Izbor klima uredjaja...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#1 Izbor klima uredjaja...

Post by chuchumbamayumbe »

Pozdrav!
Ne znam da li ova tema moze ici ovdje, ili je bolje na umjetnost zivljenja, neka moderator odluci, a ja mislim da cu ovdje dobiti vise odgovora i sugestija.
Stan je otprilike 60-tak kvadrata (nema vrata, sve je jedan prostor) i ovo ljeto sam odlucio da ugradim klima uredjaj, onaj tip "split sistem".
E sada, koji u mnostvu uredjaja odabrati?
Znaci, neko optimalno rjesenje... (da nije preskupa, kvalitet, opcije, odrzavanje...)
Koliko sam skontao, najpopularnije su LG? Ima tu i Samsunga, Neo, Bira, onda York, itd...).
Dajte mi nekakav savjet iz licnog iskustva, ako vec imate klimu u stanu, dobre i lose strane i iskustva, kako odabrati klima uredjaj i tome slicno!
Hvala na savjetima!
p.s. nalazim se u Sarajevu
suncokret13

Post by suncokret13 »

mozda LG,
s minimum 15.000 BTU

( provjeri odnos kvadrature i BTU )
suncokret13

Post by suncokret13 »

p.s.

a za estetsko uredjenje,
mozda 2-3, pa i 4 trebe,mozda crnkinje sa ogromnim lepezama.....
chuchumbamayumbe

suncokret13 wrote:p.s.

a za estetsko uredjenje,
mozda 2-3, pa i 4 trebe,mozda crnkinje sa ogromnim lepezama.....
Eh kamo puste srece...ozenjen sam, tako da mogu crnkinje, ali samo ako ce i crnci, da se zna! :D
Ima li jos iko nekakvih savjeta, koji su se uredjaji pokazali kao najpouzdaniji?
Nije valjda da niko nema klimu?!
tbaharis

Post by tbaharis »

moj je stan dvoetazni i razmisljo sam da uzmem one LG ukrasne klime ali na preporuku prodavaca (sto me je zacudilo jel je covjek zijanio bruku para) kupio sam LG plazma cool, vjeruj mi nisam se razocaro... grije i hladi dvije etaze i evo vec dvije godine ni sekunde problema... jedino je problem instalacija jer niko u SA nije imo "vremena" da dodje pa sam neku firmu iz ZE angazovo i oni zavrsili za 2 sata... 50% jeftinije :lol:
chuchumbamayumbe

tbaharis wrote:moj je stan dvoetazni i razmisljo sam da uzmem one LG ukrasne klime ali na preporuku prodavaca (sto me je zacudilo jel je covjek zijanio bruku para) kupio sam LG plazma cool, vjeruj mi nisam se razocaro... grije i hladi dvije etaze i evo vec dvije godine ni sekunde problema... jedino je problem instalacija jer niko u SA nije imo "vremena" da dodje pa sam neku firmu iz ZE angazovo i oni zavrsili za 2 sata... 50% jeftinije :lol:
Gdje si kupio taj model i sjecas li se cijene?
Hvala na informaciji!
tbaharis

Post by tbaharis »

na stupu kod stanica, prodavacica je bila Aida ili tako nekako ne sjecam se cijene al mogu zenu pitat pa ti javim... dali su mi i nesto 15-20 % popusta za kes...
chuchumbamayumbe

tbaharis wrote:na stupu kod stanica, prodavacica je bila Aida ili tako nekako ne sjecam se cijene al mogu zenu pitat pa ti javim... dali su mi i nesto 15-20 % popusta za kes...
Svraticu tamo ovih dana pa provjeriti.
THNX!
chuchumbamayumbe

Skinuto sa jednog drugog foruma...
Ovde se izgleda niko ne razume u klima uredjaje... svi su isti, verovali ili ne. Razlika je samo u kompresoru - a on je naravno srce klime. Inace, SVE klime koje se prodaju, skoro 90% njih ima identicnu Sanyo elektroniku unutra (pocevsi od Tadirana do onih najjeftinijih, imaju istu elektroniku, osim kod invertera). Kod izbora klime je najbitniji kompresor. Najbolje su se pokazali Toshiba-Carrier kompresori (zato i Tadiran klime najbolje rade), Daikin i Matsushita (Panasonic).
Ja recimo imam Fonko klimu sa Toshiba Carrier kompresorom (nije inverter), Sanyo elektronikom i radi fenomenalno, na -15 greje odlicno (drzi 24 stepena u sobi od 20 kvadrata), na -5 radi do 27 stepeni unutra, defrost radi perfektno i vrlo kratko (oko minut do dva, zavisno od vlaznosti), u tim uslovima start i rad su gotovo necujni. Inace, hladi bolje od panasonic invertera (testirao sam) i to drasticno bolje, jer su Toshiba kompresori za klasu bolji od Matsushitinih. Cak je i grejanje dosta bolje, samo sto mu treba oko 30% vise vremena da postigne temperaturu kad se ujutru ukljuci (to je prednost invertera, oni samo imaju brze iskoriscenje snage kompresora jer brzina kompresora varira u zavisnosti od temperature, nema ciklicnih ukljuci-iskljuci intervala).
Inace Fonko (tajvanska firma koja ima pogon u makedoniji) je uradila klimatizaciju na frankfurtskom aerodromu, kao i klimatizaciju americkih baza u Bagdadu, sto mozda govori o kvalitetu doticne firme (oni uglavnom samo prave velike klimatizacione sisteme).
Moj izbor bi bila bilo koja klima sa Toshiba ili Carrier kompresorom, naravno, ako postoji mogucnost da se otvori spoljna jedinica i proveri sta ima unutra (ja sam to uradio). Tadiran je odlican zbog tog kompresora (jos i invereter), ali je preskup, tako da treba samo paziti pri kupovini kakav je kompresor unutra. Da, i pogledajte da li kompresor ima grejac za zimske uslove koji odrzava temperaturu ulja izmedju 0 i -5 stepeni u ekstremnim uslovima (recimo na -20 ili -25 kompresor sa tim grejacem ce lakse startovati, tise, i nece biti prevelikog habanja u tom startu zbog zgusnutog ulja unutra) - to se zove crankcase heater.
Inace, kompresori klima uredjaja su toplotne pumpe i nemaju veze sa onim kompresorima koji se ugradjuju u frizidere i freezere... i prvenstveno sluze za GREJANJE (pogledajte koliko je veca iskoriscenost kompresora pri grejanju) i prvi put su koristeni u ruskim podmornicama - bas za grejanje. Toshiba ce izbaciti novu generaciju kompresora koji ce grejati do -40 s tim sto bi temperatura grejanog prostora (zavisi od jacine kompresora naravno) bila 23 stepena.
Svima se cini da klima bolje hladi nego sto greje, ali to je samo varka. Toplota se lakse odvodi nego dovodi, i zato ce klima brze ohladiti nego ugrejati. Cak i kad vam se cini da klima duva relativno mlako, to je zato sto je temperatura vazduha koju klima izbacuje (na -7 stepeni, na toj temperaturi se uglavnom atestiraju kompresori) izmedju 39-41 stepeni, a ljudsko telo ima 36, tako da vama izgleda da duva mlako, u sustini u prostoriji ce posle izvesnog vremena biti veoma, veoma prijatno. Bilo koja klima ce vam na toj temperaturi dati mnogo bolje rezultate nego TA pec (ne racunajuci daljinsko grejanje i gas), zato sto konstantno isporucuje istu kolicinu toplote, ne varira i ravnomerno greje prostor. Jedina mana u uslovima grejanja je velika vlaznost, ali nema veze sa iskoriscenjem kompresora, vec sa zaledjivanjem cevi spoljne jedinice - kada klima greje izvlaci molekule hladnog vazduha napolje, a hladni vazduh kompresuje i tako ga zagreva - verovali ili ne i na apsolutnoj nuli je moguce izvuci toplotu iz molekula vazduha! - zato spoljna jedinica zimi duva hladno, leti toplo i ako je velika vlaznost zimi se zaledjuju cevi spoljne jedinice i smanjuje se moc grejanja, ne zato sto slabi rad kompresora vec zato sto su cevi zaledjene i freon koji sada greje, prolazi kroz zaledjene cevi i hladi se. Tada klima ulazi u defrost (odledjivanje), ukljucuje se reverzibilni ventil na kompresoru i klima prelazi u mod hladjenja (duva toplo napolje, odnosno greje cevi) s tim sto ne uduvava vazduh unutra. Tako otapa led. Neke klime imaju vremenski defrost (koji se ukljucuje na oko -5 i aktivira se svakih sat vremena), neke imaju senzor koji meri temperaturu cevi. Moja ima obe vrste. Kada su izuzetno hladni i vlazni dani, aktivira se na svakih sat vremena, a ako je vazduh suv, bez obzira sto je -10 nece se aktivirati dok temperatura cevi spoljne jedinice ne spadne ispod granicne vrednosti.
Sto se tice hladjenja, sve je na kompresoru - bolji kompresor, bolje hladjenje. Treba samo obratiti paznju na protok vazduha, sve klima preko 540m3 protoka vazduha ce hladiti perfektno (recimo moja ima 580m3, mislim da Tadirani imaju 600). Svi oni filteri koji se reklamiraju u principu ne sluze nicemu. Treba ih samo redovno cistiti i prati (domestos razblazen 1:10), ako se pusi u prostoriji svakih mesec dana, a ako se ne pusi, proveriti stanje filtera i prati po potrebi. Jednom godisnje treba ocistiti unutrasnju jedinicu rastvorom domestosa (isto 1:10) ili neceg slicnog - izvadite filtere, napravite smesu u prskalicu, dobro isprskate cevke unutra (sace) i pustite je da hladi dok se ne osusi - a onda izadjite napolje i vidite prljavstinu koja ce izaci iz kondeza;) Spoljnu jedinicu mozete i sami da ocistite ako imate neki kompresor za vazduh, ali obavezno jednom u dve godine minimum, zovite neki servis da proveri pritisak i kolicinu freona - svaka, pa i najbolja klima ce izgubiti malo freona i pritsak za godinu-dve.
Ako kupujete klimu, raspitajte se o svemu ovome (po mogucnosti proverite kompresor vizuelno), raspitajte se koliki je protok vazduha, kakvu vrstu odledjivanja ima, pogledajte kvalitet plastike unutrasnje jedinice (krckanje smeta itekako) i obavezno (jos jednom) probajte da pri montazi nagovorite da vam otvore spoljnu jedinicu da vidite koji je kompresor. Isto tako, obratite paznju na nosace spoljne jedinice (moraju da imaju gume koje idu na spoj izmedju jedinice i nosaca, tako necete imati nikakvu vibraciju pri radu), ne dajte da vam uvijaju cevi za protok izmedju spoljne jedinice i unutrasnje (moze samo kao krug, nemojte da ih uvijaju u osmice ili S oblike). Cevi ne smeju biti krace od 1m niti duze od 5 m ako hocete dobro iskoriscenje pri grejanju i hladjenju.

Otprilike je to to...
chuchumbamayumbe

Jos malo, pa koga interesuje, pa onda moderator moze zakljucati temu, nema mi druge nego obici od radnje do radnje i provjeriti cijene! :)
Sve sto sam naveo apsolutno je tacno. Serviseri upravo govore obrnuto da bi obmanuli ljude i prodali im nesto skuplje, koje je identicno onom jeftinijem. Da li je neko recimo pogledao sklop u Midea klimama? E, videce onda da Midea sklapa Fujitsu klime jer su identicne (ista elektronika, ISTI proizvodjaci isparivaca, znaci apsolutno identican sklop unutra). Pogotovo ako su jedna pored druge rasklopljene... ista stvar sa daljinskim... potpuno ista stvar sa elektronikom na spoljnoj jedinici... Sve je to danas mass-production (jedna firma sklapa za vise proizvodjaca), a drugo Panasonic ili Carrier ili Fujitsu nije isti kao pre 5-6 godina. Sve to sad ide na stancovanje. Razlika je u lepsoj masci, raznim filterima koji nista ne znace, par dodatnih funkcija (skuplji modeli), losijoj masci i 2-3 funkcije manje (jeftiniji modeli). Sama masina je identicna. Pogledajte spoljnu jedinicu LG klime koja ima plazmu i par tih dodatnih filtera i onog obicnog LG-a. Masine su identicne, samo je ubacen druga elektronika u unutrasnju jedinicu i par tih "nazovi" filtera koji pokriju 1/4 isparivaca i nicemu ne sluze (sem anti statik vazdusnog filtera koji ide oko cele "obima" isparivaca, on stiti isparivac od prasine i prljavstine). Mislite da ce mali filter (tzv. bio filteri i slicno) koji je 15x7 cm uspeti da uspesno zadrzi sve bakterije i mikroorganizme i zastiti toliko veliku povrsinu isparivaca od svih tih stvari... nece, ali cete platiti dodatnih 50-100 evra za klimu. Jedina stvar koja vredi para je inverter, jer je manja potrosnja struje uz veci ucinak i pri tom se stedi sam kompresor, jer kod inverter tehnologije kompresor radi drugacije od standardnih klima (da sad ne objasnjavam), tako da ima veci ucinak u ekstremnim uslovima uz manje habanje.
Jonizator nicemu ne sluzi, niti moze uspesno da se izbori sa nikotinom u prostoriji. Jos bacenih dodatnih para. Kod klime je bitno, brand-name kompresor, pozudana firma koja monitra klime (montaza je najbitnija u svemu tome), i neka firma koja duze vreme prodaje solidne klime ovde i po svetu. Postoje naravno lose klime - niko ne kaze da ih nema, ali nemojte ici za zvucnim imenima ili funkcijama koje nemaju svrhu a kostaju mnogo, mnogo vise.
Najbolja lekcija je otvaranje i uporedjivanje spoljnih i unutrasnjih jedinica nekih jeftinih i skupljih klima... i onda se zapitate... kako to Tadiran ventilator ima Xing-bau (ime je samo radi ilustracije) motor isti kao i na Rowa klimi? Otkud ista elektronika na Tadiranu i na Fonku? Zasto je Midea unutra identicna Fujitsu klimi sa istim delovima i sve identicno izgleda, samo je maska drugacija?
Svi koji zele da kupe klimu, prvo neka vide svoje potrebe i procene stanje u prostorijama u kojima zele klimu... da li im treba samo za hladjenje ili grejanje ili obe stavke... 90% ljudi nikad nije ukljucilo isusivanje ili ventiliranje (niti znaju sta to znaci uopste), niti je cistilo filtere od kad kupi klimu... ne kazem da treba da kupe najjeftiniju klimu sa najmanje opcija, ali neka procene svoje potrebe i mogucnosti i pazljivo izaberu sta im treba (obavezno kod proverene firme koja duze vreme radi i prodaje klime i daje garanciju na CEO uredjaj).
Ako nekom treba klima za ekstremne uslove, naravno da ce kupiti Tadiran inverter klimu ili neki Panasonic inverter. Ako nekom treba samo da se hladi leti, moze da kupi skoro bilo koju klimu - za obicnu upotrebu (hladjenje tokom vrelih dana, grejanje ili dogrevanje u nasim uslovima), dovoljne su (i odlicne) LG, Mida, Fonko, Housel i klime slicnog ranga. Uz pravilnu upotrebu, redovno odrzavanje sve ce raditi lepo (ogradjujem se od nestrucne i lose montaze)...
Toliko
Jara

Post by Jara »

Ovo gore ili nesto slično i ja procitah prije kupovine.
BEKO, prilično jeftiniji od drugih, tri godine nas dobro služi :) .
tbaharis

Post by tbaharis »

odakle skide ove informacije...
bascelik

Post by bascelik »

Posto imam odredjenog iskustva sa klima-uredjajima (jedno vrijeme sam montirao split sisteme i sl.) preporucio bih ti LG-180 (oko 5,5 KW) za stan velicine 60 m2 kao nesto skuplju varijantu (oko 1300KM) ili BEKO-180 (oko 5,8 KW) kao jeftiniju (oko 1000 KM).
Klimatizacija stana u stambenoj zgradi je kvalitetnija zbog bolje izolacije, kompaktnijeg prostora i sl. pa je moguce dobre rezultate postici i sistemima manje snage od otprilike 3,5 KW koji su jeftiniji za nekih 300 KM od prethodno navedenih.
Podaci koji su navedeni za Toshiba, Fonko i sl. su uglavnom tacni i to vrijedi za sve aparate koji nose natpis Made in Japan, ali su znatno skuplji od recimo LG pa je isplativost upitna posto se u kucnoj upotrebi klima uredjaj ipak sezonski koristi.Novije vrste ovih uredjaja rade pri nizim vanjskim temperaturama (oko -18 stepeni C) u zimskom rezimu rada.LG ima nesto tisi rad u odnosu na BEKO, elektronika preciznije djeluje itd.
Ja,licno, koristim i LG i BEKO vec 5-6 godina i nemam zamjerki.
Vrlo je bitna propisna montaza i osiguran servis,iako su kvarovi rijetki,ako se pravilno koristi i odrzava.Usput, dobro je znati da aparat snage 3,5 KW (12000BTU) trosi oko 1,2 KW struje,a za 5,8 KW(18000 BTU) energije koju predaje okolini trosi se oko 2,3 KW elektrine energije(posto se radi o toplotnoj pumpi) tako da klima uredjaji nisu veliki potrosaci struje.
Eto, i sretno.
Last edited by bascelik on 13/05/2007 21:03, edited 1 time in total.
suncokret13

Post by suncokret13 »

montaza,

ja sam svoj sam montirao,
dobra konzola, ( metalni nosac L profila ) - 2 komada
par komada dasaka ( daske su potrebne da bi dobio trazeni PAD,odnosno da klima bude nagnuta ka vani )
libela,
bor masina,
upaljac,
cigara,
sarafa,
klinac ( ne ekser,nikako )
2-3 pive,
cekic,
kljesta,cigara,
sada sa sibicom,
libela,
zasukati rukave
i
najvaznije poslati ukucane negdje u setlnju da ne daju ''dragocjene''savjete.
suncokret13

Post by suncokret13 »

Image

Code: Select all

http://www.wechillit.com/index.html?lang=en-uk&target=d190.html&lmd=39002.870012
chuchumbamayumbe

tbaharis wrote:odakle skide ove informacije...
Guglo bezze, naletim na nekom srbijanskom forumu, pojma nemam koja je bila stranica, SORRY!
sajaga885

Post by sajaga885 »

i sam zelim da ovih dana postavim klimu pa bih volio znati slijedece;
kakve su ovo klime sto reklamiraju po raznim lecima i sl. koje kostaju 500-600 km sa ugradnjom?bio sam neki dan u LG-u,najjeftinija klima 1300 km...pa sve do 2000 km(ona kockasta sa slikom G.Klimta) :)
pitanje : koja klima nudi najbolji odnos ulozeno-dobiveno?
gracias (ako iko zna :) )
prleitihi

Post by prleitihi »

firma clima-trade..stup!
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

koju "klimu" ima Marija?? :D

,
prleitihi

Post by prleitihi »

ma onu pedersku.. :D ..s 3 ventila.. :D:D
klixober

Post by klixober »

Koliko klima uredaja ima Marija? :D
Fair Life

Post by Fair Life »

AC Pinguino - PAC60ECO

Image

Image
suncokret13

Post by suncokret13 »

ili

Image

( sada je na pauzi )
tbaharis

Post by tbaharis »

de mi reci dje ima ovih klima??? ja bi odma dvije uzo... :-D
nelo

Post by nelo »

U svakom slucaju BEKO, LG samo ako si izgorio po glavi ista klima 100-200 km skuplja (zavisno od modela) + ti naplati ugradnju.
Za cca 700 uzeh beko klimu za hladjenje 45 m2 sa ugradnjom. ista ta u LG je preko 1000 sa ugradnjom. Pa bujrum.......
sa onim neom iz dataproject-a ne bih se smio igrati
Post Reply