IZBORI 2014

Post Reply
User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13126
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#1 IZBORI 2014

Post by kamen spoticanja »

Mada bi se najradije iselio na Madagaskar ovaj mjesec, dok nam chmoljo ne napravi podforum da malo bacimo suplji
Danas u zenici ja vidio samo plakat HDZ-a...ocito svi cekaju one druge da otvore sezonu..
Rizvan
Posts: 1282
Joined: 27/11/2013 09:25

#2 Re: IZBORI 2014

Post by Rizvan »

Teško da bi taj novi podforum nadmašio po posjećenosti i broju komentara onaj od prošlih lokalnih izbora, ali ko zna, Čamdžići su ponovo u akciji :D
204 SKUPŠTINА KANTONA 4 / СКУПШТИНА КАНТОНА 4
00018 СДС-СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА
1 ЧАМЏИЋ АМИР
User avatar
AcaLukas
Posts: 835
Joined: 09/09/2014 20:25

#3 Re: IZBORI 2014

Post by AcaLukas »

Kad se otvara tema smijesna strana izbora? Vidim da je Dr. Efendija Mustafa Ceric ukrao logo, ustvari dva, i svojoj kampanji. Jedan logo od kasina drugi od neke privatne crkve. :D
User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13126
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#4 Re: IZBORI 2014

Post by kamen spoticanja »

Kako se ba zvala ona sbb-ovka iz zavidovica koja je bila hit proslih izbora
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#5 Re: IZBORI 2014

Post by cyprus »

AcaLukas wrote:Kad se otvara tema smijesna strana izbora? Vidim da je Dr. Efendija Mustafa Ceric ukrao logo, ustvari dva, i svojoj kampanji. Jedan logo od kasina drugi od neke privatne crkve. :D
Mislim da su mu tu dizajneri dobro šuknuli :mrgreen:
kamen spoticanja wrote:Kako se ba zvala ona sbb-ovka iz zavidovica koja je bila hit proslih izbora
Dženana?
User avatar
webby-x
Posts: 2343
Joined: 18/12/2011 12:38

#6 Re: IZBORI 2014

Post by webby-x »

cyprus wrote:Mislim da su mu tu dizajneri dobro šuknuli
Dobar je efendija, čak je i ovu četvorku na plakatu ukrao.
http://www.4transfers.com/

:lol:
Rizvan
Posts: 1282
Joined: 27/11/2013 09:25

#7 Re: IZBORI 2014

Post by Rizvan »

kamen spoticanja wrote:Kako se ba zvala ona sbb-ovka iz zavidovica koja je bila hit proslih izbora
Dženana, a ovaj gore što sam ga postavio, to joj je muž.
User avatar
homega
Posts: 1866
Joined: 18/05/2014 23:45

#8 Re: IZBORI 2014

Post by homega »

Ne treba trošiti budžetske i privatne novce na izbore, koji su svakako svaki put manje-više farsa. Bez intervencije MZ u BiH neće biti značajnijih promjena. Bio je pokušaj sa formiranjem DF da u Federaciji nastane smicanje etno-stranaka uvođenjem "demokratske" opcije, ali je glavni pulen zabrljao. Nisu računali na njegovu prirodnu glupoću i nesposobnost za "borbu s vukovima". Od DF inicijative neće biti značajne koristi, ponoviće se pobjede tri najveće stranke - SDA, SDP i HDZ. Ostali će pokupiti mrve i mrvice s poda, i ući u pozicije političkih međustranačkih podkusurivanja.

U RS je takođe MZ "uplatila tiket" na Dragana Čavića, a ovaj oko sebe okupio opoziciju, i zaprijetio velikom bosu Miloradu. U RS je izborna situacija neizvjesnija, ali Dodika još uvijek nema ko da skloni, samo će mu se približiti podno brade, ali ga ugušiti neće niko. Pa ni SIPA :D

Obzirom na okolnosti dosadašnjih izbora, nama je isplativije i politički poštenije, da izbore radimo svakih, npr. 6 godina, a da u međuvremenu pročistimo pravosuđe, pozatvaramo i na prisilan rad u dobrobit društva, otjeramo korumpirane i ispolitizirane tužioce i sudije, uhvatimo za vrat VSTV i natjeramo na odgovornost, i sl.

Nakon ovakvih učinaka, sve će nam se samo ukazati... :D
User avatar
Matijevic_Vlado
Posts: 3467
Joined: 03/10/2012 14:27
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9 Re: IZBORI 2014

Post by Matijevic_Vlado »

Image
Bodkin
Posts: 21581
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#10 Re: IZBORI 2014

Post by Bodkin »

webby-x wrote:
cyprus wrote:Mislim da su mu tu dizajneri dobro šuknuli
Dobar je efendija, čak je i ovu četvorku na plakatu ukrao.
http://www.4transfers.com/

:lol:
:lol:
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45504
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#11 Re: IZBORI 2014

Post by Chmoljo »

dobili ste novi podforum :)

ako primjetite neku temu na politici a vezana je za izbore, slobodno prijavite i napišite da se treba prebaciti
:)
User avatar
Corto Maltese
Posts: 7180
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

#12 Re: IZBORI 2014

Post by Corto Maltese »

Jesu li ovo SDA i SBB otpisali Klix?
Nigdje njihovih banera.

Evo, veoma detaljan presjek situacije:
Ivana Maric wrote:
SDP i SDA stranačkim skupovima demonstrirale snagu, a SDS nadmoć u Banja Luci

Spektakularni, do u detalje isplanirani, predizborni skupovi na kojima preovladavaju stranačke boje, mnoštvo zastava, balona i drugih simbola, za cilj imaju da kod hiljada prisutnih članova, simpatizera i znatiželjnika stvore osjećaj pripadnosti i euforije. Na ovaj način stranke svojim biračima žele pokazati da su izabrali pravu, najjaču stranku, definitivnog pobjednika izbora. Dalje, ovi skupovi se prave i radi konkurencije kod koje žele izazvati sumnju u njihovu moć i rezultate koje će postići na izborima. I na kraju, ovim dojmljivim skupovima, stranke žele neodlučne i birače drugih stranaka pokolebati i dati im priliku da promijene svoj stav i izađu na izbore i daju svoj glas stranci koja će pobijediti. Ipak, svi mi volimo biti dio pobjedničkog tima.

Ovih dana održavaju se brojni predizborni skupovi širom Bosne i Hercegovine na kojima stranke predstavljaju svoje izborne programe i kandidate te najavljuju zvanični početak kampanje. Većina stranaka je početak kampanje iskoristila za demonstraciju sopstvene moći kako bi konkurenciji već na samom početku kampanje utjerali strah u kosti, a njihove birače naveli da još jednom razmisle koga će podržati na predstojećim izborima.

Izborom Tuzle za otvaranje kampanje SDPBiH je pokazala da i dalje dominira tim dijelom BiH. U prepunoj dvorani Majdan u Tuzli oko 8.000 SDP-ovaca je pozdravljalo svoje kandidate za predstojeće izbore u dvorani ispunjenoj crvenilom, bojom socijaldemokratije. Specifičnost SDP-ovog otvaranja kampanje je u njihovom isticanju da odustaju od kampanje s velikim billboardima. Umjesto toga, novac koji je trebao biti potrošen za ovaj vid kampanje, donirali su školama u poplavljenim područjima. Iako je SDP već prije nekoliko mjeseci najavila da neće imati outdoor kampanju i pozvala ostale stranke da im se pridruže i da novac radije doniraju poplavljenim područjima, nijedna druga stranka se nije odazvala ovoj akciji.

SDA je na skupu u Banovićima, uz režiju na kojoj bi im pozavidjeli i slavni režiseri, pokazala da je bez obzira na rezultate predizbornih istraživanja, koji prednost daju DF-u, ponovo najjača stranka u BiH. Više od 20.000 ljudi se okupilo na trgu u Banovićima kako bi čuli šta im poručuje SDA i njen predsjednik i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. On je za 300.000 glasova obećao 100.000 novih radnih mjesta te dodao da nakon osam godina zastoja u BiH, narod osjeća potrebu da se vrati svom "izvoru".

SBB-Fahrudin Radončić je dosta tiha na početku kampanje i svoj angažman je bazirala na napadima na konkurenciju ulazeći čak u banalne stvari kao što je pravljenje vijesti od informacije da je B. Izetbegović 20 minuta zakasnio na stranački skup. Inače, SBB je izborom slogana koji u nazivu sadrži riječ „cunami“ izazvao nelagode kod građana koji su iznenađeni da jedna stranka u državi nedavno pogođenoj razornim poplavama koristi upravo taj izraz za privlačenje birača. Nadamo se da ćemo uskoro, pored kritika konkurencije, vidjeti i šta je to što SBB konkretno nudi svojim biračima.

DF-Željko Komšić je, po uzoru na svoje buduće koalicione partnere SBB, također mirno ušla u kampanju. Tako je DF svoju kampanju otvorila u Skenderiji, ali ne u velikoj dvorani, kao što se moglo očekivati, već u Domu mladih, sa skromnim kapacitetima. Slike sa skupa u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na slike iz kampanje SDP-a 2010, samo što je boja ovaj put drugačija. DF kao da se uspavala zbog rezultata predizbornih istraživanja od prije par mjeseci koji su im davali veliku prednost u odnosu na ostale stranke. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju znatan pad popularnosti DF-a i SBB-a. Tako da, ukoliko žele zaustaviti trend pada, ove dvije stranke bi trebale koristiti manje apstraktne priče o dobrim i lošim dečkima, a pokazati više inicijative i konkretnih, izvodljivih rješenja.

HDZBiH koji predvodi Hrvatski narodni sabor, izbornu kampanju je počeo na Kupresu. Kao i prethodnih godina ova stranka svoju kampanju zasniva prvenstveno na pitanju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Dragan Čović, predsjednik HDZBiH i kandidat za člana Predsjedništva je naglasio da je cilj pobijediti na izborima i osigurati legitimno predstavljanje hrvatskoga naroda. Kao što se moglo i očekivati, stranka je dobila podršku od HDZ-a Hrvatske, čiji predsjednik je prisustvovao skupu u Kupresu i potpisivanjem predizbornih plakata simbolično dao podršku HNS-u. Dugogodišnje iskustvo koje ova stranka ima u izbornim kampanjama vidljivo je u načinu na koji je skup pripremljen i organiziran, u pridobijanju hrvatskog biračkog tijela okupljanjem većine hrvatskih stranaka pod okrilje HNS-a pa sve do plakata koji šalju jaku, emotivnu poruku svim bh. Hrvatima. Zanimljivo je da su najavili da će HNS-a na izborima osvojiti preko 70% hrvatskih glasova. Ko će osvojiti preostalih 30% glasova? HDZ 1990?

Odbačen od HNS-a zbog nesuglasica između predsjednika dva HDZ-a, Čovića i Raguža, HDZ 1990 je izabrao samostalan put do birača. Svoju kampanju ova stranka fokusira na evropskom putu BiH za što je dobila direktnu i nedvojbenu podršku iz Brisela u vidu ubrzanog postupka prijema HDZ 1990 u Evropsku narodnu stranku, najjaču političku organizaciju u Evropi. Osim za HDZ 1990, to je svakako i vjetar u leđa za cijelu BiH koja korača prema EU, ističu iz stranke. Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 i kandidat za člana Predsjedništva BiH je zalužan za jednu novinu na izborima. Naime, on je prvi kandidat za Predsjedništvo BiH koji, uprkos činjenici da je „legitimni“ hrvatski predstavnik, uživa sve više simpatija od „legitimnih“ predstavnika drugih nacija.

Po uzoru na nekoliko prethodnih kampanja, SNSD atmosferu ispunjava nacionlanim tenzijama nastojeći kod građana RS-a stvoriti nesigurnost usput im obećavajući da će ih SNSD zaštiti (međutim, nije sasvim jasno od koga ih štite). Na svu sreću, te provokacije brzo odumru jer na njih nema odgovora ni od strane opozicije u RS-u, a ni iz stranaka iz FBiH ( a što je bio slučaj sa Harisom Silajdžićem na izborima 2006). Za stranku koja je tako dugo na vlasti, uobičajeno je vođenje kampanje uz isticanje onoga što su tokom svog mandata postigli. Umjesto da govore o novim radnim mjestima i rješenjima za izlazak iz loše ekonomske situacije, SNSD u prvi plan gura „borbu za jaku i stabilnu Srpsku“ i hvale se time što u osam godina vladavine SNSD-a nijedna nadležnost nije prenesena na nivo BiH. S obzirom da je SNSD godinama bila dominantna stranka u Banja Luci čudno je što stranka kampanju nije otvorila upravo u ovom gradu, već u Istočnom Sarajevu.

Savez za promjene koji predvodi SDS je svojom spektakularnom konvencijom u prepunoj dvorani Borik u Banja Luci, pred oko 8 000 ljudi, željela pokazati da su preuzeli nadmoć u Banja Luci, gradu u kojem je SNSD bila neprikosnovena. Kandidati Saveza za promjene su također tvrdili da je Republika Srpska ugrožena, ali ne nacionalno već ekonomski. Ognjen Tadić, kandidat za Predsjednika RS je u svom obraćanju naglasio da je jedan od glavnih ciljeva Saveza za promjene da zauzda rastući javni dug RS, te da zaposli ljude kako bi od svog dostojanstvenog rada mogli da hrane svoje porodice. Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH, istakao je da će se za glasove boriti programom koji znači oporavak RS.
faer
Posts: 363
Joined: 12/08/2006 01:21

#13 Re: IZBORI 2014

Post by faer »

Corto Maltese wrote:Jesu li ovo SDA i SBB otpisali Klix?
Nigdje njihovih banera.

Evo, veoma detaljan presjek situacije:
Ivana Maric wrote:
SDP i SDA stranačkim skupovima demonstrirale snagu, a SDS nadmoć u Banja Luci

Spektakularni, do u detalje isplanirani, predizborni skupovi na kojima preovladavaju stranačke boje, mnoštvo zastava, balona i drugih simbola, za cilj imaju da kod hiljada prisutnih članova, simpatizera i znatiželjnika stvore osjećaj pripadnosti i euforije. Na ovaj način stranke svojim biračima žele pokazati da su izabrali pravu, najjaču stranku, definitivnog pobjednika izbora. Dalje, ovi skupovi se prave i radi konkurencije kod koje žele izazvati sumnju u njihovu moć i rezultate koje će postići na izborima. I na kraju, ovim dojmljivim skupovima, stranke žele neodlučne i birače drugih stranaka pokolebati i dati im priliku da promijene svoj stav i izađu na izbore i daju svoj glas stranci koja će pobijediti. Ipak, svi mi volimo biti dio pobjedničkog tima.

Ovih dana održavaju se brojni predizborni skupovi širom Bosne i Hercegovine na kojima stranke predstavljaju svoje izborne programe i kandidate te najavljuju zvanični početak kampanje. Većina stranaka je početak kampanje iskoristila za demonstraciju sopstvene moći kako bi konkurenciji već na samom početku kampanje utjerali strah u kosti, a njihove birače naveli da još jednom razmisle koga će podržati na predstojećim izborima.

Izborom Tuzle za otvaranje kampanje SDPBiH je pokazala da i dalje dominira tim dijelom BiH. U prepunoj dvorani Majdan u Tuzli oko 8.000 SDP-ovaca je pozdravljalo svoje kandidate za predstojeće izbore u dvorani ispunjenoj crvenilom, bojom socijaldemokratije. Specifičnost SDP-ovog otvaranja kampanje je u njihovom isticanju da odustaju od kampanje s velikim billboardima. Umjesto toga, novac koji je trebao biti potrošen za ovaj vid kampanje, donirali su školama u poplavljenim područjima. Iako je SDP već prije nekoliko mjeseci najavila da neće imati outdoor kampanju i pozvala ostale stranke da im se pridruže i da novac radije doniraju poplavljenim područjima, nijedna druga stranka se nije odazvala ovoj akciji.

SDA je na skupu u Banovićima, uz režiju na kojoj bi im pozavidjeli i slavni režiseri, pokazala da je bez obzira na rezultate predizbornih istraživanja, koji prednost daju DF-u, ponovo najjača stranka u BiH. Više od 20.000 ljudi se okupilo na trgu u Banovićima kako bi čuli šta im poručuje SDA i njen predsjednik i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. On je za 300.000 glasova obećao 100.000 novih radnih mjesta te dodao da nakon osam godina zastoja u BiH, narod osjeća potrebu da se vrati svom "izvoru".

SBB-Fahrudin Radončić je dosta tiha na početku kampanje i svoj angažman je bazirala na napadima na konkurenciju ulazeći čak u banalne stvari kao što je pravljenje vijesti od informacije da je B. Izetbegović 20 minuta zakasnio na stranački skup. Inače, SBB je izborom slogana koji u nazivu sadrži riječ „cunami“ izazvao nelagode kod građana koji su iznenađeni da jedna stranka u državi nedavno pogođenoj razornim poplavama koristi upravo taj izraz za privlačenje birača. Nadamo se da ćemo uskoro, pored kritika konkurencije, vidjeti i šta je to što SBB konkretno nudi svojim biračima.

DF-Željko Komšić je, po uzoru na svoje buduće koalicione partnere SBB, također mirno ušla u kampanju. Tako je DF svoju kampanju otvorila u Skenderiji, ali ne u velikoj dvorani, kao što se moglo očekivati, već u Domu mladih, sa skromnim kapacitetima. Slike sa skupa u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na slike iz kampanje SDP-a 2010, samo što je boja ovaj put drugačija. DF kao da se uspavala zbog rezultata predizbornih istraživanja od prije par mjeseci koji su im davali veliku prednost u odnosu na ostale stranke. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju znatan pad popularnosti DF-a i SBB-a. Tako da, ukoliko žele zaustaviti trend pada, ove dvije stranke bi trebale koristiti manje apstraktne priče o dobrim i lošim dečkima, a pokazati više inicijative i konkretnih, izvodljivih rješenja.

HDZBiH koji predvodi Hrvatski narodni sabor, izbornu kampanju je počeo na Kupresu. Kao i prethodnih godina ova stranka svoju kampanju zasniva prvenstveno na pitanju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Dragan Čović, predsjednik HDZBiH i kandidat za člana Predsjedništva je naglasio da je cilj pobijediti na izborima i osigurati legitimno predstavljanje hrvatskoga naroda. Kao što se moglo i očekivati, stranka je dobila podršku od HDZ-a Hrvatske, čiji predsjednik je prisustvovao skupu u Kupresu i potpisivanjem predizbornih plakata simbolično dao podršku HNS-u. Dugogodišnje iskustvo koje ova stranka ima u izbornim kampanjama vidljivo je u načinu na koji je skup pripremljen i organiziran, u pridobijanju hrvatskog biračkog tijela okupljanjem većine hrvatskih stranaka pod okrilje HNS-a pa sve do plakata koji šalju jaku, emotivnu poruku svim bh. Hrvatima. Zanimljivo je da su najavili da će HNS-a na izborima osvojiti preko 70% hrvatskih glasova. Ko će osvojiti preostalih 30% glasova? HDZ 1990?

Odbačen od HNS-a zbog nesuglasica između predsjednika dva HDZ-a, Čovića i Raguža, HDZ 1990 je izabrao samostalan put do birača. Svoju kampanju ova stranka fokusira na evropskom putu BiH za što je dobila direktnu i nedvojbenu podršku iz Brisela u vidu ubrzanog postupka prijema HDZ 1990 u Evropsku narodnu stranku, najjaču političku organizaciju u Evropi. Osim za HDZ 1990, to je svakako i vjetar u leđa za cijelu BiH koja korača prema EU, ističu iz stranke. Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 i kandidat za člana Predsjedništva BiH je zalužan za jednu novinu na izborima. Naime, on je prvi kandidat za Predsjedništvo BiH koji, uprkos činjenici da je „legitimni“ hrvatski predstavnik, uživa sve više simpatija od „legitimnih“ predstavnika drugih nacija.

Po uzoru na nekoliko prethodnih kampanja, SNSD atmosferu ispunjava nacionlanim tenzijama nastojeći kod građana RS-a stvoriti nesigurnost usput im obećavajući da će ih SNSD zaštiti (međutim, nije sasvim jasno od koga ih štite). Na svu sreću, te provokacije brzo odumru jer na njih nema odgovora ni od strane opozicije u RS-u, a ni iz stranaka iz FBiH ( a što je bio slučaj sa Harisom Silajdžićem na izborima 2006). Za stranku koja je tako dugo na vlasti, uobičajeno je vođenje kampanje uz isticanje onoga što su tokom svog mandata postigli. Umjesto da govore o novim radnim mjestima i rješenjima za izlazak iz loše ekonomske situacije, SNSD u prvi plan gura „borbu za jaku i stabilnu Srpsku“ i hvale se time što u osam godina vladavine SNSD-a nijedna nadležnost nije prenesena na nivo BiH. S obzirom da je SNSD godinama bila dominantna stranka u Banja Luci čudno je što stranka kampanju nije otvorila upravo u ovom gradu, već u Istočnom Sarajevu.

Savez za promjene koji predvodi SDS je svojom spektakularnom konvencijom u prepunoj dvorani Borik u Banja Luci, pred oko 8 000 ljudi, željela pokazati da su preuzeli nadmoć u Banja Luci, gradu u kojem je SNSD bila neprikosnovena. Kandidati Saveza za promjene su također tvrdili da je Republika Srpska ugrožena, ali ne nacionalno već ekonomski. Ognjen Tadić, kandidat za Predsjednika RS je u svom obraćanju naglasio da je jedan od glavnih ciljeva Saveza za promjene da zauzda rastući javni dug RS, te da zaposli ljude kako bi od svog dostojanstvenog rada mogli da hrane svoje porodice. Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH, istakao je da će se za glasove boriti programom koji znači oporavak RS.
to sto se ovo podudara sa tvojim zeljama ne znaci da je ozbiljno. ivana svim srcem zeli da komsic i suljagic budu porazeni, ostalo je napisala samo da bi rekla da to sto su sdp i sda potrosili po 300.000 maraka da naprave masovne skupove znaci da ce pobijediti na izborima.

nema korelacije izmedju masovnosti skupova i broja glasova. dokazano. zbog toga u ozbiljnim zemljama niko vise i ne trosi pare na velike skupove.

jedina nepoznanica u fbih jeste da li ce dobiti suljagic ili izetbegovic i da li ce biti veci df ili sda. sve ostalo se zna.
leo karan
Posts: 3050
Joined: 05/10/2008 13:53
Location: :8

#14 Re: IZBORI 2014

Post by leo karan »

Ko ostane kući i ne glasa, pička.
a ko napravi nevažeći listić treba ga u zatvor strpat.

Jedina nam je šansa izaći masovno glasati protiv vlasti.



Image
User avatar
Corto Maltese
Posts: 7180
Joined: 15/11/2005 08:47
Location: Sarajevo
Contact:

#15 Re: IZBORI 2014

Post by Corto Maltese »

faer wrote:to sto se ovo podudara sa tvojim zeljama ne znaci da je ozbiljno. ivana svim srcem zeli da komsic i suljagic budu porazeni, ostalo je napisala samo da bi rekla da to sto su sdp i sda potrosili po 300.000 maraka da naprave masovne skupove znaci da ce pobijediti na izborima.
nema korelacije izmedju masovnosti skupova i broja glasova. dokazano. zbog toga u ozbiljnim zemljama niko vise i ne trosi pare na velike skupove.
Ako neko do sada imao problema da shvati radove Elisabeth Kübler-Ross, i teoriju o pet stadija žalosti, preporučujem da pročita gornje rečenice.
Prvi stadij, pod nazivom "Poricanje", je veoma slikovito predstavljeno.
JedanMova
Posts: 726
Joined: 02/07/2014 14:32

#16 Re: IZBORI 2014

Post by JedanMova »

leo karan wrote:Ko ostane kući i ne glasa, pička.
a ko napravi nevažeći listić treba ga u zatvor strpat.

Jedina nam je šansa izaći masovno glasati protiv vlasti.



Image
Turci su problem spavaca rijesili prilicno jednostavno.
Uveli su zakonsku obavezu glasnja, uz stroge kazne za prekrsioce.
StupskaBitanga
Posts: 14873
Joined: 20/12/2006 16:59

#17 Re: IZBORI 2014

Post by StupskaBitanga »

nino90
Posts: 1352
Joined: 26/04/2007 19:36

#18 Re: IZBORI 2014

Post by nino90 »

dobar je raguz, al vrlo vjerovatno da ce proglasiti da nije hrvat jer prica kako prica XD


Sent from my iPad using Tapatalk
Novak20
Posts: 13969
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#19 Re: IZBORI 2014

Post by Novak20 »

JedanMova wrote:
leo karan wrote:Ko ostane kući i ne glasa, pička.
a ko napravi nevažeći listić treba ga u zatvor strpat.

Jedina nam je šansa izaći masovno glasati protiv vlasti.



Image
Turci su problem spavaca rijesili prilicno jednostavno.
Uveli su zakonsku obavezu glasnja, uz stroge kazne za prekrsioce.
Meni je odavno jasno da ovima koji vode državu nije stalo da riješe bilo koji problem pa ni ovaj. Zašto bi im bilo stalo da svi glasaju i da time uvedu u izborni proces glasače koji nisu pod stranačkom kontrolom. Nisu ludi a nažalost nisu ni dobronamjerni prema interesu naroda.
Sve i jedan zakon koji donesu ovi kriminalci ima rupe koje odgovaraju isključivo vladajućoj kasti. Te rupe im omogućavaju da se uvijek izvuku iz svakojakog kriminala bez odgovornosti i posljedica. Zbog toga niko od 1995 nije osuđen ni za očiti a da ne govorim za institucionalni kriminal ili korupciju.

Na kraju, mogu shvatiti ove političare, ublehaše i lopove. Imaju ambiciju da upravljaju svim i svačim i cilj koji je u većini slučajeva sebičan ili kriminalan. U tom cilju su ujedinjeni, složna brača koja drže uzde a nas zadužuju, otimaju naše pare i godine života.

Ne mogu shvatiti one koji apstiniraju od glasanja uz obrazloženje da se ništa neće promijeniti. Taman i da je tako, glasanje je jedina prilika da se nakaradni sistem razdrma a ovi koji vladaju 20 ili 4 godine skinu sa državne sise i na taj način kazne.
User avatar
Vitezanin
Posts: 3785
Joined: 27/08/2009 21:53
Location: https://angotrips.blog

#20 Re: IZBORI 2014

Post by Vitezanin »

Postoji li mehanizam (mislim, zakonski) koji stranke koje lijepe svoje plakate i letke po banderama, mostovima, znakovima pored ceste, itd, može natjerati da to smeće sklone kad završe izbori?! Ako se ne varam, ta vrsta javnog prostora nije za to predviđena.
muzicar_iz_parka
Posts: 3818
Joined: 02/06/2012 18:59

#21 Re: IZBORI 2014

Post by muzicar_iz_parka »

leo karan wrote:Ko ostane kući i ne glasa, pička.
a ko napravi nevažeći listić treba ga u zatvor strpat.

Jedina nam je šansa izaći masovno glasati protiv vlasti.


Glasača ima navodno 3.278.908 prema objavi CIK-a.

Teško je utvrditi koliko je ova cifra tačna, jer se u birački spisak upisuju svi punoljetni koji izvade neki CIPS dokument, bez obzira gdje žive, a često se dešava da umrle osobe ne budu izbrisane sa biračkih spiskova duže vrijeme.

Kad bi odbili dijasporu i one koji su greškom na spiskovima a nalaze se na onom tamo svijetu, procenat izlaznosti bi bio puno veći od zvaničnog.
leo karan
Posts: 3050
Joined: 05/10/2008 13:53
Location: :8

#22 Re: IZBORI 2014

Post by leo karan »

muzicar_iz_parka wrote:
leo karan wrote:Ko ostane kući i ne glasa, pička.
a ko napravi nevažeći listić treba ga u zatvor strpat.

Jedina nam je šansa izaći masovno glasati protiv vlasti.


Glasača ima navodno 3.278.908 prema objavi CIK-a.

Teško je utvrditi koliko je ova cifra tačna, jer se u birački spisak upisuju svi punoljetni koji izvade neki CIPS dokument, bez obzira gdje žive, a često se dešava da umrle osobe ne budu izbrisane sa biračkih spiskova duže vrijeme.

Kad bi odbili dijasporu i one koji su greškom na spiskovima a nalaze se na onom tamo svijetu, procenat izlaznosti bi bio puno veći od zvaničnog.
Pa u tom broju nisu svi iseljenici sa pravom glasa...nego samo oni koju su se prijavili za glasanje.
A ko se prijavio uglavnom i glasa...mislim na dijasporu.

Tih umrlih nema bas toliko. U svakom slucaju, 3.000.000 ljudi moze izaci na izbore, a izadje eto u najboljem slucaju 1.700.000

1.700.000 ljudi odlucuje za 4.000.000 (tu su i nasa i njihova djeca)
Narod se zali, a pusti da mu drugi odlucuje i za njega i za njegovu djecu.
Vjerni strancaki glasaci ne prepustaju svoju i sudbinu svoje djece u tudje ruke...

U svakom slucaju definitivno fali kamapanja koja ce animirati apstinente da glasaju, kad ih se vec zakonski ne moze natjerati na glasanje.
muzicar_iz_parka
Posts: 3818
Joined: 02/06/2012 18:59

#23 Re: IZBORI 2014

Post by muzicar_iz_parka »

leo karan wrote:
Pa u tom broju nisu svi iseljenici sa pravom glasa...nego samo oni koju su se prijavili za glasanje.
A ko se prijavio uglavnom i glasa...mislim na dijasporu.

Tih umrlih nema bas toliko. U svakom slucaju, 3.000.000 ljudi moze izaci na izbore, a izadje eto u najboljem slucaju 1.700.000

1.700.000 ljudi odlucuje za 4.000.000 (tu su i nasa i njihova djeca)
Narod se zali, a pusti da mu drugi odlucuje i za njega i za njegovu djecu.
Vjerni strancaki glasaci ne prepustaju svoju i sudbinu svoje djece u tudje ruke...

U svakom slucaju definitivno fali kamapanja koja ce animirati apstinente da glasaju, kad ih se vec zakonski ne moze natjerati na glasanje.
Ne moraš se prijaviti za glasanje da bi bio na biračkom spisku, iako živiš u dijaspori. Na spisak dospijeva svako ko izvadi neki dokument (pasoš ili LK) u BiH, a zbog komlikovane procedure u diplomatskim predstavnštvima BiH to većina naših državljana iz dijaspore radi u BiH prilikom godišnjih odmora. Osim toga lakše je zbog imovine biti stalno prijavljen u BiH, a i zašto sebi komplikovati život odajavama/prijavama.

Za glasanje se mora prijaviti samo u slučaju glasanja poštom iz inostranstva, inače se automatski dospjeva na spisak glasača mjesta boravka u BiH.
User avatar
Rustem
Posts: 70
Joined: 26/07/2010 11:52

#24 Re: IZBORI 2014

Post by Rustem »

Predizborna hronika na potpuno drugačiji način...

http://www.dodaske.ba/streber-ka/drustv ... rotiv-mene
Novak20
Posts: 13969
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#25 Re: IZBORI 2014

Post by Novak20 »

Post Reply