cogni wrote:Definicija federalizma je odlicna. Sto se tice ostatka real khanovog posta imam vremena samo da uocim neka pitanja koja u njemu nisu dovoljno jasno objasnjena.jeza u ledja wrote: Eto cogni, objasnio vam je covjek sve.![]()
Inace se slazem sa postom u potpunosti.
U vezi sa definicijom, da li u BiH imamo razlicite nivoe vlasti koji nisu potcinjeni jedan drugom?
Da li su entiteti potcinjeni centralnoj vlasti?
Da li centralna vlast moze donijeti odluke kojima smanjuje vlast entiteta? Da li moze bilo kakve odluke donijeti bez barem djelimicne entitetske saglasnosti?
Država Bosna i Hercegovina ima svoje ingerencije (spoljna politika, odbrana, spoljna trgovina, carinska politika, monetarna politika, imigraciona politika,...) i u tim ingerencijama entiteti su potčinjeni državi tj. njenoj centralnoj vlasti (koju ovi iz RS-a pogrešno zovu "zajedničkim institucijama") Država ovdje ima suvereno pravo da donosi odluke bez obzira na stavove entiteta. Upravo ovdje imamo neke nelogičnosti koje se sada trebaju popraviti i jasnije definirati. Entiteti kroz mehanizam zaštite svojih vitalnih interesa mogu spriječiti (kroz entitetsko glasanje u Parlamentu) ili čak obustaviti neku odluku državnog nivoa ukoliko smatraju da im to šteti. Da se razumijemo, ovo je pasivna a ne aktivna politička moć entiteta (tzv. moć određivanja dnevnog reda i sprečavanje donošenja odluke). Ovo se ne smije niti može miješati sa pojmom suvereniteta.
Sta znaci "kodifikovani Ustav koji je definiše kao jednostavnu državu" i odakle se to vidi? Alternativno, sta znaci "BiH u Daytonu je definisana kao jednostavna država što znači ni centralizovana ni federalizovana bez obzira na postojanje 2 entiteta" i odakle se to vidi?
Ako pogledamo Clan I tacka 3 i cijeli Clan III ustava mozemo naslutiti da drzava bas i nije tako jednostavna.
Uzgred, ako se ne varam, kodifikovani ustav znaci pisani ustav, sto imaju prakticno sve zemlje sem Velike Britanije.
"Kodifikovani Ustav" znači da je pisan i jasno navodi odnose unutar države. Postojanje 2 entiteta jeste obilježje federalizma, ali to nije suštinski federalizam. (Da malo bolje objasnim, nešto kao žena se udeblja i liči na trudnicu, a ona recimo nije trudna. Samo liči na nju.) Da jeste, u preambuli Ustava bi pisalo da je "Bosna i Hercegovina federacija koja se sastoji iz 2 entiteta", ali s obzirom da nije tako napisano, onda preostaje jedino logično tumačenje da je Bosna i Hercegovina država (dakle, "jednostavna"). Upravo zato imamo "institucije BiH" umjesto "zajedničkih institucija", jer da je BiH federacija, onda bi imali zajedničke institucije koje bi nastale "dogovorom federalnih jedinica". Ovako, u Ustavu jasno stoji da Bosna i Hercegovina NASTAVLJA SVOJE ZAKONSKO POSTOJANJE PO MEĐUNARODNOM PRAVU KAO DRŽAVA
Sta znaci "Te jedinice nemaju nikakav federalni status nego samo imaju neke elemente federalizma."?
Logicki postmatrano, ako imaju neke elemente federalizma onda imaju barem djelimicno federalni status, bio on i najjadniji od svih mogucih federalnih statusa.
Elementi federalizma pravno gledajući ne predstavljaju suštinski federalizam. Da bi bio suštinski, tako mora pisati u Ustavu. Pošto tako nešto ne piše u Ustavu, onda je logično da nije. Već sam pomenuo da se federalizam veže za pitanje suvereniteta. Upravo zbog brojnih nedorečenosti naš Ustav se mora mijenjati, samo se nadam da ispod ovoga što sada imamo naši političari neće ići...
Toliko od mene za ovaj put.
IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
- Real Khan
#126 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
-
Vojislav
#127 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
RS u ovome trenutku ima veća ovlašćenja nego što ih je imala ijedna federalna jedinica bivše nam države...
- Real Khan
#128 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Znaš u čemu je problem, TO NIGDJE U USTAVU NE PIŠE. Upravo zato je Dodik dobio domaću zadaću od SANU da samo "pogura" da se tako nešto stavi na papir i onda bi zvanično bio završen posao oko OKUPACIJE DIJELA TERITORIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE...Vojislav wrote:RS u ovome trenutku ima veća ovlašćenja nego što ih je imala ijedna federalna jedinica bivše nam države...
-
feral.tribune
#129 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
A ako Dodik to 'ugura' onda ce to biti izdaja zemlje i kapitulacija .A to niko nema pravo .A ako se SDA , SBiH i IVZ drznu da nesto pokusaaju u tom pravcu to bi znacilo nestanak Bosne i bosanskih muslimana .Samo prije toga bosanski muslimani bi valjda trebali da kazne onoga ko im je namjenio nestanak .A to ovaj put nije Dodik ni Kardjic .Nego ljudi koji imaju brade a nisu cetnici .Ljudi koji imaju muslimanska imena a nisu muslimani .Real Khan wrote:Znaš u čemu je problem, TO NIGDJE U USTAVU NE PIŠE. Upravo zato je Dodik dobio domaću zadaću od SANU da samo "pogura" da se tako nešto stavi na papir i onda bi zvanično bio završen posao oko OKUPACIJE DIJELA TERITORIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE...Vojislav wrote:RS u ovome trenutku ima veća ovlašćenja nego što ih je imala ijedna federalna jedinica bivše nam države...
-
Tomislav MO
#130 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Real Khan wrote:Tomislav MO wrote:Real Khan wrote:@Tomislav MO
Žao mi je što ću te razočarati, ali švicarski kantoni imaju IDENTIČNE ovlasti kao i ovi naši. Razlika je samo u tome što ih ima više i SVI SU BILI SAMOSTALNE DRŽAVICE SA IZVORNIM SUVERENITETOM PRIJE UJEDINJENJA u zajedničku državu... Ne znam koliko se razumiješ u ove stvari, ali ovo naglašeno u capsu predstavlja veliku razliku. Naime, švicarski kantoni su imali doslovice pravo da odaberu koje će imati ovlasti, pa opet nisu onako "papanski" zagrabili da imaju npr. svoju vojsku, ministarstvo vanjskih poslova, trezor itd. Da jesu, nikada ne bi mogli formirati zajedničku državu. Ove ingerencije ima isključivo država, a ne niže administrativne jedinice. Naši kantoni NISU NIKADA POSTOJALI A KAMOLI BILI NEKAKVE DRŽAVE SA SVOJIM IZVORNIM SUVERENITETOM do potpisivanja Washington Agreement-a, pa se baš i ne mogu puno pitati oko ingerencija. Dakle, da prevedem, imaju onoliko ingerencija koliko piše u Wašingtonskom sporazumu i ništa više... Ovakav ustroj Federacije garantira ostvarivanje svih ljudska prava i punu lokalnu samoupravu narodima (etničkim grupama) u tim kantonima. Fiskalni sistem u BiH spada u ingerencije države a ne ingerencije Federacije BiH, s tim da Federacija BiH ima Zakon o pripadnosti prihoda kojim se određuje koliko koji kanton, općina i Federacija BiH dobijaju novca od ubranih prihoda. To ne ide po principu "ja imam lijepe oči pa će moj kanton dobiti više para" ili "ti si iz Hercegovine pa zato nećeš dobiti para". Ne ide to tako, jer postoje jasna pravila i kriteriji (npr. broj stanovnika, registrovanih poreskih obaveznika, preduzeća, količina ubranih prihoda, itd. da ne nabrajam sve)
Dobro, onda ništa, nastavljamo ovako, vi svoje, mi ćemo svoje, pa kako završi.
Ma bravo majstore! Upravo si pokazao na izvrstan način kakav je politički diskurs preovlađujući u Bosni i Hercegovini... Svi nešto pričamo (a rijetko sa nekakvim argumentima) i kada nam priča ostane šuplja, onda se naljutimo i zaglavinjamo još dublje u neznanje, onako iz inata... Prvo si se pozivao na švicarske kantone kao ideal težnji hrvatskog naroda, ali kada si u lice dobio podrobno objašnjenje (koje si uostalom i sam mogao naći prije izražavanja tih težnji) da naši i švicarski kantoni imaju identične ingerencije, onda ti je kriv čitav svijet pa ćemo da se tjeramo kako nam je ćejf... Sreća pa imam direktne kontakte sa mnogim visoko-pozicioniranim hrvatskim političarima, pa znam da ipak ne misle svi na tvoj način. Budi pozdravljen i shvati da od inata nema zanataTreba čitati knjige, obrazovati se (naravno, na kantonalnoj razini)
ma da
kažeš
Pa to i jest problem. Kako se određuju ta pravila i ti kriteriji. A određuju se preglasavanjem Hrvata. O tome i govorim.Fiskalni sistem u BiH spada u ingerencije države a ne ingerencije Federacije BiH, s tim da Federacija BiH ima Zakon o pripadnosti prihoda kojim se određuje koliko koji kanton, općina i Federacija BiH dobijaju novca od ubranih prihoda. To ne ide po principu "ja imam lijepe oči pa će moj kanton dobiti više para" ili "ti si iz Hercegovine pa zato nećeš dobiti para". Ne ide to tako, jer postoje jasna pravila i kriteriji (npr. broj stanovnika, registrovanih poreskih obaveznika, preduzeća, količina ubranih prihoda, itd. da ne nabrajam sve
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=56290
-
Hamajlija
#131 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
I jedan i drugi su stetocine za Bosnu i Hercegovinu. Holbruk je legalizovao RS na pola Bosne. Amnestirao zlocine i zlocince. Njega je trebalo istjerati ili, bar ignorisati kad je dosao ponovo u Bosnu i Hercegovinu. Dosao je da podrzi Dodika, a ne da podrzi probosanske snage.
A jovic je poznati rasista i nacionalista, mrzi sve koji nisu Hrvati.On je cuven po afirmaciji segregascije, da slucajno mali Hrvati nebi pricali Bosanski, da im drugovi nebi slucajno bili Bosnjaci, jer bi, nedaj boze, mogli postati prijatelji, mogli bi zavoljeti svoje komsije, zemlju u kojoj zive, a Hrvati moraju samo voljeti svoje sunarodnike iHrvatsku za koju su se borili u proteklom ratu.
Ponovo su se udruzili Srbi i Hrvati, kao nekada Boban i Karadzic, sada Covic i Dodik, kako bi dovrsili ono sto je zapoceto u ratu, da podjele Bosnu i Hercegovinu izmedju Hrvatske i Srbije. Politicari iz te dvije zemlje ne smiju zarad Evropskog puta, a nasi nacionalisti smiju jer se ne boje nikoga i nicega.
Bosnjacki politicari samo cuvaju fotelje, nesposobni da se suprotstave ociglednom urusavanju drzave. Nisu oni ratovali, pa neznaju sta znaci domovina koja je s puskom sacuvana, pa makar i ovakva nikakva. Njima su pare udarile u glavu. Kod njih vazi deviza "use, nase i podase". Bosnjacki politicari sve sto su uradili od devedeset druge do sada, uradili su pogresno i na stetu Bosne i Hercegovine. Narod ce im to naplatiti kad tad.
A jovic je poznati rasista i nacionalista, mrzi sve koji nisu Hrvati.On je cuven po afirmaciji segregascije, da slucajno mali Hrvati nebi pricali Bosanski, da im drugovi nebi slucajno bili Bosnjaci, jer bi, nedaj boze, mogli postati prijatelji, mogli bi zavoljeti svoje komsije, zemlju u kojoj zive, a Hrvati moraju samo voljeti svoje sunarodnike iHrvatsku za koju su se borili u proteklom ratu.
Ponovo su se udruzili Srbi i Hrvati, kao nekada Boban i Karadzic, sada Covic i Dodik, kako bi dovrsili ono sto je zapoceto u ratu, da podjele Bosnu i Hercegovinu izmedju Hrvatske i Srbije. Politicari iz te dvije zemlje ne smiju zarad Evropskog puta, a nasi nacionalisti smiju jer se ne boje nikoga i nicega.
Bosnjacki politicari samo cuvaju fotelje, nesposobni da se suprotstave ociglednom urusavanju drzave. Nisu oni ratovali, pa neznaju sta znaci domovina koja je s puskom sacuvana, pa makar i ovakva nikakva. Njima su pare udarile u glavu. Kod njih vazi deviza "use, nase i podase". Bosnjacki politicari sve sto su uradili od devedeset druge do sada, uradili su pogresno i na stetu Bosne i Hercegovine. Narod ce im to naplatiti kad tad.
- and
- zgembo_sa
#133 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Neustavni termin koji koriste neki secesionisti u fbih umjesto naziva kanton.and wrote:šta je županija?
- zgembo_sa
#134 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Hocete treci entitet, moze, samo sto je pod morem 
- Frane-x
#135 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
To je neustavni naziv koji se ustalio kod nas hrvata,and wrote:šta je županija?
Ujedno je to i u neku ruku štetan naziv i trebao bi se odbaciti, jer se umanjuje značaj autonomije kantona- "županije" su drugi naziv za "okruge"- dakle čisto administrativne podjele bez ikakvih izvornih nadležnosti i autonomije a da ne govorimo o zakonodavnim ovlastima.
Trebalo bi se prestati koristiti taj naziv, (koji se koristi samo radi pošto-poto sličnosti sa Hrvatskom), jer kantoni nisu uobičajene administrativne jedinice lokalne samouprave, već federalne jedinice, kao što i sam naziv Federacije govori i kao što piše u Ustavu Federacije (Članak 2: "Federacija Bosne i Hercegovine sastoji se od federalnih jedinica (kantona).").
Kantoni imaju bitnu autonomiju, kao oni u Švicarskoj: Ustav, Vladu, određenu zakonodavnu moć (županije u HR ne mogu donositi nikakve zakone!), gotovo 100%-tnu nadležnost nad obrazovanjem i zdravstvom, te potpunu nadležnost nad stanogradnjom i kulturom; određenu financijsku autonomiju i vlastite izvore prihoda...
Kantoni i federalna vlast dijele nadležnosti u policiji, socijalnoj politici, turizm, ekološkoj politici itd.
Razlika županija i kantona je više nego očita.
- cogni
#136 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Da li zelish reci da bi drzava u kojoj dijelovi ne bi bili potcinjeni drzavi ne bi smjela imati niti jednu jedinu nadleznost, jer bi samo prisustvo bilo koje nadleznosti znacilo podcinjenost dijelova toj drzavi u smislu te nadleznosti?Real Khan wrote: Država Bosna i Hercegovina ima svoje ingerencije (...) i u tim ingerencijama entiteti su potčinjeni državi tj. njenoj centralnoj vlasti (koju ovi iz RS-a pogrešno zovu "zajedničkim institucijama") Država ovdje ima suvereno pravo da donosi odluke bez obzira na stavove entiteta.
Po meni samo postojanje nekoliko nadleznosti drzave ne moze da znaci da su dijelovi drzave njoj podcinjeni. Ja shvatam podcinjenost kao postojanje mogucnosti da nadredjeni nad podcinjenim provodi svoju volju. Primjer su opcine, koje iako imaju odredjeni dio vlasti, tu vlast provode samo onoliko koliko dobiju prava na to i samo onako kako je to propisano od strane visih nivoa vlasti.
Kako ti shvatash pojam suvereniteta, a kako pojam podjeljenog suvereniteta?Ovo se ne smije niti može miješati sa pojmom suvereniteta.
U preambuli ne pise prakticki nista. Zasto je sada odjednom bitno da nesto pise u preambuli a nije dovoljno sto pise u clanu I u kome prakticno pocinje tekst ustava?Da jeste, u preambuli Ustava bi pisalo da je "Bosna i Hercegovina federacija koja se sastoji iz 2 entiteta", ali s obzirom da nije tako napisano, onda preostaje jedino logično tumačenje da je Bosna i Hercegovina država (dakle, "jednostavna").
Dalje, Federacija BiH je federacija i po tome sto to eksplicitno pishe ustavu, da li to znaci da kantoni federacije ustvari imaju vishe suvereniteta nego RS?
“Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa svojim unutarnjimNASTAVLJA SVOJE ZAKONSKO POSTOJANJE PO MEĐUNARODNOM PRAVU KAO DRŽAVA [/color]
ustrojem izmijenjenim kako je to predviđeno ovim Ustavom, sa svojim međunarodno priznatim granicama.
AKo nisam sasvim na pogresnom tragu mi ne govorimo o medjunarodnim odnosima nego o unutarnjim.
Ok, znaci da smo dosli do toga da nesto mora da se nazove federacijom u ustavu (vjerojatno i u preambuli) da bi bilo federacija, a da sve ostalo nije dovoljno.Elementi federalizma pravno gledajući ne predstavljaju suštinski federalizam. Da bi bio suštinski, tako mora pisati u Ustavu. Pošto tako nešto ne piše u Ustavu, onda je logično da nije. Već sam pomenuo da se federalizam veže za pitanje suvereniteta. Upravo zbog brojnih nedorečenosti naš Ustav se mora mijenjati, samo se nadam da ispod ovoga što sada imamo naši političari neće ići...
- Real Khan
#137 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
I šta sad hoćeš time da kažeš?
Ne kontam šta je više poenta ove rasprave... jer neke osnovne pojmove ne moram objašnjavati (ili baš moram?) Niko ne tvrdi da nam je ustav savršen. Jer da jeste ne bi se od kraja rata naovamo potezalo pitanje promjene Ustava BiH... Jednostavno rečeno, bez obzira na 2 entiteta (koji su namjerno tako nazvani a ne federalne jedinice da bi se izbjeglo potezanje pitanja suvereniteta) BiH je jednostavna država koja crpi svoj suverenitet iz Republike BiH koju je naslijedila
-
feral.tribune
#138 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Cogni ni sam ne zna sta pise i zasto pise .Ubi se da objasni nesto a ni sam ne zna sta .....covjek hoce na silu da ukrade , unisti podijeli , satare ..da nadokanadi Kosovo da cita Ustav izmedju redova da ga tumaci na sebi svojstven nacin , da nam umjesto argumenata nudi srpske zelje .I moja je zelja, intimna zelja , da Italija pripadne Bosni ali nikom to ne pricam da me ljudi ne proglase budalom .rs ce ostati entitet u Bosni jer tako smo se dogovorili .Iznad toga sigurno nece .Samo mm iznad toga znaci da rs nestati sa lica zemlje .Jer ako ti ne postujes Dayton ja cu postovati jos manje jer to je nametnuti ugovor , to je izdajnicki cin to je podvala , to je civilzacijska sramota da postoji ugovor koji je legalizirao kradju i nagradio genocid .Ja bi se ubio da se Sarajevo nalazi u nekom entitetu koje se zove bosnjacka republika .Zaplaio bih se , iselio bih se odatle jer ne bi mogao u jutro komsiji Srbinu u liftu reci dobro jutro i pogledati u lice kada na nekoj teritoriji koja se zove republika bosnjacka a i on i ja rodjeni u tom gadu u toj zemlji Bosni unazad stotine godina .Kakva drskost kakav ljudska bijeda moras biti pa dio Bosne nazvati po samo jednom narodu a tu je u Prnjavoru zivjelo 28 razlicitih nacija .28 , to je bio rekord nad rekordima u Evropi . I onda dodju Srbi i kazu ovo je srpsko .....ma jasta je , kako nije ....Da li si ikad Cogni slusaop sevdalinke koje pjevaju o Banja Luci , Prijdoru , Visegradu , Vrbasu , Drini ...pa vidis kolko je srpska zemlja .Odvratnih ljudi Boze dragi Hitlerovi sljedbenici su bili milost Bozija u odnosu na ljude koji hodaju utabanim stazama Radovna i Ratka i njihovih beogradskih akademika serem vam se na onu SANU .Svugdje u svijetu Akademija nauka se bavi naukom a u Srbiji samo konataju kako da ubiju i projtjeraju i da naprave veliku srbiju .Evo vec preko 100 godina ruju i prave ljudima pakao od zivota zato sto oni hoce da zive u jednoj drzavi koja se prostire na teritorij druge drzave koja nikad nikad u istoriji nije bila srpska ni sekunde ni milimitera .E necete .Moracete opet otvarati logore i napasti Bohac i Sarajevo ako hocete bilo sta vise od ovog posranog entiteta u kojem ne mozes kramp zabosti a da ne naletis na ljudski skelet .
-
feral.tribune
#139 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Ali po Ustavu bivse drzave iz 1974( Hmdija Pozderac je bio clan ustavne komsije koja je donijela te amandmane ) godine Republike su imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja .Na osnovu tog Ustava Badainterova komsija je dozvolila referendume i proglasenja nezavisnosti .RS je po Daytonskom Ustavu , ma kako nakaradan bio, ( Bosancima najmanje valja ) to zabranjeno i pomisliti .Zato je tamo panika .Opaliti samo samar bosanskom muslimanu u toj tvorevini to znaci rat .Dok god su oni u sastavu Bosne( a tu moraju ostati jer nema izlaska ) bosanska vojnicka cizma ima pravo da udje na taj teritorij teritorij .Imam to pravo .To je moja zemlja .Vojislav wrote:RS u ovome trenutku ima veća ovlašćenja nego što ih je imala ijedna federalna jedinica bivše nam države...
- jeza u ledja
#140 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
A koja su to ovlastenja koja imaju entiteti, a nisu imale republike? Mislim, pretpostavljam da je to tacno, ali eto bas da protabirimo ne bi bilo lose.
Evo za pocetak, republike su imale jedinice teritorijalne odbrane i postojali su republicki MUPovi.
Evo za pocetak, republike su imale jedinice teritorijalne odbrane i postojali su republicki MUPovi.
- cogni
#141 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
OK, neka bude, BiH je jednostavna drzava, uzecemo to zdravo za gotovo u nedostatku volje da dodjemo do toga argumentima.Real Khan wrote:I šta sad hoćeš time da kažeš?Ne kontam šta je više poenta ove rasprave... jer neke osnovne pojmove ne moram objašnjavati (ili baš moram?) Niko ne tvrdi da nam je ustav savršen. Jer da jeste ne bi se od kraja rata naovamo potezalo pitanje promjene Ustava BiH... Jednostavno rečeno, bez obzira na 2 entiteta (koji su namjerno tako nazvani a ne federalne jedinice da bi se izbjeglo potezanje pitanja suvereniteta) BiH je jednostavna država koja crpi svoj suverenitet iz Republike BiH koju je naslijedila
-
Liska
#142 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Feral, evo ti citat iz Ustava 1974 koji te demantira. U Ustavu nikada nije pisalo da pravo na samoopredjeljene do otcjepljenja imaju republike i ne mogu vjerovati da si ovo previdio. To je znao svatko tko je imao barem 18 godina kad se SFRJ raspala. Prije vjerujem da si namjerno slagao da bi potvrdio neku svoju tezu.
USTAV SOCIJALISTICKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE
UVODNI DEO OSNOVNA NACELA
Narodi Jugoslavije, polazeci od prava svakog naroda na samoopredelenje, uklucujuci i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izrazene volje u zajednickoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilackom ratu i socialistickoj revoluciji, a u skladu sa svojim istoriskim teznjama, svesni da je dalje ucvrcivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajednickom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima zive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalisticku federativnu zajednicu radnih ljudi - Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj, u interesu svakog naroda i nardnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbedjuju: Socijalisticke drustvene odnose zasnovane na samoupravljanju radnih ljudi i zastitu socijalistickog samoupravnog sistema;
Da li ovo znaci da svaka nacija koja ima vecinu na nekoj teritorijici moze da se odvoji od YU bez obzira na granice federalnih jedinica??? Imam utisak da je neko zeleo rat(nije valjda moguce da crveni nisu videli da drzava od sest fed.jedinica od kojih su pet etnicki sarene moze sa ovakvim ustavom opstati i proci bez rata).
ZASTO SU SE SVI U JUGI PONASALI KAO DA CE TITO VECNO VLADATI JUGOM
Ceo tekst ustava LINK (http://www.sfrj.ch/USTAV2.htm)
Narodi Jugoslavije, polazeci od prava svakog naroda na samoopredelenje, uklucujuci i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izrazene volje u zajednickoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilackom ratu i socialistickoj revoluciji, a u skladu sa svojim istoriskim teznjama, svesni da je dalje ucvrcivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajednickom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima zive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalisticku federativnu zajednicu radnih ljudi - Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj, u interesu svakog naroda i nardnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbedjuju: Socijalisticke drustvene odnose zasnovane na samoupravljanju radnih ljudi i zastitu socijalistickog samoupravnog sistema;
Da li ovo znaci da svaka nacija koja ima vecinu na nekoj teritorijici moze da se odvoji od YU bez obzira na granice federalnih jedinica??? Imam utisak da je neko zeleo rat(nije valjda moguce da crveni nisu videli da drzava od sest fed.jedinica od kojih su pet etnicki sarene moze sa ovakvim ustavom opstati i proci bez rata).
- cogni
#143 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Bilo bi korisno da se osvrnes na nesto sto sam napisao a ne da mi imputiras gomilu gluposti. Osim toga nemam obicaj da odgovaram na nesto sto veoma lici na masinski generisan tekst, da poslje ne ispadnem majmun sto to nisam prepoznao.feral.tribune wrote:Cogni ...
- jeza u ledja
#144 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
[quote="Liska"To je znao svatko tko je imao barem 18 godina kad se SFRJ raspala. [/quote]
hehe, pa sam si sebi dao odgovor
hehe, pa sam si sebi dao odgovor
-
Liska
#145 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Da budem jasan, misljenje autora na dnu kopiranog ustava nije i moje misljenje. Nisam imao vremena pa sam kopirao sve sto sam nasao. Dakle, Badinterova komisija u svom nalazu nije automatski po Ustavu iz 1974 zakljucila da republike imaju pravo na odcjepljenje.
-
feral.tribune
#146 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Kako i na osnovu cega je Hrvatska dobila nezavisnost , otcjepila se u granicama SRH tzv AVNOJ-evskim granicamaLiska wrote:Feral, evo ti citat iz Ustava 1974 koji te demantira. U Ustavu nikada nije pisalo da pravo na samoopredjeljene do otcjepljenja imaju republike i ne mogu vjerovati da si ovo previdio. To je znao svatko tko je imao barem 18 godina kad se SFRJ raspala. Prije vjerujem da si namjerno slagao da bi potvrdio neku svoju tezu.
od SFRJ ako ja " namjerno lazem " da bi potvrdio neku svoju tezu .Koju tezu ? Da li hoces reci da Bosna i Hercegovina nije imala pravo , isto ono pravo koje su dobile i iskoristile Slovenija i Hrvtska . Odgovori . Kako je Hrvatska dobila nezavisnost u granicama koje su joj nacrtane prvi put ovakve u SFRJ ( 1948 osimski sporazumi ) i kako to da srpski narod nije dobio samoopredjeljenje do otcepljenja kako pise u Ustavu 1974 .Kako i zasto ?
P.S. Citaj malo pazljivije a ne onako kako odgovara tvojim tezama .Narodi Jugoslavije , ovdje stoji , a ne narodi Bosne i Hercegovine .....takodje ovdje jasno stoji samo treba malo misliti , da narodi ulaze u nesto sa odredjenim pravima , oni se ujedinjuju , a u toku tog ujednjenja oni su unijeli i neke granice koje su stare cak hiljadu godina ( BiH) .Onako kako Srbi tumace Ustav ( a izgleda i ti ) bi bilo sasvim u redu da Jugoslavija lici na Madjarsku i da nije imala unutrasnje granice .Da nije bilo vrlo jasno nacrtanih granica unutar SFRJ tada bi se narodi odvajali po vecinskom kriteriju i u tom slucaju bi Sandzak bio drzava jer na jednom kompaktnom prostoru Crne Gore i Srbije zivi jedan narod poseban narod .Muslimanski se zvao u to vrijeme .Da su narodi imali pravo na pravljenje sopstvene drzave to bi licilo na haos i ludnicu .Ni Slovenija ni Hrvtska ni Crna Gora ni Srbija ne bi licile na sebe .Jos bi Bosna najbolje prosla jer nije bilo kvadratnog km gdje nije bilo bosanskih muslimana .Jedino ih nije bio u Sirokom Brijegu .To mi prvo pada na pamet .Eventulano , bi trebao razmisliti sat vremena ili traziti pomoc na google .I naravno francuski gospodin Badantaire i njegovi strucnjaci za ustavno pravo nisu mislili kao beogradska carsija i njihovi akademci niti su dijelili misljenje F.T .o Bosni kao komunistickoj izmisljotini .Sasvim je druga stvar sta su necije zelje ...to se vidi iz ovoga ekavskog komntara koji si nam prisio pride a ko fol se od njega ogradjujes .Hajde bolan Liska znam te
kad si zasadjen bio .
P.P.S. Kada je umro Mika Spiljak hrvtske novine su izmedju ostalog objavile : M.Spiljak , organizator otpora u Sisackom kraju , nosioc svih republickigh i saveznih funkcija SK H , SK J ....gradonacelnik Zagreba 1949 , narodni heroj .....ali M.Spiljak ce ostati upamcen i uci u historiju kao covjek koji je potpisao Ustav SFRJ iz 1974 koji je bio odrednica hrvtske neovisnosti i samostalnosti .
Last edited by feral.tribune on 18/04/2008 17:49, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#147 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
odlican post..ravno guju u glavusuferal.tribune wrote:Cogni ni sam ne zna sta pise i zasto pise .Ubi se da objasni nesto a ni sam ne zna sta .....covjek hoce na silu da ukrade , unisti podijeli , satare ..da nadokanadi Kosovo da cita Ustav izmedju redova da ga tumaci na sebi svojstven nacin , da nam umjesto argumenata nudi srpske zelje .I moja je zelja, intimna zelja , da Italija pripadne Bosni ali nikom to ne pricam da me ljudi ne proglase budalom .rs ce ostati entitet u Bosni jer tako smo se dogovorili .Iznad toga sigurno nece .Samo mm iznad toga znaci da rs nestati sa lica zemlje .Jer ako ti ne postujes Dayton ja cu postovati jos manje jer to je nametnuti ugovor , to je izdajnicki cin to je podvala , to je civilzacijska sramota da postoji ugovor koji je legalizirao kradju i nagradio genocid .Ja bi se ubio da se Sarajevo nalazi u nekom entitetu koje se zove bosnjacka republika .Zaplaio bih se , iselio bih se odatle jer ne bi mogao u jutro komsiji Srbinu u liftu reci dobro jutro i pogledati u lice kada na nekoj teritoriji koja se zove republika bosnjacka a i on i ja rodjeni u tom gadu u toj zemlji Bosni unazad stotine godina .Kakva drskost kakav ljudska bijeda moras biti pa dio Bosne nazvati po samo jednom narodu a tu je u Prnjavoru zivjelo 28 razlicitih nacija .28 , to je bio rekord nad rekordima u Evropi . I onda dodju Srbi i kazu ovo je srpsko .....ma jasta je , kako nije ....Da li si ikad Cogni slusaop sevdalinke koje pjevaju o Banja Luci , Prijdoru , Visegradu , Vrbasu , Drini ...pa vidis kolko je srpska zemlja .Odvratnih ljudi Boze dragi Hitlerovi sljedbenici su bili milost Bozija u odnosu na ljude koji hodaju utabanim stazama Radovna i Ratka i njihovih beogradskih akademika serem vam se na onu SANU .Svugdje u svijetu Akademija nauka se bavi naukom a u Srbiji samo konataju kako da ubiju i projtjeraju i da naprave veliku srbiju .Evo vec preko 100 godina ruju i prave ljudima pakao od zivota zato sto oni hoce da zive u jednoj drzavi koja se prostire na teritorij druge drzave koja nikad nikad u istoriji nije bila srpska ni sekunde ni milimitera .E necete .Moracete opet otvarati logore i napasti Bohac i Sarajevo ako hocete bilo sta vise od ovog posranog entiteta u kojem ne mozes kramp zabosti a da ne naletis na ljudski skelet .
-
Poduzetnik :)
#148 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Ma, Ivo Miro Jovic je samo ljut sto Holbrook nije sašio i treci entitet odnosno tkz. herceg Bosnusavrseni krug wrote:Clan HDZ-a BiH Ivo Miro Jović rekao je da su izjave američkog diplomate Ričarda Holbruka tokom boravka u BiH samo potvrdile njegovu mržnju prema Hrvatima koji žive na ovom području.
Američki diplomata je u Banjaluci izjavio da Dejtonski sporazum ne dozvoljava treći entitet, nezavisnost bilo kojeg od dva entiteta i njihovo ukidanje.
"Holbruk je minorna politička ličnost i poručujem mu da će Hrvati sami odlučivati o svojoj sudbini u BiH, a nikako takvi kao on. U osnivanju hrvatskog entiteta najviše će nam pomoći naša sloga koja je sve jača u ovim teškim trenucima za Hrvate u BiH", naglasio je Jović za banjalučki "Fokus".
On je rekao da sve međunarodne konvencije ukazuju na poštivanje građanskih prava i Hrvati će se potruditi da svoja prava iskoriste i dobiju entitet.
"Tvorac Dejtonskog sporazuma sada se kaje što je napravio nefunkcionalnu i veoma skupu državu BiH, sastavljenu od dva entiteta iako u njoj žive tri konstitutivna naroda", istakao je Jović.
On smatra da Holbruk ne može zagovarati novi ustav BiH, jer nije nikakav politički faktor koji bi mogao da utiče na novo uređenje BiH.
Leo Pločkinić, predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija Libertas", koja se zalaže za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH, rekao je da Holbruk nema nikakvog uticaja na uređenje BiH i da je hrvatski entitet u BiH realnost.
-
zavrzlama
#149 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
i u svih pet sarenih..samo jednom narodu palo na pamet da rusi i negira svoju federalnu jedinicu...(nije valjda moguce da crveni nisu videli da drzava od sest fed.jedinica od kojih su pet etnicki sarene moze sa ovakvim ustavom opstati i proci bez rata).
-
feral.tribune
#150 Re: IVO MIRO JOVIC O RICHARDU HOLBROOKU
Narodi su usli zajedinicu koja se zove Jugoslavija ali ne praznih ruku nego sa koferima koji se zovu republike a te republike su imale granice .Bosna i Hercegovina je unijela drzavnost u SFRJ i to i iznijela .Ono sto unijela to je iznijela .A to je potvrdjeno ZAVNOBIH -om i Ustavom iz 1974 .A sta su Hrvti i Srbi unijeli u BiH da bi sada nesto iznijeli .Daj mi neku godinu , neki period , daj mi istoriju hrvtskog i srpskog naroda na osnovu cega bi ti mogao dobiti kanton , entitet , federalnu jedinicu ili ne daj Boze otcjepljenje .Na osnovu cega .Kako se stvarala bosanska drzava , koliko je stara , gdje je bila u zadnjih 500 700 900 ....godina , kome je pripadala i na koji nacin da bi neko ( bilo ko ) trazio nesto mimo onoga kakva je bila Rebublika BiH na dan proglasenja nezavisnosti .Da se moglo i da je trabalo drukcije svijet ne bi priznao Bosnu niti bi ta B.-ova komsija odobrila referndum .Bosansko stanje kome i agonije je rezultat dogovora dva diktatora i zlikovca koji su pokrenuli silu na slabijeg .Da jedan dio stanovnistva u Bosni nije primio islam do ovoga ne bi doslo .Neki ljudi jednostavno su alergicni na dzamiju a izgovor traze u izmisljotinama .Rusenje hiljadu dzamija je dovoljan argument o cemu se radi .Da su danasnji Bosnjaci ostali pravoslavci i katolici ili jednostavno neki ( bilo kakvi ) kristjani pa makar i hereza i odmetnici ( i protestanti su tako zvani ) oni bi onda danas bili Srbi i Hrvati ...je li tako ? valjda . Pa se onda ja pitam otkud se zemlja zove Bosna .Pa opet dodjem do zakljucka ( kako god okrenes jer logika gazi laz , jer laz mora imati rupe i felere , ne postoji savrsena laz kao ni savrsen zlocin jer samo je istina savrsena ) dakle dodjem do zakljucka da su se bosanski pravoslavci i katoloci identificirali sa komsilukom samo zbog vjere .To je njihova stvar ali ne mozes iz Bosne nista odnijeti niti praviti extra nesto .Jer , ponovo pitam sta su Srbi i Hrvati unijeli u Bosnu .Nista .Zatekli se na livadi oko koje se stvarala Bosna .Koja danas slavi tisucljece .Nista nisi donio gospodine .Kao ni Bosnjaci naravno .Govno na usranim gacama to mogu ponijeti sa soboim i jedni i drugi i treci .Zato je Ustav iz 1974 takav kakv jeste a bosanski Ustav iz Daytona kakav god da jeste nikome ne da ona prava koja je imala Slovenija i Hrvatska u SFRJ jer BiH nije Jugoslavija u malom nego je Bosna i Hercegovina = Bosna i Hercegovina kao sto je Pero Pero a Janko je Janko .To znaju ljudi u Parizu i Londonu i zato ne mogu nista napraviti nego se baviti alkemijom ali ni to ne pomaze .