Ivica Osim i njegov selektorski veleslalom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dizZaster

Post by dizZaster »

car-x wrote:
manijak1 wrote:
ovo velikim slovima je upravo ono protiv cega dajem svoj glas.. nema idola..
Ali zato ima legendi :oops: što nije isto .
naravno.. legenda o ali pasi.. legenda o savi kovacevicu.. legenda o jeseni..

ali ne i legenda o zivom covjeku..
Ivica Osim je fudbalska legenda :D
legendaran = slavan :D :D :D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

neutralac wrote:Ja sam spomenuo Vahida sa razlogom, jer je slatkorjeciv, a doprinos mu ravan nuli. Ne blatim ga , jer nemam razloga za to, ali sto je to on napravio za drzavu BiH.Mozda to sto je on Vahid, a ovaj drugi Ivica.
Ovdje je licemjerje dovedeno do savrsenstva.
Zasto dezurni brojaci krvnih zrnaca sa ovog foruma nisu nalijepili Bazdarevica kad je prosle godine rekao za reprezentativce Srbije i Crne Gore "nasi"?
Da je to ucinio Katalinski ili Odovic nazvali bi ih ustasko- cetnickom alijansom.
Vrlo si opterecen, moze se reci i da Vahid nije patriota neko ce se sloziti sa tim neko nece. Fora je u tome sto mi ne raspravljamo ovdje o Vahi nego o Ivici. Uglavnom i jedan i drugi ne trzaju nesto previse na lokalna desavanja pa ih iz tog diskursa mozemo nazvati "nepatriotama". A to sto podmeces nacionalne motive iza kritike upucene na racun Ivice Osima je u najmanju ruku jadno.
joker

Post by joker »

A sjeca li se ko konferencije za stampu '92 u Beogradu kada je Osim podnio ostavku na mjesto trenera Partizana i selektora YU (mislim). Kada je naveo razloge zbog kojih odlazi i gdje kaze (ne mogu ga bas doslovce citirati ali otprilike ovako):
"...svi znamo sta se desava u mom gradu, mozemo se mi ovdje praviti da ne znamo, ali moja ljudska i moralna oluka je da podnosim ostavku zbog onoga sto se desava u Sarajevu gdje ubijaju ljude, a zna se ko to radi, ne moramo se pretvarati..."

Trebalo je imati snage, muda i ljudskosti za tako nesto u BG '92...
car-x

Post by car-x »

joker wrote:A sjeca li se ko konferencije za stampu '92 u Beogradu kada je Osim podnio ostavku na mjesto trenera Partizana i selektora YU (mislim). Kada je naveo razloge zbog kojih odlazi i gdje kaze (ne mogu ga bas doslovce citirati ali otprilike ovako):
"...svi znamo sta se desava u mom gradu, mozemo se mi ovdje praviti da ne znamo, ali moja ljudska i moralna oluka je da podnosim ostavku zbog onoga sto se desava u Sarajevu gdje ubijaju ljude, a zna se ko to radi, ne moramo se pretvarati..."

Trebalo je imati snage, muda i ljudskosti za tako nesto u BG '92...
joker, sjecam se toga.. isto se tako sjecam da je kod nas uveliko bio rat kad je to osim reko..
joker

Post by joker »

Pa nije otisao u aprilu u BG vec je tamo bio par godina kad je poceo rat ovdje, a mislim da je konferencija za stampu bila u maju. Rekao je tacno:

"...Moj privatni neki gest... Vi ga mozete protumaciti kako hocete... To je neka licna moja odluka... Ja necu da govorim radi cega i objasnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako nista drugo, to je ono jedino sto sam mogao da ucinim za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate sta se desava tamo...".

Ovo je izgovorio vidno uzrujan i potistenog, drhtavog glasa i suznih ociju.
Ima film o Osimu koji su snimili Austrijanci i gdje on govori o svom Sarajevu. U njemu ima i ovaj dio sa konferencije za stampu. Inace film se moze skinuti na stranici bhfanaticos-a (na njemackom je bez prevoda).

Zao mi je sto mi Bosanci moramo sve svoje pokusati uprljati iz inih razloga, pa i ono sto je svijetlo. Valjda nam je to u genima. A necije izjave izvucene iz konteksta uvijek mogu dobiti drugacije znacenje i prizvuk. Na kraju krajeva, Osim je dugo zivio u Austriji gdje su ga ljudi nadasve postovali i cijenili, pa je normalno da je smatra svojom drugom domovinom i kucom. A u prvoj kuci i domovini opet ima ih puno koji ga ne postuju i ne vole. Ocito.

Bez zelje da ulazim u polemiku, pitam se sta bi neki od nas uradili da su bili u njegovoj poziciji te '92?

P.S. Ko je u mogucnosti neka skine film i pogleda, shvatice o cemu govorim...
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

[quote="joker"]
Bez zelje da ulazim u polemiku, pitam se sta bi neki od nas uradili da su bili u njegovoj poziciji te '92?

quote]

Noge se ufatio vec u aprilu bez suvisne price.
joker

Post by joker »

Pa ne sjecam se ni da je Bolic to uradio u aprilu, nego sacekao kraj sezone. Nije to bas tako jednosavno. Zamisli sebe sada da ovog momenta moras napustiti posao, stan i prijatelje zbog svog protesta protiv necega, a dotada si imao tu potpuno uredjen i prilagodjen zivot postojecim obavezama (i obavezujuci ugovor). Vjerovatno bi ti trebalo par mjeseci da se organizujes i to napustis.
Ipak, najlakse je pricati...
Edin H.

Post by Edin H. »

joker wrote:Pa nije otisao u aprilu u BG vec je tamo bio par godina kad je poceo rat ovdje, a mislim da je konferencija za stampu bila u maju. Rekao je tacno:

"...Moj privatni neki gest... Vi ga mozete protumaciti kako hocete... To je neka licna moja odluka... Ja necu da govorim radi cega i objasnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako nista drugo, to je ono jedino sto sam mogao da ucinim za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate sta se desava tamo...".

Ovo je izgovorio vidno uzrujan i potistenog, drhtavog glasa i suznih ociju.
Ima film o Osimu koji su snimili Austrijanci i gdje on govori o svom Sarajevu. U njemu ima i ovaj dio sa konferencije za stampu. Inace film se moze skinuti na stranici bhfanaticos-a (na njemackom je bez prevoda).

Zao mi je sto mi Bosanci moramo sve svoje pokusati uprljati iz inih razloga, pa i ono sto je svijetlo. Valjda nam je to u genima. A necije izjave izvucene iz konteksta uvijek mogu dobiti drugacije znacenje i prizvuk. Na kraju krajeva, Osim je dugo zivio u Austriji gdje su ga ljudi nadasve postovali i cijenili, pa je normalno da je smatra svojom drugom domovinom i kucom. A u prvoj kuci i domovini opet ima ih puno koji ga ne postuju i ne vole. Ocito.

P.S. Ko je u mogucnosti neka skine film i pogleda, shvatice o cemu govorim...
Pa neka onda konacno preuzme reprezentaciju dok jos moze :o
car-x

Post by car-x »

joker wrote:Pa ne sjecam se ni da je Bolic to uradio u aprilu, nego sacekao kraj sezone. Nije to bas tako jednosavno. Zamisli sebe sada da ovog momenta moras napustiti posao, stan i prijatelje zbog svog protesta protiv necega, a dotada si imao tu potpuno uredjen i prilagodjen zivot postojecim obavezama (i obavezujuci ugovor). Vjerovatno bi ti trebalo par mjeseci da se organizujes i to napustis.
Ipak, najlakse je pricati...
ali, kako vi tvrdite, njegova je kuca u sarajevu..
Post Reply