Izaci na izbore ili ne?

Da li cete izaci na slijedece izbore?

da
21
78%
ne
6
22%

Total votes: 27

meatoverhere

Post by meatoverhere »

Izaci na izbore obavezno. Bolje sam glasati, pa makar samo za najmanje zlo, nego drugima prepustiti da glasaju za tebe. Svako ce, naravno, glasati prema svojoj savjesti, ali niko ne moze reci da je stanje u BiH toliko dobro da ove sadasnje vlasti zasluzuju jos 4 godine.
Krivokapic

Post by Krivokapic »

hocu da izadjem na izbore, nisam nikada da vidim sta je to, jel se jede. :)
da pamtis

Post by da pamtis »

Krivokapic wrote:hocu da izadjem na izbore, nisam nikada da vidim sta je to, jel se jede. :)
Ja sam jednom bio na izborima, nisu dijelili cokolade :D tako da ne idem vise mada su dijelili maice olovke i upaljace cinimi se. Nije pitanje da ili ne, pitanje je ako "dignem guzicu" i izadem za koga da glasam?Sta je to, ko je to opozicija u BiH, da li ustvari postoji opozicija u BiH :-) ?
Prenj

Post by Prenj »

Alfonse,

kome mozes zahvaliti sto je Tuzla uspjela da ostane normalno mjesto?
Glasacima koji redovno sprjecavaju dolazak SDA ili nekoj tajanstvenoj sili nebeskoj?

2000. je nekih 700 glasova na Floridi prevagnulo u korist Busha i tako cijelom svijetu natovarili nevolju na vrat.
2004. su mnogi oni koji su ostali kuci 2000. dosli pameti i izasli na izbore, ali kasno je bilo.

U BiH je matrica po kojoj pobjedjuju nacionalne stranke dovedena do savrsenstva.
Za koji mjesec ce opet poceti eksplozije, nemiri, guzve i onaj dio naroda koji uvijek glasa kao ostrascena stoka ce potrcati na izbore "da ne bi oni drugi pobijedili" i opet dovesti mafijase-nacionaliste na vlast koji ce nastaviti rasprodaju zemlje.
A nasa intelektualna masa ce to sve sa strane posmatrati i cekati da A. Terzic ukine vize ili da se mozda pojavi neki novi Tito koji ce da uradi posao za njih.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ta intelektualna masa, o kojoj govoris, ne treba samo da izadje na izbore, vec treba da ucestvuje u radu vlasti. Kakav Tito i revolucionarna supljiranja, nista se ne mijenja preko noci, a ako se slucajno promijeni preko noci, onda to cesto bude krvavo.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Prenj wrote:Alfonse,

Glasacima koji redovno sprjecavaju dolazak SDA ili nekoj tajanstvenoj sili nebeskoj?

2000. je nekih 700 glasova na Floridi prevagnulo u korist Busha i tako cijelom svijetu natovarili nevolju na vrat.
2004. su mnogi oni koji su ostali kuci 2000. dosli pameti i izasli na izbore, ali kasno je bilo.

U BiH je matrica po kojoj pobjedjuju nacionalne stranke dovedena do savrsenstva.
Za koji mjesec ce opet poceti eksplozije, nemiri, guzve i onaj dio naroda koji uvijek glasa kao ostrascena stoka ce potrcati na izbore "da ne bi oni drugi pobijedili" i opet dovesti mafijase-nacionaliste na vlast koji ce nastaviti rasprodaju zemlje.
A nasa intelektualna masa ce to sve sa strane posmatrati i cekati da A. Terzic ukine vize ili da se mozda pojavi neki novi Tito koji ce da uradi posao za njih.
Tuzla nije ostala normalna sredina, ali je ostala malo normalnija od vecine gradova...

Matrica o kojoj pricas nije "domaci proizvod"... Taj sistem je nametnut, iz kojih razloga - ne znam, ali u svakom slucaju taj sistem postavlja odredjena ogranicenja koja domace politicke snage nisu u mogucnosti zaobici niti otkloniti. Neka od tih ogranicenja su pozitivna (RS je ko fol jos uvijek dio BiH), ali neka imaju katastrofalne posljedice (izborni zakoni, "matrica" sto bi ti reko).

Nasa intelektualna masa ne promatra sve sa strane, vec ucestvuje u vlasti, ili kroz izbore, ili kroz obavljanje odredjenih funkcija. Ako mislis da je problem beha politike u neaktivnosti i nezainteresiranosti intelektualaca, varas se. Problem je sto su i intelektualci nasli sebe u novim prilikama, koriste nacionalizam i sovinizam za vlastite potrebe, mada mozda i ne vjeruju u njega, ali jednostavno tako je... Intelektualci su i SANU btw...
PR80

Post by PR80 »

Obavezno glasati....
I jos nesto: selim se u Tuzlu sve dok SDA i ostali u koaliciji vladaju po drugim mjestima :-)
Imal bujruma tuzlaci? :P :P
elle

Post by elle »

Sijetih se rijeci profesora pol nauka kao odgovor mladim francuzima koji ne glasaju : vi koji mislite da je politika daleko od vase realnosti, shvatite da je i sama ulica kojom hodate politicka odluka.

Glasati je pravo ali i gradzanski zadatak.

Moja trenutna dilema je vezana za glasanje u BIH.

Ja trenutno smatram da nemam moralno pravo birati politicare u zemlji u kojoj ne zivim; kako nametati svoj izbor ljudima ciju zivotnu realnost ne poznajem zapravo ne zivim?

S druge strane kada vidim kako dijaspora glasa za nacionalne stranke dodze ni da iz prkosa i ja glasam za "manje zlo ".
Prenj

Post by Prenj »

elle wrote:Sijetih se rijeci profesora pol nauka kao odgovor mladim francuzima koji ne glasaju : vi koji mislite da je politika daleko od vase realnosti, shvatite da je i sama ulica kojom hodate politicka odluka.

Ja trenutno smatram da nemam moralno pravo birati politicare u zemlji u kojoj ne zivim; kako nametati svoj izbor ljudima ciju zivotnu realnost ne poznajem zapravo ne zivim?

S druge strane kada vidim kako dijaspora glasa za nacionalne stranke dodze ni da iz prkosa i ja glasam za "manje zlo ".
Ako imas bilo koga u zemlji do koga ti je stalo, glasaj.
elle

Post by elle »

Prenj wrote:
elle wrote:Sijetih se rijeci profesora pol nauka kao odgovor mladim francuzima koji ne glasaju : vi koji mislite da je politika daleko od vase realnosti, shvatite da je i sama ulica kojom hodate politicka odluka.

Ako imas bilo koga u zemlji do koga ti je stalo, glasaj.
Dragi Prenj ne samo da mi je stalo do dragih ljudi koji zive u BIH, stalo mi je do same BIH i do sviju vas.
Nije to ono sto je diskutabilno ...
danas

Post by danas »

elle wrote:

kako mislis nemas moralno pravo? tvoje je moralno i zakonsko i ljudsko pravo da glasas u zemlji ciji si drzavljanin. stoga glasaj.

PS dijaspora jedva da i glasa, a ako glasa to su mahom obrazovaniji ljudi iz vecih gradova i uglavnim glasaju za ne-nacionalisticke stranke i gradjanske opcije. mislim da je "umro je mostar" jednom postirao neke statistike vezano za ovo.
elle

Post by elle »

danas wrote:
elle wrote:

kako mislis nemas moralno pravo? tvoje je moralno i zakonsko i ljudsko pravo da glasas u zemlji ciji si drzavljanin. stoga glasaj.

PS dijaspora jedva da i glasa, a ako glasa to su mahom obrazovaniji ljudi iz vecih gradova i uglavnim glasaju za ne-nacionalisticke stranke i gradjanske opcije. mislim da je "umro je mostar" jednom postirao neke statistike vezano za ovo.
Izvini vjerovatno sam lose informisana a i drago mi je to cuti, odnosno procitati.

Sto se tice glasanja: stoji da sam i BIH drzavljanin (mada nemam ni pasos ni licnu samo rodni list) i da bih kao takva trebala glasati u BIH. Ipak moj glas nece imati nikakvog direktnog uticaja na moj zivot a na tvoj hoce, sto znaci da bih ja trebala da biram za tebe i to mi smeta.
Zadig

Post by Zadig »

svakako da treba da glasas, ni slucajno ne glasati samo zato sto nisi u bosni

:D

ako ti neko prisere zbog toga, slobodno mu strpaj glasacki listic tamo dje ne ulazi svjetlo
danas

Post by danas »

elle wrote:
Izvini vjerovatno sam lose informisana a i drago mi je to cuti, odnosno procitati.

Sto se tice glasanja: stoji da sam i BIH drzavljanin (mada nemam ni pasos ni licnu samo rodni list) i da bih kao takva trebala glasati u BIH. Ipak moj glas nece imati nikakvog direktnog uticaja na moj zivot a na tvoj hoce, sto znaci da bih ja trebala da biram za tebe i to mi smeta.
ja takodje zivim u inostranstvu i redovito glasam. citava ujdurma oko dvojnog drzavljanstva i njegovog ukidanja je jedna namjestaljka da se dijaspori ukine pravo glasa (izmedju ostalog).

elem, nemoj da si u ikakvoj moralnoj dilemi, nego fino listic u sake i glasaj. to je tvoje moralno i ljudsko pravo i nema razloga da se snebivas i komplikujes stvari koje nisu komplikovane. :)
gavrilo

Post by gavrilo »

za koga da glasam? u sdp sam razocaran. 2001 sam se nadao da je pdp dobra alternativa... ali i tamo isplivase govna na povrsinu :roll:
Stitch__

Post by Stitch__ »

da, ali ako ces glasat za onog za koga mislim da ces glasat onda bolje nemoj glasat jer ces zajebat one koje volis :D

dobre alternative nema moj gavrilo, dobro je elle rekla u jednom od prethodnih postova, da ce birati "manje zlo"...
elle

Post by elle »

Zadig wrote:svakako da treba da glasas, ni slucajno ne glasati samo zato sto nisi u bosni

ako ti neko prisere zbog toga, slobodno mu strpaj glasacki listic tamo dje ne ulazi svjetlo
Sad vise nema dileme :D

Sam za za kad vec ti to kazes, a za ovo drugo proslijedit cu tebi da ti tom nekome objasnis stvari na demokratski nacin :D
gavrilo

Post by gavrilo »

pa hajde... onda je manje zlo sdp :roll: a moj glas ce da bude vise simbolican. budimo iskreni u rs sdp nema ni teoretske sanse... na zalost
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

PR80 wrote:

Obavezno glasati....
I jos nesto: selim se u Tuzlu sve dok SDA i ostali u koaliciji vladaju po drugim mjestima :-)
Ako si zensko, ima... :D
elle

Post by elle »

danas wrote:
elle wrote:

ja takodje zivim u inostranstvu i redovito glasam. citava ujdurma oko dvojnog drzavljanstva i njegovog ukidanja je jedna namjestaljka da se dijaspori ukine pravo glasa (izmedju ostalog).

elem, nemoj da si u ikakvoj moralnoj dilemi, nego fino listic u sake i glasaj. to je tvoje moralno i ljudsko pravo i nema razloga da se snebivas i komplikujes stvari koje nisu komplikovane. :)
Drago mi je da si u istoj situaciji kao i ja i da mozemo konfrontirati nasa misljenja; ipak zeljela bih da mi neko ko zivi u BIH da svoje misljenje jer kao sto sam navela smeta mi birati za njih...

I sam/a kazes da je pravo glasa moralno i ljudsko pravo i bas kao takvo,glasanje treba biti jedan dobro promisljen gest(vjerovatno zbog toga i komplikujem ):D
Pravo glasa jeste pravo koje ti daje drzavljanstvo ali to je prije svega gradzansko pravo, koliko smo ti i ja gradzani/stanovnici BIH to se pitam?
St.Germain

Post by St.Germain »

Ne znam, koliko vas poznaje politicku scenu u Njemackoj, ali i ovdje je ista prica...U septembru, tacnije 18-tog su prijevremeni izbori. ne znaju ljudi za koga da glasaju, jer svi lazu i svima je stalo samo do vlasti...
Medjutim, motivi ljudi koji sumnjaju u politicare su malo konkretniji jer se radi o nestabilnosti na trzistu rada, razgradnji socijalne drzave i nesposobnosti i mrzovolji vlade da poduzme ostrije oporezivanje onih gore, tako da su izbori u zadnjih desetak godina ovdje samo obicna farsa.. i igre bez granica za radnicku klasu.
No to je vec drugi par cipela. To su boljke drustva u jaslama globalizacije. U BIH biras izmedju fasista koji se odmilja nazivaju konzervativcima i opozicije koja se nije rijesila komunistickog naslijedja..Ko voli nek izvoli...Ja cu glasat dokle god sam drzavljanin BIH.
bpsang

Post by bpsang »

[quote="Prenj"]

Ja sam igrom slucaja ta 100KA, ali nikad nisam glasao niti cu glasati za nacionalne stranke
danas

Post by danas »

elle wrote: I sam/a kazes da je pravo glasa moralno i ljudsko pravo i bas kao takvo,glasanje treba biti jedan dobro promisljen gest(vjerovatno zbog toga i komplikujem ):D
Pravo glasa jeste pravo koje ti daje drzavljanstvo ali to je prije svega gradzansko pravo, koliko smo ti i ja gradzani/stanovnici BIH to se pitam?
ako sebe ne smatras vise gradjankom bosne i bosankom, onda mozda nemoj glasati (evo, da se ispravim). ja se smatram i dalje bosankom, i dok god je tako, ja cu nastaviti glasati, jer ono sto se desava u toj drzavi je i moj biznis. znaci, ja glasam iz principa i uvjerenja. a malo i iz inata. :-)

sad ozbiljno -- za koga glasati je teska odluka. nema idealnog kandidata, i ja sam takodje razocarana u SDP. mozda glasam za liberale, ne znam jos. ali kad se sve sabere i oduzme, ne glasam za nacionaliste i na kraju se sve svede na to...
PR80

Post by PR80 »

Alfons Kauders wrote:
PR80 wrote:

Obavezno glasati....
Ako si zensko, ima... :D
To manjak zenskog spola u Tuzli jel? Eto mene odmah pa da nismo u manjini bar po tom pitanju :D :D :D :D
mr_orange

Post by mr_orange »

Ranije nisam, ali ću izaći na sljedeće. Sad za sad, glasam za Ibru Spahića. :)
Post Reply