IUS (International University of Sarajevo)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
MUJOIHASO
Posts: 3
Joined: 25/01/2013 14:50

#1 IUS (International University of Sarajevo)

Post by MUJOIHASO »

Pozdrav svima, novi sam na forumu, vidio sam da postoje neke teme vezane za IUS, ali sam ipak htio otvoriti novu. Zanima me priznatost diplome ovog fakulteta? Mogucnost zaposljavanja u BiH ili vani (ili uopce) nakon studija? Sta vi mislite, privatni ili drzavni fakultet (na kojem cu opet dati min. 2000KM, jer na fakultet koji se namjeravam upisati, necu "upasti" na budzet, iako sam odlican ucenik sve 4 godine i iako budem imao max. broj bodova na prijemnom)?

Molim vas ozbiljne i konkretne odgovore, vazno mi je. Hvala unaprijed. :)
exAprilica
Posts: 119
Joined: 07/10/2009 17:48

#2 Re: IUS (International University of Sarajevo)

Post by exAprilica »

U Bosni ne moras imati diplomu da bi dobio posao, samo stela.IUS, koliko je priznat vani, osim Turske, upitno je. Znam da su prve godine opste i da sa tehnickih odsjeka uce pola predmeta nevezano za tehnicke nauke
Bolonjac
Posts: 505
Joined: 13/05/2008 23:55

#3 Re: IUS (International University of Sarajevo)

Post by Bolonjac »

MUJOIHASO wrote:Pozdrav svima, novi sam na forumu, vidio sam da postoje neke teme vezane za IUS, ali sam ipak htio otvoriti novu. Zanima me priznatost diplome ovog fakulteta? Mogucnost zaposljavanja u BiH ili vani (ili uopce) nakon studija? Sta vi mislite, privatni ili drzavni fakultet (na kojem cu opet dati min. 2000KM, jer na fakultet koji se namjeravam upisati, necu "upasti" na budzet, iako sam odlican ucenik sve 4 godine i iako budem imao max. broj bodova na prijemnom)?

Molim vas ozbiljne i konkretne odgovore, vazno mi je. Hvala unaprijed. :)
Na državnim uvijek imaš mogućnost ako prvi ciklus završiš sa nekim razumnim prosjekom da master(drugi ciklus) upišeš kao redovni(a gleda se samo prosjek prvog ciklusa).

Neko je na drugoj temi postavljao link: http://anabin.kmk.org/
u suštini vidiš da su samo državni univerziteti na listi priznatih od strane "konferencije njemačkih ministara obrazovanja" tj države
BASS
Posts: 881
Joined: 11/07/2007 04:51

#4 Re: IUS (International University of Sarajevo)

Post by BASS »

Na anabin upravo i pise zasto stoji h-
dakle nije do univerziteta nego je do drzave, jer ne provodi proces akreditiranja kako treba, ne provodi ga zapravo ni nad drzavnim univerzitetima i sve dok je drzava takva neuredjena studenti sa nekih privatnih koji vrijede ce biti zakinuti sto se tice Njemacke, ali i to ce se promjeniti.
Post Reply