekitamopd wrote:
Nije tacno.

Ovdje mozes izracunati:

svaka cast. :thumbup:
znaci, kao sto sam rekao, ova saint lague metoda, koja se kod nas koristi, je bolja za male partije, a d'hondt-ova vise odgovara velikim partijama.
i da jos razjasnimo jednu stvar, kolicnici su rezultati, a ono u cemu se razlikuju su prije svega djelitelji! saint lague koristi 1,3,5,7,.. a d'hondt koristi 1,2,3,4,5.
JohnnyS

#1760 Re: IZBORI 2014

Post by JohnnyS »

Nastave li ovim tempom izbacivati rezultate, brže će autoput izgraditi, nego sve prebrojati...
putokaz1

#1761 Re: IZBORI 2014

Post by putokaz1 »

JohnnyS wrote:Nastave li ovim tempom izbacivati rezultate, brže će autoput izgraditi, nego sve prebrojati...
neće se ni prebrojat ni autoput izgraditi,oni koji su ga gradili njih nema više.
biske

#1762 Re: IZBORI 2014

Post by biske »

putokaz1 wrote:
JohnnyS wrote:Nastave li ovim tempom izbacivati rezultate, brže će autoput izgraditi, nego sve prebrojati...
neće se ni prebrojat ni autoput izgraditi,oni koji su ga gradili njih nema više.
:shock: jel to propo Cengiz???
sole2mio

#1763 Re: IZBORI 2014

Post by sole2mio »

Koliku dnevnicu cemo dobiti mi koji smo bili clanovi birackog odbora ?
I kad ?

I samo da kazem da je jebo jeza onaj ko je radio ovo, vise nikad!
putokaz1

#1764 Re: IZBORI 2014

Post by putokaz1 »

sole2mio wrote:Koliku dnevnicu cemo dobiti mi koji smo bili clanovi birackog odbora ?
I kad ?

Dobit ćete pare tek poslije 11.11.2014.
od 50-100 KM .
Fallen Angels

#1765 Re: IZBORI 2014

Post by Fallen Angels »

sole2mio wrote:Koliku dnevnicu cemo dobiti mi koji smo bili clanovi birackog odbora ?
I kad ?

Ja radio 2010-te od 10 ujutro do 3 ujutro narednog dana.Dobio ''velikih'' 40 KM.Za 15 dana.Jbg cijeli zivot zivis radeci greske ali imas priliku da izvuces pouku iz njih. :roll:
sole2mio

#1766 Re: IZBORI 2014

Post by sole2mio »

putokaz1 wrote:
I kad ?

Dobit ćete pare tek poslije 11.11.2014.
od 50-100 KM .
Ma ja sam njima taj dan jebo od do, jbg tako ti je to kad ne znas sta ce te snaci. Jos ako je 50 KM nema dalja hahah
Fallen Angels wrote:
I kad ?

Ja radio 2010-te od 10 ujutro do 3 ujutro narednog dana.Dobio ''velikih'' 40 KM.Za 15 dana.Jbg cijeli zivot zivis radeci greske ali imas priliku da izvuces pouku iz njih. :roll:
Brate moj od 5 ujutru ( jer samo tamo trebali biti u pola 6) do 5 ujutru narednog dana, znaci 24 jebena sata, jos su meni rekli da se dobija 100 KM, nikad vise, treblo mi je 2 dana da dodjem sebi, jos kod mene je bila dobra ekipa sve bez greske radili, neki su morali vise puta brojati i nisu ni do 9-10 sati zavrsili.

Sve bi to bilo ok da se radilo u dvije smjene! Ovako ovo je satiranje i nikom ne bi predolozio u buducnosti da ovo radi.
Reglan

#1767 Re: IZBORI 2014

Post by Reglan »

al se jutros iznenadih, SDA skino sve plakate u mom naselju, nema na banderama nista od SDA, sve poskidali.
Fallen Angels

#1768 Re: IZBORI 2014

Post by Fallen Angels »

Reglan wrote:al se jutros iznenadih, SDA skino sve plakate u mom naselju, nema na banderama nista od SDA, sve poskidali.

Haj ga znaj jarane,mozda cemo hapit zlatnim kasikama :mrgreen:
saimidin

#1769 Re: IZBORI 2014

Post by saimidin »

nije sdp toliko pao koliko se podijelio na sdp i df
justregistered

#1770 Re: IZBORI 2014

Post by justregistered »

Osvrt na komentare...

- Za SDA stranku glasaju samo seljaci, zatucano stanovnistvo ove nam drzave, stari, nepismeni...
Kakvu to dozu aristokracije imaju glasaci ostalih politickih partija? Jel to nema starih ljudi koji favorizuju recimo socijaldemokrate? Jel to znaci da nisu "seljaci" ljudi iz Kalesije, Zivinica koji glasaju za SDP, DF?
Sve mislim ljudi ce se okanit predrasuda, ali ove isfucane parole nikada nisu iscezle. Doza mrznje u vama je beskonacna

- SDA je nacionalisticka stranka...
Po kome je to osnovu SDA nacionalisticka stranka? Gdje to SDA siri govor mrznje, gdje se to SDA sluzi nacionalistickom retorikom? To sto je probosanski i probosnjacki orijentisana, ne cini je nacionalistickom. Takvom su je napravili njeni neprijatelji vec od ranih 90ih pa se i taj trend nastavio. Naravno reci ce neki pa da bas je i problem u tome sto ne stiti interese bosnjackog naroda, sto je prodala taj narod, sto imamo RS...ali ljudima svejedno niko ne ugodi.

- Neki vele srusili su SDP, srusit ce i SDA...
Vi SDA ne mozete srusiti, jer niste njeni glasaci i niste to nikad ni bili. SDA ima gotovo 300.000 svojis glasaca, pa da im cak i umanjimo broj, spao bi na nekih 250.000. Dakle vi ne mozete ugroziti SDA, za SDA glasaju ljudi koji nemaju apsolutno nikakav problem sa identitetom. Ne srljaju favorizirajuci nekad neku, nekad neku drugu stranku i ne vjeruju da ce te vase "promjene" ikad ikome dobro donijeti. Dakle vase prijetnje nimalo ne zastrasuju...

- Ni DF ni SBB nije uspio zavarati SDA glasace. Te nesuglasice rjesavajte izmedju sebe, ni to nema veze sa SDA...

- Protiv Bakira je vodjenja kampanja njih devetorice, a Bakir je vodio svoju kampanju... i naravno pobijedio, i uvijek ce i ako se na vrijeme pomirite s tom cinjenicom lakse ce vam biti podnijeti i ostale poraze, koji vam definitivno slijede, jer izbori antiSDA-ovaca uvijek zavrse neuspjehom na slijedecim izborima

- SZBiH i SDP su izgubili jer su koalirali sa SDA. To su price za malu djecu

- Jesi li to veci musliman ako si sipmatizer SDA stranke i Bakira Izetbegovica?
Kontra pitanje bi glasilo: Jesam li to bolji covjek, ako kao Bosnjakinja, glasam za Komsica ili Raguza?

- Na stranu sto su antiSDA-ovci dozvolili da Fahrudin Radoncic i SBB stranka ipak dozive takav uspjeh. Na stranu sto je sramno veliki broj "Bosnjaka" podrzao Radoncica smatrajuci da bi im on trebao biti lider. Na stranu i to sto Bosnjaci vjeruju Zeljku Komsicu, zlatnom ljiljanu, politickoj neznalici nesposobnoj za medjunarodne odnose...ali zlatni je ljiljan.

- I za kraj, oni koji gube, imaju pravo da se ljute. Iako bi i ta ljutnja trebala biti malo dostojanstvenija, a ne svedena na uvrede, niske udarce, plitke argumente i neosnovane optuzbe.

:bih:
The Realist

#1771 Re: IZBORI 2014

Post by The Realist »

Ako ćemo o nacionalističkim strankama, pa od Bošnjačkih tu SBB dominira. Cijela kampanja Radončića se svela na USPJEŠAN BOŠNJAK, NAJVEĆI BOŠNJAK, BOŠNJACI OVO, BOŠNJACI ONO, svaki njegov nastup se svodi na to. Ne znam kako nego ima obraza ikoga okarakterisati kao nacionalistu, a istovremeno podržavati Radončića.

Da ne bude zabune, meni ne smeta svaki vid nacionalizma i čak smatram da je dijelom dobrodošao, ali mi nije jasno licemjerje tih koji tako pišu, a ovog podržavaju.

To je isto da ja napišem da je Radončić upleten u kriminalne radnje, a onda branim Zukića i kompaniju :roll: .
justregistered

#1772 Re: IZBORI 2014

Post by justregistered »

Da, iz nekog smo razloga skloni taj pojam "nacionalizam" uvijek stavljati u negativan kontekst. Nacionalizam jeste velicanje svoje nacije, ali nema drugih konotacija. Dok recimo sovinizam i fasizam predstavljaju opasnost.

I da, to mi Fahrudinovo glasacko tijelo nikad nece biti jasno, ali otom potom.Ne mogu na tu temu Zukic i kompanija, i tom njihovom navodnom kriminalu jer nisam upucena, ali znam da mi nismo kriminogen narod i da nam kao takvom, zanemarujuci to sto uopste i nije Bosnjak, i to sto jos uvijek nije naucio bosanski jezik, legitiman predstavnik ne bi mogao biti Fahro
vee-jay

#1773 Re: IZBORI 2014

Post by vee-jay »

justregistered wrote:Osvrt na komentare...

- Za SDA stranku glasaju samo seljaci, zatucano stanovnistvo ove nam drzave, stari, nepismeni...
Kakvu to dozu aristokracije imaju glasaci ostalih politickih partija? Jel to nema starih ljudi koji favorizuju recimo socijaldemokrate? Jel to znaci da nisu "seljaci" ljudi iz Kalesije, Zivinica koji glasaju za SDP, DF?
Sve mislim ljudi ce se okanit predrasuda, ali ove isfucane parole nikada nisu iscezle. Doza mrznje u vama je beskonacna

- SDA je nacionalisticka stranka...
Po kome je to osnovu SDA nacionalisticka stranka? Gdje to SDA siri govor mrznje, gdje se to SDA sluzi nacionalistickom retorikom? To sto je probosanski i probosnjacki orijentisana, ne cini je nacionalistickom. Takvom su je napravili njeni neprijatelji vec od ranih 90ih pa se i taj trend nastavio. Naravno reci ce neki pa da bas je i problem u tome sto ne stiti interese bosnjackog naroda, sto je prodala taj narod, sto imamo RS...ali ljudima svejedno niko ne ugodi.

- Neki vele srusili su SDP, srusit ce i SDA...
Vi SDA ne mozete srusiti, jer niste njeni glasaci i niste to nikad ni bili. SDA ima gotovo 300.000 svojis glasaca, pa da im cak i umanjimo broj, spao bi na nekih 250.000. Dakle vi ne mozete ugroziti SDA, za SDA glasaju ljudi koji nemaju apsolutno nikakav problem sa identitetom. Ne srljaju favorizirajuci nekad neku, nekad neku drugu stranku i ne vjeruju da ce te vase "promjene" ikad ikome dobro donijeti. Dakle vase prijetnje nimalo ne zastrasuju...

- Ni DF ni SBB nije uspio zavarati SDA glasace. Te nesuglasice rjesavajte izmedju sebe, ni to nema veze sa SDA...

- Protiv Bakira je vodjenja kampanja njih devetorice, a Bakir je vodio svoju kampanju... i naravno pobijedio, i uvijek ce i ako se na vrijeme pomirite s tom cinjenicom lakse ce vam biti podnijeti i ostale poraze, koji vam definitivno slijede, jer izbori antiSDA-ovaca uvijek zavrse neuspjehom na slijedecim izborima

- SZBiH i SDP su izgubili jer su koalirali sa SDA. To su price za malu djecu

- Jesi li to veci musliman ako si sipmatizer SDA stranke i Bakira Izetbegovica?
Kontra pitanje bi glasilo: Jesam li to bolji covjek, ako kao Bosnjakinja, glasam za Komsica ili Raguza?

- Na stranu sto su antiSDA-ovci dozvolili da Fahrudin Radoncic i SBB stranka ipak dozive takav uspjeh. Na stranu sto je sramno veliki broj "Bosnjaka" podrzao Radoncica smatrajuci da bi im on trebao biti lider. Na stranu i to sto Bosnjaci vjeruju Zeljku Komsicu, zlatnom ljiljanu, politickoj neznalici nesposobnoj za medjunarodne odnose...ali zlatni je ljiljan.

- I za kraj, oni koji gube, imaju pravo da se ljute. Iako bi i ta ljutnja trebala biti malo dostojanstvenija, a ne svedena na uvrede, niske udarce, plitke argumente i neosnovane optuzbe.

:bih:
znas onu: ako vam je dobro onda nista.
justregistered

#1774 Re: IZBORI 2014

Post by justregistered »

znas onu: ako vam je dobro onda nista.[/quote]

kako sam sebi mogla dopustiti da zaboravim tu evergreen predrasudu koja se isto tako uvijek i samo pripisuje SDA glasacima :-)
vee-jay

#1775 Re: IZBORI 2014

Post by vee-jay »

justregistered wrote:znas onu: ako vam je dobro onda nista.
kako sam sebi mogla dopustiti da zaboravim tu evergreen predrasudu koja se isto tako uvijek i samo pripisuje SDA glasacima :-)[/quote]

pazi, ti si: Pridružen/a: 16/10/2014 13:31

stvano nema nikakvog smisla diskutovati sa tobom...
Post Reply